Ποιοί φταίνε;


Ξέρω, καλοί μου επισκέπτες, δεν σας αρέσουν τα οικονομικοπολιτικά θέματα. Προτιμάτε τα ανάλαφρα, τα ερωτικά, του Βαλεντίνου, αλλά η ζοφερή πραγματικότητα της οικονομίας μου έχει γίνει εφιάλτης. Και με τους εφιάλτες που βλέπω στον ύπνο μου ξυπνώ και γράφω γι’ αυτά που μου τους προκαλούν. Θα το πιστέψετε ότι αυτό εδώ ξεκίνησα να το γράφω στις 3 το πρωί; Δεν μπορούσα να κοιμηθώ και το έρριξα στη γραφή. Σας υπόσχομαι πιο ελαφρά θέματα προσεχώς! Και συγνώμη για το “σεντόνι”…

Τον τελευταίο καιρό μας έχουν ζαλίσει τα @@ με την χρεωκοπία και τα παρεπόμενά της. Βαρέθηκα ν’ ακούω και να βλέπω νέα, σχόλια, γνώμες, με πολλές μαλακίες μαζί, από κάθε σχετικό και άσχετο. Σοβαρόν άνθρωπο σπάνια ακούς βέβαια, γιατί η σοβαρότητα είναι είδος σε τρομερή ανεπάρκεια στη χώρα μας.

Εγώ κάνω την …απρέπεια (για ‘Ελληνα) να σκέφτομαι πότε-πότε (προσπαθώ πάντως…) και χωρίς να διεκδικώ τίτλους ιδιατέρων γνώσεων, σχεδόν σε ό,τιδήποτε, προσπαθώ να χρησιμοποιώ την κοινή λογική (πόσο κοινή είναι δεν ξέρω…) για να πιθανολογήσω συμπεράσματα.

‘Ετσι λοιπόν, είδα ότι το δημόσιο χρέος το 1979, δηλαδή 3 χρόνια πριν έρθει το Π. (παλαιό)  Πασόκ στην εξουσία ήταν 1,39 δισ. €. Από κει αρχίζει μιά ανοδική πορεία του χρέους για να κορυφωθεί στο σημερινό χάλι! Βέβαια δεν έχω κάνει την καμπύλη της πορείας (επιφυλάσσομαι για όταν βρω το πρόγραμμα που την κάνει) που θα μας δώσει καλλίτερη εικόνα, αλλά φαίνεται καθαρά ότι όλοι οι λεβέντες που μας κυβέρνησαν, είτε ως πρωθυπουργοί ή ως υπουργοί Οικονομίας (τότε ήταν χωριστά τα υπ. Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών) έβλεπαν την καμπύλη να ανεβαίνει. Την έβλεπαν και όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να την συγκρατήσουν, αλλά δονείζονταν για να μοιράσουν αλόγιστα σε ημετέρους, για να δώσουν πανάκριβες εργολαβίες, για να διορίσουν εκατοντάδες χιλιάδες  ψηφοφόρους, για να συντηρήσουν στη ζωή “προβληματικές επιχειρήσεις” που απορροφούσαν δισεκατομμύρια, (σκεφτείτε πόσοι “ημέτεροι” σύμβουλοι, με βαρβάτους μισθούς, των εκατομμυρίων δραχμών τον μήνα, βολεύονταν εκεί, όταν η επιχείρηση ψυχοραγούσε) για να διοργανώσουν χλιδάτους ολυμπιακούς αγώνες. Κανείς απο τους “λαοπρόβλητους” πρωθυπουργούς δεν είδε την πορεία; Κανείς δεν αναρωτήθηκε πού θα φτάσει αυτή η αλόγιστη άνοδος των δανεικών; Κανείς καθηγητής, κανείς “τσάρος” της οικονομίας δεν διάβαζε χαρτιά με αναφορές της πορείας των οικονομικών μεγεθών;

Και για να θυμηθούμε και μερικά ονόματα;

Ανδρέας Παπανδρέου: Από τη δική του πρωθυπουργία άρχισε ο μεγάλος κατήφορος! Δημοκόπος από τους λίγους, άνοιξε τα ταμεία και …μπάτε σκύλοι αλέστε! Προσλήψεις, αυξήσεις, ενθάρρυνση στην ρεμούλα (ποιός ξεχνάει το: “Είπαμε να κάνει ένα δώρο στον εαυτόν του αλλά όχι και  500 εκατομμύρια;” που σηματοδότησε το “ηθικόν” της μίζας στον δημόσιο τομέα! Ποιός ξεχνάει το: “Τσοβόλα δώστα όλα“; Αν δεν είχε πεθάνει θα έπρεπε να περάσει από δίκη και να καταδικαστεί σε ισόβια.

Γερ. Αρσένης: Ο γνωστός και ως “τσάρος της οικονομίας”. Δεν πήρε χαμπάρι ο διάσημος οικονομολόγος ότι είχε ξεκινήσει ο κατήφορος;

Κ. Σημίτης: Αν και καθηγητής αυτός, μάλλον ήταν εντελώς άσχετος με τα οικονομικά ή βαριόταν να διαβάσει οικονομικές αναφορές. Δεν φτάνει που δεν πήρε χαμπάρι τίποτε από τον επερχόμενο όλεθρο, δεν φτάνει ότι επί της εποχής του έγιναν ΟΙ ρεμούλες στα ολυμπιακά έργα, ήταν αυτός ο λεβέντης που βγήκε και δήλωσε, σε κάποια φάση του μεγάλου παιχνιδιού, ότι: “Το χρηματιστήριο θα ανέβη κι άλλο”. Κι έστειλε χιλιάδες ανθρώπους-θύματα να  παίρνουν δάνεια για  ν’ αγοράζουν φούσκες! ‘Ηταν αυτός που δεν έχανε ευκαιρία να τονίσει πόσο ισχυρή (τρομάρα του!) ήταν η Ελλάδα και η Ελληνική Οικονομία!  Θα πρέπει να είναι τυφλός, κουφός ή πολιτικά κακοηθέστατος, για να λέει  κανείς τέτοιες μαλακίες, όταν ακόμη κι εγώ, ο ασχετότερος των ασχέτων, εβλεπα το τραίνο να έρχεται κατεπάνω μας.  ‘Ισως η πιο γελοία μορφή πολιτικού!

Γ. Παπαντωνίου: Με λαμπερό χαμόγελο οδοντοπαστιακής διαφήμισης, φαίνεται ότι ήταν τόσο μεγάλος ο ναρκισισμός του, που δεν έβλεπε παρά μόνο στον καθρέφτη του και δεν έρριχνε και καμιά ματιά στα κιτάπια του υποργείου του. Αφασία και καμάρι! Δεν ξέρω αν ωφελήθηκε ο ίδιος, αλλά σίγουρα συνέχισε την κατηφορική πολιτική…

Κ. Καραμανλής Jr.: Alias known as “Κωστίκας” ή “Μπούλης”. Πού να βρει χρόνο να καταλάβει τι γινόταν, ανάμεσα σ’ ένα game και σ’ ένα άλλο! Μήπως φταίει το παιδί, που το πίεσαν να γίνει η συνδετική ουσία για να σωθεί η Ν.Δ.; ‘Ενα “μεγάλο” όνομα κουβαλάει και του το έκαναν θηλειά να τον πνίξει! Κυριολεκτώ. Δεν έμενε καλλίτερα στο δικηγορικό του γραφείο, να γράφει αγωγές και προτάσεις; Είδατε πώς έφυγε, μόλις είδε τα μαύρα σύννεφα πάνω απ’ το κεφάλι του; Και φυσικά όλοι οι κλέφτες της Ν.Δ. βρήκαν ευκαιρία, αυτήν την πενταετία, για να ρημάξουν τα ταμεία. Για ένα τον κατηγορώ: Ρε φίλε, ξέρεις ότι είσαι άσχετος με μιά δουλειά. Τι την αναλαμβάνεις;

Γ. Αλογοσκούφης: Καθηγητής κι αυτός, …πολλά υποσχόμενος (τότε!). Αποδείχτηκε συμφορά για την οικονομία. Ο κύριος ένογος για το σύγχρονο ανέκδοτο (Greek Statistics!). Αχαλίνωτος δανεισμός! Κατήφορος που έγινε σχεδόν γκρεμός!

Ι. Παπαθανασίου: Δεν καταλαβαίνω τι περίμενε ο Μπούλης από τον “Πετούγια”! ‘Ενας μηχανικός που ο πατέρας του έφτιαξε τα γνωστά μαγαζιά κιγκαλερίας. Αυτός παντρεμένος με κόρη μεγάλου ονόματος μεταλλευτικών επιχειρήσεων. Ασφαλής οικονομικά ο ίδιος, έκανε παιχνίδι με την δική μας οικονομία. Φιλόδοξος. Αντί να κυττάξει τα πολύ καλά μαγαζιά που του άφησε ο πατέρας του, έγινε πρόεδρος του ΕΒΕΑ και μετά βουλευτής. Μαθητευόμενος μάγος! Του παρέδωσε την οικονομία ο Κωστίκας κι αυτός δεν ήξερε τι να την κάνει. Σαν να παραδίδεις βαρειά άρρωστο, σε υποψήφιο φοιτητή της ιατρικής! Συνέχισε τον κατήφορο πατώντας, αντί φρένο, γκάζι!

Τους σημερινούς τους γνωρίζετε. Νομίζω ότι ο Γιωρίκας προσπαθεί να αποτινάξει το πατρικό παρελθόν, το παλιό Πασόκ, αλλά δεν μπορεί. Οι συνδικάλες του πατρικού Πασόκ τον συνθλίβουν. Μαζί και οι παλαιοκομματικοί πασόκοι που ζουν ακόμη μέσα στο κόμμα και προσπαθούν να επωφεληθούν από τα ολισθήματά του. Και κάνει λάθη. Λάθη ατολμίας. Προσπαθεί να αδειάσει με το κουβαδάκι το σκάφος που μπάζει ορμητικά τα νερά από τα ρήγματα! Φοβάται μη δυσαρεστήσει κανέναν κερατά. Και οι Ευρωπαίοι φωνάζουν, αλλά αυτός δεν φαίνεται να ακούει καλά! Δεν τον βλέπω να μαζεύει τα ασυμμάζευτα…

Advertisements

20 Responses to “Ποιοί φταίνε;”

 1. Αθανασία Says:

  Καλημέρα ρε φίλε!…ουυυφ!τι θέμα έπιασες παιδάκι μου,κ σύ πρωινιάτικα!μα καλά στις 3.00 το πρωί?ε,είσαι με τα καλά σου μωρέ?…απορώ…αλλά πάρ αυτά έχεις χίλια δίκια φίλε….εξαιρετική ανάλυση…έχω να πώ…μπράβο…μου άρεσε πολύ το κείμενο..θεωρώ όμως οτι ο χειρότερότερος από όοολους αυτούς,που περιγράφεις εδώ,ήταν ο μίστερ Σιμήτης ή Κινέζος,ή…σκ….τόμύτης!όπως συνίθιζε πολύ αστεία,να τον αποκαλεί ο πατέρας μου! ο οποίος τον αντιπαθούσε σφόδρα,κ όχι άδικα πιστέυω!….ε,εκεί υπήρξε η ΠΛΗΡΗΣ αναρχία,ΟΙ λαμογιές,ΟΙ απάτες,ΟΙ απατεωνιές…ε,ίσως ο μίστερ Σιμήτης,να είναι ο πιό ανίκανος (μακράν όμως πρωθυπουργός),που πέρασε από την Ελλάδίτσα μας να χειριστεί κάποιες πολύ σοβαρές,υποθέσεις όπως αυτή της οικονομίας…εγώ επί Σιμήτη ή λίγο πρίν φύγει? (ο Σιμήτης)…ήμουν φοιτήτρια οκ? κ μάλιστα σε ένα τεράστιο εκπαιδευτικό,ίδρυμα στη Πάντειο οκ?…εκείνο το καιρό γινόταν χαμός ακόμη κ στα πανεπιστημιακά,άσυλα οκ?…κ φυσικά θα πρέπει να θυμάσαι,τη πολύκροτη υπόθεση Μεταξόπουλου ο οποίος ήταν τότε πρύτανης (ναί,τρομάρα του το βλαμμένο!),Παντείου κ είχε κάνει ΤΙΣ λαμογιές κ ΤΙΣ υπεξαιρέσεις χρημάτων…τότε είχε γίνει χαμός με την υπόθεση αυτή…ο κύριος αυτός (ο Θεός να τον κάνει αλλά λέμε τώρα)…ΔΕ ΠΛΗΡΩΣΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΚΑΝΕ…στο ελληνικό κράτος κ δημόσιο κ δε του έκαναν κ τίποτε,κ κυκλοφορεί ακόμη ελέυθερος ανάμεσά μας!ο άνθρωπος αυτός είναι,ένας στυγνός εγκληματίας έφαγε 1δίσ από το ελληνικό δημόσιο!κ έκανε τη κατάσταση στην οικονομία,κ στο πανεπιστημιακό άσυλο τρίσχειρότερη!κ περπατά ακόμη ελέυθερος ανάμεσά μας!!!….ε,αυτά τα..’καλά’ έκανε ο μίστερ Σιμήτης…οι άλλοι πιστέυω είναι απλώς ανίκανοι και ‘μαιντανοί’τίποτε περισσότερο…ο Γιωργάκης ΔΕ πιστέυω,ότι έχει τα προσόντα,να κάνει κάτι γι’αυτή τη κατηφόρα κ πόσο μάλλον,να τη σταματήσει…..ας ευχηθούμε μόνο ο Θεός αν υπάρχει κ βλέπει,να βάλει το χεράκι του…να σωθούμε κάπως…αν κ αμφιβάλω αν μπορεί πιά κ αυτός,να κάνει κάτι για το χάλι μας….καλημέρες φίλε!……..

 2. houlk Says:

  Ποιοί φταίνε; Καλή ερώτηση.
  Νοιώθω τόσο κουρασμένη, τόσο αηδιασμένη με τη κατάντια μας, που θα παραθέσω μερικούς στίχους του Βάρναλη, για απάντηση και σχολιασμό :

  “Ποιος φταίει; Ποιος φταίει;… κανένα στόμα

  δεν τόβρε και δεν τόπε ακόμα.

  Ετσι, στην σκοτεινή ταβέρνα

  πίνουμε πάντα μας σκυφτοί,

  σαν τα σκουλήκια κάθε φτέρνα

  όπου μας εύρει, μας πατεί:

  δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα!

  προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!”

  Τη καλημέρα μου.

 3. nicolaos demonicos Says:

  > Τι εννοείς με τα @@, Ηλιότυπον; Διότι εγώ κινδυνεύω να χαρακτηριστώ αυθαίρετος και βωμολόχος μεταφράζοντάς τα ως αρχίδια, ενώ δεν θα έπρεπε. Διότι τι σημαίνει η λέξη αρχίδιον; Αρχίδιον λοιπόν είναι υποκοριστικό του ουσιαστικού «αρχή» και σημαίνει «το μικρό και ανάξιο λόγου υπούργημα ή αξίωμα».
  Με άλλα λόγια, Ηλιότυπον, εάν αποκαλέσης τα μέλη της κυβέρνησης και την προσφορά τους· την συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων και δημοσιολόγων και την προσφορά τους· την μεγάλη πλειοψηφία των πανεπιστημιακών και Αθανάτων και την προσφορά τους· το σύνολο σχεδόν των κ(υ)οινοβουλευτικών και την προσφορά τους· το σύνολο σχεδόν των συνδικαλ(η)ιστών και την προσφορά τους· το διοικητικό σώμα της Εκκλησίας και την προσφορά του· την μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων λειτουργών και την προσφορά τους αρχίδια, δεν τους υβρίζεις, απλώς υποβιβάζεις το υπούργημα που προσφέρουν ή το αξίωμα που κατέχουν, το οποίο ως εκ φύσεως είναι σπουδαίο. Και ενώ από την φύση τους τα αξιώματα αυτά είναι σημαντικά για μια χώρα, το υπούργημα εκείνων οι οποίοι στην Ελλάδα τα καταλαμβάνουν είναι τοις πράγμασι αρχίδιον.
  Αν τώρα θες ν’ ακούσης σοβαρό άνθρωπο, παρακολούθησε την για τρίτη φορά προβαλλόμενη σε δύο μέρη συνέντευξη του πράγματι μεγάλου μουσικοσυνθέτη (αλλά) Μίκυ Μάους στην ΝΕΤ ― δεν γλυτώνουμε, θα την μεταδίδουν μέχρι να μας πείσουν.
  Υποπίπτεις όμως σε τρία αμαρτήματα:
  Πρώτον, αναφέρεσαι σε υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών (κι αν μου εξηγήσης την ανάγκη για τον διαχωρισμό και την διαφορά, το «χρυσούν ωρολόγιον μετά καδενός» είναι δικό σου), ενώ όλοι τους υπήρξαν και είναι υπουργοί Οικονομημένων.
  Δεύτερον, ο Έλληνας είναι από την φύση του σκεπτόμενο άτομο, ώστε δεν διαπράττεις απρέπεια με το να σκέφτεσαι. [Αλλά «σκεπτόμενος Ελλαδίτης»; Σύντομο ανέκδοτο!]
  Τρίτον, ούτε κάποιος από τους προηγούμενους φοβόταν μήπως δυσαρεστήση κανένα και, φυσικά, ούτε ο Γιωρίκας. Το σχέδιο επί του οποίου βάδισαν και βαδίζουν είναι προδιαγεγραμμένο και οι εντολές ξεκάθαρες: «Θα το εφαρμόσετε, λακέδες, ειδεμή θα σας κόψουμε τα @@ που δεν έχετε…».

 4. Ηώς Says:

  Αχχχχχχχχχχχχ
  αγαπημένο μου Ελληνιστάν
  ποτέ σου Ελλάδα δεν θα γίνεις
  κι αν σφίγγουμε δόντια και λουριά όσοι σε αγαπάμε
  πάντα θα σε λυμαίνονται
  γιατί θηλιά πρέπει να σφίξουμε
  στο λαιμό αυτών που σου ρουφούν το αίμα.

  ΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΣ!!! ποτέ κανείς δεν πληρώνει τα σπασμένα. Αντ’ αυτού εξαφανίζονται με τα κλοπιμαία κι εμείς φτού κι απ’ την αρχή.

 5. Θωμάς Says:

  Heliotypon, πολύ σωστά περιγράφεις την ανάπτυξη της Ελλάδας τα τελευταία 30 χρόνια. Θα διαφωνήσουν μαζί σου μόνο όσοι πήραν μίζες, όσοι έκαναν ρεμούλες, όσοι έβγαλαν μαύρα χρήματα, όσοι καταχράστηκαν χρήματα του δημοσίου και μετά από ΕΔΕ βρέθηκαν αθώοι, όσοι επιχορηγήθηκαν για ανύπαρκτες επενδύσεις και μετά τα έβαλαν στην τσέπη, όσοι επιχορηγήθηκαν για ανύπαρκτες καλλιέργειες και μετά τα έφαγαν στα σκυλάδικα ή στα καζίνα και ίσως όσοι διορίστηκαν με ρουσφέτι στο δημόσιο – μολονότι τους τελευταίους δεν είναι σωστό να τους βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι.
  Δηλαδή θα διαφωνήσουν μαζί σου σχεδόν οι μισοί …Έλληνες.
  Όμως παρ’ όλα αυτά το οικονομικό επίπεδο του μέσου Έλληνα την πρώτη δεκαετία του 2000 δε συγκρίνεται με το επίπεδο του Έλληνα στα 1979. Νομίζω πως στο θαυμάσιο κείμενο που έγραψες στην ανάρτηση: ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΙ ΕΜΕΙΣ (17/12/2009) ουσιαστικά περιγράφεις πώς ήταν η Ελλάδα τη δεκαετία του 1970.
  Υπήρξαν πάντως και ικανοί πολιτικοί, τα ονόματα των οποίων σκέφτηκα να αντιπαραβάλω στα δικά σου ονόματα. Δυστυχώς μόλις τρεις μπόρεσα να βρω:
  τον Αλέκο Παπαδόπουλο που ανέλαβε την οικονομική πολιτική σε μια δύσκολη περίοδο και κατάφερε αρκετά πράγματα (ο σημερινός αρχηγός του θεώρησε πως δεν τον έχει ανάγκη – προφανώς θεωρεί πως διαθέτει καλύτερους)
  τον Αναστάσιο Πεπονή που έκανε τον νόμο του ΑΣΕΠ προσπαθώντας να καταργήσει επιτέλους τις ρουσφετολογικές προσλήψεις στο δημόσιο (οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ φυσικά τον έστειλαν σπίτι του)
  και τον Σταύρο Δήμα που δυστυχώς ο αρχηγός του τον διόρισε επίτροπο στην Ευρώπη.

 6. koulpa Says:

  axaxaxa την ίδια αυπνία έιχαμε.. και περίπου τα ίδια γράψαμε.. εγώ δε τόλμησα να το αναρ΄τησω για τους λόγους που αναφέρεις στην εισαγωγή.. :):)
  το έπιασα λίγο πιό πριν.. αλλά κι εγώ την πρώτη θυτία πασοκ θεωρώ το σημείο χωρίς επιστροφή.. :):)
  και οταν λέω χωρίς επιστροφή το εννοώ.. μια γενιά έχει ανατραφεί χωρίς αξιοπρέπια.. έστω και την υποτυπώδη.. και η επόμενη τι πιθανότητες έχει με αυτην που έχει σα παράδειγμα.. :):)
  καλά δε θα το κρατήσω θα το βγάλω από μέσα μου κι ας μη το διαβάσει κανένας.. τώρα ξεκίνησα κι άλλο.. δεν είναι καθαρά αυτή η δευτέρα.. :):)
  την καληνύχτα μου :):)

 7. adopana Says:

  Την κυβερνητική θητεία Μητσοτάκη-Μάνου-Ανδριανόπουλου ξέχασες.

 8. nicolaos demonicos Says:

  > Λοιπόν, φίλοι μου, σήμερα θα σας αποκαλύψω ποιος φταίει, αφ’ ενός για να μην αγωνιάτε και σπαζοκεφαλιάζετε και αφ’ ετέρου για να συντελέσω σε νέα ανάρτηση από τον Ηλιότυπον:
  Ούτε οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί φταίνε σε τίποτε, ούτε οι διάφοροι υπουργοί, οι βουλευτές, οι συνδικαλιστές, οι πανεπιστημιακοί και οι Αθάνατοι, οι λειτουργοί του δημοσίου, η Εκκλησία και το πλήρωμά της — το πιστεύετε ή όχι, φταίει αυτός ο άθλιος ο Χατζηπετρής… ναι, ναι, ο γνωστός.

 9. Αθανασία Says:

  Χαααααααααααχαααααααααααχα!καλόοοοο!,να’στε καλά κύριε demonice! χααααααααααααααχαααααααααχα!ο Χατζηπετρής λέτε ε?…μπορεί να φταίει κ ο Χατζηπετρής ίσως ποιός ξέρει….καλησπέρες φίλοι! κύριε demonice!…..

 10. Ελένα Μπαμπούσκα Says:

  http://savemalakes.blogspot.com/2010/02/blog-post_7278.html

 11. Ελένα Μπαμπούσκα Says:

  και ένα μουσικό διάλειμμα:

 12. heliotypon Says:

  >Αθανασία: Φυσικά και δεν είμαι καλά… Αν ήμουν καλά δεν θα ζούσα στην Ελληνική ζούγκλα, αλλά κάπου αλλού. Αλλά δεν μπορώ, ο μαλάκας! Το δοκίμασα και δεν μπόρεσα. Μαζόχα κι εγώ, όπως όλοι οι συμπατριώτες!

  >Houlk: Όλοι οι μεγάλοι διανοητές το κατάλαβαν και το τραγούδησαν. Αυτοί έφυγαν νωρίς όμως… Εμείς;

  >Nikolaos Demonicos: Ναι, μωρέ, ο Χαζτηπετρής φταίει για όλα. Κι ο χοντρός! Τους ξέχασα αυτούς…

  >Ηώς: Με το σχόλιό σου, γιατί εγώ θυμήθηκα τον Μέρμηγκα του Μάνου Λοΐζου; http://www.youtube.com/watch?v=i-XQsFdTQoE

  >Θωμάς: Πάντα γράφω ότι υπάρχουν κι εξαιρέσεις, αλλά όταν είναι τόσο λίγες δεν καταφέρνουν να ακυρώσουν τον κανόνα που είναι πολύ δυνατός. Θυμάμαι και τον Κουλουριάνο, τον πρώτο υπουργό οικονομικών του Πασόκ, που όμως έμεινε πολύ λίγο. Το ίδιο κι ο Δρεττάκης, κι ο Τσοβόλας, που όμως δεν ταίριαζαν με το κλίμα του “Δώστα όλα” του Α.Π.

  >koulpa: Άντε βγάλτο το σχόλιο, αδελφέ, να το διαβάσουμε…

  >adopana: Ναι, τους ξέχασα αυτούς, ‘Ισως επειδή δεν έμειναν πολύ. Δεν θυμάμαι και τι νοσηρό έκαναν (εκτός από την απελευθέρωση των τιμών των καυσίμων).

  >’Ελενα Μπαμπούσκα: Καλό…

 13. zwaki Says:

  Είμαι σίγουρη ότι κάποιοι διαβάζοντας το κείμενό σου θα συμφωνήσουν μαζί σου ως προς την κατάσταση της ελληνικης οικονομίας αλλα θα διαφωνήσουν ως προς τους υπάιτιους. Για τα μεν πασοκια φταινε οι ΝΔκράτες για τους δε ΝΔκράτες φταινε τα πασόκια. Πόσο γελοία και εμετική θεώρηση! Ενα σου λέω, μια γραμμή μας χωρίζει με την Βουλγαρία ακόμη και από την Τουρκία. Μόνο μια μετανάστευση μας σωζει.

 14. Tasos Says:

  Αγαπητέ Ηλιότυπε, εγώ λέω φταίμε όλοι! Στη χώρα μας το τυπικό είναι ότι δε φταίει ποτέ κανένας για τίποτα. Πως γίνεται λοιπόν, να μη γίνεται τίποτα σωστά, η χώρα να κατρακυλάει από το κακό στο χειρώτερο – για χρόνια τώρα, δεν είναι σημερινό το φαινόμενο – και να μη φταίει κανένας; Άρα μάλλον φταίμε όλοι!

  Επίσης πιστεύω ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται και πολύ για το ποιός φταίει, αυτό που αναστατώνει τους πάντες είναι το συμφέρον του καθενός. Απόδειξη, δε βγαίνει κανένας στους δρόμους να κάνουν απεργίες για το βατοπαίδι, η γιατί δεν τιμορείται κανένας, όταν όμως μειώνονται τα επιδόματα, όλοι έξω!

 15. heliotypon Says:

  >zwaki: Ναι, σωστά τα λες. ‘Ηδη σήμερα το πρωί, στο σταθμό Flash άκουσα κάποιον κρετίνο πασόκο παραγωγό να υμνεί τον Αντρέα Παπανδρέου, γιατί επί της εποχής του “έφαγε ο κόσμος ψωμάκι” και ότι η οικονομική κατάρευση οφείλεται στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη! ‘Οχι ότι ο βρυκόλακας δεν έχει ευθύνη. ΟΛΟΙ τους έχουν, αλλά ο παραγωγός έβλεπε μόνο μέσα από πράσινα γυαλιά. Και το “ψωμάκι” που έφαγαν τα πράσινα παιδιά (γιατί δεν θα το έφαγαν τα γαλάζια…) ήταν δανεικό. Και τώρα αντί να το επιστρέψουν τα πρασινόπαιδα το δάνειο καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε… Και είναι τεράστιο το θράσος και των δύο παρατάξεων, που η κάθε μία δεν βλέπει τα δικά της εγκλήματα, αλλά μόνο των άλλων!
  Αλήθεια, γιατί καταργήθηκε η θανατική ποινή;

  >Τάσος: ‘Ετσι είναι Τάσο. ‘Ολοι φταίμε. ‘Ολοι έχουμε βγάλει από ένα πετραδάκι από το οικοδόμημα που λέηεται Ελληική Οικονομία. Και όχι μόνο οικονομία. Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε φριχτή παρακμή, από κάθε άποψη.

 16. Vany Says:

  Δίκιο έχεις αλλά που θα το βρεις. Πάντα στηριζόμασταν στη βοήθεια των απ’έξω και τώρα που κόβεται,χάσαμε τα αυγά και τα πασχάλια.Φταίμε σα λαός, όμως. Όχι τόσο για το ποιοι μας κυβερνάνε,όσο για το πως τους αφήνουμε να κυβερνάνε,κοιτώντας τα πάντα μέσα από το πρίσμα που μας βολεύει.Οι ίδιοι που κατηγορούν την εκάστοτε κυβέρνηση,είναι αυτοί που πασχίζουν να χώσουν τα βλαστάρια τους εκεί μέσα

 17. Tasos Says:

  Η αλαγή της πολιτικής αρχίζει πάντα από τη γειτονιά! Οι πολίτες έχουν τη δύναμη! Δεν είναι εύκολο και χρειάζεται τόλμη, θάρος και ηθική. Ας μη ξεχάσουμε, και πολύ αγώνα. Όμως η θα ηγήσε η θα σε ηγούνται.

  Το τελεύταιο, οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι “διερείν και βασιλεύειν”, όταν η κοινωνία είναι χωρισμένη σε κόμματα, οι κομματάρχες έχουν θέση, κύρος και δύναμη. Τη ευθύνη κυβέρνησης την έχει η πληοψηφία αλλά και τα μικρά κόμματα παίζουν το παιχνίδι τους για να κρατάνε το λαό χωρίσμένο. Το όφελος τους είναι να υπηρετούν στη βουλή χωρίς καμμία ευθύνη, πληρώνονται πλουσιοπάροχα για να κάθονται και έργο μηδέν, κυφήνες! Αν δε πληρωνόνταν θα καθόντουσαν; Όταν όλοι παίρνουν 10-20% μειώσεις αυτοί ψηφίζουν 5% και ο λαός κάθεται και τους κυττάει. Αν δε μάθουμε σύντομα θα συνεχίζουν να μας πηδάνε!

 18. Βαγγέλης Δ. Καργούδης Says:

  Αλήθεια αισθάνεστε καλά να επαναλαμβάνετε μαζί μα άλλα 9 εκατομ. Έλληνες την εξαιρετικά “πρωτότυπη” άποψη πως για τα “δεσμά” σας φταίνε οι πολιτικοί; Κάντε κανέναν κόπο παραπάνω από την αυτάρεσκη επανάληψη ημιμαθών αυτιστικών και κατά βάση α-πολιτικών τάχα μου “διαπιστώσεων”. Και διαβάστε συγκριτικά, όχι κανένα σοβαρό σύγγραμα(δεν έχω τέτοιες παράλογεςαπαιτήσεις), αλλά τουλάχιστο τους αναλυτικούς συγκριτικούς πίνακες του ΟΟΣΑ. Κι’ όποιος καταφέρει να ΜΗΝ καταλάβει ότι για το διάστημα 1975-2005 η χώρα της λεκάνης της Μεσογείου (περιλαμβανομένης Β. Αφρικής, Μ.Ανατολής, κλπ) που αποδεικνύεται πως αναπτύχθηκε πολύ περισσότερο από τις άλλες (και όχι ΜΟΝΟ σε οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες) είναι η ΕΛΛΑΔΑ “κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον”. Κατά τα άλλα συνεχίστε ακώλυτα να θρηνείτε για τον “απωλεσθέντα Παράδεισο” που θα είχατε αν έλειπαν…οι πολιτικοί.

 19. heliotypon Says:

  >Vany: Είναι αλήθεια ότι η ευθύνη είναι συλλογική. Αν είχαμε αξιοκρατική αντίληψη και ψηφίζαμε τους άξιους αντί για αυτούς που (θα) μας κάνουν τα ρουσφέτια, αν δεν αισθανόμαστε ραγιάδες αντί πολίτες θα είχαμε άξιους πολιτικούς. Δυστυχώς, όμως…

  >Τάσος: Μα είναι δεδομένο ότι είναι κηφήνες, συμφεροντολόγοι και ότι προέρχονται από τον λαό που κι αυτός έτσι εμφανίζεται να είναι. Αντίγραφα, κλώνοι μας είναι οι λεβέντες!

  >Βαγγέλης Δ. Καργούδης: Είναι γνωστό ότι στην “δημιουργική” στατιστική βγάζεις ό,τι νούμερα και συμπεράσματα θέλεις! Κι όταν τα νούμερα στον ΟΟΣΑ τα δίνει η πολιτική ηγεσία, τα συμπεράσματα πόσο αξιόπιστα είναι; Κι όταν λές ανάπτυξη τι εννοείς; Τα (σήμερα ρημάζοντα) ολυμπιακά έργα, την τσιμεντοποίηση των πάντων, με ταυτόχρονη αποβιομηχανοποίηση, την πτώση του τουρισμού, την μείωση της γεωργικής παραγωγής και την γεωργία που στηρίζεται στις επιδοτήσεις, την εισαγωγή και του παραμικρού είδους που χρειαζόμαστε (ραπανάκια από Ισραήλ, λεμόνια από Αργεντινή, πατάτες από Αίγυπτο, κλπ), την καλπάζουσα καταστροφή του περιβάλλοντος (π.χ. Ασωπός), την εξαφάνιση των δασών; Τι ανάπτυξη είδες σ’ αυτήν τη χώρα; Δες γύρω σου και όχι τα “επεξεργασμένα” στατιστικά των κυβερνήσεων που μπορεί να σου “ζωγραφίσουν” ό,τι αποτέλεσμα θέλεις! Και δεν τίθεται θέμα “αν έλειπαν οι πολιτικοί”, αλλά “αν είχαμε τους πολιτικούς που πρέπει”, δηλαδή ανθρώπους κανονικούς, με τα ελαττώματά τους μεν, αλλά όχι την αφρόκρεμα της Μαφίας. ‘Εχουν κι άλλες χώρες πολιτικούς, αλλά σαν τους δικούς μας νομίζω ελάχιστες, τουλάχιστον στην Ευρώπη, που νομίζουμε ότι ανήκουμε…

 20. nestorpatou Says:

  “‘Εχουν κι άλλες χώρες πολιτικούς, αλλά σαν τους δικούς μας νομίζω ελάχιστες, τουλάχιστον στην Ευρώπη, που νομίζουμε ότι ανήκουμε…”

  Όλοι αυτοί …
  … που αναφέρεις και πιο πάνω,

  θαρρείς πως ήρθαν από τον Άρη;;

  Ποιανού δέντρου είναι φρούτα;;;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: