Ο Στάλιν και… οι “άλλοι”!


‘Ολοι έχουμε ακούσει τις κατηγορίες εναντίον του Στάλιν, που εκτοξεύουν ακόμη και πολλοί κομμουνιστές. Τον κατηγορούν ότι εξόντωσε χιλιάδες αντικαθεστωτικούς, ότι έστειλε στα στρατόπεδα της Σιβηρίας  και στα “ψυχιατρεία” χιλιάδες ανθρώπους και άλλα πολλά. Βέβαια όλα αυτά τα ακούμε εμείς που είμαστε πολύ μακρυά τόσο γεωγραφικά όσο και χρονικά, από τη Σοβιετική ‘Ενωση (που διαλύθηκε πριν 20 χρόνια) και δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε κατά  πόσο είναι αληθινά ή ήταν το αποτέλεσμα μιάς δυτικής συνωμοσίας και συκοφάντησης του ισχυρότερου σοβιετικού ηγέτη.

Κι εγώ είχα, με βεβαιότητα, σχηματίσει την ίδια γνώμη για τον Στάλιν και την πολιτική του. Τον θεωρούσα ένα διεστραμένο ον που χαιρόταν να εκτελεί, να βασανίζει και να φυλακίζει ανθρώπους. Αυτά μέχρι που πήρα στα χέρια μου το βιβλίο του Δημήτρη Κρέμου, με τίτλο: “Μήπως είχε δίκιο ο Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς;

Ο Δημήτρης Κρέμος (Πυρηνικός Χημικός, πέθανε το 2002) ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος. Τον είχα κάποτε δάσκαλο και μπορώ να μιλήσω γι’ αυτόν. Πέραν από τις εκπληκτικές γνώσεις του ήταν ένας εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος, με κρίση που την ζήλευα. Και γι’ αυτό και διαβάζω προσεκτικά αυτά που αναφέρει στο βιβλίο του και προσπαθώ να τα δω με αντικειμενική ματιά. ‘Οσο κι αν ήταν επηρεασμένος από τις πολιτικές του θέσεις, ο Κρέμος ήταν ένας εξαιρετικός επιστήμονας με ψύχραιμη σκέψη και δεν θα μπορούσε να είχε διαστρεβλώσει τόσο την ιστορία, στις αναφορές του στον Στάλιν. Εκεί, λοιπόν, διαβάζεις ότι  την εποχή που η ΕΣΣΔ ήταν μιά νέα τάξη πραγμάτων για τον λαό, η επαναστατική αλλαγή συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

Το αν είναι καλός ή όχι ο κομμουνισμός είναι ένα άλλο ερώτημα που ακόμη ερευνάται και υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες  απόψεις γι’ αυτό. ‘Ομως αυτοί που έκαναν την επανάσταση για καλό την έκαναν κι αν ήθελαν να την διατηρήσουν έπρεπε να αμυνθούν σκληρά εναντίον των αντιδραστικών. ‘Ηταν φυσικό να συνοφαντηθεί από τους αντιπάλους του ο σκληρός αμύντωρ της επανάστασης, αφού ήταν στόχος τους . Διαβάζοντας το βιβλίο του Κρέμου κατάλαβα το μέγεθος του αγώνα που έκανε αυτός ο άνθρωπος εναντίον του ναζιστικών λεγεώνων του Χίτλερ, για να σώσει τη χώρα του από την κατάληψη και καταστροφή, αλλά και εναντίον της αντίδρασης, ιδιαίτερα από την πλευρά του διεθνούς φασισμού και των σκληρών καπιταλιστών.  Κι ο Κρέμος γράφειι ότι είχε κάνει λάθη και υπερβολές ο Στάλιν, αλλά ήταν τέτοιος ο αγώνας για την επιβίωση της ΕΣΣΔ που ήταν φυσικό και αναμενόμενο να έχουν γίνει.

Τελικά η χλιαρή στάση και η υπονομευτική δράση των επιγόνων διέλυσε την Σοβιετική ‘Ενωση, αφού η κατάσταση είχε φτάσει σε ένα φριχτό σημείο εξαθλίωσης. Φυσικό ήταν, αφού τα στελέχη του καθεστώτος είχαν διαφθαρεί μέχρι το μεδούλι.

Η γνώμη μου για τον κομμουνισμό (αν και δεν μετράει ιδιαίτερα η δική μου γνώμη), όπως εγώ τον έχω αντιληφθεί, είναι ότι για να εφαρμοστεί πλήρως απαιτεί πολύ υψηλό επίπεδο των ατόμων της κοινωνίας και κυρίως, δυνατότητα υπέρβασης του εγωισμού. Αν υπάρχουν αυτά, δεν χρειάζεται η βία για να διατηρήσει την έννομη τάξη, δεν χρειάζονται ούτε καν νόμοι.  Αυτά νομίζω ποτέ δεν επιτεύχθηκαν, ούτε στο ελάχιστο, στις χώρες που υποτίθεται ότι ήταν  κομμουνιστικές (έστω, σοσιαλιστικές) και ο δρόμος που είχαν πάρει δεν φαινόταν να βγάζει πουθενά. Αποτέλεσμα (και απόδειξη): οι “ηγέτες” τους κετέληξαν να αποτελέσουν τις κάθε είδους μαφίες στις χώρες αυτές, μετά την πτώση τους απο τις ηγετικές θέσεις!

Ο κόσμος φαίνεται ότι είναι, ακόμη, πολύ ανώριμος για κομμουνισμό, που θα πρέπει να αποτελεί τον επιθυμητό απώτερο στόχο κάθε κοινωνίας…

Advertisements

14 Responses to “Ο Στάλιν και… οι “άλλοι”!”

 1. ευαγγελος Says:

  Είμαστε πλήρως βυθισμένοι μέσα στον
  κόσμο της ‘ανταλλακτικής αξίας’ και μέσα στην ωμή κι άγρια πραγματικότητά της,φιλαράκι μου…..καληνυχτιά!!

 2. zwaki Says:

  Είχα καιρό να διαβάσω ή να ακούσω ένα σχόλιο για το Στάλιν και να μην χαρακτηρίζεται από ηλιθιότητα. Συνήθως, αναφέρονται στο πρόσωπο αυτό άτομα αδαή ή με ελλειματική γνώση, αναμεταδότες/αναμασητές ήχων.Έχω βαρεθεί να παίζουν στην τιβί ντοκυμανταίρ με τίτλο τύπου “οι μεγάλοι σφαγείς τις ιστορίας” και να εμφανίζεται ο Στάλιν ως μεγας ανταγωνιστής του Χίτλερ στην κατάκτηση του τίτλου του “Μέγα Σφαγέα”. Ε, όχι είναι άδικο.
  Ε λοιπόν, εγώ δεν ήμουν εκεί. Δεν έζησα εκεί. Δεν είμαι ιστορικός ούτε έχω κληρονομικό χάρισμα. Όμως, επειδή τιμώ τη λογική δε μπορώ παρά να θεωρήσω απάνθρωπο να κατατάσσουν στην κατηγορία “εγκληματίες” τον Στάλιν, τον άνθρωπο που σταμάτησε τον Χίτλερ. Κυρίως όμως, είναι απάνθρωπο να συκοφαντεί κανείς έναν άνθρωπο που σκέφτηκε ως ηγέτης, με γνώμονα το κοινό καλό και τη αναδιαμόρφωση της κοινωνίας και μόνο σκοπό την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης. ΟΙ μέθοδοι που χρησιμοποίησε ο Στάλιν , αν και πολύ απέχουν από αυτό που προσπαθούν να παρουσιάσουν οι πολέμιοί του, ήταν, πιστεύω, οι ενδεδειγμένες για την τότε συγκυρία. Ας μη ξεχνάμε ότι ηταν ηγέτης μιας επανάστασης. Και ως τέτοιος έπρεπε, όφειλε,να έιναι αποφασιστικός με πυγμή και επιμονή στις θέσεις του. Και πως θα ξεριζωνόταν η σαπίλα του τσαρικού βάλτου? Με χάδια? Ξέρετε καμιά εξυγίανση/επανάσταση να επικράτησε με ροδοπέταλα? Εκείνη την εποχή χρειαζόταν η Ρωσσία έναν ηγέτη σαν τον Στάλιν. Βέβαια, η ιστορία δεν είναι πάντα στοργική με την αλήθεια και αυτό επειδή στόχος της δεν είναι σχεδόν ποτέ η καταγραφή της αλήθειας αλλά η δηλητηρίαση των μαζών ανάλογα με τα συμφέροντα που αναγομώνουν την πένα του “ιστορικού”.
  Δεν είναι πολύ κουτό να έχουμε καταντήσει παπαγάλοι ή μαϊμούδες ενώ γεννηθήκαμε άνθρωποι? Ας μάθουμε να διαμορφώνουμε μόνοι μάς άποψη, όχι να αναμασάμε θέσεις που δεν είναι δικές μας και δε μας εκφράζουν ούτε εξυπηρετούν τα δικά μας συμφέροντα.
  Άλλο ζήτημα το γιατί απέτυχε στην εφαρμογή του το κομμουνιστικό σύστημα. Μάλλον φταίει ότι ο άνθρωπος δε μπορεί να σκεφτεί παρά μόνο τον κώλο του. Από εκεί ξεκινάει το κακό. Δεν μπορεί να εφαρμοστέι ο κομμουνισμός στις ανθρωπινες κοινωνίες, είναι κόντρα στην ατομικιστική φύση του ανθρώπου (άλλο αν έχουν όλοι κομμουνιστικές ιδέες!). Αυτό δεν εκτίμησε ο Στάλιν. Και έτσι τον αυτοκτόνησαν, τον δυσφήμισαν, τον διαστρέβλωσαν.
  Ελπίζω να διατίθεται ακόμη το βιβλίο που προτείνεις.

 3. Snowball Says:

  Ο Στάλιν σίγουρα έχει συκοφαντηθεί στα πλαίσια μιας δυτικής/καπιταλιστικής προπαγάνδας που αντιμετώπιζε οτιδήποτε θύμιζε σοσιαλισμό-κομμουνισμό ως κάτι σατανικό… Επίσης είναι γελοία η ηθική εκείνη που κουνάει το δάχτυλο για την ορθότητα ή όχι των μεθόδων που ακολουθήθηκαν στην ΕΣΣΔ για να ξεριζωθεί ο τσαρισμός λες κι οι επαναστάσεις γίνονται με ροδοπέταλα ή λες και ήταν (και είναι) ηθικότεροι αυτοί που καταδικάζουν λαούς ολόκληρους σε πείνα και εξαθλίωση…

  Αυτό που δεν μπορώ όμως να συγχωρήσω στον Στάλιν είναι οι Δίκες της Μόσχας και η Προσωπολατρεία, το γεγονός ότι για να διασώσει τον σοσιαλισμό σε μια μόνο χώρα έκανε εκπτώσεις που τελικά οδήγησαν σταδιακά στον εκφυλισμό…

 4. kostas-sofia Says:

  Αν υπάρχουν αυτά, δεν χρειάζεται η βία για να διατηρήσει την έννομη τάξη, δεν χρειάζονται ούτε καν νόμοι. Αυτά νομίζω ποτέ δεν επιτεύχθηκαν,

  Αγαπητε Β τα ανωθεν μαλλον για την αληθινή αναρχία ειναι…

 5. kaliadni Says:

  Ξεκινώντας και την δική μου παρατήρηση στο ποστ αυτό με αφορμή την ανάρτηση από το zwaki θα ήθελα να πω ότι ηλιθιότητα δεν είναι μόνο αυτό που δεν προσαρμόζεται στις δικές μας αντιλήψεις αλλά επίσης και το να βλέπεις τα πράγματα μη καθαρά γιατί ίσως βολεύει κάπως τις προσωπικές θέσεις.Τι θέλω να πω.Όντως έγινε προπαγάνδα κατά του κομμουνισμού.Ήταν όμως όλα προπαγάνδα;Βολικό ακούγεται.Και αν ναι γιατί τότε έπεσε ο σοσιαλιστικός κόσμος εν μία νυκτί;Πως υποστηρίζεις κάτι χωρίς να το έχεις ψάξει ουσιαστικά;Απορρίπτεις την σφαγή της Κροστάνδης δηλαδή;Αμφισβητείς τι;Ότι στο υποτιθέμενο σοσιαλισμό απαγορευόταν ακόμα και η μικρή ιδιοκτησία;Να μην μπορείς να έχεις 5 ντομάτες παραπάνω;Να μην υπάρχει ελευθερία στην προσωπική πρωτοβουλία και έκφραση στην τέχνη επιβάλοντας τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό ως μοναδικό ρεύμα τέχνης;
  Γιατί τα λέω όλα αυτά;Θεωρώντας ότι ο εαυτός μου ανήκει στον αριστερό χώρο ως προς την προσέγγιση της κοινωνίας και της ζωής βλέπω πλέον ώριμα αυτό που μου πλασάρανε στα αθώα μου χρόνια ως ιδανικό και ιδεατό που το καταστρέψανε οι καπιταλιστές.Με ενοχλέι και μένα η αλήθεια κάποιων πραγμάτων αλλά δυστυχώς το παρελθον δεν διαγράφεται.Μόνο αντικείμενο μελέτης αποτελεί παρά μέσο για να ξαναϋποστηρίξουμε κάτι σαθρό.Γιατί δυστυχώς και ο Στάλιν εκμεταλλεύτηκε την αλλαγή πρός ο΄φελός του καια να δημιουργήσει ένα κράτος χειραγωγούμενο που έβλεπε εχθρούς παντού πράκτορες κλπ κλπ.Γιατί αν ο λαός είναι μαζί σου δεν έχεις να φοβηθείς κανέναν.
  Αποδείκτηκε και αυτός άλλο ένα παράδειγμα της αλλοίωσης που επιφέρει το μικρόβιο της εξουσίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
  Χαιρετισμούς.

 6. zwaki Says:

  Kaliadni, δεν καταλαβαίνω γιατί θίχτηκες από τη χρήση του όρου “ηλιθιότητα”. Επέλεξες να πιαστείς από μια λέξη που χρησιμοποίησα χωρίς να διαβάσεις το υπόλοιπο κείμενό μου ή ίσως το διάβασες αλλά δεν το κατάλαβες αλλά δεν πειράζει.
  Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσά μας. Εσύ ανήκεις στην νεοαριστερά (εσύ το λές). Εγω δεν ανήκω πουθενά. Κατά τα άλλα δε θα κάτσω να αντικρούσω ένα – ένα από αυτά που γράφεις περί ζαρζαβατικών κλπ γιατί τα επιχειρήματά σου άγγιξαν πάτο.

 7. koulpa Says:

  από μωρό αντιμετώπιζα την επίσημη ιστορία με επιφίλαξη.. με κριτήριο τελικά τι μου φαίντεται πιθανό και λογικό από τις εμπηρίες μου.. δε μπορώ να ξέρω τι ισχύει από την ιστορία.. αλλά σε μια τεράστια χώρα με με υερεπάρκια πορων.. όταν οι πολίτες πεινούν.. κάποιο λάθος υπάρχει.. και ακόμα χειρότερα.. σε μια χώρα που απαγορεύεται η έξωδος.. δεν έχει ευτυχισμένους υπηκόους.. γενικά είναι απλά τα πράγματα.. οι περίπλοκες θεωρίες μάλον αποπροσανατολισμός επιχειρούν.. :):)
  40 και πλέον έτη το σκέφτομαι.. και δε μπορώ να αντικρούσω την πρώτη μου παιδική εντύπωση.. ωραίες θεωρίες ο κομουνισμός κι ο χρηστιανισμός.. αλλά δε ταιριάζουν με τη ζωική μας υπόσταση.. :):)
  καλημέρα και χρόνια πολλά και καλά :):)

 8. kaliadni Says:

  Χμμ..η απαγόρευση της μικρής ιδιοκτησίας επιχείρημα απλό επιχείρημα;
  Ή μήπως η σφαγή αυτών που υποστήριξαν τον Στάλιν στην επανάσταση είναι φούμαρα;Ισως δεν ξέρεις για να αντικρούσεις.Έγραψα ένα σώρο πράγματα και απλά τα προσπερνάς.ϊσως και συ δεν κατάλαβες γιατί έφερα τα παραδείγματα.
  Όσο για την ηλιθιότητα ναι θίχτηκα γιατι μία αγαπημένη ψυχαγωγία του λαού μας είναι να θεωρούμε ότι οι υπόλοιποι είναι χαζοί και λίγοι μπροστά μας.Κάποια στιγμή πρέπει να τελείωσει αυτό το παιχνιδάκι και να κάνουμε πιο σοβαρούς διαλόγους πέρα από την προσβολή των υπολοίπων.Δεν ανήκω σε καμία νεοαριστερά.Είμαι ακομμάτιστος άνθρωπος.Δεν μπήκες καν στη διαδικασία να καταλάβεις την έκφραση ”Θεωρώντας ότι ο εαυτός μου ανήκει στον αριστερό χώρο ως προς την προσέγγιση της κοινωνίας και της ζωής… ”
  Και εφόσον είσαι ακκομάτιστος κάτι το οποίο θεωρώ σώφρον στην σύγχρονες μέρες είσαι ”υποχρεωμένος” να κρίνεις αντικειμενικά και με ιστορική ακρίβεια.Αλλιώς αν δεν λειτουργούμε έτσι αργά ή γρήγορα το σύστημα θα μας απορροφήσει όλους.
  Εδώ δεν προσβάλουμε ούτε τσακωνόμαστε.Συζητάμε.Και αν ξεφεύγει λίγο ο τόνος, ε δεν πειράζει ενήλικες είμαστε, μην φτάσουμε να μας κάνει κουπεπέ ο Ηλιότυπος.

 9. NetMan Says:

  Αλιως σκεφτεται και πρατει ενας οικογενειαρχης και αλλιως ενας κυβερνητης.
  Ενας κυβερνητης πρεπει οπωσδηποτε να ειναι δυνατος…Το αν ειναι και καλος,κανεναν δεν ενδιαφερει.
  Γνωμη δεν εχω για τον Σταλιν,ομως ειμαι σιγουρος πως πολλες υπερβολες εχουν γραφτει γι αυτον.

 10. ria Says:

  Καλή χρονιά με υγεία και ευημερία.
  Με αγάπη και κατανόηση.
  Με υπομονή και επιμονή.
  Μα πάνω απ’ όλα με ανθρωπιά.

  Χαρούμενο το 2011!!!

 11. heliotypon Says:

  >ευάγγελος: Και δεν θα βγούμε ποτέ από κει, στο ορατό μέλλον…

  >zwaki: Νομίζω περίπου τα ίδια λέμε. Αν δεν ξεριζωθεί από τον άνθρωπο η ατομικιστική αντίληψη του κόσμου, αν δεν αντικατασταθεί το “εγώ” από το “εμείς”, κομουνισμός δεν πρόκειται να επικρατήσει πουθενά. Κι εκεί που υπάρχει ακόμα (Β. Κορέα, Κούβα) δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Δεν αναφέρω την Κίνα βέβαια, γιατί αυτή είναι κάποιο άλλο κοινωνικοπολιτικό σύστημα, ασχέτοως του αν θέλουν να ονομάζονται κομουνιστές…

  >Snowball: Δεν ξέρω ποιά και πόσα τρωτά είχε ο Στάλιν. Η γενική εικόνα ενδιαφέρει. Και συγκεκριμένα αν ήταν εγκληματική φύση ή απλώς ένας σκληρός ηγέτης που προσπάθησε να κάνει καλό στον τόπο του και στον κόσμο. Δεν είμαι ιστορικός ούτε έχω ειδικές γνώσεις. Απλώς παρατηρώ και συλλέγω πληροφορίες.

  >Kaliadni: ‘Ολα αυτά που λες σωστά είναι, αλλά απέχουμε από τις συνθήκες εκείνης της εποχής. Το κομμουνιστικό κίνημα ξεκίνησε μα ανυστερόβουλους σκοπούς. Αλλά και πολλοί γονείς αν και ανυστερόβουλοι, καταλήγουν να κάνουν κακό στα παιδιά τους. Είναι πολλοί ποαράγοντες που συνεργάζονται για κάθε αποτέλεσμα.

  >Koulpa: Σίγουρα όλες οι θεωρίες που αντιτίθενται στο αυστηρά προσωπικό μας όφελος βρίσκουν αντίδραση. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα ελλιπούς παιδείας. Με παιδεία δεν χρειάζεται να εξαναγκάσεις. Θα λειτουργούσε μόνος του ο σοσιαλισμός…

  >NetMan: Σίγουρα έχουν γραφεί υπερβολές και μάλλον έχει κάνει κι αυτός υπερβολές και λάθη. Η γενική κατεύθυνση ενδιαφέρει…

  >ria: Σωστά τα λές και σωστό το περιεχόμενο των ευχών. Αντεύχομαι. Να είσαι καλά και να μπορείς βοηθάς τους ανθρώπους όσο γίνεται περισσότερο, όπως φαίνεται ότι κάνεις…

 12. zwaki Says:

  Καλιάδνη
  πρέπει να τριτολογήσω μιας και έχει γίνει αναφορά σε εμένα. Λοιπόν, το ότι δεν θα κάτσω να αντικρούσω ένα ένα τα επιχειρήματα σου οφείλεται στο ότι στόχος δικός μου δεν είναι να σε μεταπείσω ή να σε πεισω για κατι, όπως επίσης και στο ότι βαριέμαι. Η άποψή μου διαμορφώθηκε κατόπιν μελέτης και τριβής με την πραγματικότητα και αυτό μου αρκεί. Το να πείσω εσένα και οποιονδήποτε άλλον έιναι κάτι το οποίο δεν θα έκανα στο αιώνα τον άπαντα, διότι είναι κάτι το οποίο εγω θεωρώ ηλιθιο, και σορρυ κιολας για τη χρησιμοποιηση για δευτερη φορα του επιθέτου αυτού.
  Κατά τα άλλα “καλή χρονιά” με μυαλό σε εγρήγορση!

 13. kaliadni Says:

  Δεν τίθεται θέμα αλλαγή απόψεως των συνομιλητών.Απλά έγινε μια παράθεση αντικειμενικών στοιχείων και ιστορικά αποδεδειγμένων για μια κατάσταση.Από κει και πέρα δεν καταλαβαίνω που βρίσκεται το κακό στον διάλογο και την αντιπαράθεση.Είναι απ τα λίγα υγιή αγαθά που έχουν μείνει άθικτα στην χώρα αυτή.Τέλοσπάντων, καλή χρονιά και σε σένα όσο μπορεί να είναι αυτή.

 14. M Says:

  Αχχχ, αυτή η ροματική ιδέα για τον κομμουνισμό. Ρε παιδιά… δεν είδατε τι έγινε στις χώρες όπου υπήρχε κομμουνισμός; Είναι εναντίον της ανθρώπινης φύσης η ιδεολογία του κομμουνισμού: ένας άνθρωπος πρέπει πάνω απ’όλα να είναι ελεύθερος – και ο κομμουνισμός το αποκλείει αυτό. Και αμάν πια με αυτήν την “ισότητα”.
  Όπως λέει ο Friedrick Hayek: There is all the difference in the world between treating people equally and attempting to make them equal.
  Και σε όποιον γουστάρει τον Στάλιν наздарове με βότκα Stalinskaya: http://www.prodal.ro/images/stiri/oct2010/isc.jpg
  Εμένα προσωπικά η ιδέα να ονομαστεί βότκα στον Στάλιν μου είναι το ίδιο σιχαμένη όσο και ένα Hitler Schnapps π.χ. αλλά… άλλοι άνθρωποι, άλλα γούστα…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: