Ξοδέψτε, αλλά…


Μέσα στο κλίμα της κρίσης, οι περισσότεροι από μας έχουν την γνώμη ότι πρέπει να περιορίσουμε τα έξοδά μας για να μας βρίσκονται τα λεφτά σε ώρα ανάγκης. Αν και αυτό είναι σωστό, ως γενική έννοια οικονομίας, δηλαδή να αποφεύγουμε τη δαπάνη για το όχι απολύτως αναγκαίο, σε ώρα συρρίκνωσης της οικονομίας αυτή η τακτική νομίζω ότι δεν είναι η καλλίτερη.

Και εξηγούμαι: Η κίνηση του χρήματος παράγει έργο. Παράγει προϊόντα και υπηρεσίες. Να δούμε ένα (υπερ-απλουστευμένο) παράδειγμα: Εσύ φτιάχνεις καρέκλες και εγώ τραπέζια. Εσύ χρειάζεσαι ένα τραπέζι κι εγώ μιά καρέκλα, Κι οι δύο έχουμε από €100 στην τσέπη μας, αλλά δεν τολμάμε να ξοδέψουμε το κατοστάρικο γιατί φοβόμαστε την κρίση. Αλλά όσο κρατάμε τα καστοτάρικα φυλακισμένα στις τσέπες μας, από φόβο μην μας λείψουν, παραμένουμε κι οι δύο χωρίς το αντικείμενο που χρειαζόμαστε. Αν κάνουμε την κίνηση και αγοράσουμε εσύ το τραπέζι κι εγώ την καρέκλα, αντι €100, τότε θα έχουμε αυτά που χρειαζόμαστε και πάλι από ένα κατοστάρικο στην τσέπη μας!

Το παράδειγμα αυτό ισχύει για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες. Αρκεί το κατοστάρικο να παραμείνει μέσα στον χώρο που αντιμετωπίζει την κρίση και να μην φύγει για τα …ξένα! Συμπέρασμα: Ξοδέψτε λεφτά, αλλά κυττάξτε να μείνουν αυτά μέσα στην Ελλάδα. Θα μου πεις εγώ αγοράζω λάχανα κι ο μανάβης ή ο παραγωγός κάνει τα λεφτά που του δίνω BMW ή παπουτσάκια Gucci. Ναι, αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά ας προσπαθούμε να ξοδεύουμε εκεί που μάλλον δεν θα συμβεί αυτό. Το χρήμα πρέπει να κινείται για να μην σβήσει η οικονομική δραστηριότητα και για να μην μπούμε σ’ αυτήν τη φοβερή κατάσταση που κανένας δεν αγοράζει τίποτε! Αυτή η στασιμότητα είναι το πιο μεγάλο κακό που μπορεί να μας συμβεί, γιατί σκοτώνει την οικονομία, δημιουργεί ανεργία και κλείνει επιχειρήσεις.

Αυτά από έναν μη οικονομολόγο, που προσπαθεί με την κοινή λογική να κατανοήσει πώς  δουλεύει η οικονομία και καμιά φορά έχει το …θράσος να δίνει και συμβουλές!

Advertisements

14 Responses to “Ξοδέψτε, αλλά…”

 1. Tasos Says:

  Καλή η σκέψη σου Ηλιότυπε το πρόβλημα όμως στη συρίκνωση δεν δημιουργείται από κάποιον που πουλάει τραπέζια και ανταλάσει τα €100 με αυτόν που πουλάει καρέκλες. Στην Ελληνική οικονομία έχουμε ένα μέγαλο ποσοστό πολιτών που δεν έχουν να ανταλάξουν τίποτα παρά μόνο συνάλαγμα, είτε γιατί είναι συνταξιούχοι, παιδιά η δημόσιοι υπάλληλοι. Οπότε ξοδεύουν €100 δεν τα ανταλάσουν. Τώρα που έχουν λιγότερες αποδοχές λογικό είναι να μην έχουν τη δύναμη να ξοδεύουν όπως πριν.
  Από την πλευρά τους αυτοί που φτιάχνουν καρέκλες πρέπει να αποφασήσουν αν θέλουν να πουλάνε τον ίδιο αριθμό, οπότε χαμηλώνουν τις τιμές, η αν χαμηλώσουν την παραγωγική τους ικανότητα με το να απολήσουν μερικούς εργάτες και να αφήσουν τις τιμές στα ίδια επίπεδα. Αν το σκεφτούν καλά θα αποφασήσουν την πρώτη λύση, να χαμηλώσουν τις τιμές, ο λόγος είναι ότι αν αποφασήσουν να μειώσουν την παραγωγή αυτό θα φέρει ουσιαστικά μεγαλύτερη συρήκνωση και οι πελάτες που αγοράζουν καρέκλες θα μειωθούν δραματικά με τις νέες απολήσεις στον ιδιοτικό τομέα.
  Είναι ένας φαύλος κύκλος όπως λες, αλλά πολύ ποιό πολύπλοκος με μεγάλες συνέπειες παντού.

 2. zoyzoy Says:

  Ο λαός εκτός ότι δεν έχει να ξοδεύει όπως πριν, φοβάται και παίρνει ακόμα και τις οικονομίες του απ’τις τράπεζες.
  Αυτό σίγουρα θα’χει μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά αλλά κανένας δεν μπορεί να τον πείσει ότι δεν υπάρχει φόβος να χάσει και αυτά που έχει.
  Η κατάσταση είναι δραματική!!

 3. Άθεος Says:

  Μέρες ντεκαβλέ δηλαδή zoyzoy, που λέει και το post!

 4. Anonymous Says:

  Σαφώς και έχεις δίκιο, χωρίς πολλές πολλές αναλύσεις.
  Το χρήμα πρέπει να κυκλοφορήσει στην αγορά και να ανακυκλωθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο σε ελληνικές τσέπες. Οσο πιο γρήγορα το εμπεδώσουμε και αρχίσουμε να το εφαρμόζουμε, σε κάθε οικονομική μας δραστηριότητα, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας.

 5. houlk Says:

  Και δεν είμαι Anonymous. (Ούτε αλκοολική ούτε νηφάλια) Η Houlk είμαι και δε ξέρω γιατί δε με αναγνωρίζει το ρημάδι…

 6. iamaticus Says:

  Απολυτα σωστα τα λες.
  Για αυτο…Ειναι και βλακωδες,επικινδυνο,αντικοινωνικο το ΑΝΕΥ ΣΤΟΧΟΥ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΕΙΝ.
  Ομως στην αρχικη φαση ….Η ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ (δημιουργωντας ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ),θα ριξει τις τιμες-αρχισαμε ηδη να το βλεπουμε- στα κοσμηματα ας πουμε.

 7. Vany Says:

  Εσύ καλά τα λες,αλλά δεν ξέρω πόσο θα βοηθήσει κάτι τέτοιο. Πολλά ακούω τελευταία,για μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.Να τα δώσω εγώ εδώ,θα μείνουν εδώ όμως? Ή θα επενδυθούν αλλού?

 8. Αόρατη Μελάνη Says:

  Σωστά τα λες Ηλιότυπον!

 9. kostas-sofia-squirt Says:

  Ναι ενταξει μαζι σου !!! Αλλα πατατες απο Αιγυπτο & σκορδα απο Κινα για το μαγαζι μου που ειναι στην….Μεσσηνια!!
  Και πριν με μαλωσετε ομαδικα σας λεω οτι ειναι 30-40% φθηνοτερα απο τα δικα μας!! Αν παρω το δικα μας θα πρεπει να χρεωσω λιγο παραπανω & οι πελατες μου φυσικα θα με βρουν ακριβοτερο του ανταγωνισμου!!

 10. koulpa Says:

  xaxa ωραίο το παράδειγμά σου.. αλλά.. :):)
  πριν 20 χρόνια περίπου ασχολήθηκα πρώτη φορά με ιταλικές κουζίνες.. ήταν πανάκριβες.. πανέμορφες.. και άθλιας ποιότητας.. τώρα πιά.. είναι φινότερες ομορφότερες.. όχι τοσο κακής ποιώτητας.. :):)

  κοστα σοφία κλπ.. οι πατάτες και τα σκόρδα στο χωράφι δίπλα σου είναι 30-40 πιό ακριβές από αυτές που επιβαρύνονται με εμορικό κέρδος μεταφορικά εκτελωνιστικά και φόρους εισαγωγής ;;;;;; σίγουρα δεν είναι δικό σου λάθος αλλά μήπως να έψαχνες άλλα κανάλια προμήθειας; :):)

  την καλησπέρα μου :):)

 11. natalia Says:

  για αρχή, τα πήγες πολύ καλά στο post…

  εγώ τη Δευτέρα θα αγοράσω το εγχώριο τραπέζι που ήθελα…

  συνέχισε με προτάσεις για τις επόμενες κινήσεις μας

  δεν ξερεις καμια φορά

 12. heliotypon Says:

  >Τάσος: Το παράδειγμα, Τάσο, είναι εντελώς θεωρητικό και ακραίο. Για να κατανοηθεί πόσο σημαντικό είναι να κυκλοφορεί το χρήμα, αφού αυτό είναι η δύναμη που μας αναγκάζει να παράγουμε προϊόντα ή να προσφέρουμε υπηρεσίες και να μην το κλειδώνουμε από φόβο. Το παιχνίδι των τιμών είναι μιά άλλη υπόθεση, που σωστά την αντιλαμβάνεσαι, αλλά έρχεται μετά από την απόρριψη της φοβίας.

  >zoyzoy: Αυτός ο φόβος είναι μόνιμος. Αξιοπερίεργο είναι ότι, ως λαός, ενώ επιδεικνύουμε έναν αδικαιολόγητα μεγάλο φόβο για τις καταθέσεις μας, για τις οποίες δεν διανοούμαστε να πάρουμε κανένα ρίσκο, ρισκάρουμε πολύ εύκολα τη ζωή μας οδηγώντας με τον τρόπο που μας έχει κάνει #1 στην Ευρώπη στα θανατηφόρα τροχαία!

  >’Αθεος: Ναι, βρε παιδί μου. Αυτή η κρίση χτυπάει κατ’ ευθείαν στους …αδένες! 🙂

  >Houlk: Για να δούμε πόσοι θα το κατανοήσουν αυτό…

  >Ιamaticus: Το “αποταμειεύειν” δεν είναι κακό, Αρκεί να μην γίνεται με πάθος. Δεν ξέρω για τα κοσμήματα, γιατί ποτέ δεν ασχολήθηκα με αυτή την αγορά, αλλά, γενικά, αχνοφαίνεται μια τάση αποπληθωρισμού.

  >Vany: Οι απορίες είναι λογικές. Κι εγώ μπαίνω στον πειρασμό, αλλά …κρατιέμαι! Ψυχραιμία χρειάζεται. Ο πανικός δεν κάνει καλό.

  >Αόρατη Μελάνη: Ευχαριστώ. Μακάρι να το νομίζουν πολλοί αυτό.

  >Kostas-Sofia-Squirt: Ναι, αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει, αλλά που θα πάει αυτή η κατάσταση με τις εισαγωγές; Αν οι διαφορές τιμών δεν είναι μεγάλες (και νομίζω ότι,συνήθως, δεν είναι) το αποτέλεσμα στις τιμές των φαγητών θα είναι περιορισμένο. Πάλι όταν η κατάσταση είναι ανταγωνιστική και πρέπει να επιβιώσει μια επιχείρηση, τι να πώ, ίσως έχεις δίκιο. Πάντως τα κινέζικα σκόρδα δεν είναι ποιοτικά… Από πείρα στο λέω. ‘Οσο για τις πατάτες, από γεύση συνιστώ του Νευροκοπίου, αν τις βρεις. Εναλλακτικά, φύτεψέ τα. Οι πατάτες μπορούν να σου δώσουν μεγάλη απόδοση σε μικρή έκταση, αν χρησιμοποιήσεις άχρηστα λάστιχα καθ’ ύψος, όπότε έχεις μεγαλύτερο βάθος ρίζας. Δεν το δοκιμάζεις πειραματικά;

  >Koulpa: Δεν έχω ασχοληθεί με τις Ιταλικές κουζίνες, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν και Ελληνικές πολύ καλής ποιότητας (σαν την δική μου, που την αγόρασα από γειτονικό ξυλουργικό εργοστάσιο).

  >Natalia: Μπράβο Ναταλία. ‘Ετσι σε θέλω 🙂

 13. madprofessorus Says:

  δεν έχεις κ άδικο εν μέρει…το θέμα είναι να πέσουν κ λίγο οι τιμές των προιόντων,και τότε σίγουρα θα ανέβει η κίνηση στην αγορά

 14. heliotypon Says:

  >madprofessorus: Φαίνεται ότι έχει αρχίσει ένα τέτοιο κύμα πτώσης τιμών. να δούμε πόσο μακρυά θα πάει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: