Τσιφόρος…


Τον (μακαρίτη) συγγραφέα δημοσιογράφο, θεατρικό συγγραφέα, λαογράφο, σκηνοθέτη (και πολλά άλλα), Νίκο Τσιφόρο τον εκτιμώ όλως ιδιαιτέρως. ‘Εχω διαβάσει πολλά βιβλία του και πολλές φορές διάβασα (για να τα απολαύσω καλλίτερα)  αυτά που αναφέρονται στον περιθωριακό κόσμο της εποχής του (“Ιστορίες πίσω απ’ τα κάγγελα”, “Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα”, κ.α.).  Σήμερα περιδιαβάζοντας στο διαδίκτυο βρήκα ένα Blog με αφιέρωμα (ανάμεσα σ’ άλλους συγγραφείς και καλλιτέχνες) στον Νίκο Τσιφόρο, με αποσπάσματα από κείμενά του και άλλες πληροφορίες για το έργο του. Παραθέτω ένα πολύ φιλοσοφημένο απόσπασμα που νομίζω έχει παντοτινή ισχύ.

Απολαύστε το:

Λες έχω αμπέλια και χωράφια και σπίτια και γης. Κουράδες έχεις. Κανένας άνθρωπος δεν έχει γη. Η γης έχει εμάς και σπάει κέφι μαζί μας, άσε που την ενοχλάμε κάθε λίγο σαν κοτόψειρες. Δύναμη; Μπούρδες. Ίδρωσες να κάνεις μια πολυκατοικία 46 διαμερίσματα και πλακώνει ένας σεισμός και στην κάνει λιάδα. Πήρες παρασήματα και χειροκροτήματα και ζήτω και έρχεται αδερφάκι μου ένα τόσο δα μικρόβιο από συνάχι και σε κάνει μια πτωματάρα χωρίς να το καταλάβεις. Έβαλες παρά στην μπάντα και διέταξες κόσμο κάντε έτσι ρε μερμήγκια ασήμαντα, και σε πιάνει ένα κόψιμο και είσαι ρεζίλης στην λεκάνη του καμπινέ. Κάνεις το δυνατό κι έτσι και πιάσει μια παγωνιά τρέμεις σαν παλιόσκυλο και από την άλλη μεριά, μια μολόχα, ένα χορταράκι ασήμαντο, κάθεται όλη νύχτα και τρώει τους αέρηδες και το χιονιά και το πρωί είναι φρέσκο και δεν τούγινε τίποτα. Πούν’ η δύναμή σου ρε φιόγκο κάτου από τούτο εδώ το Σύμπαν που μας πλακώνει με το βάρος του; Πούναι τα μεγαλεία σου και το τουπέ σου; Μια ανάποδη να πάρουνε τα πράματα, στα λεφτά, στα πολιτικά, στην υγεία, στα όλα που την βασίζεις, πας, ξεγράφτηκες και μήτε που θέλουνε να σε θυμούνται οι άλλοι. Πέθανες και περάσανε πενήντα χρόνια και μήτε κανένας ξέρει αν υπήρξες και αν έκανες και σε φοβηθήκανε και σε λογαριάσανε.

Advertisements

5 Responses to “Τσιφόρος…”

 1. nicolaos demonicos Says:

  > Τον είδατε τον γαμημένο τον Τσιφόρο πώς ΣΑΣ ξεμπρόστιασε; Έτσι και τσινήση λιγουλάκι η γη, σαν τα ανεπαίσθητα σταγονίδια που πετιούνται από το στόμα με τον βήχα θα σας τινάξη από την πλάτη της, τσιμπούρια του κερατά. [Ελπίζω να το καταλάβατε, για σας τα λέει ο Τσιφόρος… η δικιά μου μετράει 48, οπότε εξαιρούμαι.]

 2. zoyzoy Says:

  Δεν έχει και άδικο ο συγγραφέας τίποτα δεν είμαστε μπροστά στην απεραντοσύνη του κόσμου!Ούτε μια κουκίδα στον χάρτη!
  Γιαυτό ζήσε το σήμερα διασκέδασε αυτές τις μέρες!

  Καλό 4ήμερο σου εύχομαι και πολλές χαρές!!

 3. kostas-sofia-squirt Says:

  Human kind is the fungus of the universe!!!

  Kostas

 4. realorfake Says:

  Από τον κινηματογραφο:
  Γεωργία Βασιλειάδου: Γιατί μας το έκανε αυτό ο μακαρίτης; Βάρεσε μια κλωτσιά και μετά έμεινε σα σανίδα.
  Βασίλης Αυλωνίτης: Από μικρός είχε μανία με το ποδόσφαιρο…
  Η ωραία των Αθηνών

  Βασίλης Αυλωνίτης: Τι θα γίνει λεβέντες; Πάει ο τέταρτος μήνας χωρίς ενοίκιο. Αν δε με πληρώσετε το συντομότερο, τρώτε κλωτσιά.
  Μίμης Φωτόπουλος: Μας βλέπω φουτμπόλ…
  Η ωραία των Αθηνών

  Γεωργία Βασιλειάδου: Κοντά μου, οι νεαροί θα έχουν όλα τα ροκφόρ.
  Η ωραία των Αθηνών

  Γεωργία Βασιλειάδου: Όταν βρέχει, τρέχουν τα λύκεια [λούκια θέλει να πει]
  Νίκος Σταυρίδης: Ποια λύκεια; Των Ελληνίδων;
  Η ωραία των Αθηνών

  Γεωργία Βασιλειάδου: Εγώ φεύγω τώρα. Και ότι ποθήσετε, ότι επιθυμήσετε, να μου βροντολογήσετε…
  Η ωραία των Αθηνών
  (Ο Φωτόπουλος πρέπει να παντρευτεί τη Βασιλειάδου)
  Νίκος Σταυρίδης: Άντε Νώντα, να ζήσετε και προπαντώς καλούς απογόνους!
  Μίμης Φωτόπουλος: Ναι, θα σου φυλάξω ένα κανελί με βούλες…
  Η ωραία των Αθηνών

  Γεωργία Βασιλειάδου: Θα γίνει το ολοκαύτωμα του ζαρκαδίου…
  Η ωραία των Αθηνών

  Γεωργία Βασιλειάδου: Και να κλειστώ στο δωμάτιο μόνη με έναν άντρα;
  Μίμης Φωτόπουλος: Θα σβήσω και το φως.
  Γεωργία Βασιλειάδου: Θα είσαι φρόνιμος;
  Μίμης Φωτόπουλος: Χάρακας!
  Η ωραία των Αθηνών

  Γεωργία Βασιλειάδου: Και θα μ’ αφήσεις μόνη με τον ταξιτζή;
  Μίμης Φωτόπουλος: Ε, τώρα δε φοβάται πια. Σε συνήθισε.
  Η ωραία των Αθηνών

  Θεός απλα….

 5. azros Says:

  Απεργία διπλωματών. Η Ένωση Ελλήνων Διπλωματών υπηρετούντων σε Ευρώπη και Β. Αμερική προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση:

  Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό τη φορολόγηση του επιδόματος αλλοδαπής μας. Ζητούμε συμπαράσταση από τον ελληνικό λαό, στο όνομα του οποίου πληρωνόμαστε τόσα χρόνια με το επίδομα εξωτερικού με σκοπό την προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού.

  Κλωστοϋφαντουργοί, εργάτες κοπής μετάλλου, εργάτες λιγνιτωρυχείων, απολυμένοι της Ολυμπιακής, ενωθείτε μαζί μας. Δεν θα αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

  Το πετσοκομμένο, από τη φορολόγηση με 40%, επίδομα εξωτερικού που θα δίνεται σε διπλωμάτες δεν θα είναι αρκετό για να αγοράσει μία γυναίκα διπλωμάτης μερικά ζευγάρια Christian Louboutin που κοστίζουν το καθένα περίπου 700 Ευρώ. Και χωρίς Christian Louboutin, σαν και αυτά που φορούν οι υπάλληλοι της Εθιμοτυπίας, πως θα ασκηθεί αποτελεσματική διπλωματία για την προάσπιση των θέσεων της χώρας μας;

  Έλληνα εργάτη, συμπαραστάσου στον αγώνα μας! Σήμερα εμείς, αύριο εσείς. Πρέπει να ενωθούμε όλοι.

  Με τι λεφτά θα φτιάξουμε τη γκαρνταρόμπα μας με όσα κουστούμια Hugo Boss χρειαζόμαστε για να τα αλλάζουμε δύο φορές τη μέρα ώστε, εντυπωσιάζοντας του συνομιλητές μας, να προωθούμε τα εθνικά συμφέροντα;

  Υπάλληλοι των stage, γενιά των 700 Ευρώ ενωθείτε με μας. Δεν θέλουμε να χάσουμε το επίδομα εξωτερικού.

  Ήδη οι προσλήψεις Εμπειρογνωμόνων γίνονται με το σταγονόμετρο. Πέρυσι προσελήφθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών μία Εμπειρογνώμων επί θεμάτων ζωγραφικής. Φέτος θα προσληφθεί μία άλλη Εμπειρογνώμων για θέματα μουσικής με διδακτορικό στο fagotto. Η βαθμολογική τους εξέλιξη θα γίνεται μέχρι το βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Α’ και αντίστοιχο θα είναι και το επίδομα εξωτερικού που θα λαμβάνουν. Εάν αυτό φορολογηθεί άγρια, όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο, λίγοι άνθρωποι θα είναι πλέον διατεθειμένοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε θέματα ζωγραφικής ή μουσικής στο Υπουργείο Εξωτερικών.

  Μέχρι σήμερα δεν επιβαρύναμε το κράτος με έξοδα παιδικών σταθμών στο εξωτερικό, αφού βάζαμε τα παιδιά μας να παίζουν με διοικητικούς υπαλλήλους. Αυτό η Πολιτεία δεν το εκτίμησε!

  Η Ένωση Ελλήνων Διπλωματών υπηρετούντων σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, πιέζεται αφάνταστα πλέον, σε σημείο που δεν μπορεί να εξασφαλίσει στα μέλη της ότι θα υπηρετούν μόνο σε εύκολα πόστα της Ευρώπης ή της Βόρειας Αμερικής. Mε την κατάργηση των «άχρηστων» πρεσβειών και την επικράτηση των ευνοούμενων από την κυβέρνηση διπλωματών (αυτών που πηγαίνουν στη Ρώμη και στη Μαδρίτη δικαιωματικά ως πρώην Εισηγητές ή Μέλη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών), δεν μας περισσεύουν άλλες διαθέσιμες πρεσβείες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν τα Προξενεία μας στην Ιταλία τα καπαρώνουν ανέκαθεν οι πρώην διπλωμάτες της ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού και Πρέσβης στη Λισσαβώνα γίνεται πάντα ο πρώην Προσωπάρχης.

  Εργάτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ο Πρέσβης κ. Μητσιάλης έχει υπηρετήσει μόνο δύο φορές στη Ρώμη.

  Είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε ακόμα και τα πρόστιμα που μας επέβαλε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης για παράνομα παρκαρίσματα των αυτοκινήτων μας για την τελευταία πενταετία, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δεν θα φορολογήσει το επίδομα εξωτερικού μας.

  Ελάτε όλοι στη συγκέντρωση της ερχόμενης Δευτέρας στις 10,00 – 11,30 π.μ. στον αυλόγυρο του Υπουργείου Εξωτερικών, Βασιλίσσης Σοφίας 3. Θα περιφέρουμε ένα μαύρο φέρετρο που θα γράφει «Επίδομα Υπηρεσίας Εξωτερικού». Όλοι μαζί θα διατρανώσουμε την αποφασιστικότητά μας, να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των δικαίων μας. Θα βγάλουμε όλοι τις γραβάτες μας και θα τις κρεμάσουμε στα γύρω δέντρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Δεν θα ξαναδείτε άλλη φορά διπλωμάτη με γραβάτα κύριε Δρούτσα. Δεν θα μας διακρίνετε πλέον από το μέσο Έλληνα πολίτη. Θα αντικρίζετε κύριε Δρούτσα έναν άνθρωπο χωρίς γραβάτα στο δρόμο και θα λέτε «Μήπως είναι διπλωμάτης, μεταμφιεσμένος σε απλό πολίτη;»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: