Το άσυλο…


Τα πρόσφατα γεγονότα του κτηρίου της Νομικής μου έδωσαν έναυσμα για σκέψεις (ίσως το μόνο καλό τους). Επανήλθε στη δημοσιότητα η λέξη “άσυλο”, που την χρησιμοποίησαν με μεγάλη αοριστία (για να μην πω ανευθυνότητα) οι περισσότεροι δημόσιοι ομιλητές. Πανεπιστημιακό άσυλο και πολιτικό άσυλο συχνά μπερδεύονταν χωρίς διάκριση και χωρίς ειρμό στην διατύπωση.

Άσυλο:  Ετυμ. Από το στερητικό “α” και το ρήμα “συλώ” (παραβιάζω, καταστρέφω,). Χώρος που δεν επιτρέπεται να παραβιαστεί.

Η έννοια ανάγεται στον μεσαίωνα, αλλά στην Ελλάδα καθιερώθηκε το ακαδημαϊκό άσυλο το 1982 από την κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου. Η έννοια του ασύλου είναι  η προστασία της διακίνησης των ιδεών, από αυταρχικά καθεστώτα. Βέβαια, αν είχαμε μιά δικτατορία σιγά μην σεβόταν το ακαδημαϊκό άσυλο, όπως σεβάστηκε η χούντα αυτούς και άλλους θεσμούς!  Πολύ περισσότερα, σχετικά με το άσυλο, θα βρείτε στον ιστοχώρο Πάρε-Δώσε που τα λέει πολύ πιο καλά από μένα και παραθέτει και απόψεις (υπέρ και κατά).

Πανεπιστημιακό ‘Ασυλο: Η απορία μου είναι κατά πόσο ένα πανεπιστημιακό κτήριο πρέπει να αποτελέσει καταφύγιο κακοποιών, είτε αυτοί είναι εξωπανεπιστημιακοί είτε είναι φοιτητές (δεν είναι όλοι οι φοιτητές άγιοι…). Η έρευνα και η διάδοση ιδεών δεν είναι καθόλου το ίδιο με την διάδοση βομβών μολότωφ και την λαηλασία των εργαστηρίων και γραφείων που εμείς έχουμε πληρώσει (και ξαναπληρώνουμε κάθε χρόνο!). Δεν λέω ότι οι μολότωφ ειναι παντελώς άχρηστες και αν ήμουν νεότερος πολύ πιθανό να πέταγα κι εγώ σε πολλές περιπτώσεις που η αγανάκτηση περισσεύει.  Εκτός, όμως, από τους , έστω συνειδητούς εκτοξευτές μολότωφ, υπάρχουν και πλήθος κακοποιών που εκμεταλλεύονται την προστασία του ασύλου και καταφεύγουν εκεί μέσα για να εξασφαλίσουντην ατιμωρησία. Η ερώτηση, λοιπόν, προς κάθε υποστηρικτή της επέκτασης του πανεπιστημιακού ασύλου, πέραν από τους φοιτητές ή τους διανοούμενους που θέλουν να διαδώσουν τις ιδέες τους, και στους κακοποιούς είναι: Θέλετε, αδέρφια, να αφήνονται οι κακοποιοί ελεύθεροι να δρούν και να καταστρέφουν τα πανεπιστήμια όπου (υποτίθεται ότι…) σπουδάζουν τα παιδιά; Θέλετε να μετατρέπονται τα πανεπιστημιακά κτήρια σε  ορμητήρια κακοποιών; Θέλετε να πληρώνετε τα (κυριολεκτικά) σπασμένα από τους κακοποιούς, κάθε τόσο; Αν θέλετε δικαίωμά σας είναι, αλλά εγώ και πολλοί άλλοι δεν το θέλουμε. Ναι. λοιπόν, στο πανεπιστημιακό άσυλο όταν αυτό εξυπηρετεί τη διανόηση, την ελευθερία των ιδεών, των όποιων ιδεών, ΟΧΙ όταν δίνει άσυλο σε κακοποιούς. Εκτός αν η νέα κουλτούρα της διανόησης περιλαμβάνει και την αντικοινωνική συμπεριφορά των χουλιγκάνων και κάθε είδους καταστροφέων που έχουν κάνει την καταστροφή και το έγκλημα ιδεολογία. ‘Η μήπως αυτοί κινούνται από “άλλα” κίνητρα και από “άλλους” που κάτι αποκομίζουν από τις πράξεις τους!

Πολιτικό ‘Ασυλο: Τα αυταρχικά (δικτατορικά) καθεστώτα σε όλον τον κόσμο (περιλαμβάνονται και τα ισλαμικά, βεβαίως, βεβαίως) δεν ανέχονται διαφορετικές θέσεις και διώκουν κάθε άτομο που εκφράζει διαφορετικές απόψεις ή κινείται εναντίον τους. Τις δοκιμάσαμε με τη χούντα αυτές τις καταστάσεις και ξέρουμε τι σημαίνουν. Αυτά, λοιπόν, τα άτομα που διώκονται από τα αυταρχικά καθεστώτα για την αντικαθεστωτική δράση τους έχουν δικαίωμα να ζητήσουν πολιτικό άσυλο σε δημορατικές χώρες και πρέπει να του παρέχεται. ΟΜΩΣ όλες αυτές οι καραβιές λαθρομεταναστών που ζητούν πολιτικό άσυλο, χωρίς να διώκονται, απλά και μόνο γιατί θέλουν να βρουν καλλίτερη ζωή στη δύση, ή γιατί έχουν αποστολή τον εποικισμό των χωρών της δύσης, και που έρχονται σκόπιμα χωρίς χαρτιά, το δικαιούνται; Είναι δυνατόν ΟΛΑ αυτά τα εκατομμύρια να διώκονται; Και πώς αποδεικνύουν ότι διώκονται; Δεν μπαίνουν στον κόπο. Απλώς, βρίσκουν εδώ κάποιους αφελείς που τους μαζεύουν και ζητούν να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Κάτι που δίνεται στους λίγους αντιστασιακούς (πάντα λίγοι είναι αυτοί), να δοθεί, έτσι, αβασάνιστα, στα στίφη των εποίκων; Μας δουλεύουν, αδέρφια. ‘Εχουν καταλάβει τις ευαισθησίες μας (γιατί έχουμε τέτοιες εκεί που δεν πρέπει και δεν τις έχουμε εκεί που πρέπει) και μας δουλεύουν.

Αν έχετε διαφορετικές απόψεις να τις ακούσουμε.

Advertisements

10 Responses to “Το άσυλο…”

 1. houlk Says:

  Καλημέρα.
  Οι απόψεις σου με βρίσκουν σύμφωνη 100%.

 2. glaykidarling Says:

  το αστείο ξέρεις ποιο είναι…πως όλοι αυτοί που βροντοφωνάζουν για το άσυλο και τα δικαιώματα και την ελευθερία ιδεών και απόψεων,μόλις πάς να τους πεις κάτι διαφορετικό πέφτουν να σε φάνε…
  το άσυλο σε μία δημοκρατικότατη κοινωνία είναι παρωχημένο!

 3. marianaonice Says:

  ΟΜΩΣ όλες αυτές οι καραβιές λαθρομεταναστών που ζητούν πολιτικό άσυλο, χωρίς να διώκονται, απλά και μόνο γιατί θέλουν να βρουν καλλίτερη ζωή στη δύση, ή γιατί έχουν αποστολή τον εποικισμό των χωρών της δύσης, και που έρχονται σκόπιμα χωρίς χαρτιά, το δικαιούνται; Είναι δυνατόν ΟΛΑ αυτά τα εκατομμύρια να διώκονται;

 4. ria Says:

  όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, ταυτιζονται οι απόψεις μας.

  όσον αφορά το πολιτικό άσυλο θα υπερθεματίσω λέγοντας ότι όλοι αυτοι οι “κατατρεγμένοι” πλήρωσαν πάνω από τρεις χιλιάδες δολλάρια για να έρθουν στη χώρα μας. σε χώρες οπως το πακιστάν η ινδια και το μπαγκλαντές, με τόσα λεφτα ζεις άνετα μια δεκαπενταετία. γιατί να φύγουν από εκεί; και πως βρήκαν τοσα λεφτά; άρα μάλλον κακοποιοί και καταζητούμενοι από την αστυνομία για εγκλήματα του κοινού ποινικού κώδικα ήταν και γιαυτο έφυγαν. άμα έχει τόσα λεφτά μάλλον είσαι κυβερνητικός και τότε δε φεύγεις! σκέψου το και θα δεις ότι έχω δίκιο.

  καλό βράδυ.

 5. kaliadni Says:

  Παρέλειψες να σχολιάσεις άλλο ένα άσυλο.
  Το βουλευτικό
  Καλημέρα.

 6. kaliadni Says:

  Όσο για την ασυλία η έννοιά της ανάγεται πολύ παλαιότερα και πιο συγκεκριμένα εμφανίζεται και τον 3ο-2ο αιώνα π.Χ. από το ελληνιστικό μακεδονικό κράτος. Ξεκίνησε από τον θεσμό ασυλίας των ναών για να απαλλάθπουν από αντίποινα και μετά υιοθετήθηκε από τις πόλεις-κράτη οι οποίες ζητούσαν προστασία και κατεπέκτασιν ασυλία από τα μεγάλα ελληνιστικά βασίλεια.

 7. heliotypon Says:

  >Houlk: Χαίρομαι που συμφωνείς.

  >glaykidarling: Υπάρχουν ομάδες (και κόμματα) που κόπτονται για τη δημοκρατία. ‘Οταν, όμως η όποια πλειοψηφία (π.χ. συντεχνιακή) δεν συμφωνεί μαζί τους, τότε τους κατηγορούν για φασίστες και αναλαμβάνουν δυναμική αντιμετώπιση (π.χ. κλείσιμο δρόμων, λιμανιών, επιχειρήσεων, υπηρεσιών, συγκοιμωνιών, κ.α.). Απορώ πώς δεν διεκδίκησαν κυβέρνηση ακόμη με τους ίδιους δυναμικούς τρόπους!

  >marianaonice: Μάλλον όχι. Πολιτικό άσυλο δικαιούνται, στην ουσία, οι ακτιβιστές και πολιτικοί αντίπαλοι των αυταρχικών καθεστώτων κι αυτοί είναι λίγοι. Σήμερα άκουγα (λαθρο;)μετανάστες από το Bangladesh στην ΝΕΤ2 να λένε ότι οι λαθραίοι πληρώνουν €10.000 για να έρθουν εδώ. Μα €10.000 για τις χώρες τους είναι μεγάλη περιουσία που αν την έχεις κάνεις ό,τι θέλεις. Δεν είναι τρελλό;
  ΥΓ: Γιατί έκλεισες το Blog σου;

  >ria: Διάβασε το παραπάνω σχόλιό μου στην marianaonice. Φυσικά κι έχεις δίκιο.

  >kaliadni: Το βουλευτικό άσυλο το θεωρώ απάτη εναντίον του λαού. Δεν είναι άσυλο αυτό. Κακοήθεια είναι! Ναι, και στους αρχαίους Ελληνικούς ναούς νομίζω υπήρχε άσυλο.

 8. Tasos Says:

  Το άσυλο είναι προνόμιο δεν είναι δικαίωμα. Τα προνόμια χρειάζονται να τα ελέγχουμε αλλιώς γίνονται “παραθυράκια” διαφθοράς. Αυτό άλλωστε γίνεται με όλα τα προνόμια κάθε κοινωνίας που ανεξέλενκτα χαρίζουν σε άλλους μισθούς, πλούτο, δικαιώματα, προστασία κτλ εις βάρος άλλων. Ο λαός παραπονιέται γιατί μερικοί έχουν προνόμια και άλλοι όχι, αλλά τι κάνει; Επιδιώκει και αυτός τα δικά του προνόμια! Φαύλος – κύκλος! ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ: κατάργηση όλων των προνόμιων, ίσοτιμη επιβολή των νόμων για όλους τους πολίτες!

  Οι μετανάστες δεν διαφέρουν από άλλους ανθρώπους. Ψάχνουν να βρουν ένα μέρος που να μπορέσουν να ζήσουν ασφαλείς και να ταίσουν τις οικογένειες τους! Πληρώνουν ακριβό τίμημα γι’αυτό! Θα το βρουν στην Ελλάδα; Αν ναι, θα μείνουν, άν όχι θα φύγουν! Πάντως η φιλόξενια των Ελλήνων μάλλον ισχύει μόνο όταν είναι να πάρουμε, γιατί όταν φαίνεται να μας πέρνουν κάθε τι άλλο από φιλόξενοι δεν είμαστε!

 9. heliotypon Says:

  >Tasos: Φοβάμαι ότι στην Ελληνική γλώσσα το προνόμιο και το δικαίωμα δεν έχουν εντελώς ξεκαθαρσμένες έννοιες και συχνά αυτές αλληλοεπικαλύπτονται ή παρανοούνται. Το προνόμιο που δίνεις σε κάποιον επίσημα, γίνεται δικαίωμα. Κα βάσει αυτού γεννώνται και οι διεκδικήσεις.

  Οι μετανάστες σίγουρα αναζητούν ένα καλλίτερο μέλλον, στην πλειοψηφία τους. Είναι χώρες που αντέχουν εκατομμύρια μετανάστες. Η Ελλάδα δεν τα αντέχει. Αυτή τη στιγμή, που η οικονομία είναι στο κατώφλι της καταστροφής, εκατομμύρια ευρώ φεύγουν κάθε μέρα για τις χώρες των μεταναστών νόμιμων και μη. Αδειάζει το σακκούλι και κάποια στιγμή δεν θα βρίσκουμε ψίχουλο. Χώρια ότι πολλοί από τους λαθρομετανάστες ασχολούνται με το έγκλημα για βιοπορισμό, χώρια ότι περιοχές ολόκληρες έχουν μετατραπεί σε γκέτο, χώρια ότι δειλά αλλά σταθερά σηκώνει κεφάλι το ισλάμ, με απαιτήσεις και επιδείξεις δύναμης. Αυτή νομίζω είναι και η μεγαλύτερη απειλή. Και όταν οι ‘Ελληνες βλέπουν απειλή δεν είναι φιλόξενοι. ‘Οπως δεν είναι κανένας. Οι περισσότεροι μετανάστες που ήρθαν 20+ χρόνια εδώ δεν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. Οι σημερινοί που έρχονται με καραβιές δεν μπορεί να είναι καλοδεχούμενοι. Με κανένα κριτήριο.

 10. bartimaeus Says:

  Φιλε Ηλιοτυπον θα διαφωνισω με τη γενικευση που δινεις στην ενοια και εκμεταλευση του πανεπιστημιακου ασυλου.
  Θα δωσω ενα παραδειγμα για να γινω απολυτα κατανοητος.
  Πριν απο περιπου 4 χρονια εγινε μια μαζικη αντιδραση των φοιτητηων εναντιον του αρθρου 16. Κατα τη διαρκεια αυτης της αντιδρασης τελουσαν υπο καταληψη σχεδον ολες οι ανωτερες και ανωτατες σχολες της χωρας. Παρολα αυτα 20 μ%^&στηρια(για μενα) που πεταγαν πετρες και μολοτωφ και μετα κρυβοντουσαν στο χωρο του πολυτεχνειου “καταφεραν” να τραβηξουν ολα τα μεσα πανω τους. Για μενα ναι το πανεπιστημιακο ασυλο πρεπει οπωσδηποτε να συνεχισει να υπαρχει για ενα και μονο λογο. Δε φοβαμαι ενα φασιστικο καθεστως, γιατι οπως πολυ σωστα ειπες δε θα δωσει σημασια σε νομους και θεσμους. Τη Δημοκρατια μας φοβαμαι η οποια με προσχημα τους λιγους, αντικοινωνικους μπαχαλιαριδες θα ποινικοποιησει τη καθε φοιτητικη αντιδραση. Και δυστυχως με τους Τριμο-Πρετεντερηδες θα ειναι πολυ ευκολο να γινει και “αυτονοητη” κινηση και “θελω” της κοινης γνωμης.
  Χαιρετισμοι.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: