Ταγίπ και Γιώργης…


Τα είπαν, έφαγαν, βγήκαν και στο γυαλί και πάει. Υπόγραψαν, λέει, 21 πρωτόκολλα “χαμηλής πολιτικής”. Καταλάβαμε. Σε ψιλοπράγματα άνευ σημασίας συμφώνησαν. Φαντάζομαι κάτι σαν π.χ. ότι το μπαρμπούνι είναι καλλίτερο τηγανητό, ή ότι το καλοκαίρι κάνει ζέστη και στις δύο χώρες (για τα …”γκομενικά” θα συμφώνησαν προφορικά!). Ούτε  κουβέντα συμφωνίας για τα μεγάλα. Ούτε υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουν. Λέμε ότι οι Τούρκοι είναι ανυποχώρητοι, αλλά κι εμείς δεν πάμε πίσω. Στο ιδιωτικό επίπεδο, οι επιχειρηματίες καταφέρνουν και βρίσκουν τρόπο να συμφωνήσουν. Γι αυτό και το εμπόριο πάει καλά. Στο πολιτικό επίπεδο τίποτα!

Οι  συμφωνίες τέτοιου είδους απαιτούν πολιτικό θάρρος κι αυτό ούτε στην Τουρκία υπάρχει ούτε στην Ελλάδα. Γατζωμένοι στις γενικά αποδεκτές και καλλιεργημένες θέσεις, με βάση την ριζωμένη αντίληψη της εχθρότητας, και οι δύο εννοούν ως συμφωνία την υποχώρηση του άλλου. Ακόμη κι αν ξέρουν ότι οι θέσεις τους, ή κάποιες απ’ αυτές, είναι άδικες. Κι αυτό εξηγείται. Οι πολιτικοί είναι όμηροι της κοινής γνώμης, της αντιπολίτευσης και των φανατικών. Οι Τούρκοι είναι όμηροι και των στρατιωτικών, που στην ουσία χαράσσουν την εξωτερική πολιτική της χώρας τους. Αν οποιοσδήποτε πολιτικός. ‘Ελληνας ή Τούρκος,  υποχωρήσει από, έστω παράλογες,  “εθνικές” θέσεις θα αντιμετωπίσει ένα τεράστιο κύμα από κατηγορίες, τόσο από την αντιπολίτευση που θα τον κατηγορήσει για “εθνική μειοδοσία” όσο κι από θερμοκέφαλους φανατικούς, που δεν καταλαβαίνουν ότι συμφωνία σημαίνει υποχωρήσεις ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ. Και η κοινή γνώμη ή η αντιπολίτευση αντιμετωπίζεται. Οι φανατικοί δεν αστειεύονται και μπορούν να φτάσουν μέχρι δολοφονίες ή και προβοκάτσιες κάθε είδους, προκειμένου να περάσουν τη φανατίλα τους. Κι ο στρατός, από την πλευρά της Τουρκίας, παραμονεύει για να κάνει τις δικές του, όχι και τόσο δημοκρατικές, ανατροπές…

Η γνώμη μου είναι ότι και η Τουρκία έχει δίκιο σε αρκετά σημεία. Θα ήθελα να αναφέρω μερικά, έστω και με κίνδυνο να με χαρακτηρίσουν με διάφορες ευγενείς λέξεις οι  φανατικοί εθνικιστές. Και εξηγούμαι:

 • Οι Τουρκοκύπριοι, πριν την εισβολή, είχαν υποστεί πολλές βαρβαρότητες από τους φανατικούς της ΕΟΚΑ Β’, από τα “παλλικάρια” του Γρίβα, από τον Σαμψών και άλλους εθνολεβέντες. Αλλά και ο Μακάριος, με την παπαδίστικη πολιτική του, τους είχε τοποθετήσει στη θέση πολιτών Β’ κατηγορίας. Τα έχω ακούσει από λογικούς και σοβαρούς Κύπριους και από ‘Ελλαδίτες στρατιωτικούς που πολέμησαν στον πόλεμο του 1964.  Το πραξικόπημα  του Ιωαννίδη έθεσε, πράγματι, σε κίνδυνο τους Τουρκοκύπριους και η εισβολή για την προστασία τους ήταν αναμενόμενη. Φυσικά δεν ήταν δικαιολογημένες οι βαρβαρότητες του τουρκικού στρατού ούτε οι δολοφονίες που ακολούθησαν. Το ερώτημα, φυσικά, είναι πόσο πιο πολιτισμένοι θα ήταν οι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες, αν νικούσε η Ελληνική πλευρά. Και η απάντηση εδώ δεν είναι εύκολη… Νομίζετε ότι μιά επανένωση των δύο κομματιών της Κύπρου θα λειτουργούσε; Μάλλον όχι. Με τους φανατικούς, κι από τις δύο μεριές, να βρίσκονται σε διαρκή ανησυχία, σύντομα θα είχαμε πολλά αθώα θύματα και επανάληψη ωμοτήτων κι από τις δύο πλευρές! ‘Ισως είναι καλλίτερα να είναι χωρισμένο το νησί και χωρίς θλιβερά επεισόδια.
 • Η Μικρασιατική εκστρατεία, που κατέληξε στο γνωστό δράμα του Ελληνισμού της περιοχής, ήταν μιά άκρως επιθετική ενέργεια σε βάρος της Τουρκίας.  Μια κατακτητική εισβολή ήταν, βασισμένη στον μεγαλοιδεατισμό της εποχής. Και δεν έφτανε αυτό, οι Ελληνες εκστρατευτές με την  αλαζωνία των νικητών (που ήσαν στην αρχή της εκστρατείας), διέπραξαν τόσες  βαρβαρότητες εις βάρος των αμάχων, που άφησαν εποχή! Και μνήμες! Μαρτυρίες από αξιόπιστους ανθρώπους υπάρχουν πάμπολλες και δεν αμφισβητείται αυτή η πραγματικότητα, από σοβαρούς ανθρώπους. Βέβαια η βία φέρνει βία και οι φανατικού Τούρκοι δεν φημίζονται για τον πολιτισμό τους. Βάρβαροι είναι κι αυτοί, όπως όλοι οι φανατικοί…
 • Το Αιγαίο είναι μιά θάλασσα ανάμεσα στις δύο χώρες. Με ποιά λογική ζητάμε να είναι ολόκληρο δικό μας, μόνο και μόνο επειδή έχουμε νησιά κοντά στις ακτές της Τουρκίας; Με ποιά λογική δεν δεχόμαστε συνεκμετάλλευση του όποιου ορυκτού πλούτου υπάρχει κάτω από τη θάλασσα; Δεν σας φαίνεται ότι αυτή η θέση μπορεί, κάποτε, να έχει ως αποτέλεσμα την προσπάθεια της Τουρκίας να καταλάβει τα νησιά, ώστε να μην υπάρχει αυτό το έρεισμα της “ιδιοκτησίας”; Κι όμως εμείς επιμένουμε σθεναρά στην αλαζονική θέση: “Το Αιγαίο είναι Ελληνική Θάλασσα”! Αν προχωρούσαμε σε συνεκμετάλλευση, θα αποκτούσαν πλούτο και οι δύο χώρες και δεν θα ξόδευαν τον μισό προϋπολογισμό τους σε εξοπλισμούς. Αλλά πού μυαλό!
 • Είμαι κατά των θρησκειών, γενικώς και οι επισκέπτες μου το γνωρίζουν. ‘Ομως, όσο υπάρχουν άνθρωποιι που θέλουν να θρησκεύονται δεν μπορούμε να τους αρνηθούμε το δικαίωμα. ‘Ετσι οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι της Θράκης, (αυτοπροσδιορίζονται ως “Τούρκοι” όπως κι οι ελληνόφωνοι ορθόδοξοι χριστιανοί της Τουρκίας αυτοπροσδιορίζονται ως “Έλληνες”) θέλουν να θρησκεύονται και μάλιστα ελεύθερα. Αυτή η ελευθερία τους περιορίζεται από την ανελεύθερη και αντιδημοκρατική επιβολή του διορισμένου μουφτή. Τι λογικότερο από το να εκλέγουν οι άνθρωποι τον θρησκευτικό τους ηγέτη; Κι όμως το Ελληνικό κράτος τους το αρνείται. Γιατί;

Δεν θα προσπαθήσω να απαριθμήσω Ελληνικά δίκια (που είναι πολλά). Θέλησα απλώς να δείξω ότι μερικά από τα αιτήματα της “άλλης πλευράς” μπορεί να έχουν λογική.

Αλλά η λογική είναι η πιο κακοπαθημένη έννοια στον κόσμο. Ακόμη και στη χώρα μας που υποτίθεται ότι την γέννησε!

Advertisements

18 Responses to “Ταγίπ και Γιώργης…”

 1. koulpa Says:

  xaxa εγώ όταν ακούω ότι πέφτουν υπογραφές γενικά φοβάμαι.. εχω άδικο; αφού όλοι οι προηγούμενοι δε πρόσεχαν που τις έβαζαν.. :):)
  δεν έχω εικόνα από μαρτυρίες για το τι έγινε στις περιπτώσεις που αναφέρεις.. αλλά λογικά μου φαίνονται όσα περιγράφεις.. σε ένα σημείο μόνο δεν έχω καταλάβει πως οι χρηστιανικοί πληθισμοί στη τουρκία που αυτοαποκαλούνταν ελληνικοί εκδιόχθηκαν ενώ οι αντίστηχοι τουρκικοί εδώ ευδοκημούν.. αλλά έτσι κι αλλιώς δε με ενοχλεί.. προσωπικά γιατί δεν έχω επισκεφτεί αυτές τις περιοχές.. και δεν έχω δεχθεί προπιλακισμούς για την ενδημασία μου.. :):)
  τώρα για το αιγαίο.. φαντάζομαι αν ήμουν κάτοικος κάποιοι νησιού του ανατολικού αιγαίου.. θα με φόβιζε το παράδειγμα της ίμβρου και της ταινέδου.. αλλά πάλι κι αυτοί εγκαταλελημένοι από την ημηρωτικοί ελλάδα.. εγκαταλοίπουν τα νησιά.. οπότε ο διάβολος κρίβεται στις λεπτομέριες.. που μάλον αγνωούμε.. :):)
  εμένα πάλι με ενοχλεί όλο και περισσότερο η θρησκία.. σαν παραπλάνηση σαν εκμετάλευση.. αλλά περισσότερο σαν προσηλητισμός.. και σαν προσπάθεια επιβολής του “σωστού” με κάθε τρόπο.. :):)
  χαχα η λογική μπορέι να γενίθηκε στη χώρα μας.. αλλά το ίδιο και η σοφιστία και ο πολιτικός λόγος :):)
  την καλησπέρα μου :):)

 2. ΣΠ Says:

  Mα τι λές σήμερα? Τα χεις παίξει?

  >Πόσο πιο απολίτιστοι ΘΑ ΤΑΝ οι οι Ελληνες και Ελληνοκύπριοι ΑΝ είχαν κερδίσει τον πολεμο? Η ερώτηση είναι εντελώς υποθετική και ουχί πραγματική. Συνεπώς δεν τίθεται κάν ώς θέμα
  > Εκτός βέβαια αν επιμένεις να το θέσουμε ως θέμα, οπότε θα πω ότι μετά την ανταλλαγλή πληθυσμών οι χριστιανικοί (μεταξύ άλλων ελληνικοί) πληθυσμοί την Τουρκία εξολοθρεύτηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ενώ οι μουσουλμάνικοι (κυρίως τουρκικοί) στην Ελλάδα δεν εξολοθρεύτηκαν.
  Σίγουρα δε ζούσαν καλά, και είναι ντροπή της Ελλάδας να του έχει απομονωμένους πίσω από μπάρες αλλά α) ακόμα ζούνε β) έχουν τα έθιμά τους γ) διδάσκονται τη γλώσσα τους και δ) η ζωή τους βελτιώνεται σταθερά.

  Να εκλέγουν το μουφτή τους. Συμφωνω. Το μουφτή τον έχουν “πληρωσει” με αρκετές δεκαετίες κακής ζωής, ενώ οι άλλοι τη Χάλκη την έχουν “πληρώσει” με το αίμα τους. Αυτό να μην το ξεχνάμε.

  >Είναι λογικό κάποιος να ισχυριστεί ότι βεβαίως είναι ελληνική θάλασσα το Αιγαίο. Τα νησιά αποτελούν μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα ένα αδιάσπαστο πολιτικό και οικονομικό σύνολο.
  Παρόμοια, άλλα όχι ίδια περίπτωση με την ελληνική (γιατι, από όσο μπορώ να υποθέσω, τα νησιά της ελλάδας ειναι πιο αραιά “τοποθετημένα” στο νερό και η συνολική επιφάνεια μάλλον είναι μεγαλύτερη), χώρες που είναι μόνο συμπλέγματα νησιών (τα λεγόμενα αρχιπελάγικά κράτη, όπως Φιτζι, Ινδονησία, Φιλιπίνες κλπ) δεν αποτελούνται από μεμονωμένα νησιά με 12 ναυτικά μίλια υφαλοκρηπίδα το καθένα, όπως πολύ θα ήθελε η γειτόνισσά μας. Χαράσσονται περιβάλλουσες γραμμές που ενώνουν τα πιο απομακρυμένα σημεία των πιο απομακρυσμένων νησιών τους.

  Ας πάμε στη Χάγη, όπως άλωστε είναι η επισημη θέση της ελλάδας, να το λύσουμε το πρόβλημα μια και καλή. Όπως έλυσε η Δανία με τη Γερμανία του πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας τους στη Βόρεια Θάλασσα, όπου μισομοιράσανε τα νερά και ησύχασαν.

  >Και βεβαια ρωτάω τώρα η αφελής: πώς θα συννενοηθεί σε ζητήμaτα εξωτερικής πολιτικής με μία χώρα που δεν μπορεί να ελεγξει το στρατό της και που δίνει οδηγίες τι και πώς θα δημοσιευσει ο Τύπος μια άλλης, δημοκρατικής, ανεξάρτητης χώρας?
  Καλά όλα αυτα τα politically correct που προτείνεις αλλά και λίγος ρεαλισμός για τις αντικειμενικές δυσκολίες αυτης της σχέσης δε βλάπτει.
  Δηλαδή, για να πάμε στη Χάγη και να λυθεί πολιτισμένα το πρόβλημα πρέπει και οι δύο να είναι πολιτισμένοι, όχι μόνο ο ένας.

 3. ΣΠ Says:

  To λάθος της Ελλάδας, παραλογο, ακατανόητο και βλακώδες, ειναι η επιμονή της να εχει 6 ναυτικά μίλια όριο στη θαλασσα και 10 μίλια στον αέρα.
  Αυτό δε στέκει. Πρέπει να το αλλαξουμε.

 4. tonia Says:

  ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΜΟΥΝΙ ΜΟΥ ΤΙ ΛΕΣ ΣΗΜΕΡΑ? ΤΑ ΠΑΙΞΕς? ΚΟΙΤΑ, ΑΠΟ ΟΣΟ ΞΕΡΩ ΚΑΝΙΕΣ ΜΑ ΚΑΝΙΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥς ΣΤΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΠΟΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΕΛΟΥΝ, ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟΥς ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΔΥΤΙΚΗς ΘΡΑΚΗΣ ΜΙΑΣ Κ ΤΟΥΛΑΧΟΣΤΙΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΞΕΡΩ ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ ΚΑΛΑ, ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΩΡΩ ΟΤΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΝΙΩΘΟΥΝ. ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΨΗΝ ΣΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΘΑ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΩ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΠΩς ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ! ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΟς ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ “ΕΛΛΗΝΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ”? ΤΟ ΞΕΡΕΣ ΠΩΣ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΧΑΡΕΜΙΩΝ!!!!!!!!!!! ΣΕ ΚΑΘΕ “ΕΛΛΗΝΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ” ?? ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΦΤΗ…:) ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟ. ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΛΑΜ Ο ΜΟΥΦΤΗΣ ΕΙΑΝΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥΥΥΥΥΥ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗς ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Ή ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ! ΣΕ ΕΝΑ ΦΟΝΟ ΑΣ ΠΟΥΜΕ…! ΑΣΤΟ….. ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ:ρ

 5. Θωμάς Says:

  Heliotypon, σε συγχαίρω για το θάρρος σου να ασχοληθείς με ένα θέμα- ταμπού τόσο για τα ελληνικά ΜΜΕ, όσο και για την πλειοψηφία των ελληνικών blogs.
  α) Συμφωνώ σε όσα λες για την Κύπρο και θέλω να προσθέσω κάτι ακόμα: Όλοι –δικαιολογημένα – μιλάνε για τους 1619 Έλληνες και Κύπριους αγνοούμενους, όμως κανείς δε λέει τίποτα για τους 500 Τουρκοκύπριους αγνοούμενους από το 1963 και το 1974 –κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό σε 800. Ο μόνος που τους μνημονεύει είναι ο Μακάριος Δρουσιώτης στην Ελευθεροτυπία.
  Γενικά η άποψη που έχει η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ότι στην Κύπρο ζούσαν ειρηνικά Τούρκοι και Κύπριοι και ήρθε ο Αττίλας να διακόψει αυτή την «ειρηνική» συμβίωση που βέβαια ποτέ δεν υπήρξε. Όμως για να μη γινόμαστε άδικοι με τους Ελληνοκύπριους θα μπορούσαμε εμείς ποτέ να ζήσουμε παρέα με τους Τούρκους; Μάλλον όχι. Γιατί λοιπόν το απαιτήσαμε από τους Ελληνοκύπριους στο σχέδιο Ανάν;
  β) Για τη Μικρασιατική εκστρατεία: στην περίπτωση των τουρκικών εγκλημάτων υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εθνοκάθαρσης του Κεμάλ, -το οποίο είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα- ενώ τα εγκλήματα των Ελλήνων ήταν εντελώς αντίθετα με το πνεύμα του Βενιζέλου –όσο αυτός ήταν επικεφαλής- και οφείλονταν περισσότερο σε τάση για εκδίκηση αρκετών –έστω και πολλών- Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών. Και κάτι ακόμα: αν εκείνη την περίοδο οι Τούρκοι διέθεταν ναυτικό είναι σίγουρο πως θα μας έπαιρναν κάποια νησιά ή και το μισό Αιγαίο. Για καλή μας τύχη αν και έφθασαν θριαμβευτές στα παράλια της Μ. Ασίας, εκεί σταμάτησαν διότι δε διέθεταν ναυτικό. Αλλά και αν δε συνέβαινε η Μικρασιατική καταστροφή και είχαμε ακόμα δικιά μας τη Σμύρνη και τα γύρω χωριά θα υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα διασκορπισμένοι 800.000 Τούρκοι, που έφυγαν αργότερα με την ανταλλαγή των πληθυσμών και οι οποίοι σήμερα θα είχαν γίνει τουλάχιστον δυο ή τρία εκατομμύρια…
  γ) Για το Αιγαίο: αν δεχτούμε όπως το λες τη συνεκμετάλλευση είναι σαν να παραδεχόμαστε συν-κυριαρχία, είναι δηλαδή σαν να ανοίγουμε μια «κερκόπορτα». Άρα προτιμότερο να μην εκμεταλλευτεί κανείς τα πετρέλαια του Αιγαίου –αν υπάρχουν-παρά μια, αμφιβόλου μέλλοντος, συνεκμετάλλευση.
  δ) Τέλος για τη Θράκη, όχι, δεν είναι λογικό να εκλέγουν οι μουσουλμάνοι της Θράκης το θρησκευτικό τους ηγέτη. Μήπως εκλέγουμε εμείς τους Μητροπολίτες μας ή τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος; Όχι, φυσικά. Νομίζω πως ούτε οι Τούρκοι στην Τουρκία εκλέγουν οι ίδιοι τους μουφτήδες τους. Με ποια λογική να τους επιτρέψει το ελληνικό κράτος να κάνουν εδώ κάτι τέτοιο;

 6. Α.Τ. Says:

  heliotypon δεν αξιζει τον κοπο να κατσεις να απαντησεις στις δυο προηγουμενες γυναικες διοτι ειναι ανεγκεφαλες και θα χασεις τον χρονο σου.Ολα οσα ειπες στην αρχη(τα οποια ειναι απολυτως σωστα και τα οποια γνωριζω εδω και πολλα χρονια) απο το ενα αυτι τους μπηκαν και απο το αλλο βγηκαν την ιδια στιγμη.Σου δινω συγχαρητηρια για το θαρρος που ειχες να πεις αυτα που συνεβησαν τοσο στην Κυπρο οσο και στην Μικρασιατικη εκστρατεια.Οσο για το θεμα των περιβοητων πετρελαιων του Αιγαιου ειναι ενα μεγαλο ψεμα με το οποιο τροφοδοτουσαν τον Ελληνικο λαο ολες οι κυβερνησεις απο το 74 μεχρι σημερα.

 7. tonia Says:

  ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΕΙΣΙΑ ΕΣΥ. ΦΑΛΟΚΡΑΤΗ! Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΟΥΦΤΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ. ΑΜΑ ΣΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΧΕΙ ΚΑΛΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΣΟΥΝΕΤ, ΧΑΣΑΝΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΩ ΠΑΝ Κ ΑΛΛΟΙ! Κ ΑΝ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚ. ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ? ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ! ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ (ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΜΟΥΝΙ) ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ.

 8. glykeiapiperoriza Says:

  Ηλιότυπέ μου, τις περίμενα αυτές τις αντιδράσεις όταν διάβασε το posting σου. Και με όλη την αγάπη μου σου έχω, κατ’εξαίρεση θα μου επιτρέψεις να σε επαναφέρω εις την τάξη.

  Ελα (λοιπόν) Μουνί στον τόπο σου
  και λόγια μη γυρεύεις.
  Αν σε διαβάσουν Πόντιοι και Κρητικοί
  την έχεις και βαμμένη.
  (παραλίγο να κανει ομοιοκαταληξία και να γίνει μαντινάδα)

  Φιλιά πολλά και σ’αγαπώ ουτως η άλλως.

 9. heliotypon Says:

  >koulpa: Βάρβαροι είναι οι απέναντι, όπως είμαστε κι εμείς. γιατί είμαστε. Δεν έχουμε καμία σχέση, στην πλειονότητα εννοώ, με την σύγχρονη Ευρώπη. Ούτε κι αυτοί έχουν. Και βαρβαρότητες έχουν γίνει κι από τα δύο μέρη. Κι ο πολιτικός μας λόγος, αυτός που καθημερινά ακούμε, εκδήλωση βαρβαρότητας είναι κι αυτός!

  >ΣΠ: Δεν παίρνω το μέρος των Τούρκων. Ούτε λέω ότι αυτοί έχουν δίκιο. Τα δικά μας τα δίκια τα ακούμε και τα λέμε κάθε μέρα. Τα έχουμε εμπεδώσει. Απλώς επισημαίνω ότι μερικά δίκια έχουν κι αυτοί. Αυτό δεν ακυρώνει τα δικά μας. Συμφωνώ με πολλά απ’ αυτά που γράφεις, φυσικά. Κι αυτή η ιστορία με τα 6/12 μίλια είνια σκέτη τρέλλα. Και το εκμεταλλεύονται κι αυτοί για να στέλνουν αεροπλάνα πάνω από τα νησιά μας.

  > Θωμάς: Συγγνώμη, σε ξέχασα στις απαντήσεις. Σπεύδω να επανορθώσω: Οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν θαυμάσια να ζήσουν μαζί, αν δεν υπήρχε ο φανατισμός, εκατέρωθεν. Και ο φανατισμός ξεκινάει από τις διαφορετικές θρησκείες και τα ιστορικά γεγονότα βίας. Βλέπεις, όταν το επίπεδο λαών είναι χαμηλό αυτά συμβαίνουν. Η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου θα ήταν δυνατή, καλλίτερα, σε επιχειρηματικό επίπεδο, μια και οι επιχειρηματίες δεν φανατίζονται και συνεργάζονται αρμονικά προς τον κοινό σκοπό που είναι το κέρδος. Οι δικοί μας αρχι-παπάδες εκλέγονται από τους άλλους παπάδες. Δεν διορίζονται. Αν οι μουσουλμάνοι της Θράκης θέλουν να εκλέγουν τους δικούς παπάδες κατ’ ευθείαν από τον λαό ή από το παπαδαριό τους, γιατί να μην το κάνουν; Από πού κι ως πού έρχεται το Ελληνικό κράτος να διορίζει τον μουφτή του μουσουλμάνου;

  >Tonia: Καλώς την! Πού ήσουνα εσύ; Ξέρω, πολλά από αυτά που λες σωστά είναι, αλλά εγώ, όπως γράφω και στην ΣΠ, απλώς ανέφερα μερικά από τα θέματα που εγώ βρίσκω ότι έχουν δίκιο οι Τούρκοι. ‘Αλλωστε όταν δύο καυγαδίζουν έτσι κι οι δύο λερωμένοι τη φωλιά τους έχουν. Ο Μουφτής μπορεί να είναι δικαστής σε μουσουλμανικές κοινωνίες, αλλά όχι εδώ. Εδώ έχουμε πολιτική δικαιοσύνη και οι μουσουλμάνοι της Θράκης σ’ αυτήν υπόκεινται. ‘Οσο για τα χαρέμια, πού πρέπει να κάνω αίτηση; 🙂 Μ’ άρεσε αυτό…

  >Α.Τ.: Δεν μου αρέσει να προσβάλλεις τους/τις επισκέπτες/τριες μου! Δεν ξέρω αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πετρέλαια στο Αιγαίο. Για να τσακονόμαστε έτσι μάλλον κάτι θα υπάρχει…

  >glykeiapiperoriza: Μα δεν είπα ότι δεν πάθαμε ζημιές από τους Τούρκους. Απλώς είπα ότι έχουν κάποια δίκια. Και δεν συμφωνώ να χρεώνονται οι νεότερες γενιές για ό,τι έκαναν οι πρόγονοί τους. Αυτό είναι μεγάλη αδικία, ό,που κι αν γίνεται. Σ’ ευχαριστώ για την αγάπη σου. Στην ανταποδίδω.

 10. koulpa Says:

  ε καλά μην αγιοποιούμε και τους ευρωπαίους.. ηπήρξαν πολύ πιό βάρβαροι.. και πολύ πιό πρόσφατα.. και ίσως είναι βαρβαρότεροι τώρα ενδεδιμένοι την προβιά του πολιτισμένου.. :):)
  την καλημέρα μου :):)

 11. ΣΠ Says:

  Πάντως, δίνω σημασία στις 21 συμφωνίες. Οι σχέσεις αρχίζουν, συνήθως, με φλέρτ!
  Αν δεν κυβερνήσει συντομα ο Σαμαράς (με τα μυαλά που παριστάνει ότι έχει αυτή τη στιγμή) και αν δε γινει κάποια στρατιωτική, υπόγεια, αλχημεία στη γειτόνισσα, μπορεί να βγάλει κάτι καλό αυτή η ιστορία.

  Και γιατί πιστεύεις ότι οι συμφωνίες είναι για ψιλοπράγματα? Δεν ξέρουμε καν τι ακριβώς συμφωνήθηκε!..
  Εκτός αν δεν ξέρουν ούτε και οι πολιτικοί λόγω μεσανατολίτικής ασάφειας ή/και κουτοπονηριάς, τις οποίες διαθέτουμε, δυστυχώς, σε μεγάλη δόση.

 12. madprofessorus Says:

  Σίγουρα οι απόψεις σου έχουν μια λογική,το ζητούμενο είναι να υπάρξει επιτέλους μια συμφωνία και να σταματήσουν επιτέλους οι εξοπλισμοί κλπ γιατί είναι ηλίθιο σε τέτοιους καιρούς να παίζουμε κάθε μέρα εικονικές αερομαχίες με τους Τούρκους…αν κ είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία,δεν είμαστε ακόμα ώριμοι για κάτι τέτοιο…

 13. Κωλόγρια Says:

  Ένα έχω να πω: να πα να γαμηθούν αμφότεροι!

 14. Tasos Says:

  Συμφωνω απόλυτα με τον Ηλιότυπο ότι ευθύνες πάντα υπάρχουν και από τις δύο μεριές και ποτέ δε βρίσκεις άκρη με το να προσπαθούμε να βρούμε ποιός έφταιξε περισσότερο πριν τριάντα, εκατό, διακόσια χρόνια.

  Η δική μου πρόταση πάει λίγο παραπέρα: τα νησιά μας που τον περισσότερο χρόνο υποφέρουν από λειπές συγκοινωνίες, λίγες προμήθιες, ελείψεις ιατρών και νοσοκομιακής εξυπηρέτησης λόγου καιρικών συνθηκών, σκέφτηκα λοιπόν ότι θα μπορούσαν άνετα νε εξυπηρετούνται μέσα από μια συμφωνία με το Ελληνικό κράτος από τουρκικές υπηρεσίες. Γιατί όχι; Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τους ακρίτες με αναγκαίες υπηρεσίες και αφήνουμε τους ανθρώπους να αναπτύξουν συνεργασία και να σταματήσουν τις κοκορομαχίες. Τι λέτε;

 15. heliotypon Says:

  > koulpa: Κανείς δεν είναι τέλειος (ακόμη ούτε κι εγώ :-)) Η διαφορά είναι ότι εμείς και οι Τούρκοι διατηρούμε πολλά στοιχεία βαρβαρότητας, τραχύτητας και φανατισμού, που από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη έχουν υποχωρήσει σημαντικά και από πολλά χρόνια. Επί πλέον, ο θρησκευτικός φανατισμός που μπορεί να μην οδηγεί σε πιο ισχυρές θρησκευτικές συμπεριφορές, αλλά ενισχύει το μίσος μεταξύ των λαών, έχει μεγάλο μερίδιο στην εκδήλωση των χαρακτηριστικών που μας ππανε πίσω.

  >ΣΠ: Δεν ξέρω αν αυτό το είδος φλερτ έχει μέλλον. Δύσκολο το βλέπω. ‘Εψαξα και βρήκα τις 21 συμφωνίες (που είναι …18) και σας τις δίνω πιο κάτω. Δεν βρίσκω ότι είναι σημαντικές. Και πολύ φοβάμαι ότι αν διαβάσουμε τα κείμενα, θα δούμε ότι πρόκειται για ευχολόγια…

  Οι 21 Συμφωνίες (δεν ξέρω γιατί, είναι μόνο 18)
  1. Την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας
  2. Το Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων
  3. Την Συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των διπλωματικών αποστολών
  4. Την Κοινή Δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων-Παζαρκουλέ
  5. Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων μεταξύ Invest in Greece και τουρκικού Φορέα Προώθησης Επενδύσεων (ISPAT)
  6. Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας
  7. Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας
  8. Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα προστασίας δασών
  9. Μνημόνιο Κατανόησης για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας
  10. Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και μεταξύ των αρμόδιων για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας -ΤUBITAK
  11. Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης
  12. Μνημόνιο Προθέσεων για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας
  13. Κοινή Διακήρυξη στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών
  14. Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών
  15. Κοινή Διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη
  16. Κοινή Διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων
  17. Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού
  18. Κοινή Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού

  >Madprofessorus: Για να σταματήσουν οι εξοπλισμοί πρέπει να σταματήσει η καχυποψία και πρέπει να σταματήσει και η προβοκάτσια που προέρχεται από τους εμπόρους όπλων που δεν θέλουν να δουν δύο πολύ καλούς πελάτες να σταματούν τις αγορές…

  >Κωλόγρια: Αν το έκαναν ίσως εκτονόνονταν… Αλλά δεν το αποφασίζουν!

  >Τάσος: Αυτό θα γινόταν μεταξύ πολιτισμένων λαών και κυβερνήσεων. Μεταξύ ημιαπολίτιστων βαλκανίων, δύσκολα πράγματα αυτά…

 16. Nikitaras Says:

  Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία, η φιλοσοφία αλλά και οι σοφιστίες. Επίσης στην χώρα μας έχουμε παράδοση από εφιάλτες-προδότες. Η διαφορά είναι πως σήμερα έχουν αυξηθεί αριθμητικά. Συγκεκριμένα όποιος είναι φιλότουρκος και υιοθετεί τις απόψεις των Τούρκων είναι εφιάλτης Νενέκος (ο προδότης που εξετελέσθει επείδη πήγε με τον Ιμπαρήμ).
  Στην Κύπρο την τρομοκρατία εναντίον του κράτους που ιδρύθηκε το 1960 διεξήγαγαν οι Τουρκοκύπριοι/Τούρκοι πράκτορες της ΤΜΤ με πρώτο τον δοσίλογο των Άγγλων Ντεκτάς, με σκοπό την δημιουργία χωριστής κοινότητας γεωγραφικά προσδιορισμένης. Ο παπαΜακάριος πρόδοσε την ΕΟΚΑ και δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι της.
  Στην Μικρα Ασία ο σφαγέας φασίστας Κεμάλ είχε με τους νεότουρκους κάνει την γενοκτονία των Αρμενίων και ακολουθούσε των Ελλήνων, γιαυτό πήγε εκεί ο Βενιζέλος να προστεύσει τους Ελληνικούς πληθυσμούς.
  Στον πόλεμο πολεμάς με σφαίρες και τα θύματα μερικές φορές αποδίδουν δικαιοσύνη με αυτοδικία. Τον πόλεμο τον χάσαμε λόγω διχασμού και υπονόμευσης της χώρας μας απο τους κομμουνιστές (Λένιν +ΚΚΕ υποστήριζαν Κεμάλ)
  Στο Αιγαίο ΔΕΝ υπάρχει κανένα θέμα για επίλυση απλώς ‘εχουμε μονομερείς Τουρκικές διεκδικήσεις και ενδοτικότητα των γελοίων πολιτικών μας. Με την μονομενή ανακύρηξη ΑΟΖ το αιγαίο γίνεται αυτόματα Ελληνική λίμνη και ΔΕΝ χρειαζόμαστε ούτε 12 μίλια ούτε Χάγες και άλλες βλακείες. Το ζήτημα είναι να έχουμε συμμαχίες και να περισώζουμε την κυριαρχία και εθνική μας αξιοπρέπεια. Δεν θα ρωτήσουμε διεθνιστές και εθνομηδενιστές για το σπίτι μας που είναι η Ελλάδα
  Όσον αφορά την Θράκη οι γελοίοι πολιτικοί μας αφήνουν το Τουρκικό προξενείο να καταπιέζει πολιτικά και θρησκευτικά του Έλληνες Πομάκους μουσουλμάνους (δεν είναι Τούρκοι ούτε σουνίτες)
  ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ όταν ο Ελληνικός λαός χειραφετηθεί απο τους ξένους που τον κυβερνούν

 17. tonia Says:

  ΜΟΥΝΙ ΜΟΥ ΜΟΥΝΙ ΜΟΥ! ΕΩ ΓΥΡΩ ΕΙΜΑΙ:Ρ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΑΛΛΑ ΞΕΡΕΙΣ? ΕΧΩ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΙς ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΓΙ`ΑΥΤΟ Κ ΔΕ ΠΟΛΥ ΔΙΝΩ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΒΑΡΕΘΗΚΑ! ΠΑΝΤΟΣ ΕΔΩ ΓΥΡΩ ΕΙΜΑΙ:) ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ: ΑΚΡΙΒΩς ΑΥΤΟ! ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ/? ….:) ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΟΥΦΤΗ, ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΟ ΕΓΓΥΟΜΑΙ! ΕΞΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΑΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ. ΑΠΛΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΩΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΦΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΑΛΛΟΩΝ.

 18. Θανάσης Παπασημακόπουλος Says:

  Καλά τα λες φίλε αλλα δυστυχώς ελάχιστοι τα αποδέχονται….Τα σχολεία βλέπεις έκαναν καλή δουλειά στην δημιουργεία …φανατίλας!!!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: