Εδώ τα λεφτά, εκεί τα λεφτά! Πού είναι τα λεφτά;


Οικονομολόγος δεν είμαι. Αλλά στα σχολεία που φοίτητησα έμαθα, εκτός των άλλων και πρακτική αριθμητική. Και αυτή σου λέει μερικά πράγματα που κι ο πιό απαίδευτος από μας μπορεί να καταλάβει. ‘Ολοι ξέρουμε ότι ένα κουτί που περιέχει π.χ. φασόλια, όταν βγάζουμε 10 φασόλια και βάζουμε 5, σε λίγο θα αδειάσει. Και βλέπουμε όλη την Ευρώπη (όχι μόνο την Ελλάδα) και την Αμερική, να έχουν τρελλά χρέη κι οι τράπεζες να μην έχουν λεφτά! Αλλά τα ευρώπουλα (ή τα δολλάρια για τις ΗΠΑ) φεύγουν, εδώ και χρόνια, και ταξιδεύουν σε χώρες λάγνες κι εξωτικές, κυρίως στην Κίνα. Η Κίνα, μ’ ένα περίεργο κομμουστοκαπιταλιστικό σύστημα, και με τους κατοίκους της να δουλεύουν για ελάχιστες αμοιβές (και αγαθά), με επίπεδο ζωής πολύ κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, κατάφερε, με τις εξαγωγές της, (και με την ποιότητα των προϊόντων που συνεχώς βελτιώνεται) να μαζέψει το χρήμα απ’ όλον τον κόσμο.

‘Ετσι οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες της δύσης, αργά, αλλά σταθερά, εξαφανίζονται ή μεταφέρονται κυρίως στην Κίνα και άλλες εξωτικές χώρες φτηνού εργατικού (Σιγκαπούρη, Taiwan, Κορέα, κ.α.). Και οι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι χάνουν τις δουλειές τους, αφού τα προϊόντα που έφτιαχναν πριν, τώρα έρχονται από μακρινές χώρες και τα λεφτά που πήγαιναν πριν στους ντόπιους εργαζόμενους,  πηγαίνουν τώρα στις κινέζικες τράπεζες. Δεν είναι περίεργο που η Κίνα είχε, στο τέλος του 2009, 2,5 τρισεκατομμύρια δολλάρια περίσσευμα! Όλο αυτό το χρήμα λείπει από τα κρατικά και τραπεζικά ταμεία της δύσης. Και μαλώνουν οι ευρωπαίοι μεταξύ τους για να μοιράσουν το φτωχό υπόλειμα των ταμείων τους κι οι τράπεζες ψάχνουν με το φανάρι για κανά ευρώ, ενώ τα σύνορά τους είναι ανοιχτά στα κινέζικα καλούδια, με δασμούς της τάξης του 5%, τόσο μικρούς που δεν μπορούν να συγκρατήσουν το …τσουνάμι των κινέζικων προϊόντων!

Χαίρονται και χαμογελούν οι Ευρωπαίοι που ψωνίζουν φτηνά και ποιοτικά κινέζικα στις μεγάλες υπεραγορές, και αγνοούν ότι κάθε ευρώ που ξοδεύουν σε κινέζικα θα κάνει κι έναν (ας πούμε) ευρωπαίο άνεργο και θα μειώσει και τα διαθέσιμα για την χρηματοδότηση της παραγωγικής οικονομίας στις τράπεζες!

Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί αυτά τα απλά δεν τα καταλαβαίνουν (ή δεν τα επισημαίνουν) σοφοί οικονομολόγοι και πολιτικοί. ‘Η μήπως  κάνω τόσο μεγάλο λάθος να έχω αυτή την άποψη για τη αιτία της δυτικής οικονομικής κακοδαιμονίας; Αν είναι κάποιος/α οικονομολόγος εδώ μέσα, ας μας πει την άποψή του/της. Πολύ θα ήθελα να μάθω τι λένε οι ειδικοί.

 

Advertisements

5 Responses to “Εδώ τα λεφτά, εκεί τα λεφτά! Πού είναι τα λεφτά;”

 1. Ντίνος Σεκουλάντος (@mourlopaido) Says:

  Μπορεί το κράτος να επέμβει στην Ελεύθερη ΑΓΟΡΑ; να πει δηλαδή εισαγωγές/εξαγωγες απο/προς την κίνα να μειώνονται λόγω εθνικής ασφάλειας. αφού δεν γίνεται, η πορεία λίγο αχνοφαίνεται από εδώ που βρισκόμαστε.

 2. ria Says:

  δε μας φταίνε οι άλλοι. μόνοι μας κλείσαμε μεγάλες ελληνικές εταιρείες γιατί προτιμούσαμε ξένα προϊόντα. τώρα ας χτυπήσουμε το κεφάλι μας. όταν έρχονταν τα πακέτα ντελόρ, αντί να φτιάξουμε υποδομές στη χωρα, φτιάχναμε βίλες και πισίνες. τώρα μας φταίνε οι ξένοι;
  όταν τα χρήματα πήγαιναν στις τσέπες των ημετέρων, δεν είναι άδικο να κατηγορούμε αυτούς που μας τα έδιναν για να γίνουν εργοστάσια νοσοκομεία και δρόμοι;;;

  βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας. τώρα ας το λουστούμε και ας δουμε τι μπορούμε να κάνουμε. δε μας φταίνε οι γερμανοί. είχαμε ιζόλα, πίτσος, βέτλανς νάουσα. που είναι τώρα αυτά τα εργοστάσια; ποιος είχε φτιάξει την εαβ; που είναι η πυρκάλ;

  άστα φίλε μου, μόνοι μας τα σκατώσαμε…

 3. Ange-ta Says:

  περίσσευμα: στα οικονομικά λέγεται εμπορικό πλεόνασμα. Αυτό, (λένε οι οικονομολόγοι) δεν σημαίνει και πολλά πράγματα για τα χρέη που έχουν οι Κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών. “Χρέος κεντρικής Κυβέρνησης” το λένε. Μοιάζει να μην έχει σχέση.
  Ωστόσο:
  Όταν πωλούνται κινέζικα προϊόντα ο ΦΠΑ πάει μεν στα ταμεία της χώρας (περί του 60% των εσόδων), αλλά πάει λιγότερος, αφού τα προϊόντα είναι φτηνότερα.
  Επίσης για να αποτρέψουν τους βιομηχάνους να μετ εγκατασταθούν στις χώρες με χαμηλά μεροκάματα, μείωσαν τους άμεσους φόρους. Με λίγους φόρους, μειώθηκαν κι άλλο τα έσοδα και σιγά σιγά τα χρέη έφτασαν στα ύψη.
  Πώς να μειώσουμε τα χρέη; Πουλείστε λένε. Ιδιωτικοποιήσατε Και αυτή την λύση την φωνάζουν όλοι. Ωστόσο όταν η κρίση φτάσει εδώ που έφτασε, ποιός θα αγοράσει; Να μην πούμε το πολύ πολύ απλό γεγονός: ότι κανείς πουλάει μέχρι να τα πουλήσει όλα και τότε αρχίζει η πραγματική φτώχεια.

  Ακόμα δηλαδή έχουμε μέλλον.

  Κάτι ακόμα εξ ίσου σπουδαίο: Δεν έχουμε λεφτά; Δεν αγοράζουμε πια ούτε κινέζικα. Οπότε και η Κίνα φτωχή θα γίνει και αυτή.

  Τελικά δηλαδή η ελεύθερη αγορά σημαίνει, εισάγουμε πρώτα φτώχεια και μετά την εξάγουμε.

  Αν υπήρχαν δασμοί: (το απαγορεύει ο ΠΟΕ) Δεν θα εισάγαμε φτώχεια, αλλά ούτε θα εξάγαμε. Ετσι θα βοηθούσαμε μακροπρόθεσμα και τους κινέζους!

 4. Θωμάς Says:

  Έχεις κάνει σχετικές αναρτήσεις για το θέμα, το ξέρω, αλλά δεν καταλαβαίνω κάτι. Βλέπω διάφορες πρωτοβουλίες εναντίον του μνημονίου, όλες καταλήγουν είτε σε απεργίες είτε σε “δεν πληρώνω”. Γιατί καμία πρωτοβουλία δε γίνεται υπέρ των ελληνικών προϊόντων; Νομίζω ότι τώρα θα ήταν η κατάλληλη εποχή να πετύχει μια τέτοια πρωτοβουλία και να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό την πατρίδα μας.

 5. dhmhtra Says:

  Καλησπέρα! Πολύ μου αρέσουν αυτά που γράφεις, αλλά και ο τρόπος που τα γράφεις. Συνέχισε…
  Καλό βράδυ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: