Απλά πράγματα…


Οικονομολόγος δεν είμαι και δεν παριστάνω ότι γνωρίζω π.χ. τα πολύπλοκα επενδυτικά προϊόντα (“φούσκες” συνήθως…) ή άλλες στριφνές έννοιες της οικονομικής επιστήμης. ‘Ομως, επειδή είμαι ενεργό μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας, έχω μιά στοιχειώδη αντίληψη μερικών εννοιών και θα ήθελα να τις προβάλω από εδώ και να διατυπώσω κάποιες ιδέες.

Το χρήμα, έτσι όπως λειτουργεί στις δυτικές οικονομίες, είναι μιά κινητήρια δύναμη που παράγει “έργο”. Το έργο είναι η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Παράγει, όμως, αν κινείται. Αν δεν κινείται, αλλά κοιμάται σ’ έναν τραπεζικό λογαριασμό ή στο πορτοφόλι μας, τότε είναι άχρηστο! Το χρήμα μοιάζει λίγο με το νερό που κινεί τον νερόμυλο. ‘Οσο κινείται το νερό παράγει κίνηση κι αλέθει το στάρι ή κάνει κάποια άλλη δουλειά. Αν σταματήσει, πάπαλα! Τίποτα δεν παράγει. Σκεφτείτε ότι ένα συγκεκριμένο ποσό χρήματος, κινούμενο και ανακυκλούμενο παράγει έργο, έστω και σ’ ένα κλειστό σύστημα, όπου δεν μπαίνει άλλο, φρέσκο χρήμα (αλλά και δεν αδειάζει τελείως από διαρροές).

Αν ξοδέψουμε π.χ. 50 ευρώ και αυτός που τα εισέπραξε τα ξόδεψε αγοράζοντας προϊόντα ή υπηρεσίες, κάποια στιγμή το 50άρι θα γυρίσει σε μας, αν, βέβαια, έχουμε κάτι να προσφέρουμε στην παραγωγική και καταναλωτική αλυσίδα. Κι αν το 50άρι το “γυρίσουμε” π.χ. 100 φορές, θα έχουμε αποκτήσει έσοδο 5.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για το κράτος, που αγοράζει υπηρεσίες και προϊόντα, αλλά εισπράτει φόρους από το κύκλωμα της αγοράς. Αν το χρήμα το ξοδέψει (όχι αν το σπαταλήσει σε κοροϊδίστικους μισθούς, συμβούλια και άλλες παροχές χωρίς αντίκρυσμα), σε παραγωγικές διαδικασίες, το χρήμα θα ξαναπέσει στην αγορά και γυρνώντας θα παραγάγει έργο, δηλαδή εισόδημα, που όταν θα φορολογηθεί θα ξαναδώσει έσοδα στο κρατικό ταμείο. Και τα έσοδα που ανακυκλώνονται προστίθενται κάθε φορά και αυγατίζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Τώρα που το δημόσιο λέει κι αυτό: “δεν πληρώνω, δεν πληρώνω” (γιατί αυτό λέει, αφού δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει…) προκαλεί, μαζί με όσυς σφίγγουν το όποιο χρήμα κατέχουν στις τσέπες τους, ασφυξία και στασιμότητα στην αγορά, φρενάροντας την παραγωγή και την προσφορά υπηρεσιών, φρενάροντας και τα δικά του έσοδα.

Φαίνεται, αδέρφια, ότι αυτά τα απλά πράγματα, προφανή και γνωστά σε κάθε άνθρωπο της αγοράς, είναι άγνωστες έννοιες στις κυβερνήσεις των αδαών “αφισοκολλητών” και όλων άσχετων με ό,τιδήποτε! Αντί να ενισχύσουν την λειτουργία της αγοράς, έχουν παγώσει τα πάντα. ‘Οταν κλείσουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, όταν οι εργαζόμενοι απολυθούν και ο ΟΑΕΔ θα πληρώνει επιδόματα ανεργίας, όταν δεν θα έχουν από πού να εισπαράξουν φόρους ΙΣΩΣ καταλάβουν τι έκαναν, αλλά τότε θα παραδώσουν την εξουσία στους άσχετους του άλλου “μεγάλου” κόμματος, για να τους κατηγορούν, με τη σειρά τους, ακριβώς για όσα εκείνοι τους κατηγορούσαν όταν ήταν αντιπολίτευση!

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει άλλη τριτοκοσμική χώρα στον πλανήτη με τόσο ανίκανους πολιτικούς!

Advertisements

13 Responses to “Απλά πράγματα…”

 1. the elf at bay Says:

  Αυτή η κωλοχώρα είναι για τον πούτσο. Άποψη που την είχα από τότε που καταλάβαινα τον εαυτό μου.

 2. marianaonice Says:

  αυτά τα απλά πράγματα, προφανή και γνωστά σε κάθε άνθρωπο της αγοράς, είναι άγνωστες έννοιες στις κυβερνήσεις των αδαών “αφισοκολλητών” και όλων άσχετων με ό,τιδήποτε! Αντί να ενισχύσουν την λειτουργία της αγοράς, έχουν παγώσει τα πάντα….

  Τι άλλο να σχολιάσουμε??
  Όσο για το ερώτημά σου… φοβάμαι πώς εχεις ήδη πάρει την απάντηση…
  :))

 3. nefelokokkugia Says:

  Tι να σχολιάσω?
  Αν ήταν να τα κάνω όλα πουτάνα, όπως τα έκαναν αυτοί, γιατί δεν έκαναν εμένα πρωθυπουργό?
  …που ξέρω και ποδήλατο?

 4. kaliadni Says:

  Γιατί τους δίνεις τέτοια άφεση αμαρτιών;Αδαείς και ηλίθιοι;Άνθρωποι που δεν ξέρουν τι κάνουν;Μα να σοβαρευτούμε λίγο.Εννοείται ξέρουν τι κάνουν.Έχει δει κανείς μέσα στην ιστορία κυβερνήσεις που να είχαν άγνοια των κινήσεών τους και το αποτελεσμάτων αυτών;Δεν νομίζω.
  Σιγά μην γίνουμε και σύγχρονοι χριστοί και πούμε “ΠΑΤΕΡ ΑΦΕΣ ΑΥΤΟΙΣ ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ”.
  Θες να μου πεις ότι ο καημένος ο παπακωσταντίνου δεν ξέρει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα χωρίς ανάπτυξη;
  Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και αυτό φαίνεται σε καθημερινή βάση.
  110 δις ( 80 που έχουν πάρει ήδη και άλλα 30 που ζητάνε) στις τράπεζες οι οποίες όπως λες και εσύ δεν το κυκλοφόρησαν το χρήμα.Και από την άλλη κόβουν μισθους ανελέητα.
  Συγγνώμη αλλά εγώ τους θεωρώ προδότες και επίορκους παρά καημένους αδαείς.

 5. menoima Says:

  Διότι απλά φίλε μου, αυτοί που κυβερνούν (με δική μας εντολή και ανοχή), δεν δούλεψαν ποτέ για να γνωρίζουν ποια είναι η αποστολή του χρήματος, που με πολύ σαφήνεια εξήγησες. Για μας που βρισκόμαστε στον επιχειρηματικό κόσμο, είναι λογική του νηπιαγωγείου το “αν είσαι γαλατάς, δέν σφάζεις τις αγελάδες που έχεις”. Αυτοί όμως οι “αιρετοί” μας άρχοντες, δεν έχουν ούτε νηπισκή ικσνότητα.

 6. the elf at bay Says:

  @kaliadni

  Προδότες και δοσίλογοι αλλά ποιος θα τους δικάσει; Κανείς.

 7. kaliadni Says:

  Ακριβώς κανείς δε θα τους πειράξει.Αυτά συζητάγαμε με τον ηλιότυπο στο μπλογκ μου.

 8. Αθηνά... Says:

  Φαντάζομαι η ερώτησή σας (αναρωτιέμαι αν υπάρχει άλλη τριτοκοσμική χώρα στον πλανήτη με τόσο ανίκανους πολιτικούς!) είναι ρητορική.
  Οπότε και δεν το σχολιάζω…
  Αν πάλι επιμένετε η απάντηση είναι: Κατηγορηματικά όχι.
  Συγχωρέστε με που θα ξεφύγω της σοβαρότητας του θέματος με το οποίο καταπιάνεστε σήμερα αλλά κάπου πρέπει να τα πω κι εγώ.
  Διότι εμένα άλλο είναι το δράμα μου. Προσπαθώ να πείσω το στεφάνι μου πόσο σωστά είναι αυτά που λέτε στην δεύτερη παράγραφο του κειμένου σας, μήπως και μου εμπιστευτεί την πιστωτική του κάρτα για δυο μέρες μόνο αλλ΄εις μάτην!
  Εδώ σας θέλω! Ποία η θέσις μου;

  ΥΓ.
  Συγχωρέστε μου την χιουμοριστική διάθεσή μου απέναντι στα χιλιάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κράτος αλλά είναι ο δικός μου τρόπος να αντιμετωπίζω κάθε είδους αντιξοότητα…

 9. StellaFox Says:

  KALIADNI!!!!!!!!!!!!!!! NA MHN ΞΑΝΑΠΩ ΠΟΣΟ ΜΑ ΠΟΟΟΟΟΣΟ,
  ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ………………
  !#$@$^@%$^@$%#%$ ΜΕ ΤΟΥΣ Μ#$%#$% ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ……
  Γεια σου Heliotype.

 10. Θωμάς Says:

  Υπάρχει ένα πρόβλημα με αυτό που λέμε “ενίσχυση της λειτουργίας της αγοράς”. Τι θα γίνει άμα “ενισχυθεί η λειτουργία της αγοράς”;
  Θα εισάγουμε περισσότερα γιαπωνέζικα ή γερμανικά αυτοκίνητα, περισσότερα φιλανδικά κινητά νόκια, περισσότερα σουηδικά έπιπλα ΙΚΕΑ, περισσότερα ιταλικά ρούχα, περισσότερα αμερικάνικα κομπιούτερ, περισσότερα από οπουδήποτε όπλα, περισσότερα κινέζικα “οτιδήποτε” που σημαίνει αύξηση του ελλείμματος, κάτι που μας έφερε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ανάπτυξη μεν αλλά που να στηρίζεται σε ελληνική παραγωγή και τώρα θυμήθηκα πως είχες κάνει παλαιότερα διάφορες αναρτήσεις για αυτό το θέμα, συνεπώς νομίζω πως συμφωνούμε.

 11. heliotypon Says:

  >the elf at bay: Δεν είσαι μόνος…

  >marianaonice: Μωρέ την απάντηση την έχω πάρει. Τη λύση δεν βλέπω…

  >nefelokukkygia: Αν σε έκαναν εσένα πρωθυπουργό σίγουρα καλλίτερο θα ήταν το μπουρδέλο μας…

  >kaliadni: Πάσχουν από κοντοφθαλμία, ατολμία, ωχαδερφισμό (οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι φτιαγμένοι εκτός Ελλάδας). Και φυσικά δεν τους δίνω άφεση. Απλώς τους προσάπτω και ανικανότητα πρώτου βαθμού.

  >menoima: Το κακό είναι ότι, όπως κατάντησαν την έννοια του πολιτικού, κανείς άνθρωπος που σέβεται τον εαυτόν του δεν θέλει να γίνει πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο σούργελα πάνε. Κι από σούργελα σούργελα θα εκλέξουμε. Πού να τους βρούμε του καλούς;

  >Αθηνά: Πολύ καλά κάνεις και βάζεις χιούμορ στη ζωή σου. Μόνο έτσι μπορούμε να επιβιώσουε… Ελπίζω το “στεφάνι” σου (τι λέξη!) να σου δώσει την κάρτα. Μόνο πρόσεξε: Ελληνικά προϊόντα να αγοράσεις.

  >StellFox: Μαζί κι εγώ…

  >Θωμάς: Σωστά τα λες. Απλώς ελπίζω οι αγοραστές να προτιμήσουν Ελληνικά προϊόντα και όχι τομάτες Βελγίου, λεμόνια Αργεντινής, μέλι Γερμανίας και διάφορα φουστανάκια, παπουτσάκια, γραβάτες, πουκάμισα και τσαντούλες από κάθε γωνιά της γης. Απ’ όλα, έστω και όχι τα πιο φίνα, διαθέτουμε στην Ελλάδα και οι παραγωγοι λιμοκτονούν, γιατί εμείς διαλέγουμε τα “επώνυμα” (γμτ)! Δηλαδή αν η τσάντα δεν λέγεται Muci ή Luviton δεν θα χωράει τον …πλούτο μας;

 12. desa Says:

  στις 3 πρώτες παραγράφους περιγράφεις τον κύκλο του χρήματος. στην τελευταία τον φαύλο κύκλο της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Εγω προσωπικά πιστεύω ότι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και ότι οι 3 τελευταίοι (γιωργάκης, κωστάκης, κωστάκης) είναι προδότες του αισχύστου είδους

 13. mm Says:

  Portugal, off corse!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: