ELLINEX…
Κατά καιρούς βλέπω τίτλους επιχειρήσεων ή ονόματα προϊόντων που με κάνουν να γελάω με την όχι και τόσο γόνιμη φαντασία μερικών συμπατριωτών μας αλλά και με την ξενομανία μας που εμφανίζεται σε κάθε δρόμο της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής. ‘Ετσι, μετά τα παμπάλαια ξενόηχα με καταλήξεις «-ΕΞ» (χιλιάδες τέτοια γύρω μας) ήρθαν τα ονόματα που έχουν ελληνική μεν προέλευση αλλά έπρεπε η κατάληξη να είναι ξενόηχη, να ακούγεται σαν γαλλικής, αγγλικής, άντε, ιταλικής προέλευσης. Θα ήθελα να είχα σημειώσει όλα αυτά το ονόματα προϊόντων και επιχειρήσεων, που θα ήταν διαρκής πηγή θυμηδίας. Μόλις πριν λίγο είδα ταμπέλα «ΒΙΟΤΥΡ» (προφανώς πρόκειται για τυροκομείο) και θυμήθηκα και τα «ΛΥΟΣΠΙΤ», «ΒΙΟΦΩΤ», «ΠΡΟΚΑΤ» (που καθιερώθηκε κιόλας στον δημόσιο βίο!), «ΠΡΟΒΙΛ», «ΒΙΟΓΑΛ», «ΜΕΒΓΑΛ», «ΡΕΜΕΣ» «CROCODILINO», «PAPAGALINO» και πολλά άλλα. Σκέφτομαι ότι πρέπει να μας δέρνει μεγάλη εθνική ανασφάλεια (παρά, τις κάθε είδους, και τόσο συχνές, ελληναράδικες κορώνες μας) για να θέλουμε τόσο πολύ να περάσουμε για ευρωπαίοι με τις «ευρώηχες» (δική μου η λέξη) καταλήξεις μας. Φυσικά όλοι ξέρουμε ότι, κόντρα στη γεωγραφία, Ευρωπαϊκή χώρα ΔΕΝ είμαστε. Αλλά, με όλα τα αρνητικά μας, είμαστε κάτι. Γιατί ντρεπόμαστε γι αυτό αδέρφια;

Από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Ελλάδα βγήκε με άπειρες πληγές, πέραν από την συνέχιση του πολέμου μεταξύ Ελλήνων (που ήταν και η χειρότερη και που ο απόηχός του ακούγεται και μέχρι σήμερα). Οι φτωχοί, στην πλεινότητά τους, ‘Ελληνες, αλλά και οι πλούσιοι “σνομπ” (πολλοί απ’ αυτούς μαυραγορίτες, ή οι απόγονοί τους), έβλεπαν την Ελληνική μιζέρια και η ψυχή τους πέταγε σε άλλες χώρες, πολιτισμένες και πλούσιες, στις οποίες θα ήθελαν να ζουν και τα προϊόντα τους να καταναλώνουν. Την Ελλάδα, παρόλον ότι, γεωγραφικά, ανήκει στην Ευρώπη, δεν την έβλεπαν σχεδόν ποτέ ως χώρα αυτής της ηπείρου, αλλά ως κάτι άλλο, τριτοκοσμικό, θεώρηση που διατηρείται ακόμη και σήμερα και το ξέρει ο καθένας. Συχνά Ελληνικά προϊόντα διαφημίζονταν ως “εφάμιλα των Ευρωπαϊκών” και ως ευρωπαϊκές χώρες εννούσαν, φυσικά, τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες και όχι τις …παρακατιανές του ανατολικού συνασπισμού, ούτε τις βαλκανικές, βεβαίως βεβαίως! Στις ασπρόμαυρες ταινίες των μεταπολεμικών δεκαετιών ακούμε να μιλάνε με άπειρο θαυμασμό, συνηθέστερα, για Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, και, φυσικά, για προϊόντα (ακόμη και γυναίκες) από κείνα τα μέρη. Αυτό ισχύει ακόμη καθώς ακούς πολλούς ανθρώπους να μένουν με το στόμα ανοιχτό (αααα!) όταν τους πεις ότι θα πας ένα (βαρετό και κουραστικό επαγγελματικό) ταξίδι σε μιά από τις παραπάνω ή οπουδήποτε στην “Ευρώπη”!

Οι βιομήχανοι (και όχι μόνο) της μεταπολεμικής Ελλάδας, αντιλήφθηκαν την ξενομανία που μας έδερνε (όχι ότι έληξε, δηλαδή…) και θέλησαν να κάνουν τα προϊόντα τους ή τις επιχειρήσεις τους να ακούγονται ευρωπαϊκές, αποφεύγοντας μετά μανίας τις ελληνικές καταλήξεις. Το “-εξ” δίνει και παίρνει ακόμη και σήμερα. Σπορτεξ, αφρολέξ, στρωματέξ, πλυντηρέξ, κλινέξ έγιναν τόσο πολύ κοινές ονομασίες προϊόντων και επιχειρήσεων, σε σημείο που να μην ξενίζουν κανέναν πια. Μέσα σ’ αυτές τις, δηλωτικές ευρωπαϊκής προέλευσης, ονομασίες, ακούς και μερικές τόσο κωμικές (πρέπει απαραιτήτως να τελειώνουν σε σύμφωνο), που δεν μπορείς να μην γελάσεις και καλά να είναι οι άνθρωποι που τις σκέφτηκαν! ‘Ετσι, με αφορμή την παραπάνω απόδειξη που με έκανε να λυθώ στα γέλια,  βρήκα (ή θυμήθηκα) και μερικές άλλες ονομασίες που είναι ιδιαίτερα κωμικές (μερικές καταλήξεις δεν μας εντυπωσιάζουν πλέον), αλλά είναι λίγες (δεν με βοηθά η μνήμη μου) και σας προσκαλώ να προσθέσετε κι εσείς, ώστε να κάνουμε έναν μακρύτερο κατάλογο, μπας και γελάσει το καταπιεσμένο “αχείλι” μας, το …χρεωκοπημένο! Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις ή προϊόντα (καθ’ όλα αξιοπρεπείς) υπάρχουν για πολλές δεκαετίες και τιμούν την χώρα, αλλά βρε παιδί μου, αυτά τα ονόματα δεν θα μπορούσαν να μην αντανακλούν φραγκολεβαντίνικη νοοτροπία;

 • ΛΥΟΣΠΙΤ (Λυόμενα σπίτια)
 • ΒΙΟΓΑΛ  (Γαλακτοκομικά)
 • ΒΙΟΨΥΞ  (Ψυκτικά)
 • ΠΑΡΚΑΡ   (Μάντρα πάρκινγκ)
 • ΒΙΟΤΥΡ    (Τυροβιομηχανία)
 • ΜΥΓΟΣΠΑΓΚ  (Σπάγκος σύλληψης μυγών)
 • ΒΙΟΚΑΘ (Καθίσματα)
 • ΥΑΛΟΘΕΡΜ (Τζάμια)
 • ΒΙΟΣΤΡΩΜ (Στρώματα)
 • ΑΛΟΥΜΥΛ (Από το Αλουμίνιο και το όνομα Μυλωνάς)
 • ΒΙΟΤΖΑΚ (Τζάκια)
 • ΒΙΟΦΩΤ (Φωτιστικά)
 • ΒΙΟΒΑΦ (Βάφλες)
 • ΒΙΟΖΩΚΑΤ (Ζωοτροφές)
 • ΒΙΟΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ (Κάγκελα)
 • ΠΤΥΣΟΜ (Πτυσσόμενες πόρτες)
 • ΒΙΟΡΟΛ (Ρολλά)
 • ΒΙΟΣΩΛ (Σωλήνες)
 • ΒΙΟΦΡΕ (Φρεάτια)
Advertisements

6 Responses to “ELLINEX…”

 1. kaltsovrako Says:

  EUROPA (αλουμινοκατασκευες κλπ)
  διαβάζεται και λέγεται… “ευρώπα” και όχι “γιουρόπα”. Όχι από συνήθεια. Ετσι θέλει να λέγεται. Δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αφού το βλέπουμε και το ακούμε έτσι τόσα χρόνια στα διαφημιστικά.

 2. Anonymous Says:

  Ευρωβλαχαρ…

 3. ria Says:

  ΜΥΓΟΣΠΑΓΚ;;;
  ΜΥΓΟΣΠΑΓΚ;;;
  μα ΜΥΓΟΣΠΑΓΚ;;; είναι αυτό όνομα;;; έχω γεμίσει την οθόνη με σάλτσες από τα σουτζουκάκια που τρώω!!!
  μα ΜΥΓΟΣΠΑΓΚ; ποιος το σκέφτηκε αυτό το όνομα;;;

 4. koulpa Says:

  ..ενώ θα μπορούσαν να επενδύσουν στην αντίστοιχη πάθηση των ευρωπαίων για “εξωτικά” (δλδ ακαταλαβήστικα) ονόματα.. 🙂 🙂
  γελάμε τουλάχιστον.. κάτι είναι κι αυτο.. 🙂 🙂
  την καλησπέρα μου 🙂 🙂

 5. Anonymous Says:

  Μυγοσπαγκ? μα πως σκοτώνεις μύγες με σπάγκο?!
  Μήπως ΜΥΓΟΣΚΟΤ?

 6. heliotypon Says:

  >Kaltsovrako: Μωρέ αυτό είναι φυσιολογικό, μπροστά στα άλλα. Στο κάτβ κάτω είναι το όνομα της ηπείρου μας και είναι και Ελλνικής προέλευσης. Προσωπικά του δίνω απαλλακτικό!

  >Ανώνυμος: Καλό αυτό! 🙂

  >Ria: Αυτό το είδα πριν χρόνια σε διαφημιστικό “φειγ βολάν” σε ταβέρνα του χωριού “Ωραία Ελένη” της Κορινθίας. Διαφήμιζε έναν σπάγγο εμποτισμένο με κόλλα για να κολλάνε οι μύγες πάνω του. Τον κρέμαγες στο ταβάνι και καθάριζες… Ακόμα και τώρα, όταν συναντιόμαστε με την παρέα το μυγοσπάγκ μας φέρνει άφθονο γέλιο!

  >koulpa: Ε, για να γελάμε τα γράφω κι εγώ. Δεν με χαλάνε, εκτός από τη σκέψη ότι είμαστε ακόμη οι βλάχοι της Ευρώπης και προσπαθούμε να μιμηθούμε το Ευρωπαϊκό.

  >Anonymous: Διάβασε την απάντηση στην Ria…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: