Η φύση κι εμείς…


Σε ανάρτηση, στο νέο και πολύ καλό blog Καλιάδνη, με τίτλο “Ενα παράδειγμα για τους παγετώνες” άφησα το παρακάτω σχόλιο. Θεώρησα ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό και αποφάσισα να το φέρω εδώ, μια και δίνει αφορμή για σοβαρή σκέψη (έχω τροποποιήσει κάπως το αρχικό σχόλιο).

Είμαστε μιά εγωιστική παγκόσμια κοινότητα. Δεν θέλουμε να στερηθούμε  τις σημερινές μας ανέσεις για χάρη του πλανήτη. Αν αποφασίζαμε να το κάνουμε θα έπρεπε να στερηθούμε ένα τεράστιο πλήθος δεδομένων, για την εποχή μας, αγαθών και ανέσεων. Πόσοι από εμάς παραιτούνται π.χ. από το αυτοκίνητο, τα αεροπορικά ταξίδια, τους υπολογιστές, τα πλαστικά αντικείμενα, τα φάρμακα που σώζουν ζωές, τις τηλεοράσεις, το καλοριφέρ, τον κλιματισμό, τα διατηρημένα τρόφιμα, πολλά διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα, ίσως και τον ηλεκτρισμό στα σπίτια μας; Μάλλον κανείς. Γι’ αυτό και η φύση θα μας εκδικηθεί, και κάποτε η ζωή πάνω στον πλανήτη θα κινδυνέψει σοβαρά με τον δρόμο που έχουμε πάρει. Φαίνεται ότι η φύση δεν έχει περιθώρια για να ανεχθεί την τόση δική μας καλοπέραση που γίνεται εις βάρος της… Φαίνεται ότι μόνο με περιορισμένης έκτασης τεχνικό πολιτισμό μπορύμε να ζήσουμε ισορροπημένα πάνω στη γη. Αλλιώς κακοποιούμε τον πλανήτη και αυτουνού τα όρια αντοχής δεν έχουν συμπαντική έκταση! Μέσα σε 100 περίπου χρόνια, δηλαδή από τότε που άρχισε η μεγάλη τεχνολογική επανάσταση, καταφέραμε να διαταράξουμε τόσο πολύ την ισορροπία της φύσης. Τι θα γίνει σε άλλα 100 χρόνια άγριας εκμετάλλευσής της;

Advertisements

6 Responses to “Η φύση κι εμείς…”

 1. kaliadni Says:

  Εφόσον ανάρτησες και εδώ το σχόλιο σου ας απαντήσω εδω:)
  Την τρομακτική αλήθεια μπορεί κάποιος να την δει παραδόξως στο βιβλίο του Αλ Γκορ, που παραδόξως την αποκαλύπτει χωρίς να κρύβει τίποτα που όμως αν είχε βγει έναντι του Μπους τότε θα έκανε τα πάντα για να την καταστρέψει.
  Όσο για την καθημερινή δολοφονία της φύσης ας αναλάβουμε και μεις τις ευθύνες μας.Ας αναλογιστούμε το πως πρέπει να λειτουργούμε ώστε να την προστατεύσουμε.
  Ευχαριστω για τα καλά σου λόγια.
  Χαιρετισμούς

 2. louben achilleas Says:

  Καλημέρα!
  Για τον Αλ Γκόρ τί να πεί κανείς, αρχικά βομβαρδίζει με απεμπλουτισμένο ουράνιο τα βαλκάνια και μερικά χρόνια αργότερα βραβεύεται με…..Νόμπελ Ειρήνης!!! και προσπαθεί με την δικιά του αλήθεια να μας πέισει οτι φταίμε όλοι εμέις που στίβουμε την πορτοκαλάδα με ηλεκτρικό στιφτήρι και όχι με το χέρι….
  Δεν είμαστε εγωιστές, Υποκριτές και Μ…ς είμαστε!

  Αλλά διακρίνω μια ενοχή, αλλα σε λάθος σημείο. Θέλω να πώ πως για την ευθυνη δεν θα ανατρέξουμε σε μας που ξεχάσαμε αναμένη την τοστιέρα (όπως έχει πεί και ο Τζιμάκος) ή αφήνουμε λίγο παραπάνω το φώς.
  Η Ιαπωνία μια απο τις πιο ανεπτυγμένες χώρες χρησιμοποιεί λιθάνθρακα (πόσο ανεπτυγμένη είσαι γαμώτο!!) στην βιομηχανία της και ταυτόχρονα στηρίζει τις “πράσινες” επιχειρήσεις!
  Καλώς ή κακώς (καλώς πιστεύω) η τεχνολογία πηγαίνει μπροστά και μας προσφέρει επιτεύματα όπως αεροπλάνα, αυτοκίνητα κτλπ…
  το θέμα είναι η τεχνολογική έρευνα να μπορέσει να κρατάει μια “οικολογική ισορροπία”. Δεν μπορώ να πιστέψω οτι δεν υπάρχουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας (όλοι τις ξέρουμε, μέχρι και απο κόπρανα κινείται λεωφορείο στην Σουηδία!!).
  Δεν θα διαφωνήσω πως πολλόι κάνουν αλλόγιστη χρήση του μέσου και θα μπορούσαν να την περιορίσουν, με κύριο το οικονομικό όφελος, έχουμε 4 άτομα κοινό προορισμό, ε πάμε με 1 αμάξι.

  Βασικά, Heliotypon πιστεύω πως δεν είναι θέμα εγωισμού, όλα τα παραπάνω που γράφεις θα μπορούσαμε να τα έχουμε αλλα με εναλλακτικές μορφές ενέργειας, δλδ δεν θα χρειαζόταν να παραιτηθούμε απο όλες τις παραπάνω “ανάγκες” αν υπήρχε μια άλλη ισορροπία.

  Ευχαριστώ για την φιλοξενία!
  louben Achilleas

 3. koulpa Says:

  xaxa για διάφορους μη οικολογικούς λόγους.. τα περισσότερα τα έχω αποχωριστεί ήδη.. το λαπτοπ και την τιβι ακόμα τα χρησημοποιώ.. αλλά αυτά καλήπτονται και με μια μηκρή ηλιακή εγκατάσταση.. ασε που και αυτά ενάμιση μήνα το καλοκαίρι τα αποχωρίστηκα ευχαρίστως.. :):)
  μια ιδαία είναι όλα.. :):)
  την καληνύχτα μου :):)

 4. fmotis Says:

  Και πάλι ωραία τα λες. Αλλά εδώ που έφτασε το πράγμα θα πρέπει με ένα μαγικό ραβδί να μειώσουμε τον πλυθησμό στον πλανήτη κατά το ήμισυ. Και άντε να αλλάξεις μετά τα μυαλά των ανθρώπων. Δεν βλέπω ελπίδα. Ο κόσμος θα χαλάσει πριν αλλάξει κάτι…

  Βλέπεις είμαι στα χάι μου τελευταία και φοβερά αισόδοξος….

 5. Πιπερατος Says:

  Οτι ειναι να γινει θα γινει…Εχει ξαναγινει αλωστε…
  Οσο καλα να συμπεριφερθουμε στη φυση,απλα καθυστερουμε το αποτελεσμα(οποιο και να ναι αυτο.)Δεν θα ναι σε εκατο χρονια θα ναι σε δυο χιλιαδες χρονια…Τι αλλαζει?
  Μην νομιζετε πως φταινε οι ανθρωποι για ολα τα δεινα της γης.Μικροοργανισμοι ειμαστε και τιποτε αλλο.
  Το να σεβεσε το περιβαλον και να μην το μολυνεις ειναι αναγκαιο…Αλλα και μεις περιβαλον ειμαστε.
  Το “μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι” ταιριαζει δυστυχως κουτι στην περιπτωση

 6. heliotypon Says:

  >Kaliadni: Δεν τόλμαγε να τα πει όσο ήταν αντιπρόεδρος. Θα έχανε η θέση και τον λουφέ…

  >louben achilleas: Μάλλον υπάρχουν τρόποι να κάνουμε οικονομία στην κατανάλωση της φύσης, αλλά μέχρι να τους ανακαλύψουμε όλους πρέπει να κάνουμε οικονομία…

  >koulpa: Σωστά. Μια ιδέα είναι όλα…

  >fmotis: Δυστυχώς! ‘Αντε να πείσεις τους πακιστανούς, τους μπαηκάντέσιους, τους ινδούς, τους κινέζους κ.α. να κάνουν έλεγχο γεννήσεων. Προσπάθησαν οι αρχές της Κίνας πριν χρόνια, αλλά μάλλον δεν κατάφεραν πολλά…

  >Πιπεράτος: Αν ο πληθυσμός ήταν σε επίπεδα που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η λειτουργία του πλανήτη θα υπήρχε ισορροπία. Αλλά δεν μπορεί να αντέξει τόσα δισεκατομμύρια ο δόλιος!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: