Σχολή δημάρχων, περιφεριαρχών, νομαρχών, πρωθυπουργών, κλπ.


‘Οταν κάποιος διορίζεται σε μιά θέση, ιδιωτική ή δημόσια, έστω και ταπεινή, χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις απόδοσης, περνά από ένα κύκλο εκπαίδευσης, ώστε να ξέρει ποιά είναι τα καθήκοντά του και  να αποκτά τις  γνώσεις που απαιτούνται για να κάνει τη δουλειά του. Ο δικαστικός, ο ταχυδρόμος, ο τραπεζικός υπάλληλος, η γραμματέας, ο ταμίας, ο οδηγός λεωφορείου, όλοι, οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς, περνούν από εκπαίδευση, μικρής ή μεγάλης διάρκειας. Οι δημόσιοι εκλεγμένοι άρχοντες ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ! Μήπως είναι τόσο προικισμένα άτομα που δεν την χρειάζονται; Και καλά αν έχει μάθει (;) στου κασίδη το κεφάλι από προηγούμενη θητεία, αν είναι καινούργιος στο επάγγελμα, πώς θα ξέρει ποιά είναι τα καθήκοντά του; Δεν θα έπρεπε να περνάνε όλοι αυτοί από μιά σχολή που θα τους μάθαινε τη δουλειά;

Και πώς γίνεσαι, κύριε, πρωθυπουργός χωρίς να ξέρεις τι και πώς θα το κάνεις; Εδώ για να γίνεις τμηματάρχης σε μιά επιχείρηση ή σε δημόσια υπηρεσία, εκτός από την εκπαίδευση, έχεις περάσει και χρόνια ολόκληρα, δουλεύοντας σε χαμηλότερες θέσεις για να αποκτήσεις εμπειρία πριν ανέβεις ένα σκαλοπάτι. Εδώ πώς πετάγεσαι ξαφνικά από την αφισοκόλληση στην πρωθυπουργία ή στη δημαρχία;

Απορίες αφελούς!

Advertisements

7 Responses to “Σχολή δημάρχων, περιφεριαρχών, νομαρχών, πρωθυπουργών, κλπ.”

 1. koulpa Says:

  xaxa μα για να φτάσεις μέχρι εκεί.. πρέπει να έχεις ταλέντο στη συνομοσία.. και ποιός δε ξέρει να τα πέρνει;.. τι άλλο χρηάζεται.. :):)
  χχαχαχα κι από την άλλη όλοι δε ξέρουμε τι θα κάναμε;.. το κλασικό “δε με κάνετε προθυπουργό για μιά μέρα;”.. :):)
  το αστείο.. σοβαρά τώρα.. είναι ότι ειναι το ζητούμενο να ξοδεψει τα περισσότερα χρήματα ο υποψήφιος για να εκλεγεί.. χωρίς να σκεφτούμε ότι όταν επενδήεις από κάπου περιμένεις να τα πάρεις.. :):)
  την καλημέρα μου :):)

 2. Tasos Says:

  Το ερωτημά σου καλό αλλά λίγο άστοχο για τον εξής λόγο: συγκρίνεις την Ελλάδα με συστήματα και κράτη που λειτουργούν!
  Σε ανεπτυγμένες χώρες που όλα λειτουργούν κανοννικά το σύστημα αποτελείται από υπηρεσίες που λειτουργούν άψογα με επαγγελματίες μάνατζερ (όχι πολιτικά επιλεγμένους που δε ξέρουν που πάνε τα τέσσερα) και τεχνοκράτες. Η δουλειά του ηγέτη δεν είναι να ασχολείται με τη λειτουργία των υπηρεσιών αλλά να αποφασίζει για την καλύτερη – κατά τη δική του πολιτική βούληση – διανομή του πλούτου. Επίσης, ο ηγέτης πάντα συμβουλεύεται εμπιρογνώμονες σε διάφορα θέματα που αυτός δε γνωρίζει ώστε να αποφασίσει την καλύτερη λειτουργία του κράτους.
  Γίνεται αυτό στην Ελλάδα; Πιστεύει κανείς ότι αν τοποθετηθούν εμπιρόγνωμονες προθυπουργοί, περιφεριάρχες, δήμαρχοι κτλ ότι θα φτιάξει το σύστημα;
  Η καλύτερη ερώτηση κατά τη γνώμη μου στο θέμα αυτό ίσως θα ήταν “όταν δε μπορεί να λειτουργήσει σωστά μια υπηρεσία με απλές διαδικασίες, πως περιμένει κανείς να λειτουργήσει αυτό το κράτος;”

 3. κυρ Αντρεας Says:

  …αν απο την “αφισοκολληση” πηγαιναν κατευθειαν στο δημαρχιλικι και στο προθυπουργιλικι ,ισως τα πραγματα να ηταν καλυτερα…(κατα την διαδρομη οι γνωσεις και τα προσοντα παραμενουν αμεταβλητα,αντιθετως η ακεραιοτητα του χαρακτηρα ..που ισως προυπαρχει…θυσιαζεται στο βωμο της πολιτικης…διαπλοκης) .
  με λιγα λογια …γλυψε-γλυψε , σκυψε-σκυψε …ο επιδοξος “σωτηρας” του δημου ή της χωρας καταληγει να κυβερνα σε σταση
  τζουλιας αλεξανδρατου ως προς τους χορηγους
  και
  Ιαν σκοτ ως προς τους φηφοφορους
  …τελικα το προβλημα στη πολιτικη κατασταση της χωρας ειναι η αμφισεξουαλικοτητα.

 4. Tsaxpina Says:

  Άμα περνάγε από κάποιου είδους εκπαίδευση δεν θα έκαναν λαμογιές;
  Εγώ πιστεύω οτι κάποιοι είναι ιδιοι και απαράλλακτοι εξακολουθούν να απαντάνε με κυνίσμο «μαζί τα φάγαμε». Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα χρειάζεται πρώτα η “αποκαθήλωση” καποιων λαμόγιων και μετά δημιουργία του πολιτικού συστήματος από το μηδεν (και με την εκπαίδευση που λες), αν και σήμερα οι πολιτικοί μαριοννέτες είναι…

 5. Tasos Says:

  Συγνώμη που επεμβαίνω Τσαχπίνα, αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου δύσκολα, πολύ απλά και δεν έχει να κάνει καθόλου με πολιτική αλλά τεχνοκρατία. Σε όλα τα επίπεδα του κράτους, από δημαρχία μέχρι και υπουργεία δε έχουν λογιστικό σύστημα ώστε να γνωρίζουν αν πάσα στιγμή το λειτουργικό τους έργο. Μέχρι πρόσφατα το κράτος δε γνώριζε πόσους υπαλλήλους έχει και ακόμα η τρώικα προσπαθεί να καταλάβει πόσες είναι οι βραχυπρόθεσμες οφηλές του δημοσίου.
  Όταν μια επιχήρηση λειτουργεί στο σκοτάδι χωρίς να ξέρει αν πάσα στιγμή το οικονομικό της αποτέλεσμα σε λίγο χρονικό διάστημα πέφτει έξω. Ο κρατικός μηχανισμός της χώρας χρειάζεται λειτουργική οργάνωση, καλά βιβλία, και διαφάνεια. Σε όλα αυτά δε παίζει η πολιτική αλλά η τεχνογνωσία και άνθρωποι που ξέρουν τι κάνουν.

 6. Tasos Says:

  Να προσθέσω επίσης ότι η αδιαφάνεια, και η έλειψη καλών στοιχείων βοηθά τα λαμόγια που πλουταίνουν στις πλάτες του λαού, αυτός είναι και ο λόγος που τόσες κυβερνήσεις δεν “κατόρθωσαν” να βάλουν κάποια τάξη!!!

  Και όπως βλέπουμε με το εκλογικό χαρακτήρα της εποχής, αυτός που προσπαθεί να βάλει την τάξη τρώει πρώτα ξύλο και μετά δε θα μπορεί να κλέψει όπως έκαναν οι προηγούμενοι, οπότε πάει χαμένος!!!

 7. heliotypon Says:

  >koulpa: ‘Ετσι είναι. Δεν ξοδεύεις περιουσίες για να σώσεις τη χώρα, αν και κάποτε υπήρχαν και τέτοιοι πολιτικοί. Σήμερα αυτό μοιάζει με παραμύθι. Επενδύουν οι άνθρωποι, για μεγαλύτερη απόδοση…

  >Tasos: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν λειτουργούμε εδώ. Γι’ αυτό σκέφτηκα ότι τουλάχιστον θα έπερεπε ναπάρουν μια βασική εκπαίδευση. Από αφισσοκολλητής πρωθυπουργός ο άλλος (βλ. Μπούλη) τι να ξέρει από τη δουλειά; Ούτε νακάτσει στην καρέκλα δεν ξέρει. Τώρα θα έχουμε περιφεριάρχες που μέχρι να καταλάβουν τι απαιτήσεις έχει η θέση θα έχει λήξει η θητεία τους… Θυμάμαι κάποτε στην Αμερική που έκανε καμπάνια ο πατέρας Bush, έλεγαν “George Bush: A president we won’t have to train”. ‘Αρα αυτοί κάποια εκπαίδευση παίρνουν!

  >Κυρ Αντρέας: Αν έχει γερές βάσεις χαρακτήρα ο άνθρωπος δεν διαφθείρεται. Αν οι αξίες του είναι ελαστικές χέσε μέσα!

  >Tsaxpina: Βρε μανούλα μου, αν δεν είναι κάποιος μαριονέτα πάει να γίνει πολιτικός; Είδες κανένα άτομο με χαρακτήρα, με τσαγανό, με αρχές, να πάει να γίνει πολιτικός; Και μόνο ότι του επιβάλλουν την κομματική πειθαρχία και δεν μπορεί να ψηφίσει κατά συνείδηση φτάνει!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: