Το σύμβολο…


Τι αντιπροσωπεύει, άραγε, ετούτο το σύμβολο, αδέρφια;

Θεωρητικά: Κληρονομιά χιλιάδων χρόνων. Το λίκνο του πολιτισμού και της δημοκρατίας. Την διανόηση στην τέλεια μορφή της. Τη φιλοσοφία που ξεκίνησε από τούτο τον τόπο. Την υπέρτατη τέχνη. Τις πανανθρώπινες αξίες. Τη φιλοσοφία. Την πηγή της  μαθηματικής σκέψης. Τις ρίζες της ιατρικής. Τον μηχανισμό των Αντικυθήρων. Τη θεμελίωση της λογικής. Τους αγώνες για την ελευθερία κι άλλα πολλά.

Στην (σημερινή) πράξη: Τη λαμογιά. Τον “ωχαδερφισμό”. Το σκουπίδι. Το βόλεμα στο δημόσιο. Τη μίζα και τη διαφθορά. Τις κομπίνες. Την αισχροκέρδεια. Τη γραφειοκρατία. Την απάτη. Τη ρεμούλα. Το κομματικό κράτος και τις κομματικές ταυτότητες. Την κοινοβουλευτικη δικτατορία. Την ασυλία των εκληματιών πολιτικών. Τη δολιοφθορά κάθε προσπάθειας. Την έκπτωση αξιών. Την εξάπλωση των ναρκωτικών. Την εγκληματικότητα. Την αδιαφορία της πολιτείας. Τις καταθέσεις στην Ελβετία. Την ξέφρενη κατανάλωση.  Τα γκέτο. Την ανομία. Την αυτοκαταστροφή. Τον γενικότερο παραλογισμό. Και πολλά, πάρα πολλά, άλλα που ίσως μου διαφεύγουν.

Κάθε προσθήκη καλοδεχούμενη…

Advertisements

19 Responses to “Το σύμβολο…”

 1. Sofia Says:

  Πάντως νομίζω ότι μια μερίδα του κόσμου αρχίζει να συνέρχεται…
  Καλημέρα!

 2. kihli Says:

  θέλω να συμμεριστώ την αισιοδοξία της Σοφίας

 3. kaliadni Says:

  Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν χρειάζεται τόση εξιδανίκευση του παρελθόντος.Είχαν και αυτοίτις μαυρίλες τους.
  Δεύτερον αυτό το σύμβολο αντιπροσωπεύει κάτι τελείως διαφορετικό από αυτά που ανέφερες.Περιλαμβάνει την χριστιανική πλευρά της χώρας και όχι την συνολική.Έχει σύμβολο αυτό που ευθύνεται κατά πολύ για τον αφανισμό των όσων καλών ανέφερες για τους προγόνους μας.
  Το δέχομαι ως σύμβολο της νέας ελληνικής ιστορίας μας όχι όμως ως αντιπροσωπευτικό σύμβολο του πολιτισμού μας.είναι ειρωνεία για μένα και γι αυτό δεν μου είναι αποδεκτό.

 4. kostas-sofia Says:

  Θα συμφωνήσω με την kaliadni!!
  Κώστας

 5. Κωνσταντίνος Καντακουζηνός Says:

  Δεν το γνωρίζω το σύμβολον. Εγώ χρησιμοποιώ αποκλειστικά τον δικέφαλον αετόν, ο οποίος συμβολίζει ανώτερα πράγματα: τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, την Εκκλησίαν της Ελλάδος κτλ.

 6. Κ.Σ. Says:

  Σύμβολο ενότητος ενός ολόκληρου λαού καί συνδετικός κρίκος τών απανταχού τής γής Ελλήνων μέ τήν μητέρα πατρίδα. Παραλλήλως δέ, ποτέ δέν σέ κάνει νά ξεχνάς ότι είσαι μέλος μίας οικογενείας μέ ίδια πολιτισμικά χαρακτηριστικά, κοινούς αγώνες, στόχους καί προορισμό καί επίσης σού υπενθυμίζει τήν καταγωγή σου μέ κοινούς προγόνους καί κοινή ιστορία, μέ παρελθόν, παρόν καί άς ελπίσουμε καί μέλλον.

 7. tonia Says:

  μουνι μου, φιρι φιρι το πας να πιαστουμε μουνοτριχα με μουνοτριχα εδω μεσα! βαλτος εισια? ασε με ησυχη..! τι σε πιανει κ ασχολεισαι με ολα και ξεσηκωνεις καταιγιδες? :Ρ

 8. Πιπερατος Says:

  Στην τελικη το αγαπαμε το συμβολο και ας βριζουμε ολα αυτα που συμβολιζει…

 9. heliotypon Says:

  >Sofia: Μακάρι, αλλά δεν το βλέπω (ακόμη)…

  >kihli: Κι εγώ!

  >kaliadni: Φυσικά και τις είχαν, αλλά αν σήμερα υπάρχει μιά κάποιοα, έστω ελάχιστη, εκτίμηση για την Ελλάδα, σα’ αυτούς το χρωστάμε γιατί πολλοί απ’ αυτούς ήσαν γίγαντες. Και πολιτισμό ανέπτυξαν, σε αντίθεση με μας που οπισθοδρομούμε. Και το σύμβολο, αναγνωρίζω την προέλευσή του, αλλά δεν στέκομαι εκεί, παρά την αρνητικότατη θέση μου έναντι της θρησκείας. Καλώς ή κακώς έχει καθιερωθεί και τον σταυρό τον βλέπω ως ένα απλό γεωμετρικό σχήμα όπως θα μπορούσε να ήταν ένα τρίγωνο ή ένας ρόμβος. Και αυτό το σύμβολο ίσως απαλλάχτηκε από το θολό θρησκευτικό παρελθόν του, μια και απετέλεσε το σύμβολο αγώνων μετέπειτα…

  >Kostas-Sofia: Μα κι εγώ συμφωνώ, αλλά κάπως διαφοροποιούμαι.

  >Κ. Καντακουζηνός: Από κλωτσοσφαιρικούς συλλόγους δεν κατέχω…

  >K.Σ.: Για παρελθόν κάτι έχουμε. Από μέλλον… θολά τα πράγματα!

  >tonia: Αφού οι περισσότερες γυναίκες, σήμερα, δεν διαθέτετε μουνότριχες. Που θα τις βρείτε να τις ξεριζώσετε; 🙂 Ε, αν δεν ασχολούμαι με αυτά θα σκάσω! Τι θέλεις να γράφω μόνο για τα ερωτικά μας;

  >Πιπεράτος: ‘Ετσι νομίζω κι εγώ, αλλά ο συμβολισμός του με μπερδεύει…

 10. Lonely Says:

  Οποιος ξερει εστω και την παραμικρη ιστορια και βασική ψυχολογια ξερει οτι καθε ανθρωπος θελει να ανήκει και να ομαδοποιείται κάτω απο σύμβολα… ετσι αν μη τι άλλο το συγκεκρίμενο αποτελούσε κάποια στιγμή έστω και θεωρητικά σύμβολο ένωσης των ανθρώπων που έμεναν στον νοτιότερο άκρο των βαλκανίων… πλεον δεν αποτελεί τίποτα γιατί αν μη τι άλλο ποτέ μας δεν είμασταν ενωμένοι επειδή το θέλαμε αλλά γιατί είχαμε έναν κοινό εχθρό… κάτι που αποδεικνύουν και οι εμφυλίοι μας 🙂

 11. heliotypon Says:

  >Lonely: Σωστό είναι αυτό μάλλον είναι εντονότερο φαινόμενο στις χαμηλότερης πολιτιστικής στάθμης ομάδες (π.χ. βαλκάνια, ισλάμ) ‘Ισως γι’ αυτό η κομματικοποίηση και η οπαδοποίηση (στο ποδόσφαιρο) καθώς και η πίστη σε θρησκείες είναι τόσο βαθειά ριζωμένα φαινόμενα στον τρίτο κόσμο (including την αφρικανική χώρα Helladistan).

 12. Lonely Says:

  Μαστορα νομιζω θα διαφωνησω καθως μαλλον σου διαφευγει το οτι στην Αλβιωνα ειχαμε τα οικοσημα… που ενωναν φατριες, και εργατες σε πολεμους αναμεταξυ τους 😉 στο ξαναλεω ολοι οι ανθρωποι στην ιδια λουμπα πεφτουν 🙂

 13. Tasos Says:

  Από ότι γνωρίζω κράτη δεν υπήρχαν μέχρι τον 19ο αιώνα. Πριν από αυτό ο “δυνατός” κυβερνούσε ότι μπορούσε να αρπάξει! Οπότε λογικά το σύμβολο της χώρας που λέγεται “Ελλάδα” παρουσιάζει την πρόσφατη ιστορία της. Σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας, λυπάμαι να σε πληροφορήσω, δεν διαφέρουν από άλλες πολιτείες! Όσο και να θέλουμε να λέμε ότι είμαστε “διαφορετικοί”, είμαστε ακριβώς όπως οι άλλοι!

  Οι άνθρωποι, σε όποιο σημείο της γης και να τους βρείς, βρίσκουν τρόπο επιβίωσης και κάνουν ότι χρειαστεί για να ζήσουν. Η διαφθορά δεν είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων αλλά όλων! Η μόνη διαφορά των χωρών που μειώνουν αυτού του είδους συμπεριφοράς είναι ότι ελέγχουν ενεργά το περιβάλλον και επιβάλουν τους νόμους!

 14. heliotypon Says:

  >Tasos: Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς έτσι αυτό που λες, αλλά ο δυνατός πάντα βρίσκει τρόπο να αρπάξει αυτό που θέλει, σήμερα με πιο σύγχρονα και “πολιτισμένα” μέσα! Ακριβώς όπως οι άλλοι δεν θα έλεγα ότι είμαστε, όσο κι αν “οι άλλοι” έχουν τα δικά τους προβλήματα. Π.χ. δεν θα βρεις τη γραφειοκρατία της Ελάδας σε καμία χώρα της Ευρώπης. Δεν θα βρεις τη διαφθορά, σε τέτοια έκταση, στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Δεν θα βρεις αυτή την αδιαφορία των πολιτικών για τη χώρα, την κομματικοποίηση, τον παραλογισμό, παρά σε τριτοκοσμικές χώρες…

 15. kaliadni Says:

  Ας μην φτάνουμε στην πλήρη ισοπέδωση.Διαφορετικότητα υπάρχει και γι αυτό άλλωστε δημιουργήθηκαν τα κράτη.Αυτή οφείλεται από την κοινή γλώσσα και έθιμα μέχρι και το τι τρώμε.Μπορεί να μην υπήρχαν κράτη αλλά πάντα υπήρχε το αίσθημα της συλλογικότητας ανάμεσα σε λομοιες ομάδες και πολιτισμούς.Είμαστε διαφορετικοί από τους Αιγύπτιους, από τους Τούρκους,από τους Ιάπωνες και τους Κινέζους.Μπορεί να υπήρξε κοινή εξέλιξη στον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας αλλά στο πολιτισμικό-πολιτστικό τομέα υπήρξε διαφορετικότητα.
  Απλά υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά.ΉΤΑΝ διαφορετικοί δεν είμαστε.
  Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό το κατάντημα που λέγεται σύγχρονη Ελλάδα είναι παιδί της κλασσικής Ελλάδας.Ανάθεμα αν οι νεοέλληνες γνώρίζουν κάτι για την αρχαια Ελλάδα, μόνο την επικαλούνται για να το παίξουν καμπόσοι.
  Χαιρετισμούς.

 16. bartimaeus Says:

  Ξεκινήσαμε με το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών, πήγαμε στο Εμείς οι προλετάριοι δεν έχουμε πατρίδα η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, ξαναγυρίσαμε στο πρώτο και φτάνουμε σιγά σιγά στο σήμερα….
  Στο σήμερα που το πιο σημαντικό σου γνώρισμα είναι το τι ομάδα υποστηρίζεις, τι κόμμα ψηφίζεις, τι ρούχα φοράς…Έχει φύγει κάθε ένοια απο αυτό το σύμβολο που λέμε σημαία, έχει χάσει κάθε του δύναμη.Δυστυχώς όμως όχι γιατί ανεβήκαμε επίπεδο να καταλάβουμε οτι όλοι οι άνθρωποι, με τις διαφορές και τις ομοιότητες μας, είμαστε ένα πράγμα, ένα είδος αν προτιμάτε…Αλλά γιατί πλέον έχουν μπεί στο μυαλό μας άλλα πράγματα πολί πιο “¨σημαντικά”¨..
  Άραγε αν γινόταν μια δημοσκόπηση με θέμα να αλλάξει η σημαία σε δαφνοστεφανομένο έφηβο (το σήμα του Ολυμπιακού για τους “άμπαλους” :Ρ) τι αποτέλεσμα θα είχε??

 17. ViSta Says:

  Για μένα τη φύση μας… αφρός της Θάλασσας και γαλανός ουρανός… την νεώτερη ιστορία… το Βαυααρό Όθωνα με τα χρώματα της Βαυαρίας… την θρησκευτική παράδοση (ότι αυτό και να σημαίνει για τον καθένα)… ανθρώπους με ταμπεραμέντο (και καλό και κακό), με την αίσθηση πως τους αδικούν κατά καιρούς άλλοι, οι ξένοι, οι πολιτικοί οι συγκαιρίες…. ένα κομμάτι του εαυτού μου, του τι είμαι ή δεν θέλω να είμαι.

  Το σύμβολο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ένδοξη ιστορία και επιτεύγματα της αρχαιότητας και των αρχαίων Ελλήνων για πολλούς και διαφόρους λόγους, έναν από αυτούς αναφέρει η wikipedia
  http://el.wikipedia.org/wiki/Σημαία_της_Ελλάδας

  Χαιρετίσματα 🙂

 18. koulpa Says:

  δε θέλω να στενοχωρήσω κανέναν.. αλλά αυτό το σύμβολο.. δε μετρά ούτε 2 αιώνες.. το εμπνεύστηκαν κάποια λαμόγια.. για να πίσουν κάποιους να πολεμήσουν γι αυτούς και τα συμφέροντά τους.. δε μπορώ να κακίσω τα θύματα ή τους ήρωες.. αλλά τα σύμβολα γενικά τα αντιπαθώ.. είναι διαφημιστικά κόλπα.. κι ακόμα χρησιμεύουν για να παραπλανήσουν.. εθνικές.. θρησκευτικές.. ταξικές.. συντεχνιακές.. ενώτητες να παλεύουν μεταξή τους.. το διάιρει και βασίλευε ακόμα δουλεύει.. :):)
  την καλησπέρα μου :):)

 19. heliotypon Says:

  >kaliadni: Οι άνθρωποι πάντα ήθελαν να ανήκουν σε ομάδες με τις οποίες είχαν κάτι κοινό. Καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Το σύμβολο που λέγεται “σημαία” αυτήν ακριβώς την έννοια αντιπροσώπευε. Αλλά εδώ αναφέρομαι στις θετικές έννοιες του παρελθόντος σε αντιδιαστολή με τη σημερινή κατάντια…

  >Bartimaeus: ‘Οταν ακούω για μπάλα κάτι παθαίνω! Τα έχω πει πολλές φορές αυτά. Το θέμα δεν είναι αν μας συγκινεί η σημαία ως σύμβολο, αλλά τι ποιότητες αντιπροσωπεύει σήμερα!

  >ViSta: Τα χρώματα της Βαυαρίας, ε; Πολύ πιθανό, αλλά συνέπεσε να ταιριάζουν αυτά κα με τον ουρανό και τη θάλασσά μας. Ο σταυρός θα μπορούσε να μην είναι αναγκαστικά θρησκευτικό σύμβολο. ‘Άλλωστε είναι και μαθηματικό σύμβολο (+) και πολλά ακόμη. Μπορεί να το είχαν στο μυαλό τους οι πρόγονοι, αλλά δεν με χαλάει αυτό. Δεν το είχαν οι αρχαίοι, αλλά υπάρχει συνέχεια, κατά την άποψή μου και αυτή είναι κυρίως γεωγραφική και γλωσσική. Χώρια που φαίνεται ότι έχει σχέση κα με διατήρηση γνωρισμάτων του χαρακτήρα, όπως προκύπτει από διάφορα κείμενα. Καλό το άρθρο στη Wiki.

  >Koulpa: Δεν με απασχολούν τα αρνητικά των συμβόλων, που σίγουρα υπάρχουν, αλλά οι διαφορές και η έκπτωση των αξιών που αντιπροσωπεύει το συγκεκριμένο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: