Μήπως ξέρετε;


Ακούγεται ότι κυβερνητικά στελέχη ή στενοί συγγενείς τους είναι κάτοχοι τίτλων CDS των Ελληνικών δανείων. Δεν ξέρω ακριβώς τι είναι αυτά τα φρούτα, αλλά μου είπαν ότι είναι τίτλοι ασφάλισης που θα φέρουν ΧΟΝΤΡΑ μα ΠΟΛΥ ΧΟΝΤΡΑ κέρδη σε περίπτωση που η χώρα πτωχεύσει και επισήμως. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια αυτό, αλλά η ηλίθια και εγκληματική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μας ωθεί προς τα κεί και δεν βρίσκω άλλη εξήγηση, παρά το ότι κάποιοι θέλουν, παρά τις διακηρύξεις τους, να βαρέσουμε κανόνι!

Ξέρει κανείς τίποτε σχετικό;

Advertisements

12 Responses to “Μήπως ξέρετε;”

 1. Κωνσταντίνος Καντακουζηνός Says:

  Μάλλον αναφέρεστε στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Δημοκρατία”:
  http://www.dimokratianews.gr/content/2135/%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF

  Εντάξει, το ότι έγινε σχετικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν σημαίνει ότι ισχύει κιόλας.

  Αλλά αν γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικό, εδώ θα το πει;

 2. kaliadni Says:

  Από ότι έχω ακούσει ο αδερφός του γιωργάκη είναι κάτοχος cds.Όσο για το τι είναι αυτά και τι ρόλο βαράνε κατέβασε να δείς το Inside job.Δεν θα το μετανοιώσεις.Θα δεις την αλήθεια από τους ίδους του ”παίκτες” του συστήματος.Ότι καλύτερο κυκλοφορεί σε ντοκυμαντέρ.
  Χαιρετισμούς.

 3. Sonora Says:

  Καλημέρα.Είναι λογικό να αληθεύει,γιατί έτσι παίζεται αυτό το παιχνίδι.Τα πρώτα δημοσιεύματα τα είδα στο olympia.gr.

 4. kyrosnl Says:

  Το Inside Job ,το προτεινω κι εγω

 5. houlk Says:

  Το έχω ακούσει. Δεν ξέρω αν εντάσσεται στη κατηγορία της συνωμοσιολογίας αλλά εδώ, που έχουμε φτάσει, δε θα με εξέπληττε καθόλου αν ήταν αλήθεια.
  Το αντίθετο μάλιστα. Μάλλον αναμενόμενο θα το θεωρούσα.

 6. Αθηνά... Says:

  Δεν ενημερώθηκα για τίποτα όσο έλειπα. Έμεινα μακριά από ειδήσεις και εφημερίδες. Για αποτοξίνωση του μυαλού. Οπότε δεν μπορώ να βοηθήσω. Πέρασα απλά να πω ένα γεια!
  Καλή εβδομάδα heliotypon!

 7. Tasos Says:

  Οι συνομοσίες υπάρχουν μόνο μετά το γεγονός γιατί απλά κανένας δε ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Έχοντας όμως τη γνώση ότι κανένας δε γνωρίζει και δε μπορεί να ελένξει το μέλλον αυτό εννοεί ρίσκο σε μια επένδυση, οι επενδυτές λοιπόν – όπως και αυτοί που αγοράζουν Ελληνικά ομόλογα – για να μειώσουν αυτό το ρίσκο αγοράζουν ασφάλεια ένα είδος του οποίου είναι και τα CDS. Όταν όλα πάνε καλά κανένας δεν έχει πρόβλημα, οι χώρες παίρνουν λεφτά, ο κοσμάκης έχει δουλειές, οι επενδυτές κερδίζουν τόκους και τα ασφαλιστικά ταμεία που χρεώνονται το ρίσκο κερδίζουν κόμιστρα στην ασφάλεια που δείνουν. Όταν όμως τα πράγματα πάνε κατά διαόλου – όπως έγινε το 2008 και συνεχίζεται σήμερα – οι μόνοι που έχουν κάποια ελπίδα να πάρουν πίσω ένα ποσοστό της επένδυσης είναι οι επενδυτές που ασφάλισαν το ρίσκο τους. Τα ασφαληστικά ταμεία πληρώνουν, οι χώρες πτωχεύουν και ο λαός….. άσε ας μη το πούμε!

  Πάντως αυτό που ρωτάς δεν είναι σημερινό γεγονός και ούτε υπάρχει λόγου της κρίσης!!!

 8. heliotypon Says:

  >Κωνσταντίνος Καντακουζηνός: Το είδα αυτό… Ποιός να μας πει τι είναι αλήθεια; Πάντως αυτή ηαδράνεια της κυβέρνησης είναι άκρως ύποπτη! Αφού εξόργισε και την Τρόϊκα!

  >Kaliadni: Θα πάω στο Inside Job….

  >Sonora: Δεν ξέρω πώς παίζονται αυτά τα παιχνίδια. Επιχείρησα να διαβάσω ένα σχετικό βιβλίο, μα το παράτησα γιατί δεν καταλάβαινα τίποτε!

  >Kyrosnl: θα το βρω…

  >Houlk: Δεν ξέρω τι να πω! Αυτή η αδράνεια δεν μου αρέσει καθόλου. Σαν να το κάνουν επίτηδες για να σπρώξουν τη χώρα και στην επίσημη χρεωκοπία…

  >Αθηνά: Τελευταία αποφεύγω κι εγώ τις ειδήσεις. Κουράστηκα να ακούω τα ίδια, τα χιλιοειπωμένα. Φτάνει! ‘Εχω κι΄ άλλες ανάγκες στη ζωή…

  >Τάσος: Δεν έχω καταλάβει πώς αγοράζοντας CDS μπορείς να κερδίσεις τεράστια ποσά. Αυτό είναι το λεπτό σημείο που δεν καταλαβαίνω. Αν ήταν απλή ασφάλεια θα έπειρνες πίσω τα λεφτά σου και τέλος. Εδώ μιλάνε για δισεκατομμύρια κέρδη από δική μας χρεωκοπία! Πώς γίνεται αυτό; Αν ξέρεις τον μηχανισμό ενημέρωσέ μας γιατί νομίζω πολλοί έχουν την απορία.

 9. Tasos Says:

  Εξ’αρχής μη πιστεύεις ότι “κερδίζεις” τεράστια ποσά….. για κάθε κερδισμένο υπάρχει και κάποιος χαμένος!

  Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο απλά γίνεται: έχεις ένα ομόλογο και φοβάσαι ότι το δημόσιο θα χρεωκοπίσει, αγοράζεις ένα CDS και πληρώνεις μηνιαίες δόσεις σε αυτόν που στο πούλησε, αν χρεωκοπίσει το δημόσιο εσύ λαμβάνεις το συμφωνηθέν ποσό, αν δε χρεωκοπίσει έχεις χάσει μέρος από το κέρδος σου! Η διαφορά με τα ασφάλιστρα είναι ότι αυτός που στο πούλησε δεν χρειάζεται να έχει χρήματα στην άκρη – όπως μια ασφαλιστική εταιρεία – επίσης δεν χρειάζεται να τον γνωρίζει κανένας, και μπορεί να είναι όποιος θέλει να συμμετέχει σε αυτή την αγορά.

  Μια άλλη διαφορά είναι ότι εκτός τα CDS που αντικρίζουν τα πραγματικά ομόλογα, υπάρχουν και φαντασματικά που έχουν σχετίζονται με τα πραγματικά. Δηλαδή μπορώ εγώ αν θέλω να βγάλω αγοράσω ένα CDS πάνω στα δικά σου ομόλογα από τη στιγμή που διατίθεμαι να πληρώσω το μηνιάτικο. Φαντάζεσαι τώρα τι γίνεται!!!! Και φυσικά υπάρχουν ειδών-ειδών τρόποι ανάλογα με τις στατιστικές και τις πιθανότητες να βγάζουν ή να χάνουν λεφτά. Σκέψου ότι αν κάποιος έχει ένα CDS με μικρές πιθανότητες χρεοκοπίας, όταν αυξηθεί η πιθανότητα τότε ανεβαίνει η αξία του για τον ασφαλιστή και μειώνεται η αξία του για τον ασφαλισμένο, οπότε μερικοί που πιστεύουν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν αγοράζουν το ασφάλιστρο ενώ άλλοι που πιστεύουν το αντίθετο το στηρίζουν…..

  Τελικά κανένας δε ξέρει τι θα γίνει και ποντάρουν για να κερδίσουν παίζοντας τις πιθανότητες,,, γιαυτό λέγεται speculation!!! Ελπίζω να κατάλαβες κάτι,,,, εγώ απλά τα παρατηρώ δεν τολμώ να συμμετέχω!

 10. Αλέξανδρος Κώτσης Says:

  μήπως δεν είναι cds αλλά cd’s; 🙂

 11. heliotypon Says:

  >Tasos: Αυτό ακούγεται λογικό, αλλά έχω ακούσει ένα σωρό για CDS που θα μεταφραστούν σε αμέτρητα δισεκατομμύρια αν η Ελλάδα κηρύξει επίσημα φτώχευση. Δεν τα έχω καταλάβει αυτά, όπως δεν κατάλαβα τίποτα και από το βιβλίο “The Big Short” που επεχείρησα να διαβάσω (σε μετάφραση). Εκεί έλεγε για κάποιους που κέρδιζαν πολλά εκατομμύρια δολλάρια αγοράζοντας επισφαλείς τίτλους (φούσκες) και που μιλά για CDS, CDO και άλλα ακαταλαβίστικα. Το άφησα στη μέση το βιβλίο…

  >Αλάξανδρος Κώτσης: Τι να σου πω, δεν ξέρω πολλά γι’ αυτά τα προϊόντα! Μπορεί και να είναι CDs…

 12. Tasos Says:

  Οι τίτλοι είναι Credit Default Swaps (CDS). Όντως δεν είναι εύκολα αυτά τα παιχνίδια – γιατί παιχνίδια είναι – Ηλιότυπε και όντως θα κερδιθούν πολλά εκατομμύρια αν κηρύξει η Ελλάδα πρώχευση για αυτούς που κρατούν τα cds αλλά αυτό που θέλω να εννοηθεί είναι ότι “δεν είναι μόνο η Ελλάδα!!!”. Σε όλες τις περιπτώσεις – εταιρείες, πόλεις, χώρες κτλ – που υπάρχουν ομόλογα, παίζονται αυτά τα παιχνίδια, το τέλος του 2008 υπήρχαν σε εφαρμογή $36 τρις cds. Και επίσης το συμαντικό είναι να γνωρίζεις ότι μερικοί θα κερδίσουν από την αποτυχία της χώρας αλλά και άλλοι τόσοι θα χάσουν!!!

  Και φυσικά λογικό είναι να καταλαβαίνουμε ότι αυτοί που ποντάρουν στην επιτυχία ή αποτυχία ενός πιστωτή “παρατηρούν” τα γεγονόντα αλλά δεν τα δημιουργούν….. αν πτωχεύσουμε αυτό θα είναι γιατί εμείς αποτύχαμε να κάνουμε τις διορθώσεις στο σύστημα μας που χρειάζονται!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: