Μέρες ντεκαβλέ…


Ντεκαβλέ οι μέρες…: Οι μέρες που περνούν με έχουν γεμίσει με μια πρωτόγνωρη μελαγχολία. Το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κλίμα μόνιμα περιστρέφεται περί την οικονομική κρίση. ‘Ολοι γι’ αυτήν μιλούν. ‘Ολες οι παρέες σ’ αυτήν έχουν εστιάσει τις συζητήσεις τους. Μάταια βασανίζω το μυαλό μου να σκεφτώ, εγώ, ο αδαής, μια λύση για το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα. Προσπάθεια τελείως ανώφελη, αφού δεν διαθέτω τις γνώσεις, κι όμως προσπαθώ! Η κατάσταση μου έχει διαλύσει και τη λίμπιντο. Κανένα ερωτικό θέμα δεν μοιάζει να με συγκινεί. ‘Εχω φτάσει να μην έχω όρεξη για σεξ . Να δω πότε θα …ανακάμψω!

Απορώ αν θα έχουμε και πτώση των γεννήσεων τους προσεχείς μήνες. Πού να του σηκωθεί του φουκαρά, όταν δεν ξέρει αν θε έχει δουλειά σε μερικές εβδομάδες, αν το μαγαζί του θα είναι ακόμα ανοιχτό, αν ο συνταξιούχος θα έχει σύνταξη ή θα του πετάνε ένα ξεροκόμματο. Κανείς δεν ξέρει αν οικονομίες του, σε λίγους μήνες, θα γίνουν πληθωριστικές δραχμές.

Ντροπή σας άχρηστοι: Κι οι λεβέντες των δύο “μεγάλων” κομμάτων να τσακώνονται για το ποιό κόμμα φταίει! Το καράβι να βουλιάζει κι ο καπετάνιος με τον δεύτερο να έχουν πιαστεί στις μπουνιές αντί να βγάζουν τα νερά έξω… Τέτοια ξεδιαντροπιά για το κομματικό συμφέρον! Ακόμα και την ώρα που είμαστε με το ένα πόδι στη χρεωκοπία, αυτοί το χαβά τους, για να αποδείξουν ότι “οι άλλοι” φταίνε, λες και δεν ξέρουν ότι είναι συνένοχοι. Και ενώ το ξέρουμε καλλίτερα εμείς, προσπαθούν να μας πείσουν, προσβάλλοντας βάναυσα τη νοημοσύνη μας! Ντροπή σας ξεφτίλες!

Κομματική πειθαρχία: Αυτή η έννοια που ακυρώνει τη δημοκρατία και μετατρέπει το κοινοβούλιο σε άντρο δικτατορίας των αρχηγών, δεν ξέρω αν υπάρχει σε άλλη δημοκρατική χώρα. Ο λαός εκλέγει τον βουλευτή του, τον εκπρόσωπό του (υποτίθεται), για να ψηφίζει κατά συνείδηση. Αν ψηφίζει κατά παραγγελία τότε γιατί να υπάρχουν οι ψηφοφορίες; Και γιατί να υπάρχουν κι οι βουλευτές; Ας βγάζει τα φιρμάνια του ο αρχηγός κάθε κόμματος κι ας πορεύεται το κοινοβούλιο με την αξέχαστη και δημοκρατικότατη φράση: “Αποφασίζομεν και διατάσσομεν“, για να ξέρουμε κι εμείς σε τι …δημοκρατορία ζούμε!

Τι κάνουμε; ‘Οπως είναι σαφές και το ξέρουν κι οι παπαρούνες, αν δεν αποκτήσουμε εθνικά  έσοδα από εξαγωγές τουρισμό και ναυτιλία, αν δεν μπει χρήμα στη χώρα από έξω κι αν ταυτόχρονα δεν κάνουμε “κράτει” στις εισαγωγές, δουλειά δεν γίνεται. Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε τεράστιο χάσμα  στο ισοζύγιο πληρωμών. Αλλά κανείς κερατάς δεν ασχολείται με το πώς θα πορευτούμε και είμαι σίγουρος ότι πολλοί  συνέλληνες θα θέλανε να γνωρίζουν τι και πώς να το κάνουν για να βοηθήσουν, γιατί η κρίση αυτή μας γαμάει όλους ανεξαιρέτως, κυρίως τους μικρούς και τους μεσαίους που έχουν εξαρτήσει τη ζωή τους από τούτη τη χώρα και δεν έχουν τα συμφέροντά τους στις Ελβετίες.

Δεν είναι πολλά που μπορεί να κάνει κανείς μόνος του, αλλά ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να κάνουμε κάτι, έστω λίγο ο καθένας μας. Ας δούμε μερικές ιδέες:

 • Πρώτα απ’ όλα κόβουμε όσο γίνεται τα εισαγόμενα. Ξέρω, είναι δύσκολο να βρούμε καλά Ελληνικά προϊόντα, αλλά υπάρχουν. Ξεχάστε λαχανικά, φρούτα τυριά, βούτυρα, κρασιά, κρέατα, πουλερικά, κλπ από εξωτικούς ή ευρωπαϊκούς παραδείσους. Ξεχάστε τα σινιέ φουστανάκια και παπουτσάκια, ζώνες, τσάντες. ‘Ισως τα Ελληνικά να μην είναι και τόσο …chick, αλλά, …εν μέσω κρίσης, ποιός θα το προσέξει; Ελληνικά σαπούνια, οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά και άλλα παρόμοια είναι πολύ καλά. Αγοράζοντας Ελληνικά βοηθάτε να κρατηθούν Ελληνικές επιχειρήσεις και να έχουν δουλειά γείτονες, φίλοι και συγγενείς σας.
 • Κάν’τε διακοπές στην Ελλάδα. Κι αν κάνετε ταξίδι στο εξωτερικό προτιμήστε Ελληνικές εταιρίες για την πτήση σας. ‘Ενας ολόκληρος κόσμος βγάζει μεροκάματο απ’ αυτές. Μην τους καταδικάζετε σε ανεργία…
 • ‘Οσοι από σας μπορείτε να γυρίσετε στα χωριά σας και να ασχοληθείτε σοβαρά με την γεωργία και την κτηνοτροφία κάν’τε το. Δεν είναι εύκολο να αλλάξει κανείς δουλειά, αλλά υπάρχουν μοντέρνες μέθοδοι γεωργίας, υπάρχουν ειδικές καλλιέργιες με μεγάλο εισόδημα (π.χ. φαρμακευτικά φυτά, ειδικά λαχανικά), υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κάποιος που έχει μεράκι να δουλέψει σωστά. Δείτε τι κάνει το Ισραήλ, η Τουρκία και άλλες μεσογειακές χώρες. Η ορθολογισμένη καλλιέργεια μπορεί να φέρει χρυσάφι. Η καλλιέργεια στο …τραπέζι της πρέφας όχι!
 • Χρειαζόμαστε εξαγωγές. Ψάξτε και όσοι μπορείτε να βρείτε καλά Ελληνικά προϊόντα που θα είχαν ζήτηση στο εξωτερικό και προσπαθήστε να κάνετε εξαγωγές. Π.χ.  το βαζάκι της κάπαρης των 25 gr πουλιέται πανάκριβα σε delicatessen της αλλοδαπής (είχα δει τιμές ~$25). Και η δική μας άφθονη κάπαρη μένει αμάζευτη στα νησιά! Πολλοί παραγωγοί δεν έχουν γνώσεις που απαιτεί η εξαγωγή (π.χ. δεν ξέρουν ξένες γλώσσες, marketing, διαδικασίες, κλπ).
 • Η χώρα έχει ανάγκη από πρωτοποριακά τεχνολογικά προϊόντα που θα μπορούσαν να εξαχθούν. ‘Οσοι έχουν υψηλό τεχνικό επίπεδο στα ηλεκτρονικά ή στο λογισμικό., ίσως θα μπορούσαν να βρουν τρόπο να  χρησιμοποιήσουν πρακτικά τη γνώση τους με αντίστοιχο όφελος. Η Ινδία είναι είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές λογισμικού. Γιατί όχι και η Ελλάδα;

‘Αλλες ιδέες δεν έχω. Αν έχετε εσείς τσοντάρετε…

Advertisements

26 Responses to “Μέρες ντεκαβλέ…”

 1. Άθεος Says:

  Συμφωνώ σε όλα φίλε μου Ηλιότυπε. Ακόμα και στο σεξ. Και φοβάμαι μην μου μείνει κι όλας! Αλλά όταν θα φύγει η «κρίση» θα έχουμε φύγει κι εμείς. Αυτό που άρχισε να γίνεται δεν θα τελειώσει εύκολα. Θα κρατήσει πολύ και θα είναι πολύ επώδυνο! Δεν είδαμε τίποτα ακόμα. Όταν απλωθεί για τα καλά, ακόμα και παγκόσμια, τότε ακόμα κι ένας παγκόσμιος πόλεμος θα είναι εφικτός. Σενάρια υπάρχουν. Η επόμενη δεκατία είναι η πιο πιθανή. Δηλαδή τώρα αρχίζουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι μαζικός αγώνας και κυρίως: Μαύρο στους δυο μεγάλους και το απόκομμα του «Λάος»!

 2. iamaticus Says:

  ΑΡΧΗΓΕ ΗΛΙΟΤΥΠΕ…

  Εμενα μου εχει πεσει τελειως….
  Αλλα ευτυχως ΜΟΥ ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΙΣΩ!!!!

  …..φανταζομαι και….ΚΑΒΛΩΝΩ, ΟΤΙ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΩΛΟΙ,ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…καποιος ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕ??

 3. zoyzoy Says:

  Δηλαδή μόνο οι Πολιτικοί και οι επιχειρηματίες που μας πηδάνε θα μαμάνε
  όλοι οι άλλοι νεκρή φύση!
  Ωραία τα Ελληνικά και συμφωνώ να υποστηρίξουμε την φτωχή παραγωγή μας.Αλλά όταν βλέπεις προϊόντα εισαγόμενα σε χαμηλότερη τιμή αρχίζει και διαμαρτύρεται το πορτοφόλι σου όχι εσύ!
  Όσο για την Κάπαρη που προτείνεις η ντόπια εδώ έχει γύρω στα 25ευρώ το 1κιλό και βρίσκεις από Τουρκία στην μισή τιμή τα 2κιλά!
  Πως θ’αναπτυχθούν έτσι οι τοπικές αγορές??
  Καμένα χαρτιά είμαστε δυστυχώς!!

 4. iamaticus Says:

  ΑΡΧΗΓΕ ΗΛΙΟΤΥΠΕ…

  Συμφωνω με τη zoyzoy ΑΠΟΛΥΤΩΣ..
  ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ:

  Καμενα ΚΩΛΟΧΑΡΤΑ ειμαστε!!!

 5. iamaticus Says:

  …..Τελος παντων πολυ ΚΑΒΑΦΙΚΟΣ αυτος ο τιτλος:

  “”Μερες ντεκαβλε””
  Αντε “”Χαιρετα μας την Αλεξανδρια που φευγει””…..

 6. isisveiled Says:

  α, σόρρυ ! δεν ξέρω για σένα αλλά εμένα αντιθέτως μου βγαίνει πολύ σεξουαλ η φάση… κάτι σε ένα “θα τους γ..μσω όλους” ένα πράγμα μου βγάζει

 7. ΗΩΣ Says:

  Εγώ πάντως από ότι είδα, άκουσα και μου αφηγήθηκαν, ένα “γα**τε γιατί χανόμαστε” είδα να βγαίνει από τους άρρενες Έλληνες. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι θυμήθηκαν να κάνουν καμάκι μετά από 250 χρόνια…..

 8. xristin Says:

  Χαλαρώστε παιδιά και απολαύστε το!
  Οταν στρώσει η κατάσταση(γιατί ότι κατεβαίνει ,ανεβαίνει), θα έχετε να δίηγηθήτε στα εγγόνια σας αυτήν την φοβερή εμπειρία.
  Δεν θα χρειάζεται να ψάχνετε και για παραμύθι.

 9. Akis Says:

  Γερμανίδες τουρίστριες, μπορώ να πηδάω? Ή να προτιμάω Ελληνικά αιδοία? 🙂

 10. Αθανασία Says:

  Γειάσου φίλε…καλημέρα..(κακή,ψυχρή κ ανάποδη),τον κακό τους τον καιρό,κ τον κακό τους το φλάρο!! ούυυυ καλά,γιανά σκεφτόμαστε το σέξ είμαστε τώρα??? μόνο το σέξ,δεν μας αφορά αυτή τη στιγμή…όλα τα άλλα εκτός από το σέξ….κ ποιόν δεν έχει, γ….μήσει η γμμένη,η κρίση…εγώ να δείς πως είμαι….άσε με γιατί θα…αν δε τινάξω, τα μυαλά μου στο τέλος…κ βρήκε κ τώρα…που εγώ,έχω προβλήματα υγείας που χρειάζονται χειρουργείο να γίνει,αυτό…σκατά…..δεν βλέπω να λύνονται κ ποτέ τα προβλήματά μου….σκατά,σκατά,σκατά….καλημέρα….τη καλή…καλάθια,:(.

 11. Tasos Says:

  Ίσως πραγματικά αυτή η κρίση να είναι ευκαιρία για την Ελλάδα!

  Όλοι γνωρίζεται ότι η μισή Ελλάδα βρίσκεται εκτός Ελλάδας και αυτό είναι μια ανεκμετάλευτη δύναμης. Για λόγους βολέματος κανένας δεν έριχνε την προσοχή του σε αυτό το μεγάλο δυναμικό στο παρελθόν, ίσως όμως ήρθε η στιγμή να επενδύσουμε σε αυτό. Τι εννοώ;

  Η Ελλάδα έχει αναξιοποίητα αγαθά που θα μπορούσαμε να εξάγουμε μέσα από η με συνεργασία με ομογενείς. Γεωργικά προιόντα, πνευματικό υλικό, γνώση, βιβλία, τουρισμό, τέχνες, μουσική κτλ. αυτό που χρειάζεται είναι να δουλέψουμε μαζί και να βάλουμε την προσοχή μας στις εξαγωγές όχι στις εισαγωγές. Ένα πρόβλημα που έχουμε όμως είναι η εμπιστοσύνη και ο εγωισμός. Δεν θέλουμε δηλαδή να εμπιστευτούμε κάποιον “ξένο” αλλά ούτε και να επιτύχει κανένας άλλος από εμάς. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε;

  Πως θα δούλευε κάτι τέτοιο; Οραματίζομαι ότι θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε τουλάχιστον δύο ομάδες συνεργασίας (εσωτερικό – εξωτερικό) οι οποίες μέσα από το διαδίκτυο θα μπορούσαν να κάνουν συναντήσεις και να βγάλουν απόφαση για την ανάπτυξη ενός τομέα π.χ. φυστίκια Αιγίνης. Εφ’όσον υπάρχει συνενόηση και συμφωνία, η ομάδα στην Ελλάδα ασχολείται με το να βρεί και να οργανώσει την παραγωγή, και η ομάδα στο εξωτερικό με την προώθηση του προιόντος και ίσως και την χρηματοδότηση της παραγωγής (ξένα κεφάλαια). Έτσι με αυτόν τον τρόπο δεν ονειρεύομαστε να γίνει κάτι αλλά δε κάνουμε τίποτα, αλλά οργανωνόμαστε να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο.

  Την ίδια διαδικασία θα μπορούσαμε να κάνουμε σε θέματα τεχνογνωσίας, γνώσης, βιβλίων, τέχνης, τουρισμού κτλ. Και πάνω στη διαδικασία θα μπορούσαμε επίσης να φέρουμε νέες τεχνολογίες που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη νέας μεθόδου παραγωγής και ανώτερης ποιότητας προιόντων.

  Τι λέτε; Σας αρέσει η ιδέα αυτή;

  • glykeiapiperoriza Says:

   Αυτό το “φυστίκια Αιγίνης” που είπε ο Τάσος μου θύμισε ότι έχω δει εδώ (όπου εδώ βλέπε Ουγγαρία) κατανάλωση στο προιόν και δυστυχώς εισαγώμενο ακόμα και από HΠΑ. Η Ελλάδα πιό κοντά κι από τον Αραβικό κόσμο που παράγει και από τις ΗΠΑ αλλά πουθενά Ελληνικό τέτοιο προιόν ……γιατί?

   Ενα τουριστικό γραφείο ελληνική ιδιοκτησίας είχε φτιάξει μικρό κατάστημα σαν ντελικατέσεν μόνο με ελληνικά προιόντα και δυστυχώς εδώ κι ένα χρόνο έκλεισε. Ποιός Ούγγρος να αντέξει τέτοιες τιμές!

   Εχει και αυτή τη μανία ο Ελληνας: ή να τα πουλήσει ακριβά ή καθόλου. Δεν κάνει κάν υπομονή μέχρι να γίνει το προιόν γνωστό.

   Νομίζω ότι και στη Γερμανία που υπάρχουν περισσότεροι Ελληνες λίγα Ελληνικά προιόντα (ΦΑΓΕ ΔΕΛΤΑκλπ) φτάνουν. Υπάρχουν όμως εταιρίες που κατασκευάζουν πολλά Ελληνικά προιόντα εκεί και τα ονομάζουν “ελληνικού τύπου” κι έτσι χάνεται η δυνατότητα εξαγωγής απ’ την Ελλάδα. Αυτά τα λίγα είχα να προσθέσω.

 12. heliotypon Says:

  >’Αθεος: Δεν έχουμε και πολλές επιλογές. Δυστυχώς. Κανέα κομμάτι της σημερινής βουλής δεν βλέπω κατάλληλο. Μάλλον πρέπει να μπει νέο αίμα. ‘Ολοι (σχεδόν) οι σημερινοί έξω. ‘Η προσεκτική επιλογή.

  >Iamaticus: Γιατρέ, η κατάσταση φαίνεται στην έχει δώσει χοντρά… Κουράγιο! 🙂

  >zoyzoy: Αν την μαζέψεις μόνη σου την κάπαρη και την επεξεργαστείς την διαθέτεις σε ό,τι τιμή θέλεις. ‘Οταν θα πέσουν τα μεροκάματα κι εδώ (γιατί θα πέσουν) μπορεί να την αγοράσεις φθηνότερα…

  >isisveiled: Δεν λέω, μακάρι να μπορούσαμε να τους κάνουμε ό,τι μας κάνουν τόσες δεκαετίες. Αλλά το σκέφτηκες καλά; Ούτε με dildo δεν θα μπορούσες να γαμήσεις μερικούς απ’ αυτούς (εγώ αναλαμβάνω, επιλεκτικά, τις βουλευτίνες…) 😉

  >ΗΩΣ: Τι λες, άλλαξε το στυλ εκεί πάνω και αποφάσισαν να κάνουν καμάκι; Είδες τι κάνει η κρίση; Φιλιά.

  >Xristin: Τι να πεις στα εγγόνια σου για σηκωμάρες και …πεσμάρες (πώς το λένε;); 🙂

  >Akis: Εισαγόμενες γκόμενες ελεύθερα. Μόνο να μην αφήσεις παραπονεμένες τις ντόπιες γιατί θα στο φυλλάξουν! 😉

  >Αθανασία: Σου εύχομαι γρήγορα να γίνεις καλά και γρήγορα πάλι στις ερωτικές επάλξεις. Σημαντικό αυτό!

  >Τάσος: Συμφωνώ απόλυτα. Χρειάζεται θέληση και δουλειά. Εσύ που είσαι στα ξένα πες μας τι θα μπορούσε να πουληθεί εκεί πέρα και ελπίζω να ενδιαφερθούν κάποιοι. Εγώ έχω την ιδέα των αρωματικών φυτών μέσα σε λάδι. Θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, και άλλα. Επίσης ελιές και άλλα είδη Καλαμάτας που τα ξέρεις καλά, μπορεί να είχαν επιτυχία εκεί. Θέλει οργάνωση βέβαια, αλλά γιατί όχι; What about regulations?

 13. koulpa Says:

  δυστυχώς το βράδυ πέρασα στο ζάπινγκ απο τον τριανταφιλόπουλο.. και με αφορμή κάτι που είδα.. για προσπάθειες ελληνικών αυτοκινήτων στο παρελθών.. δε κοιμήθηκα το βράδυ βλέποντας στο ιντερνετ πόσες προσπάθειες καταποντήστηκαν από την επαφή με το κράτος.. ειχα μια γενική εικόνα της συστηματικής αποθάρυνσης για κάθε προσπάθεια παραγωγής.. αλλά όταν βλέπεις μια μια τις ιστορίες τρελαίνεσαι.. :):)
  και δεν είναι μόνο οι 300.. είναι μια ολόκληρη πηραμύδα από κάτω που δεν ανετράπει ούτε με πολέμους ούτε με επαναστάσεις ούτε με δικτακτορίες.. δε φαίνεται να υπαρχει τρόπος.. :):)
  την καλημέρα μου :):)

 14. ΗΩΣ Says:

  Αγαπητέ Ηλιότυπε, μην το συζητάς! Λύσσαξε η Σαλονίκη, λύσσαξε. Καιρό είχα να δω τόσους μαζεμένους και τόσο μα τόσο αποφασισμένους.
  Παρεμπιπτόντως, όχι και “πεσμάρες”! Πτώσεις αγαπητέ. You know better than that.
  Φιλιά πολλά

 15. Tasos Says:

  Ηλιότυπε, δεν υπάρχει προιόν που αν το πακετάρεις σωστά και το προωθήσεις κατάλληλα δεν πουλάει. Πριν 5 χρόνια ήρθε η ΦΑΓΕ στην Αμερική. Για ποιό λόγο να μπορέσει μια εταιρεία με γιαούρτια να ανταγωνιστεί αμερικάνικες εταιρείες; Σε πληροφορώ δεν υπάρχει αμερικάνος που να μην αγοράζει ΦΑΓΕ, τα ράφια αδειάζουν όσο γρήγορα γεμίζουν και οι πρωινές εκπομπές καθημερινά προωθούν τις ιδιότητες της “Ελληνικής” γιαούρτης. Μεγάλη διαφήμιση για τη χώρα μας!!!!
  Η χώρα μας έχει αγαθά που μπορούν να προωθηθούν, δυστυχώς από το παρελθόν έχω μάθει ότι ο λαός μας δεν γνωρίζει πως να συμπεριφέρεται επαγγελματικά. Αν κάνουμε μισές δουλειές, χωρίς αξιοπιστία, με δύσκολια και όπως θέλουμε εμείς χωρίς να σκεφτόμαστε τον πελάτη και παγαμποντιές θα αποτύχουμε!
  Για να πετύχουμε θα χρειαστούμε ανθρώπους με ηθική, με ζήλο, με θέληση να γίνει κάτι ΣΩΣΤΟ. Καλό θα είναι να οργανώσουμε μια ομάδα επαγγελματιών που έχουν τη θέληση να γίνει κάτι καλό. Η ομάδα αυτή θα μπορούσε να αναγνωρίσει καλές εταιρείες με διαφοροποιήμενα προιόντα, καλής ποιότητας και να συνεργαστεί με την εταιρεία, άτομο κτλ ώστε να αναπτύξει ένα προιόν η οικογένεια προιόντων που θα μπορούσαμε να προωθήσουμε με κύρος.
  Εμείς εδώ θα κάνουμε άλλη μια ομάδα με τον σκοπό να βρούμε αγορές και κανάλια προώθησης.
  Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η οργάνωση των ομάδων, να βρούμε μερικά προιόντα – έστω αυτά που σκεφτεσαι (ελιές Καλαμάτας, πάστα και λάδι υπάρχουν ήδη εδώ σε όλα τα καταστήματα) – και να αρχίσουμε μια προσπάθεια.
  Θα μπορούσαμε επίσης να βοηθήσουμε τους γεωργούς να βελτιώσουν την παραγωγή τους με νέες τεχνικές ώστε να μειώσουν το κόστος τους και να έχουν καλύτερη αποδοση στην γεωργία. Έχω κάτι φίλους που ασχολούνται με ένα προιόν ένζυμο, οργανικό που βοηθάει στην ανάπτυξη των φυτών, ζώων με πολύ λίγο κόστος και χωρίς φάρμακα. Επίσης υπάρχουν τεχνικές θερμοκηπίων για να μειώθει η χρήση νερού, φαρμάκων κτλ.
  ΌΛα είναι πιθανά αν υπάρχει συνεργασία, συνενόηση και αξιοπιστία!
  Εγώ αρχίζω!

 16. Marina Says:

  Συμφωνώ σχεδόν σε όλα εκτός απο τις εισαγωγές. Το να αγοράζουμε μόνο ελληνικά προϊόντα χτυπάμε έτσι τους Ελληνες συνανθρώπους μας που είναι εισαγωγείς. Να βαλουμε φρένο στις άσκοπες αγορές εισαγώμενων, ναί! Ρούχα παπούτσια κλπ. Οι ελληνικές βιοτεχνίες εχουν εξαιρετικά υφάσματα και σχέδια όπως του εξωτερικού, το δε ελληνικό παπούτσι είναι απο τα καλύτερα του κόσμου, αντάξιο των Ισπανικών δερματων. Ομως το να ψάχνουμε με το φανάρι να ανακαλύψουμε καλή ελληνική μπύρα..είναι γελοίο. Τα τυριά μας είναι καλά, τα γαλλικά όμως είναι καλύτερα, πώς να το κάνουμε.
  Λέω λοιπόν ναί και στη κατανάλωση εισηγμένων προϊόντων με μετρο..ο ΦΠΑς βαρύς και ασήκωτος.

  • ΗΩΣ Says:

   Μαρίνα, Βεργίνα Weiss. Από τις καλύτερες που δοκίμασα φέτος, μπορεί να σου αρέσει.

 17. Ioanna F. Says:

  Παιδιά, χιούμορ ναι, πλάκα όχι.
  Τα πράγματα είναι σοβαρά και οδηγηθήκαμε εδώ μάλλον γιατί τριάντα πέντε χρόνια τώρα αντιμετωπίσαμε την κατάσταση με το δε βαριέσαι, με χοντράδες και πλακίτσες. Είμαστε σοβαροφανείς αλλά όχι σοβαροί. Τα προτεινόμενα από τον οικοδεσπότη είναι βασικά και ας βρούμε όλοι τρόπους να είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί, ο καθένας από τη θέση του και ανάλογα με τις δυνατότητές του…
  Αν αποκτήσουμε γνώση και υπευθυνότητα, συνείδηση και επαγγελματισμό, μέχρι και χαμομήλι μπορούμε να εξάγουμε, γιατί όχι; Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι πολλές, όπως και άλλων αυτοφυών φυτών σε τούτη την ευλογημένη χώρα…
  Όσοι έχετε γη εκμεταλλευτείτε την και θα σας ανταμείψει…
  Χαιρετώ

 18. glykeiapiperoriza Says:

  Φίλε μου ηλιότυπε είμαι περίφανη γιά σένα. Πάλι ακούστηκε το blog στην ίδια πρωινή εκπομπή. Καλά τα λες/γράφεις. Θα μαζέψω μερικές τιμούλες από δω να δείτε ακόμα και στην Ουγγαρία που έχει χαμηλότερο κόστο ζωής πόσο ακριβά είναι τα Ελληνικά προιόντα (λάδι, φέτα, πορτοκάλια -αυτά είναι σε καλή τιμή όταν φτάνουν ως εδώ-, τζατζίκι -μόνο στο Lidle, αλλά Ελληνικό-). Το αξιοπερίεργο είναι ότι ενώ το γιαούρτι ελληνικού τύπου (αναγραφόμενος ο τύπος) καταναλώνεται δεν φτάνει ποτέ από την Ελλάδα αλλά από την Γερμανία (Γερμανικής κατασκευής). Θα σου φτιάξω ένα πακετάκι κι αν θες επικοινώνησε μαζί μου γιά να μου δώσεις κάποιο email να στο στείλω. Φιλιά – και φώναζε – κάτι θα μείνει…. κάτι θα πιάσει τόπο.

 19. heliotypon Says:

  >koulpa: Πολλά είχαμε καταφέρει να φτιάξουμε στο παρελθόν. Ραδιόφωνα, φορτηγά, μηχανές θάλασσας, ηλεκτρικά αυτοκίνητα (στα ναυπηγεία Γουλανδρή τότε, στη Σύρο), μηχανές Diesel, και άλλα. Χώρια οι ηλεκτρικές συσκευές ποιότητας, της Ιζόλα, του Πίτσου, της Εσκιμο, κ.α. Σήμερα τι; Μόνο τσιμέντο έμεινε να φτιάχνουμε και να σκορπίζουμε παντού. Μόνη (σχεδόν) βιομηχανία το μπετόν. Η οικοδομή. Μα η οικοδομή και μάλιστα σε τόσο μεγάλη ποσότητα (και τόσο χαμηλή ποιότητα) δεν είναι ανάπτυξη. ‘Ηδη περισσεύουν κτήρια, αφού γεμίσαμε “πολυτελείς μαιζονέτες” τα (κάποτε πράσινα) πράστια.

  >Ηώς: Καλό το φαινόμενο για σας τις γυναίκες. Οι γυναίκες τι κάνουν; έχουν την ίδια όρεξη;

  >Τάσος: Φυσικά, χωρίς κατάλληλη οργάνωση, μάρκετινγκ, συσκευασία και υποστήριξη δουλειά δεν γίνεται, αλλά εμείς δεν μάθαμε οργάνωση της δουλειάς μας. Προχειρολογούμε σε κάθε μας εκδήλωση. Κι οι πολιτικοί από μας είναι και τους κατηγορούμε μεν, αλλά σαρξ εκ της σαρκός μας είναι, για να λέμε την αλήθεια…

  >Marina: Νομίζω ότι οι εισαγωγείς δεν κινδυνεύουν. Όχι περισσότερο από τους άλλους επιχειρηματίες, τουλάχιστον, αφού οι εισαγωγές δεν πρόκειται να σταματήσουν. Τουλάχιστον να περιοριστούν σε όφελος της εγχώριας παραγωγής. Και οι εισαγωγείς, βλέποντας τη δουλειά τους να μειώνεται ίσως στραφούν προς τις εξαγωγές ή την παραγωγή. Δεν γίνεται να τα εισάγουμε όλα, μα όλα. Κάτι πρέπει να φτιάχνουμε κι εμείς, κι όποιος το φτιάχνει να υποστηρίζεται… ‘Οσο για τα Ελληνικά τυριά (και τα κρασιά) νομίζω ότι είναι ισάξια των γαλλικών. ‘Οχι όλα, αλλά υπάρχουν πολλά.

  >Ioanna F: ναι, έτσι είναι και σ’ ευχαριστώ για την υποστήριξη των θέσεων που εκφράζω.

  >glykeiapiperoriza: Σ’ ευχαριστώ. Ναι, τον άκουσα τον Καλαμίτση ν’ αναφέρεται σ’ αυτά που γράφω. Μόνο που …λουφάρει το όνομα του Blog 🙂 Και δικαιολογημένα. Αυτό το ΕΣΡ είναι τόσο οπισθοδρομικό που αναρωτιέμαι μήπως το καταστατικό του έγραψε η Ελένη Λουκά και τα στελέχη του είναι παπάδες μαθητές του, πάλαι ποτέ, μακαρίτη Φλωρίνης!

 20. Smack Says:

  Γεια χαρά Ηλιότυπε:)
  Μ’αρέσει πολύ ο τρόπος που βάζεις τις ξεκάθαρες σκέψεις και τους προβληματισμούς σου στο χαρτί (μάλλον στην οθόνη των υπολογιστών μας), που τις μεταδίδεις και μας συμπαρασύρεις στους προβληματισμούς σου. Και η γκρίνια σου…λατρεμένη:)
  Πες με αισιόδοξη, χαζοχαρούμενη ή όπως αλλιώς θέλεις, πάντως ένιωσα πως η ντεκαβλέ και μελαγχολική διάθεση των ημερών μπορεί να μετατραπεί σε αίσθημα ευφορίας, ενθουσιασμό και δημιουργική διάθεση. Εμένα τουλάχιστον αυτό μου έκανε αυτή σου η ανάρτηση και σ’ευχαριστώ! Ιδέες… Τσιπουράκι με και χωρίς γλυκάνισο, το υπέροχο και σπάνιο μέλι βανίλια Μαινάλου, μαστίχα και προϊόντα μαστίχας Χίου, και άλλα πολλά.
  Εδώ που τα λέμε, όλα τα παραδοσιακά μας προϊόντα θα μπορούσαν να εξαχθούν με επιτυχία αν μπορούσαμε να οργανωθούμε σωστά. Αυτό που πρέπει να “εισαχθεί” στους επαγγελματικούς μας τρόπους, πέρα από την οργάνωση, είναι υπευθυνότητα και καλή διάθεση. Μας λείπει όμως το know how και μάλλον χρειαζόμαστε και…αρχηγό:) Καλή συνέχεια!

 21. fmotis Says:

  Πολύ ωραία ανάρτηση. Αν σκεφτόμαστε όλοι κάπως έτσι ίσως να βγάλουμε το κάρο απ’τη λάσπη. Αυτό με τη δημοκρατία και την κομματική πειθαρχεία τον βλέπω κι εδώ στη Γερμανία. Είναι φοβερό σκάνδαλο βουλευτές ενός κόμματος να εκτροχιαστούν και να ψηφίσουν κάτι αντίθετο. Η μόνη “δημοκρατία” που έχω ακουστά να συνηθήζει την ελεύθερη ψηφοφορία είναι στις ΗΠΑ.

  Περί αγορών: Σε μια βόλτα που είχα κάνει στην Τσεχία πριν χρόνια πέρασα από ένα σουπερμάρκετ που δίπλα στην τιμή κάθε προϊόντος ήταν τυπωμένη και η σημαία της χώρας παραγωγής. Έτσι ο καθένας ήξερε πολύ εύκολα αν επρόκειτο για εισαγωγή ή όχι.

  Η Τσεχία μου θυμίζει βέβαια και μια νυχτερινη βόλτα στην Πράγα που βρεθήκαμε μπροστά σε ένα στιλάτο εστιατόριο με τρεις όμορφες κοπέλες να ετομάζονται για την είσοδό τους. Και όταν μας είδε η μία εκ των τριών, σηκώνει το φόρεμά της και μας δείχνει τον τέλειο στρογγυλό της κώλο! Ήταν σαν το φεγγάρι κι εγώ ένιωσα σαν μια μύγα που θέλει να πάει προς το φως…

 22. madprofessorus Says:

  Όντως με όλα αυτά που γίνονται δε μας σηκώνεται καλά καλά…αλλά πρέπει να το παλέψουμε κάπως!

 23. heliotypon Says:

  >Smack: Χαίρομαι αν κατάφερα να σου αναστρέψω την διάθεση με τη γκρίνια μου. ‘Εχουμε πολλά προϊόντα και, το κυριότερο, προϊόντα που μπορούν να βιομηχανοποιηθούν και να εξαχθούν, αντί να τα θάβουμε ή να παράγουμε σκάρτης ποιότητας είδη μόνο και μόνο για την επιδότηση. Π.χ. Εσπεριδοειδή, ροδάκινα, βερύκοκκα, αχλάδια, δαμάσκηνα, κ.α. μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί χυμοί και κομπόστες. Το ίδιο και τα λαχανικά, αντί να εισάγουμε τέτοια από κάθε γωνιά του κόσμου. Οι κοσνέρβες είναι ένα πολύ βολικό εξαγώγιμο είδος και φυσικά και τα κετεψυγμένα. ‘Εχω αγοράσει πολλές φορές κατεψυγμένα προέλευσης άπω ανατολής, που το μόνο που είχαν επί πλέον ήταν μιά ειδική σάλτσα, μπαχαρικά και, φυσικά, η συνταγή. Γιατί όχι Ελληνικά κατεψυγμένα (π.χ. μουσακάς, γεμιστά και άλλα λαχταριστά πιάτα που τα τρώνε οι ξένοι στις ταβέρνες μας); Γιατί όχι λάδι και ελιές; Γιατί όχι θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, τσάϊ του βουνού, δάφνη, χαμομήλι και άλλα αρωματικά βότανα που πουλιούνται πανάκριβα; Γιατί όχι κρασόξιδο, μηλόξιδο, λάδι με αρωματικά, κάπαρη, κρόκο, τοματοπιπεριές, κλπ; Η γη (που την έχουμε εγκαταλείψει). Γιατί όχι άνθη. Τι παραπάνω έχει η Ολλανδία; Αλλά όλα αυτά χρειάζονται ελκυστικές συσκευασίες, κατάλληλη προώθηση και εμπορική συνέπεια. Γιατί τα αγνοούμε όλα αυτά; Το Ισραήλ παρέλαβε έρημο και την έκανε πραγματική γη της επαγγελίας και τα φρούτα που εξάγει είναι ποιοτικά και πουλιούνται σε όλον τον κόσμο. οργάνωση και θέληση χρειάζεται…

  >fmotis: Ενδιαφέρον το ότι και στη Γερμανία ισχύει η κομματική πειθαρχία. Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό; ‘Οσο για τις κοπέλλες στην Τσεχία, πολύ θα ήθελα να ήμουν εκεί… Τι σήμαινε η επείδειξη του κώλου; Πρόσκληση για ερωτικό ξεφάντωμα ή προσβολή στο Ελληνικό στοιχείο;

  >Madprofessorus: Και βέβαια πρέπει να το παλαίψουμε. Ευτυχώς στο ιντερνετ υπάρχουν πολλά sites που μπορούν να σε ανάψουν… 🙂

 24. Smack Says:

  Με αφορμή αυτή σου την ανάρτηση Ηλιότυπε, αλλά και τα σχόλια των παιδιών, και τις απαντήσεις σου, έριξα μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο για εξαγωγές παραδοσιακών Ελληνικών προϊόντων.
  Βρήκα λοιπόν ότι υπάρχουν κάμποσοι άνθρωποι που έχουν στήσει μια τέτοια δουλίτσα, ενώθηκαν σε ομάδες, συνεταιρίστηκαν κλπ., και προωθούν με σύμμαχό τους το διαδίκτυο, διάφορα Ελληνικά (παραδοσιακά) προϊόντα στο εξωτερικό.
  Και χωρίς να είμαι σίγουρη, έχω την εντύπωση ότι πολλοί από αυτούς που στράφηκαν προς τις εξαγωγές, το έκαναν κυρίως γιατί “κουράστηκαν” από τις τεράστιες δυσκολίες που είχαν στην πώληση των προϊόντων τους μέσα στην Ελλάδα. Δυσκολίες λόγω μεσαζόντων, μεταφορών, καρτέλ κ.α.
  Και οι εξαγωγές έχουν βεβαίως βεβαίως τις δυσκολίες τους, ιδίως στην αρχή, στο στήσιμο της επιχείρησης λόγω γραφειοκρατίας, αλλά αυτά δεν τα κάνει κανείς κάθε μέρα. Και στη συνέχεια υπάρχουν δυσκολίες (και πού δεν υπάρχουν εδώ που ταλέμε), δεν είναι όλα ρόδινα. Ούτε όμως και απίθανα!

  Γράφεις “Τί παραπάνω έχει η Ολλανδία;” Ένα τεράστιο κομμάτι της Ολλανδίας είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας (νομίζω το 1/3 της χώρας) και οι Ολλανδοί κατάφεραν, με χιλιάδες χιλιόμετρα φραγμάτων να “διεκδικήσουν” γη από τη…θάλασσα!!! Προφανώς εκεί οι άνθρωποι δεν κάνουν μισές δουλειές… Όπως μισές δουλειές δεν κάνουν ούτε στο Ισραήλ, διαφορετικά δε θα έβρισκε κανείς, όλο το χρόνο, προϊόντα τους παντού.
  Εμείς, εδώ, αντί να εξάγουμε, είμαστε ικανοί να εισάγουμε ακόμη και…φέτα!!! Τρομάρα μας.

  Συμφωνώ με όλα όσα γράφεις για τα Ελληνικά προϊόντα, για τις κονσέρβες, τα κατεψυγμένα, προϊόντα σε βάζα κλπ. Και έχουν όλα και μεγάλη διάρκεια ζωής, και φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.
  Εκτός από οργάνωση, θέληση, συνέπεια, δουλειά κ.α., χρειάζεται και…απόφαση! Νομίζω πως έχω αρχίσει και μπαίνω στην πρίζα 🙂
  Ελπίζω να μην πάθω…ηλεκτροπληξία 🙂
  Χαιρετώ 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: