Άνθρωπος: ‘Ενα λάθος της φύσης;


Βιολόγος δεν είμαι, αλλά διαβάζοντας εγκυκλοπαιδικά κείμενα βιολογίας και μάλιστα περί γενετικών μεταλλάξεων, κατάλαβα ότι ο άνθρωπος προέκυψε από κάποιο άλλο είδος, πιο πρωτόγονο, με αντιμετάθεση στην αλληλουχία κάποιων νουκλεοτιδίων, που σε όλα τα έμβια είναι τα ίδια, αλλά διαφέρει ο συνδυασμός της σειράς που είναι διατεταγμένα, σαν τα σκαλιά μιας ανεμόσκαλας, πάνω στην διπλή έλικα του DNA. Πράγμα που σημαίνει ότι η αράχνη ή η αμοιβάδα είναι φτιαγμένα απο την ίδια δομή με τον άνθρωπο, αλλά με κάποιες διαφορές στην αλληλουχία των νουκλεοτιδίων (ίσως και στον αριθμό τους, αλλά αυτό δεν το ξέρω ακόμη) που μας κάνει να διαφέρουμε. Η εξέλιξη των ειδών προέκυψε από αλεπάλληλα “σφάλματα” κατά την αναπαραγωγή, που έκαναν το νέο άτομο να είναι ελαφρώς διαφορετικό από το μητρικό.

Αρκετά από βιολογία, γιατί παραπάνω δεν ξέρω και δεν θέλω να γράψω και καμιά μαλακία και με πάρουν με τις τομάτες οι γνωρίζοντες 🙂 Το ερώτημα είναι αν το  ζώο που προέκυψε από αυτό το λάθος είναι καλλίτερο από τα άλλα, απλώς και μόνο γιατί μπορεί να σκέφτεται και να επεμβαίνει στο περιβάλλον του, αλλάζοντάς το δραματικά, κάτι που τα άλλα ζώα δεν μπορούν (και καλώς) να κάνουν!

Ξέρετε ότι δεν πιστεύω σε θεούς και δαίμονες και ότι τις διδασκαλίες των θρησκειών τις ακούω βερεσέ. ‘Ομως, αναρωτιέμαι συχνά για τους συμβολισμούς και τις αλληγορίες που είναι ενδεχόμενο να περιέχουν κάποιες γραφές, που οι θρησκείες, βέβαια, τις ερμηνεύουν στην κυριολεξία. ‘Ετσι λοιπόν, σκεφτόμενος (είπαμε, μη ρωτάτε: “με τι καλέ;“, γιατί ούτε εγώ ξέρω…) την αλληγορία της “πρώτης αμαρτίας των πρωτοπλάστων” (καλά, η Εύα, όπου τη δείχνουν σε ζωγραφιές  ή φιλμ είναι μανουλομάνουλο…)  έκανα την υπόθεση ότι κάποιοι σοφοί της μακρινής αρχαιότητας, που συνέγραψαν αυτά τα κείμενα ίσως είχαν  καταλάβει κατά πού θα πήγαινε το ανθρώπινο γένος και προσπάθησαν να το προειδοποιήσουν. Για σκεφτείτε, τι σημαίνει “Μη φάτε από το δέντρο της γνώσης“; Γιατί η γνώση ήταν κακό; Μήπως η γνώση δεν είναι εκείνη που έφερε την ανθρωπότητα εδώ που είναι σήμερα; Με τη γνώση φτιάχνουμε όπλα καταστροφής, με τη γνώση φτιάχνουμε μηχανές και υλικά που σκοτώνουν τον άνθρωπο, που μολύνουν τη φύση, και καταστρέφουν το σπίτι όλων μας, το περιβάλλον;

Τι θα γινόταν άν ό άνθρωπος δεν είχε τη δυνατότητα της γνώσης; Μήπως θα ήταν πιο ευτυχισμένος; Χωρίς άγχος, χωρίς φροντίδες, πολλαπλάσιες απ’ αυτές που έχει οποιοδήποτε άλλο ζώο που αναζητά την τροφή του; Και η σκέψη; Πόσο καλό είναι κι αυτή; Με τη σκέψη ξέρουμε ότι θα πεθάνουμε, ή ότι ο θάνατός μας πλησιάζει. Το ζώο δεν το ξέρει, ούτε το ενδιαφέρει. Και γλιτώνει και το τεράστιο άγχος με το οποίο η σκέψη και η γώση αυτή μας γεμίζει!

Μήπως, λοιπόν, είμαστε τα πιο δυστυχισμένα ζώα και μήπως φέρνουμε τη δυστυχία και στα άλλα ζώα, καταστρέφοντας το σπίτι τους; Μήπως είμαστε ένα ολέθριο λάθος της φύσης, που μάλλον πρέπει να έχει μετανοιώσει, αν έχει αυτή κάποια συνείδηση, που της προκύψαμε εμείς από μια μετάλλαξη! Δεν θα ήταν καλλίτερα για τον πλανήτη να  είχαμε παραμείνει πίθηκοι; Θα τρώγαμε τα ωραία τα φρούτα μας, θα κάναμε τα ωραία τα σεξουαλικά μας, χωρίς να έχουμε κανένα να μας μιλάει γαι “ηθική” και άλλες βλακείες. Δεν θα είχαμε τηλεόραση να βγάζουμε τα μάτια μας. Δεν θα είχαμε πολλά από τα σημερινά δεινά, που μας προκαλεί η σκέψη και η γνώση.

Λέω, μήπως;

Advertisements

15 Responses to “Άνθρωπος: ‘Ενα λάθος της φύσης;”

 1. ange-ta Says:

  Γειά σου φίλε μου!

  Σωστά τα λες. Και γω εχω κάνει σε πολλές αναρτησεις κριτικη για την ασυδοσία και έλειψη μέτρου της σημερινης ανθρωπότητας όσον αφορά τη εφαρμογη των γνωσων που αποκτά.

  Δες. λ.χ. την σειρά για τα μεταλλαγμένα.

  Συμφωνω μαζί σου, αλλα σκέφτομαι ότι ο άνθρωπος εζησε πάνω στη γη πάνω απο ενα εκατομμύρια χρόνια. Αριθμός τεράστιος σε σχεση με τους δυο τελευταίους αιώνες της ασυδοσίας των επιστημόνων.

  Ισως κάνει τον κύκλο του και φάει καμια σφαλιάρα απο τη φύση και συνέλθει! Ποιός ξέρει. Η γη θα μπορεί να συντηρει ζωή ακόμα 300 εκατομμύρια. Μέχρι τότε πολλά μπορούν να συμβούν.

  Σημειωτέον: Οι ανώτεροι πιθηκοι έχουν το ίδιο χαρντ-ware με τον άνθρωπο.

 2. Άθεος Says:

  Ωραίο θέμα. Μιας και έχω σχετική ανάρτηση σας την συστήνω!

 3. Kostas23 Says:

  to NEO TROKTIKO KSANAXTIPA! http://troktiko-blog.blogspot.com

 4. realorfake Says:

  Διαβάστε μία διαφορετική άποψη:
  Άνθρωπος:
  Ο Άνθρωπος είναι ένα από τα λίγα ζώα στον κόσμο που είναι προικισμένα με το χάρισμα του Λόγου και της Σκέψης. Υπάρχουν και ο Γεώργιος Βους και η Έφη Θώδη, αλλά αυτοί, δυστυχώς, δεν διαθέτουν αρκετή Σκέψη ώστε να χαρακτηριστούν Άνθρωποι. Κρίμα!
  Ανθρώπινη Ψυχή:
  Αυτή κάνει τον Άνθρωπο να ξεχωρίζει από τα άλλα ζώα (πέρα από τα γεννητικά όργανα). Η ψυχή του Ανθρώπου είναι τόσο αγαθή και καλοπροαίρετη, που κάνει του κόσμου τους πολέμους και τις καταστροφές για να εδραιώσει το δίκαιό του (κοινώς γινάτι). Δεν διστάζει να θυσιάσει το περιβάλλον για χάρη της προσωπικής του ευμάρειας, γαλήνης και ευτυχίας όπως ο Δημιουργός άλλωστε τον δίδαξε και να μετατρέψει τη Γη που του χάρισε ο Θεός σε μια γιγαντιαία χωματερή, γεμάτη βγαλμένα -με ωραίο όμως τρόπο- μάτια (από αλλεπάλληλα γινάτια), ραδιενεργά απόβλητα και κάρβουνο για τα οποία και διαθέτει φιλότιμα παραπάνω από το μισό του ελεύθερου χρόνου και της κοινωνικής του ζωής (βλ. πολιτική) συζητώντας κάθε είδους ανεφάρμοστους τρόπους ώστε να καταφέρει να τα διαχοιροιστεί. Συγχαρητήρια, ρε Άνθρωπε! Τι θα κάναμε χωρίς εσένα;

 5. zoyzoy Says:

  Δηλαδή και’γω ένα λάθος είμαι??
  Αυτό το’χω καταλάβει προ πολλού:((
  Τώρα η εξέλιξη του ανθρώπου επιβάλετε για να φτάσει τον Θεό του λέει:
  Τώρα εμείς αυτή την εξέλιξη την κατανοήσαμε διαφορετικά καταστρέφοντας τον πλανήτη και τ’αγαθά του.
  Και γιαυτό φυσικά ευθύνονται ελάχιστοι και’μεις απλά τους παρακολουθούμε άπραγοι.
  Το πρόβλημά σου είναι η ηθική ή μου φαίνεται?
  Μη μασάς εκφράσου ελεύθερα κανείς δεν σε παρεξηγεί:))

 6. heliotypon Says:

  >Ange-ta: Το ένα εκατομμύριο χρόνια που έζησε ο Homo Sapiens (τρομάρα του) στη γη είναι ελάχιστος σε σχέση με τα δισεκατομμύρια χρόνια ύπαρξης της γης. Φυσικά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο της βιολογικής βελτίωσης, αλλά στην έλλογη κοινωνία μας αυτή η διαδικασία δεν φαίνεται να λειτουργεί. Γιατί η φύση δεν αφήνεται να εκτελέσει την λειτουργία της φυσικής επιλογής. Παραπάνω από 300Μ μπορεί να θρέψει η γη (ήδη θρέφει 6 δις), αλλά αυτό τι σημαίνει; Τη σφαλιάρα την τρώμε ήδη, αλλά δεν το έχουμε καταλάβει! Οι πίθηκοι καλά περνάνε. Ακόμα…

  >’Αθεος: Θα την επισκεφτώ την ανάρτησή σου.

  >Realorfake: Τι θα πει ψυχή; ‘Αν μιλάμε για συνειδητότητα φαίνεται ότι όλα τα ζώα την διαθέτουν. Τι παραπάνω έχει ο άνθρωπος; Λογική έχει, αλλά εκεί είναι το κλειδί! Αυτή τη λογική πώς την χρησιμοποιεί. (τα γεννητικά όργανα σχεδόν ίδια είναι με τα των ανώτερων ζώων). ‘Ισως τα παραδείγματα που αναφέρεις είναι πιο κοντά στο τι έφτιαξε η φύση. ‘Οσο για θεούς, δεν τους πιστεύω, τουλάχιστον με την εικόνα και μορφή που τους έφτιαξαν οι θρησκείες. Αν πιστέυεις σ’ αυτά εσύ, τι να πώ!

  >zoyzoy: E, μα και σύ μάλλον λάθος είσαι. Δεν σε έχω δει και μπορεί να κάνω λάθος, Αν, δηλαδή, είσαι ένα μανουλομάνουλο δεν θα σε πω λάθος (έχω αδυναμίες κι εγώ…), άσε που θα νοιώσω πρωτόγονος και μ’ αρέσει! 🙂 Ελεύθερα εκφράζομαι και αν παρακολουθείς τούτα τα γραφτά θα πρέπει να το έχεις καταλάβει ότι δεν μασάω τα λόγια μου. Το πρόβλημά μου γιατί να είναι η ηθική; Εγώ έχω τη δική μου ηθική και οι συντηρητικοί τη δική τους. Και δεν συμπίπτουμε σχεδόν πουθενά!

 7. Smack Says:

  Μήπως το “ανθρώπινο” ένστικτο της ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ εμπεριέχει κι αυτό κάποιο “σφάλμα”, κι ο “άνθρωπος” από homo sapiens μεταλλάσσεται, αργά αλλά σταθερά και με πολλούς ενδιάμεσους “σταθμούς” σε homo (self)destructivus;
  Κι αν ναι, τότε μάλλον σφάλει ο “άνθρωπος” στον τρόπο που χρησιμοποιεί ή χειρίζεται τη λογική και τη γνώση… Κι έτσι όπως τη χρησιμοποιεί, πάμε από το κακό στο χειρότερο. Οπότε καλύτερα να μην τη χρησιμοποιεί ή να μην έχει καθόλου (?).
  Τελικά, “ξεκούραστοι” και μακάριοι οι πτωχοί τω πνευματι!!!

  Καλημέρα Heliotypon 🙂

 8. zoyzoy Says:

  Πλάκα σου κάνω! Απ’τις αναρτήσεις σου κάθε άλλο απο συντηρητικός φαίνεσαι 🙂

 9. realorfake Says:

  >heliotypon…θα σου πω….δεν πιστευω σε κατι που δεν βλεπω….σε επισα λες?

 10. heliotypon Says:

  >Smack: Απ’ ότι κατάλαβα, το σφάλμα βρίσκεται στην αλληλουχία των νουκλεοτιδίων που σε κάποια αναπαραγωγική φάση αλλάζει από αυτή του μητρικού DNA και κάποια χαρακτηριστικά του νέου οργανισμού είναι διαφορετικά. Περισσότερα δεν ξέρω. Πάντως η μεταλλαγή σε selfdestructivus μάλλον κοινωνικό φαινόμενο είναι….

  >zoyzoy: Ευτυχώς και είναι προφανές… 🙂

  >realorfake: Πολύ καλά κάνεις. Με έπεισες!

 11. Efi@greekyogurt Says:

  Ναι τα εχω σκεφτει αυτα που λες. Γενικά η εκπαίδευση έχει προβλέψει να μας μαθαίνει ότι βλακεία υπάρχει εκτός από αυτή που μου φαίντεται σημαντικότερη στη ζωή: το μέτρο και την ισορροπία.

 12. nicolaos demonicos Says:

  Το ον που εξελικτικά προέκυψε, δια της αέναης αλληλοδιαδοχής προσαρμογών και μεταλλάξεων, από τους μονοκυτταρικούς οργανισμούς είμαι ΕΓΩ. Ένας «λογικός» άρχων του παραλογισμού και της ατομικότητας, ο οποίος μόνο σκοπό και στόχο στην ασήμαντη ζωή του έχει το «να περνάη καλά το τομάρι του» – καλλίτερα από τον διπλανό του.
  Και βέβαια για την τροπή που πήραν τα πράγματα μετά το πρώτο κοινωνικό «γκρ» του ανθρώπου δεν φταίει η ΓΝΩΣΗ, Ηλιότυπον. Αυτό που σημειώνεις: «Για σκεφτείτε, τι σημαίνει “Μη φάτε από το δέντρο της γνώσης“; Γιατί η γνώση ήταν κακό; Μήπως η γνώση δεν είναι εκείνη που έφερε την ανθρωπότητα εδώ που είναι σήμερα;» είναι κάπως επιπόλαιο. Ή έχεις μπερδέψει την Γνώση και τις γνώσεις. Η Γνώση του Είναι συνιστά σοφία. Οι γνώσεις για το άλφα ή το βήτα σίγουρα δεν είναι σοφία, μπορεί δε να είναι οτιδήποτε στην κλίμακα «θετικό/αρνητικό».
  Ποιος κατέχει την Γνώση του Είναι; Μάλλον κανένας, τουλάχιστον όσον αφορά στο πρακτικό του πράγματος.
  Είναι κατακτήσιμη; Θεωρώ πως ναι, αλλά πρέπει πρώτα ο άνθρωπος να ανέλθη και άλλα πολλά σκαλιά στην κλίμακα της αυτοσυνείδησης.
  Και προς το παρόν τι κάνουμε; Ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Δύο βήματα μπροστά, ενάμισυ πίσω.
  Όσο για το περιβάλλον, αναφορικά με την σημείωση «… που μολύνουν τη φύση, και καταστρέφουν το σπίτι όλων μας, το περιβάλλον;», είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεις καλά τα κλιματικά και περιβαλλοντικά στάδια από τα οποία πέρασε ο πλανήτης στο διάβα των 4,5 δις ετών της ζωής του. Πολύ εντονώτερα και πολύ χειρότερα από το παρόν – και τα άντεξε και τα ξεπέρασε. Και επίσης γνωρίζεις ότι δεν είναι «το σπίτι μας» που υποφέρει από την ηλίθια συμπεριφορά μας αλλά εμείς οι ίδιοι. Ο πλανήτης, σε διαβεβαιώ, έτσι και βαρεθή να μας κουβαλάη στην πλάτη του, θα κάνη μια έτσι και θα μας ξεφορτωθή – όπως ακριβώς κι εμείς κάνουμε μια έτσι για να απαλλαγούμε από την ενοχλητική μύγα.
  Τώρα θα σου πω γιατί η Γνώση ήταν και συνεχίζει να είναι κακό, το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να συμβή – για τους εξουσιαστές βέβαια:
  «από δε του ξύλου του γινώσκειν καλόν και πονηρόν, ου φάγεσθε απ’ αυτού» (Γιαχβέ) και «μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών εστιν η βασιλεία των ουρανών» (Ιησούς), αλλά και (προσοχή!) «Πάσα ψυχή εξουσίαις υπερεχούσαις υποτασσέσθω. ου γαρ έστιν εξουσία ει μη υπό Θεού· αι δε ούσαι εξουσίαι υπό του Θεού τεταγμέναι εισίν. ώστε ο αντιτασσόμενος τη εξουσία τη του Θεού διαταγή ανθέστηκεν· οι δε ανθεστηκότες εαυτοίς κρίμα λήψονται» (Παύλος). Και άλλα πολλά, πάμπολλα, τα οποία η Γνώση αρνείται χωρίς δεύτερη σκέψη.
  Στον πυρήνα το σχόλιο της Efi/greekyogurt.

 13. koulpa Says:

  xaxa αυτή την άποψη την είχα όταν ήμουν 5-6 ετών.. αλλά φοβόμουν να την εκφράσω.. μεγαλώνοντας κατάλαβα.. η φύση δε κάνει λάθη.. δεν απειλούμε τη φύση.. μόνον την επιβίωσή μας μέσα σε αυτή.. σιγά μη προβληματιστεί αν εξαφανιστουμε.. :):)
  την καλησπέρα μου :):)

 14. heliotypon Says:

  >efi@greekyogurt: η εκπαίδευση; Θα σου μάθει αυτά που συμφέρουν εκείνους που τα καθιέρωσαν. Ποιός νοιάζεται γαι το τι έχει ανάγκη να μάθει ένα παιδί;

  >nicolaos demonicos: Γνώση με την ευρύτερη έννοια. Το σκυλί δεν έχει γνώση. Δεν μπορεί να φτιάξει π.χ. βόμβες. Ασχέτως σοφίας. Μάλλον θα έλεγα ότι το ζώο κουβαλάει τη σοφία της φύσης μέσα του. Γι’ αυτό και δεν κάνει λάθος στις επιλογές του που όλες οδηγούν στην επιβίωση. ‘Ισως η γνώση και η σοφία είναι αντίθετες έννοιες, από κάποια άποψη. όσο μεγαλώνει η γνώση τόσο υποχωρεί η σοφία. Ο πλανήτης έχει ήδη κουραστεί. Και το “έτσι” μπορεί να το κάνει από στιγμή σε στιγμή…

  >”Λάθη” με την έννοια της μετάλλαξης. Συμβαίνουν κάθε μέρα. Με αυτά συνέβη και η εξέλιξη από το πρωτόπλασμα στον άνθρωπο. ‘Ετσι διάβασα!

 15. nicolaos demonicos Says:

  Η Γνώση, Ηλιότυπον, είναι μητέρα της σοφίας. Συνεπώς δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αντίθετες (αντικρουόμενες) έννοιες.
  Γράφεις: «Το σκυλί δεν έχει γνώση. Δεν μπορεί να φτιάξει π.χ. βόμβες».
  Μα η δυνατότητα κατασκευής βομβών, ποδηλάτων ή παρασκευής παγωτών δεν συνιστά παρά μόνον εξειδικευμένη γνώση ή ικανότητα, κατ’ ουδεμίαν δε έννοια Γνώση ή τμήμα της Γνώσης του Είναι. Η Γνώση του Είναι δεν έχει να κάνη παρά μόνο με την συνειδησιακή υπόσταση του ατόμου, την αντίληψη του προορισμού του. Ό,τι υλικό, έχει να κάνη με την επιβίωση του ατόμου και καθόλου με την Γνώση του Είναι.
  Την Γνώση του δικού τους Είναι το σκυλί, η αρκούδα, ο λύκος την κατέχουν εξ ενστίκτου, διδαχής και κληρονομικότητας – ο συνδυασμός των τριών πηγών. Και τους είναι αρκετή, διότι δεν διαθέτουν τον εξελιγμένο εγκέφαλο του ανθρώπου, μέρος της δυναμικής του οποίου ασχολείται με τα επί μέρους όχι στην κατεύθυνση του τι είναι αναγκαίο για την επιβίωση, αλλά τι είναι ή θεωρείται (δια της άνωθεν μη, κατά βάση, συνειδητής επιβολής – πλύση εγκεφάλου) «απαραίτητο» για την υψηλοτέρου επιπέδου διαβίωση, πάντα σε σύγκριση και σχέση με τους ομοίους του άμεσου αλλά και ευρύτερου περιβάλλοντος
  Και όπως σοφία είναι η καθολική αντίληψη του κόσμου, η Γνώση είναι ο δρόμος προς αυτήν. Συνεπώς όσο αυξάνει η Γνώση, τόσο διευρύνεται ο δρόμος προς την σοφία.
  Το άλογο ον, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, διαθέτει την απόλυτη Γνώση του Είναι του – την ούτως ειπείν συνειδητότητα. Το έλλογο ον, ο άνθρωπος, χρειάζεται την παίδευση προκειμένου να την αποκτήση. Έτσι λοιπόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους παρόχους της παιδείας του – οικογένεια, σχολείο, κοινωνία.
  Η πρώτη έχει πάρει τις κατευθύνσεις μέσα από το ήδη διαμορφωμένο επίπεδο παρεχόμενης παιδείας (ή α-παιδείας) και την διαμορφωμένη κοινωνία – και αυτές διαιωνίζει. Η συνειδητότητα λοιπόν του ελλόγου όντος δεν μπορεί να διαμορφωθή παρά μόνο σε μεγάλη ηλικία και αφού πρώτα δημιουργηθούν από το ίδιο και υπάρξουν συνθήκες αυτογνωσίας.
  Ώστε ο εξελιγμένος εγκέφαλος, η φυσική ευφυΐα και το επίπεδο λογικής (ως μέσον ανάπτυξης της φυσικής ευφυΐας) ευθύνονται και όχι η Γνώση. Η κατεύθυνση που θα ακολουθήση η (αυτο-)παιδευόμενη φυσική ευφυΐα δεν είναι μονόδρομος – αν και αυτό προβάλλεται και αενάως επιχειρείται να επιβληθή (και εν πολλοίς επιβάλλεται) από τους πάσης φύσεως εξουσιαστές.
  Δεν ευθύνεται λοιπόν η Γνώση, αλλά η (επιβληθείασα και επιβαλλόμενη) άγνοιά μας περί το τι είναι Γνώση, την οποία κατά κόρον συγχέουμε με τις (επί μέρους) γνώσεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: