Οι σωτήρες…


Από παιδί είχα μιά απορία που ποτέ δεν μου απαντήθηκε.

Στη χώρα μας (αλλά και σε όλες τις άλλες) χιλιάδες πολίτες έχουν ζωηρή, ζωηρότατη, θα έλεγα, επιθυμία να “κυβερνήσουν”, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σε εθνικές κυβερνήσεις, περιφεριακά κρατίδια ή νομούς, σε τοπικές αυτοδικοικήσεις, ακόμη και σε σωματεία.

Και σε κάποιο βαθμό είναι κατανοητή η επιθυμία του ανθρώπου να βοηθήσει με τη συμμετοχή του σε διοικητικά όργανα, αν αισθάνεται ότι έχει ικανότητες γι’ αυτόν τον ρόλλο. Κι εγώ έχω κάνει γραμματέας σωματείων δύο φορές, στην προσπάθειά μου να προσφέρω (με πίεσαν να είμαι υποψήφιος, είναι αλήθεια), αλλά όταν έληξε η θητεία μου αισθάνθηκα ανακούφιση και δεν ξαναήμουν υποψήφιος. Οι “άλλοι”, αυτοί των εθνικών και τοπικών εκλογών, γιατί χτυπιούνται έτσι να εκλεγούν; Τι είναι αυτό που τους κάνει να λυσσομανούν για εκλογικές επιιτυχίες; Να πιστέψω ότι η επιθυμία τους να μας “σώσουν” είναι τόσο σφοδρή που τους κάνει να κάνουν τόσους κόπους, να ξοδεύουν τόσα χρήματα, να εκτίθενται σε τόσους κινδύνους, να παραμελούν τη δουλειά τους (αν έχουν), την οικογένειά τους, τις καθημερινές συνήθειες, τις απολαύσεις τους και τόσα άλλα, μόνο και μόνο για να  “σώσουν “;

Και ξεφτελίζονται σε τέτοιο βαθμό, με τις βρισιές που εκτοξεύουν κατά των “αντιπάλων” σωτήρων, μόνο και μόνο γιατί θέλουν να μας σώσουν; Και κατεβαίνουν όλα τα σκαλοπάτια της αθλιότητας που συνεπάγεται ο προεκλογικός “αγώνας”, με ψέματα, με φρούδες υποσχέσεις, με βρισιές, με άφθονους κενούς λόγους και μαλακίες (για να το πούμε σε γνήσια Ελληνικά), μόνο και μόνο γιατί θέλουν να μας σώσουν, για να κάνουν καλό στη χώρα; Ε, δεν το πιστεύω! Δεν μου το βγάζεις από το μυαλό ότι πέραν από τις επιδιώξεις που πηγάζουν από την αρχομανία, που φαίνεται ότι είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό, κάτι άλλο επιδιώκουν όλοι αυτοί οι σωτήρες.

Αλλά τι άραγε;

Advertisements

12 Responses to “Οι σωτήρες…”

 1. zwaki Says:

  Δύσκολο και βασανιστικό ερώτημα… “Το κίνητρο των σωτήρων”. Σίγουρα είναι κάτι υπέρτερο του χρήματος, της φήμης και φυσικά της αγνής πρόθεσής τους να θυσιαστούν για τον λαό. Ούτε καν η εξουσιομανία τους είναι. Σϊγουρα, υπάρχουν καλά κρυμμένα πράγματα που εμείς τα απλά, ταπεινά ερίφια δε γνωρίζουμε και ούτε να τα φανταστούμε μπορούμε.

 2. Άθεος Says:

  Έλα τώρα φίλε μου. Τι περίμενες όταν έγινες γραμματέας σωματείου…
  Ξέρεις πολλούς γραμματείς σωματείων να εμπλέκονται σε σκάνδαλα;
  Αυτοί που προσποιούνται πως κάνουν κοινωνικό έργο, για την μάσα τους πηγαίνουν και τη δόξα! Θέλουν να ακούγεται το όνομά τους, ακόμα και για κακό, αρκεί να γεμίζει η τσέπη!
  Κοίτα χειρισμούς στο κυβερνών κόμμα σήμερα. Πασχίζει για το καλό μας;
  Πασχίζει να γυρίσει το κλίμα υπέρ τους, μπας και συνεχιστεί η μάσα!
  Έφαγαν, έφαγαν, έφαγαν και τώρα θέλουν να επανέλθουν για να ξαναφάνε!
  Μαυρίστε τους!

 3. natalia Says:

  τη σωτηρία μας και μόνο τη σωτηρία μας… επιδιώκουν οι σωτήρες… 🙂

  τι νομίζατε κύριε γενικέ? χαχαχα

 4. exofthalmi Says:

  ….κατι για σωτηρες διαβασα…η ειδικοτις μου αγαπητε! Να τη τυλιξω ή θα τη φατε εδω?

 5. Artanis Says:

  Ξέρεις οτι στην ψυχιατρική υπάρχει το σύνδρομο του “Μεσσία”, που αντιμετωπίζεται με φάρμακα…Μια δόση τέτοιου ψώνιου πρέπει να το έχουν αρκετοί μέσα στη βουλή μας…Οι άλλοι μισοί είναι απλά ανεπάγγελτοι, που βρήκανε την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά…

 6. greenlion Says:

  Μμ και γιατί δεν τους συνταξιωδοτούμε ανευ συντάξεως και εφ άπαξ όλους αυτούς;

 7. espectador Says:

  Αυτο ειναι το πολιτικο συστημα που “εκτρεφει” αυτες τις καταστασεις που περιγραφετε (που φυσικα μια ισοπεδωτικη αντιμετωπιση τους ταυτιζει ολους).
  Υπαρχουν και ανθρωποι που ειναι ειλικρινεις και ενδιαφερονται για τα κοινα προβληματα και αναγκες. Συμφωνω..οτι κυριαρχουν αυτοι που λετε…γιατι αυτο προβαλλεται συνεχως και εντονα. Αλλα χιλιαδες ανθρωποι (γραμματεις σωματειων ναι) προσπαθουν, ο καθενας στην περιοχη του, να βελτιωσουν την θεση τους-και των αλλων. Ετσι παει αυτο. Προτεινετε μηπως κατι αλλο?
  Μονο αρνητικα βλεπετε σε ολη αυτην την ιστορια? θελετε να περασουμε μηπως απο τους “σωτηρες” στους “πατερουληδες”? Η μηπως να περασουμε στις αυτοκιοικουμενες και αυτοπροσδιοριζομενες αναρχικες κοινωνιες, χωρις “σωτηρες” και “Leaders”? Αυτο το δευτερο θα ειχε ισως ενδιαφερον..Να το πρωτοδοκιμασουμε στις οικογενεις μας?

 8. heliotypon Says:

  >zwaki: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κρυφά. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει οικονομική υστεροβουλία και στις λιγότερες αρχομανία.

  >’Αθεος: Ακριβώς. Μαύρο χρειάζονται! Πρέπει να πω ότι πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις τίμιων ανθρώπων που έχουν καλές προθέσεις. Αλλά λίγοι μοιάζουν αυτοί.

  >natalia: Ναι, ρε παιδί μου, τη σωτηρία μας θέλουν όλοι. Τι καλοί άνθρωποι!

  >Exofthalmi: ‘Ελα σωτήρα μας, κάνε κάτι… 🙂

  >Artanis: Δεν το ήξερα αυτό το σύνδρομο στην ψυχιατρική, αλλά το καταλαβαίνω. Πολλοί τέτοιοι θα υπάρχουν σίγουρα, αλλά και το πορτοφόλι να γεμίζει κι αυτό… Σκεφτείτε, πέραν από τα 6-7 χιλιάρικα μηνιαίως, εξασφαλίζουν και σύνταξη με δύο τετραετίες, χώρια οι μίζες…

  >greenlion: Τουλάχιστον να τους κόβαμε στα δύο. 150 φτάνουν και περισσεύουν…

  >espectador: Κατηγορούμε ένα σύστημα που δεν θα θέλαμε, όμως, να το ανταλλάξουμε με τα εναλλακτικά που αναφέρεις. Τα ζήσαμε στο πετσί μας πριν κάμποσα χρόνια. ‘Ομως δεν κατηγορώ το κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά το κατάντημα των ανθρώπων που το εκπροσωπούν. Τονίζω και πάλι ότι υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις (γνωρίζω κάποιες). ‘Οσο για την αναρχία, αυτό είναι, κατά την άποψή μου, το μέλλον, μόνο που πρέπει πρώτα να φτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο συνειδητότητας ώστε να μην χρειάζονται αρχές. Είναι νωρίς ακόμη…

 9. menoima Says:

  Δεν θάλεγα πως πάντα είναι το χρήμα που κινεί τους κάθε μορφής “σωτήρες” μιά και οι περισσότεροι δέν είναι “επι ξύλου κρεμάμενοι” όταν ξεκινούν την “σταυροφορία τους”. Μερικοί αναμφίβολα πάσχουν απο “δονκιχωτισμό”. Αυτοί πάντα γραφικοι, υπήρχαν και θα υπάρχουν. Οι ποιό πολλοι νομίζω είναι αρχομανείς, άλλοι φανατικά δογματικοί “θεωρητικοί” ίσως και σπάνια μερικοί ξεπετάγονται που πραγματικά έχουν και θέλουν να προσφέρουν, καί προσφέρουν. Οι υπόλοιποι, απλώς “κοράκια”

 10. heliotypon Says:

  >με νόημα: Σε όλα υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Μερικοί είναι όντως δονκιχώτες και ξοδεύουν περιουσίες. Παλιότερα υπήρχαν περισσότεροι και υπάρχουν και ιστορίες πολιτικών που πέθαναν πάμφτωχοι, αφού ξόδεψανν τρανταχτές περιουσίες στην εκλογική μάχη. Φιλοδοξίες, συχνά όχι για να κάνουν καλό, αλλά για εκπλήρωση προσωπικών φιλοδοξιών και δημόσια προβολή.

 11. Tasos Says:

  Θα σου πρότεινα να διαβάσεις το βιβλίο του Dale Carnegie – How to win friends and influence people – αρχικά λέει ότι το μεγάλο μυστικό όταν συσχετίζεσαι με ανθρώπους είναι να τους δώσεις αυτά που χρειάζονται. Και τι είναι αυτό που χρειάζεται κανείς; 1. Υγεία και ασφάλεια, 2. Φαγητό, 3. Ύπνο, 4. Χρήματα και υλικά αγαθά, 5. Ζωή αιώνια, 6. Σεξουαλική ικανοποιήση, 7. Η καλή κατάσταση των παιδιών μας, 8. Η αίσθηση ότι αξίζουμε.

  Όλες οι επιθυμίες είναι απλές εκτός της 8ης, η θέληση να πιστεύουμε ότι αξίζουμε, ότι η ζωή μας δεν πήγε χαμένη, ότι μας σέβονται οι άλλοι και ότι αφήσαμε το ίχνος μας στην ιστορία. Η πολιτική προσφέρει αυτό το πολύτιμο για τον άνθρωπο αγαθό γιατί το τοποθετεί στην αφρόκρεμα της κοινωνίας, του δίνει κύρος, τον προωθεί, τον γράφουν οι εφημερίδες και όλη την ώρα όλοι ασχολούνται μαζί του. Και αν τα πάει και καλά θα αφήσει μια ιστορία πίσω του που θα τον τιμήσει. Αυτός αγαπητέ heliopyon είναι ο πραγματικός λόγος που όλοι θέλουν να γίνουν πολιτικοί, η θέληση να είμαστε άξιοι της κοινωνίας που ζούμε!

 12. nicolaos demonicos Says:

  > Ηλιότυπον: Αρχομανία, δεν μου ακούγεται άσχημα. Αλλά ίσως και κάτι άλλο; Σαν τι, δηλαδή; Υπογειοκονόμα; Λες;;; Μπααα!!!
  Σκέφτηκες μήπως είναι για την υστερο…τέτοια τους, μωρέ. Να δης πώς το λένε… πώς το λένε…
  Α! Υστεροκαλοπέρασή τους. Αυτών και των παιδιών τους.
  Κακό είναι αυτό;

  > Taso: Ακριβώς, φίλε μου… ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ!!!
  Να περιγράψω τώρα την ελληνική κοινωνία λεπτομερώς ή να πετάξω ένα κουβά λύματα στον καμβά, να γλυτώσουμε τον κόπο;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: