Γιατί;


Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας (δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες) εκτός από τα “μικρά” κόμματα που μπαίνουν ή έχουν κάποιες ελπίδες να μπουν (οριακά) στη Βουλή, υπάρχει  και ένα πλήθος φαιδρά “κόμματα” που είναι άγνωστα, κι αυτά και οι “πολιτικοί” που τα στελεχώνουν κι όμως κατεβαίνουν στις εκλογές. Δεν τους ξέρει ούτε ο θυρωρός τους (μεγάλε Κατσιφάρα!) για να μην πώ ούτε η μάνα τους κι όμως αυτοί κάνουν τον κόπο και υποβάλλονται στις διαδικασίες της υποψηφιότητας, ξοδεύουν χρήματα και τυπώνουν και ψηφοδέλτια (αυτά εμείς τα πληρώνουμε) για να εισπράξουν από 3 έως μερικές εκατοντάδες ψήφους στην καλλίτερη περίπτωση.

Αν πάτε στην ιστοσελίδα των εκλογών και ανοίξετε τον κατάλογο των κομμάτων (έχει ένα κουτί ψηλά δεξιά) θα δείτε όλα τα κόμματα που ζήτησαν την ψήφο μας στις τελευταίες εκλογές (μαζί και ο “Χαρίζω Οικόπεδα”). Αναρωτιέμαι ποιά ψυχική διεργασία ωθεί αυτούς τους συνανθρώπους μας σ΄αυτή την περιπέτεια, αφού ξέρουν ότι καμία πιθανότητα δεν έχουν να εκλεγούν. Και δεν έχουν γιατί δεν τους γνωρίζει σχεδον κανείς, ή μάλλον δεν τους γνωρίζουν αρκετοί πολίτες για να τους ψηφίσουν και να έχουν έστω και ελάχιστη πιθανότητα εκλογής. Νομίζω ότι πάλι πρέπει να επικαλεσθώ τα φώτα της Εύας Στάμου για να καταλάβω… Άν καταλάβω!

Advertisements

5 Responses to “Γιατί;”

 1. nicolaos demonicos Says:

  heliotypon: Είσαι βέβαιος ότι πληρώνουμε εμείς την «λόξα» κάποιων ανύπαρκτων; Διότι είχα άλλη πληροφόρηση: Ότι μόνον όσα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 1,5% (αν θυμούμαι καλά) και άνω χρηματοδοτούνται με ένα ποσό γύρω στα 700.000 ευρώ.
  Το θέμα, αν έχη όπως το περιγράφεις, είναι τεράστιο. Πώς μπορεί να πληροφορηθή κανείς την πραγματικότητα;
  Θα κάνω μια προσπάθεια και αν κάτι μάθω, θα σου το μεταφέρω.
  Όσον αφορά στην «ψυχική διεργασία» που «ωθεί αυτούς τους συνανθρώπους μας σ΄αυτή την περιπέτεια», ε, δεν σε θεωρώ τόσο απονήρευτο. Το μέλι μπορεί να είναι παχύρευστο, αλλά με λίγη γλυκόζη το κάνουμε να ρέη εύκολα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και παραμένει, έστω και νοθευμένο, γλυκό το άτιμο.

 2. prkls Says:

  Πάντως προ ετών -μπορεί το 1996, δεν θυμάμαι καλά- είχε υπάρξει η περίπτωση αρχηγού ο οποίος είχε κατέβει ως επικεφαλής 2 (ολογράφως: ΔΥΟ) κομμάτων, με μεγάλο αριθμό υποψηφίων αμφότερα.
  Αμφότερα τα κόμματα πήραν ψήφους λιγότερες από τον αριθμό των υποψηφίων τους.
  Η εξήγηση ήταν απλή:
  Ο καλός αυτός άνθρωπος είχε δημιουργήσει τα 2 κόμματα ως το μόνο πρόσφορο μέσο για να αποστρατευτούν κάποιοι μια ώρα αρχίτερα, μέσω του παραθυρακίου ότι ήθελαν να ασχοληθούν με τα κοινά.

  Αν και δε θυμάμαι πως τον έλεγαν, τον θεωρώ πρωτοπόρο και τον τιμώ.

 3. despinarion Says:

  Γιατι κανεις δε μισησε την δοξα και γιατι δεν κοστιζει και πολλα (φανταζομαι καποιο παραβολο) Κανεις απο αυτους δεν εκανε εξοδα για προεκλογικες καμπανιες (φανταζομαι παλι)

 4. heliotypon Says:

  >nicolaos demonicos: Δεν είμαι βέβαιος. Απλώς έχω την εντύπωση ότι η δαπάνη εκτύπωσης όλων των ψηφοδελτίων βαρύνει το δημόσιο ταμείο. ‘Αλλο τα ποσά που εισπράττουν τα κόμματα ως ενίσχυση για την προβολή τους. Αυτά τα εισπράττουν μόνο τα εισηγμένα στη Βουλή και με ύψος ανάλογο της κοινοβουλευτικής τους δύναμης.

  >prkls: Ναι, αυτό ισχύει για τους αξιωματικούς των Ε.Δ. που δεν έχουν συμπληρώσει συντάξιμο χρόνο. Αλλά θα έπρεπε να τους ξαναμαντρώνουν αν δεν εκλεγούν, για να κλείσουν αυτό το παράθυρο. Δεν είναι λογικό να συνταξιοδοτείται κάποιος 10 ή 15 χρόνια πριν συμπληρώσει τον κανονικό χρόνο υπηρεσίας. Αυτουνού εμείς του πληρώσαμε την εκπαίδευσή του και μετά τη συνταξή του, αν φύγει πρόωρα. Είναι κλοπή σε βάρος του πολίτη μια τέτοια διαδικασία.

  >despinarion: Πολλοί αδιαφορούν (το “μισώ” δεν έχει έννοια) για τη δόξα (είμαι π.χ. ένας απ’ αυτούς). Στην παλιά εποχή πλήρωνα μόνοι τους τα έξοδα για προεκλογικές καμπάνιες. Από ένα σημείο και πέρα, κι όταν η διαπλοκή είχε γίνει κοινός τόπος, όλοι από κάπου τα παίρνουν. Φυσικά μεγάλο μέρος πληρώνουν και οι πολίτες που στρατολογούνται ως μέλη και καλούνται να ενιχύσουν τα κόμματα!

 5. Tasos Says:

  Εχθές το βράδυ ήμουν (α) τυχερός να παραβρεθώ στην πρώτη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Νέας Ιερσέης που έχει σκοπό ???? Έχετε υπ’όψην ότι υπάρχουν Ομοσπονδίες στην Νέα Υόρκη και στην Πενσυλβανια -γειτονικές πολιτίες -, που εκπροσωπούν σωμματεία της περιοχής. Γιατί όλες αυτές οι ομοσπονδίες; Τι κάνουν όλοι αυτοί; Τίποτα! Απολύτως! Διεκδικούν την προσοχή πολιτικών, έσοδα από επιχειρήσεις, σωμματία και κοινούς θνητούς για να κάνουν φιλανθρωπικά έργα, να αναρτήσουν στέγη κτλ, επιβάλουν να έχουν θέση σε δεξιώσεις, το αυτί των πολιτικών Αμερικής και Ελλάδας, αντιπροσώπευση στο ΣΑΕ – με έξοδα της μαμάς Ελλάδας – διασυνδέσεις και διευκολύνσεις για προσωπικά και επαγγελματικά συμφέροντα. Μια μικρή ομάδα πατάει στις άλλες οργανώσεις για να φθάσει πολύ γρήγορα στα “ψηλά τα παραθύρια”.
  Αν λοιπόν πάει ένας από εμάς στον προθυπουργό για ένα ζήτημα ποιά η πιθανότητα ακρόασης; Αν όμως είσαι αρχηγός ένός κόμματος έστω και ένα ασήμαντο μερίδιο της κοινωνίας οι πιθανότητες αυξάνονται.
  Δυστυχώς σε μια κοινωνία που η πολιτική έχει καταντήσει η πρώτιστη βιομηχανία και εξασφαλίζει οικονομική αποκατάσταση, όλοι θέλουν να βρουν κάποιο τρόπο να συμμετέχουν.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: