Η Ευρώπη και τα “κινέζικα”


Με τους κινέζους δεν έχω τίποτα. Συμπαθέστατοι, εργατικοί, λιτοί και φιλοσοφημένοι. Εξαιρετικός λαός και με μεγάλη ιστορία και παράδοση. Κι έχουν κάνει ένα σύγχρονο θαύμα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας τους και της βιομηχανικής τους παραγωγής. ‘Ολες οι αγορές είναι πλημμυρισμένες με φτηνά κινέζικα προϊόντα χαμηλής, αλλά και υψηλότατης τεχνολογίας, που, πριν μερικές δεκαετίες, ήταν αδιανόητο ότι θα μπορούσε να παράγει σε τέτοια ποιότητα και σε τόσο χαμηλές τιμές η Κίνα.

Μπαίνοντας, λοιπόν, σε ένα π.χ. πολυκατάστημα  ηλεκτρονικών, ο Γερμανός ή ο Γάλλος, κάτοικοι χωρών με ισχυρή (ακόμη;) βιομηχανία, βρίσκουν πάμφθηνα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά κινέζικα προϊόντα , τα περισσότερα με ευρωπαϊκές ή αμερικάνικες μάρκες, που δεν φτιάχνονται πλέον στην Ευρώπη (ή στην Αμερική), αλλά σε κινέζικα εργοστάσια που ίδρυσαν οι δυτικές εταιρίες για να επωφεληθούν από το χαμηλό εργατικό κόστος. Χαράς ευαγγέλια ο Ευρωπαίος καταναλωτής που μπορεί, πλέον, να γεμίσει το σπίτι του με πανάκριβα μέχρι πριν λίγο, προϊόντα! Το ίδιο συμβαίνει και με τα ρούχα, τα έπιπλα, τα  συσκευασμένα τρόφιμα, τα εργαλεία, τις μηχανές παραγωγής, τα χημικά και άλλα προϊόντα που παλιά παράγονταν στη χώρα του ή στις γειτονικές ευρωπαϊκές.

Η χαρά του Γερμανού, ή του Γάλλου καταναλωτή, όμως, δεν κρατάει πολύ, γιατί, λίγο-λίγο, τα εργοστάσια στη χώρα του κλείνουν και οι εργαζόμενοι εκεί χάνουν τη δουλειά τους! Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει τον ανήφορο και παραδοσιακά βιομηχανικές χώρες, που πριν μερικές δεκαετίες αναζητούσαν μετανάστες εργάτες για τα εργοστάσιά τους, σήμερα απολύουν τους δικούς τους πολίτες!

Και καλά, τα χαμηλής τεχνολογίας προϊόντα (ρούχα, παπούτσια, πλαστικά, κ.α.),  είχαν πάψει από πολλά χρόνια να παράγονται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, μιά και μπορούσαν να τα παράγουν οι τεχνολογικά υπανάπτυκτες χώρες του νότου, της ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων ή της εξωτικής Ασίας, με πολύ μικρότερο κόστος. Η τεχνολογικά προηγμένες χώρες του Βορά είχαν περιοριστεί στην παραγωγή ειδών υψηλής τεχνολογίας που εξασφάλιζαν δουλειά  στους πολίτες τους. Σήμερα ακόμη κι αυτά παράγονται στην Κίνα (και σε άλλες χώρες της Ασίας, αλλά η Κίνα παράγει τη μερίδα του λέοντος).

Νομίζω ότι η κρίση στην Ευρώπη (και στην Αμερική), πέραν από τα τραπεζικά τερτίπια που φαίνεται ξεπερνιώνται, έχει τη ρίζα της στη προϊούσα ανεργία και την κατιούσα παραγωγή. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης χρωστάνε τα κέρατά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες έχουν το μεγαλύτερο μεταπολεμικό ποσοστό ανεργίας, παρά την ελάττωση του πληθυσμού, λόγω γήρανσης.

Και το ερώτημα είναι “πού θα πάει αυτή η κατάσταση;” Με τι θα ασχολούνται οι Ερωπαίοι σε λίγα χρόνια, όταν τα πάντα θα εισάγονται από την Ασία; Και με τι λεφτά θα αγοράζουν τα εισαγόμενα, τα εκατομμύρια των ανέργων, όταν οι οικονομίες των χωρών τους θα έχουν εξαντληθεί και θα μοιάζουν με τη …δική μας;

Δεν την ξέρω την απάντηση, αδέρφια, αλλά σας έχω ένα παρήγορο νέο: Η δική μας χώρα, που ποτέ δεν είχε (ούτε και θα έχει) υψηλή τεχνολογία, που ποτέ δεν βασίστηκε στη τεχνολογία της για να ζήσει, έχει τρία σταθερά και ακλόνητα κεφάλαια που μπορούν να την κάνουν να επιβιώσει οικονομικά: ‘Εχει τον ήλιο και τις θάλασσες για τουρισμό, έχει δυνατότητα άριστης γεωργικής παραγωγής, λόγω κλίματος κι έχει και την (ακόμα πολύ δυνατή) ναυτιλία της.

Αλήθεια, ποιός διορατικός πολιτικός θα αντιληφθεί αυτές τις δυνατότητες και θα μπορέσει να βάλει την οικονομία στον σωστό δρόμο; Υπάρχει άραγε; Γιατί ακόμη δεν βλέπω να έχουν συνειδοτηποιήσει πάνω σε τι πλούτο καθόμαστε!

Advertisements

7 Responses to “Η Ευρώπη και τα “κινέζικα””

 1. iamaticus Says:

  Φιλε Heliotypon,εχω απαντηση:

  Θα γινει Η ΕΥΡΩΠΗ (γενικα η Δυση) ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ..ΜΥΘΩΝ!!!

  Α) Δηλαδη,απ ολο τον κοσμο,ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ (Ελληνικο συγκριτικο πλεονεκτημα)-ΜΥΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ-

  Β) Ειδικες υπηρεσιες ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ,ΚΟΥΡΕΣ ΑΝΑΖΟΩΓΟΝΗΣΗΣ,ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ,ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΛΠ) [-ΜΥΘΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ-]

  Γ)ΤΡΑΠΕΖΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ,ΜΕΣΙΤΕΙΕΣ,ΕΜΠΟΡΙΟ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ,ΜΟΔΑ,ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ,ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ [-ΜΥΘΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ,ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ,ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ-]

  Δ)ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (χαμηλης ζητησης πρωτοποριακα)
  ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ,ΕΙΔΙΚΑ.
  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ (ακομα και βιοτεχνολογιας υψηλου κοστους χαμηλης ζητησης)

  Ε)ΣΥΝΕΔΡΙΑ,ΑΓΩΝΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ,ΕΔΡΕΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.

  Ζ)ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ-ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
  (ΠΧ:Ενα ακραιο παραδειγμα μια και εχουμε τοσους Θεολογους, εδω στην Ελλαδα…διοργανωση συναντηση περιηγηση με διαρκη θεματικη ενοτητα:Ελληνοχριστιανισμος!!! -Μυθολογια-“Ντισνευλαντ,”με θεμα την αρχαιοτητα κλπ)

  Η)ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ,φαρμακευτικων οικολογικων αποκλειστικων προιοντων (Ελληνικο συγκριτικο πλεονεκτημα). ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙΣ,ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ (ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΤΟΞΙΚΑ),συσκευαστηρια,τυποποιηση,ειδικη επεξεργασια προιοντων χαμηλης
  ζητησης υψηλης τελικης αξιας.

  Θ)ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ,ΕΦΑΡΜΟΓΗ,ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗ,ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ,ΙΟΝΤΙΣΜΟΣ,ΑΝΤΙΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΛΠ),ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ,ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ .

 2. hackaday Says:

  1. Καλημέρα.
  2. Στην Κίνα η ανρώπινη ζωή έχει και μικρότερη αξία λόγω του υπεράριθμου πληθυσμού της.
  3. Αν δε σταματήσουν να τσιβικώνουν και να αισχροκερδούνε οι επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας φως δε βλέπουμε. Θα κοιτάμε τα παράλια της Τουρκίας και της κροατίας να είναι πήχτρα και εμείς θα σκοτώνουμε μύγες.
  4. Όντως έχουμε ναυτιλιακή δύναμη αλλά όταν πολλά πλοία έχουν ξένες σημαίες τι να το κάνεις;
  5. Για τη γεωργία πρέπει επιτέλους οι αγρότες να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να στραφούνε στις εναλλακτικές καλλιέργειες και να σταματήσουν τις κομπίνες με τα ψεύτικα και παραπανίσια κιλά που δηλώνουν για να παίρνουν παραπάνω χρήματα. Επίσης τις επιδοτήσεις να τις επενδύουν επαγγελματικά και όχι σε διαμερίσματα στην πόλη, σε αυτοκίνητα, σε παραθαλάσσια και σε πανάκριβα τρακτέρ για να μπούνε στο μάτι των υπολοίπων.

 3. IAMATICUS Says:

  ΦΙΛΕ Hackaday,απολυτως συμφωνουμε για το ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΤΑΝΤΙ…

  Ομως αλλαζουν οι εποχες….Κατι ξημερωνει.Αλλωστε η Αττικη Ανοιξη ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ηδη ….τον υπνο μας!!!

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ.

 4. Η Ευρώπη και τα “κινέζικα” « Paganeli Says:

  […] Απο το heliotypon.wordpress […]

 5. heliotypon Says:

  >Iamaticus: Κάπως έτσι, μάλλον, θα πάει το πράγμα, αλλά είναι αυτά αρκετά για να κρατήσουν μια οικονομία; Και ποιοί, πόσοι και από πού θα πληρώνουν γι’ αυτές τις υπηρεσίες;

  >Hackaday: Οι τιμές στον τουρισμό πρέπει να φτηνήνουν, μέσα στο πλαίσιο της γενικής εσωτερικής υποτίμησης. Μικρότερα μεροκάματα, λιγότερες εισαγωγές, να δώσουν και μιά ευκαιρία στην ντόπια παραγωγή να αναπτυχθεί. Μόνο που αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά αργή…

  >Paganeli: Είδα την …αναμετάδοση. Ευχαριστώ.

 6. IAMATICUS Says:

  Ευγενικε φιλε…..Δυστυχως πραγματικα :ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ.
  Πιθανα,νεες πραγματικες αναγκες να προκυψουν,ψευτικες να συμπληρωσουν…

  Η, ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ,ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.γηρανση φυσικη,….κανενα ουρανοκατεβατο μεταιωρο να πεσει επανω μας,…..εξωγηινοι,σεισμοι και καταποντισμοι…..
  ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ Ηeliotypon….παλι θα μελαγχολησω!!!!

 7. Πού πήγαν τα λεφτά των Ευρωπαίων; « Μουνί Says:

  […] ακόμη και στην Σκανδιναβία της ευημερίας, θυμήθηκα παλιότερη (αλλά όχι πολύ) ανάρτηση, που έλεγα ότι τα λεφτά της Ερώπης πήγαν στην Κίνα…  […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: