Ένα φοβερό κείμενο…


Στο blog του φίλου μου άθεου διάβασα ένα εκπληκτικό κείμενο. την ανάρτηση της 02/04/11. Αξίζει να το διαβάσουν όλοι, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους απόψεις. Αναρωτιέμαι αν θα βρεθεί κάποιος λογικός άνθρωπος να επιχειρηματολογήσει αντίθετα με όσα γράφει. Σας το συνιστώ ολόθερμα.

Advertisements

16 Responses to “Ένα φοβερό κείμενο…”

 1. kaliadni Says:

  Έτυχε να το διαβάσω και γω σήμερα.Βρήκα πολλά επιχειρήματα τύπου Dawkins τα οποία πηγάζουν από λογικές διεργασίες.Έφαγα πολλά χρόνια από τη ζωή μου να ασχολούμαι με αυτά τα ζητήματα.Καταλαβαίνω ακριβώς την διεργασία που έγινε μέσα στο μυαλό αυτού του ανθρώπου και έχω να πω ένα πράγμα.
  Δεν με ενδιαφέρει το είδος της κακής εξάρτησης και το όνομα αυτής αλλά αρκούμαι να συγχαρώ άλλον ένα σκεπτόμενο άνθρωπο που έσπασε τα δεσμά μιας ιδιάζουσας δουλείας.
  Άλλος ένας στον ενεργητικό της σύγχρονης επιτέλους άθεας Ευρώπης που μετράει πλέον κοντα στο 40-45% δηλωμένης αθείας.

 2. marianaonice Says:

  To διάβασα και σχολίασα τα παρακάτω:

  Τα πράγματα στη ζωή μας δεν είναι πάντα ή μαύρα ή άσπρα…
  Όπως λέει και η αγαπητή Καρυάτιδα, κι εμείς γαλουχηθήκαμε με γονείς θρησκευόμενους και τα κατηχητικά ίσως ήταν η ευκαιρία της Κυριακάτικης βόλτας μας, αλλά δεν νοιώσαμε ότι κάποιος μας επέβαλε κάτι με το ζόρι…
  Όπως λες κι εσύ αυτό που σε κάνει να κοιμάσαι ήσυχος το βράδυ είναι η εσωτερική σου καλωσύνη και η συνείδησή σου… μα για σένα αυτά είναι ο θεός σου… κι ο θεός των Χριστιανών δεν λέει κάτι διαφορετικό… εικόνα και ομοίωσή του λέει πως είμαστε… ο καθένας μας ένα κομμάτι της θεότητας δηλαδή… της τελειότητας. Το θεό τον κουβαλάμε λοιπόν μέσα μας, είτε θέλουμε είτε όχι και δεν έχει καμία σχέση αυτός με τις αγιαστούρες και την παπαδοκρατία που όλοι αποκηρύσσουμε…
  Όσοι πιστεύουν λένε υπάρχει θεός… οι υπόλοιποι το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν ξέρουμε αν υπάρχει… Άλλωστε και ο Πλάτων έλεγε ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι το πραγματικό αλλά το είδωλο του στον καθρέφτη…
  Ας μην είμαστε απόλυτοι λοιπόν… ας αφήνουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, χωρίς θρησκοληψίες και φανατισμούς.
  Ο Άνθρωπος χωρίς πίστη στο ΥΠΕΡ αυτού και χωρίς να “γεφυρώνεται” νοητικά και συναισθηματικά με το ΥΠΕΡΤΑΤΟ, δεν γίνεται, δεν υπάρχει.
  Ακόμη και ο μηδενισμός και η αθεϊα είναι θρησκείες, αφού ανάγονται στη σφαίρα του μεταφυσικού. Το να μάχεται κανείς με φανατισμό κατά της θρησκείας προδίδει ότι είναι ένας θρησκόληπτος άθρησκος!

 3. Άθεος Says:

  Ευχαριστώ πολύ φίλε μου για το link και για τις απόψεις σου.
  Ευχαριστώ και σένα Kaliadni για τα καλά σου λόγια.
  Marianaonice, να μην παραθέσω την απάντησή μου εδώ. Σε περιμένω στο blog μου.
  Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου. Άλλωστε δεν έρχεσαι πρώτη φορά. Ο καθένας έχει τις απόψεις του. Μόνο που εγώ για να τις αποκτήσω πέρασα μια επώδυνη χρονική περίοδο που την παραθέτω για να δείξω ότι όσα πιστεύω δεν τα πιστεύω από άγνοια ή από αμάθεια, αλλά ακριβώς το αντίθετο, για να μην με πει κανένας φανατικό και υπερβολικό. Γιατί, όταν στηρίζεις τις απόψεις σου, χωρίς να είναι αυθαίρετες, δεν λέγεσαι ούτε φανατικός, ούτε υπερβολικός, χαρακτηρισμούς που μπορώ κι εγώ να αποδώσω στους πιστούς, αφού οι δικές τους θέσεις είναι όχι μόνο αυθαίρετες αλλά και υπερβολικές.
  Λέξεις, όπως ΥΠΕΡπέραν, ΥΠΕΡβατό, ΥΠΕΡόν, ΥΠΕΡτατο, ΥΠΕΡφύση, εκεί παραπέμπουν. Στο σχολείο όμως εκτός από τα θρησκευτικά μου έμαθαν και Φυσική, χωρίς το συνθετικό της ΥΠΕΡβολής!
  Ευχαριστώ όμως για το ενδιαφέρον σου να με κρίνεις, έστω και κατά τη γνώμη μου, λανθασμένα και ΥΠΕΡβολικά!

 4. kaliadni Says:

  @marianaonice Επίτρεψέ μου να έχω τις αντιρρήσεις μου στην τοποθέτησή σου.
  Ξεκινάω λέγοντας ότι για τα πάντα που αναφέρεις πρέπει να υπάρχει θεός. Ακόμα και το σύνολο των καλών πράξεων το μετονομάζεις σε θεός. ‘Οχι δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από καλές πράξεις.
  Δεύτερον τι πάει να πει τον θεό τον κουβαλάμε μέσα μας είτε θέλουμε είτε όχι; Αυτό αντίκειται στην ελευθερία επιλογής που θεωρείται και θεμελιώδες στοιχείο του χριστιανισμού όπως λένε οι υποστηρικτές του. Δηλαδή πρέπει με το ζόρι εγώ να έχω θεϊκές ρίζες; Για ποιον λόγο; Και στην συνέχεια λες να μην είμαστε απόλυτοι όταν οι ίδιες οι προτάσεις σου διακατέχονται από το απόλυτο.
  Έπειτα αντιστρέφεις την κοινή λογική λέγοντας το εξής: “Όσοι πιστεύουν λένε υπάρχει θεός… οι υπόλοιποι το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν ξέρουμε αν υπάρχει…” Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι αν κάποιος πιστεύει στον θεό το δεχόμαστε άκριτα και ως κάτι απολύτως φυσιολογικό, ενώ κάποιος που δεν πιστεύει μπλέκεται σε έναν κυκαιώνα ερωταπαντήσεων για να μην τον βγάλουν τρελό επειδή χρησιμοποιεί την λογική του.
  Έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι. Το υπερφυσικό αντιμετωπίζεται ως κάτι το φυσικό ενώ το λογικό ως αποκύημα φαντασίας και μη λογικών παρατηρήσεων.
  Όχι λοιπόν απαντήσεις δεν έχει να δώσει η αθεΐα αλλά η πίστη πρέπει να αποδείξει τα υπερβατά.
  Και δεν χρειάζεται τα πάντα να είναι θρησκεία. Όχι. Υπάρχει και στάση ζωής και αξίες ασχέτως αν οι θρησκείες ανά τον κόσμο τις οικειοποιήθηκαν για να κατασκευάσουν την καλή πλευρά του εαυτού τους.

 5. morgana Says:

  θα συμφωνησω οτι οι θρησκειες χωριζουν τους ανθρωπους.

 6. Τάσος Says:

  Οι άνθρωποι χωρίζουν τους ανθρώπους, άλλωστε τι είναι οι θρησκείες; Τι είναι οι ανθρώποι; Σαν φυσικά όντα δε διαφέρουμε πολύ, αλλά σαν νοητά όντα μας ορίζουν τα “πιστεύω” που μας αποτελούν. Και φυσικά ο καθένας από εμάς πιστεύει ότι τα “πιστεύω” μας είναι πιό ορθά από του άλλου. Αυτό εξηγεί και το φαινόμενο ότι μπορεί να συμφωνώ με μερικούς και να διαφωνώ με άλλους, αλλά πάντα το σωστό ή το λάθος έχει σημείο αναφοράς τα δικά μου “πιστεύω”!

  Οι θρησκείες είναι αποτέλεσμα ανθρώπων που δημιούργησαν “πιστεύω” να εκφράσουν τον κόσμο τους. Το ίδιο ισχύει με την επιστήμη η οποία αποτελείται από “πιστεύω”/θεωρίες που εφκράζουν τον κόσμο μας, η μόνη διαφορά είναι ότι στην επιστήμη τα “πιστεύω” επιβεβαιώνονται – όχι πάντα, γιαυτό έχουμε κανόνες και “θεωρίες”. Σε καμμία περίπτωση η θρησκεία δεν ασχολείται με τα ίδια θέματα που ασχολείται η επιστήμη. Σε πολλές περιπτώσεις η επιστήμη εξακριβώνει πολλές πρακτικές της θρησκείας – δίαιτα, προσευχή, δύναμη της ηρεμίας, ψυχή, ύπαρξη (δε μιλάμε για τα παραμύθια της βίβλου).

  Υπάρχει χώρος για όλους τους ανθρώπους και τα πιστεύω τους στον κόσμο μας. Οι θρησκείες παίζουν το δικό τους ρόλο στην κοινωνία μας με το να οργανώνουν τον κόσμο, να τον ησυχάζουν, με το να προωθούν τα Ελληνικά ήθη και έθιμα. Σε μια άλλη συζήτηση έδωσα το παράδειγμα της μητέρας μου, μιας γυναίκας που βρίσκει ηρεμία, θέμα, απασχόληση στην εκκλησία. Εγώ είχα παρόμοια πρόοδο με τον Άθεο, όμως βλέπω την χρησιμότητα της θρησκείας ως τον φορέα της Ελληνικής μας παράδοσης, το χόρο που οι άνθρωποι συναντιόνται να χαρούν, να λυπηθούν, να γιορτάσουν τις αλλαγές των εποχών και να ζήσουν τις ζωές τους.

  Ο διαφωτισμός δεν ήρθε να μας κάνει σκληρούς και να μας δώσει εργαλεία να κρίνουμε τους άλλους αλλά να καταλάβουμε ότι όλα στην ζωή χρειάζονται και να γίνουμε ποιό άνθρωπινοι!

 7. StellaFox Says:

  @KALIADNI: ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ!._

 8. kaliadni Says:

  Πάτερ ηλιότυπε ζητώ την συγκατάθεσή σας και το ”ναι” από σας για να τελέσετε την τελετή της εγκεφαλικής συνένωσής μου μετά της νεαποκτηθείσας συζύγου μου stellafox!χαχαχχαχχα :Ρ

 9. kaliadni Says:

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=394014&h1=true
  κάτι σχετικό με τις θρησκείες.Απλά το βρήκα και είπα να το παραθέσω.
  Μπορείς να το διαγράψεις αν θες καθώς δεν αποτελεί σχόλιο.

 10. StellaFox Says:

  σιγά που θα ρωτήσουμε κ ολας….. αμα πει οχι,
  σε κλεβω απο το παράθυρο και το σκάμε οι δυο μας.
  Οχι θα κάτσω να σκάσω….. πφφφφφφ!

 11. kaliadni Says:

  Έλα να κλεφτούμε τότε να γλιτώσουμε από τον ηλιότυπον τον καταπιεστή!!!

 12. Άθεος Says:

  …κι εγώ κουμπάρος!
  …το χέσαμε το θέμα!

 13. kaliadni Says:

  Λίγο χαβαλές δεν βλάπτει φίλε άθεε 🙂

 14. heliotypon Says:

  >’Ολους: Είχα γράψει απαντήσεις σε όλους και ξαφνικά, με κάτι(;) που κατά λάθος πληκτρολόγησα όλα εξαφανίστηκαν! θύμωσα πολύ με το WordPress που δεν προστατεύει τόση ώρα δουλειάς (η δεύτερη φορά που μου συμβαίνει). Θα τις ξαναγράψω αλλά όχι τώρα αμέσως… Μάλλον θα τα γράψω στο Word πρώτα και μετά copy/paste.

  >Kaliadni & StellaFox: Ελεύθερα τέκνα μου. Προσφέρομαι να τελέσω τον πολιτικό σας γάμο, με την προϋπόθεση να συμμετέχω στην τελετή της …πρώτης νύχτας. (Για τις επόμενες βλέπουμε…). 🙂

  >’Αθεος: Συμφωνώ με την Kaliadni. λίγος χαβαλές κάνει καλό. Μας έχουν μαυρίσει τη ζωή τα καθάρματα που μας κυβερνάνε τριάντα+ χρόνια, αλλά χρειαζόμαστε και λίγο χαβαλέ (έως πολύ, θα έλεγα…).

 15. Άθεος Says:

  Αν είναι έτσι, να έρθω κι εγώ στην τελετή… της πρώτης νύχτας, βεβαίως βεβαίως, μην τα θες όλα δικά σου Ηλιότυπε!

 16. tonia Says:

  να μιλησω? να μη μιλησω….? να μιλησω….? αστο καλυτερα τονια….
  φροντιστε τουλαχιστον να μην απομονονετε αυτα που σας συμφερουν ή που δεν θελετε να δειτε οτι εχουν γραψει…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: