Δίολκος: Πώς έσερναν το καράβι στον Ισθμό…


Κατά σύμπτωση, λίγες μέρες μετά την ανάρτησή μου σχετικά με τη ρήση “Το Μουνί σέρνει καράβι” βρήκα (χάρις σε πληροφορία που μου έδωσε φίλος) έν υπέροχα φτιαγμένο βίντεο κλιπ που περιγράφει, πολύ ζωντανά, την δύσκολη διαδικασία της ανέλκυσης του πλοίου από τον Κορινθιακό στη στεριά, την έλξη του έως την άλλη μεριά και την καθέλκυσή του στο Σαρωνικό. Σε όλη τη διαδρομή υπήρχε ένας πέτρινος διάδρομος, εκπληκτικό έργο, που λεγόταν “Δίολκος” (μάλλον από το ρήμα “έλκω”). Σ’ αυτό το κλιπάκι θα δείτε και εκπληκτικές μηχανικές κατασκευές της αρχαίας Ελλάδας, όπως γερανούς, βαρούλκα, κ.α.

Την διαδικασία περιγράφει, ηχητικά, ο αξιολογότατος ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π. και ακαδημαϊκός Θεοδόσης Τάσιος (Πολ. Μηχανικός).

Βέβαια δεν γίνονται αναφορές στις στάσεις του πληρώματος για ερωτικές εκτονώσεις, αλλά μόνο στο προσκύνημα στον ναό με το άγαλμα του Δία και στο καπηλιό (που ίσως να ήταν και ο χώρος ερωτικών συναντήσεων…).

Στο σημείο που αναφέρεται το καπηλιό, που προσέφερε και ζωντανή μουσική, γίνεται μνεία και σύντομη περιγραφή του μουσικού οργάνου ‘”υδραυλις” που ήταν επινόηση του Κτησίβιου του Αλεξανδρέως και πρόδρομος του εκκλησιαστικού οργάνου (Αυτού που λένε “Organ” στην Αγγλική και “Orgel” στη Γερμανική).

Αξίζει να το δείτε.

Advertisements

4 Responses to “Δίολκος: Πώς έσερναν το καράβι στον Ισθμό…”

 1. kaliadni Says:

  confirmed 🙂

 2. kyrantreas Says:

  ..ελα ρε !χθες το βραδυ το εβλεπα με την κορη μου(παραγγελια της δασκαλας)…οντως καλη φαση ! ( οχι βεβαια για αυτους που τραβαγαν)

 3. Άθεος Says:

  Είχες δίκιο, Ηλιότυπε, αξίζει να το δει κανείς.

 4. exofthalmi Says:

  …..και εσυ κι οιστασεις σου! Θου Κυριε! Ευλογησον!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: