Οι “αγανακτισμένοι” και ο Νίκος Δήμου


Για τον συγγραφέα και φιλόσοφο Νίκο Δήμου έχω γράψει αρκετές φορές. Είναι ένα από τα λίγα σοβαρά πρόσωπα που διαθέτει ο τόπος. Γρανιτένια η λογική του, χωρίς πάθος και συναισθηματικά φορτισμένες φανφάρες. Σχολιάζει και σε κάνει να βλέπεις με την δική του, καθαρή, ματιά. Στο κείμενο που ακολουθεί είναι, συμπυκνωμένη, η εξήγηση της σημερινής μας (και όχι μόνο) δημόσιας κατάστασης. Διαβάστε το όλο. Θα καταλάβετε πολλά. (αναρτήθηκε στο LIFO και στον ιστότοπο του Ν. Δήμου.

Αγανακτισμένος αλλιώς

Με ρωτάνε γιατί δεν γράφω για τους αγανακτισμένους. Τόσο καιρό σκέπτομαι να γράψω γι αυτούς και διστάζω. Τους θαυμάζω που αγανακτούν και αγανακτώ που τους θαυμάζω.

Μας ενώνουν πολλά: ο τρόπος που βρίσκονται (πριν είκοσι χρόνια είχα οραματιστεί τον πολιτικό ρόλο του Ιντερνέτ), το γεγονός ότι είναι ακηδευμόνευτοι και ανεξάρτητοι, η οργή που εκφράζουν. Μας χωρίζει όμως ένα βασικό: τα πράγματα για τα οποία αγανακτούν. Νομίζω ότι πυροβολούν λάθος στόχους. Μουντζώνουν το Μνημόνιο, την Τρόικα, το ΔΝΤ – λες κι ευθύνονται για τα δικά μας προβλήματα. Καταριούνται το σύμπτωμα και το φάρμακο – σαν να προκάλεσαν την αρρώστια.

Τι την προκάλεσε;

Α) ο πολιτικός και οικονομικός λαϊκισμός που ξεκίνησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και μόλυνε όλη την πολιτική μας ζωή. Με «οικονομικό λαϊκισμό» εννοώ να χαϊδεύεις όχι μόνο τα αυτιά αλλά και τις τσέπες των ψηφοφόρων, με διορισμούς, παροχές, προνόμια και γενικές αργομισθίες (δηλαδή να τους αμείβεις με δανεικά, αφού δεν παράγουν. Τότε εκτοξεύθηκε το χρέος). Τριάντα χρόνια εκμαύλιζαν οι πολιτικοί τον λαό (που ευχαρίστως το αποδεχόταν. Εκεί μουντζώνω κι εμάς – τον λαό).

Β) η εγκληματική αμέλεια της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή που διπλασίασε το έλλειμμα και το κράτος. Νομίζω πως η Βουλή έπρεπε να ψηφίσει έναν έκτακτο νόμο και να παραπέμψει τους υπεύθυνους αυτής της πενταετίας. Να δικαστούν για εγκληματική παραμέληση των καθηκόντων τους και να πάνε φυλακή: Καραμανλής, Αλογοσκούφης, και Σια. Μαζί και οι αρχισυνδικαλιστές του εκμαυλισμού (η χειρότερη διαπλοκή) και όσοι γνωστοί των σκανδάλων (Τσουκάτος, Άκης, Εφραίμ &Σία).

Γ) η εξίσου εγκληματική ανικανότητα και ολιγωρία της σημερινής διακυβέρνησης. Ξεκινώντας από τον ανύπαρκτο πρωθυπουργό που εκτός από το όνομά του δεν έχει να επιδείξει άλλο προσόν, την παρέα των άχρηστων παρατρεχάμενών του και τους παλιούς Πασόκους που απλώς καθυστερούν και υπονομεύουν κάθε ενέργεια, εξασκώντας πάντα και ακόμα τον λαϊκισμό του ιδρυτή τους.

Δ) η ανευθυνότητα ολόκληρης της αντιπολίτευσης που ενώ το πλοίο βουλιάζει εξακολουθεί να τσακώνεται για ποσοστά ψήφων και επιρροών.

Και τον μεν Ανδρέα Παπανδρέου θα τον κρίνει η ιστορία. Αλλά όλοι οι άλλοι υπεύθυνοι είναι εδώ γύρω μας. Αυτούς θέλω να μουντζώσω και να τιμωρήσω – όχι το Μνημόνιο και την Τρόικα!

Advertisements

49 Responses to “Οι “αγανακτισμένοι” και ο Νίκος Δήμου”

 1. Άθεος Says:

  Μια χαρά τα λέει ο Δήμος!
  Φίλε Ηλιότυπε, πάντα στην ίδια συχνότητα εκπέμπεις και μου αρέσει που δεν παρεκλίνεις ποτέ!
  Είχαμε την πνευματική μας φτώχεια, μας προέκυψε και η υλική!
  Και μην ακούσω κανέναν να μου πει πώς φτάσαμε ως εδώ…
  Έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν!

 2. heliotypon Says:

  >’Αθεος: Να διορθώσω: Νίκος Δήμου (όχι Δήμος). Μα πώς να παρεκλίνω; Θα παρεκλίνω αν πεισθώ ότι πριν έκανα λάθος. Και το έχω κάνω αρκετές φορές. Αλλά πρέπει να πεισθώ. Αλλιώς… Φυσικά κι έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν. Δεν το συζητώ αυτό και η ποιότητά τους είναι αντιπροσωπευτική της δικής μας, ως (στατιστικού) συνόλου, γιατί υπάρχουν και πάρα πολλά άτομα που διαφέρουν, μόνο που είναι η μειοψηφία. Δυστυχώς! Η φωνή του Δήμου (και όποιων άλλων μιλούν με τη φωνή της λογικής) μπορεί να χρησιμεύσει στο να συνειδητοποιήσουν τις αλήθειες κάποιοι που θέλουν να σκέφτονται και όχι να παρασύρονται, ως παπαγάλοι, από άλλες, άκριτες φωνές!

 3. koulpa Says:

  συμπλέω με το δήμου πάνω από 30 χρονια.. αλλά να σημειώσω.. καμιά από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης δεν άξιζα.. μονο εγώ είμαι;.. 🙂 🙂
  την καλημέρα μου 🙂 🙂

 4. ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ Says:

  Τοποθετείται σωστά και μας ανοίγει τα μάτια…
  ΄Επρεπε να ΑΥΤΟ-μουτζωνόμαστε που τόσα χρόνια γίναμε έρμαιο των 300 β-Ο-λευτάδων αλλά και βολεμένων εσαεί στις πλάτες του βασανισμένου λαού

  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ από αύριο

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

 5. kaliadni Says:

  Εφόσον είμαστε μέλος της Ευρώπης δεν είναι μόνο δική μας ευθύνη το κατάντημά μας.Εδώ βλέπω την ανάλυση της μιας πλευράς που βέβαια συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ.Για να είναι ολοκληρωμένη μια άποψη όμως δεν μεροπηπτεί όπως αυτό εδώ.Διαφωνώ κάθετα καθώς προσπαθεί να παραπλανήσει.Και συγγνώμη αλλά αυτά εδώ που διάβασα αυτό κάνουν.Και αν θεωρείτε μπουρδολογίες τα όσα λέω ανατρέξτε στην ιστορία να δείτε την ανέκαθεν εμπλοκή των ξένων στην χώρα μας.Παράδειγμα; Να υπενθυμήσω τους βασιλείς μας; Το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων κατά την επανάσταση και τον καθορισμό συνόρων;Αυτά τα δέχεστε και τα σημερινά είναι μόνο δικό μας προιόν;Πριν απαντήσετε να θυμίσω επίσης την δήλωση ενός εκ των Βρυξελλών που είπε ότι γνωρίζαμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά δεν μιλάγαμε γιατί μας βόλευε όλους.Και που είναι το κακό να είσαι εναντίον των όσων καθοδηγούν τις κυβερνήσεις σου που πέφτουν αμαχητί;
  Ανοικτή ερώτηση προς όλους.Συμφωνείτε με τα όσα ζητάνε Τρόικα και ΔΝΤ;Αλλά να έχετε διαβάσει πρώτα ακριβώς τι θέλουν
  Ως προς το κείμενο το θεωρώ πολύ φτωχή ανάλυση των τριών παραγράφων για ένα θέμα που άλλοι γράφουν χρόνια βιβλία και κάνουν αναλύσεις.

 6. ange-ta Says:

  Οι γνωστές αρλούμπες του κυρίου. Απορώ ρε φίλε τι θαυμάζεις απο αυτον τον ανεγκέφαλο.
  Ολοι οι βαλτοί της σημερινής ξεφτιλισμένης ηγεσίας όλου του κόσμου τα ίδια λέει. Φταίνε οι παροχές στους πολίτες, λες και θα ήταν πιο σωστό να πεινάνε όλοι και να περνάνε καλά οι λίγοι. Φταίει ο Καραμανλής για το χρεος, αλλά τα 27 δις στις τράπεζες τα ξεχνάμε. Φταίμε όλοι οι Ελληνες γιατι δεν πληρώνουμε φόρους. Σωστό, αλλά αν υπάρχει ένας λαός που είναι εξωφρενικά νομοταγης είναι ο Ιάπωνας, αλλά έχει χρέος που ξεπερνάει το 200%.
  Τέλος φταίνε τα δάνεια που πηραμε για να κάνουμε σπίτια, λες και το σωστό είναι να είμαστε στο δρόμο.
  Ασε, τα έχουμε πει ένα εκατομμύριο φορές. Οσο και αν ο Ελληνας δεν ήταν αυτο που είναι και ήταν ας πούμε Ιάπωνες, ή και Γερμανοί (που μας το παίζουν παναγίες λες και δεν ξέρω πόσο διεφθαρμένοι είναι) πάλι χρεωμένος θα ήταν. Γιατι αυτο είναι το σημερινό πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Πλουτίζουν οι τράπεζες χρεώνονται οι λαοί και τα κράτη!!

 7. koulpa Says:

  θεωρώ ότι φταίμε που δεν μπορούμε να απαιτησουμε νομημότητα για όλους.. νομίζω είναι ηθική η κατάπτωση.. όταν ο καραμανλής είπε ή εγώ ή τα τανκσ.. πέρασε άβρεχτος.. όταν άλλα λέγανε πριν κι άλλα κάναν μετά.. όταν δανιζόμασταν και έφτανε σε μας το 5%.. και τους ξαναδηφίζαμε.. (ξαναψηφίζατε).. όταν μας κοροιδεύουν στα μούτρα μας και τους ξαναψηφίζουμε στις δημοτικές.. ε η ΄πλιοψηφία μας τα αξίζει όλα.. εγώ τι φταίωωω ; 🙂 🙂
  την καληνύχτα μου 🙂 🙂

 8. heliotypon Says:

  >Koulpa: Πιστεύεις ότι κάποια κυβέρνηση άξιζε; Βέβαια καμιά δεν ήταν τόσο κακή όσο οι τελευταίες δύο (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), αλλά δεν βρίσκω ότι υπήρξαν κάποιες που θα τις έλεγες καλές.

  >Φύρδην-Μίγδην: Εμείς φταίμε που τους εκλέγουμε. Που σταυρώνουμε όποιον γνωρίζουμε από TV, εφημερίδες και γήπεδα. Κι η όχι και τόσο υψηλού IQ πρωινοκαφεδού να έβαζε υποψηφιότητα θα έπαιρνε έδρα! Τέτοιοι είμαστε αυτά μας αξίζουν!

  >Kaliadni: Οι βασιλιάδες είναι μακρυνό παρελθόν και οι “αδιαφορούντες” των Βρυξελλών δεν απαλάσσουν εμάς και τους πολιτικούς μας από τις βαρειές ευθύνες μας/τους. Φυσικά και υπάρχει συχνά εμπλοκή ξένων, όπως και ντόπιων εκμεταλλευτών, αφού τους δίνουμε την ευκαιρία να μας εκμεταλλευτούν. Εμείς πάντα θύματα είμαστε; ‘Οταν θέλουμε απλώς την καλοζωία χωρίς την εργασία που την παράγει, όταν προτιμάμε να δανειζόμαστε αντί να παράγουμε, μας φταίνε μονίμως οι ξένοι, έστω και εκμεταλλευτές;

  >Ange-ta: Οι γνώμες μας διαφέρουν ριζικά για τον Ν.Δ. Δεν τον θεωρώ καθόλου ανεγκέφαλο, αλλά έναν ψύχραιμο διανοητή με κριτική σκέψη. Πολύ περισσότερο δεν τον θεωρώ “βαλτόν”. Από ποιόν, άραγε; Οι παροχές στους πολίτες πρέπει να έπονται της παραγωγικής εργασίας. και δεν μιλάμε για τις απλές παροχές επιβίωσης, που, στο τέλος, είναι κοινωνική υποχρέωση. Μιλάμε για άφρονα σπατάλη για εξαγορά ψήφων με δανεικά. Στις πολιτισμένες χώρες οι πολίτες παράγουν πλούτο που τον πουλούν για να ζήσουν καλά. Εμείς “πουλούσαμε” ψήφους για να ζήσουμε πολύ καλλίτερα απ’ αυτούς που παράγουν. Τα δάνεια που πήραμε δεν είναι απλώς για να μην ζούμε στον δρόμο, αλλά για να ζούμε μέσα στη χλιδή, σε σύγκριση με την παραγωγική μας απόδοση. Πρώτοι σε Mercedes, Porsche Cayenne και BMW στη Ευρώπη. “Πολυτελείς μαιζονέτες” απρόσιτες στον μέσο Ευρωπαίο. Τρία και τέσσερα αυτοκίνητα σε κάθε οικογένεια. Μαγαζιά με πανάκριβα (πάντα εισαγόμενα) επώνυμα έπιπλα, υφάσματα, ρούχα, παπούτσια, τσάντες, ζώνες, καλλυντικά, ακόμη και αναπτήρες. Εισαγόμενα τρόφιμα κάθε είδους, ακόμη και παραδοσιακά παραγόμενα στην Ελλάδα (λάδι, μέλι, τυριά, βούτυρο, λαχανικά, κ.α). Ρεκόρ διακοπών σε εξωτικούς προορισμούς. Σκυλάδικα και “αίθουσες” της νύχτας που θησαυρίζουν. Πρώτοι σε κατανάλωση ουίσκυ και σε άλλα εισαγόμενα σπίρτα. Παχυλοί λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες (και όχι μόνο οι γνωστοί κροίσοι, αλλά και μέσης τάξης νεοέλληνες). Από πού; ‘Η μήπως όλα αυτά ήταν για την απλή επιβίωση, για να μην κοιμόμαστε στον δρόμο; Κι όλα αυτά χωρίς να δουλέψουμε και χωρίς να παράγουμε, από τις επιδοτήσεις και τα δάνεια, με αργομισθίες στο δημόσιο, από μιζαρίσματα και άλλες παρασιτικές διαδικασίες! Οι Ευρωπαίοι μας φταίνε που φτάσαμε εδώ; Οι Ιάπωνες, οι Γερμανοί και πολλοί άλλοι λαοί έχουν μεγάλο χρέος, αλλά έχουν παραγωγικές οικονομίες, με τεράστιες εξαγωγές και προοπτικές να το εξυπηρετήσουν ακόμη και να το ξεπληρώσουν. Εμείς τι ακριβώς έχουμε; Κι οι τράπεζες πλουτίζουν γιατί εμείς τις πλουτίζουμε. Με τα διακοποδάνεια, τα εορτοδάνεια, τα γκομενοδάνεια και τις δεκάδες κάρτες που κουβαλάμε, με επιτόκια 18% και 20%. Αφού διαλέγουμε να ζούμε στον καπιταλισμό πρέπει να ανεχθούμε και τα αρνητικά του. Λες και ο “υπαρκτός σοσιαλισμός” έκανε τους ανθρώπους του ευτυχισμένους, αφού, στην ουσία, ποτέ δεν λειτούργησε σε κείνα τα μέρη. Εμείς επιλέγουμε τη μοίρα μας. Κι όταν πέφτουμε στις παγίδες του καπιταλισμού πάλι εμείς φταίμε. Γιατί δεν είμαστε συνειδητοποιημένοι πολίτες. Και τώρα αυτό κάνουμε με τις άσκοπες καθημερινές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα. Με τις μούτζες και τα συνθήματα δεν παράγεται έργο και πλούτος. Με τη δουλειά και τη σύνεση παράγεται (το λέει και το γνωστό άσμα: “Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά“). Καλή η συκέντρωση των αγανακτισμένων,αλλά με μέτρο. Δείξαμε αυτό που θέλαμε. Η υπερβολή (που την έχουμε στο αίμα μας) δεν φέρνει αποτέλεσμα. Από την άλλη μεριά πάμε και ψηφίζουμε τον κάθε μαλάκα που τον ξέρουμε από τα γήπεδα, τις αθλητικές εφημερίδες και από το γυαλί της TV, ή αυτούς που μας κατάκλεψαν, μόνο και μόνο γιατί είναι γνωστοί ή περιμένουμε να μας πετάξουν ένα ξεροκόματο απ’ αυτά που θα κλέψουν.
  Για σκεψου τα όλα αυτά…

 9. kaliadni Says:

  Μα είπα οτι απαλλασόμαστε;Στην αναρτησή μου είπα με κεφαλαία κιόλας ότι συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση περί των ευθυνών μας.Μακρινό παρελθόν είναι και οι πηγές των προβλημάτων της χώρας;
  Να αντιστρέψω λίγο την ερωτησή σου;Οι ξένοι πάντα θύματα είναι;
  Όσο για την παραγωγή έβαλε και το χεράκι της η Ευρώπη ως προς τον έλεγχο και την μέγιστη απόδωση της γεωργίας μας για να υπάρχει και καλά ισορροπία.Αυτό συν την μετατροπή των δανείων σε Nissan Navara από πολλούς αγρότες μας αποτελούν το σύνολο του δράματος.Τι θέλω να πω με όλα αυτά;Να μην μεροληπτούμε.Να βλέπουμε το πρόβλημα μονόπλευρα.Ας επιμερήσουμε τις ευθύνες.Δεν είναι και αθώες περιστέρες το ΔΝΤ ούτε μας αγαπάει.
  Γι αυτό κιόλας είπα ότι είναι αποτυχημένη η ανάλυση γιατί μιλάει μόνο για ις δικές μας ευθύνες.Όμως δεν είμαστε μόνοι μας ούτε δρόυμε μόνοι μας.Όσοι λοιπόν εμπλέκονται έχουν αυτομάτως και μερίδιο ευθύνης.

 10. ΝετΜαν Says:

  Με καλυψε ο/η ange-ta.
  Η μονη διαφορα που εχουμε απο τους γερμανους ειναι που οταν αυτοι δεινοπαθουν,βαζουν για ηγετη εναν Χιτλερ και ρημαζουν τον κοσμο (τα ιδια συνεβαιναν στην προπολεμικη Γερμανια πανω κατω.),ενω εμεις ειμαστε ανεκτικος λαος και παντα της τελευταιας στιγμης.
  Αυτα τα ανεγκεφαλα του τυπου “αυτοι μας αξιζουν” και αλλα τετοια χαριτωμενα δεν ισχυουν.Απλα η Ελλαδα δεν ειναι ουτε Βελγιο ουτε Ολλανδια.Ολα τα “κορακια” μια ζωη την ηθελαν για παρτι τους.Αυτο συμβαινει στις μερες μας με το χειροτερο σεναριο λογω του οτι εχουμε εντεταλμενους γι αυτο τον σκοπο ηγετες.
  Ας ελπισουμε οτι δεν θα καταλαγιασει η αγανακτιση και θα μετατραπει σε πληρη ανυπακοη μπας και σωθουμε…
  …Και ασε τον οποιον Ν.Δ. να λεει φιλλοσοφιες απο το σαλονι του.

 11. Ange-ta Says:

  @Heliotypon,

  μου φαίνεται ότι μιλάς για τον υπόκοσμο!
  Καγιέν και μερσεντές και μπουζούκια και register έπιπλα, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να πληρώσει.

  Οσο, για τις ισχυρές οικονομίες που μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, συγνώμη φίλε μου, αλλά Κυριακή κοντή γιορτή. Ενα θα σου πω, το έχω κάνει και ανάρτηση, η Γερμανία όταν ξεκίνησε τον β παγκόσμιο πόλεμο ήταν ήδη μπανκροτ!

  7 Ιανουαρίου1939.
  Ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Hjalmar Schacht, στέλνει μία εμπιστευτική επιστολή στον Χίτλερ στην οποία αναλύει την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας.
  «Βερολίνο
  Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα έχει προ πολλού χρόνου επισημάνει τους κινδύνους που προκύπτουν για το εθνικό νόμισμα από την υπέρμετρη αύξηση των δημοσίων δαπανών και των βραχυπρόθεσμων πιστώσεων……..
  Σε σχέση με το εξωτερικό: η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει πλέον αποθέματα χρυσού ή συναλλάγματος…….
  Σε σχέση με το εσωτερικό το ενεργητικό της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας συνίσταται σχεδόν αποκλειστικά σε κρατικούς τίτλους. (ομόλογα ή αλλιώς εσωτερικά δάνεια)
  Η αξία του νομίσματός μας δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί, όπως δείχνει το ιστορικό παράδειγμα των χαρτονομισμάτων της Γαλλικής Επανάστασης, όπου παρά τις υπερτιμήσεις και υποτιμήσεις που υπέστησαν, τις αυστηρές κυρώσεις, κλπ., το νόμισμα έχασε όλη τη αξία του…..»

  παρακάτω συνεχίζει ο Ziegler:

  «Ο Φύρερ για να κάνει πόλεμο χρειαζόταν ένα τραπεζίτη. Ένα τραπεζίτη υπεράνω πάσης υποψίας, αξιόπιστο, ουδέτερο. Όταν ρίχτηκε στην Πολωνία δεν διέθετε πλέον συνάλλαγμα και δεν είχε παρά λίγο χρυσό. Στην συνέχεια ο μεγάλος γκάνγκστερ βρήκε χρήματα .Κυριεύοντας το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, την Νορβηγία, το Λουξεμβούργο και άλλα ειρηνικά και οικονομικώς ακμάζοντα κράτη, άρπαξε μία διόλου αμελητέα λεία. Έπρεπε όμως αυτή η λεία να ξεπλυθεί μέσω ενός συνενόχου, υπεράνω πάσης υποψίας, επιφορτισμένου να την ξαναβάλει στην παγκόσμια αγορά με ουδέτερη ονομασία. Αυτό ισχύει εξίσου για τα χρυσά δόντια που ξερίζωσαν από τα θύματα των στρατοπέδων συγκεντρώσεως οι μπράβοι των Ες – Ες, για τις βέρες και τα κοσμήματα που έκλεψαν από τους εκτοπισμένους και από όλα τα αγαθά που άρπαξαν από όλη της Ευρώπη οι υποτιθέμενες «ομάδες προστασίας συναλλάγματος». Η ελβετική χρηματαγορά ανέλαβε όλα αυτά τα ευγενή καθήκοντα.
  Οι οικονομικοί καρχαρίες στην Ζυρίχη, στην Βασιλεία και στην Βέρνη έγιναν οι κλεπταποδόχοι και «ξέπλεναν» τα αποθέματα χρυσού που είχαν κλαπεί από τις κεντρικές τράπεζες της Πολωνίας της Τσεχοσλοβακίας, των Κάτω Χωρών, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Λεττονίας, της Λιθουανίας, της Αλβανίας, της Νορβηγίας….Αυτοί είναι που χρηματοδότησαν τους κατακτητικούς πολέμους του Χίτλερ.
  Χωρίς την ελβετική χρηματαγορά χωρίς τους εξυπηρετικούς κλεπταποδόχους της Βέρνης ο Χίτλερ δεν θα είχε κατορθώσει να διεξαγάγει τους κατακτητικούς και ληστρικούς πολέμους».

  Σήμερα, τα μεγάλα καρτέλ των ναρκωτικών χρηματοδοτούν την παγκόσμια σπατάλη, ενώ οι λαοί λιμοκτονούν και βγαίνει και το κάθε παπαγαλάκι της εξουσίας να δίνει μαθήματα νομιμότητας και σεμνής διαβίωσης.

 12. koulpa Says:

  που υπονοήθηκε ότι πιστεύω πως κάποια κυβέρνηση άξιζε;;;; διαβάζω και ξαναδιαβάζω και τα 2 μου σχόλια και απορώ.. 🙂 🙂
  την καληνύχτα μου 🙂 🙂
  α και δεν επέλεξα να ζω σε καπιταλιστικό κόσμο.. απλά εκεί έτυχε να γεννηθώ.. νομίζω ότι είναι ατελευσφορο σύστημα που οδηγεί μόνο σε εκρίξεις.. αλλά δεν ενδιαφέρει κανέναν η ονειροφαντασία μου.. 🙂 🙂
  την καλημέρα μου 🙂 🙂

 13. heliotypon Says:

  >Kaliadni: Στην προκείμενη περίπτωση εμείς (ως Ελλάδα) έχουμε την ευθύνη, σχεδόν ολόκληρη. Οι ξένοι, όσο κακοπροαίρετοι κι αν είναι, δεν συνεισέφεραν και πολλά στην κρίση, αν εξαιρέσεις τις πωλήσεις όπλων που εμείς δεχτήκαμε να κάνουμε, παρά το μαύρο μας το χάλι και παρά την αναποτελεσματικότητά τους απέναντι στις πιθανές απειλές. Και πάλι κάποιοι δικοί μας εισέπραξαν μίζες γι’ αυτές τις αγορές! Αν εμείς αρνιόμαστε να αγοράσουμε δεν μπορούσαν να μας υποχρεώσουν. Κι αν επέμεναν μπορούσαμε να δημοσιοποιήσουμε το θέμα σε όλη την Ευρώπη. ‘Ομως τίποτα απ’ αυτά δεν έγινε και κατάπιαμε τις όποιες πιέσεις και κάναμε τις αγορές. ‘Αλλον αρνητικό ρόλλο από αυτές τις αγορές δεν μπορώ να σκεφτώ. Ακόμη κι αν έχουν κάνει λάθη στην ΕΕ (και έχουν κάνει πολλά) αυτά δεν έβλαψαν μόνο εμάς αλλά και τους δικούς τους λαούς. Εδώ μιλάμε για τις δικές μας πατάτες που ήταν χοντρές και βασίζονταν σε δύο σκέλη: Στο κομματικό και στο προσωπικό όφελος. Δεν μπορούμε, μιά ζωή, να φανταζόμαστε συνωμοσίες ειδικά για την Ελλάδα. Συνωμοσίες γίνονται και μάλιστα πολλές σ’ όλον τον κόσμο, από οικονομικούς κύκλους, κυρίως και αποσκοπούν στο κέρδος. Στο χοντρό κέρδος. Από εμάς τι θέλουν; Να μας πάρουν τις μαιζονέτες ή τα BMW; Και είναι πολύ πιθανό, όπως λένε κάποιοι, να έχουν συνωμοτήσει και τώρα για να μας κάνουν ζημιά, προκειμένου να ωφεληθούν οι γνωστοί κύκλοι και “επενδυτές” που δεν ξέρω και πώς ακριβώς λέγονται, από τα CDS και άλλα βλαβερά. Δεν μιλώ γι’ αυτούς. Οι Ευρωπαίοι δεν βρίσκω ότι μας επιβουλεύονται. Αντιθέτως η σημερινή Ευρώπη προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά εμείς στηλώνουμε τα πόδια και εξακολουθούμε να αντιδρούμε. Προσωπική μου άποψη είναι.

  >ΝετΜαν: Δεν βρίσκω πως πρέπει να ταυτίζουμε την προπολεμική Γερμανία με τη σημερινή. Μπορεί να υπάρχουν ακομη ναζιστικά στοιχεία (όπως υπάρχουν παντού, άλλωστε), αλλά δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Και τι θέλουν, άραγε, από εμάς, που όλοι συνωμότες του κόσμου μας επιβουλεύονται; Νομίζω καιρός είναι να πάψουμε τη φιλολογία της συνωμοσίας εναντίον μας και να βάλουμε τον κώλο μας κάτω να δουλέψουμε και να ανοίξουμε τα μάτια μας να σπάσουμε την αλυσίδα της πολιτικής οικογενειοκρατίας!

  >Ange-ta: Δεν μιλώ για τον υπόκοσμο μόνο. Δεν είναι ο υπόκοσμος όλος ο πληθυσμός που δεν παράγει, που αγοράζει εισαγόμενα πολυτελή είδη, που προσπαθεί να “διοριστεί” στο δημόσιο, που ψηφίζει για τα ρουσφέτια, που φοροδιαφεύγει, που σπαταλά πόρους, που κάνει πολυτελείς διακοπές στο Μπαλί και στην Ταϋλάνδη, που πετάει λεφτά στα μπουζουκομάγαζα, που απαιτεί το “χαρτί” χωρίς τη σπουδή, που καταλαμβάνει, βρωμίζει και λεηλατεί τα σχολεία και τα ΑΕΙ, που αρνείται να κάνει παραγωγικές δουλειές και τις αναθέτει στους μετανάστες, που εγκαταλείπει τη γη, που μαζεύεται στις πόλεις, που επιδιώκει σύνταξη στα 45! ‘Ολοι εμείς είμαστε, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις. Και η Γερμανία του Χίτλερ δεν νομίζω πως μπορεί να συγκριθεί με τη σημερινή, όσα αρνητικά κι αν έχουν κι αυτοί (κι έχουν). Κι αν οι διάφορες Ζήμενς, HDW κ.α. λαδώνουν, βρίσκουν και τα κάνουν. Και δεν είναι ο κανόνας. Εμείς, όμως, είμαστε ο κανόνας της αρνητικότητας. Εκεί είναι το θέμα. Ας το καταλάβουμε: Δεν ζούμε σε κόσμο φιλανθρώπων. Ο κόσμος είναι ανταγωνιστικός χώρος και κάποιοι ανταγωνισμοί είναι κατανοητοί, όσο κι αν δεν μας αρέσουν. ‘Αλλωστε δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να μας ελεούν μονίμως όλοι οι λαοί της Ευρώπης κι εμείς να είμαστε αραχτοί στις καφετέριες και στα καφενεία και να ξοδεύουμε αβέρτα εις υγείαν των κορόϊδων! Και όλα αυτά τα “πακέτα” που φαγώθηκαν από πού μας ήρθαν; Και τι έγιναν, αντί για παραγωγικές επενδύσεις; Πολυτελή είδη και καταθέσεις στην Ελβετία έγιναν κι η ανάπτυξή μας παρέμεινε στο προπολεμικό επίπεδο. Ή όχι;

  >Koulpa: Συγνώμη για την παρανόηση, αλλά έτσι κατάλαβα. ‘Ισως αν το είχες διατυπώσει κάπως διαφορετικά να είχα καταλάβει τι εννοείς. Εξακολουθώ να έχω κενό… Mea culpa…

 14. bartimaeus Says:

  Η βασική και μεγαλύτερη ευθύνη μας ώς λαός είναι οτι “βολευτήκαμε”..Όλοι μεγαλώσαμε με το “όνειρο” μιας θέσης στο δημόσιο, να πηγαίνουμε 10 και να φεύγουμε 2 και να παίρνουμε 1500 ευρώ..να έχουμε σπίτι 100 τετραγωνικά, αμάξι 1800 κυβικά και εξοχικό στο Πόρτο Γερμενό..και ας μου πει κάποιος οτι δεν έχει οραματιστεί ποτέ μια τέτοια ζωή..
  θα συμφωνήσω με το χοντρούλη-1 αντιπρόεδρο της κυβέρνησης..Ναι μαζί τα φάγαμε..Όσο μαζί με μας τα φάγανε και οι Ευρωπαίοι..
  Μπήκαμε σε μια υπερκαταναλωτική μανία, μια νοοτροπία μίζας και βολέματος, και ως κράτος και ως πολίτες..Ενοείται οτι ευθύνη έχουν μεγάλη και οι εταίροι μας..βλέπουν και έβλεπαν οτι πραγωγική διαδικασία δεν υπάρχει..οικονομία βασισμένη στον αέρα(παροχές υπηρεσιών..). Αν εσείς είχατε τράπεζα θα δανείζατε ποτέ ένα τέτοιο επαγγελματία?όχι..Μόνο αν εισασταν τοκογλύφοι..
  Είναι ανόφελο νομίζω να προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη για ένα παγκόσμιο πρόβλημα..δημιουργημένο κατα πάσα πιθανότητα..ας το καταλάβουμε είμαστε απλά οι πρώτοι..και το μέλλον θα το αποδείξει..
  Όσον αφορά το κίνημα των αγανακτισμένων ακόμα δε μπορώ να εκφέρω ολοκληρωμένη άποψη..Η μαγία του, οτι δεν είναι καπελομένο και χειραγωγημένο, είναι και το αρνητικό του, απο την άποψη οτι δεν έχει εκφραστεί σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση-λύση..

  Καλημέρα και καλό μήνα..

 15. ΝετΜαν Says:

  Ηλιοτυπε

  Ακομη μιλαμε για συνομωσιες?Μα ξεκαθαρα πια και με την βουλα του μεσοπροθεσμου(το διαβασες?τα παραδοσαμε ΟΛΑ) τον ορυκτο μας πλουτο θελουν και το καταφεραν.
  Μιλαμε ακομη για συνομωσιες?Πιστευει κανεις πως οι πρωθυπουργοι μας εκλεγονται και δεν επιλεγονται?
  Τι να δουλεψουμε?Τον εαυτο μας?Δουλευουμε περισσοτερο απο τον καθενα.Οι τεμπεληδες δ.υπαλληλοι οδηγουνται στην τεμπελια με το ετσι θελω.
  Και τον γερμανο αν του πεις πως θα καθεται σε μια καρεκλα και θα παιρνει 2000 ευρω θα το επιλεξει σε διαβεβαιω.Απλα εκει εχει πολλες εναλλακτικες λυσεις.

  Στην προπολεμικη Γερμανια,οι χαμηλες ταξεις δεινοπαθουσαν οπως και οι ελληνες σημερα.

  Ολα δειχνουν πια ξεκαθαρα πως ξεπουληθηκαμε απο τους αρχηγους μας.Με περισσια τεχνη μας οδηγησαν ως εδω.

 16. Tasos Says:

  Εγώ παιδιά δε θα εξηγήσω πως φθάσαμε ως εδώ, ο καθένας γνωρίζει το επίπεδο σημμετοχής που του αναλογεί. Πάντως θα διαφωνήσω για τον χαρακτηρισμό του Γιωργάκη από τον κ. Δήμου. Από την στιγμή που αποδέχεται – σωστά κατά τη γνώμη μου – το μνημόνιο και την τρόικα θα έπρεπε να δείνει έπαινο στον Παπανδρέου που με την πολιτική του ευαιληξία έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην Ελληνική πραγματικότητα – σωστά κατά τη γνώμη μου γιατί χρειαζόταν ένα νοικοκύρεμα!

  Τώρα όταν μιλάμε για αναποτελεσμάτικότητα ας πάει ο κ. Δήμου να τα βάλει με κατεστημένο, δημόσιο, συνήθειες, νοοτροπίες και μετά να μας πει πόσο εύκολο είναι να βάλεις τα πρόβατα να κυττούν προς την άλλη κατεύθηνση όταν τραβάνε προς το γκρεμό! Ας μη μηδενήζουμε τα πάντα σε αυτόν τον τόπο και ας έχουμε το θάρρος να αποδεχθούμε μια τολμηρή και θαρραλέα προσπάθεια. Η ιστορία – κατά τη γνώμη μου – θα δείξει καθαρά ότι ο Γιώργος έφερε τη λύτρωση και την πρόοδο στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή κατάφερε να διαμορφώσει ένα επίπεδο συνεργασίας και ομόνοιας στην Ευρωπαική Ένωση. Αν η ΕΕ βγεί ενωμένη από αυτό το συμβάν θα είναι προτωβουλία του Γιωργάκη. Εύγε λοιπόν…. και ας σταματήσουμε την εσωστρέφια, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα όταν κοιτάξουμε πως να μονιάσουμε, να αδελφωθούμε και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα στη χώρα….

 17. ΝετΜαν Says:

  Τασος.
  Για να νοικοκυρευτει η χωρα επρεπε να την πουλησουμε οπως θα γινει με το μεσοπροθεσμο?

  Αν απο το δημοσιο εφευγαν πεντε συνταξιουχοι και εμπαινε ενας,η και κανενας,σε τρια χρονια ειχαμε τελειωσει μ αυτον τον βραχνα.Ο ΓΑΠ και οι φιλοι του το διαιωνιζαν αυτο το σκηνικο.
  Οι ανθρωποι ειναι δοσιλογοι και υπαλληλοι των τραπεζων.Αυτο αποδειχθηκε.
  Νοικοκυρεμα ειναι που φερανε εδω εκατομμυρια λαθρομεταναστες?(ξερεις ποσο μας κοστιζουν αυτοι?)
  Νοικοκυρεμα ειναι το κουκουλωμα της διασπαθισης του κρατικου χρηματος?
  Νοικοκυρεμα ειναι που εκλεισαν ολα τα εργοστασια?
  Ολα τα παραπανω και πολλα αλλα,ο Γιωργακης μαζι με τ αλλα παιδια τα κανε…Δεν νομιζω αυτοι που μας εφεραν ως εδω να μας σωσουν τωρα.(…απο το 81 τον πληρωνουμε τον φιλο σου τον ΓΑΠ.Αν τον ρωτησεις τι δουλεια ξερει να κανει,ποτε δεν θα παρεις απαντηση.Αν δεν μπορουσε τοσα χρονια να μας προστατεψει μιας και γι αυτο τον βαλαμε εκει,πως περιμενεις να μας νοικοκυρεψει?)
  Θελεις να μας σπασεις τα νευρα μαλον Τασο…

 18. Tasos Says:

  Νετμαν, η εξυπνάδα του Ελληνα είναι και το μειωνέκτιμα του. Όλοι ξέρεται γιατί έχει χρεωκοπήσει το κράτος αλλά κανένας δε κάνει τίποτα γιαυτό,,,, μήπως,,, δε ξέρεται και απλά υποθέτεται;;;;;

  Ο καθένας μπορεί να κατηγορεί, είναι εύκολο, αλλά κανένας δε είναι ικανός να λύσει το πρόβλημα. Ο Γιώργος δε τα παράτησε, έκανε το καλύτερο δυνατό για να σώσει τη χώρα. Κανένας άλλος πολιτικός ή τεχνοκράτης δεν είναι ικανός να το κάνει. Ο Σαμαράς μπλοφάρει αλλά περιμένει το Γιώργο να βγάλει το φύδι από την τρύπα, ο Καρατζαφέρης προσπαθεί να κερδίσει έδαφος, η Παπαρήγα – τι να πεις γιαυτήν, τα ίδια Μηχαλάκη μου – και ο Τσίπρας αρχηγός της μαύρης ώρας. Δε πιστεύω να περιμένετε από κανέναν από αυτούς να σας λυτρώσουν!!!

  Ο Γιώργος έχει σχέδιο! Αυτά που κάνει τώρα τα είχε προαναγγείλει αν παρακολουθήσεται τις ομιλίες του. Απλά δεν είχε τη δύναμη και τους οπαδούς να το πράξει. Με τον κίνδυνο της πτώχευσης τους έχει βάλει όλους στον τοίχο. Και αυτό που του δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη είναι ότι είναι αρχηγός σε διεθνές οργανισμούς και έχει πολύ καλές διασυνδέσεις με την Ευρώπη. Κανένας άλλος δε θα μπορούσε να φέρει τη δύναμη της ΕΕ στη βοήθεια της Ελλάδας. Το άλλο είναι ότι είναι συνεπής και έχει καλή πρόθεση, δεν είναι καθίκι που προσπαθεί να εκμεταλευτεί το λαό. Πιστεύει και προσπαθεί να καλυτερέψει την ζωή του Έλληνα.

  Κρατήστε το και θα με θυμηθείτε!!! Ο Γιώργος είναι το χελιδόνι που θα φέρει την άνοιξη στην Ελλάδα και σε λίγα χρόνια θα τον δοξάζουμε!!!

 19. heliotypon Says:

  >Bartimaeus: Αν διαβάσεις προσεχτικά αυτά που γράφω θα δεις ότι τα ίδια λέμε, ίσως με άλλα λόγια. Το παγκόσμιο πρόβλημα είναι ότι κάποιοι (πικοιλώνυμες τράπεζες) προσπαθούν και το καταφέρνουν συχνότατα) να βγάλουν χρήμα κερδοσκοπώντας, χωρίς δουλειά, χωρίς προσφορά, έστω ιδεών, απλώς με την διακίνηση “επενδυτικών προϊόντων” που είναι φούσκες! ‘Ετσι κάποιοι κερδίζουν τα λεφτά των κορόϊδων που ελπίζουν να κερδίσουν κερδοσκοπώντας! ‘Αλλη αιτία είναι ότι, για να εκμεταλλευτούν (οι δυτικοί) τη φτώχεια τριτοκοσμικών λαών, αποβιομηχανίζουν τις χώρες τους, προκαλώντας ανεργία και δημόσιο χρέος, ενώ οι κυβερνήσεις των τριτοκοσμικών χωρών αποκτούν δημόσιο πλούτο, βελτιώνοντας, όμως, ελάχιστα το επίπεδο των δικών τους λαών που εργάζονται σκληρά. Η Κίνα είναι ένα κραυγαλέο παράδειγμα τέτοιας χώρας. Η Ευρώπη και η Αμερική αποβιομηχανίζονται, οι βιομηχανίες τους μεταφέρονται στην Κίνα (ή στο Μεξικό, την Μαλαισία, κλπ). Τα τριτοκοσμικά προϊόντα είναι ελκυστικά λόγω φτήνιας (και αυξανόμενα καλής ποιότητας), αλλά η ανεργία αυξάνει, οι επενδύσεις στις δυτικές χώρες μειώνονται και το χρέος μεγαλώνει. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει αυτό (συχνά οι κρίσεις καταλήγουν σε πολέμους), αλλά ως αιτία μου φαίνεται αληθινό.

  >ΝετΜαν: Το αντίθετο είπα. Δεν πιστεύω πως όλοι πάνω στη γή συνωμοτούν εναντίον μας. χωρίς να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν και καθόλου συνωμοσίες. ‘Οταν παίρνεις δάνειο από μιά τράπεζα, αν διαβάσεις με προσοχή τη σύμβαση θα προτιμήσεις να μην το πάρεις. Και το περίφημο “μνημόνιο” μια δανειακή σύμβαση είναι κι αυτό. Και, φυσικά, περιέχει σκληρούς όρους. Τι νόμισες, ότι θα μας έδιναν τα λεφτά χωρίς εξασφαλίσεις; ‘Οτι θα μας τα χάριζαν, στο όνομα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη; Γενικά, πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε προϊόν περιέχει εργασία που είναι, κατά κύριο λόγο, και η αξία του. Δεν μπορείς, λοιπόν, να μην παράγεις και να απολαμβάνεις προϊόντων και υπηρεσιών. Αν δανείζεσαι για να το κάνεις κάποια στιγμή θα τα πληρώσεις! Κι αν λέμε ότι δουλεύουμε μόνο για να προωθούμε προϊόντα (δηλαδή να κάνουμε εμπόριο), το εμπόριο, από μόνο του, δεν φτάνει. Το εμπόριο δεν είναι παραγωγική, αλλά επικουρική διαδικασία, για να προωθούνται τα προϊόντα στον καταναλωτή. Δεν μπορεί μιά ολόκληρη χώρα να κάνει μόνο εμπόριο! Και οι περισσότεροι Ελληνες, δουλεύουν μεν, αλλά όχι παραγωγικά. Ο πλούτος δεν παράγεται ούτε στο δικηγορικό γραφείο, ούτε στο νοσοκομείο (αν και χρήσιμο κι αυτό), ούτε στο διαφημιστικό γραφείο. Παράγεται στο χωράφι και στο εργοστάσιο ΤΕΛΕΙΑ. Δεν ξέρω αν πουλήθηκαν οι πολιτικοί με την έννοια που το εκφράζεις. Δεν έχω στοιχεία και δεν μου αρέσει να δίνω βάση σε αυθαίρετες περί συνωμοσίας φήμες, μόνο και μόνο γιατί κάποιοι έκαναν ένα κλιπάκι και το ανέβασαν στο youtube!

  >Τάσος: Δεν λέω ότι ο ΓΑΠ δεν προσπαθεί. Προσπαθεί, αλλά τον βρίσκω ανεπαρκή να χειριστεί μιά τέτοιου μεγέθους κρίση. Δεν ξέρω ποιός θα ήταν πιο ικανός, αλλά βλέπω ότι δεν έχει την απαιτούμενη ικανότητα και τόλμη να κάνει μεγάλες τομές, όπως απαιτείται, ξυρίως για να περιορίσει την σπατάλη στον δημόσιο τομέα. Παρά τις εξαγγελίες για περιορισμό του κράτους, εξακολουθούν να υφίστανται οργανισμοί και εταιρίες (τάχα ανώνυμες και ιδιωτικού δικαίου) που δεν θα κάνουν έργο, αλλά θα ξοδέψουν τα (δανεικά) λεφτά μας! Χτες μόλις σχολίασα στο opengov (http://www.opengov.gr/ypoian/?p=2115) την τροποίηση νόμου για την Ζώνη Καινοτομίας “Αλεξάνδρεια” της Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε πριν μερικά χρόνια και αναρωτιέμαι τι απέδωσε, εκτός από εισοδήματα στους υπαλλήλους και στην διοίηκησή της! Καλό “παιδί” ο ΓΑΠ, αλλά ανεπαρκής! Μακάρι να είναι “το χελιδόνι που θα φέρει την άνοιξη” όπως λες, αλλά επίτρεψέ μου να αμφιβάλλω!

 20. ΝετΜαν Says:

  Μηπως αν ξεχωριζαμε τους ρολους του λαου απο αυτων που παιρνουν αποφασεις θα βγαζαμε αλλο συμπερασμα?

  Τι θα μπορουσα εγω να κανω απο μονος μου?(η εσυ).Κινουμαι παντα στο πλαισιο που μου δινεται απο αυτους(που βγαζουν αποφασεις)θελω δεν θελω.
  Πως οταν βγαινω εξω μεγαλουργω και εδω δεν μπορω και μαλιστα σ εναν ευλογημενο τοπο που μπορει να παραξει τα παντα?
  Ειναι πολυ ευκολο να λες” ο ελληνας φταιει” ,γενικα και αοριστα.

  Το προβλημα μας ειναι απο ιδρυσης του κρατους,οτι εχουμε εγκαθετους ηγετες,που δεν ειναι διατεθημενοι να αγωνιστουν για τα συμφεροντα μας.Ολα τ αλλα τ ακουω βερεσε.

  Μα πως να αγωνιστει ο ΓΑΠ Ηλιοτυπε οταν δεν ξερει τι συμβαινει στην ελληνικη κοινωνια?
  Απο το 81 βουλευτης και ακομη δεν καταλαβε τι συμβαινει…!
  Ο αλλος…Ο Σαμαρας,απο 25 ετων βουλευτης.Ακομη δεν παρηγαγε ουτε ενα ευρω!
  Ολοι αυτοι ειναι αντιπροσωποι ξενων συμφεροντων και τιποτε αλλο.
  Ο πιο βλακας του πλανητη να αναλαμβανε την Ελλαδα,δεν θα μπορουσε να την καταστρεψει.Αυτοι βαση σχεδιου δεκαετειες τωρα το καταφεραν.Ολα αυτο δειχνουν.

  Τασο…
  Τι να πω…Εχεις χιουμορ ομολογω.

 21. ΝετΜαν Says:

  Συγγνωμη για τα βιαστικα σχολια ομως μπαινω περιστασιακα και στα γρηγορα.

  Τα δανεια που μας δινουν,ειναι για να τους πληρωσουμε τα προηγουμενα δανεια,τα οποια τα χουμε χρησοπληρωσει 100 φορες.
  Το οτι ακομη εχομε δικαιωμα να ζητησουμε τα κατοχικα λεφτα απο τους γερμανους,οφειλεται σε καποιους διπλωματες μας,που καταφεραν να βαλουν εναν ορο που λεει οτι δεν θα τα διεκδικησουμε μιας και η Γερμανια ειναι χωρισμενη.Ο Γεωργιος Παπανδρεου,πηγαινε ντουγρου μετα απο απαιτηση των εγγλεζων και αμερικανων να τους τα χαρισει!!!Τωρα που τα χρειαζομαστε γιατι δεν τα ζητανε?
  Εμεις εχουμε το πανω χερι και οχι αυτοι!Με την απειλη της καταρευσης της Ευρωπης τους κανεις οτι θες πλεον.
  Αλλα ποιος θα το κανει?Ο εγκαθετος ΓΑΠ?Η ο Σαμαρας?

  Το να συγκρινουμε την Κινα με την Ελλαδα ειναι αστοχο.Ακομη κι ετσι να ειναι ομως,ο κινεζος βλεπει και καρπους του κοπου του.Ενω εμεις εδω και ενα χρονο μνημονιου,δεινοπαθουμε πληρωνοντας και τωρα μας λενε πως χρωσταμε περισσοτερα και ετσι πρεπει να πουλησουμε την χωρα!

  Η Ελλαδα τα εχει ολα και δεν εχει αναγκη κανεναν.Πλεον δεν κυβερνουν οι αμερικανοι.Οι ρωσοι και οι κινεζοι ανεβηκαν στην επιφανεια οποτε μπορεις να βρεις φιλους χωρις να εξαρτασαι απο τους αμερικανους.Αυτο δεν γινεται γιατι οι πρωθυπουργοι μας ειναι αντιπροσωποι τωων αμερικανων.Χεστηκε πανω του με την πλατεια ο ΓΑΠ και ηθελε να παραιτηθει.Αλλα του το απαγορεψε ο θειος Ομπαμα οπως καποτε απαγορεψε ο Τσωρτσιλ τον παππου του με τα δεκεμβριανα.Τετοιοι ειναι ολοι τους.

  Αυτο που με σκαει ομως,ειναι οχι οτι με κουμανταρουν οι ξενοι,αλλα με σκαει το οτι εχω τα οπλα να το αποτρεψω και δεν το κανω.

  Αυτο ειναι που τους καθιστα προδοτες ολους αυτους.

 22. Tasos Says:

  Δεν αλλάζεις νοοτροπίες και συστήματα που πήρε αιώνες να χτιστούν από την μια ημέρα στην άλλη. Οι αλλαγές γίνονται σιγά-σιγά-σιγά απλά χρειάζεται σχέδιο και πορεία.

  Φίλε Νετμαν ο Ελληνας ευδοκιμεί όταν φεύγει από τη χώρα του γιατί σταματάει να μιλάει και να ζητάει ελεημοσύνη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και βάζει το κώλο του στη δουλειά…… γιατί στα ξένα κράτη δε θα σου δώσει κανένας τίποτα!!!! Ας το κάνει αυτό ο ντόπιος και θα δεις πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα σηκώσει κεφάλι! Όντος έχω χιούμορ, όπως επίσης είμαι και ομορφόπαιδο και πολύ καλός άνθρωπος,,, και έξυπνος κτλ κτλ κτλ αλλά δε μιλάμε για μένα γιατί θα χρειαστούμε τόμους ολόκληρους,,,, ;-)))

  • Tasos Says:

   Το πρόβλημα του Έλληνα δεν είναι οι κυβερνήσεις αλλά ότι εξαρτάται από αυτές….. αν δεν απεγκλοβιστεί από αυτές θα συνεχίζει να τους δείνει μεγάλη δύναμη!!! Ξέρω είναι δύσκολο αλλά χρειάζεται να γίνει…. αλλιώς θα κολυμπάτε σνέχεια μαζί με τους πολιτικούς στα σκατά…. κλείστε τις τηλεοράσεις, σταμάτατε να συμμετέχεται στα κομματικά συμβούλια και στις απεργίες – αυτά δείνουν δύναμη στους πολιτικούς και τους συνδικαλιστές – βάλτε την προσοχή σας στη δουλειά γιατί κανένας δε πρόκειται να σας σώσει… σιγά σιγά γίνεται και η Ελλάδα το ξένο κράτος όπου οι ξενυτεμενοι ευδοκιμούν.

 23. ΝετΜαν Says:

  [..ο Ελληνας ευδοκιμεί όταν φεύγει από τη χώρα του γιατί σταματάει να μιλάει και να ζητάει ελεημοσύνη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και βάζει το κώλο του στη δουλειά…… γιατί στα ξένα κράτη δε θα σου δώσει κανένας τίποτα!!!! ..]

  Αυτο ειναι το μεγαλυτερο παραμυθι που εχει κυκλοφορησει στην χωρα
  Και η ΣΙΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ απο την κυβερνηση εξαρταται και ας ειναι γερμανικη εταιρεια.Αυτο το διαιωνισαν καποιοι ηγετες και οχι οι απλοι πολιτες!

  Οπως βαζει τον κωλο του στη δουλεια εξω ο ελληνας,τοτε καλλιστα μπορει και εδω…Απλα εδω υπαρχουν τετοιοι νομοι που σου απαγορευουν την παραγωγη και επιτρεπουν τις εισαγωγες.

  Και εδω οι ελληνες δουλευουν οπως και εξω…μα τι λεω…πολυ περισσοτερο δουλευουν.Απλα εδω μας τα παιρνουν πισω με χιλιους δυο τροπους.
  Αν δεις γερμανο να δουλευει,θα σου ρθει νυστα φιλε μου…σλοου μοσιον λεμε…

  Αληθεια ξερεις γιατι οι γερμανοι ειναι μαγκες τωρα και συ ο ελληνας οχι?
  Γιατι μετα τον πολεμο σβησαν τα χρεη τους,(ειχαν παρα πολλα πριν αρχισει ο πολεμος) και δεν πληρωσαν και τις αποζημιωσεις οπως οφειλαν.Αν επρεπε να πληρωσουν εστω και τα ελαχιστα που μπορουσαν,τωρα δεν θα ειχαν αυτη την χωρα κοσμημα που εχουν.
  Σε μας δεν κανουν το ιδιο γιατι δεν το απαιτουν οι ηγετες μας και μας παραπλανουν κι απο πανω με τα καναλια τους λεγοντας απλα..Χρωσταμε….Ποιος περιμενεις να το απαιτησει?Ο ανιδεος πολιτης ,που παντου και οχι μονο εδω, λειτουργει με το συναισθημα μιας και δεν εχει τα δεδομενα να κρινει?

  Αν κανεις πως βαζεις 2 ευρω διοδια καθε 40 χλμ ενω οι μισθοι ειναι 700-1000 ευρω στην Γερμανια φιλε,θα τα σπασουν ολα να σαι σιγουρος.Οι αγανακτισμενοι ελληνες θα ειναι καρικατουρα μπροστα τους…
  Η μονη διαφορα που εχουν απο εμας και τους παραδεχομαι ειναι οτι αντιδρουν για το παραμικρο.

 24. ViSta Says:

  χαίρομαι παιδιά που όπως φαίνεται τα ξέρετε όλα.. τα της Ελλάδας έτσι και αλλιώς. Αλλά και τα της Γερμανίας… δεν εννοώ εσένα Heliotypon…

  Θαυμάζω την βαθιά γνώση της ιστορίας και πόσο αποτελεσματικά γνωρίζετε να αναγνωρίζετε τις ιστορικές διαστάσεις του Γερμανικού παρελθόντως και της Γερμανικής σημερινής επαγκελματικής πραγματικότητας. Με τέτοια σιγουριά για τη γνώση της αλήθειας, αλλά και την Ελληνική εργατικότητα, το μέλλον της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να είναι φωτεινότατο.

  Φυσικά και δε θα απέριπτε ένας εργαζόμενος στη Γερμανία (όπου ζουν, δουλεύουν και πληρώνουν φόρους πολίτες πολλών εθνών) μια καλοπληρωμένη εργασία που να μη ζητά πολλή δουλειά από τη μεριά του, όμως οι καλοί μισθοί δεν χαρίζονται. Ωραία θα ήταν, αλλά δεν είναι έτσι η πραγματικότητα. Όποιος δε θέλει να δουλεύει πρέπει να έχει πλούσιο μπαμπά (ή άνδρα / ή γυναίκα) ή να ζει με 400 Ευρώ το μήνα.

  Μη παραμυθιαζόμαστε.. ο Γερμανός που βρίζετε δεν ειναι μόνον Γερμανός, παρά και Ελληνας, και Ισπανός και Ιταλός και Τούρκος, και Ρώσος, και Γιουγκοσλάβος, και Μαροκανός, και από το Αβγανιστάν, και… και και και.
  Στη χώρα αυτή η εργασία είναι στη ιδιοσυγκαρίας της κοινωνίας και υπάρχει διάθεση για εύρενα και παραγωγή έργου. Ναι υπάρχουν και οι προυποθέσεις, αλλά και ο κόσμος που δέχεται να τις χρησιμοποιήσει, όχι να τις κακοποιήσει…

  Η διαφορά κατά την γνώμη μου είναι η εξής… δεν ξέρω αν ο Ελληνας είναι εργατικός… δεν υπάρχει μόνον ένας Έλληνας, άλλωστε πάλι και στην Ελλάδα δεν μιλάμε μόνον για Έλληνες, παρά και για Αλβανούς, Ρώσους, Φιλιπινέζους, και δεν ξέρω εγώ τι άλλο…

  Σίγουρα όμως οι κάτοικοι της Ελλάδας είναι ευρηματικοί, γιατί αλλιώς δεν θα επιζούσαν στο καθημερινό χάος.

  Στην Ελλάδα δεν έχει η εργασία πρωταρχικό ρόλο… το χρήμα ναι, όχι η εργασία. Ίσως γιατί δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες… δε γνωρίζω ακριβώς γιατί. Ίσως γιατί ο καλός καιρός δεν την ευνοεί., ίσως γιατι δεν μας αρέσει το σύστημα και προτιμούμε να κάνουμε τους δικούς μας κανόνες.
  Ο καθένας αγωνίζεται για τον εαυτό και την οικογένειά του. Φόροι δε πληρώνονται (υποθέτω όταν δεν πληρώνουν οι έλληνες με ελληνικό διαβατήριο, αμφιβάλω αν πληρώνουν φόρους οι αλλοδαποί) γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο σύστημα.

  Στη Γερμανία πληρώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι (ανεξάρτητα εθνικότητας) αυτομάτως κάθε μήνα υψηλούς φόρους. Δεν το κάνουμε με χαρά ή οικειοθελώς, αλλά γιατί πρέπει, υπάρχουν νόμοι και έλεξχοι και στο τέλος γιατί ξέρουμε πως τα χρήματα όλων μας θα χρησιμοποιηθούν για το κοινό καλό, και για να λειτουργούν αυτά που πρέπει να λειτουργούν.

  Όσο συντηρείται ένα σύστημα που το εμπιστεύονται οι πολίτες του, να μην περιμένουμε λύσεις.

  Συγνώμη για το μακρύ σχόλιο.
  Μια Ελληνίδα της Γερμανίας που επωμίζεται παρέα με άλλους Ευρωπαίους τα μέτρα της οικονομικής βοήθειας που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα… και βαρέθηκε να ακούει βρισίδια για το ότι πληρώνει…

 25. ViSta Says:

  Όσο συντηρείται ένα σύστημα που ΔΕ το εμπιστεύονται οι πολίτες του, να μην περιμένουμε λύσεις.

 26. ViSta Says:

  @Tasos… ομορφόπαιδο, πολύ καλός άνθρωπος, έξυπνος και με χιούμορ; μπράβο, πρέπει να είμαστε συγγενείς… τόσο που μοιάζουμε 😉

 27. ΝετΜαν Says:

  VISTA
  Στην Γερμανια φιλεναδα που εζησα πριν αρκετα χρονια,εβλεπα πως καθε γερμανος απο τους 12 μηνες,δουλευε τους 9-10.Ενας μηνας αδεια(30 μερες παρακαλω εργασιμες) και ενας η δυο μηνες συνολικα, αδεια γιατρου.Το γνωστο “κρανκ”.Κι αν ησουν πανω απο 60 ετων,πηγαινες το πολυ 2-3 μηνες τον χρονο στη δουλεια, για τα “ματια” που λενε.
  Αν βαλεις γερμανο να εργαστει με τις δικες μας συνθηκες,θα βαλει τα κλαματα και θα παρει και ψιχουλα.

  Εσυ σαν πολιτης της Γερμανιας σημερα,δεν μας χαριζεις λεφτα να ξερεις.Μας δανειζεις λεφτα…με τοκο.Μπιζνα κανεις αν δεν το καταλαβες.Παιρνεις τα λεφτα απο την κεντρικη ευρωπαικη τραπεζα με 1% και μου τα δανειζεις με 6%.Ολος ο τζερτζελες εγινε για να μου φας περισσοτερο τοκο να ξερεις.(…και πετρελαια)
  Λειψα σου τα λεει το Σπιγκελ…
  Πολυ σωστα λες ολη η Γερμανια δεν ειναι το ιδιο….Απο τα γερμανικα κρατιδια,τα 4 ειναι στην ιδια ακριβως κατασταση με την Ελλαδα…Να ξερουμε και τι λεμε…

  Να μην λεω πολλα ομως εγω ο ελληνας,διαβασε τι λεει γερμανος εγκριτος ιστορικος,και πως αποδιδεται το δικαιο και το αδικο,και πως επισης εγιναν μαγκες οι “φιλοι μας οι γερμανοι” που ελεγε και ο Αρτεμης Ματσας…
  Άλμπερτ Ρίτσλ ειναι τ ονομα του,και ολα αυτα που λεω εγω πανω στην αγανακτιση μου,αυτος τα λεει τεκμηριωμενα και ηρεμα…

  http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3804:2011-06-23-08-56-54&catid=85:synenteyxseis&Itemid=267

  Η συνεντευξη ειναι του Σπιγκελ…

  Το οτι οι ελληνες εχουμε ελατωματα το ξερουμε.Ολοι οι εντονοι χαρακτηρες και οχι μετριοι ανθρωποι εχουν.Δεν νομιζω να υπαρχει αλλος λαος που να “κραζει” τοσο τον εαυτο του οσο εμεις.
  Ομως το να σε κλεβουν δεκαετειες τωρα και να σε λενε απατεωνα και τεμπελη…Ε αυτο δεν υποφερεται ρε παιδια…

 28. Tasos Says:

  Νετμαν, ο καθένας εκφράζει τη γνώμη του βάση της εμπειρίας που έχει. Εγώ πχ έχω εμπειρίες που μου λένε ότι οι Έλληνες είμαστε λίγο απατεώνες γιατί δε λέμε την αλήθεια σε όλα τα επίπεδα. Αν δεν είμασταν απατεώνες και τους φόρους θα πληρώναμε, και τους νόμους θα ακολουθούσαμε, και δεν θα υπήρχαν αφθαίρετα, ημιυπαίθριοι, διαφθορά, και θα δηλώναμε τα σωστά στατιστικά στοιχεία στην ΕΕ, κτλ, κτλ, κτλ σίγουρα έχεις εικόνα για το θέμα,,,, η απατεωνιά πάει σύννεφο – δε λέμε για σένα αλλά για τους άλλους.

  Όσο για το τεμπελίκη,,,, στην Αμερική ο Έλληνας – και όλοι οι άλλοι – εργάζεται 365 ημέρες το χρόνο για να ευδοκιμήσει αν έχει δική του εταιρεία. Όταν είναι εργάτης έχει 10 ημέρες αργίας και 10 ημέρες διακοπές. Ενώ οι φίλοι μας στην Ελλάδα και προ πάντων στο δημόσιο, πηγαίνουν στην υπηρεσία στις 10πμ, φεύγουν στις 2μμ, κάθονται όλες τις θρησκευτικές αργίες, έχουν 2 ημέρες άδειας το μήνα για μηχανογραφικό και αν είναι μητέρες, 1.5 μήνα διακοπές και όταν πάνε στη δουλειά το κωλοβαράνε (έχω προσωπική εμπειρία με το θέμα)!!! Και μιλάμε για 1 εκατομμύριο ή 25% του εργατικού δυναμικού. Θέλεις τον ιδιοτικό τόμεα; Τα μαγαζιά κλείνουν Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο τα απογεύματα, και τη Κυριακή. Στην Αμερική ανοιχτά συνέχεια μέχρι τις 10μμ. Φυσικά οι εργάτες δουλεύουν και στα δύο συστήματα περίπου 40 ώρες – α όχι στην Ελλάδα το εβομαδομίστιο είναι 37.5 – αλλά ο εργάτης στην Αμερική θα δουλέψει και τις Κυριακές, και τα μεσημέρια, και τα βράδια για να κρατήσει τη δουλειά του…. ποιός δουλεύει περισσότερο;;;;

  Το άλλο,,,, το κουφό,,,, όταν πέρνεις σύνταξη σου δείνουν εφ’άπαξ, δηλαδή ένα τεράστιο ποσό ρευστό συν τη σύνταξη. Αυτό φίλε δεν υπάρχει πουθενά παρά μόνο στην Ελλαδίτσα την ψωροκώσταινα. Στη Αμερική παίρνεις τη σύνταξη, εφ’άπαξ ΜΗΔΕΝ!

  Τέλος πάντων έχω δουλέψει αρκετά στον Ελληνικό χώρο και γνωρίζω αρκετά καλά τι γινόταν – τώρα τελευταία η εργασία έχει γίνει απεργία οπότε έχουν αλλάξει λίγο τα πράγματα. Ο Έλληνας ζούσε ΚΑΛΑ αλλά δυστυχώς δεν του έφθανε. Συνέχεια κάποιος του χρώσταγε ενώ ο ίδιος – όσοι μπορούσαν – έκλεβε το κράτος. Οι γεωργοί δήλωναν 200 στρέμματα όταν ήταν καιρός να πάρουν επιδόματα και 50 στρέμματα όταν χρειαζόταν να πληρώσουν φόρους. Και φυσικά το μπουρδέλο οργάνωσης του κράτους δεν είχε στοιχεία να κάνει διαστάυρωση οπότε πληρώναν από δανεικά. Χιλιάδες παραδείγματα, όλοι έψαχναν τρόπο να μαζεύουν από το κράτος αλλά να μη πληρώνουν. Μεταξύ κατεργαρέων ηλικρίνεια!!!!

  Υπάρχει ένα λέγην στην Αμερική “όταν δείχνεις με το ένα δάχτυλο, 3 δάχτυλα δείχνουν εσένα” (αν κάνεις την κίνηση θα το επαλυθεύσεις). Λοιπόν, ποια η δική μας η ευθύνη; Πως θα λύσουμε το πρόβλημα; Μας φταίνε οι άλλοι ή μήπως εμείς βάλαμε τη θυλιά στο λαιμό μας και τη σφύξαμε μέχρι ότους να μας κοπεί το αίμα;

  Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε ότι η προφυτεία μου θα επαληθευτεί και πως ο Γιωργάκης θα πετύχει να σώσει και να οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες εποχές. Μόνο αυτός μπορεί!!!

  Για σου Vista ξαδελφάκι!!!

 29. heliotypon Says:

  >Όλους: Το κεντρικό σημείο είναι η παραγωγή και η παραγωγικότητα. ‘Οσο κι αν δουλεύεις στα μη παραγωγικά επαγγέλματα (που είναι χρήσιμα κι αυτά, αλλά μέσα σε όρια), δηλαδή εμπόριο, προσφορά υπηρεσιών διαφόρων ειδών, αλλά δεν παράγεις, θα πρέπει να έχεις πόρους από κάποιες πηγές ΕΞΩ από τη χώρα, για να μπορείς ταυτόχρονα να εισάγεις όλα αυτά τα καλούδια που εμείς καταναλώνουμε με …πολύ μπρίο και μεράκι! Αν δεν έχουμε εισροές χρημάτων από το εξωτερικό θα πρέπει να περιοριστούμε στην κατανάλωση ΜΟΝΟ εντοπίως παραγόμενων προϊόντων. Δεν γίνεται να εισάγοουμε τα πάντα και να μην εξάγουμε τίποτα. Βέβαια είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός, αλλά αυτά ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ. Χρειαζόμαστε παραγωγή, τουλάχιστον γεωργικών προϊόντων (αφού μόνο αυτό ξέρουμε ακόμα να παράγουμε, ενώ σύντομα δεν θα το ξέρουμε ούτε αυτό) φρέσκων ή μεταποιημένων (π.χ. κονσέρβες, χυμούς, κ.α.). Δεν γίνεται εμείς να καταναλώνουμε όλα τα πανάκριβα είδη πολυτελείας, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά, ρούχα, τρόφιμα και να ζούμε με τόση χλιδή χωρίς παραγωγή. Τι να το κάνω που εργάζονται σκληρά οι δικηγόροι, οι διαφημιστές, οι πωλητές, οι έμποροι, οι γιατροί, οι ηθοποιοί, οι δημοσιογράφοι, κλπ, αν δεν παράγουν ΕΙΔΗ; Και το χρήμα για τα πολυτελή καταναλωτικά από πού έρχεται, αφού δεν έρχεται από εξαγωγές; Εμμέσως ή αμέσως από τα δανεικά! Φτάσαμε, λοιπόν, στο ζητούμενο! Το κράτος δανείζεται, πληρώνει τους υπαλλήλους και τις συντάξεις, πληρώνει τους προμηθευτές του (πλήρωνε κάποτε. Τώρα σφυρίζει αδιάφορα…), το δανεικό χρήμα πέφτει στην αγορά και ανακυκλώνεται και κάποιοι το βγάζουν και στην Ελβετία και φεύγει κι αυτό από την αγορά. Απλά πράγματα. Το σακκούλι κάποτε αδειάζει και εκεί ακριβώς φτάσαμε τώρα! Δανείζονται και άλλες (οι ανεπτυγμένες) χώρες, αλλά όχι για να ζήσουν. Δανείζονται για να κάνουν επενδύσεις και μάλιστα παραγωγικές. Γι’ αυτό οι δανειστές δεν φοβούνται την Ιαπωνία, τη Γερμανία, κλπ. Γιατί δεν κινδυνεύουν να ξεμείνουν από ρευστό. Τα άλλα περί εκλμετάλλευσης, πάντα όποιος μπορεί εκμεταλλεύεται τους άλλους. Αν εμείς αφήνουμε να μας εκμεταλλεύονται καλά μας κάνουν. Ομως δεν νομίζω ότι στην σύγχρονη Ευρώπη αυτό ισχύει. Γιατί ναι μεν οι επιχειρήσεις λειτουργούν όπως όλες, οι χώρες όμως έχουν συνεισφέρει τεράστια ποσά (τα γνωστά “πακέτα”) για την ανάπτυξή μας, αλλά εμείς τα κάναμε καταναλωτικά και ελβετικούς λογαριασμούς. Δεν λέω ότι όλοι τα κάνουν αυτά, κι αυτό γιατί δεν μπορούν. Αυτοί που μπορούν, όμως το κάνουν. Κι είναι πολλοί!

 30. ΝετΜαν Says:

  Τασος

  Μαζι μιλαμε και χωρια καταλαβαινουμε μαλον.
  Κανεις δεν διαφωνει με τις διαπιστωσεις σου.
  Ομως ολο αυτο το χαλι του δημοσιου δεν το εστησε ο απλος ελληνας.Αυτο λεω!
  Τα ρεμαλια οι πολιτικοι το εστησαν πουλωντας ψηφους για να παραμενουν αρχοντες.Αυτοι κουμανταρουν και μοιραζουν το χρημα,οπως γινεται παντου στον κοσμο.
  Αν εισαι στην Ελλαδα σημερα(…σημερα.Ως πριν απο λιγο τελος παντων)και θελεις μια ηρεμη ζωη,μονο μεσα στο δημοσιο μπορεις να την ζησεις.Αν εισαι επιχειρηματιας σωστος με συνειδηση,θ α δ ε ι ν ο π α θ η σ ε ι ς.
  Κανεις δεν θελει να δεινοπαθει.Αν μιλαμε για λαμογια ναι…δικιο εχεις.Το μονο που τους νοιαζει ειναι οχι η βιωσιμωτητα της επιχειρησης τους αλλα η κονομα απο τις μετοχες.Αλλα δεν μιλαμε γι αυτους τοσην ωρα.Δεν ειναι αυτοι στις αγανακτισμενες πλατειες…
  Απαγορευεται δια νομου πλεον να παραγεις στην Ελλαδα.Δεν υπαρχει κανενας λογος να σπειρεις ντοματες πια.Σηκωνεις το τηλεφωνο,παραγγελνεις απο την Τουρκια π.χ. και βγαζεις μεροκαματο.Αν σπειρεις,καταστρραφηκες…
  Τα ρουχα που φορουσαμε(και ολη η Ευρωπη) πριν 10-15 χρονια ηταν δικα μας ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ.Τωρα ειναι ολα κινεζικα.Τα τροφιμα το ιδιο…Ειχαμε μεγαλα εργοστασια ηλεκτρικων συσκευων που η κυβερνηση αποφασισε να τα κλεισει αυξανοντας τα επιτοκια χορηγησεων(παει δηλαδη περιπατο η ανταγωνιστηκοτητα τους με μια μονο υπογραφη)
  Αυτη την κατασταση δεν την εστησε ο απλος επιχειρηματιας η αγροτης!Τα λαμογια οι ηγετες μας το εστησαν με την αδιαφορια τους.(βαση σχεδιου πιστευω εγω..πλεον)
  Και γω το ιδιο θα εκανα αν ημουν βιοτεχνης η αγροτης.Εσυ τι θα εκανες??Μπορουσες εσυ ο απλος πολιτης να προβλεψεις τι θα γινει στο μελον εμπεριστατωμενα?Οχι βεβαια!

  Γιατι κλεβει το κρατος ο ελληνας? Μα πολυ απλα…γιατι δεν γινεται διαφορετικα!Αν ενας ψιλικατζης δηλωσει οσα ακριβως βγαζει,καλυτερα να παραδοθει στην αστυνομια μονος του…Σε ποιον να δωσεις τα λεφτα σου αλλωστε…?Στα λαμογια που θα τα βαλουν στην ελβετια?

  Θυμαστε τον Στεγκο?Ειναι αυτος που εχει το ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ και κατασκευαστικη εταιρεια τον οποιο εβγαλε στην φορα ο Τριανταφυλοπουλος καποιες λαμογιες του με λαδωματα.Μεγαλος ντορος τοτε.
  Η κατασκευαστικη του Στεγκου,βγηκε ρε παιδια στην Αμερικη η εταιρεια της χρονιας εκεινη την εποχη…
  Γιατι ο Στεγκος να μπει στη διαδικασια του λαδωματος?Βιτσιο ειχε?Απλα μεσα στο πλαισιο που εστησαν οι πολιτικοι,ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ!

  Στην Γερμανια που προανεφερα,κλεβουν επισης ολοι να σαι σιγουρος.Και οποιος σου πει το αντιθετο,ειναι πολυ “αθωος”.Τα χω ζησει αυτα.Απλα εκει δεν χρειαζεται να συμβει σ αυτο το βαθμο.
  Το οτι οι αμερικανοι αγγλοι γερμανοι και ολοι οι ανεπτυγμενοι εχουν αυστηροτατες εφοριες ,πιστοποιει το οτι κλεβουν πολυ εκει εξω.Αλλιως δεν θα χρειαζοταν αυτη η αυστηροτητα.

  Πριν λιγους μηνες,εγινε το εξης….3 τυποι απο την περιοχη μου,(μιλαμε για κοπροσκυλα…)πηραν χιλια ευρω εκαστος,απο κατι λαμογια για να μπουν ιδιοκτητες σε μια “μαιμου” εταιρεια ωστε να καρπωθουν επιδοτησεις στην Γερμανια.Ειναι το δευτερο περιστατικο που εγω γνωριζω.Μην τους εχετε για αγιους…Απλα εκει γινονται σε μικροτερο ισως βαθμο.

  [..το δανεικό χρήμα πέφτει στην αγορά και ανακυκλώνεται και κάποιοι το βγάζουν και στην Ελβετία και φεύγει κι αυτό από την αγορά. Απλά πράγματα. Το σακκούλι κάποτε αδειάζει και εκεί ακριβώς φτάσαμε τώρα! Δανείζονται και άλλες (οι ανεπτυγμένες) χώρες, αλλά όχι για να ζήσουν. Δανείζονται για να κάνουν επενδύσεις και μάλιστα παραγωγικές..]

  Ποιος το κανει αυτο?Ο συνταξιουχος , ο εργατης στο εργστασιο,η ο δ.υπαλληλος?Ποιος?
  Το κανουν τα λαμογια γιατι τους το επετρεψαν οι πολιτικοι.Ειναι ο μοναδικος λογος.

  Και τους ξενους αν τους δωσεις επιδοτηση και δεν ελεγξεις την δραστηριοτητα τους,βιλες κι αυτοκινητα θα τα κανουν τα λεφτα.

  Το προβλημα δεν ειναι ο “κακος” λαος.Το προβλημα ειναι ολοι αυτοι οι αληταραδες που και με επιστημονικο τροπο,κατεστρεψαν την χωρα.Αυτοι που δεν ειναι διατεθημενοι να αγωνιστουν για μας,μα για τους τραπεζιτες φιλους τους.

 31. ViSta Says:

  Φιλενάδε NetMan χαίρομαι που τα ξέρεις τα πράγματα από τα μέσα, άρχισα να σου γράφω και να σου γράφω για να εξηγήσω πως κάπου “στραβά έστριψες” που λέμε και στη Γερμανία… αλλά συνειδητοποιώ δεν έχει νόημα.

  Συμφωνώ με τον Heliotypo πως η δουλειά πρέπει και να παράγει έργο. Τι να το κάνω να δουλεύω 60ωρο, άμα αυτό που στο τέλος της εβδομάδας παραχθεί ή πρέπει να ξαναγίνει, ή να πεταχτεί γιατί κανείς δε το θέλει; Άμα δεν είμαι αποτελεσματικός σε αυτό που κάνω, φυσικά και θα χρειάζομαι περισσότερο.

  To έργο του Δικηγόρου, Ηθοποιού, Γιατρού, Δημοσιογράφου, του κρατικού Υπάλληλου είναι για μένα Heliotype το ίδιο σημαντικό και απαραίτητο, αλλά πρέπει να είναι και σωστό. Και ο Δικηγόρος να μην χάνει προθεσμίες, και το κράτος να μη κολωσιεργεί, και ο Ηθοποιός να είναι καλός στο θεατρό ή στις ταινίες του, και ο Γιατρός να σώσει το παιδί για να μην πηγαίνει ο κόσμος στο εξωτερικό για την εγχείρηση γιατί εκεί είναι καλύτερα, και ο Δημοσιογράφος να ενημερώσει σωστά. Έζησα 21 χρόνια στην Ελλάδα πριν έρθω εδώ… και στα 20 συνολικά χρόνια που δουλεύω δεν μου απαγόρεψαν να δουλέψω σωστά, ούτε στην Ελλάδα ούτε στη Γερμανία.

  Το θέμα είναι να παράγεται έργο, και να πληρώνονται φόροι. Και οι έλεγχοι βοηθούν ώστε να συμβαίνει αυτό. Το σύστημα της Γερμανίας με τους συστηματικούς έλεγχους αλλά και το γεγονός πως μηνιαία πληρώνονται οι φόροι αυτομάτως από τον μισθό βοηθά.

  Μια καινούργια ελπίδα για την Ελλάδα μπορεί να είναι η εξής ιδέα μας Ελληνικής εταιρίας προς παραγωγή ενέργειας. http://www.defkalion-energy.com/

  Χαιρετίσματα από τη Γερμανία  🙂

 32. ΝετΜαν Says:

  Οι ελεγχοι πρεπει να ξεκινησουν απο τα κοματα πρωτα…Αν ξεκινησουν απο τον ψιληκατζη,τοτε καποιον λακο εχει η φαβα που λενε….Και εχει.

  Η διαφωνια μας ειναι οτι,για τα στραβα της ελλαδος δεν ευθυνεται ο κοσμακης.αλλα οι ηγετες του

  Μιλας για ενεργεια με ελληνα?μαλον εισαι αλλου.

  Ο μονος τοπος στην δυτικη ευρωπη που εχει απλετη ενεργεια ειναι η Ελλαδα.Τα εχει ολα και η Μερκελ θελει να μας τα φαει τζαμπα.
  Ακομη δεν καταλαβες οτι γι αυτη την ενεργεια γινονται ολα?Δεν εχεις καταλαβει ακομη οτι μας απαγορευουν με χιλιους δυο τροπους να βγαλουμε πετρελαια,ουρανιο,φυσικο αεριο και ολα οσα εχουμε γιατι θελουν να μας τα παρουν?
  Αν δεν τα γνωριζεις αυτα,τοτε δικαιολογω την αγνοια σου.Μα αν τα γνωριζεις,τοτε και συ θα πρεπει ν δικαιολογησεις την αγανακτηση μου.

 33. Tasos Says:

  Vista επισκέφτηκα το link που μας έδωσες, ενδιαφέρον αλλά κάπως speculative, πρόσεξε το συγκεκριμένο “The technology is currently in its final stages of becoming an industrialized and commercially viable prototype”. Επειδή έχω φάει τα μούτρα μου με νέες τεχνολογίες που ΘΑ γινόντουσαν commercially viable αλλά μετά από 20ετίες δεν έγιναν….. προσοχή!

  Συμφωνώ απόλυτα με τον Ηλιότυπο και την Vista. Νετμαν, τι να σου πω; Τα ίδια Μιχαλάκη μου,,,, μπλα μπλα μπλα φτένε οι πολιτικοί….. ωραία λοιπόν,, ασχολήσου εσύ με τους πολιτικούς και κύττα να τους φτίαξεις μπας και δούμε και εμείς μια άσπρη μέρα και τότε θα σε δοξάσουμε!!!

  Εμένα το μόνο σχόλιο που με ενδιαφέρει και με ενθαρύνει και που διάβασα σήμερα στα νέα είναι ότι η Ευρώπη θα στείλει ειδικούς από την Ευρωζώνη στην Ελλάδα να ελένξουν την μεταρύθμιση “η κυριαρχεία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά”. Μόνο οι ξένοι – επειδή τους ενδιαφέρει να πάρουν πίσω αυτά που έδωσαν – θα εξασφαλήσουν ότι αυτά που λένε οι Ελληνες θα γίνουν. Εδώ είναι που το σχέδιο του ΓΠ δουλεύει ρολόι. Ο άνθρωπος γνωρίζει ότι μέσα από το κατεστημένο δημόσιο και τα κομματικά συμφέροντα δε πρόκειται να βρει άκρη και φέρνει την ευρώπη να συμμαζέψει τα πράγματα. Εμφυία ο Γιωργάκης!!!! Πολύ μεγαλύτερος των καταστάσεων,,,, σε λίγο θα καταλάβαιτε ο άνθρωπος δεν ήρθε να κυβερνήσει το μπάχαλο αλλά να βάλει τάξη και να φέρει την Ελλάδα του 16ου αιώνα στον 21ο!

 34. maria i. Says:

  Διάβασα επί τροχάδην τα σχόλια. Και τί διαπιστώνω; Από αλλού ξεκίνησε η κουβέντα και πού κατέληξε; Στο ότι φταίνε πάντα οι άλλοι. Εν προκειμένω αυτοί που έκαναν τέτοια κουμάντα ώστε τώρα να μας δανείζουν.
  Εγώ πιστεύω ότι οι Τροϊκανοί μόνο που θα είδαν πόσος κόσμος πίνει φραπέ και ξεφαντώνει στα μπουζούκια, πόσο απελπιστικά αργά κινείται το δημόσιο, πόσα αυτοκίνητα και ιδιόκτητες πρώτες και δεύτερες και εξοχικές και χωριάτικες κατοικίες έχει στην κατοχή του το κάθε ελληνικό νοικοκυριό, θα είπαν. “αφού δεν μπορείτε να φορολογήσετε τους πλούσιους, φορολογήστε τον καθένα”. Δεν μας φταίνε οι άλλοι επειδή δεν μιλάνε Ελληνικά. Μας φταίνε επειδή αυτοί έχουν τα λεφτά.
  Απλά ο μέσος Έλληνας είναι πιο πολύ ιδιώτης παρά πολίτης, καταναλωτής από παραγωγός, ξερόλας από αυτοκριτικός, λογάς αντί για δουλευτής και ΦΙΛΟΝΙΚΟΣ. Όπως ο καθένας που ανακάλυψε ξαφνικά ότι χρωστάει τα βρακιά του, αν επιτεθεί επί δικαίων και αδίκων, μπορεί και να μην πληρώσει. (τα σπασμένα από τα γλέντια του).

 35. ΝετΜαν Says:

  Δεν ασχολουμαι με πολιτικους αδερφε…Τους εχω αποβαλει απο την εφηβεια μου ακομη.Εσυ ασχολεισαι μαλον και πιστευεις σε αγορακια 58χρονα γεματα εσωψυχα οπως τον Γαπ να σε σωσουν.
  Δουλευω 14 ωρες ημερησιως καθε μερα.Καθομαι 18 μερες τον χρονο συνολικα.Ειμαι και γω ενας τεμπελης ελληνας μαλον…
  Αν η ειρωνια ειναι επιχειρημα εισαι γελασμενος.
  Οσο γι αυτους που λες οτι θα ρθουν,ειναι για να αρχισουν να μοιραζουν τα φιλετα μας και οχι για να μας νοικοκυρεψουν.

  Μαρια
  Οταν βλεπεις σχολιο να σου λεει πως ο Γιωργακης ειναι γατα ,θα σωσει την Ελλαδα και αλλα τετοια χαριτωμενα,μονο να παρεκτραπεις μπορεις,,,(εδω να ζητησω και συγγνωμη απο τον Ηλιοτυπο που το καναμε μπαχαλο..)

 36. Tasos Says:

  Ενας κούκος δε φέρνει την άνοιξη Νετμαν. Εσύ μπορεί να δουλεύεις 14 ώρες την ημέρα και να κάθεσαι 18 ημέρες το χρόνο αλλά δεν είσαι ο κανόνας αλλά μάλλον η εξαίρεση. Πάντως δεν υπάρχει λόγος να παίρνεις τα σχόλια των άλλων προσωπικά. Εγώ εξέφρασα γνώμη, δε συμφωνείς,,, δε πειράζει, δε θα πλακωθούμε κι’όλας. Αυτό με την ειρωνία ισχύει και για τα δικά σου σχόλια….

  Μαρία, εγώ εξ’αρχής και εν συνεχεία εξέφρασα μια συγκεκριμένη γνώμη και την στηρίζω. Συγνώμη που παρασήρθηκα από πλάγια θέματα. Για μένα ο Παπανδρέου έχει σχέδιο – όσο και να μην αρέσει σε μερικούς – και για να το βάλει σε ισχύ χρειαζόταν να κάνει κάτι διαφορετικό από τις κυβερνήσεις του παρελθόντος. Ήμουν παρόν όταν ο Σημίτης έβγαζε προθυπουργικές αποφάσεις για αλλαγές στο δημόσιο και κανένας οργανισμός δεν τις έθετε σε λειτουργία. Επίσης ο Καραμανλής με σκληρά λόγια και δυναμικές εκφράσεις προσπάθησε να αλλάξει το σκηνικό της χώρας αλλά χωρίς την συμμετοχή της κομματικής βάσης έπεσε έξω και χωρίς ελπίδες και πριν η χώρα χρεωκοπήσει κάλεσε εκλογές. Ο Γιωργάκης ήρθε στο κυβερνηλίκι με ένα μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, ζήτησε βοήθεια και μέσα από τη διαδικασία αυτή άλλαξε ολόκληρη την Ευρώπη και πως η κεντρική εξουσία αντιμετωπίζει χρεωκοπημένες οικονομίες – ένα το κρατούμενο….. μετά τι έκανε; Εβαλε τον κομματικό μηχανισμό που βραδυπορεί στον τοίχο και τους μπλόφαρε με παρέτηση και χρεωκοπία!! Μέχρι και ο Αθανασιάδης – σκληρό καρύδι – υποχώρησαν και του είπαν “κάνε ότι νομίζεις”….. πολύ έξυπνο! Με το μεσοπρόθεσμο έχει δύναμη να σπάσει όλα τα κομματικά, συνδικαλιστίκα συμπλάγματα και να φέρει την αλλαγή που χρειάζεται. Επίσης, κατάφερε να πείσει την Ευρώπη ότι δε μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση της χώρας μόνο με δάνεια και θα χρειαστεί “βοήθεια” τεχνοκρατική και επενδυτική – το νέο πακέτο βοήθειας!!!! Αυτό δείνει στην Ελλάδα ανάσα δύο ετών να επιβάλουν νέα συστήματα φορολογικής συνέπειας, μείωση σπαταλών, και ανάπτυξης…… και τα έχει κάνει όλα αυτά μέσα από ένα σύστημα που τον πολεμά σε κάθε βήμα,,, συνεχές απεργίες,,, κομματικά συμφέροντα και κάθε λογής προβλήματα,,, και όμως ο Γιώργος στέκεται και παλεύει…. σε λίγο καιρό να με θημηθήτε…. όσο και ας μην πιστεύεται τα επιχειρήματα μου και σας φαίνονται τρελούτσικα 😉

 37. ΝετΜαν Says:

  Αν η τεχνικη του ειναι να παραδοσει(οπως παραδοσε ηδη με το μεσοπροθεσμο)την χωρα,την κυριαρχια της και τα ορυκτα της,να καταστρεψει τα ελληνικα νοικοκυρια,και ολο τον οικονομικο ιστο της χωρας,ωστε να “νοικοκυρεψει”τα δημοσια οικονομικα,τοτε επετρεψε μου να εχω τις ενστασεις μου,οπως και την αγανακτιση μου.
  Αυτο δεν ειναι πολιτικη ικανοτητα.Ειναι προδοσια.Ειναι αντιδημοκρατης.Προδοτης του Συνταγματος και τιποτε αλλο.
  Για πρωθυπουργο μιλαμε παιδια και οχι για διευθυντη εταιρειας.
  Μας κατεστρεψε.
  Αφου αγνοησε 500 χιλιαδες κοσμου στο συνταγμα ωστε να περασει το μεσοπροθεσμο,θα μπορουσε καλλιστα να αγνοησει και τα συνδικατα που θα απεργουσαν γιατι διακοπηκε το “παρτι” των δημοσιων υπαληλων.(Αν το κανε ολοι του ιδιωτικου τομεα,μαζι του θα ηταν.)
  Οπως και να το δεις το ολο σκηνικο,δεν “βγαινει” το συμπερασμα σου.

 38. Anonymous Says:

  Ολα είναι ανάλογα με την οπτική γωνία Νετμαν. Όπως είπε και ο Ηλιότυπος η Ελληνική οικονομία έχει γίνει άκρως εισαγωγική και δεν παράγει πλούτο, το δημόσιο με όλα τα προβλήματα του δημιουργεί κακές συνθήκες για επενδύσεις και αλλαγή της οικονομίας σε παραγωγική. Οικονομικά προβλήματα υπήρχαν από Σημίτη – το χρεός προυπήρχε – και όλοι προσπάθησαν να το αντιμετωπίσουν, απλά δεν μπορούσαν λόγω των διάφορων συμφερόντων. Ο Παπανδρέου απεγκλοβίστηκε από όλα αυτά ζητώντας βοήθεια έξω από την Ελλάδα.

  Ο άνθρωπος προσπαθεί να σώσει τη χώρα από την χρεωκοπία και παλεύει για να φτιάξει μια καλύτερη Ελλάδα. Εσύ το λες προδοσία γιατί αφερεί προνόμοια που λάθος απεκτίθησαν από τη στιγμή που η χώρα δεν είχε πλούτο για αυτά. Εγώ – και η ιστορία – το λέω θαρραλέο, έξυπνο και εύχομαι να πετύχει. Διαφορετικές απόψεις, το μέλλον θα δείξει!

  Διάβαζα εχθές ότι στην Ελλάδα τα εισοδήματα αυξήθηκαν από το 2000 κατά 106% ενώ η οικονομία και η παραγωγικότητα κατά πολύ λιγότερο και σε πολλές περιπτώσεις τα νούμερα ήταν “πλαστά”. Η χώρα δε μπορεί να πάει μπροστά αν δεν νυκοκυρευτεί το δημόσιο και για να γίνει αυτό χρειάζεται εξωτερική παρέμβαση. Επίσης, ο ιδιοτικός τομέας εξαρτάται από το περιβάλλον που το δημόσιο δημιουργεί. Το δημόσιο δε μπορεί να αλλάξει από τους Ελληνες που δημιούργησαν το πρόβλημα, χρειάζεται εξωτερική παρέμβαση!! Αναγκαίο κακό αν θέλουμε πρόοδο!!!

  Οι αγανακτισμένοι καλά κάνουν και βγαίνουν στους δρόμους αλλά δεν προσφέρουν λύση παρά μόνο παράπονο. Επι το πλήστον πιστεύουν ότι “υπάρχουν λεφτά” και δε θέλουν να χάσουν τα προνόμοια τους. Αν όμως ήταν αυτοί στο τιμόνι, έβλεπαν την πραγματικότητα και η επιλογή τους ήταν η σωτηρία ή η καταστροφή είμαι σίγουρος ότι θα έβγαιναν στην πλατεία να στηρίξουν τον προθυπουργό!!!!

  ΥΣ ακούω πολλά για τα ορυκτά της Ελλάδας, έχεις ιδέα πόσο κοστίζει να βγάλεις τα ορυκτά; έχω μιλήσει με ανθρώπους που έχουν κάνει μελέτη για να βγάζουν χρυσό στη Χαλκιδική – υπάρχει αλλα σε τόσο μικρή πυκνότητα που είναι πιό δαπανηρό να το βρουν από ότι η αξία του!!! ψάξτο και θα δεις ότι υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που δεν έχουμε πολλά ορυκτά. Αλλά μη μέίνεις στο κουτσομπολιό, μίλησε με ανθρώπους του χώρου!!!

  • Tasos Says:

   Αυτή την απάντηση την έθεσα εγώ, αλλά βγήκε Ανόνημος. Sorry!

 39. ΝετΜαν Says:

  Αν διαβασεις το μεσοπροθεσμο θα παθεις σοκ.Αυτο δεν εχει ξαναγινει.Και δεν στεκει λογικα (και το κυριοτερο νομικα)κατα γενικη ομολογια.Εχει ανεπιτρεπτους ορους σε σημειο αστειοτητος.Μονο να γελασεις μπορεις οταν το διαβαζεις….Αυτα δεν γινονται!

  Η χρεωκοπια δεν εχει την ιδια εννοια που εχει για μια ιδιωτικη επιχειρηση οταν μιλαμε για κρατη.Σιγουρα ειναι ασχημη κατασταση κανεις δεν αμφιβαλει,ομως πιο ασχημη ειναι η παραδοση της χωρας με την αιτιολογια,να μην θυμωσουν οι αγορες…(!!!)Με την σταση του ο ΓΑΠ εδειξε πως δεν ειναι ηγετης κρατους,μα διαμεσολαβητης των ευρωπαιων για τα οικονομικα τους συμφεροντα.

  Αν ειναι προθεση σου να ξεπουλησεις την χωρα,η το κανεις απο αγνοια,ειναι το ιδιο.Δεν ειναι τεκμηριο αθωοτητος η βλακεια οταν μιλαμε για προδοσια(Ζουραρης).
  Πλεον με την υπογραφη που εβαλε,παρεδοσε οτι εχουμε και δεν εχουμε στην τροικα.Αυτο δεν συνεβει ουτε στην κατοχη μιας και τοτε μονο στρατιωτικο εξοπλισμο παραδωσαμε με υπογραφη.Ολα τ αλλα τα παιρναν με την βια.Σημερα,παραδοσαμε τα παντα.Ετσι κυβερνα και η γειτονησα μου και δεν χρειαζεται να πληρωνουμε ενα καρο υπουργους και παρατρεχαμενους.
  Μια δηλωση του ΓΑΠ για τα κατοχικα δανεια και τις αποζημειωσεις απο τους γερμανους,εφτανε για να τους κανει να γινει ηπιοτερη η πιεση(τι ηπιοτερη…θα χεζ@ταν πανω τους)

  Υπηρχαν χιλιοι τροποι να μειωσεις το δημοσιο “τερας” και να νοικοκυρεψεις τον τοπο.

  Μα δεν ειναι μονο το χρυσο!Τοσα και τοσα ορυκτα υπαρχουν και μεις δεν βγαζουμε ουτε κατσαβιδια!(Ψαξε στην google σχετικα με την συμβαση Κουπερ.Ηταν ολα δεσμευμενα απο το 40 απο τους αμερικανους.Μολις εληξε η δεσμευση τ0 2010,αρχισαν τα βασανα μας…)
  Για τα πετρελαια και φυσικο αεριο πλεον γνωριζουν ολοι.
  Πριν λιγα χρονια ο ΓΑΠ ελεγε πως δεν υπαρχουν…(!!!)

  Αλλα ασε τα ορυκτα…Γεωργια?Κτηνοτροφια?Ρουχο?Ολα τα εχουν ρημαξει.Δεν τα ρημαξαν οι επιχειρηματιες και οι αγροτες.Τα ρημαξαν αυτοι με τις πολιτικες τους και την αδιαφορια τους.(Ο Αρμανι οι Ντολτσε Καμπανα κι οΜπενετον,θα ηταν απλοι αγνωστοι βιοτεχνες αν το ιταλικο υπουργειο δεν αβανταριζε τις εταιρειες τους.Δεν ειναι πιο “γατες” αυτοι απο τους δικους μας σχεδιαστες.)

  Οι αγανακτισμενοι στην πλατεια,δεν ειναι οι αγανακτισμενοι της δεκαετειας του 60 και του 80 που απλα ζητουν ψωμι.Ειναι ενημερωμενοι ανθρωποι που τα γνωριζουν ολα αυτα πλεον,εστω και ασυντακτα…Δυστυχως δεν εχουν ολοι προσβαση στην ενημερωση και ακομη ενημερωνονται απο τα καναλια που τους παραπλανουν τεχνηεντως λεγοντας μισες αληθειες.
  Αν οι αντιδρασεις του κοσμου καταλαγιασουν,την εχουμε “βαψει” ολοι μας.

  Η Ελλαδα εχει το 2% του ΑΕΠ της Ευρωπης.Βλεπεις λογικο να ειναι ολος ο πλανητης στραμενος πανω μας για ψιχουλα?Αν μας χαριζαν τα χρεη που λεει ο λογος,θα ηταν πιο ανωδυνο.Σιγουρα η συνομωσιολογια δεν ειναι χωρις βαση.Και δεν ειναι οπως ολα δειχνουν

  Για να δωσω μια εικονα μου ωστε να ξερετε με τι τυπο μιλατε,και ειδικα εσυ Τασο,θα πω πως την δεκαετεια του 80,αν εβαζες τις αφισες του Ανδρεα Παπανδρεου,την μια διπλα στην αλλη,που εχω αφισσοκολησει,θα εφταναν απο εδω που ειμαι ως την Κορινθο.Τους σιχαθηκα ολους ευτυχως πριν ακομη παω στον στρατο.Μην νομιζεις πως μιλας με κανεναν εθνικιστικων η αριστερων αντιληψεων.

  Καλο ειναι να κλεισουμε ομως με τον ΝΔ.
  Θα κλεισω λεγοντας πως τις διαπιστωσεις ολοι τις εχουμε βαρεθει.
  Το να καθεται ενας”επωνυμος” στο σαλονι του και να κανει διαπιστωσεις ειναι πλεον ρουτινα.Δηλαδη χανει το νοημα της η οποια σοφη ενσταση και διαμαρτυρια.Δεν μας χρειαζεται αυτο.
  Απο τους επωνυμους η και τους φιλοσοφους,θα περιμεναμε να ειναι μπροσταρηδες στις πλατειες,η εστω στα καναλια και να ωρυονται για αυτα που συμβαινουν μιας και εχουν προσβαση σ αυτα.Η “πολιτισμενη” και ηπια αντιδραση οπως του ΝΔ,ειναι αχρειαστη και με τον τροπο που γινεται δινει τροφη στο συστημα για τζαμπα κουβεντα…Δυστυχως η κατασταση ειναι πολεμικη και οι ευγενιες δεν εχουν θεση στις μερες που ζουμε.

  Ας κανουμε οτι θα καναν οι φιλοι μας οι γερμανοι εστω και μια φορα τελος παντων…Ας διεκδικησουμε σθεναρα τα χιλια δικια μας!

 40. bl Says:

  @ Vista,

  “Στη Γερμανία πληρώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι (ανεξάρτητα εθνικότητας) αυτομάτως κάθε μήνα υψηλούς φόρους”

  (Αλήθεια, δεν σου περνάει απο το μυαλό ότι και μεις κάτι ξέρουμε για τον Βορρά;)

  Δεν μας λες, εσύ που τα ξέρεις τοοοσο καλά τι ποσοστά φόρων πληρώνουν οι μεγάλες εταιρείες; Και αφού μας το πεις, δεν μας λες πόσο φόρο πληρώνουν οι μικροί;
  και αφού μας το πεις και αυτό δεν μας λές πόση φοροδιαφυγή υπάρχει;.
  και αφού μας το πεις και αυτό, δεν μας λες, ότι αν οι Ελληνες πλήρωναν τόσους φόρους όσο οι γερμανοί, αν θα παραμέναμε πλούσιοι;

  Για κοιτάτε λίγο καλύτερα τι λένε οι σοβαροί Γερμανοί και όχι η Bild.

  Οσο για όλους τους υπόλοιπους που αρέσκονται να αυτομαστιγώνονται, Ε, τι να πω;

  Τουλάχιστον, κάτι είναι κι αυτό! Φαίνεται ότι τελικώς ο Μεσαίωνας δεν είναι και παρα πολλά χρόνια πίσω.

 41. Tasos Says:

  Δυστυχώς δεν υπάχουν 1000 τρόποι να μειώσεις το δημόσιο τέρας και να νοικοκυρέψεις το κράτος, αν υπήρχαν θα το είχαν κάνει! Ο μόνος τρόπος που υπάρχει είναι να “αναγκάσεις” την αλλαγή.

  Ο ηγέτης, Νετμαν, όσο και να κακοφαίνεται δεν κάνει αυτά που θέλει ο κόσμος όταν πρέπει να βάλει τάξη, αλλά αυτά που δεν θέλει ο κόσμος. Οι ηγέτες που κάνουν αυτά που θέλει ο κόσμος απλά χαιδεύουν αυτιά, ικανοποιούν στιγμιέες ανάγκες και φέρνουν τη χώρα στο χάλι που έχει φθάσει!

  Ο χρυσός ήταν ένα παράδειγμα ορυκτών. Πίστεψε με αν υπήρχαν ορυκτά το θηρίο της διαφθοράς θα τα είχε καταβροχθήσει όλα αυτά τα χρόνια της “ευημερίας”! Όσο για τη γεωργία ξέρουμε ότι οι γεωργοί κοίταζαν πως θα πάρουν τις περισσότερες επιδοτήσεις χωρίς έννια για το μέλλον. Στη Βέροια φύτεψαν τόσες βερικοκιές που δε ξέρουν τι να τα κάνουν και υπάρχει περιβαλοντικό πρόβλημα. Και επειδή είναι “έξυπνοι” οι γεωργοί φταίει η πολιτική;

  Τέλος πάντων, γνώμες όπως είπαμε! Σεβαστές! Δε νομίζω έχει και πολύ νόημα πως φθάσαμε ως εδώ και ποιός φταίει, όποιος και να φταίει το ερώτημα είναι πως πάμε μπροστά; Εγώ πιστεύω – ίσως να σφάλω – ο Γιώργος έχει πλάνο και είναι μπροστά από όλους του Έλληνες δείχνοντας το δρόμο. Μπορούμε να τον βρίζουμε γιατί δε ξέρει τι κάνει – επειδή εμείς ξέρουμε καλύτερα – ή να τον στηρίξουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Εγώ θα τον στήριζα, εσύ κάνε ότι σε φωτίσει! Αν όμως αποτύχει ο Γιωργάκης τότε θα δούμε πόσο καλή είναι η χρεωκοπία και αν δεν σας αρέσει μην ακούσω “φταίει ο Γιώργος” γιατί όταν σας έλεγε ακολουθήστε με του πετάγατε πέτρες!

 42. ΝετΜαν Says:

  Ακομη διερωτασε αν εχει αποτυχει ο ΓΑΠ?
  Αυτος που για να “στρωσει” τον δημοσιο τομεα κατεστρεψε τον ιδιωτικο ?…Που ξεπουλησε την Ελλαδα?!

  Τους αγροτες ,οι νομαρχιες και τα λαμογια τους “χαλασαν” με ελειψη σωστης καθοδηγησης και ελεγχων.
  Ο αγροτης δεν ειναι ενας ενας “γατος” εμπορος να μπορει να προβλεπει.Και δεν ειναι πουθενα ετσι.Οι υπηρεσιες τους λενε τι θα κανουν παντου στον κοσμο.
  Όπως “χαλασαν” και τους δημ.υπαλληλους,χαλασαν και τους αγροτες.

  Μα τωρα ηρθε η ωρα να τα φανε τα ορυκτα.Αυτο αποδεικνυεται.Και σ αυτο συμετεχει ο ΓΑΠ παραδινοντας τα.

  Το οτι θα γινει χαμος απο δω και περα και θα δουμε καταστασεις που ποτε δεν φανταζομαστε,ειναι κατι παραπανω απο σιγουρο.Με η χωρις χρεοκωπια.
  Θαλασσα τα κανε και ο Γιωργακης και ο Κωστακης και ο Σημιτης και και και…
  Το ρεζουμε ειναι πως μπλεξαμε με Κοζα Νοστρα…και πρεπει παση θυσια να ξεμπλεξουμε.

  Ευχαριστω ολους που με ανεχτηκατε.

 43. Tasos Says:

  Εχεις χιούμορ!!!! Για όλα φταίνε οι “άλλοι” και οι υπόλοιποι είναι θύμα των “άλλων”…… ο ένας δείχνει τον άλλο και κανένας δεν είναι υπεύθυνος για τίποτα!!! Και όταν προσπαθεί κάποιος να φέρει πρόοδο του βάζουν τρικλοποδιά συνέχεια…. με αυτό τον τρόπο συνεχίζει η ταλεπωρία και τίποτα δεν πάει μπροστά,,, συχαρητήρια!!

 44. heliotypon Says:

  >Όλους/ες: Πολλές απόψεις και μέσα στους προσωπικούς διαλόγους δεν μπορώ να απαντήσω στο κλαθε σχόλιο ξεχωριστά. Βρίσκω πως η αλήθεια είναι κάπου στην μέση και πολλές από τις θέσεις βασίζονται σε προσωπικές εκτιμήσεις περισσότερο παρά σε γνώση γεγονότων ή καταστάσεων. Δεν είναι αρνητικό αυτό, αλλά ο βαθμός σιγουριάς για τις θέσεις μας νομίζω πρέπει να εξαρτάται από τα πραγματικά δεδομένα και να μην είμαστε απόλυτοι.

  Στο παραπάνω πλαίσιο πάντα, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη π.χ. για τις πραγματικές προθέσεις του ΓΑΠ και κατά πόσο είναι όργανο κύκλων που μας επιβουλεύονται, αλλά κατά πόσο οι πράξεις του κατευθύνονται προς το καλό της χώρας. Η γνώμη μου είναι ότι αργεί πάρα πολύ να συμμαζέψει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα, ότι δημιουργεί αντικίνητρα για τον τουρισμό και την ανάπτυξη, με τον ιλιγγιώδη ΦΠΑ, διστάζει να στενοχωρήσει τους συνδικαλιστές, κυρίως των ΔΕΚΟ, υποκύπτει σε ενδοκομματικές πιέσεις που αποβλέπουν στη διατήρηση των προνομίων των βουλευτών και στο “κομματικό συμφέρον”, δεν σταματά τις ηλίθιες επιθέσεις εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων (το ίδιο κάνουν και οι αντίπαλοί του), δεν κάνει τίποτε για την γραφειοκρατία και για την προσέλκυση επενδύεων, ούτε για την ανάπτυξη που τόσο έχουμε ανάγκη. Επί πλέον, επιτρέπει στους υπουργούς του να νομοθετούν κυριολεκτικά στο γόνατο, νομίζοντας ότι με αυτό το σύστημα που ονόμασε “opengov” (και που οι δικοί του το γράφουν εκεί που δεν πιάνει το μελάνι) εξασφαλίζει νομοθετικά αριστουργήματα! Μπορεί να είναι καλοπροαίρετος και να διαθέτει διεθνείς σχέσεις, αλλά αυτά δεν φτάνουν!

  Σχετικά με τις θέσεις περί επιβουλής των ξένων και της πρόθεσής τους να μας εκμεταλλευτούν, δεν καταλαβαίνω γιατί μονίμως νομίζουμε ότι μας έχουν βάλει στο μάτι, ειδικά εμάς! Στην ανθρώπινη φύση είναι να παίρνει και αυτό συμβαίνει όταν στους ανθρώπους δίδεται η ευκαιρία. Αν εμείς προσφερόμαστε για εκμετάλλευση αναμενόμενο είναι ότι κάποιοι θα μας εκμεταλλευτούν, αλλά το ότι οι ‘Ελληνες είμαστε μόνιμα ο στόχος εκμετάλλευσης δεν μπορώ να το πιστέψω.
  Το ότι δεν παράγουμε μεν, αλλα έχουμε απαίτηση να καλοπερνάμε καταναλίσκοντας τα προϊόντα που παράγουν άλλοι και πληρώνοντάς τα με δανεικά, δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνονται πάρα πολλοί συμπολίτες μας που απαιτούν να διαγραφούν τα χρέη μας ή να “βαρέσουμε κανόνι”!
  ‘Ολοι οι πολίτες θα ήθελαν να μην πληρώνουν φόρους, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Κι αν τους δοθεί η δυνατότητα θα το κάνουν. ‘Ομως στην Ελληνική κοινωνία αυτό είναι όχι μόνο “μαγκιά”, αλλά έχει τα βαθύτερα αίτιά του στο ότι το Ελληνικό κράτος αποτελεί συνέχεια του οθωμανικού, μιά και είναι εχθρικό στον πολίτη. Και ο φόρος είναι συνέχεια του χαρατσιού, που δεν επιστρέφει στον πολίτη με τη μορφή παροχών και υπηρεσιών, αλλά καταναλίσκεται από το κράτος και τους υπαλλήλους του για τις δικές τους ανάγκες που δεν είναι και οι ανάγκες του πολίτη. Το τεράστιο, το υδροκέφαλο, κράτος που έγινε έτσι γιατί οι πολιτικοί ήθελαν να εξαγοράσουν ψήφους με τα λεφτά του, δίνει το ηθικό δικαίωμα στον πολίτη να μην θέλει να πληρώσει φόρους. Αυτή, νομίζω, είναι η βαθύτερη αιτία της φοροδιαφυγής, κάτι που δεν ισχύει στα οργανωμένα και εξελιγμένα κράτη της δύσης. ‘Οταν αγοράζεις ένα ψυγείο δεν νοιώθεις κορόϊδο γιατί πληρώνεις στον έμπορο την αξία του. Όταν, όμως, πληρώνεις σε κάποιαν άλλη οντότητα που λέγεται “Ελληνικό κράτος” φόρο νοιώθεις κορόϊδο γιατί ξέρεις ότι τα λεφτά σου πάνε στράφι και δεν θα πάρεις τίποτε σε αντάλλαγμα! Φυσικό είναι να θέλεις να αποφύγεις την κοροϊδίστικη πληρωμή!

  Τέλος, επειδή είμαστε λαός γραφικός και υπερβολικός, το κάναμε πάλι το θαύμα μας με την “αγανάκτηση”. Δεν ξέρω γιατί νοιώσαμε ότι οι συνάξεις στις πλατείες, οι μούτζες στη βουλή και οι προπηλακισμοί βουλευτών μπορούν, από μόνα τους, να δώσουν λύση στα προβλήματά μας! Και καλά οι πρώτες μαζώξεις και μούτζες και βρισιές, ήταν έκφραση της δικαιολογημένης αγανάκτησής μας , αλλά το να περνάς όλο τον χρόνο σου στις πλατείες ως αγανακτισμένος, το να κατασκηνώνεις στις πλατείες και να γίνεσαι μόνιμας κάτοικος πλατείας τι ακριβώς κάνει; Μάλλον τίποτα. Απλώς, βρήκαμε άλλον έναν τρόπο συναναστροφής, να κάνουμε γνωριμίες και να σκοτώνουμε τον χρόνο μας! Δεν μπορώ να μην θυμηθώ τους στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη (μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή), μεταξύ άλλων “Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά” Και θα μου πεις: “ποιά δουλειά;” με την ανεργία που μας δέρνει! Κι όμως, οι προσπάθειες για να βρούμε τρόπο επιβίωσης, δεν πρέπει να σταματά ποτέ. Ακόμη και το απλό διάβασμα βιβλίων είναι προτιμότερο από την άσκοπη συγκέντρωση στις πλατείες. Οι Ισπανοί, πιο κοντά στην Ευρώπη και πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες, τα μάζεψαν ήδη, προκειμένου να μην βλάψουν τον τουρισμό τους. Μας έδωσαν το παράδειγμα της δράσης, που το ακολουθήσαμε, αλλά το παράδειγμά τους στη συνέχεια το “γράψαμε” στα …γνωστά μπαλάκια!

 45. ΝετΜαν Says:

  Θελω να διευκρινησω κατι…
  Οταν μιλαμε για επιβουλη των ξενων,δεν εννοουμε πως αυτη τους η προσπαθεια ειναι που μας καταστρεφει αλλα η εδω συνεργατες τους που χωρις αυτους δεν θα μπορουσαν να εχει αποτελεσματα η οποια επιβουλη.Προσπαθειες επιβουλης γινοταν και θα γινονται παντα.Ειναι φυσιολογικο να συμβαινει.
  Δεν εννοουμε πως οι ξενοι αλλη δουλεια δεν εχουν παρα να βασανιζουν εμας.

 46. menoima Says:

  Δεν είχα δυστυχώς χρόνο να διαβάσω όλα τα σχόλια κι αν επαναλαμβάνω κάποιους, ας μου το συγχωρέσουν. Ο μακαρίτης ο πατέρας μου έλεγε. “Τζάμπα καρβέλι δέν υπάρχει, κι άν στο δώσουν τζάμπα, αργά ή γρήγορα θα το χρυσοπληρώσεις ” απλά, τώρα είναι η ώρα της πληρωμής. Ας μη ψάχνουμε τους ενόχους κάπου αλλού. Ας κοιτάξουμε στον καθρέφτη, εκεί θα τους βρούμε. Οι Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι και όποιοι άλλοι, κάνουν αυτό που τους συμφέρει. Εμείς τι κάνουμε; Κάποιος έγραψε πως η Ιαπωνία έχει χρέος 200% του ΑΕΠ. Έχει παραπάνω, αλλά στις δικές2 της τράπεζες. Ούτε ένα γιέν εκτός Ιαπωνίας. Καιρός να μάθουμε πως αν έχεις ένα ευρώ, τόσο ψωμί πρέπει να αγοράζεις.

 47. Marina Says:

  Ο Νίκος Δήμου μια χαρά μας τα λέει (ψέλνει). Το θέμα είναι ότι ενώ όλοι του δίνουμε το δίκιο, μουτζώνουμε τη Τρόϊκα. Ισως γιατί δεν μπορούμε να μουτζώσουμε τον εαυτό μας που τόσα χρόνια δεχθήκαμε να εξαγοραζόμαστε, που ψηφίζαμε τους ίδιους επειδή μας έδιναν και τώρα θυμώνουμε επειδή όχι μόνο δεν έχουν να δώσουν άλλο αλλά μας δέρνουν κι απο πάνω που τους ψηφίζαμε.
  Είμαστε ανώριμος λαός, για όλα μας τα δεινά χρειαζόμαστε καποιους άλλους για να κατηγορήσουμε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s