Προηγούμενα… και “Η σημειολογία των εκλογών” (Ε)


Οι αναρτήσεις σ’ αυτό το Blog έφτασαν τις 477.  Μερικές απ’ αυτές (περίπου 10) είναι επαναλήψεις που θεώρησα σκόπιμο να τις διαβάσουν κι άλλοι επισκέπτες, αφού οι επισκέπτες μου συνεχώς ρολλάρουν, δηλαδή οι παλαιοί έχουν σχεδόν όλοι εξαφανιστεί (οι περισσότεροι έχουν σταματήσει να γράφουν, άλλοι έχουν κλείσει και τα blog τους) και νέοι έχουν εμφανιστεί. Εγώ απτόητος, πεισματάρης και ίσως φρενοβλαβής, εξακολουθώ να έχω απόψεις και να τις δημοσιεύω. Πώς την έχω δει αναμορφωτής του κόσμου ποτέ δεν το κατάλαβα, αλλά φαίνεται ότι κάποιο τέτοιο μικρόβιο το έχω κολλήσει! Και το κακό είναι ότι, στην πραγματικότητα, μόνο τον …ατμό μου εκτονώνω, χωρίς να μπορώ να επηρεάσω κανέναν. Θα ήταν παρήγορο  αν μάθαινα ότι κατάφερα έστω και έναν άνθρωπο να επηρεάσω προς κατεύθυνση που εγώ θεωρώ θετική. Βέβαια μπορεί οι δικές μου οι απόψεις να είναι πέρα για πέρα λάθος και να μην το έχω αντιληφθεί. ‘Ομως ένα είναι σίγουρο: ότι είναι ανυστερόβουλες!

Μερικές φορές πάω πίσω στις παλιές αναρτήσεις, τις διαβάζω, συχνά έχω ξεχάσει τι έχω γράψει και συχνότερα εντυπωσιάζομαι από αυτά που γράφω. Προφανώς με την πάροδο του χρόνου το γράψιμό μου χειροτερεύει και έτσι διαβάζοντας τα παλιά εντυπωσιάζομαι και αναρωτιέμαι πώς έγραφα τόσο καλά, σε σύγκριση (κλασσικός μετριόφρων ο …μπιπ!).

Σ’ αυτό το πλαίσιο και με την ευκαιρία των εκλογών, σ’ αυτήν την  κρίσιμη εποχή, σας δίνω, από επανάληψη, το παρακάτω:

Τώρα που όλο και περισσότερο (οι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, κ.α.) μιλάνε για εκλογές (τις δημοτικές), σκέφτηκα να επεξεργαστώ,  τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούν. Π.χ. Μιλάνε για «Νίκη», λένε ότι θα «κερδίσουν» τις εκλογές (και ότι οι άλλοι θα «χάσουν»). Αυτές οι έννοιες, παρ’ ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ανέκαθεν, δεν παύουν να έχουν ένα σημειολογικό περιεχόμενο. «Κερδίζω» σημαίνει αποκτώ κάτι που δεν είχα πριν, αυξάνω τα υπάρχοντά μου, τα οποιαδήποτε υλικά ή άϋλα αποθέματά μου!

Η πολιτική ή, ακόμη περισσότερο, η διακυβέρνηση, πρέπει να είναι ένα πολύ δύσκολο και βαρύ καθήκον, μιά αγγαρία βαρειάς μορφής που μόνο από φοβερή αίσθηση καθήκοντος μπορεί να αναληφθεί. Αν ο πολιτικός «κερδίζει» τη διακυβέρνηση δεν μοιάζει ότι και κάτι περισσότερο από αυτή την αγγαρία κερδίζει; Το καθήκον να σώσεις ή έστω και απλώς να «υπηρετήσεις» τον τόπο δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μιάς τόσο λυσσαλέας μάχης, αν πρόκειται να δώσεις μόνο και όχι να πάρεις! Συνήθως, όταν πρόκειται να οριστεί διαχειριστής πολυκατοικίας κανείς δεν θέλει να εκλεγεί στη θέση γιατί πρόκειται για ένα καθήκον με δουλειά και φροντίδα, όχι για μιά ολόκληρη χώρα αλλά μόνο για …μερικά διαμερίσματα. Στην περίπτωση των πολιτικών όλοι θέλουν να εκλεγούν για να μας «υπηρετήσουν» Και καλά, μιά απλή προσπάθεια θα μπορούσε να πηγάζει και από γνήσιο ενδιαφέρον να κάνουν καλό. Αλλά τόση λύσσα, τόσο μένος έναντι των αντιπάλων, τόσα ψέματα, τόση λάσπη, τόση ξεφτίλα! Μόνο για το δικό μας το καλό; Γιατί, άραγε, η τόση πρεμούρα για να μοχθήσουν και να δουλέψουν σκληρά; Γιατί όλοι αυτοί μιλάνε για «νίκη» Και γιατί μιλάνε για το καλό του κόμματος και δεν αναφέρονται, σχεδόν ποτέ, στο καλό του τόπου; Γιατί είναι τόσο μεγάλη η πρεμούρα τους να μας υπηρετήσουν; Γιατί θέλουν τόσο πολύ να νικήσουν;

Κάποιος που υπηρετεί τον πολίτη (θεωρητικά) χάνει. Χάνει τη δουλειά του, την ησυχία του, τη βολή του.  Φεύγει από τον τόπο του (αν ζει σε επαρχία). Ξοδεύει χρήματα για ταξίδια, γραφείο, προεκλογική καμπάνια, προσωπικό κ.α. Γιατί  να αποκτήσει έννοιες, ενόχληση από τους ψηφοφόρους, καθημερινή και ανιαρή δουλειά στη βουλή, μελέτη των προβλημάτων της χώρας, ενόχληση από τα ΜΜΕ. Μήπως τα κέρδη είναι μεγαλύτερα από τις απώλειες; Μήπως δεν είναι η φροντίδα για όλους εμάς το κίνητρο; Λέω, μήπως… Κι επειδή, εκτός από καχύποπτος, τυγχάνω και λίαν αφελής,  όσοι μπορείτε να με διαφωτίσετε θα με υποχρεώσετε…

Advertisements

4 Responses to “Προηγούμενα… και “Η σημειολογία των εκλογών” (Ε)”

 1. petalouda Says:

  λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σε διαφωτίσω heliotypon
  μπορώ να σου στείλω μια καλημέρα
  κι ένα χαμογελο
  ομως.

 2. Μερόπη Says:

  Νομίζω ότι η απάντηση στο ερώτημα σου είναι η εξής “το χρήμα πολλοί εμίσησαν (λέμε τώρα), τη δόξαν ουδείς”.

 3. elekat Says:

  Εγώ πάντως πιστεύω ότι λίγοι είναι αυτοί που έχουν όραμα!
  Οι περισσότεροι πολιτεύονται γιατί … είναι πολλά τα λεφτά heliotypon…
  Μόνο τα ρουσφέτια, τις μίζες, τα διαπλεκόμενα και την ευνοϊκή μεταχείριση να σκεφτείς!
  Μπαίνουν στη Βουλή με ένα οικόπεδο και βγαίνουν με ολόκληρες και τρανταχτές περιουσίες!!!
  Τι είναι τα λεφτά που δίνουν στις προεκλογικές καμπάνιες μπροστά στα φράγκα που αποκομίζουν αργότερα;;;
  Οσο για τους δήμαρχους…
  Ξέρεις πόσο κοστίζει να καταφέρει να πάρει κάποιος μια άδεια να ανοίξει καφέ π.χ.;;
  Αστα..
  Τη δόξα τελικά πολλοί εμίσησαν…
  Το χρήμα ουδείς!!!

 4. heliotypon Says:

  >Petalouda: Δυστυχώς κανένας δεν μπορεί! Καλημέρα και σε σένα…

  >Μερόπη: Μήπως είναι αντίστροφα;

  >elekat: Τα έχουμε δει αυτά. Πάμπλουτοι μετά από λίγους μήνες θητείας στα κοινά. Κρίμα που δεν εφαρμόζεται η εσχάτη των ποινών για τέτοια λαμόγια!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: