Τα “Μπουζούκια” (aka “Σκυλάδικα”) (Ε)


Το μπουζούκι είναι ένα όργανο που παράγει πολύ ευχάριστο ήχο. Κι αν η σύνθεση βοηθάει η μουσική που παράγει μπορεί να είναι συγκλονιστική. Κι αν συνοδεύει φωνές, όπως των μεγάλων καλλιτεχνών του ρεμπέτικου, μπορεί να είναι πραγματικά ψυχικός καταλύτης. ‘Ομως εγώ δεν πηγαίνω ποτέ “στα μπουζούκια”. Οι λόγοι είναι απλοί:

 • Τα μαγαζιά που φιλοξενούν “τα μπουζούκια” έχουν γίνει για να “τα οικονομίσουν χοντρά” κάποιοι, μαγαζάτορες της νύχτας ή “καλλιτέχνες” και όχι για να διασκεδάσουν τον κόσμο με την προσφορά πραγματικά λαϊκής μουσικής.
 • Η ατμόσφαιρα είναι παρακμιακή και το κλίμα εκεί μέσα (μου) είναι εξαιρετικά απεχθές. Δεν υπάρχει λαϊκός κόσμος όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά στην “αίθουσα” (όπως έχει επικρατήσει να λέγονται οι μπουζουκοχώροι της νύχτας) συνωθούνται ονόματα του πλούτου, ονόματα του λεγόμενου “καλλιτεχνικού” κόσμου, και αυτοί που προσπαθούν να προβληθούν μέσα από τον συγχρωτισμό με τους “High”! Όλοι αυτοί θεωρούν απαραίτητο κομμάτι της κοσμικής τους οντότητας την τακτική παρουσία τους “στα μπουζούκια”. Κι αν είναι στο πρώτο τραπέζι κοκορεύονται σαν να απόκτησαν έδρα σε πανεπιστήμιο! Και βέβαια είναι απαραίτητο να ραίνουν τον/την “καλλιτέχνη/ιδα” με αμέτρητα πανέρια, μιά και έτσι δείχνουν τον πλούτο και την γεναιοδωρία τους. Και κάποιοι που έχουν βάλει στο μάτι να καμακώσουν κάποια “καλλιτέχνιδα” δεν παραλείπουν να της στέλνουν σαμπάνιες που βέβαια εκείνη δεν μπορεί να πιεί αλλά δεν παραλείπει να ακουμπά το ποτήρι στα χείλια της για να ευχαριστήσει τον μαλάκα που πετάει τα λεφτά του έτσι!
 • ‘Ολοι εκεί μέσα (αλλά και απ’ έξω) στέκονται με απλωμένο χέρι. Η λουλουδού, η γκαρνταρομπατζού, ο παρκαδώρος που θέλει να αμειφθεί γιατί σου κουνά το χέρι σαν τροχονόμος (λες και δεν έχεις μάτια να δεις που έχει θέση) και σου ανοίγει την πόρτα (λες και δεν έχεις χέρια!) και, γενικά, νοιώθεις ότι θέλουν να σου αφαιρέσουν και το τελευταίο λεπτό από το πορτοφόλι σου
 • Ο πηκτός καπνός κόβεται με το μαχαίρι και τα Decibel βρίσκονται στα ύψη.
 • Τα φαγητά είναι “βιομηχανικά” και οι μπουκάλες με τα ποτά ποτέ δεν ξέρεις τι χημικές ενώσεις κρύβουν στα “σπλάχνα” τους!
 • Οι κατ’ ευθείαν ηλεκτρικές συνδέσεις με τα όργανα παραμορφώνουν φριχτά τον ήχο τους που δεν έχει καμία σχέση με τον γνήσιο ήχο του μπουζουκιού, της κιθάρας και των άλλων οργάνων.
 • Και φυσικά τα καψουροτράγουδα είναι φριχτές παρωδίες μουσικής και στίχου. Δεν μπορώ να προσδιορίσω τι ακριβώς είναι εκείνο που τα κάνει τόσο απωθητικά σε όποιους/ες εκτιμούν την ποιοτική μουσική και τόσο ελκυστικά σε σκυλο-θαμώνες.
 • Φυσικά οι ταμπέλες τους είναι το άκρον άωτον της κακογουστιάς που σε απωθούν και μόνο που περνάς απ’ έξω! Θα με ρωτήσετε και δικαίως: “Εσύ πώς τα ξέρεις όλα αυτά, αφού ποτέ δεν πας εκεί;” Πήγα (στο παρελθόν) τρεις φορές, μετρημένες, από επαγγελματική ανάγκη, όταν μου το ζήτησαν φορτικά ξένοι επισκέπτες. Φυσικά τις σπάνιες φορές που μου το ζητούν τώρα βρίσκω τρόπους να τους αποτρέπω από το να επιμένουν. Τώρα, γιατί όλα αυτά τα “μαγαζιά” θεωρούνται οι ναοί της διασκέδασης δεν θα το καταλάβω σε τούτη τη ζωή (όχι ότι πιστεύω πως υπάρχει κι άλλη, δηλαδή…).

Και κάτι άλλο: Είναι γνωστό ότι πάρα πολλοί θαμώνες των μαγαζιών της νύχτας φεύγουν ξημερώματα ή πρωί απ’ αυτά και, ενώ είναι τύφλα στο μεθύσι, μπαίνουν στο “αμάξι” τους και όποιον πάρει ο χάρος (στην κυριολεξία). Η τροχαία στήνει παγίδες με αλκοτέστ και σε πιάνει αν έχεις πιεί δυό μπύρες. ‘Εξω από τα “μαγαζιά” αυτά δεν είδαμε να στήνει συνεργείο, όπου θα έχει πλουσιότατη σοδιά και θα προστατέψει και μερικούς υποψήφιους νεκρούς από τους “μερακλήδες”-δολοφόνους της νύχτας.

Advertisements

4 Responses to “Τα “Μπουζούκια” (aka “Σκυλάδικα”) (Ε)”

 1. realorfake Says:

  Το μπουζούκι παραδοσιακά συνοδεύεται απο τον μπαγλαμά, παρόμοιο έγχορδο αλλα λιγάκι μικρότερο. Όταν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί μπουζουκιού και μπαγλαμά εξαντλήθηκαν, οι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού άρχισαν να το συνδυάζουν με κιθάρες, λαούτα, τουμπερλέκια, ντραμς, σαξόφωνα, χαβάγιες, τον Γιώργο Νταλάρα, κοντραμπάσα, τενόρους, καλώς συγκερασμένα κλειδοκύμβαλα, συνθεσάιζερ, εκκλησιαστικά όργανα, και Cubase VST.

  Η επιτυχία του μπουζουκιού στην ελληνική λαική μουσική οφείλεται εν πολλοίς στους Δεξιοτέχνες του μπουζουκιού. Δεξιοτέχνης του μπουζουκιού ονομάζεται ο μουσικός που μπορεί να παίξει στο μπουζούκι του ενα συνήθως τυχαίο σόλο μέσης έκτασης εκατόν ογδόντα εφτά μέτρων, χωρίς να πιάσει δυο φορές την ίδια τρίλια. Τα εκατόν ογδόντα εφτά μέτρα είναι η υπολογισμένη διάρκεια που μπορεί να χορέψει κάποια μεθυσμένη πάνω σε ενα τραπέζι, πρίν πέσει πάνω στους υπόλοιπους που την κοιτάνε καθισμένοι στις καρέκλες τους. Κατά περίεργο τρόπο, η ως άνω περιγραφόμενη δραστηριότητα αποτελεί σήμερα τον κυριότερο τρόπο διασκέδασης των ελληνίκιων.
  http://frikipaideia.wikia.com/wiki/

 2. nameless1-2 Says:

  Διαφορετική μορφή εδώ για τα σχόλια:-)!!
  Κι άλλοι δεν πατάνε, για τους ίδιους λόγους.. Αυτό που βρίσκω πιο ενοχλητικό όμως είναι αυτά τα σκυλοκαψουρογύφτικα και τον καπνό…Επίσης ότι οι περισσότεροι χώροι πλέον τείνουν προς την κατεύθυνση του ξεζουμίσματος και του ξεπαραδιάσματος. Αν η τιμή αντιστοιχεί με ό,τι βρίσκεις μπροστά σου, οκ, κανένα πρόβλημα, δεν γκρινιάζω, αλλά δυστυχώς κάθε φορά σχεδόν γκρινιάζω:-(…
  Καλή χρονιά!

 3. heliotypon Says:

  >realorfake: Διαφωτιστική η πραγματεία σου! το “187 μέτρα” με εντυπωσίασε ιδιαίτερα! Και ο χορός της μεθυσμένης, φυσικά… 🙂

  >nameless1-2: Καλά κάνεις και γκρινιάζεις. Κι εγώ το ίδιο κάνω. Blog γκρίνιας έχει καταντήσει ετούτο. Γι’ αυτό κι είπα να ξεστρατίσω λίγο με την επόμενη ανάρτηση…

 4. nameless1-2 Says:

  Κανονικά το σχόλιο θα έπρεπε να το αφήσω στην απο πάνω ανάρτηση, αλλά θα εξακολουθήσω να προτιμώ την γκρίνια και φυσικά δε σκοπεύω να σε απογοητεύσω ως προς τις προσδοκίες για την έλλειψη ενδιαφέροντος (λόγω φύλου) σχετικά με την αλλαγή προσανατολισμού:-Ρ (πλακα κάνω (-:!!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: