Το Ευρώ κι εμείς…


Ξέρω, αγαπητοί μου επισκέπτες, ότι τα πολιτικοοικονομικά θέματα δεν σας αρέσουν. Προτιμάτε, γενικώς, τα ερωτικά και τα, κάθε είδους, ελαφρά τέτοια, αλλά, τι να κάνουμε, η ζωή δεν είναι μόνο έρωτας. Δυστυχώς είναι ΚΑΙ οικονομία και αυτό το κατάλαβε και ο τελευταίος  τρόφιμος ασύλου διανοητικά καθυστερημένων, τους τελευταίους μήνες. Γι’ αυτό και θα σας δίνω πότε-πότε ερεθίσματα για σκέψεις που έχουν να κάνουν με την (μαύρη) μοίρα μας ως έθνους και ευρωπαϊκής (αφρικανικής) χώρας.

Αν δεν το ξέρατε, πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι μόνη λύση στο οικονομικό (και κοινωνικό, μη γελιόμαστε) αδιέξοδο που φτάσαμε είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, στη δραχμούλα! Μας βλέπουν να βγαίνουμε από τη ζώνη του “Ευρώ”, την “ΟΝΕ”  (Οινομική και Νομισματική ‘Ενωση) που λένε, που μπήκαμε, με ψεύτικα στατιστικά, εδώ κι οχτώ χρόνια. (Ξέρετε ποιό είναι το πιο σύντομο ανέκδτοτο στην Ευρώπη; “Greek Statistics”). Αφού δεν καταφέραμε να αποβάλουμε τη βαλκάνια νοοτροπία μας, πολίτες και πολιτικοί, αφού σπαταλήσαμε με πονηριά και απάτη τα κάθε είδους “πακέτα” που σκοπό είχαν να μας βοηθήσουν να χτίσουμε μια ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά εμείς τα μετατρέψαμε σε πολυτελή διαβίωση, αφού δανειστήκαμε κι ευδαιμονιστήκαμε μέχρι σκασμού, ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το λογαριασμό. Νομίζατε δεν θα ερχόταν; Δυστυχώς τίποτα δεν παράγεται από το μηδέν. Κι εμείς αυτήν τη θεμελιώδη αρχή που ανεκάλυψαν οι “ένδοξοι” πρόγονοί μας την γράψαμε στα @@ μας. Ε, καλά να πάθουμε!

Τι σημαίνει, λοιπόν έξοδος από την “ΟΝΕ”; Σημαίνει ότι:

α) Τα όσα ευρώπουλα διαθέτουμε ή είναι ο μισθός μας θα μετατραπούν σε νέες δραχμές, με ισοτιμία που είναι άγνωστο πώς  θα καθοριστεί.

β) Τα εισαγόμενα θα ακριβήνουν τρελλά, ώστε μόνο οι πλούσιοι θα μπορούν να αγοράζουν, όπως γινόταν και πριν 30+ χρόνια.

γ) Τα ταξιδάκια σε Ευρώπη και εξωτικούς προορισμούς από τον μέσο μισθωτό θα γίνουν τόσο ακριβά, που μόνο με εκποίηση ακινήτων θα μπορούν να πραγματοποιηθούν.

δ) Κάθε τόσο και όταν οι ανάγκες το επιβάλλουν, θα γίνεται υποτίμηση, όπως και στο παρελθόν, με τις γνωστές συνέπειες στις τιμές των εισαγομένων. Θα μπορείτε να πείτε ένα δρακρύβρεκτο “Good bye” στα συνολάκια, παπουτσάκια, τσαντούλες, καλυντικούλια κλπ με ονόματα γνωστών διεθνών designers. ‘Αντε κανάς Κωστέτσος και κανάς Γαλάτης για τις πιο φανατικές. ‘Οχι ότι ο αντρικός πληθυσμός δεν γουστάρει τα σινιέ αντικείμενα, αλλά οι γυναίκες είναι πιο μανιώδεις με αυτά.

ε) Φυσικά μπορείτε να ξεχάσετε τα εισαγόμενα τρόφιμα και πολύ καλά θα κάνετε. Μέλι από Γερμανία, γάλα από Ολλανδία, σκόρδα από Κίνα, λεμόνια από Αργεντινή και σταφύλια από Χιλή, ραπανάκια από Ισραήλ, τομάτες από Βέλγιο τέρμα και πολύ σωστά.

ζ) Τα αυτοκινητάκια σας θα γίνουν πάλι μαθουσάλες, μιά και θα τα αλλάζετε μόνο αφού διαλυθούν στο δρόμο. Ξεχάστε τα πολυτελή BMW, Mercedes, Porsche Kayen, και άλλα χαριτωμένα θηριάκια της ασφάλτου που τα αλλάζετε κάθε τρία χρόνια. Βολευτείτε με φιατάκια Λεττονίας και αν… Μπείτε και σε κανένα λεωφορείο, τρένο, και τραμ, έτσι, για αλλαγή…

ε) Από την άλλη μεριά, οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν κίνητρο να παράγουν πλέον γεωργικά προϊόντα, οι βιοτεχνίες και οι βιομηχανίες ίσως  ξανανθήσουν γιατί τα προϊόντα τους θα έχουν χαμηλότερες τιμές από τα εισαγόμενα και θα μπορούν και να εξάγουν λόγω της χαμηλής ισοτιμίας της δραχμής.

ζ) Βέβαια θα έχουμε πάλι τις γνωστές συνδικαλιστικές φανφάρες καθώς και τις απεργίες, τις πορείες και τα κλεισίματα εθνικών δρόμων, γιατί όταν συνηθίσεις στη χλιδή δύσκολα γυρνάς στη μιζέρια, αλλά αυτά είναι αναμενόμενα… Στο μεταξύ λόγω της μεγάλης ανεργίας θα ξαναρχίσει η μετανάστευση, ίσως προς χώρες που μας έστελναν πρόσφατα εργατικό δυναμικό, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία, μια και αυτές κάνουν γρήγορα βήματα προς την βιομηχανική ανάπτυξη.

η) Ο τουρισμός θα ενισχυθεί, μιά και θα πέσει δραματικά το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα, ακόμα και για τον φτωχό Κινέζο τουρίστα!

Αυτά είναι τα λίγα που μπορώ να σκεφτώ, γιατί, όπως σας έχω πει ήδη, δεν είμαι και οικονομολόγος. Βέβαια η έξοδός μας από την ΟΝΕ δεν είναι απλή υπόθεση, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ούτε ευχάριστη για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα που κι αυτή θα αγωνιστεί για να την αποφύγουμε. ‘Ομως, απ’ ό,τι διάβασα, υπάρχει αδιέξοδο, μιά και οι κοινοτικές συνθήκες και νομοθεσία δεν επιτρέπουν ούτε βοήθεια από χώρες-μέλη, ούτε δανεισμό, ούτε οτιδήποτε άλλο, που πιθανόν να θα ήθελαν να κάνουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας για την Ελλάδα. Μόνη σκληρή και πολύ οδυνηρή, για όλους, λύση διαβλέπεται η έξοδος. Αλλά να σας πώ κάτι;  Σε κάποιες εποχές ή περιοχές του κόσμου οι οικονομικές κρίσεις λύνονταν με πολέμους. Σ” έναν πόλεμο υπάρχει συρρίκνωση των αναγκών και σταμάτημα των διεκδικήσεων. Φυσικά και πλήρης ελευθερία χειρισμού των οικονομικών από μια κυβέρνηση, χωρίς αντιδράσεις και απαιτήσεις. Σου έλεγαν “πόλεμο έχουμε, τι να διεκδικήσουμε;”  Ε, καλλίτερα μη πόλεμος και μια μίνι- δυστυχία με την έξοδό μας από τη ΟΝΕ.

Κάπως έτσι τα βλέπω…

Advertisements

15 Responses to “Το Ευρώ κι εμείς…”

 1. nicolaos demonicos Says:

  Ε, όχι και τα ραπανάκια, όχι και τα ραπανάκια! Άντε μετά να κάνης όρεξη για να φας τα «ευαίσθητά» σου…

 2. christos milionis Says:

  Mε την αναλυση που εκανες,οχι μονο , δεν εισαι οικονομολογος οπως δηλωνεις, αλλα οικονομολογαρα! οπως λεμε, οχι μουνι, αλλα μουναρα!
  sorry για το αστειο, αλλα καλο το αρθρο και προφητικο!

 3. Ηώς Says:

  Η ανάλυση είναι αν μη τί άλλο διορατική. Μια ένσταση μόνο έχω να κάνω. Η γεωργία στην Ελλάδα δεν παράγει ποσότητα, αλλά ποιότητα. Δεν φτάνουν τα παραγόμενα να μας ταΐσουν όλους, ούτε και θα φτάσουν ποτέ. Αυτό που έχουμε είναι ήλιος και θάλασσα. Οπότε, ναυτιλία και φωτοβολταϊκά, για να μην έχουμε ανάγκη και τον όποιο Πούτιν. Και τουρισμό, πολύ τουρισμό. Ας πουλήσουμε αυτά που έχουμε, μπας και δούμε άσπρη μέρα.
  Κατά τα άλλα, με βρίσκεις απολύτως σύμφωνη

 4. Ωκεανός Says:

  Η ναυτιλία είναι ο αιμοδότης της Ελληνικής οικονομίας.Ο τουρισμός είναι τουρισμός του σακιδίου και του sleeping-bag.Το γιατί η ναυτιλία είναι αιμοδότης είναι επειδή δεν μπορεί κανένας πολιτικός να την κάνει υποχείρό του.Αλλάζουν σημαία και “γειά χαρά μάγκες”…Ετσι έπρεπε να είναι και με την βιομηχανία,αλλά βλέπεις υπάρχουν και οι συνδικαλιστές εργατοπατέρες σε αυτόν τον τόπο.Αν χαθούνε αυτοί η διαφορά θα φανεί αμέσως.Αυτοί έχουν μαγέψει τον(ηλίθιο) λαό και τούς πιστεύει.Είναι βοσκοί στο κοπάδι…Αλλά να μην ξεχνάμε οτι ο βοσκός το κοπάδι το έχει για να το αρμέγει..

 5. atheofobos Says:

  Δεν είναι ΄πολύ πιθανό να μας βγάλουν από την ΟΝΕ,αλλά αυτό που έιναι σίγουρο είναι ότι θα μας αναγκάσουν να ζόύμε με αυτά που βγάζουμε αφού ξεχρεώνουμε αυτά που χρωστάμε και όχι με τα δανεικά όπως μέχρι τώρα.

 6. vista Says:

  Ενδιαφέρουσα ανάλυση… ένα τέτοιο μέλλον ίσως να είναι μια ευκαιρία… το παρόν πάντως μέχρι τώρα δε μου φαίνεται να δίνει προοπτικές…μπορεί να κάνω λάθος αλλά νομίζω πως μέχρι τώρα ο προσανατολισμός της Ελλάδας δεν ήταν η μακροπρόθεσμη πρόοδος της χώρας και των πολιτών στις επιστήμες, τέχνες ή πολιτισμό παρά ο υπερκαταναλωτισμός.

  Κατά τ’ άλλα… έχεις απόλυτο δίκαιο… με το επόμενο 😉
  Ξέρω, αγαπητοί μου επισκέπτες, ότι τα πολιτικοοικονομικά θέματα δεν σας αρέσουν. Προτιμάτε, γενικώς, τα ερωτικά και τα, κάθε είδους, ελαφρά τέτοια…

 7. zoyzoy Says:

  Και δεν βγαίνουμε!!
  Δηλαδή καλύτερα περνάμε τώρα?
  Καλύτερα να βλέπουμε τα εισαγόμενα με το μακαρόνι παρά τα ελληνικά προιόντα!
  Σε λίγο καιρό θα τρωγόμαστε μεταξύ μας που οι μισοί θα’χουν δουλειά και μισθό και οι υπόλοιποι θα ζούν με επιδόματα!
  Και επιτέλους να μην έχουμε ένα νταβατζή να μας καθορίζει τους μισθούς και τα φορολογικά, τι σκατά κυβέρνηση βγάζουμε?

 8. nicolaos demonicos Says:

  Ωκεανέ, θα συμφωνήσω και θα διαφωνήσω καθ’ όσον αφορά στην ναυτιλία μας, η οποία βέβαια δεν στερείται αμαρτιών, όπως και κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα μπορούσε λοιπόν να είναι ο αιμοδότης της οικονομίας μας, αλλά δεν είναι. Και γι’ αυτό ευθύνονται τα υπόδουλα σε ξένα συμφέροντα αρπακτικά της πολιτικής μας. Τα οποία φρόντισαν να την ξενιτέψουν, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να την κρατήσουν εδώ θεσπίζοντας μόνο δύο κανόνες: Χαμηλή φορολογία από την μία, όπως προσφέρουν οι σημαίες ευκαιρίας και ακόμη πιο κάτω, και υποχρεωτική επάνδρωση με Έλληνες ναυτικούς από την άλλη.
  Αλλά οι επηρεάζουσα (μήπως καθορίζουσα;) την εθνικοοικονομική πολιτική Αριστερά «δεν μπορούσε να ανεχθή τον πλουτισμό του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε βάρος της εργασίας των ναυτικών και της οικονομίας». Και εκείνοι πήραν τα κεφάλαιά τους και τα πήγαν αλλού – και τώρα εμείς χτυπάμε τα κεφάλια μας.
  Θα αλλάξη κάτι ή το 6% θα συνεχίση να επιβάλη αυτήν την κατάσταση;
  Είδομεν…
  Όσο για τον τουρισμό… χέσε μέσα κι εδώ. Από την άποψη οικονομικού αποτελέσματος… τουρτουρισμός έχει καταντήσει. Και πολύ φοβούμαι πως υπάρχει και πιο κάτω.

 9. heliotypon Says:

  >nicolaos demonicos: Ναι, με τα ραπανάκια από το Ισραήλ μου την έχει δώσει…

  >christos Millionis: Ευχαριστώ για τα παινέματα, αλλά αδαής είμαι.

  >Ηώς: Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν η γεωργική παραγωγή θα μπορούσε να γτάσει για να μας θρέψει όλους. Εντύπωσή μου είναι ότι φτάνει, αρκεί να γίνεται σε μεγάλη έκταση και με σωστό τρόπο. Κάποτε όχι μόνο έφτανε, αλλά κάναμε και πολλές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στην Ευρώπη και αλλού. Σήμερα γιατί να μην φτάνει; Κι όσο για την ποιότητα, άσε καλλίτερα!

  >Ωκεανός: Σωστά τα λες. Οι συνδικάλες έχουν κάνει μεγάλο κακό σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Νομίζω μιμούνται τους πολιτικούς, μιά και ζηλεύουν τη …δόξα τους!

  >atheofovos: Δεν μπορούν να μας υποχρεώσουν να βγούμε. Δική μας επιλογή θα είναι, αν γίνει. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα, αν συνεχίσουμε να εισάγουμε τα πάντα κι αν δεν αποκτήσουμε παραγωγή δική μας.

  >Vista: Ναι, δική μας προοπτική είναι ο καταναλωτισμός και όχι η ανάπτυξη. Απόηχος, ίσως, του παρελθόντος που μας χόρτασε στέρηση…

  >zoyzoy: Εδώ τα πενηντάρικα έχουν γίνει πετσετάκια. Μετά το Ευρώ συνέβη αυτή η τρελλή αύξηση των τιμών. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά συνέβη. Και συνέβη και στις άλλες χώρες της Κοινότητας. Μυστήριο!

 10. Tasos Says:

  Έξοδος από την ΟΝΕ δεν γίνεται οπότε ησυχάστε! Δε συμφέρει ούτε την Ελλάδα αλλά ούτε και την Ευρώπη. Ένα τέτοιο γεγονός θα έφερνε τη χώρα σε χάος γιατί θα σήμαινε την απόλυτη αποτυχεία και θα χάναμε όλο το κύρος που έχουμε σε όλο το κόσμο, αλλά και η ΕΕ θα έχανε πολλά γιατί αυτό θα σηματοδοτούσε ένα επίπεδο ανικανότητας της ένωσης.

  Επίσης, η Ελλάδα με την μικρή εμπειρία σωστής διαχείρισης χρειάζεται κάποιον – μπαμπά – να την καθοδηγεί προς τον δρόμο της δημοσιονομικής εξηγείανσης. Πάντως το σίγουρο είναι ότι χωρίς την ΟΝΕ και τη βοήθεια της ΕΕ τα τελευταία 15 χρόνια, η Ελλάδα ούτε θα είχε την ανάπτυξη που είχε και τα πράγματα από πλευράς οικονομίας θα ήταν πολύ χειρότερα.

 11. Tasos Says:

  Να διαφωνήσω λίγο με τον φίλο μας το demonicos στο θέμα της ναυτιλίας. Αν μελετήσεις καλά το θέμα αγαπητέ θα δεις ότι τη ναυτιλία δεν την οδηγούν “ξένα συμφέροντα”, την οδηγεί η απλιστία των ελλήνων εφοπλιστών οι οποίοι βάζουν στα πλοία τους ξένες σημαίες γιατί; Για να πληρώνουν λιγότερα τέλη πλωίγησης και για να κρατούν τα κέρδη τους σε offshore εταιρείες και να πληρώνουν τους λιγότερους φόρους.

  Κάτι παρόμοιο έγινε και την εποχή που η χώρα μας χρειάστηκε χρήματα για να οργανωθεί στα τέλη του 19ου αιώνα όταν η τότε κυβέρνηση ζήτησε τους ομογενείς να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το έκαναν αλλά μετά απέσυραν τα κέρδη τους και τα έβαλαν σε ξένες τράπεζες με αποτέλεσμα να πέσει έξω το κράτος. Δυστυχώς οι συμπατριώτες μας εφοπλιστές, επαγγελματίες κτλ αν και περιμένουν πολλά από το κράτος όταν έρθει η ώρα να αποχωριστούν από τα “δικά” τους χρήματα προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα κρύψουν. Αντιθέτως με το ρητό του Κέννεντυ που είπε “μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, ρώτα τι θα προσφέρεις εσύ στη χώρα σου”, εμείς ακολουθούμε το ρητό “όλα για τη πάρτη μας”.

 12. nicolaos demonicos Says:

  Φίλε Τάσο, νομίζω ότι παρανόησες λίγο αυτό που έγραψα: «Και γι’ αυτό ευθύνονται τα υπόδουλα σε ξένα συμφέροντα αρπακτικά της πολιτικής μας».
  Αναφέρομαι λοιπόν άμεσα στους πολιτικούς μας, οι οποίοι εκτελούν εντολές των αφεντάδων τους. Οι οποίοι δεν θέλουν μιαν ισχυρή Ελλάδα, ώστε εύκολα να επιβάλλουν τις μακρόπνοες πολιτικές τους στον περί το Αιγαίο χώρο και την Βαλκανική. Μη ξεχνάς: Ο οικονομικά αδύνατος εύκολα μπορεί να απολέση την ανεξαρτησία του.
  Και βεβαίως το κεφάλαιο είναι άπληστο, αλλά αυτή είναι η φύση του – δεν είναι προνόμιο του ελληνικού ή εφοπλιστικού κεφαλαίου μόνον. Όταν ο Καναδάς επέβαλε την φορολόγηση και στα εκτός χώρας κέρδη του καναδικού κεφαλαίου, ο Παπαχρηστίδης άλλαξε σημαία. Έτσι λειτουργούσε, λειτουργεί και θα λειτουργή το κεφάλαιο. Αυτό δεν θα αλλάξη. Τι λοιπόν πρέπει να αλλάξη, ώστε το 10% (25 δις) του ΑΕΠ το προερχόμενο από το εφοπλιστικό κεφάλαιο να αυξηθή και ποσοστιαία και ονομαστικά;
  Να το θέσω αλλοιώς: Τι προτιμούμε; Το 50% από μία πίτα 1.000 μονάδων ή το 5% από μία 1.000.000; Και αυτό χωρίς να συνυπολογιστούν τα παράπλευρα ευεργετήματα: Θέσεις εργασίας, ασφαλιστικές εισφορές και άρα οικονομική ανάπτυξη.
  Το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν θα το λύσουμε εμείς.
  Συμφωνώ με την ρήση του Κέννεντυ, πλην όμως εκεί υπάρχει ένα δομημένο σύστημα, όπου όλοι γνωρίζουν μέσες-άκρες πού στέκονται. Εδώ, στην Ελλάδα; Μέχρι και οι διατάξεις φορολόγησης αλλά και ασφαλιστικής εισφοράς αλλάζουν με αναδρομική ισχύ!!! Και το κεφάλαιο δεν ανέχεται τέτοιες πρακτικές – παίρνει το καπέλο του και φεύγει… δεν έχει μόνον εδώ πορτοκαλιές.
  Την καλημέρα και τις ευχές μου.

  • Diasporic Man Says:

   Ευχαριστώ nicolaos demonicos για το κείμενό σου. ‘Ο οικονομικά αδύνατος εύκολα μπορεί να απολέσει την ανεξαρτησία του.’ Και σήμερα, 2011, γίνεται.

 13. Αόρατη Μελάνη Says:

  την ισοτιμία δραχμής ευρώ δεν ξέρεις; να σ’ την πω εγώ που ψωνίζω στη λαϊκή:

  προ ευρώ, το ματσάκι ο μαϊντανός έκανε πενήντα δραχμές.

  επί ευρώ, κάνει πενήντα λεπτά.

  μετά ευρώ, θα κάνει πεντακόσιες δραχμές.

 14. 1234 Says:

  http://www.eamb.gr/new_text/xreos.htm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: