Τα (και οι) …δήθεν!


Αφορμή γι’ αυτή την ανάρτηση ήταν η ανάρτηση της Μαρίνας στο Blog Κουζινολαγνεία. Η Μαρίνα αναφέρεται σε τρεις “δήθεν” καταστάσεις (εστιατόριο, φαγητό και εξυπηρέτηση). Σκέφτηκα ότι υπάρχουν και πολλά άλλα “δήθεν” και θα τολμήσω να καταγράψω μερικά.

“ΔΗΘΕΝ”: Επίρρημα που παράγεται από το μόριο “δη”  και την κατάληξη “-θεν”. Δεν βρήκα ακριβή ετυμολογική ερμηνεία του. Στη νεοελληνική σημαίνει κάτι που υποτίθεται ότι είναι, ενώ στην ουσία δεν είναι. Στη χώρα μας λέξη που μπορεί να χρησιμοποιοηθεί με πάρα πολλές άλλες λέξεις, για να δηλώσει υποκρισία, προσποίηση, ωχαδερφισμό, αβελτηρία και άλλες νεοελληνικές ιδιότητες… Σήμερα σκέφτηκα να σας δώσω μιά πρόχειρη (πού να βρεις λεπτομερή και εκτεταμένη) λίστα των “δήθεν” της καθημερινότητας. Η συμβολή σας πολύτιμη:

Δήθεν πολιτικός: Εκλέγεται για να εργαστεί για το κοινό καλό, αλλά στην πραγματικότητα εργάζεται για προσωπικό όφελος, πολιτικό ή οικονομικό. Τρανταχτές περιουσίες και χοντροί τραπεζικοί λογαριασμοί, πάντα αποτέλεσμα σκληρής εργασίας, βεβαίως βεβαίως!

Δήθεν ασθενοφόρο: ‘Ερχεται …επειγόντως. Αν φανεί σε 3-4 ώρες είσαι τυχερός! ΑΝ σε προλάβει ζωντανό, βέβαια…

Δήθεν τηλέφωνο (Δημόσιας υπηρεσίας, ΔΕΚΟ, κλπ): Υποτίθεται ότι υπάρχει για να εξυπηρετεί τους πολίτες. Στην πραγματικότητα χτυπάει και δεν το απαντά κανείς. Κι αν τύχει να το απαντήσουν “δεν είναι αρμόδιοι”… Αν επιμένεις σου δίνουν ένα άλλο νούμερο, όπου κι εκεί δεν είναι αρμόδιοι…

Δήθεν αρμόδιος: Τίτλος που κανείς δεν γουστάρει να φέρει (εκτός κι αν συνοδεύεται από …επιδόματα), γιατί υποθέτει και …κάποια εργασία για να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες. Συχνότατα ο ενδιαφερόμενος εισπράττει, με μεγάλη επιμέλεια, τα επιδόματα, αλλά αποφεύγει επιμελώς τις αρμοδιότητες!

Δήθεν συνδικαλιστής: Λέγεται και εργατοπατέρας! Υποτίθεται ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κλάδου του. Στην πραγματικότητα υπακούει στο κόμμα του και γράφει στα @@ του τις θελήσεις της πλειοψηφίας των συνδικαλισμένων. Κάνει απεργίες, καταλήψεις, κλείνει δρόμους, πόρτες, λιμάνια και, παρανομώντας, εμποδίζει τον δικαιούμενο να εργαστεί, Φυσικά δεν είναι υποχεωμένος να εργάζεται, αλλά, και πάλι φυσικά, πληρώνεται!!! Το συνδικαλιστικό αξίωμα συχνότατα γέφυρα για βουλευτιλίκι και υπουργιλίκι!

Δήθεν νόμος: Γράφεται, συνήθως, στο γόνατο και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των “ημετέρων” και των κομματικών συμφερόντων, χωρίς γνώση του θέματος και χωρίς οι νομοθέτες να συμβουλεύονται και κάποιους που γνωρίζουν τα θέματα. Σχεδόν πάντα περιέχει φωτογραφικές διατάξεις για να ευνοήσει αυτούς που “πρέπει”. Βέβαια δεν είναι απαραίτητο να τηρούνται οι νόμοι. Μιά και πρόχειρα φτιάχτηκαν, “πρόχειρα” (δεν) τηρούνται… (βλ. νόμος για το κάπνισμα).

Δήθεν περίθαλψη: Πρέπει να κλείσεις τηλεφωνικό ραντεβού για να σε δει ο γιατρός. Αν καταφέρεις  να πιάσεις γραμμή, θα σε δει (αν δεν απεργεί) σε μερικούς μήνες. Κι  αυτό αν, κατά την αναμονή,  δεν έχεις μετακομίσει στο γνωστό οικόπεδο με τα κυπαρίσσια (μπορείς όμως να καλέσεις τον γιατρό στο μνημόσυνο…)

Δήθεν δημοκρατία: Πολίτευμα όπου ο λαός είναι κυρίαρχος μιά φορά κάθε μερικά χρόνια  (ποτέ δεν είναι 4). ‘Ολον τον υπόλοιπο χρόνο τρώει κλωτσιές, τον ληστεύουν, τον ταλαιπωρούν και τον κοροϊδεύουν με ασύστολα ψέματα. Ευδοκιμεί στην Ελλάδα και σε όλα τα αυταρχικά καθεστώτα (Κι ο Γκαντάφης δημοκρατία λέει ότι έχει. Το ίδιο έλεγε κι ο δικός μας δικτάτορας Παπαδόπουλος!).

Δήθεν Κοινοβούλιο: 300 άτομα, κάθε καρυδιάς καρύδι, που μαζεύονται, διαφωνούν και αλληλοβρίζονται. Στο τέλος συμφωνούν να ψηφίζουν νόμους εναντίον του πολίτη. Φυσικά θα μπορούσε να έχει μόνο 3-4 άτομα (μόνο τους αρχηγούς), αφού οι άλλοι δεν έχουν δικαίωμα να διαφωνήσουν με το κόμμα τους, αλλά μόνο να διακοσμούν τα έδρανα (αν βάζαμε πραγματικά ανδρείκελα δεν θα τα πληρώναμε κιόλας!). Νομίζω αν ήταν κΥνοβούλιο θα λειτουργούσε πολύ καλλίτερα!

Δήθεν κΥνοβουλευτικός (ή κυβερνητικός) εκπρόσωπος: Αξιολύπητο πρόσωπο, που είναι αναγκασμένο να λέει μόνο ψέματα! Οργανώνει συνεντεύξεις τύπου (Ελληνικά: Press Conferences), για να ανακοινώσει τα νεότερα ψέματα του χώρου που εκπροσωπεί. Ο ρόλλος απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και απονέμεται μόνο σε ικανά και δοκιμασμένα κομματικά στελέχη ιδιαίτερης ευφυίας (π.χ. Αντώναρος, Πεταλωτής, κ.α.).

Δήθεν συμβούλιο (ή σύκεψη): Τρόπος αύξησης του εισοδήματος, αφού οι σύμβουλοι πληρώνονται έξτρα παραδάκι για τη συμμετοχή τους. Ποτέ δεν αποδίδει, αφού κανένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί μέχρι τώρα με τα συμβούλια (όλα τα προβλήματα εδώ είναι!). Στον ιδιωτικό τομέα: Τρόπος διαφυγής από την συζυγική εστία, για ευχάριστες ώρες με τη γκόμενα…

Δήθεν καφές: Υγρό με χρώμα απροσδιόριστο, αλλά πάντως σκούρο. Όταν στο σερβίρουν στα ειδικά μαγαζιά, στα ξενοδοχεία, στα αεροπλάνα, δεν έχει κανένα άρωμα ή γεύση. Συχνά είναι πικρό από την πολύωρη παραμονή στην πλάκα της καφετιέρας και είναι και πανάκριβο!

Δήθεν ψωμί: Μισοψημένο τεμάχιο ζύμης με …ελαστικές ιδιότητες. Αν είναι πολύ φρέσκο μπορεί και να τρώγεται, με κάποια προσπάθεια. ‘Ετσι και περάσουν μερικές ώρες, πρέπει να διαθέτεις ειδικές, ατσάλινες, μασέλες για να το κόψεις και να το μασήσεις!

Δήθεν διασκέδαση: Διεξάγεται σε μαγαζιά με ατμόσφαιρα που όταν δεν είναι τίγκα στον καπνό, μυρίζει μούχλα και κλεισούρα. Σερβίρονται και υπέροχες “μπόμπες”. Την πληρώνεις πανάκριβα, αν δεν “φας πόρτα”. Φέρνει τους ανθρώπους πολύ κοντά (λόγω στριμώγματος), αλλά δεν υπάρχει επικοινωνία, λόγω των Decibel! Τυχερός όποιος βρει ελάχιστο χώρο ν’ ακουμπήσει τα οπισθιά του!

Δήθεν καθαριότητα: Ενδημεί σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου το απορρυπαντικό είναι άγνωστο είδος και το νερό σε ανεπάρκεια! Προκύπτει από τη χρήση ενός κουβά με κατάμαυρο περιεχόμενο και μιάς σφουγγαρίστρας ή σφουγγαριού το ιδίου χρώματος! Συνήθως αφήνει ένα απαλό στρώμα, απροσδιόριστης σύστασης, επάνω στις επιφάνειες δαπέδων, νιπτήρων, κλπ, και στις τουαλέττες μιά έγχρωμη εικαστική διακόσμηση!

Δήθεν εξαερισμός: Προκαλείται από ένα τόσο δα, τεμπέλικο  προπελάκι, που όμως παράγει έναν ενοχλητικό θόρυβο, χωρίς να νοιάζεται ιδιαίτερα για την ανανέωση του αέρα! Το βρίσκεις σε δημόσιες (αλλά και ιδιωτικές) τουαλέττες, σε χώρους εστίασης, και ό,που αλλού είναι υποχρεωτική η ύπαρξή του, αλλά όχι και ο εξαερισμός…

Δήθεν δικαοσύνη: Πανέμορφη αλλά ανάπηρη κυρία (τυφλή δεν τη λένε;) με στενή εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση (αφού είναι τυφλή, κάποιος δεν πρέπει να της λέει κατά πού θα πάει;). Καθυστερεί αφάνταστα στα ραντεβού της (συχνά και μέχρι και 15-20 χρόνια) και συχνά απονέμεται μετά θάνατον των ενδιαφερομένων!

Δήθεν αστυνομία: Υπηρεσία για την προστασία του πολίτη, Ποτέ δεν διαθέτει αρκετό προσωπικό ή οχήματα για να ανταποκριθεί όταν την καλέσεις, εκτός κι αν είναι για να …δείρει. Πηγαίνει αυθορμήτως να φρουρήσει γνωστά και τρανταχτά ονόματα, μεγαλοπολιτικών, μεγαλοβιομηχάνων, μεγαλοδημοσιογράφων, μεγάλων, γενικώς!  Συχνά γίνεται στόχος εγληματιών, αφού η εκπαίδευση των ανθρώπων της μάλλον δεν περιλαμβάνει αντιμετώπιση του εγκλήματος…

Δήθεν σχολεία: Από νηπιαγωγεία μέχρι ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ. Τόποι μάθησης και …κατάληψης και απεργίας. Πιο συχνά επικρατούν το δεύτερο και το τρίτο. Διαθέτουν αρκετό υλικό για πλιάτσικο και βανδαλισμούς, από μαθητές και μη. Πληρώνουμε εμείς, φυσικά. Τι γαλαντόμος λαός θα είμαστε, άλλωστε!


Advertisements

12 Responses to “Τα (και οι) …δήθεν!”

 1. Ioanna Says:

  Δήθεν κοινωνία και δήθεν Κράτος (μας)

 2. xristin Says:

  Ξέχασες τους δήθεν πολίτες. Όλους εμάς δηλαδή.
  Ένα κομμάτι του επιρρήματος με το μόριο -δη και την κατάληξη -θεν είμαστε και εμείς,οι μονίμως αρνούμενοι να αναλάβουμε τις προσωπικές μας ευθύνες.

 3. Αχτίδα Says:

  Πέρασα να σου ανταποδώσω την επίσκεψη η..περίεργη γάτα! Αν νομίζεις οτι λόγω ηλικίας με ..σοκάρει η φωτογραφία είσαι γελασμένος.Τα χαρτιά μου λένε..58 μα το μυαλό και η ψυχική μου κατάσταση βρίσκεται κάπου στην..εφηβεία! Σίγουρο οτι δεν θα με βρεις στους ΔΗΘΕΝ, θα με βρεις κάπου σε ένα ροζ συννεφάκι με ελπίδα οτι ο κόσμος δεν είναι αυτός που δείχνει..Σου φέρνω καφεδάκι, κουλουράκια και πολύ κατανόηση σαν φίλη στη μπλοκογειτονιά..Καλημέρα φίλε μου …όλη μέρα

 4. Marina Says:

  Ευχαριστώ για την αναφορά στο άρθρο μου, δεν έχω να συμπληρώσω, τα περιέλαβες όλα. Θα σου γράψω ένα (δήθεν) ανέκδοτο.
  Ενας βλάχος αστυνομικός πάει την αναφορά της προηγούμενης νύχτας στον αξιωματικό υπηρεσίας για να την υπογράψει.
  “Ακου παιδί μ'” του λέει ο αξιωματικός “είναι πολύ της μόδας να βάζουμε τη λέξη “δήθεν” στα γραφτά μας..πάρε την αναφορά και βάλτης και μερικά “δήθεν” για να γίνει πιο χτυπητή”. Τη παίρνει την αναφορά ο βλάχος, τη ξαναγράφει και τη ξαναπάει στον αξιωματικό για υπογραφή. Ετσι η αναφορά έγραφε :
  Tη σήμερον 2/3/2011 έλαβαν χώρα τα δήθεν περιστατικά. Λάβαμε ένα δηθεν τηλεφώνημα ότι γίνονται δήθεν ταραχες στην Ομόνοια απο δήθεν αναρχικούς. Σπεύσαμε με περιπολικα και τη δήθεν ομάδα ΔΙΑΣ και δήθεν επιβάλλαμε τη τάξη, δήθεν σπάζοντας στο ξύλο τους δήθεν αναρχικούς. Συλλάβαμε και όσους είχαν δήθεν λιποθυμήσει και τους χώσαμε στις δήθεν κλούβες.
  Υπογραφή

  (δήθεν) Αξιωματικός Υπηρεσίας

 5. zoyzoy Says:

  Τους δήθεν διαγωνισμούς ξέχασες!
  Οτιδήποτε διαγωνισμούς ομορφιάς θες?κάλυψη δημόσιας θέσης θές?
  διαλέγεις και παίρνεις για να’σαι μέσα στο κλίμα της ανάρτησης και της φωτό βεβαίως βεβαίως:))

  Τα θαλασσινά μου και καλό 3ήμερο:))

 6. Lonely Says:

  Δήθεν γκόμενοι/ες

 7. ViSta Says:

  Δήθεν της καθημερινότητας;

  Δήθεν ενημερωμένος, η, ο: ξέρει τα πάντα για τα τελευταία κουτσομπολιά στην πολιτική, στον αθλητισμό, τεχνολογία, ταινίες με το νι και με το σήγμα.. και έχει άποψη πως πρέπει να αλλάξει η ζωή, οι καταστάσεις, οι νόμοι.
  Μη τον, τη, το ρωτήσεις αύριο για αυτά που ήξερε και πρότινε χθες, τα ξέχασε όλα, ονόματα καταστάσεις και αποφάσεις.

  Δήθεν φίλοι> Επιφανειακά καλαμπουρίζουμε, πίνουμε και δίνουμε καφέ ο ένας προς τον άλλον και είμαστε ευγενικοί αλλά δεν χάνουμε ευκαιρία να ρίχνουμε τις μπιχτές μας όταν μας κατέβει και να μειώσουμε τον άλλον όποτε μπορούμε προκειμένου να φανούμε εμείς πιο έξυπνοι, πιο   cool, και γενικά πιο…

  Δήθεν φιλιά: Τα φιλιά που στέλνουμε σε σελίδες του internet, sms, emails, που είναι έυκολα στην η προστατευτική απόσταση του διαδύκτιου και χωρίς εππτώσεις.

  Χαιρετίσματα, κανονικά και όχι δήθεν 🙂

 8. Tasos Says:

  Δήθεν δωρεάν παιδεία: στο πεζοδρόμιο ίσως, στα σχολεία όμως….. παρέχουν λίγες ώρες διδασκαλίας προσφέροντας ελειπή βοήθεια στα παιδιά αναγκάζοντας τις οικογένειες να χαλάνε χιλιάδες σε φροντιστήρια.

 9. iamaticus Says:

  @@….ΔΗΘΕΝ ΥΓΙΗΣ!!!!

  …..καπνιζω σαν π….της!!!!χαχαχαααααα!!!
  ευχαριστιες

 10. heliotypon Says:

  Από την Τρίτη το πρωί είμαι χωρίς τηλέφωνο και, φυσικά, ιντερνετ. Μιά κολώνα της ΔΕΗ έπεσε και μαζί παρέσυρε και τα καλώδια του ΟΤΕ μας. Κι ενώ η ΔΕη μέχρι το μεσημέρι είχε σηκώσει την κολώνα (πολύ πιο δύσκολη δουλειά) ο ΟΤΕς μας δεν θεωρεί το τηλέφωνο άμεσης ανάγκης είδος και ήρθε μόλις σήμερα (Παρασκευή) για να συνδέσει τρία καλώδια… ‘Ετσι μόλις τώρα μπόρεσα να κάνω κι εγώ τα σχόλιά μου…

  >Ioanna: Ε, μα αυτό είναι αυτονόητο… Τι θήθεν πολίτες θα είμαστε αν δεν είχαμε δήθεν κράτος!

  >Xristin: Σωστά… Δήθεν πολίτες είμαστε, γι’ αυτό και έχουμε όλα τα άλλα “δήθεν”. Με το υλικό που είμαστε, ως πολίτες, τι άλλο προϊόν να βγάλουμε;

  >Αχτίδα: Σε νοιώθω απόλυτα. Κι εγώ έτσι αισθάνομαι… Να είσαι καλά και να χαίρεσαι ό,τι αγαπάς. Και φαίνεται ότι αγαπάς…. 🙂

  >Marina: Πολύ καλό. Μου θύμισε και όλα τ’ άλλα που έχω διαβάσει για χωροφύλακες. Θα έχεις ακούσει το “περί λύχνων αφάς”…

  >zoyzoy: Ε, φυσικά. Διαγωνισμοί του δημοσίου τι άλλο από δήθεν θα ήταν. Σωστή η προσθήκη…

  >Lonely: Και αυτοί/ές αλλά αυτό είναι και λίγο υποκειμενικό, ε;

  >Vista: Σωστές οι προσθήκες. Να επισημάνω και τα δήθεν φιλιά που δίνονται μεν από κοντά αλλά είναι στον αέρα, χωρίς άγγιγμα των χειλιών στα μάγουλα που υποτίθεται ότι …στοργικά φιλούν! Και τα “χρυσή μου” δίνουν και παίρνουν…

  >Tasos: Καλή η δωρεάν παιδεία, όπως την οραματίστηκε ο παπούς του Γιωργάκη, αλλά το ερώτημα είναι, πρώτον αυτό που θέτεις και δεύτερο, γιατί τα παιδιά του Βαρδινογιάννη, του Κόκκαλη, του Λάτση, του οποιουδήπτε κροίσου, να σπουδάζουν δωρεάν στα πανεπιστήμια, που δεν έχουν λίγα ευρώ να αγοράσουν απορρυπαντικά; Και δεν είναι μόνο οι κροίσοι που θα μπορούσαν να πληρώνουν βιβλία και δίδακτρα, όπως κάποτε πλήρωναν τα παιδιά όλων των τάξεων. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν μεγάλα εισοδήματα που θα μπορούσαν να πληρώνουν, π.χ. €500-1000 κάθε χρόνο (λιγότερα από ένα ταξίδι στο Davos για σκι), για να ενισχυθούν τα ανύπαρκτα ταμεία των ΑΕΙ και ΤΕΙ!

  >Iamaticus: Ε, εσύ ντροπιάζεις το επάγγελμα, γιατρέ! 🙂

 11. Top blogs Says:

  Δυστυχώς ζούμε πλέον στη χώρα του ΔΗΘΕΝ και αν δεν κάνουμε κάτι θα ζούμε και δήθεν.

 12. heliotypon Says:

  >Top Blogs: Νομίζω είμαστε ανέκαθεν… Αν διαβάσεις μερικά κείμενα για την αρχαιόττα και τους Ελληνιστικούς χρόνους θα καταλάβεις…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: