Το “Greek Souvlaki” χάνεται… (κι αυτό)!


Θυμάστε το ζουμερό και μυρωδάτο από τον καπνό του κάρβουνου Ελληνικό σουβλάκι, το δικό μας “Kαλαμάκι” που το κυνηγάγαμε στις διάφορες ψησταριές; Ε, αυτό σιγά-σιγά χάνεται. Δίνει τη θέση του σ’ ένα στεγνό πολυψημένο κατασκεύσμα που δεν θυμίζει τη γνωστή λιχουδιά, που έγινε και διάσημη έξω από τη χώρα ως Greek Souvlaki.

Ο Ισθμός της Κορίνθου ήταν ένα γνωστό στέκι για σουβλάκι. Μερικές ψησταριές από τη μια μεριά και μερικές από την άλλη συναγωνίζονταν για την πελατεία. Γυρίζοντας από διακοπές και όντας στον (εθνικό;) δρόμο Πάτρας-Κορίνθου αποφασίσαμε να πάμε για σουβλάκι. Αφού μπερδευτήκαμε και χάσαμε τον δρόμο λόγω έλλειψης σήμανσης (ο δρόμος σε βγάζει πλέον κατ’ ευθείαν στα διόδια, χωρίς να περάσεις από τα γνωστά μαγαζιά του Ισθμού) φτάσαμε, επί τέλους, σε μαγαζί που έχει και …Souvlaki department. Πεινασμένοι, όπως είμαστε, παραγγείλαμε από 4. Η γυναίκα που τα έψηνε (αλλοδαπή, χωρίς να ξέρει τίποτα από σουβλάκι και την τέχνη του), τα έβγαλε ήδη ψημένα, ποιός ξέρει από πόσες ώρες, τα ζέστανε λίγο και μας τα σερβίρισε! ‘Ηταν στεγνά, μισοκαμένα από τα πολλά ζεστάματα, ή από παραψήσιμο. Απαίσια κατασκευάσματα που δεν θύμιζαν σε τίποτα το γνωστό σουβλάκι!  Το μαγαζί, που ανήκει στην ΜΑΡΡΑΣ ΕΠΕ , δίπλα στον σταθμό ΚΤΕΛ, στέγαζε κι άλλα προϊόντα που δεν δοκιμάσαμε, αλλά το σουβλάκι του ήταν ΑΠΑΙΣΙΟ. Αυτό φαίνεται και από το γκάγκανο της φωτογραφίας. Πριν λίγους μήνες είχα δοκιμάσει σουβλάκι και στην ψησταριά του απέναντι καταστήματος  (κάποτε το λέγαν ΚΑΖΙΝΟ). Περίπου τα ίδια χάλια! Στεγνό και άνοστο.

Σύντροφοι/σσες μακρυά από τέτοια μαγαζιά για σουβλάκι!

15 Responses to “Το “Greek Souvlaki” χάνεται… (κι αυτό)!”

  1. elekat Says:

    Πολύ κρίμα που τα κατάντησαν έτσι τα σουβλάκια στον Ισθμό αλλά και αλλού!
    Κάποτε σταματάγαμε εκεί και τρώγαμε τα ωραιώτερα σουβλάκια ever!
    Χοντρά, ζουμερά, υπέροχα!
    Τώρα σχεδόν παντού είναι προψημένα και απλά τα ζεσταίνουν!
    Λίγα είναι τα σουβλατζίδικα που τα ψήνουν εκείνη την ώρα!

  2. zoyzoy Says:

    Το κακό δεν είναι το ψήσιμό τους αλλά η κατασκευή τους.
    Παλιά έπαιρνε ο καθένας το χοιρινό το’κοβε καρεδάκια και έφτιαχνε το παραδοσιακό σουβλάκι.Τώρα είναι όλα κατεψυγμένα έτοιμα που τα παίρνουν απ’την κατάψυξη τα πετάνε στο μαντέμι και τα σερβίρουν χωρίς καμία ουσία ή κρέας τρώς ή λάστιχο το ίδιο και το αυτό είναι.
    Τα καλά της εξέλιξης είναι αυτά!

  3. Λουκρητία Η Αμαρτωλή Says:

    Α βρε Heliotypon παλιοτόμαρο… Διακοπούλες ήσουν άτιμο και σε χάσαμε; Άλλο λίγο και θα μάζευα καμιά εικοσαριά από τους Ράμπο του Παπακωνσταντίνου να βγουν να σε ψάξουν. Θα μου πεις αυτοί είναι μόνο για οικονομικά θέματα, αλλά είσαι ανεκτίμητος μάνα μου. Πσςςςς πώς τα λέω έτσι η αμαρτωλή. Επί του θέματος τώρα, σαν κόρη ενός πρώην σουβλατζή (φαντάσου τότε κάνανε 50 και 75 δραχμές) θα συμφωνήσω μαζί σου οτι τα σημερινά σουβλάκια είναι για να τα μπήγεις στην κοιλιά του Πάγκαλου να του κάνεις ένα stress test ρε παιδί μου. Χίλιες φορές να μασήσω την ουρά του σκύλου μου. Για να μην πω τίποτα χειρότερο δηλαδή….

  4. fmotis Says:

    Aυτό δεν έχει να κάνει μετο ποιός ψήνει το σουβλάκι.Το ίδιο μου συνέβη και στη ζωοδόχο πηγή με Έλληνα ψήστη πριν μερικά χρόνια. Και εκεί είδα να εμφανίζονται από ένα ντουλαπάκι ψημμένα σουβλάκια που φάγανε λίγο ζέσταμα πριν μας τα σερβίρουνε. Εμείς βέβαια τα στείλαμε εξπρές πίσω. Το αφεντικό aka ο γλείφτης, με τα χίλια συγνώμη μας σέρβιρε τα νόστιμα και φρέσκα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι κερδίζουνε με αυτό το κόλπο. Αλλά έχω πάψει να ασχολούμε με τις ταπεινές σκέψεις του κοινού θνητού κερδοσκόπου…

    Το καλύτερο σουβλάκι άλλωστε θα το βρεις στη δική σου ψησταριά😉

  5. Αθανασία Says:

    Αχαααααααααααχαααααααααααααχαααααααααααχαααααααααααχαααα!ρε φίλε!!συγνώμη που γελάω!!χαααααααααααααααχαααααααααχαχααααααα! ε,μη νομίζεις όπου κ να πας…τα ίδια είναι..κ μείς το πάθαμε αυτό σε ένα μέρος στη Πελοπόννησο…(πελοποννήσια κ γώ βλέπεις από Μεσηννία!!) εμάς βέβαια ΔΕΝ ήταν,έτσι τα χε ωραία ψημένα λαχταριστά αλλά..όταν πήγαμε να τα φάμε,(τα αδέρφια μου κ ο πατέρας μου) βρωμούσαν σαν κρέας από γαιδούρι,γάτα,σάνα τα χε στο ψυγείο του 40χρόνια γιανά μη πώ κ περισσότερα…η αδελφή μου έφαγε λίγο πιό πολύ,κ φοβηθήκαμε μη πάθει τίποτε..αλλά τέσπα..αυτός ήθελε μιά μυνησάρα ή έναν γερό έλεγχο από αγορανομία κ ένα γερό πρόστιμο,να δεί…αλλά είπαμε να μη κάνουμε τίποτε..ήταν κ στη μέση του πουθενά,σ ένα κουτσόχώρι βάραγε μύγες δεν είχε πελάτες αλλά τι να κάναμε? είμαστε από το πρωί στο δρόμο…πεινούσαμε κ κεί τη πατήσαμε κ μείς,όπως όλοι άλλωστε…έχεις όμως δίκιο καλύτερα,να αποφέυγεις τέτοια μαγαζία…όπως ο διάβολος το λιβάνι…επειδή δεν είναι,μόνο το θέμα ότι είναι απαίσιο κ γκάγκανο (χαχαχα! άκου γκάγκανο) τι αστείο!!ότι σου σερβίρουν αλλά μπαίνει κ σοβαρό θέμα με την υγεία σου, πιθανών σοβαρών τροφικών δηλητιριάσεων κλπ,κλπ…αυτό το χε πάθει, ο αδελφός μου στην Αθήνα όμως από σουβλάκι που έφαγε στα Εξάρχεια..(με λουκάνικο) πρίν λίγα χρόνια….καλησπέρες πολύ καλό το άρθρο σου μου άρεσε..κάποιος πρέπει να τα γράφει αυτά…επειδή η κατάσταση έφτασε πιά στο αμήν με τα εστιατόρια…

  6. odysseas Says:

    Το σουβλάκι, και ουχί “καλαμάκι” – γιατί καλαμάκι είναι αυτό που βάζουμε στο ποτήρι μας και ρουφάμε την πορτοκαλάδα μας ή τον καφέ μας κλπ. – ζει και βασιλεύει στη βόρεια ελλάδα. Ζουμερό, τέλεια ψημένο, με τους χυμούς του φρεσκοψημένου κρέατος να στάζουν σε κάθε δαγκωματιά, σε κάνει να τρέχουν τα σάλια σου και θέλεις επειγόντως να φας κι άλλο. Είτε σε σάντουιτς με πίτα ή ψωμάκι, είτε στο πιάτο με τη φέτα το ψωμί δίπλα, το σουβλάκι αποτελεί έδεσμα από τα λίγα εδώ στην περιοχή μας που καλά κρατούν παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εξέλιξη των gourmet – υποτίθεται – γεύσεων. Έχετε δοκιμάσει σουβλάκι στα σουβλατζίδικα της Χαλκιδικής ή της Θεσσαλονίκης; Να πάθεται πλάκα… Ούτε προψημένα ούτε προζεσταμένα! Μπροστά σου τα βγάζουν από το ψυγείο και μπροστά σου τα ψήνουν. Περιμένεις λίγο παραπάνω, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει. Καμία σχέση με αυτό το αντικείμενο αγνώστου προελεύσεως της φωτογραφίας σου!!!

  7. Efi Says:

    Γενικά καλό σουβλάκι δεν βρίσκεις εύκολα. 2-3 μέρη υπάρχουν στην Αθήνα.

    Και ρε γμτ μου αρεσει πολύ το καλό φαγητο. Δεν μπορώ να φαω δεύτερο πράγμα.

  8. sonora Says:

    Καλησπέρα ωραία η αλλαγή στον οίκο σας,καλή συνέχεια .Τρομερό το προηγούμενο θέμα,αλλά δεν είχα τι να πω.Για το σημερινό,θα συμφωνήσω με τα λεγόμενα του odyssea,και θα συμπληρώσω τη γνώμη μου,ότι ο περισσότερος κόσμος σήμερα,τρώει αδιαμαρτύρητα ότι νάναι. Επίσης μαγειρεύουν όπως νάναι.Μια περιήγηση σε ιστότοπους με συνταγές,θα είναι πολύ διαφωτιστική.

  9. heliotypon Says:

    >elecat: Θλίψη η τρομερή υποβάθμιση. Κάποτε το “Καζινό” είχε και υπέροχες τυρόπιτες. Σήμερα…

    >Zoyzoy: Δεν ξέρω αν φταίει η κατάψυξη. Εγώ καταψύχω διάφορα είδη και όταν τα αποψύξω και τα μαγειρέψω είναι μιά χαρά. Μάλλον το πρόβλημα είναι στο ψήσιμο. ‘Ισως και στην επιλογή του μέρους του ζώου. Παρατήρησα ότι δεν βάζουν καθόλου ξυγκάκι πλέον, που νοστιμεύει τον μέζε!

    >Λουρητία η αμαρτωλή: Χαίρομαι που σου έλλειψα! Θα το πάρω επάνω μου σε λίγο και ποιος με πιάνει! Διακοπούλες εβδομάδας ήταν και τέλος για φέτος. Δε μου λες, την κράτησες τη τεχνογνωσία του πατρός ή χάθηκε; Στις δύσκολες εποχές που ζούμε μπας και ανοίξουμε ποιοτικό σουβλατζίδικο μαζί;🙂

    >Fmotis: Δεν παίζει ρόλο ποιος το ψήνει αρκεί να ξέρει τι κάνει. Γράφω για την αλλοδαπή, γιατί είναι απίθανο να έχει τέτοιες γνώσεις η φτωχή. Απλώς την βρήκαν φτηνή και την προσέλαβαν…

    >Αθανασία: η δική σου είναι ακόμη χειρότερη περίπτωση. Τουλάχιστον εμείς δεν πάθαμε δηλητηρίαση. Ποιός ξέρει από τί κρέας ήταν!

    >Οdyseas: Καλαμάκι το λέμε εδώ κάτω εμείς οι χαμουτζήδες🙂 Κι αυτό και εκείνο της πορτοκαλάδας (proufan = που ρουφάνε). Την παλιά εποχή για τα σουβλάκια χρησιμοποιούσαν πραγματικό καλάμι που το έκοβαν κατά μήκος σε λεπτούς τομείς, τα έξυναν μπροστά για να τα κάνουν σουβλερά και πέρναγαν τα κρέατα με το χέρι. Μετά ήρθαν τα κινέζικα βιομηχανικά ξυλάκια από δεν ξέρω τι ξύλο και χάθηκε το καλάμι. Θα δοκιμάσω την επόμενη φορά που θα βρεθώ στα μέρη σας.

    >Efi: Δεν μας τα λες αυτά τα 2-3 μέρη; Καλό θα κάνεις…

    >Sononra: Δεν άλλαξα κάτι. Που ακριβώς αναφέρεσαι; Μήπως στο φόντο του τίτλου; Κρίμα που δεν είχες να πεις κάτι στο προηγούμενο. Τελικά οι περισσότεροι/ες το απέφυγαν!

  10. Λουκρητία Η Αμαρτωλή Says:

    Ναι καλέ το κατέχω! Και μπορούμε να έχουμε και κοκορέτσια, κοντοσούβλια… Κι από αυτά ξέρω! Αν είναι να συνεργαστούμε όμως θα πρέπει να παίξει συμβόλαιο με όρους σαφείς και τα σχετικά γιατί είσαι μεγάλο λαμόγιο!!!! :ο)

  11. heliotypon Says:

    >”Μεγάλο λαμόγιο” με θεωρείς συντρόφισσα; Κρίμα. Κι εγώ ετοιμαζόμουν να σου κάνω σοβαρές προτάσεις! Αλλά άμα είναι έτσι κάν’την μόνη σου τη δουλειά κι εγώ θα έρχομαι ως πελάτης🙂 Θα συστήνω και κόσμο μάλιστα. Θα σε υποστηρίξω “με άνευ συμφέρον” να’ούμ’!
    Φιλιά

  12. orck Says:

    Βρε παιδια τι λετε. Στην φωτογραφια εχει ενα καλαμακι. Το σουβλακι ειναι το τυλιχτο. Μην ανοιγουμε τωρα ξανα μια μεγαλη κοντρα.

  13. heliotypon Says:

    >orck: Τα πρώτα σουβλάκια ήσαν τα καλαμάκια. Κομμάτια κρέας περασμένα σε σουβλερά κομμάτια από σχισμένο καλάμι, ψημένα στα κάρβουνα που τα πούλαγαν στους σηδηροδρομικούς σταθμούς, από τα παράθυρα του σταματημένου τρένου, με μιά φέτα ψωμί καρφωμένη στην άκρη. ΠΟΛΥ αργότερα ήρθε η πίτα που το τύλιξε και τη γέμισαν και με διάφορες αηδίες μέσα, όπως τζατζίκι, πατάτες τηγανητές, κρεμμύδια, τομάτες, κλπ. (όχι ότι είναι αηδίες αυτά τα υλικά, αλλά δεν έχουν σχέση με το σουβλάκι). Μετά έβαλαν γύρο μέσα στην πίτα, έβαλαν κεμπάπ, έβαλαν σουτζούκι και άλλα. Σουβλάκι είναι αυτό που δείχνει η φωτογραφία. Το ορίτζιναλ. Το λέει και το όνομα: “Μικρό σουβλί”. Τι σχέση έχει με τη σούβλα μιά πίτα που τυλίγει κρέας; Κάτι ξέρουμε εμείς οι παλιοί!

    Σημασία δεν έχει το όνομα και πώς το έχουν παρουσιάσει το κάθε προϊόν οι ψήστες, αλλά η ποιότητά του. Ας ήταν καλό κι ας το έλεγαν όπως ήθελαν…

  14. orck Says:

    Τωρα εσυ με ποιους εισαι με τους νοτιους η με τους βοριους; Δες σαν αστειο την πρωτη απαντηση μου, παντα θεωρουσα χαζη αλλα αρκετα αστεια την αντιπαραθεση. Παντως ψαχνοντας βρηκα και facebook group που υποστιριζει το αντιθετο απο αυτο που λες
    http://www.facebook.com/topic.php?uid=13797333188&topic=4981

  15. marianaonice Says:

    Το ίδιο είχα πάθει κι εγώ στις πάλαι ποτέ ψησταριές του Ισθμού της Κορίνθου!
    Μια καμμένη αηδία, ξεζουμισμένη και άνοστη σαν άχυρο!!
    Έχει δίκιο η @Zoyzoy φταίει ότι πια το κρέας είναι προκατ, και κατεψυγμένο!

    Είμαι ευτυχως ακόμη από τους τυχερούς, όμως, που στη γειτονιά μου εδώ στην Αθήνα υπάρχει ένα παραδοσιακό σουβλατζίδικο με κάρβουνα που φτιάχνει καταπληκτικό σουβλάκι καλαμάκι, καθώς και στο εξοχικό μου στην Αίγινα, που τα καλοκαίρια μόνο, ανοίγει μια ψησταριά που ψήνει μόνο καλαμάκια, και τα σερβίρει μόνο με πατάτες αυθεντικές τηγανητές και τομάτες από περιβόλι δικό τους. Αυτό θα πει γεύση!!
    Και από ποσότητα και τα δύο μαγαζιά που λέω είναι άφθαστα, σαν μερίδα εστιατορίου είναι το καλαμάκι τους!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: