Η ανάπτυξη…


Όπως έχω γράψει και σε πολλές προηγούμενες αναρτήσεις, η Ελλάδα δεν παράγει, σήμερα, πλούτο, δηλαδή δεν βγάζει το μεροκάματο των ανθρώπουν που την κατοικούν.

Στη ουσία το σημερινό (δημόσιο) οικονομικό μας επίπεδο είναι χειρότερο από αυτό που είχαμε πριν 30 ή 40 χρόνια. Τότε, τουλάχιστον, είχαμε κάποια στοιχειώδη γεωργική και βιομηχανική παραγωγή που ικανοποιούσε τις ανάγκες του πληθυσμού και κάναμε και εξαγωγές. Τότε ήταν ανήκουστο να αγοράσουμε εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα, που, σχεδόν, δεν υπήρχαν, άλλωστε! Οι Ελληνικές  βιομηχανίες ικανοποιούσαν την ντόπια ζήτηση. ‘Ολα τα υφαντουργικά προϊόντα, όπως τα ρούχα μας, τα φτιάχναμε εδώ, με ντόπια υφάσματα. Τα “εγγλέζικα κασμήρια” ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ολίγων, ελαχίστων, πλουσίων της “αριστοκρατικής κοινωνίας”. Φτιάχναμε θαυμάσια παπούτσια, όλα τα ηλεκτρικά είδη οικιακής χρήσης και κάποτε φτιάχναμε ακόμη και ραδιόφωνα, μηχανές για καΐκια κι άλλα σκάφη, ακόμη και φορτηγά και λεωφορεία. Οι ναυτικοί μας και οι μετανάστες μας έστελναν σε “σκληρό συνάλλαγμα” το υστέρημα από τη σκληρή δουλειά τους. Εισαγωγές γίνονταν σε πολύ λίγα είδη και ιδίως σε πρώτες ύλες και είδη πολυτελείας, αλλά σε μικρές ποσότητες.

Τα εισαγόμενα χρηστικά είδη ήσαν πανάκριβα, λόγω δασμών και μεγάλης ακρίβειας των ξένων νομισμάτων. Τα αυτοκίνητα ήσαν προνόμιο των ΠΟΛΥ πλουσίων. ‘Επιπλα και οικιακά σκεύη εισαγωγής ήσαν το αδιανόητο!  Εκείνες τις εποχές, παρά την ασύγκριτα μεγαλύτερη παραγωγικότητά τους,  οι ‘Ελληνες ζούσαν λιτά, δεν έκαναν τόσο πολλά ταξίδια αναψυχής σε άλλες χώρες και έκαναν και οικονομίες για μιά ώρα ανάγκης. Και, φυσικά, η οικονομία πήγαινε πολύ καλά (συγκριτικά βέβαια) και το Ελληνικό νόμισμα, η δραχμή, απολάμβανε εξαιρετικού σεβασμού στο εξωτερικό (μπορούσες να την ανταλλάξεις στις ξένες τράπεζες με την πραγματική της ισοτιμία).

Κι ήρθε η ώρα να γίνουμε “ευρωπαίοι” (τρομάρα μας!). Και από τότε άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου για την Ελληνική οικονομία. Με το θράσος του  νεοφώτιστου “Ευρωπαίου” πιστέψαμε ότι τελείωσαν τα βάσανά μας και τώρα μπορούμε να ζήσουμε χλιδάτα. Και άρχισαν τα δάνεια. Οι αισχροί πολιτικάντηδες χρησιμοποίησαν τα ξένα λεφτά για να αγοράσουν ψήφους, για να “διορίσουν” αργόμισθους φίλους και συγγενείς, για να κάνουν έργα βιτρίνας και αγορές αχρήστων ειδών σε υπέρογκες τιμές (και να εισπράξουν τη διαφορά σε μίζες),  για να κάνουν χοντρές σπατάλες. Και φυσικά, αυτά που ξοδεύει το κράτος, όσα δεν πάνε άμεσα στο εξωτερικό, διαχέονται στο εσωτερικό και, τελικά, φτάνουν στους πολίτες, των οποίων τα εισοδήματα αυξάνουν. ΑΛΛΑ αυτά είναι δανεικά εισοδήματα, που ναι μεν μας επιτρέπουν να ξοδεύουμε, αλλά υποθηκεύουν το μέλλον μας, που ήδη έγινε παρόν… Λέγαμε ότι υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών και εγγονιών μας, αλλά πέσαμε έξω χρονικά: ΚΑΙ το δικό μας μέλλον υποθηκεύσαμε! Θέλεις με τους περισσευούμενους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, θέλεις με τις σπατάλες του δημοσίου, θέλεις με τα έργα, καλά και κακά, θέλεις με τις μίζες, φάγαμε λεφτά που δεν ήταν δικά μας. Δανεικά ήταν. Και όπως όλα τα δανεικά, ήρθε η ώρα να τα γυρίσουμε. Μας έπνιξαν οι τόκοι και τα νέα δανεικά για να πληρώσουμε τα παλιά δανεικά και τους τόκους τους, ενώ η παραγωγή μας πήγαινε από το ένα σκαλοπάτι στο παρακάτω!

Λένε ότι είμαστε οι πιο δουλευταράδες της Ευρώπης. Κι έτσι είναι, αν λογαριάσεις τον ιδιωτικό τομέα και μόνο. Γιατί ο δημόσιος κοπροσκυλάει μονίμως και σε βαρειά μορφή. Κι ο ιδιώτης ασχολείται με την επιβίωση μέσω μη παραγωγικών επαγγελμάτων, όπως έιναι το εμπόριο και η προσφορά υπηρεσιών. Και αυτές οι ασχολίες πλούτο δεν παράγουν. ‘Οπως λέει κι ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος, “Ο πλούτος παράγεται στο εργοστάσιο και στο χωράφι“.

Τον Μητσοτάκη δεν τον συμπαθώ, αλλά αυτό που είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι δηλαδή, τα λεφτά ξοδεύτηκαν για να περάσουμε καλλίτερα είναι σωστό. Βέβαια ξέχασε τα “κλεμένα” λεφτά από τους εκάστοτε κουμανταδώρους της χώρας, που ανήκαν στα δύο “μεγάλα” (τρομάρα τους) κόμματα. Αλλά και τα κλεμένα, σε τελευταία ανάλυση, στην αγορά έπεσαν. Κι ο επί πολλά χρόνια μεγαλοϋπουργός που έφτιαξε παλάτι για σπίτι, στην Ελληνική αγορά (και όχι μόνο, βέβαια, αφού κάνει και χλιδοταξίδια στα εξωτερικά) ξόδεψε τα κλοπιμαία!  ‘Ολοι πήραμε κομμάτι από τον λουφέ! Πώς γίνεται να ζούμε σ’ αυτήν τη χλιδή, πώς γίνεται να έχουν από 2 ως 4 αυτοκίνητα οι περισσότερες οικογένειες; (ενώ είναι άδεια το τραμ και ο προαστειακός). Πώς γίνεται κάθε σπίτι να έχει 2-4 τηλεοράσεις; Πώς γίνεται τόσο πολλοί άνθρωποι να έχουν δεύτερα και τρίτα σπίτια; Πώς γίνεται τόσο πολλοί να ξοδεύουν εκατοντάδες € για ένα ξενόφερτο πουκάμισο ή ένα πουλόβερ; Πώς γίνεται να διατηρούνται όλα αυτά τα πολυτελή μαγαζιά με τα ιλιγγιώδη ενοίκια, που πουλάνε εισαγόμενα επώνυμα ρούχα; Πώς γίνεται να αγοράζονται τόσο πολλές “μαιζονέτες” και “πολυτελείς κατοικίες” από μικρο-μισθωτούς;

Και τώρα μιλάμε για ανάπτυξη που ΠΡΕΠΕΙ να γίνει. Πώς θα γίνει με τη νοοτροπία της χλιδής αδέρφια; Οι “υπάλληλοι” των €100.000/χρόνο (βλ. ΟΣΕ) και οι δ.υ. με τις €6.000-8.000 το μήνα από μισθούς, επιδόματα και συμβούλια (χώρια οι μίζες) θα κάνουν την ανάπτυξη; Και από πού και πώς θα επενδύσουμε, που ξεμάθαμε να φτιάνουμε το ο,τιδήποτε; Περιμένουμε από τους ξένους “επενδυτές” να έρθουν και να βάλουν τα λεφτά τους και τη γνώση τους σε μιά χώρα όπου κανείς δεν ξέρει να κάνει τίποτε,  όπου το κράτος είναι κακοποιό εξ ορισμού, όπου οι συνδικαλιστές πνίγουν, στο όνομα των κεκτημένων, κάθε προσπάθεια προόδου, όπου η γραφειοκρατία είναι δολοφονική, όπου η επικρατούσα νοοτροπία είναι του “δεν γαμιέται;” ‘Οπου το περίφημο “φιλότιμο” ενεργοποιείται μόνο την ώρα της πληρωμής του λογαριασμού στην ταβέρνα; ‘Οπου η Ελληνική λεβεντιά εκδηλώνεται με το “ξέρεις ποιός είμαι εγώ ρε;”; Όπου η νυκοκυρωσύνη εκδηλώνεται με το άφθονο σκουπίδι που πετούμε οπουδήποτε αλλού, έξω από το σπίτι μας; ‘Οπου ο κάθε επιχειρηματίας θεωρείται, εξ ορισμού, εκμεταλλευτής και οι συνδικάλες του κερατά προσπαθούν να καταστρέψουν;

Ε,  όχι, σας το λέω αδέρφια και να με θυμηθείτε: ΚΑΝΕΙΣ δεν πρόκειται να έρθει στη χώρα μας να επενδύσει. ‘Ο,τι  γίνει θα πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας. Και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα το κάνουμε, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Κι αυτό το ξέρουν και “οι αγορές” που σπρώχνουν κάθε μέρα το επιτόκιο όλο και πιο πάνω!

Αλλά εγώ θέλω να μπει το ΔΝΤ μέσα και να μας βάλει τα δυό πόδια σ’ ένα παπούτσι. Να διώξει δ.υ. κατά εκατοντάδες χιλιάδες, να κόψει τη χλιδή που ακόμα λειτουργεί στο δημόσιο. Να περικόψει τρελλούς μισθούς, να κλείσει αδρανείς οργανισμούς (π.χ. Οργανισμός Κωπαΐδας!) που δεν έχουν καμία δουλειά να κάνουν, να κλείσει ΔΕΚΟ που μας πίνουν το αίμα χωρίς να προσφέρουν τίποτε (βλ. ΟΣΕ). Να κάνει όσα οι πολιτικάντηδες δεν έκαναν σε 40 χρόνια. Αλλιώς ετοιμαστείτε για μεγάαααλο σφίξιμο στο ζωνάρι! Ετοιμαστείτε για τα ορυχεία του Βελγίου, για μετανάστες στην Αλβανία και στη Βουλγαρία , για επιστροφή στα πατρογονικά χτήματα (όσα δεν έγιναν μπετόν), για να σπείρετε λίγο στάρι και καμιά τομάτα. Και οι κυρίες, καλά θα κάνετε να μάθετε να ράβετε μόνες σας τα φουστανάκια σας, γιατί μάλλον θα πρέπει να ξεχάσετε τους Ιταλούς και Γάλλους μόδιστρους.

Και να μάθουμε και πού είναι τα τσαγκαράδικα στη γειτονιά μας γιατί τα παπουτσάκια μας θα πρέπει να τα επιδιορθώνουμε, αντί να τα πετάμε.  Να μην ξεχάσετε  να φτιάξετε κι ένα κοτέτσι για τα αυγά και κανά κοτόπουλο, κι αν βρείτε και καμιά κατσίκα βάλτε την εκεί στον κήπο (αν έχτε) μπας και σας δώσει καμιά κούπα γάλα. Κι όσοι/ες έχετε σπιτάκι σε χωριό, κάντε του ένα φρεσκάρισμα γιατί ίσως σας εξασφαλίσει την επιβίωση!

Advertisements

13 Responses to “Η ανάπτυξη…”

 1. Ελένα Μπαμπούσκα Says:

  Σε ένα τρελό σενάριο που γυρίζουμε και πάλι στη δραχμή με την απαραίτητα πια υποτίμησή της, φαντάσου ότι πια είμαστε ανίκανοι να καταναλώσουμε οτιδήποτε εισαγώμενο, όπως περιγράφεις παλιά, μηχανισμοί άμυνας θα επέβαλλαν το ξεκίνημα της παραγωγής προιόντων και πάλι εδώ. Τώρα όμως έχω μπροστά μου ένα πακέτο σπίρτα ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ!!!

 2. zwaki Says:

  Να πάρει η ευχή, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχεις δίκιο. Μακάρι να έρθει το ΔΝΤ και γενικά ας έρθει κάποιος να κυβερνήσει αρκεί να είναι ΞΕΝΟΣ, γουστάρω ξενοκρατία! Αν είναι δυνατόν ας έρθει και ένας νέος Όθωνας μη σου πω ας έρθει και ο ίδιος ο Ξερξης ή και ο Αλή Πασάς (γιατί όχι;). Αυτοί σίγουρα θα αγαπούν την ελλάδα περισσότερο από τους αιώνια νηστικούς νεοελληνικούς κόνδορες!
  Βέβαια, από την άλλη, είναι βέβαιο, ότι και στη χειρότερη περίπτωση που πτωχεύσουμε κλπ κλπ εμείς ατομικά δεν έχουμε να χάσουμε και κάτι! Θα χάσουμε, αν χάσουμε μόνο περιττά πράγματα. Ας μη ξεχνάμε, ότι τα πιο ωραία πράγματα μας τα παρέχει η φύση δωρεάν!

 3. iamaticus Says:

  Μην εισαι ΤΟΣΟ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΦΙΛΕ ΗΛΙΟΤΥΠΕ….

  Το προβλημα δεν ειναι μονο Ελληνικο ειναι και Πανευρωπαικο,το μεγεθος μονο διαφερει (εδω μεγαλυτερο).
  Τωρα αφου θα ελθη το ΔΝΤ,θα μας αναμορφωσει:
  ΟΛΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΘΗΝΑ….καταληλα να αγοραστουν,νοικιαστουν,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΘΟΥΝ,ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ).
  Θα ειναι ΚΙΝΕΖΟΙ,ΓΕΡΜΑΝΟΙ,ΔΑΝΟΙ,ΑΛΒΑΝΟΙ, ακομα και ΦΙΛΑΝΔΟΙ…..!!!!

  Αυτοι θα ειναι ΑΞΙΟΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,μια και εμεις σταθηκαμε ΑΝΑΞΙΟΙ ….που εν τω μεταξυ….ΓΕΡΑΣΑΜΕ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ…ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ,και οπως παρα πολλες αυτα εχουν ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ας υποδεχθουμε τους :
  ΝΕΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΟΥΝ ΩΣ Η ΦΥΣΗ ΟΡΙΖΕΙ….

 4. iamaticus Says:

  KAI …DE GAMIETE…..που θα λεγε κι ο ΚΩΛΟΕΛΛΗΝΑΣ κατι θα βρει να κανει:

  Ας πουμε ( και ετσι που τρεχει σαν ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΟΔΗΓΟΣ)….ΘΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΕΡΙΑ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ πανω στο αναπηρικο καροτσακι….

 5. zoyzoy Says:

  Και γιατί να βάλουμε τον κάθε Κερατά νταβατζή πάνω απ’το κεφάλι μας?
  Και δεν βαράμε μια μεγάλη χρεωκοπία γλυτώνουμε τα δάνεια και γυρίζουμε στην δραχμούλα μας ώσπου να σηκώσουμε κεφάλι?
  Μ’αυτούς μια ζωή ζητιάνοι θα’μαστε και κακομοίρηδες!!

 6. ViSta Says:

  Το πρόβλημα zoyzoy είναι η επιστροφή στην δραχμή και συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό… το πρόβλημα είναι πραγματικά να βρεθεί ένα όργανο (Ελληνικό ή ανεξάρτητο) που να μπορεί και να έχει το θάρρος να κάνει τις σωστές κινήσεις, (οι οποίες σίγουρα θα είναι τρομερά ριζοσπαστικές και άκρως δυσάρεστες ) για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται.

  Αυτό το όργανο θα πρέπει να είναι ακέραιο και εκτός του σημερινού συστήματος (που είναι υπεύθυνο για την καταστροφική κατάσταση) προκείμενου να χείρει την εμπιστοσύνη όλων των Ελλήνων γιατί εδώ δεν αρκεί μια απλή πλειοψηφία.

  Επίσης θα πρέπει να καταλάβουμε πως κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνος (χρόνια). “Οι Έλληνες είμαστε δουλεφταράδες” συμφωνώ, υπομονή και συνέχεια δεν έχουμε όμως δυστυχώς…

  Δύσκολα τα πράγματα, πραγματικά…

 7. Κ.Σκ. Says:

  Γιά πολλούς πιό οδυνηρή από οτιδήποτε άλλο, θά είναι ή κοινωνική υποβάθμησις. Μέ φρίκη θά βλέπουν τόν κίνδυνο νά ξαναβρεθούν στήν κατάσταση πού ήταν στό παρελθόν. Νά αναγκασθούν νά καταφύγουν σέ γνωστούς καί συγγενείς, προκειμένου νά ξεπεράσουν τά όποια προβλήματα. Σέ εκείνους, πού πολύ συχνά σνόμπαραν, χωρίς νά μπορούν νά διαβλέψουν τί τούς επιφυλάσσει τό μέλλον.

 8. Ioanna Fotiadou Says:

  Συμφωνώ και επαυξάνω και δεν έχω κάτι να προσθέσω. Τα είπες όλα!!!

 9. heliotypon Says:

  >’Ελενα Μπαμπούσκα: Εκεί το βλέπω να πηγαίνει, παρ’ ότι δεν το θέλω καθόλου. Αφού ελάχιστα εργοστάσια μας έμειναν. Κι αυτά παραπαίουν…

  >zwaki: Δεν νομίζω ότι τα περιττά θα χάσουμε μόνο. Αν μπορείς να συνηθίσεις να ζεις όπως ζούσαν οι Αλβανοί πριν 40 χρόνια δεν έχεις πρόβλημα, αλλά από τη σημερινή χλίδα θα απέχουμε έτη φωτός…

  >IAMATICUS: Κάπως έτσι δεν τα γράφω σε προηγούμενες αναρτήσεις; ‘Ενας λαός που φθίνει, που κακομεταχειρίζεται τη χώρα του σύντομα θα υποκατασταθεί από άλλους…

  >zoyzoy: Μιά κουβέντα είναι να βαρέσουμε χερεωκοπία. Μπορείς να σκεφτείς τις συνέπειες;

  >Vista: Οι λίγοι ακέραιοι Έλληνες δεν θα πάνε να κυβερνήσουν. Μάλλον τα λαμόγια θα επικρατήσουν κι εκεί, για να οφεληθούν από το χάλι που τα άλλα λαμόγια προκάλεσαν. Να έρθουν ξένοι να κυβερνήσουν κάπου δεν κολλάει…

  >Κ.Σκ.: Μα κι αυτό μέρος της εξελικτικής διαδικασίας του ξεπεσμού είναι.

  >Ioanna Fotiadou: Δυστυχώς τα είπα…

 10. fuzzy burlesque Says:

  αρκει να μην πιστευουμε πως φταιμε μονο εμεις οι εντος των τειχων.

 11. iamaticus Says:

  bre fuzzy burlesque….

  Μη φοβασε…εμεις φταιμ….!!!

  Εσυ αν δεν προλαβες να διοριστεις ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙΣ…και γρηγορα ΘΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙΣ!!!

  Να ξερεις η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΑΣΕ!!!
  Αφου …δεν ειχε και τιποτα να μας ΠΙΑΣΕΙ (ΠΑΡΑΓΩΓΗ:0 εις το πιλικιο,που λεει και μια ψυχη που …ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ!!)

 12. zwaki Says:

  Θες να πεις ότι πριν 40 χρόνια οι Ελληνες ζούσαν κάλύτερα από τους αλβανούς? lol

 13. Tasos Says:

  Θα κάνω δύο διορθώσεις, ένα στο κείμενο περί “λένε ότι είμαστε ο ποιό παραγωγικός λαός της Ευρώπης” και ένα στο θέμα χρεωκοπίας της Ζουζου.

  Όπως γνωρίζουμε όλα τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε η χώρα μας στην ΕΕ είναι λάθος πως μπορεί να είναι αυτό σωστό; Όλοι γνωρίζουν ότι η παραγωγικότητα των δημοσιών υπαλλήλων που αθρίζουν τουλάχιστον το 25% του εργατικού πληθυσμού δεν παράγει πάνω από 50% της δυνατότητας τους. Πως γίνεται λοιπόν να δουλεύουμε εμείς περισσότερο από τους ευρωπαίους; Μπας και οι δημόσιες υπήρεσιες δηλώνουν περιωρίες που δεν γίνονται αλλά πληρώνονται; Μπας και δηλώνουν έργο που δε γίνεται και με αυτό τον τρόπο έχουμε την πρωτιά; Προσωπικά πάντως ως παρατηρητής του γεγονότος εργασίας στον Ελληνικό χόρο δε πείθομαι.

  Στο θέμα της χρεοκωπίας. Αγαπητή Ζουζού αν αυτός ο δρόμος ήταν καλύτερος της βοήθειας από το ΔΝΤ δε νομίζεις θα τον ακολουθούσαν; Η αλήθεια είναι ότι ο λόγος που δεν ακολουθείται αυτή η τακτική είναι ότι αν χρεοκωπήση η χώρα τότε είναι που οι πολιτικοί θα χάσουν κάθε έλεγχο και τα αφεντικά θα γίνουν αυτοί που μας δάνεισαν και μας ορίζουν. Τότε θα έβλεπες τους ξένους να κόβουν και να ράβουν. Ενώ όταν η κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια του ΔΝΤ τουλάχιστον υπάρχει κάποιος έλεγχος σε εθνικό επίπεδο και τειρούνται κάποιου είδους ελληνικής διαχείρισης. Πίστεψε με, αυτή η κακή επιλογή είναι πολύ καλύτερη της χρεοκωπίας!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: