Οι υστερίες μου…


Πριν αρκετές αναρτήσεις είχα γράψει για μένα. Μεταξύ άλλων έγραφα ότι νομίζω ότι δεν έχω πολλές υστερίες. Με προσεκτικότερη εξέταση βρήκα ότι μάλλον έχω κάμποσες κι αυτές που κατέγραψα θα ήθελα να τις φέρω εδώ. Κάτι σαν εξομολόγηση που ελαφρώνει από το βάρος της …αμαρτίας (δεν εννοώ θρησκευτικής, βεβαίως βεβαίως!). Για να δούμε λοιπόν:

Ανταγωνιστικά παιχνίδια: Μη δω στο γυαλί χλοοτάπητα ποσδοσφαίρου ή παρκέ του μπάσκετ και με πιάνει μιά οργή, άλλο πράμμα. Μην ακούσω αθλητικές ειδήσεις στο ραδιόφωνο! Αμέσως μου έρχεται μιά διάθεση να βρίσω και να δείρω! Βέβαια, έχω το σκεπτικό μου πίσω από την αντιπάθειά μου για την ενασχόληση με το “ποιός θα κερδίσει” ένα παιχνίδι: Γιατί αυτό δεν είναι αθλητισμός. Είναι θέαμα, τζόγος και εκμετάλλευση. Αθλητισμός είναι να κατέβεις ο ίδιος στο γήπεδο και να παίξεις, με σκοπό να αθληθείς και όχι να “κερδίσεις” κάποιον αντίπαλο. Βρίσκω ότι ο ανταγωνισμός, γενικώς, είναι ολέθρια κατάσταση και άσκοπη σπατάλη πόρων, ενέργειας και φαιάς ουσίας. Βρίσκω, ακόμη, ότι σκόπιμα στρεφουν το ενδιαφέρον των μαζών προς αυτά τα θέματα γιατί έτσι τις αποπροσανατολίζουν από τα σημαντικά θέματα. Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω ότι η αντίδρασή μου είναι υπερβολική και πλησιάζει (αν δεν την έχει φτάσει) την υστερία!
Θρησκείες: Η αδυναμία μου να κατανοήσω (μπορεί και να φταίει το IQ μου) το πώς είναι δυνατόν να πιστεύεις σε κάτι για το οποίο ΚΑΜΙΑ απόδειξη ή, έστω, ένδειξη, δεν υπάρχει, να ασπάζεσαι ως αληθινά, όλα αυτά τα παραμύθια και τις απαγορεύσεις που σου ξεφουρνίζουν! Με πιάνει υστερία όταν βλέπω οποιεσδήποτε θρησκευτικές εκδηλώσεις, όταν βλέπω παπάδες, όταν βλέπω μαντήλες ή σκούφους πιστών του ισλάμ ή των πιστών του ιουδαϊσμού! Για κάποιον άγνωστο λόγο, έχω μεγαλύτερη ανοχή στους βουδιστές και στους ινδουιστές, ίσως γιατί έχω την εντύπωση ότι αυτονών οι θρησκείες είναι λιγότερο άγριες και οι θρησκευτικοί τους ηγέτες λιγότερο εκμεταλλευτές… Με τη Λουκά διασκεδάζω. ‘Αλλο αυτή. Είναι …συνάδελφος υστερική!
Κυβερνητικοί εκπρόσωποι (και όχι μόνο): Το να μου πεις ένα ψέμα το συγχωρώ. Το να το συνδυάζεις και με την προσβολή της (έστω, ελάχιστης) νοημοσύνης μου με κάνει ν’ αλλάζω χρώματα! Το να χρησιμοποιείς τον χρόνο μου για να μου βρίσεις, σε κάθε ευκαιρία, τον πολιτικό αντίπαλό σου, για να καλύψεις τις δικές σου μαλακίες, τριγκάρει την υστερία μου!
Σκηνές γάμου, νυφικά, κλπ: Ποτέ δεν συμπάθησα τον θεσμό, αλλά δεν με ενοχλούν αυτοί που πάνε στο δημαρχείο και υπογράφουν τα σχετικά χαρτιά, έστω κι αν ακούνε μερικές παπάρες από τον δήμαρχο. Εκείνο που με εξοργίζει είναι ο θρησκευτικός γάμος και όλο αυτό το θεατρικό σκηνικό που πηγάζει (και στοχεύει) δεν ξέρω σε ποιά μύχια της ανθρώπινης ψυχολογίας. Κι αυτή η υστερία (και η φρικτή σπατάλη) για το νυφικό που θα φορεθεί για μιά ώρα, μου είναι ακατανόητη! Από τα (λίγα) αρνητικά των γυναικών!
Ανορθογραφίες-ασυνταξίες: Δεν είμαι φιλόλογος, αλλά έχω μιά ασυνήθιστη ευαισθησία (ή …υστερία) για τη σωστή χρήση της γλώσσας. Νομίζω ότι η γλώσσα δεν είναι μόνο εργαλείο επικοινωνίας, αλλά και σκέψης. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε χωρίς γλώσσα! Με πιάνει τρομερή υστερία όταν ανιχνεύω σφάλματα στα ΜΜΕ. Για τους άλλους έχω ανοχή, αλλά όταν είσαι …δημοσιοκάφρος και γράφεις “Αν θέλεται να…” ή βγαίνεις στο γυαλί ή στο ραδιόφωνο και λες “επέτρεψέ μου” ή “η σορός” (και εννοείς το πτώμα), ή χρησιμοποιείς λέξεις χωρίς να ξέρεις τι σημαίνουν (π.χ. “διακύβευμα”) τότε ανάβω! Στέλνω συχνότατα μηνύματα, όταν ξέρω που να τους βρω και μπορώ να πω ότι έχω συντελέσει στο να διορθωθούν μερικοί. Το ίδιο ισχύει και για τους κάθε είδους δημόσια πρόσωπα, που μου είναι αδιανόητο να είναι αγράμματα! Θυμάμαι υπουργούς παιδείας να λένε ΤΑ μαργαριτάρια. Θυμάμαι διαφήμιση αλλοδαπού πανεπιστημίου να λέει: “Επέλεξε το θέμα της αρεσκείας σου” ή κάτι τέτοιο… (Πανεπιστήμιο να σου πετύχει…!).
Τράπουλα και τζόγος: ‘Αλλη αιτία να με πιάσει υστερία είναι να βλέπω να παίζουν χαρτιά. Δεν με ενοχλεί το παιχνίδι καθεαυτό, αλλά η εξάρτηση που παράγει στον μέσο άνθρωπο. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει περιουσίες και οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία (μεταξύ αυτών και φίλος) στα καζίνα και στο χαρτοπαίγνιο, γενικώς. ‘Οταν βλέπω τράπουλες αγριεύω και όταν μου βγαίνουν pop-ups με καζίνα και τα παρόμοια, δεν μπορώ να συγρατηθώ και να μην εκστομίσω χοντρές βρισιές (κρίμα που δεν τις ακούνε)…
Βία στο γυαλί: Πιάνει τρέμουλο ολόκληρο το ΕΣΡ καθώς και ολόκληρη την …ιερά(;) σύνοδο, έτσι και σκάσει μύτη ένας κώλος ή ένα γαμήσι στην TV, ενώ δεν τους καίγεται καρφί για την ασυγκράτητη βία που προβάλλουν όλα τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης). Στο κάτω-κάτω το σεξ παράγει ζωή, ενώ η βία της καταστρέφει. Από που κι ως που η προβολή του σεξ απαγορεύεται και της βίας επιτρέπεται; Είναι λογική αυτή;

Advertisements

25 Responses to “Οι υστερίες μου…”

 1. spamplaka.blogspot.com Says:

  φίλε σε σχεδόν όλα συμφωνώ μαζί σου.
  Δε συμφωνώ για την θρησκεία. Και όταν λέω θρησκεία εννοώ θρησκεία. Όχι εκκλησία.

  Δεν είμαι καθόλου της εκκλησίας. Έχω να πατήσω πολλούς μήνες(και αυτό υποχρεωτικά). Αλλά ας πούμε μια επίσκεψη για διακοπές σε μοναστήρι θα πήγαινα ευχαρίστως. Να απομονωθώ για λίγο και ίσως να έρθω και σε επαφή με κάτι μεγαλύτερο και διαφορετικό από τον υλικό κόσμο.

  Μπορεί να αμφισβητείς την ύπαρξη οποιασδήποτε ανώτερης δύναμης. Μπορεί να είσαι ένας επιστήμων ή ακόμα και απλός άνθρωπος που απλά προσπαθεί να τα εξηγήσει όλα με τη λογική. Και γω έτσι ήμουν μέχρι πρότινος. Αλλά έχω να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις και προσπάθησε να της απαντήσεις όλα με τη λογική.

  Έστω ότι δεν υπάρχει θείο. Τότε πες μου πώς όλος αυτός ο κόσμος που ζούμε λειτουργεί τόσο τέλεια; Για να καταλάβεις λίγο τι εννοώ πήγαινε σε θετικές επιστήμες(μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία). Για δες στη φυσική όλα τα μεγέθη πόσο τέλεια αλληλεπιδρούν. Για δες τη βιολογία οι οργανισμοί που λειτουργούν σαν καλοδουλεμένη μηχανή σε τέτοια βαθμό που απορείς. Δεν μπορεί όλα αυτά να έγιναν απλά από σύμπτωση.

  Σίγουρα αυτά που σου λέω δεν είναι απόδειξη που είναι απόλυτη.

  Αλλά να σε ρωτήσω κάτι ακόμα. Λες για τους κανόνες που σου επιβάλλουν οι θρησκείες.Εγώ θα σου μιλήσω για τον χριστιανισμό. Πες από αυτά που είπε η θρησκεία τι είναι παράλογο; Λέω για την θρησκεία και όχι για την εκκλησία γιατί η έκκλησία έχει βγάλει κανόνες κατ’εμέ χαζούς(όπως οι προγαμιαίες σχέσεις, η νηστεία το μισό χρόνο, συμμετοχή τόσο συχνά σε τελετουργίες της εκκλησίας κα). Πες ποιος κανόνας είναι τόσο παράλογος;

  Και κάτι τελευταίο. Αν δεις γύρω τον κόσμο μας θα δεις ότι προωθείται η αθεΐα με όποιονδήποτε τρόπο. Πια είναι της μόδας να μην πιστεύεις. Μήπως κάποιους τους φοβίζει τόσο η πίστη και η θρησκεία που θέλουν να την ξεριζώσουν από μέσα μας;

  Σίγουρα υπάρχου παπαδαριό που είναι για πολλές κλωτσιές. Σίγουρα η εκκλησία παλαιότερα φίμωσε την επιστήμη. Αλλά αντιθέτως υπάρχουν και αγιασμένοι άνθρωποι που αφιερώθηκαν στον Θεό και έκαναν πράγματα.

  Δε ζητώ να αλλαξοπιστήσεις. Απλά λίγη τροφή για σκέψη σου δίνω.
  Μπορεί να είναι ασυναρτησίες. Μπορεί και όχι…
  Να σκεφτόμαστε…

 2. heliotypon Says:

  Αδερφέ, “πιστεύω” για μένα έχει την έννοια της παραδοχής κάποιων ισχυρισμών, ΕΦ’ ΟΣΟΝ έχω αποδείξεις για την αλήθειά τους. ‘Ετσι, χωρίς αποδείξεις να πιστεύουμε ό,τι μας ξεφουρνίσουν μου είναι αδιανόητο! ‘Οπως σου έχουν πει για θεό, χριστό, και αγίους θα μπορούσαν να σου έχουν πει για άλλες οντότητες, με εντελώς διαφορετικές περιγραφές και ιδιότητες. Τότε στο όνομα της “πίστης” που “πρέπει”(;) να έχουμε εσύ θα τα δεχόσουν αυτά, έτσι, χωρίς να υπάρχει τίποτε που να σου αποδεικνύει τους ισχυρισμούς; Αλίμονο αν ήταν να πιστέυουμε για χάρη της πίστης! Αυτό θα ήταν αφέλεια. ‘Οσο για τις αποδείξεις που αναφέρεις, δεν βλέπω ο κόσμος αυτός να είναι τέλειος. Γεμάτος προβλήματα και αρνητικές καταστάσεις είναι, που δεν δείχνουν και πολλή σοφία αυτού που υποτίθεται ότι τον έφτιαξε. Επί πλέον, αν υποτεθεί ότι, όντως κάποιος έστησε αυτό το σκηνικό της ύπαρξης, ΑΥΤΟΝ ποιός τον έφτιαξε; Γιατί μιά τόσο δυνατή και σοφή οντότητα δεν πρέπει να την έχει φτιάξει κάποιος, αν χρησιμοποιήσουμε την ίδια λογική; Αν πάμε έτσι, λοιπόν, τα ερωτήματα δεν τελειώνουν πουθενά. Εγώ δέχομαι τη δύναμη της φύσης και των φυσικών νόμων και δεν έχω δυνατότητα να απαντήσω τα άπειρα ερωτήματα, που μοιραία προκύπτουν, περί του ποιός έφτιαξε τι. Αφού, λοιπόν, δεν έχω δυνατότητα να αντιληφθώ πέραν από τη φύση τίποτε άλλο, στέκομαι εκεί και δεν αποπειρώμαι να φτιάξω άλλες οντότητες με φανταστικές ιδιότητες. Γιατί αν δεν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτές παραμένουν στον κόσμο του φαντασιακού: ανύπαρκτες.

  Όσο για το παπαδαριό και την εκκλησία, αυτά θεωρώ ότι είναι τα παραπροϊόντα των θρησκειών και φυσικά, το ίδιο αρνητικά όσο και η ύπαρξη των θρησκειών.

 3. Sofiascomments Says:

  Συμφωνώ με τα περισσότερα αλλά να σου πω βρε παιδί μου, αυτό με το νυφικό πως μου άρεσεεεεε! Όταν το φόρεσα θέλω να πω! Καμάρωνα, ήμουν χαρούμενη, συγκινημένη, με καμαρώνανε και οι άλλοι, αυτοί που με αγαπούν εννοώ. Τι τα θες! Της γυναίκας η ψυχή το τραβάει το σταριλίκι έστω και για μια φορά, και να φανταστείς ότι ήμουν και είμαι αρκετα ροκού!
  Όσο για τα λάθη, ευτυχώς υπάρχει η αυτόματη διόρθωση,,από ότι έχω καταλάβει μέσα στα χρόνια, έχω μια δυσκολία στην ορθογραφία…
  Αυτάαααααα!
  Καλό αύριο!

 4. spamplaka.blogspot.com Says:

  κοίτα να δεις…
  Η κουβέντα που κάνουμε εμείς δεν θα καταλήξει πουθενά από την άποψη ούτε εγώ ούτε εσύ δεν θα έχουμε τα επιχειρήματα που θέλει ο καθένας μας για να πείσει τον άλλον.

  Αν διάβασες πριν αμφιταλαντευόμουν. Ήμουν κάτι μεταξύ αθρησκείας και αθειάς. Αλλά λίγο σκέφτηκα-με τα αντιστοιχα θρησκευτικά ερεθίσματα-και είδα άνθρωπους με τι θέρμη μιλούσαν για τον Θεό. Μπορεί να πεις ότι είναι μαρτυρίες αγράμματων γερόντων, φανατισμένοι από μια ανύπαρκτη-για σένα- ιδεολογία.

  Επίσης τα πρόσωπα που λες όπως ο Χριστός, οι Άγιοι κλπ υπήρξαν σαν οντότητες σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα. Τώρα αν είχαν κάποια υπερδύναμη και αν αυτές οι υπερδυνάμεις είναι θέμα θείου είναι και πάλι θέμα πίστεως. Αλλά δεν γίνεται τόσα ψέματα να κυριάρχησαν και ακόμα να υπάρχουν τόσες χιλιάδες χρόνια.

  Όπως λες και συ υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά -με τρόπο υπερφυσικό ομολογουμένως- η θρησκεία. Αντιθέτως η επιστήμη ακόμα δεν μπορεί να απαντήσει. Ή να το θέσω καλύτερα προσπαθεί να απαντήσει. Αλλά υπάρχουν και πλήθος επιστημόνων που ισχυρίζονται την ύπαρξη θείου. Άρα το να πιστεύεις δεν είναι των χαζών.

  Τέλος πάντων, δεν μπορώ ομολογουμένως να σε πείσω, όπως και συ γιατί πολύ απλά όποια από τις δύο απόψεις και να διαλέξεις θα τίθενται ερωτήματα τα όποια είτε δεν απαντώνται είτε δεν απαντώνται λογικά.

 5. kaliadni Says:

  Φίλε ηλιότυπον επιτρέπεται παρέμβαση;
  (είσαι κάτι σα τον ΟΗΕ που είναι και επίκαιρος- ζητώ άδεια ”επέμβασης”)
  🙂

 6. heliotypon Says:

  >Kaliadni: Ελεύθερα, φυσικά!

 7. heliotypon Says:

  >spamplaka.blogspot.com: Αδερφέ, το ότι κάποιοι είναι θερμοί πιστοί δεν αποδεικνύει τίποτε. Το ίδιο θερμοί ήσαν και οι αρχαίοι για τους θεούς του Ολύμπου. Ακόμη, κι οι θετικοί επιστήμονες που είναι θρήσκοι είναι γιατί η επιστήμη τους δεν κατάφερε να τους απομακρύνει από τη δεισιδαιμονία της θρησκείας και γιατί κουβαλούσαν βαθειά χαραγμένα τα εκβιαστικά διδάγματα που έλαβαν από την παιδική τους ηλικία και που ήσαν συνδυασμένα με κοινωνικά και συνασθηματικά στοιχεία που δεν εγκαταλείπουν εύκολα τον άνθρωπο.

  Δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα για όλες τις “μεταφυσικές” οντότητες. ‘Ισως κάποιοι άνθρωποι ανακηρύχτηκαν άγιοι και φυσικά αυτοί υπήρξαν ζωντανά όντα, κάποτε. Δεν σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στους ουρανούς ή σε άλλα μεταφυσικά πεδία! ‘Οσο για τον χριστό, μάλλον δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα για την ύπαρξή του και αν υπήρξε δεν έκανε ούτε θαύματα ούτε αναστήθηκε. Το πιθανότερο είναι ότι είναι δημιούργημα των εβραίων της εποχής για λόγους καθαρά πολιτικούς. Μην ξεχνάς ότι οι θρησκείες και η πολιτική συχνότατα διαπλέκονται… Δεν απορείς πώς όλα τα θαύματα “συνέβησαν” πριν 2000+ χρόνια, αλλά μετά τίποτα; Ούτε τώρα, φυσικά συμβαίνουν, γιατί, απλούστατα, οι φυσικοί νόμοι είναι απαραβίαστοι και η τεχνολογία κάνει την πληροφορία ταχύτατη. ‘Αλλωστε, οι ταχυδακτυλουργοί πάντα υπήρχαν και έκαναν κόλπα που δύσκολα εξηγεί ο αμύητος, αλλά όλα ανήκουν στην σφαίρα του φυσικού.

  Πολλά φαινόμενα που αποδίδονταν σε υπρφυσικές οντότητες στο παρελθόν, εξηγήθηκαν με την επιστημονική γνώση. ‘Ισως και το φαινόμενο της ζωής να εξηγηθεί πλήρως κάποτε, όπως τόσα άλλα και να είναι δυνατή η δημιουργία ακόμη και ζωής με επιστημονικούς τρόπους. Φυσικά δεν θα με πείσεις, ούτε προφανώς θα σε πείσω, γιατί μάλλον εκκινούμε από διαφορετικές αφετηρίες…

 8. kaliadni Says:

  Ξεκινώντας λοιπόν την παρέμαβασή μου έπειτα από το πράσινο φως που μου εδώθη από τον ηλιό-ΝΑΤΟ-ν :Ρ θα θέσω κάποια ερωτήματα βάσης.
  Αρχικά θέλω να αντικρούσω το επιχείρημα που παραθέτει ο φίλος που ανα τους αιώνες αποτελεί καραμέλα που λέει το εξής ”εφόσον τα πάντα λειτουργούν τέλεια ΑΡΑ υπάρχει θεός”
  ”εφόσον δεν μπορεί η επιστήμη να εξηγήσει την δημιουργία πλήρως ΑΡΑ υπάρχει θεός”. Κατ εμέ τελείως λάθος σκεπτικό.Για παράδειγμα ξέρουμε πλήρως πως λειτουργεί ο εγκέφαλος; Όχι.ΑΡΑ ο εγκέφαλος είναι θεός.
  Και πάει λέγοντας αυτό το παραμύθι χάνοντας την ουσία.
  Γιατί πρέπει να υπάρχει σημείο αναφοράς;Η μήπως είναι επαρκής εξήγηση μια λέξη ”θεός”;Δηλάδη λέγοντας ότι ο θεός έφτιαξε τον κόσμο αποδεικνύεται αυτομάτως η δημιουργία;Μα έλεος.Όπως λες ο κόσμος είναι πολύπλοκος δεν γίνεται να τους δίνεις μια τόσο απλή εξήγηση της μιας λέξης.Μια συζήτηση που ”αναγκαστικά” καταλήγει να υποστηρίζει την μια πλευρά δεν είναι συζήτηση.
  Όσο για την τελειότητα από που προκύπτει;Τελειότητα είναι η αγριότητα της φύσης που δεν υπολογίζει τίποτα;τελειότητα είναι η καταστροφή από το τσουνάμι στην Ιαπωνία;Η λέξη τελειότητα είναι τουλάχιστον λάθος.
  Ισορροπία υπαρχει στην φύση όχι τελειότητα. Ανάτρεξε να δεις τι συνέβαινε στην γη πριν από 20-30 και πλεόν εκατομμύριαχρόνια.Επικρατούσε τέτοιο χάος που η ύπαρξη ζωής καθίστατο απαγορευτική.Και βεβαίως δεν έγινε τίποτα από σύμπτωση.Η γη δεν ήταν όπως την βλέπεις σήμερα.έγιναν ατελείωτες διαδικασίες και συνδυασμοί για να έρθουμε σε ισορροπία.
  Και από πότε η αθεία είναι μόδα;Πρώτη φορά το ακούω αυτό.
  Δηλαδή ούτε αυτή την ελεύθερη επιλογή δεν έχει κάποιος;Δεν είναι άποψη και στάση ζωής η αθεία αλλά μόδα;
  Και γιατί να μην ισχυριστώ το αντίθετο από αυτό που λες;Μήπως φοβίζει τους πιστούς η αλήθεια και μας επιβάλουν χιλιάδες χρόνια τώρα;
  Όσον αφορά για το περιεχόμενο του χριστιανισμού ναι κάλα πράγματα λέει αλλά όχι τόσο αθώα.Γιατί αυτά ζητώνται να γίνουν όχι από αγαθοεργία αλλά υπό τον φόβο ενός σαδιστή θεού.
  Τέλος και συ που λες ολα αυτά άθεα είσαι ως προς έναν βουδιστή,μουσουλμάνο,σιχ, βουντου κλπ κλπ.
  Γιατί όπως έλεγαν και οι Ρωμαίοι ”time hominem unius libri” ελληνιστί ”να φοβάσαι τον άνθρωπο του ενός βιβλίου” που ταιριάζει για όλους τους πιστούς που έχουν ως αρχή και τέλος ένα και μόνον βιβλίο.

 9. Tasos Says:

  Καλιάδνη, πολύ σοφή η τοποθέτηση σου! Να προσθέσω άλλο ένα πετραδάκι σε αυτή; Ο νόμος (το πιστεύω) της συντηρητικότητας της ύλης/ενέργειας μας λέει ότι – η ύλη/ενέργεια δεν καταστρέφεται και δεν δημιουργήτε, ανακυκλώνεται ή μετατρέπεται. Αυτό σημαίνει ότι το σύμπαν όπως υπάρχει, υπήρχε στον αιώνα των αιώνων και ότι το κάθε ηλεκτρόνιο περιλαμβάνει και αντιπροσωπεύει όλο το σύμπαν. Αν ένα ηλεκτρόνιο εξαφανιζόταν, εξαφανίζεται όλο το σύμπαν!!!!! Απίστευτο;;; Είμαστε όλοι μας το ΕΝΑ σύμπαν! Και αυτό που αποκαλούμε Θεός – το ανεξήγητο – δεν υπάρχει ξεχωριστό από εμάς αλλά εκφράζεται μέσα από εμάς!

  Ότι αφορά θρησκευτικές εκφράσεις – Ισλαμ, Χριστιανισμός, Βουδισμός κτλ – δεν είναι τίποτα άλλο από αρχαίες (πριν 2+ χιλιάδες χρόνων) ιδέες εξήγησης του κόσμου και κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς με αρκετό χρώμα εκμετάλευσης των πιστών. Κάτι παρόμοιο με τα πολιτικά κόμματα, τους ποδοσφαιρικούς ομίλους, τα συνδικάτα, και ομάδες που μαζεύουν ανθρώπους με κοινά πιστεύω και τους εκμεταλεύονται με σκοπό την δική τους βελτίωση και δεν έχουν να κάνουν τίποτα με τη ψυχή ή το Θείο.

  Ηλιότυπε, τα “πιστεύω” διαφέρουν μεταξύ μας αλλά όλων η υποκειμενική πραγματικότητα βασίζεται στα “πιστεύω”. Εσύ πχ βασίζεσαι στα δικά σου πιστεύω που σε φθάνουν στην υστερία. Τώρα μπορεί μερικοί από εμάς να στηρίζουμε τα “πιστεύω” μας σε αποδείξεις αλλά κάπως παράδοξα και τα αποδεικτικά στοιχεία βασίζονται σε “πιστεύω”. Αν αποβάλεις τα βασικά “πιστεύω” η “πραγματικότητα” του καθενός – και του συνόλου – ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ!

 10. heliotypon Says:

  >Sofiascomments: Τι να πω! Εγώ που τα βλέπω τα νυφικά ανατριχιάζω! Κι αν ήταν να παντρευτώ ποτέ θα ήταν απαράβατος όρος να μη γίνει γάμος με ταρατζούμ, να μην περιέχει νυφικό, ούτε παπάδες, ούτε καλεσμένους. Κάπως σαν chat από το Ιντερνετ θα ήταν. Αλλά ευτυχώς δεν τίθεται τέτοιο θέμα, γιατί η απόφασή μου για …μη γάμο είναι οριστική και αμετάκλητη!

  >Kaliadni: Συμφωνώ απόλυτα. Συμπληρώνεις το δικό μου σκεπτικό.

  >Τasos: Εδώ εξαρτάται από το τι ορίζει ο καθένας ως θεό. Η κοινή αντίληψη είναι ότι πρόκειται για οντότητα, έξω από εμάς, που νομοθετεί, κρίνει, τιμωρεί, σώζει, έχει θέληση, επιλέγει να κάνει αυτό αντί για κείνο, προκαλεί τις αρρώστιες ή τα ατυχήματα (“θέλημα θεού”, δε λένε;). Κάτι σαν τον Δία, χωρίς την συγκεκριμένη μυθολογία, αλλά με διαφορετική. Αν ορίζεις τον θεό ως την κοινή ουσία μεταξύ όλων των όντων του σύμπαντος, αλλάζει ριζικά. Και δεν έχει ανάγκη θρησκειών, εκκλησιών, λατρείας, προσευχών, κεριών επιταφίων κλπ. Εντελώς φιλοσοφική θεώρηση που όμως διαφέρει από αυτήν (όλων) των θρησκειών. Η αναζήτηση της κοινής ουσίας ήταν πολλών φιλοσόφων το αντικείμενο. Με τέτοιες θεωρήσεις μπορώ να συμπλεύσω. ‘Οχι με τις θρησκειοκεντρικές.

  • Anonymous Says:

   Συμφωνούμε! “εξαρτάται από το τι ορίζει ο καθένας”, ο ορισμός είναι τα “πιστεύω” που καθορίζουν την πραγματικότητα του καθενός και του συνόλου!
   Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στη θρησκεία όμως, πιστεύω υπάρχουν σε όλες τις διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, π.χ. η νύφη που πιστεύει στη διαδικασία του γάμου και το νυφικό, ο φίλαθλος που πιστεύει στην ομάδα του ως επέκταση του εαυτού του, εσύ που πιστεύεις κάτι συγκεκριμένο για τον αθλητισμό κτλ κτλ κτλ. Βασικά αυτό που αποκαλούμε πραγματικότητα αποτελείται από “πιστεύω” άλλα θεωρητικά, άλλα κοινωνικά, άλλα επιστημονικά – πάντως όλα ορισμένα από τον άνθρωπο.
   Αυτό που μας μπερδεύει είναι επειδή μερικά πιστεύω επαληθεύονται επιστημονικά νομίζουμε ότι αποτελούν την αλήθεια ενώ τα άλλα είναι μύθος. Στην ουσία όμως όλα τα πιστεύω είναι δημιούργημα του ανθρώπου!!!

  • Τάσος Says:

   “Εξαρτάται το τι ορίζει ο καθένας” – αυτό εκφράζει πιστεύω! Οπότε συμφωνούμε. Η ανθρώπινη πραγματικότητα, προσωπική ή συνολική, εξαρτάται από τα πιστεύω. Εσύ μπορεί να ικανοποιήσε με φιλοσοφικά πιστεύω, άλλοι ικανοποιούνται από θρησκευτικά πιστεύω, ή ουσία όμως είναι ότι και τα δύο πιστεύω είναι δημιουργήματα του ανθρώπου σε μια προσπάθεια να επιβιώση και να εξηγήσει το ανεξήγητο!
   Όλοι δε μπορούν να είναι επιστήμονες – άντε να εξηγήσεις στη μάνα μου για τη θεωρία της σχετικότητας, για τη βαρύτητα κτλ – οπότε ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός είναι και τα ανάλογα πιστεύω. Πάντως η θρησκεία προσφέρει σε απλούς ανθρώπους “πιστεύω”, αρχές και κανόνες που οδηγεί τη ζωή τους σε ομαλή λειτουργία. Υπάρχει εκμετάλευση ανθρώπων από την εκκλησία; Υπάρχει! Αλλά προσφέρουν έργο! Χωρίς τη θρησκεία ο κόσμος θα ήταν αδέσποτο κοπάδι και θα έβγαζαν ο ένας το μάτι του άλλου σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι το κάνουν τώρα.
   Προσωπικά δε πιστεύω σε θρησκείες λόγο του ότι έχω αποκτείσει ορισμένες γνώσεις αλλά μου αρέσει η παράδοση που πιστεύω πλουτίζει τη ζωή του ανθρώπου. Για φαντάσου την Ελλάδα χωρίς θρησκεία, χωρίς εκκλησίες, χωρίς γιορτές, χωρίς πάσχα, χριστούγεννα, 15αύγουστο. Αν δεν είχαμε νηστείες πολλά από τα φαγητά που τρώμε δε θα υπήρχαν, οι λαμπάδες, τα μοναστήρια, ο μυστηκισμός!!! Μπορεί να μη συμφωνούμε αλλά σεβόμαστε αυτούς που τα δημιουργήσαν και τα πιστεύω των προγώνων μας που ασφαλώς διαφέρουν από τα δικά μας πιστεύω αλλά έχουν και αυτά την δική τους βαρύτητα.

 11. DIN Says:

  Μονο αυτες εχεις?
  Ελα καλε, μια χαρα σε βρίσκω.
  Πιο cool και απο τον cool σου λεω.

  DIN

 12. Anonymous Says:

  ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΝΤΟΝΩΣ ΣΕ ΟΛΑ!
  εκεινα τα νυφικα κ εμενα στο λαρυγγι που κάθονται…. κ ολη η χαζοιεροτελεστια , που στην ουσία την κανεις για τους αλλους! Καντε ενα παρτυ ρε παιδια….. αφου μετά πάλι στους δικηγόρους θα τα φατε……
  Κ κλεινω συμφωνώντας και με τον/την din μια χαρά σε βρίσκω, πολυ νορμάλ.
  Αγνωστη λέξη: “τριγκάρω”? κατά το “πουλ δε τριγκερ”????? χα χα χα

 13. StellaFox Says:

  Συμφωνώ ΕΝΤΟΝΩΣ, με ΟΛΑ!!!! καθώς κ με τον /την din.Μια χαρά σε βρίσκω!
  Αγνωστη λέξη: τριγκάρω???? κατά το “πουλ δε τρίγκερ”?????
  χαχαχαχαχα

 14. heliotypon Says:

  >anonymous: Εκτός απότ ις προσωπικές θεωρήσεις, αν πάμε στην έννοια που περικλείει ο όρος “πιστεύω” θα δούμε ότι αντανακλά τη δυνατότητα να δεχτούμε έναν ισχυρισμό ως αληθινό. Για να τον δεχτούμε, όμως, εφ’όσον στη ζωή υπάρχει η αλήθεια και το ψέμα, θα πρέπει να έχουμε στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή την επιλογή. Χωρίς κανένα στοιχείο, αυτή η πίστη είναι αφέλεια. ‘Οπως το να πιστέψεις έναν απατεώνα που προσπαθεί να επωφεληθεί από σένα είναι αφέλεια. Και μπορεί μεν η επιλογή να πιστέψες να εξυπηρετεί ψυχολογικούς λόγους, αλλά η πραγματικότητα παραμένει ότι η πίστη θα πρέπει κάπου να στηρίζεται και να μην είναι αποτέλεσμα αφέλειας.

  >Τάσος: ‘Αλλο το να βρίσκουμε γραφική μια παράδοση ή να την δεχόμαστε σε εορταστικό πλαίσιο κι άλλο να δεχόμαστε έναν ισχυρισμό ώς αληθινό. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να σπάσει τη ρουτίνα, να βάλει στην ζωή του κάτι διαφορετικό από την καθημερινότητα κι εκεί λειτουργούν θετικά οι διάφορες γιορτές, οι αργίες, τα έθιμα. ‘Ομως νομίζω πως οι θρησκεία δεν προσφέρει τίποτε άλλο. Αντιθέτως, ο θρησκευτικός φανατισμός έχει κάνει να χυθεί πολύ αίμα στον κόσμο. Και ακόμα χύνεται. Δεν χρειάζεται να πιστεύεις σε θρησκεία για να μην είσαι κακός ή μέλος ενός κοπαδιού. Ίσα-ίσα, με το να είσαι “πστός” γίνεσαι μέλος του κοπαδιού που κατευθύνεται όχι πάντα από καλοπροαίρετους τσοπάνηδες. Η ιστορία το έχει αποδείξει αυτό!

  >DIN: ‘Ισως να έχω κι άλλες, αλλά αυτές σκέφτηκα. ‘Οταν σκεφτώ κι άλλες θα τις φέρω εδώ… 🙂

  >Stellafox: Χαίρομαι που συμφωνείς. Ναι, το “τριγκάρω” αυτή την έννοια έχει. Κακώς χρησιμοποίησα αυτόν τον όρο. Αδυναμία μου να βρω την κατάλληλη Ελληνική λέξη. ‘Ισως “προκαλώ” είναι η πιο κοντινή, αλλά χωρίς την ίδια ακρίβεια. Στην ηλεκτρονική επιστήμη έχει χρησιμοποιηθεί ο όρος “σκανδαλίζω”, αλλά όχι με την έννοια του “προκαλώ σκάνδαλο”, αλλά “τραβώ τη σκανδάλη” (π.χ. “σήμα σκανδαλισμού”).
  ΥΓ: Πού το βρήκες αυτό το ψευδώνυμο; Της μοιάζεις κιόλας; 🙂

  • Τάσος Says:

   Ηλιότυπε δεν είπα εγώ ότι η θρησκεία προσφέρει τίποτα σε εμένα, αλλά σίγουρότατα προσφέρει κάτι στην κοινωνία η οποία αποτελείται από διαφορετικές μάζες ανθρώπων με διαφορετικό επίπεδο μάθησης. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα αντιλογίας!
   Σε ότι αφορά το “θρησκευτικό φανατισμό” θα συμφωνήσω στη λέξη “φανατισμό” η οποία δρα παρόμοια με όποιο επίθετο την προσκολήσης. Υπάρχουν ιδεολογικά φανατικοί, εθνικιστές φανατικοί, φίλαθλοι φανατικοί, αναρχικοί φανατικοί, πολιτικά φανατικοί κτλ κτλ που σκότωνουν προς χάρην της φανατικής τους πεπίθησης, τα “ΠΙΣΤΕΥΩ” τους!! Και ας μη ξεχνάμε τους επιστημονες φανατικούς που και αυτοί έπίσης έχουν χύσει αίμα στο βωμό των “ΠΙΣΤΕΥΩ” τους! Και τους πρόσφατα αρχαιο-έλληνες φανατικούς,,, α ναι και τους Αθεους φανατικούς οι οποίοι εκφράζουν τον ίδιο ζήλο και αντικατροπτίζουν τις ίδιες συμπεριφορές με τους θρήσκευόμενους φανατικούς!!! Δεν νομίζω ότι η θρησκεία κάθε αυτού σε κάνει φανατικό, αλλά σίγουρα ο φανατισμός σε κάνει απερίσκεπτο, εγωιστή και μπορεί να σε μετατρέψει σε φωνιά!!!

 15. StellaFox Says:

  καλοοοο….από την “σκανδάλη” ε? καλοοοο , απλά παραπέμπει αλλου
  το εν λόγω ρήμα. Μου αρέσει το “τριγκάρω” τρελά! Θα το χρησιμοποιώ κ εγώ (γιατί η γκαντεμιά τι είναι εδώ που τα λέμε? = Got damn it!!! επίσης γκρηκλις κ το λεμε χροοοοοονια) πολύ με τριγκάρει αυτή η λέξη! ενθουσιάστηκα!

  Υ.Γ:….Θα θελα. Ψευδώνυμο είναι μόνο το Fox.(γιατί….Αλεπου….ΕΙΜΑΙ). 😉

 16. StellaFox Says:

  sorry “God damn it”
  ήθελα να γράψω.

 17. heliotypon Says:

  >StellaFox: Πάντως είναι ευρέως χρησιμοποιούμενη η λέξη. Μαζί με άλλες του σημερινού συρμού. Πολλές είναι. Συχνά προσπαθώ να βρω την Ελληνική αντιστοιχία, αλλά οι γνώσεις μου της Ελληνικής δεν επαρκούν. Αυτές οι λέξεις απαιτούν όχι μόνο γνώση της γλώσσας, αλλά και της συγκεκριμένης ορολογίας.

 18. heliotypon Says:

  >StellaFox: Μα γιατί δεν βάζεις το URL σου, ώστε να λειτουργεί το ψευδώνυμό σου ως δεσμός; Μήπως δεν θέλεις επισκέψεις; 🙂

 19. StellaFox Says:

  Σ ευχαριστώ που μ’ έχεις για πολύ γνώστρια…..
  (Δεν ειμαι)…..
  Τώρα? έκανα τίποτα? η μπα?

 20. heliotypon Says:

  >StellaFox: Αν δεν βάλεις το URL, δηλαδή τη διεύθυνση του blog σου, τότε το ψευδώνυμό σου εμφανίζεται με μαύρα γράμματα και δεν είναι σύνδεσμος για το blog σου. Στο τελευταίο το έβαλες και πέτυχε. Στα προηγούμενα το έβαλα εγώ. 🙂

 21. Άθεος Says:

  Φίλε μου Ηλιότυπε, δεν είναι η πρώτη φορά που θα συμφωνήσω μαζί σου. Σε όλα συμφωνούμε αν και για τον ανταγωνισμό στον στίβο δεν θα έλεγα όχι, όμως όλα τα άλλα, ποδόσφαιρο κλπ συμφωνώ απόλυτα!
  Για εκείνον τον spamplakα τι να πω… μάλλον η λογική του παρέμεινε στην παιδική διαπαιδαγώγηση. Πολύ αφελής λογική και χωρίς επιχειρηματολογία.

 22. StellaFox Says:

  Ευχαριστώ! Με σκλαβώνετε… Τα σέβη μου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: