Τα επαγγέλματα… (Ε)


Επανάληψη, αλλά πάντα επίκαιρο. Ιδίως τώρα με την οικονομική κρίση!

Παρατηρούσα τα διάφορα είδη ψωμιού καθώς και τα άπειρα αρτοσκευάσματα και γλυκά που φτιάχνει και πουλά ο κοντινός μου φούρνος. Σκέφτηκα τα επαγγέλματα που, ίσως, δεν έχουμε και σε μεγάλη κοινωνική εκτίμηση, όπως του φούρναρη, του υδραυλικού, του μαραγκού, του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του μανάβη, του ψαρά, του οικοδόμου, κ.α., σε αντίθεση με τα όλα τα “ασπρογιακάδικα” επαγγέλματα , π.χ. του μηχανικού, του δικηγόρου, του γιατρού, του δημοσιογράφου (ή “δημοσιοκάφρου” κατά τον Καλαμίτση), του εμπόρου, του οικονομολόγου, κλπ. Σκέφτηκα ότι ακόμη κι αν μου έδινες έναν έτοιμο φούρνο ή μανάβικο, ή τα εργαλεία του οποιουδήποτε τεχνίτη, ή τους αγρούς του γεωργού, ή τα ζώα του κτηνοτρόφου, εγώ δεν θα μπορούσα να βγάλω μεροκάματο, έτσι και η δουλειά που κάνω (εμπόριο) χανόταν! Ανατρίχιασα στη σκέψη ότι εγώ, ο κατά τεκμήριο, σπουδασμένος και μορφωμένος θα ήμουν ανίκανος να επιβιώσω κάνοντας κάποιο παραγωγικό, και όχι παρασιτικό, ή σχεδόν παρασιτικό, επάγγελμα! Βέβαια, θα μπορούσα να γράψω, να μεταφράσω, να διδάξω αλλά δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτε άμεσα παραγωγικό! Τίποτε που θα χρειαζόταν ο άνθρωπος σε περίοδο όχι πολυτελούς και σπάταλης διαβίωσης αλλά σε περίοδο οικονομικής κρίσης κατά την οποία η φυσική επιβίωση θα ήταν η μόνη ανάγκη. Βέβαια η αλαζονική στάση της νεότητάς μου απέναντι στους λεγόμενους “αμόρφωτους” επαγγελματίες έχει δώσει τη θέση της σ’ έναν βαθύ σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους του μόχθου, που μπορεί να μην πήγαν ούτε στο δημοτικό σχολείο αλλά έχουν βαθειά γνώση μιάς παραγωγικής τέχνης. ‘Ομως η συνειδητοποίηση της δικής μου (αλλά και πολλών άλλων) ανεπάρκειας να επιβιώσω “αν”… ήταν ένα δυνατό σοκ!

Σκέψεις…

Advertisements

20 Responses to “Τα επαγγέλματα… (Ε)”

 1. kostas-sofia-squirt Says:

  Νοιωθω πολυ τυχερος που δεν ανοικω στην ανωθεν κατηγορια!!
  Εχω κανει σχεδον τα ..παντα!!

 2. Ελένα Μπαμπούσκα Says:

  Τα παραπάνω επαγγέλματα που ανέφερες δεν βασίζονται σε κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο ή ευφυία αλλά σε μια διαρκή και συνεχόμενη εμπειρία και πρακτική.

 3. Ελένα Μπαμπούσκα Says:

  Αν λοιπόν εσύ ξεκίναγες να το παίζεις αγρότης μετά από κάποιο καιρό θα κατάφερνες να κάνεις τη γη να φυτρώσει το σπόρο που έσπειρες. Για δοκίμασε να το παίξεις γιατρός όμως..

  σόρι για τα 2 μηνύματα, πάτησα καταλάθος έντερ στο ενδιάμεσο

 4. zwaki Says:

  Πάντως, για να το συνδέσω και με το προηγούμενο θέμα σου, τα δεινά του κράτους μας από τους «χαρτογιακάδες» (καλό!) προήλθαν, τους, και καλά, «γραμματιζούμενους». Βάλε έναν επιχειρηματία ψαρά να κυβερνήσει και θα δεις αποτελέσματα. Το λέω γιατί ξέρω και τους μεν και τους δε.

 5. Αθανασία Says:

  Γειάσου καλέ μου…εμ,έχεις δίκιο κ πολύ έχω να πώ…πάνω σ αυτό το θέμα όμως τώρα μάλλον,τίνουν να χάσουν την υπόληψή τους τα επαγγέλματα των ‘ασπρογιακάδων’….γιατροί, δικηγόροι, κλπ,κλπ….κ τίνουν να γίνουν πιό σεβαστά,τα επαγγέλματα των υδραυλικών,αρτοποιών,τεχνιτών,κλπ,κλπ…κακώς όμως που δε τα έχουμε σε υπόληψη ιδιαίτερη αυτά,τα επαγγέλματα επειδή αυτά ήταν κάποτε πολύ σημαντικά για το κοινωνικό σύνολο,καθώς δεν υπήρχαν οι τεράστιες εταιρίες που υπάρχουν τώρα,(σούπερ μάρκετ, τεράστιες αλυσίδες με αρτοσκευάσματα κλπ,κλπ…) κ όλα αυτά…είναι σημαντικά επαγγέλματα… χαιρετώ..καλό ΣΚ….

 6. heliotypon Says:

  >kostas-sofia-squirt: Κι εγώ έχω κάνει πολλά επαγέλματα, αλλά παραγωγικός σε μιά τέχνη που χρειάζεται μαστοριά δεν θα μπορούσα να είμαι. Στα πλαίσια ερασιτεχνικών προσπαθειών τα έχω κάνει κι εγώ όλα. Π.χ. έχω φτιάξει πολλές φορές βρύσες που στάζουν, καζανάκια που τρέχουν, και άλλα τέτοια. Αλλά δεν διανοούμαι ότι θα μπορούσα να φτιάξω όλη την υδραυλική εγκατάσταση σ’ ένα σπίτι… Αν εσύ τα καταφέρνεις εισαι τυχερός!

  >Έλενα Μπαμπούσκα: Το να ρίξεις έναν σπόρο και να φυτρώσει δεν σε κάνει γεωργό. Ακόμα κι αν σπείρεις ένα ολόκληρο χωράφι, πάλι δεν είσαι. Για δες τι προετοιμασία χρειάζεται ένα χωράφι για την απλούστερη καλλιέργεια, π.χ. του σταριού. Και πόση φροντίδα για την περιποίηση, για τα ζιζάνια, για τη λίπανση, τη συγκομιδή μέχρι την άλεση. Το βρίσκεις εύκολο; Κι αν μιλήσουμε για πιο πολύπλοκες καλλιέργειες…

  >Zwaki: Ναι, απ’ αυτούς προέρχονται. Δεν ξέρω πόσο καλά θα κυβερνούσε ο ψαράς, αλλά εμείς έχουμε την ατυχία να είμαστε ένας από τους πιο κακής ποιότητας λαούς. Ε, κακής ποιότητας πολιτικούς θα βγάλουμε…

  >Αθανασία: Οι πιο πολλοί ασπρογιακάδες (με εξαίρεση τους μηχανικούς) είναι “αναγκαία κακά” μιά και μας χρειάζονται σε ώρα κακοτυχίας ή είναι αναγκαίοι για, ας πούμε, παρασιτικές διαδικασίες. Οι τεχνίτες, όμως είναι ο παραγωγικός ιστός. Ακόμη και με τα πολυκαταστήματα, χωρίς τεχνίτες παραγωγή δεν γίνεται.
  καλό σ/κ και σε σένα.

 7. ΗΩΣ Says:

  Καλησπέρα φίλε μου Ηλιότυπον. Βρε να σου στείλω τις συνταγές μου για αρτοσκευάσματα να ηρεμήσεις και να μην προβληματίζεσαι άδικα;
  Κατ’ αρχάς, δεν νομίζω ότι υπάρχουν πλέον “κοινωνικές διακρίσεις” στα επαγγέλματα. Στην συνείδησή μας δεν είναι ανώτερος ένας οικονομολόγος ή ένας δικηγόρος από τον μανάβη της γειτονιάς. Τουλάχιστον εγώ δεν το έχω αισθανθεί ποτέ για συνάνθρωπό μου, ούτε έχω νιώσει κάποιον ιδιαίτερο θαυμασμό από τους άλλους απέναντί μου λόγω επαγγέλματος, όντας χαρτογιακάς εμαυτή. Μην σου πω ότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, όταν το λέω με κοιτάνε καχύποπτα.
  Δεύτερον, γιατί δεν θα μπορούσαμε οι χαρτογιακάδες να κάνουμε κάτι άλλο; Το γεγονός ότι επιλέξαμε ένα επάγγελμα δεν σημαίνει αυτόματα ότι είμαστε ανίκανοι για οτιδήποτε άλλο! Ή ότι αν ναυαγήσουμε σε ένα έρημο νησί θα σκεφτούμε αυτόματα το λαπτοπ! Οι ικανότητες και δεξιότητες εξαρτώνται από την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Φυσικά οφείλουμε βαθύτατο σεβασμό σε όλους τους επαγγελματίες. Είμαστε όλοι χρήσιμοι και λειτουργούμε αλληλένδετα.

 8. heliotypon Says:

  >ΗΩΣ: Καλές οι συνταγές, αλλά ποιός τις φτιάχνει σε παραγωγική κλίμακα, αν χρειαστεί! Σίγουρα δεν σημαίνει ότι οι χαρτογιακάδες είμαστε ανίκανοι για άλλες δουλειές. Ειδικά οι νέοι μπορούν να εκπαιδευτούν για να μάθουν πολλά άλλα, αλλά ένας “κατεστημένος” >των 40 δύσκολα μαθαίνει κάποια καινούργια τέχνη. Δεν είπα ότι είμαστε και παντελώς άχρηστοι, αλλά θα δυσκολευόμαστε πολύ να αλλάξουμε, ριζικά, βιοποριστικό προσανατολισμό.

 9. zoyzoy Says:

  Σίγουρα τα επαγγέλματα τα “ασπρογιακάδικα” που αναφέρεσαι ανήκει η elite κοινωνία και κάθε ένας μας ονειρεύεται να κάνει.Ελα όμως που έχουμε ανάγκη όλα τα επαγγέλματα για να επιβιώσουμε.
  Και το χειρότερο τα παιδιά μας με ένα πτυχίο χωρίς αντίκρυσμα δεν καταδέχονται να καταπιαστούν με αυτά τα επαγγέλματα που θα τους εξασφαλίσουν “τα προς το ζείν” αλλά προτιμούν απομυζούν την πενιχρή σύνταξη των γονέων τους.

 10. nicolaos demonicos Says:

  > Έχεις δίκιο, Ηλιότυπον, ιδιαιτέρως όταν αναφέρεσαι σε ηλικίες «ασπρογιακάδων» άνω των 40.
  Και η zoyzoy έχει δίκιο — τα παιδιά μας πια δεν καταδέχονται αυτά τα επαγγέλματα. Ποιοι όμως ωδήγησαν τα παιδιά μας σε αυτήν την αποστροφή; Είμαι της γνώμης ότι θα το μάθουμε αν ρίξουμε μια ματιά στον πρώτο καθρέφτη που θα βρεθή μπροστά μας.

 11. IAMATICUS Says:

  Ειμαι γιατρος,δηλαδη επιστημονας και τεχνιτης.

  Η Επιστημη σου δινει μεθοδο,συνειδηση του καιρου σου και του χωρου σου.
  Μπορεις να μετεχεις του Δραματος αποστασιοποιουμενος.
  Εισαι σε θεση να διαχειριστεις το ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ του ασθενη
  (σε ατομικο επιπεδο τουλαχιστον).

  Επομενως μπορεις να διαπραξεις,το τελειο ΕΓΚΛΗΜΑ η και την ΙΑΣΗ.

  Εργαζομενος την τεχνη του γιατρου-οπως εμαθα παθαινοντας-
  (μεχρι και του καθαριστη κοπρανων),εκτιμας αυτο που λεμε ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ.
  Βρισκεσαι κοντα στα ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ που ζητουν ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ.
  Απαιτουν εγρηγορση, ακριβεια, πειρα (επαναληψη)τελετουργικοτητα.

  Η τεχνη επομενως ειναι ΜΕΤΡΗΣΙΜΗ-ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΗ-ΕΛΕΓΞΙΜΗ δηλαδη:
  Ειναι πιο ΕΝΤΙΜΗ και ΚΑΘΑΡΗ.

  Παντως και οι Τεχνες και οι Επιστημες για να ειναι απολαυστικες για αυτον που τις εξασκει, και αγαθες γι αυτους που τις υφιστανται, πρεπει να ειναι ΟΡΓΑΣΜΙΚΕΣ .
  Ωστε ακομα (σαν γιατρος) κι αν σκατα καθαριζεις κι αν δεν πληρωνεσαι (μεσανυχτα Πρωτοχρονια σε αθλιο Δημοσιο Νοσοκομειο)…τουλαχιστον απολαμβανεις την ….κοπρολαγνεια σου!!!
  ΑΡΑ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΣΟΥ,ΕΝΤΡΥΦΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ.

  (Αυτα ειπε ενας γραβατωμενος Σκατατζης που το παιξε Γιατρος)

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Ευγενικε μου φιλε ΗΕLIOTYPON ριξε μια ματια στο “”γιατι Μουνι””,σου εχω κατι πικαντικα σχολια.
  Με εκτιμηση την ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΟΥ!!

 12. heliotypon Says:

  >zoyzoy: Σίγουρα χρειαζόμαστε ΟΛΑ τα επαγγέλματα. η ανάρτησή μου αφορά την απαξίωση (από πάρα πολλούς ανθρώπους) των μαστορικών, των άμεσα δημιουργικών επαγγελμάτων. Ιδανικό θα ήταν να σπούδαζαν όλοι μιά επιστήμη και μετά να διάλλεγαν μια τέχνη. Θα ήταν καλλίτεροι τεχνίτες και πολίτες. Δυστυχώς η εκπαίδευση δεν λειτουργεί έτσι.

  >nicolaos demonicos: Η προκατάληψη, γενικώς, είναι χαρακτηριστικό υπανάπτυξης. Και όντως υπάρχει προκατάληψη απέναντι στα μαστορικά και χειρονακτικά επαγγέλματα. Ολέθριο να υπάρχουν μόνο μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, έμποροι, κλπ σε μιά κοινωνία και να έχουν δουλειά, όταν οι ανάγκες της κοινωνίας είναι ΚΑΙ για άλλα επαγγέλματα. Σε περισσότερο πολιτισμένες χώρες αυτό το φαινόμενο είναι λιγότερο έντονο. Στις υπανάπτυκτες, όπως η δική μας, αφθονεί.

  >IAMATICUS: Θαυμάζω το επάγγελμα του γιατρού, πρώτο γιατί είναι δύσκολο, δεύτερο γιατί βοηθά τον άνθρωπο και τρίτο γιατί είναι επάγγελμα που περιέχει, σε σημαντικό βαθμό, αυτοθυσία. ‘Ομως, αν δεν υπήρχε η αρρώστια θα ήταν άχρηστο και οι πόροι που καταναλίσκονται στην υγεία θα χρησιμοποιούνταν για πιο ευχάριστους σκοπούς. Αλλά, δυστυχώς, σας χρειαζόμαστε!!!

 13. Tasos Says:

  Ποιά επαγγέλματα ΔΕΝ χρειάζονται; Ανάλογα με το επιχείρημα ότι “αν δεν υπήρχε αρρώστια” θα ήταν άχρηστο να υπάρχουν γιατροί θα μπορούσαμε να πούμε ότι: αν δε υπήρχε πείνα θα ήταν άχρηστο να υπάρχουν γεωργοί και βοσκοί, και εταιρείες συσκευασμάτων, και ποτών, κτλ, η φυσικά αν δεν τρώγαμε δε θα χρειαζόμαστε τους υδραυλικούς και τους βόθρους. Και αν, και αν, και αν κτλ. Τότε λοιπόν θα μπορούσαμε να βάζουμε όλον μας τον πλούτο σε ευχάριστους σκοπούς.

  Μήπως τελικά το ερώτημα δεν είναι τα επαγγέλματα – τα οποία ΟΛΑ έχουν το σκοπό τους ανάλογα την εποχή και τις ανάγκες τις κοινωνίας – αλλά πως θα μπορούσαμε να έχουμε οικονομική σταθερώτητα για να περνάμε καλά;

 14. heliotypon Says:

  >Τάσος: ‘Ολα τα επαγγέλματα χρειάζονται και αυτό δεν το αμφισβήτησα ποτέ (ίσως του παπά και του ποδοσφαιριστή δεν χρειάζονται, αλλά αυτό είναι μιά εντελώς προσωπική μου άποψη…). Το ερώτημα είναι: Αν π.χ. με ένα σεισμό, όπως στην Αϊτή, ισοπεδωθούν όλα, ποιά είναι τα πρώτα επαγγέλματα που χρειάζονται γαι να μην πεθάνει ο κόσμος; Εδώ μάλλον του γιατρού έρχεται πρώτο και μετά του παραγωγού τροφίμων, του παραγωγού ρούχων και του χτίστη σπιτιών. Ο γιατρός είναι χρήσιμος γιατί ο άνθρωπος αρρωσταίνει, αλλά αν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι μιλάμε για μιά ομάδα νέων και υγιών ανθρώπων, τα πιο πάνω επαγγέλματα ή δραστηριότητες έρχονται σε πρώτη αναγκαιότητα. Με αυτή την έννοια τα είπα αυτά.

 15. hackaday Says:

  Αν έρθει το αυγό στον κώλο μια χαρά θα τα καταφέρεις. Η ανάγκη μπορεί να σε ωθήσει να κάνεις θαύματα. Σόρρυ για την αθυροστομία μου αλλά ήθελα να δώσω έμφαση.

 16. heliotypon Says:

  >hackaday: Η ανάγκη είναι, όντως, μια σημαντική δύναμη, αλλά έχει όρια. Δεν ξέρω μέχρι που μπορεί να φτάσει η παραγωγική της δυνατότητα…

 17. maria Says:

  μπρε μπρε. καλως σας βρηκα. ωραιο τιτλο εχει το ιστολογιο. και το μ**νι της θειας της ευτερπης ενα πραμα..
  και για να σοβαρευτώ, μακάρι όλοι οι “χαρτογιακαδες” ή “ασπρογιακάδες” να σκεπτόταν σαν εσένα.. ίσως ήμασταν καλύτερα σ αυτό το κόσμο..

  προσωπικά θα προτιμούσα να είμαι αγρότης παρά ταμίας. και ξέρεις τι έμαθα τις προάλλες? γνωστή μου έχουν επιχειρηση με ψάρια (ψαροτρατα εχουν? δε ξερω..) κ φέρνουν αιγύπτιους για να δουλέψουν και τους πληρώνουν 2.000 το μήνα (τουλάχιστον) κ ο Ελληνάρας προτιμά τα ντελίβερι με 600 ευρώ και στη μάνα του.. τς τς τς τς .. άσχετο αλλά μου ήρθε..

 18. Tasos Says:

  Ηλιότυπε: και σε στιγμές καταστροφής υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες που απαιτούν όλα τα επαγγέλματα. Αν το ψάξεις θα δεις.

  Υπάρχει όμως μια άλλη πιθανότητα που την έζησα πριν μερικα χρόνια όταν ήμουν στην Αθήνα και είχαν κάνει απεργία οι τελωνειακοί και δεν υπήρχε βενζίνη για μια εβδομάδα. Έβλεπες τα αυτοκίνητα παρκαρισμένα, δεν υπήρχε κίνηση πουθενά, τα σουπερ μάρκετ ήταν αδειανά και σκέφτηκα: φαντάσου να μη υπήρχε βενζίνη για ένα μήνα! Μπορείς να φανταστείς τις επιπτώσεις,,, όμως σκέφτηκα ότι και οι γεωργοί, αυτά τα επαγγέλματα που ζηλεύεις, έχουν αλλάξει τόσο πολύ την μέθοδο παραγωγής που εξαρτώνται από το πετρέλαιο και την τεχνολογία σε τέτοιο βαθμό που αν δεν είχαν καύσιμα δε θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Πρώτον δεν έχουν τα μηχανήματα, τα ζώα, την φυσική κατάσταση (κοιλαράδες και αυτοί όπως εμείς) και τη γνώση των παλαιών. Δυστυχώς η επιστήμη, και οι ευκολίες της τεχνολογίας έχουν διαφθήρει όλους τους κλάδους σε μια εύκολη ζωή και σε ένα τέτοιο σενάριο όλοι μας είμαστε καταδικασμένοι….. sorry!!

 19. heliotypon Says:

  >maria: Καλώς ήλθες στο μαγαζάκι μας. Ναι, ωραίο τίτλο έχουμε και το περηφανευόμαστε! Δεν αναφερόμαστε στο μουνί της θείας Ευτέρπης, αλλά για το επιθυμητό μουνί… ντρέπονται οι νεοέλληνες να βγάλουν μεροκάματο με χειρονακτική εργασία. Αν τους προτείνουν, όμως, καμία κομπίνα χρηματηστηριακή, καμιά κομπίνα που δεν την πιάνει ο εισαγγελέας, τίποτα οικοπεδάκια βατοπεδινά, τίποτα ομόλογα να ληστέψουν νόμιμα τα ταμεία ή τον συνάνθρωπο, τότε είναι πρόθυμοι! “‘Ο,τι είναι νόμιομο είναι και ηθικό”. ‘Ετσι δεν έλεγε ο του …πολιτισμού τ. υπουργός Βουλγράκης;

 20. Θεία Λένα Says:

  Μην είσαι τόσο αυστηρός με τον εαυτό σου. Αν γινόταν κρίση και μερικά ασπρογιακάδικα επαγγέλματα χάνονταν, όλοι θα κάναμε αναγκαστικά κάτι άλλο. Μιά χαρά θα ήσουνα μανάβης ή θα ψάρευες αν ήταν να ζήσεις την οικογένειά σου. Το ότι δεν διανοείσαι να το κάνεις τώρα δεν σημαίνει ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να το κάνεις σε κάποια άλλη στιγμή. Οι δυσκολίες της ζωής και οι φυσικές καταστροφές, π.χ. ο σεισμός της Αιτής, κάνουν τους επιζώντες άλλους ανθρώπους..για την επιβίωση γίνεσαι αλλιώς. Μη λές ποτέ “εγώ δεν θα μπορούσα” γιατί ΟΛΑ τα μπορεί ο άνθρωπος.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: