Οι μελλοθάνατοι του Πάσχα… (Επανάληψη)


Πριν μερικά χρόνια έγραφα τα παρακάτω. Σήμερα είναι πάλι επίκαιρο το θέμα.  Και καλά να πάνε οι άνθρωποι μερικές μέρες να ξακουραστούν, να δουλέψουν και τα ξενοδοχεία και τα μαγαζιά στην επαρχία, να κινηθεί κάπως η αγορά. Αλλά, βρε αδέρφια, είναι ανάγκη να πληρώσουμε με ζωές τη γιορτή; Στο κάτω-κάτω παραμύθι είναι το πάσχα μην πάμε κι εμείς να θυσιαστούμε στο σταυρό της ασφάλτου! Διαβάστε και καταγράψτε στο μυαλουδάκι σας…

Στην, όμορφη αλλά εντελώς τρελλή, χώρα μας έχει καταργηθεί η θανατική ποινή από πολλά χρόνια. ‘Ομως, αυτή τη στιγμή που γράφω υπάρχουν κάπου 40-60 μελλοθάνατοι συνέλληνες, άντρες γυναίκες και παιδιά, που την ερχόμενη εβδομάδα ΔΕΝ θα είναι μαζί μας. Θα εκτελεστούν, χωρίς να είναι στυγεροί εγκληματίες, με δική τους υπαιτιότητα, ή άλλων συνελλήνων, και μάλιστα με πολύ απάνθρωπο τρόπο, πολλοί με βασανιστικό θάνατο. Θα κλείσουν οριστικά τα μάτια τους πάνω στην άσφαλτο που νομίζουν ότι θα τους οδηγήσει στη χαρά και στην ευωχία της γιορτής. Δεν θα ήθελα να ξέρω ποιοί θα είναι αυτοί αλλά υπάρχουν σήμερα και ζουν και κινούνται ανάμεσά μας. Ετοιμάζουν την πασχαλινή έξοδο με πολλή φροντίδα αλλά τους ξεφεύγει η φροντίδα για την ίδια τους τη ζωή. Και όταν θα αφήσουν το άψυχο σώμα τους κάπου στον γκρίζο δρόμο, θα σκορπίσουν και τη δυστυχία σε πολλούς άλλους ανθρώπους, αυτούς που τους γέννησαν, που τους παντρεύτηκαν , που τους έχουν γονείς, αδέρφια, φίλους, συνεργάτες! Και θα υπάρξουν κι άλλοι που μπορεί να αποφύγουν την ολοσχερή εκτέλεση, αλλά την ερχόμενη εβδομάδα θα ανήκουν στην κατηγορία των “σακάτηδων”. Θα έχουν χάσει χέρια, πόδια, ικονότητα να κινηθούν, να κάνουν όλα αυτά που κάνουν ανέμελα σήμερα. Μετά από πολύμηνη παραμονή σε εντατικές και νοσοκομειακά κρεβάτια, θα καταλήξουν μόνιμα καβάλα σε αναπηρικές πολυθρόνες, ή με πατερίτσες, ή άλλα βοηθήματα. Δεν θα μπορούν να εργαστούν, να κάνουν έρωτα, να δουν τη φύση και θα σκορπίσουν και τη δυστυχία και το άγχος σε πλήθος δικούς τους ανθρώπους που τους αγαπούν! Αξίζει, άραγε, το ρίσκο αυτή η λεγόμενη “έξοδος”; Αν πριν από 100 χρόνια, τότε που περίπου ξεκίνησε η περιπέτεια του αυτοκινήτου στην ανθρωπότητα, εμφανιζόταν ένα τζίνι και πρόσφερε στους ανθρώπους ένα μέσο για να κινούνται γρήγορα και άνετα, με αντίτιμο μερικά εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και μερικά εκατομμύρια σακατεμένα υπολείματα ανθρώπων, σίγουρα η τότε ανθρωπότητα θα είχε απορρίψει με βδελυγμία αυτήν την προσφορά! Δείτε όμως ότι, σιωπηρά, την έχει αποδεχτεί και χωρίς να της έχει γίνει έτσι ακριβώς! Σήμερα δεν θα γκρινιάξω για άλλα, ευτελή, θέματα. Σκέφτομαι μόνο την εκατόμβη που θα συμβεί στους δρόμους μας από Παρασκευή μέχρι Τρίτη. Γιατί θα συμβεί. Είναι στατιστικό δεδομένο. Και θλίβομαι αφάνταστα! Αν έστω κι ένας από σας επηρρεαστεί από τούτο το γραφτό και προσέξει περισσότερο, και σωθεί από το γιορτινό τέρας της ασφάλτου, θα άξιζε σε χρυσό τα 10′ που έδωσα για να το γράψω. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΔΕΡΦΙΑ!

Advertisements

9 Responses to “Οι μελλοθάνατοι του Πάσχα… (Επανάληψη)”

 1. enomenoibloggers Says:

  Εύγε!! πολύ επίκαιρο και χρήσιμο ποστ!

 2. ria Says:

  έχει μια αισιοδοξία η ανάρτησή σου!
  ειρωνικό είναι αυτό.

  αλλά δυστυχώς πέρα για πέρα αληθινό. τρέχουν, μεθούν και οδηγούν, νομίζουν ότι είναι οι άρχοντες των δρομων και καταλήγουν στους ώμους τεσσάρων!

  καλό πάσχα, με υγεία και χαρές. και όλοι μαζί μετά τις γιορτές!

 3. Αναστάσιος Says:

  Κομμάτι της Βίβλου το άρθρο…και όπως (ria said) απ΄τους 4 τροχούς στους 4 ώμους.Όπως πάντα λέμε …Καλή Ανάσταση!

 4. Γυναικίσιο μυαλό Says:

  Ευαισθητούλης μού κάνεις…
  Όπερ καλόν!

  Καλές γιορτές.
  Και καλή μας ΕΞΟΔΟ {…εβραϊστί: Πάσχα…} από το τουνέλι.
  Όπερ κάλλιστον!

  Νινή

 5. Ευστάθιος. Says:

  Το εύστοχο σημείωμα κατανοείτα μόνο από τους μισούς.
  Οι άλλοι μισοί, οι πραγματικοί αίτιοι, συμπεριφέρονται οδικά όπως στην καθημερινότητά τους. Γλιτώνουμε από αυτούς γιατί το καθημερινό μας δρομολόγιο δεν συμπίπτει. Στις γιορτές έχουμε αυξημένες πιθανότητες να τους συναντήσουμε.
  Ας απαλλαγούμε από το άγχος και ας αφήσουμε τους μα.(γ).κες να προσπεράσουν και να σκοτωθούν μόνοι τους. θα το κάνουν.
  Καλή Ανάσταση.

 6. armenaki Says:

  Αμάν ρε φίλε μεσ’την αισιοδοξία είσαι Πασχαλιάτικα
  νεκροκρέβατα,καροτσάκια, χείρες και ορφανά χτύπα ξύλο και ταρακουνήσου απ’την θέση σου!
  Το ξέρω υπαρκτών το πρόβλημα και θλιβερό μόνο που το σκέφτεσαι
  αλλά …..

  για διακοπές ξεκινάνε ας προσέχουν τα νώτα τους !

  Χρόνια Πολλά και χαρούμενα πάντα !

 7. vad Says:

  Λιγοστή η Εξοδος αυτή τη φορά λόγω κρίσης,λιγότερα και τα θύματα..
  Χρόνια Πολλά…

 8. heliotypon Says:

  Μπορεί, ευτυχώς, να μην ήταν 40-60 τα φετεινά θύματα, υπήρξαν όμως και νεκροί και σοβαρά τραυματίες:

  Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, από την Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα 16 Απριλίου,έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, έναντι 15 την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

  Συνολικά 176 άτομα τραυματίστηκαν (19 σοβαρά και 157 ελαφρά) το 2012, έναντι 202 (18 σοβαρά και 184 ελαφρά) το 2011. Όσο για τη μείωση της εξόδου οχημάτων έφτασε το 14,4% στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και το 13,6% στη Θεσσαλονίκη.

 9. heliotypon Says:

  >enomenoibloggers: Το αναρτώ σχεδόν κάθε πάσχα!

  >Ria: Δεν είμαι πάντα αισιόδοξος. Ιδιαίτερα όταν η ιστορία δεν μου το επιτρέπει…

  >Αναστάσιος: Αυτό το “κομμάτι της βίβλου” δεν το κατενόησα… Με τέτοια βιβλία δεν σχετίζομαι 🙂

  >Γυναικίσιο μυαλό: ‘Ισως και να είμαι, κατά κάποιον τρόπο. Ειδικά στην ανθρώπινη ζωή…

  >Ευστάθιος: Το κακό είναι ότι δεν σκοτώνονται μόνοι τους. Παίρνουν κι άλλους μαζί στο “άλλο” ταξείδι…

  >Αρμενάκι: Εμ είναι να αισιοδοξείς, όταν σε κάθε έξοδο αποδεκατιζόμαστε και έπρεπε να μας σφίξει τα λουριά η κρίση για να γλιτώσουν μερικοί; Σκέψου ότι κάπου 30-40 άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους φέτος στην κρίση!

  >Vad: Αυτό λέω πιο πάνω… Ευτυχώς!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: