“Οι ξένοι διαβάζουν”… (;)


Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ή διαβάσει αυτήν την περίεργη φράση! και βέβαια, συνήθως με τηλέξη “ξένοι” ή με τη λέξη “έξω” ‘η “στο εξωτερικό”  εννοούν την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, κυρίως. Γιατί βέβαια δεν εννούν το Αφγανιστάν,  την Ουγκάντα, τη Νιγηρία ή την Τσετσενία. Και είναι αλήθεια ότι πολλοί βορειοευρωπαίοι διαβάζουν, όπως διαβάζουν και στην Ελλάδα. Και συμβαίνει να διαβάζουν στα ΜΜΜ (τραίνα, λεωφορεία) και μου έχει τύχει και μένα να το διαπιστώσω. Το ερώτημα, όμως, είναι ΤΙ διαβάζουν; Επίσης μεγάλο ερώτημα είναι ποιό είδος βιβλίων (ή άλλων εντύπων) είναι ποιοτικό και χρήσιμο να διαβάζει κανείς; Εντυπωσιασμένος, κάποτε, από το ότι σε κάθε μετρό ή τρένο έβλεπα ανθρώπους να διαβάζουν προσπάθησα να δω τι διαβάζουν; Σας διαβεβαιώνω ότι οι περισσότεροι διάβαζαν χαζά θρίλερ ή μυθιστορήματα τύπου “Νόρα” ή “Βίπερ” ή άλλα …περιττά.  Ελάχιστοι διάβαζαν άξια να διαβαστούν βιβλία, που θα πρόσθεταν κάτι στη μόρφωση και καλλιέργεια του ανθρώπου. Το “διαβάζω”, απλώς, δεν λέει τίποτα, αν δεν συνοδέυεται από το “ΤΙ” διαβάζω.

Δεν θέλω να κανοναρχήσω σχετικά με το τί είναι ποιοτικό και πρέπει να διαβάζεται και τι όχι. Ο καθένας/μία, άλλωστε έχει τις δικές του/της προτιμήσεις και εκτιμήσεις. Σίγουρα, όμως, υπάρχουν έντυπα  υλικά από άχρηστα έως …επικίνδυνα! (‘Γνώμες επισκεπτών θα ήταν χρήσιμο να γραφτούν).

Ας μην έχουμε, λοιπόν, το σύμπλεγμα του “αμόρφωτου” έναντι του Ευρωπαίου. Αρκετά είναι όλα τα άλλα συμπλέγματα που μας κατατρύχουν και που έχουν, εμμέσως, συμβάλει ψυχολογικά στο χάλι μας (ή μήπως δεν έχουμε μονίμως σύμπλεγμα κατωτερότητας απέναντι στους Ευρωπαίους;).

Advertisements

10 Responses to ““Οι ξένοι διαβάζουν”… (;)”

 1. koulpa Says:

  μμμ διαβάζω τα πάντα.. όχι τόσο πολύ βιβλία πιά.. μια και διαβάζω κι αρκετά στο διαδίκτυο.. αλλά σίγουρα στο μετρό.. και σίγουρα 1-2 ώρες πριν κοιμηθώ.. δε χωρίζω τα αναγνώσματα σε ρήσημα και άχρηστα.. από κάθε τι μπορεί να προβληματιστείς και να σκεφτείς.. επικίνδυνα δεν είναι τα αναγνώσματα.. επικίνδυνη μπορεί είναι η ερμηνία του αναγνώστη.. :):)
  την καλησπέρα μου και καλό μήνα :):)

 2. Sofiascomments Says:

  Καταλαβαίνω τι λες, μιας και είανι βιβλία, λέμε τώρα, που τα διαβάζεις σε λίγες ώρες και άλλα που η κάθε γραμμή σε βάζει σε σκέψεις και πρέπει να ξαναγυρίζεις πολλές φορές.
  Το έχω κάνει και γω να παρατηρήσω τι στο καλό διαβάζουν και έχω φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα.
  Καλό μήνα

 3. Ωκεανός Says:

  Θεωρώ οτι το διάβασμα στο τραίνο η στήν παραλία και γενικά είναι επίδειξη.Εάν συγχρόνως διαβάζεις και “Νόρα” η “Βίπερ” τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο…

 4. Ωκεανός Says:

  Το “γενικά” που έγραψα πρίν,αναφέρεται στο διάβασμα σε δημόσιο χώρο.

 5. M Says:

  Παιδιά… Πριν από 2 χρόνια ζούσα σε μια πόλη στη Βόρεια Ελλάδα με 40 χιλ. κατοίκους. Μια μέρα πολύ χαρούμενη πήγα να εγγραφώ στη βιβλιοθήκη. Παρακάλεσα να μου πούνε πώς είναι οργανωμένα τα τμήματα… Με κοίταξαν λίγο παράξενα και μου είπαν “Σε αυτό τον όροφο είναι τα παιδικά, στον πάνω όροφο δεν έχει τίποτα ενδιαφέρον και εκεί είναι το ράφι από το οποίο παίρνουν βιβλία οι γυναίκες.” Εγώ τους κοίταξα λίγο παράξενα και είπα: “Πάω να δω τι έχει πάνω.” Προς μεγάλη μου έκπληξη ΟΛΑ τα βιβλία ήταν δωρεές και… χύμα στο κύμα. Πήγα κάτω. “Συγγνώμη, μήπως υπάρχει άλλη βιβλιοθήκη στην πόλη;” – “Όχι, αυτή είναι η μοναδική!” – “Μα, εσείς δεν έχετε καθόλου βιβλία!” – “Ε εμείς είμαστε μια απλή δημοτική βιβλιοθήκη – πόσα βιβλία να έχουμε;!!”… Έφυγα… Στο χωριό της γιαγιάς μου όπου ζούσαν μόνιμα 50 γιαγιάδες και 150 τουρκόφωνοι Βούλγαροι υπήρχε καλύτερη συλλογή βιβλίων.
  Και ναι, εδώ διαβάζουμε πολύ στα ΜΜΜ. Οι περισσότεροι διαβάζουν φτηνές εφημερίδες αλλά αρκετοί διαβάζουν βιβλία για το πανεπιστήμιο, science fiction κλπ. Εγώ π.χ. έχω διαβάσει στα τρένα την Οδύσσεια (ταξίδευα με το τρένο για τη δουλειά κάθε μέρα από 2,5 ώρες) και πιο πρόσφατα το Εγχειρίδιο Βλακείας του Διονύση Χαριτόπουλου. Στη Σερβία υπάρχουν και καφέ με άριστες συλλογές – και οι άνθρωποι πραγματικά πηγαίνουν εκεί και διαβάζουν, συζητούν κλπ.
  Παλιά είχα δει σε μια ελληνική εφημερίδα τη λέξη “βιβλιοφαγία” – για αυτή την παράξενη συνήθεια των Ρώσων να διαβάζουν “τόσο πολύ” 🙂 Εντάξει οι Έλληνες απλά δεν τρελαίνεστε ιδιαίτερα με τα βιβλία:) Αν και έχετε άριστους συγγραφείς – παλιούς και πιο σύγχρονους.
  Ελπίζω να συνέβαλα κάπως στο θέμα 🙂

 6. Tasos Says:

  Διαβάζω αρκετά, διάφορων ειδών βιβλία και τα περισσότερα με θέματα που με ενδιαφέρουν. Πολλές φορές ζητάω βιβλία ανάλογα με τα ερωτηματικά μου σε κάποιο θέμα, π.χ. “τι είναι η θρησκεία” και βρίσκω βιβλία με καλά τεκμιριωμένες θέσεις για να καταλάβω πως βλέπουν άλλοι το θέμα και να εμπλουτίσω τη γνώση μου.
  Όντως οι βιβλιοθήκες στην Ελλάδα δεν άξίζουν ως πηγή γνώσης, στην Αμερική που ζω δεν υπάρχει λόγος να αγοράζεις βιβλία, εφημερίδες η περιοδικά. Θα μπορούσες σε μια πολύ μικρή βιβλιοθήκη να βρεις τα πάντα. Σε βοηθάνε και να γράψεις ιστορικό, να κάνεις έρευνα στο ιντερνετ και να βρεις δουλειά. Μπορείς να κάνεις νομική ερεύνα, ότι θέλεις. Έχουν μέχρι και μουσική σε δίσκους, κασέττες και CD, κινηματογραφικές ταινείες κτλ. Α ξέχασα και το καλύτερο, έχουν και ιστορικά φιλμ από μεγάλες εφημερίδες που πάνε πίσω 50-100 χρόνια.
  Τώρα τελευταία έχω αγοράσει και ένα ψηφιακό βιβλίο, μπορείς να ερευνάς όλα τα βιβλιοπωλεία και να κατεβάζεις βιβλία σε χρόνο μηδέν και σε μισή τιμή. Στην Έλλάδα με μια μικρή έρευνα που έκανα, τα βιβλία είναι πολύ ακριβά και δύσκολα να τα βρεις. Δεν έχει νόημα πως σε μια χώρα που τα βιβλία είναι σε χαμηλή ζήτηση να είναι τόσο ακριβά. Συνήθως οι τιμές είναι ανάλογες της προσφοράς και ζήτησης. Αυτό φυσικά συμβαίνει και στα σπίτια, ενώ υπάρχει πληθώρα απούλητων διαμερισμάτων (200,000 το τελευταίο μέτρημα;) οι τιμές να παραμένουν υψηλές. Εδώ στο Μαιάμι, οι τιμές έχουν πέσει κατά 50% λόγο της κρίσης. Παράδοξο και όμως Ελληνικό.
  Φίλε Υλιότυπε, όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε βιβλία η είναι ακριβή η εύρεση και αγορά δεν είναι και τυχαίο ο κόσμος να μη διαβάζει!

 7. Tasos Says:

  Να προσθέσω κάτι ακόμα. Τα Βίπερ αγαπητέ Ηλιότυπε μπορεί να φαίνονται ως βιβλιάρακια της πλάκας αλλά μη ξεχνάς ότι πολλά από αυτά είναι κλασσικά όπως Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Αννα Καρενινα, Πόλεμος και Ειρήνη κτλ κτλ που μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή και μας δίνουν μια γεύση για τις συνθήκες που υπήρχαν. Επίσης νοβέλες και ιστορίογραφήματα όπως ο Κώδικας Ντα Βιντσι, και πολλά άλλα δημιουργούν ένα φανταστικό κόσμο μεν αλλά μέσα από πραγματικές συνθήκες και μας δείνουν την δυνατότητα της σκέψης και της αναζήτησης. Αποκαλύπτουν δε κρυμμένες αλήθειες και πράγματα που ο κοινός νους δεν σκέπτεται χωρίς αιρεθισμούς. Άρα όλα τα βιβλία έχουν το χρόνο τους και την αξία τους.

 8. despinarion Says:

  Το τι διαβαζει ενας λαος μονο απο στατιστικες πωλησεων μπορουμε να τις δουμε, δε νομιζω οτι κοιτωντας τι διαβαζει ο αλλος στο τραινο ειναι στατιστικη. Συνηθως στα μεταφορικα μεσα δεν μπορεις να συγκεντρωθεις να διαβασεις ας πουμε φιλισοφια η ποιηση. Παντως πιστευω οτι τελευταια παραγονται και εχουν περαση πολλα ελαφρα αναγνωσματα (η λεξη παραγονται δεν ειναι τυχαια) γιατι ο κοσμος θελει να ξεφυγει. Τωρα να σου πω και κατι προφητικο. Μη σου κανει εντυπωση τωρε με την κριση της οικονομιας αν βελτιωθει το επιπεδο σε αυτο τον τομεα. Γιατι σχετικα το βιβλιο ειναι φτηνη διασκεδαση.

 9. heliotypon Says:

  >koulpa: Νομίζω κάποια αναγνώσματα μπορεί να είναι αρνητικά, ιδίως για τους νέους και τα παιδιά, αν διαδίδουν διαστροφικές ιδέες, εθίζουν στη έννοια της βίας, κλπ. ‘Ενας ενήλικος δεν είναι συνήθως τόσο τρωτός, αλλά αντί να διαβάζει χαζοϊστορίες τύπου θρίλερ και γλυκερών ρομάτζων μπορεί να διαβάζει αναγνώσματα που του ανοίγουν και λίγο τα μάτια. Ανάγνωση μπορεί να γίνεται ευρέως και μέσω του Ιντερνετ. Εγώ το εφαρμόζω και διαβάζω πολλά άρθρα που μου δίνουν πολύτιμες πληροφορίες.

  >Sofiascomments: Νομίζω συμφωνούμε.

  >Ωκεανός: Δεν είναι κατ’ ανάγκην επίδειξη. Μπορεί να έχεις πραγματικά την ανάγκη να διαβάσεις κάτι, αντί να παρατηρείς τους άλλους να λαδώνουν τα κορμιά τους στην παραλία!

  >Μ: Οι επαρχιακές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα γίνονται, συνήθως, από δωρεές σκουπιδοεντύπων, απ’ αυτούς που τα διάβασαν και θα τα πέταγαν ούτως ή άλλως. Κι αυτό γιατί το κράτος και η αυτοδιοίκηση δεν δίνουν λεφτά για …”άχρηστα” πράγματα, ενώ μπορούν να προσλάβουν αργομίσθους που θα ψηφίσουν τους άρχοντες για να ξαναεκλεγούν! Τι λες τώρα!

  >Τάσος: ‘Εχω την εντύπωση ότι τα Βίπερ (=ΒΙβλία ΠΕΡιπτέρου) είναι χαζοαισθηματικά και θρίλερ. ‘Ισως να κάνω λάθος, αλλά τα νόμιζα στην ίδια κατηγορία με τα “ΝΟΡΑ”. Θα το ψάξω, μια και το ανέφερες. Τα βιβλία δεν νομίζω ότι είναι και τόσο ακριβά στην Ελλάδα και η αγορά είναι αρκετά μεγάλη. Αυτό φαίνεται από την κίνηση των βιβλιοπωλείων, την συγγραφική παραγωγή και την πολλαπλότητα των εκδοτών. Μη συγκρίνεις με την Αμερική που είναι ειδική περίπτωση για πολλά πράγματα. Νομίζω διαβάζουν οι Έλληνες και το αντίθετο ίσχυε στα παλιά τα χρόνια. βέβαια δεν διαβάζουν όλοι, αλλά ούτε όλοι οι Ευρωπαίοι διαβάζουν ούτε ακούνε καλή μουσική. Όσο για τα διαμερίσματα, αυτοί που κρατούν τις τιμές φαίνεται ότι έχουν λεφτά και τους συμφέρει να περιμένουν αντί να τα “σκοτώσουν”. Δικαίωμά τους. Αν τα βρουν πολύ σκούρα θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές.

  >despinarion: Σίγουρα δεν είναι στατιστική το να δεις τι διαβάζουν στο τρένο, αλλά αναφέρθηκα σ’ αυτό επειδή συνήθως το φέρνουν ως παράδειγμα όσοι θέλουν να βγάλουν τους Ευρωπαίους βιβλιόφιλους και τους ‘Ελληνες στο άλλο άκρο. Δεν αποκλείεται αυτό που προβλέπεις. Γενικά, η φτηνή διασκέδαση θα ανέβη… Προβλέψεις οικονομολόγων λένε για 20% υποβιβασμό της αγοραστικής μας δύναμης σε ένα χρόνο και άλλο 20% για τα επόμενα δύο… Κάτσε εκεί που είσαι!

 10. perldion Says:

  @Ηλιότυπον: Δεν νομίζω να είμαστε ούτε καλλίτεροι ούτε χειρότεροι. Κυρίως των β. Αμερικάνων -το επιπεδό τους ή είναι πολύ ψηλό ή σούρνεται στο έδαφος ή και κάτω απ’ αυτό. Και μην ξεχνάτε πως στην αγγλική γλώσσα έχουν πωλήσεις, οι συγγραφείς, πολλά πολλά εκατομύρια αντίντυπα. Εκείνοι που, νομίζω, διαβάζουν περισσότερο είναι οι Σκανδυναυοί. Άρχίζουν όμως απ’ τα πολύ μικρά τους χρόνια ΚΑΙ απ’ το ΣΧΟΛΕΙΟ. Υπάρχει μάθημα που πρέπει τα παιδιά να κάνουν κριτική σε βιβλίο που τους δόθηκε, με χρονικά περιθώρια, να διαβάσουν. Διδάσκονται όμως και την γλώσσα τους ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. Οι δε εκπαιδευτικοί είναι το πιο εκτιμώμενο επάγγελμα. Κυρίως στην νεολαία. Έχουν ΟΛΟΙ τους masters και επιλέγουν οι ίδιοι τα βιβλία που θα ΔΙΔΑΞΟΥΝ στα παιδιά, σ’ όλα τα μαθήματα ΚΑΙ ΔΕΝ υπάρχουν φροντιστήρια!!! Συγκρίνετε…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: