Οι “μεγάλοι” και οι μικροί…


Αφορμή γι’ αυτή την ανάρτηση μου έδωσε το άρθρο του Νίκου Δήμου στο Lifo, που είναι δημοσιευμένο και στον ιστότοπό του, με τίτλο “Η συμμαχία των μικρών“.  Σ’ αυτό, μεταξύ άλλων, ο Ν.Δ.  επισημαίνει ότι όλοι αυτοί οι γνωστοί άνδρες της ιστορίας (γιατί για γυναίκες να μην γίνετια λόγος. Μία ξέρω κι αυτή ήταν η Μεγάλη Αικατερίνη) που ονομάστηκαν “μεγάλοι” ήταν πολέμαρχοι, κατακτητές, σφαγείς λαών. Ακόμη και ο Μέγας Κωνσταντίνος, που η χριστιανική κοινότητα  λατρεύει, (για δικούς της λόγους), κατηγορείται ότι ξέκανε, μεταξύ άλλων και ολόκληρο, σχεδόν το σόϊ του! ‘Ετσι λοιπόν, έχουμε τον Μέγαλέξαντρο, που εκτός από σαφώς ευφυής πολέμαρχος, ήταν και διεθνούς εμβέλειας  εγκληματίας, αφού έφτασε μέχρι το Αφγανιστάν σφάζοντας, τάχα για να μεταφέρει τον Ελληνικό πολιτισμό! Σιγά μην τον πιστέψαμε! Κι έχουμε και Μεγάλο Ναπολέοντα, κατακτητή, αυτοκράτορα και ποιός ξέρει τι άλλο! Εκείνο που είναι εντυπωσιακό είναι ότι το “μεγάλος” δεν δόθηκε ποτέ σε επιστήμονες, γιατρούς, καλλιτέχνες, ευεργέτες της ανθρωπότητας, γενικώς, αλλά, δόθηκε, κυρίως, σε πολιτικούς και στρατιωτικούς. Βέβαια δόθηκε και σε κληρικούς κάθε είδους, αλλά αυτοί δεν με αφορούν (ελπίζω ούτε κι εσάς!).

‘Ετσι, όλοι οι καλοί, οι σοφοί, οι ευεργέτες παραμένουν “μικροί” για τους ιστορικούς που δίνουν τους επιθετικούς προσδιορισμούς στα ιστορικά πρόσωπα. Δεν θα ήταν παράξενο, μόλις σβήσουν οι μνήμες του περασμένου πολέμου και της πρόσφατης ιστορίας, οι μελλοντικές γενιές να μαθαίνουν και για Μεγάλο Χίτλερ, Μεγάλο Bush, Μεγάλο Μουσολίνι, Μεγάλο Στάλιν, Μεγάλο Παπαδόπουλο, Μεγάλο Σαλαζάρ, Μεγάλο Φράνκο, Μεγάλο Πατακό κ.α.

Λογικά όλα αυτά, για τον παράλογο κόσμο στον οποίο ζούμε!

Advertisements

11 Responses to “Οι “μεγάλοι” και οι μικροί…”

 1. Δάφνη Χρονοπούλου Says:

  Την ιστορία τη γράφει ο νικητής. Και νικητές είναι οι πολεμόχαροι στρατοτέτοιοι κι όχι οι διαλλακτικοί που νοιάζονται να καλυτερέψει η ζωή μας.

 2. NetMan Says:

  Κάπως έτσι έχουν τα πράματα…Αλλά δεν προβάλλονται ώς ” μεγάλοι ” μόνον ηγέτες,πολιτικοί ή ιεράρχες.Προβάλλονται και όλοι αυτοί οι απίστευτοι τύποι και τύπισες,που είναι πρότυπα ,λόγω του ότι τα κονομήσαν από τηλεοράσεως…Καλλιτέχνες της πλάκας,”μαιντανοί” του τίποτα,”μεγαλοδημοσιογράφοι” λαμόγια που παραμυθιάζουν κόσμο αποκρύπτοντας την αλήθεια, και τόσοι μα τόσοι άλλοι που πνίγουν κάθε λογική φωνή…Και είναι πολλοί,επειδή ένας τραγουδιστάκος δεν μπορεί να πνίξει κανέναν από τους “μεγάλους” που ανέφερες.Όλοι αυτοί όμως μαζί,είναι τόσο μεγάλοι σήμερα,που ο Μέγας Αλέξανδρος,είναι “γατάκι” μπροστά τους.
  Πάντα οι φοβίες αλλά και η βλακεία μας,θα χει “μεγάλους” να μας κάνουν ότι θέλουν…
  Kαι όπως λένε κάποιοι, “Φαίνονται μεγάλοι,επειδή εμείς είμαστε γονατιστοί ”

  Να πω και καλώς σε βρήκα πάλι Ηλιότυπε μας,που χω πολύ καιρό να μπω στο ίντερνετ 🙂

 3. ria Says:

  να πω ότι έχεις άδικο, δε θα το πω, γιατι σε κάποια έχεις. όμως πέρα από τις σφαγές ο μέγας αλέξανδρος έμαθε στους κατακτημένους λαούς πως να σέβονται τους πρεσβύτερους που τους ΄σκοτωναν γιατί τους θεωρούσαν βάρος. αυτό από μονο του, αξίζει να τον θεωρούν μέγα.

  βέβαια μέγας λέγεται και ο κωνσταντίνος που δεν έχω καταλάβει γιατί.

  ενώ δε λέγεται μέγας ο παστέρ, ή ο φλέμινγκ, ή ο παπανικολάου…

  καλό σαββατόβραδο!

 4. menia Says:

  τι να σου πω, βρε heliotypon μου? δεν με απασχόλησε ποτέ το θέμα…
  ωστόσο…αυτοί που αναφέρεις ονομάστηκαν ‘μεγάλοι’ γιατί είχαν στρατηγικό, μεθοδικό μυαλό και ευφυείς, φιλόδοξες ιδέες…είχαν θάρρος και έκαναν ξεχωριστά πράγματα…πολλές φορές, πάτησαν επί πτωμάτων, όπως λες, αλλά αυτό δεν τους κάνει λιγότερο έξυπνους και δυναμικούς…και κάτι ακόμα…ο Μ. Αλέξανδρος έχει τη φήμη του ευεργέτη σε όποιες περιοχές πήγε και λέγεται πως ήταν πολύ ευγενικός με τους ανθρώπους που κατοικούσαν σε αυτές τις περιοχές…(τουλάχιστον, έτσι, γράφουν τα σχολικά βιβλία…)
  φυσικά, όμως, δεν αντιλέγω στο γεγονός ότι θα έπρεπε να δοθεί ο συγκεκριμένος επιθετικός προσδιορισμός και σε σημαντικούς επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν σοβαρό έργο…η αλήθεια είναι πως οι ιστορικοί το παραμέλησαν αυτό…

 5. Ange-ta Says:

  Μόνο οι αγράμματοι τύπου Δήμου γράφουν τέτοιες αηδίες και ξεράσματα.

  Αν δεν υπήρχε ο Μεγαλέξανδρος δεν θα ξέραμε σήμερα ούτε τον Αισχύλο ούτε τον Περικλή.

  Λέω αυτόν που ξέρω καλά! Ενας Γάλλος θα μας έλεγε γιατι ο Ναπολέων κέρδισε το όνομα Μέγας.

  Δεν λέμε Μέγας Χαν, ούτε Μέγας Μωάμεθ (ο πορθητής) ούτε Μέγας Κολόμβος, ούτε Μεγάλη Βικτωρία, ούτε Μέγας Δάνδολος, όπως δεν θα πούμε ποτέ Μέγας Χίτλερ και Μέγας Μπους!

 6. Eνας απλός αναγνώστης Says:

  @Angeta
  respect

 7. heliotypon Says:

  >Δάφνη Χρονοπούλου: Κι εγώ έτσι νομίζω ότι συμβαίνει. Οι ευεργέτες της ανθρωπότητας θεβρούνται “μικροί” και οι διάφοροι εκμεταλλευτές, σφαγείς, ιμπεριαλιστές, χρήζονται “μεγάλοι”. Γιατί άραγε;

  >NetMan: Μα οι “μεγάλοι” αστέρες που ανατέλουν και δύουν μέσα σε μερικά χρόνια δεν είναι του θέματος. Αυτοί που έμειναν στην ιστορία ως “μεγάλοι” είναι το θέμα μου. Ποιός τους λογαριάζει τους αστερίσκους των media; Καλώς ήρθες και να σε “βλέπουμε” (και διαβάζουμε αναρ΄τησεις σου) συχνότερα… 🙂

  >Ρία: ‘Ολοι οι άνθρωποι, και οι πιο άχρηστοι ή δόλιοι, κάτι καλό θα κάνουν σε μιά ζωή. Να πιανόμαστε από τη συγκεκριμένη διδαχή για να τον πούμε μεγάλο δεν θα συμφωνήσω ότι είναι δίκαιο, όταν αγνοούμε τόσους πραγματικά μεγάλους!

  >menia: Τα σχολικά βιβλία είναι γεμάτα από ψέματα! Ψέματα των ιστορικών, από λάθος πληροφόρηση, ή μεροληψία, αλλά κι αυτών που έφτιαξαν την ιστορία στη βάση σκοπιμοτήτων. Εμείς, π.χ. είμαστε η τέλεια ράτσα, πάντα αδικημένοι, δεν κάναμε ποτέ ανοσιουργήματα ή εγκλήματα, πάντα μας κατακτούσαν αλλά κι όταν κατακτούσαμε το κάναμε για το καλό των κατακτημένων (βλ. Αλέξανδρος). Τι περισσότερο ισχυριζόταν ο Χίτλερ για τον “αγώνα” του; Γι’ αυτό μην δίνεις και τόση πίστη στα σχολικά βιβλία…

  >Ange-ta: ‘Οπως καταλαβαίνεις δεν έχω την ίδια γνώμη για τον Νίκο Δήμου. Απεναντίας, βρίσκω ότι είναι από τα σπάνια μυαλά της χώρας. Λογική γρανιτένια, τολμηρός, ανατρεπτικός και βαθύς φιλόσοφος και όσοι λίγοι διαβασμένος. Τώρα, αν τον βρίσκεις αγράμματο μάλλον είσαι από τους λίγους που έχουν αυτή τη γνώμη, αλλά σεβαστή, έτσι κι αλλιώς. Κι ο Αλέξανδρος δεν ξέρω το αν συνέβαλε στην γνώση μας των αρχαίών συγγραφέων (σ’ αυτό το σημείο δηλώνω άσχετος), αλλά αυτό αντισταθμίζει τις ιμπεριαλιστικές του δραστηριότητες; Αν ζούσε σήμερα πώς θα τον έκρινες με αυτά που διέπραξε; Ο χρόνος φαίνεται ότι σβήνει πολλά…

 8. Ange-ta Says:

  Τον Μεγαλέξανδρο δεν τον έχει πει κανένας σοβαρός ιστορικός ιμπεριαλιστή. Περί αυτού σε διαβεβαιώ!
  Ούτε ο Μπρωντέλ (απο τους πλέον κορυφαίους) ούτε η Μοσσέ, ούτε ο Edgar Morin για να αναφέρω μερικούς μόνο! πολύ μεγάλες προσωπικότητες και οι τρεις.

  Ξέρεις, εμείς ο Ελληνες έχουμε το πολύ μεγάλο ελάττωμα του αυτο – μαστιγώματος. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί. Ίσως η κληρονομιά μας μας πέφτει βαριά και θέλουμε να αλαφρύνουμε!

 9. heliotypon Says:

  >Ange-ta: Μα πώς θα πεις κάποιον που ξεκινάει με έναν στρατό να κατακτήσει μακρυνούς λαούς; Και οι κατακτήσεις δεν γίνονταν με λουλούδια. Με δόρατα, σπαθιά και βέλη γίνονταν. Κι αυτοί που έπεφταν απ’ αυτά τα όπλα, ασχέτως χρονικής απόστασης, άνθρωποι ήσαν. Σήμερα πώς λέμε τους Αμερικάνους που πάνε να κατακτήσουν ξένες χώρες, ιμπεριαλιστές δεν τους λέμε; Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ‘Αλεξ ήταν κάτι διαφορετικό… Και δεν φαντάζομαι πως το κίνητρο ήταν πολιτιστικό! Οι πόλεμοι πάντα οικονομικά κίνητρα έχουν. ΟΙ μελετητές της ιστορίας αποξενώνονται από τα συναισθήματα και τους χαρακτηρισμούς και περιορίζονται στην ξηρά μελέτη των γεγονότων, χωρίς ποιοτικές ταμπέλες. Εμείς που δεν είμαστε επιστήμονες ιστορικοί τα βλέπουμε με άλλο μάτι…

 10. Ange-ta Says:

  Γιατι απλά δεν ξεκίνησε για να κατακτήσει. Ξεκίνησε καταρχήν για να απαλλάξει την Ελλάδα απο τον Πέρση ο οποίος αποτελούσε ένα μόνιμο και σταθερό εχθρό.
  Σήμερα δεν είμαστε σε θέση να σκεφτούμε αλλιώς.
  Γράφεις με απόλυτη σιγουριά: Και δεν φαντάζομαι πως το κίνητρο ήταν πολιτιστικό!
  Γιατί σου φαίνεται τόσο απίστευτο;
  Αλλά θα σου πω κάτι πολύ απλό. Σε όσες χώρες πήγε, άφησε ένα όνομα που ταυτίστηκε με ιερότητα και ηρωϊσμό. Κανένας κατακτητής δεν αφησε ποτέ και πουθενά ένα θετικό όνομα.

  Τέλος πάντων, όπως σου είπα, χωρίς την πολιτιστική κληρονομιά που άφησε ο Αλεξ παντού όπου πήγε, έμεινε στην ΙΣΤΟΡΙΑ ο πολιτισμός της κλασικής αρχαιότητας. Αλλιώς – ίσως – θα πήγαινε χαμένος, αφού η κλασική Αθήνα είχε πέσει σε παρακμή.
  Βλέπεις ο πολιτισμός κάνει μια γραμμή, αν κάπου διακοπεί τότε χάνεται.
  Κάτι που δεν ξέρω αν θα συμβεί σε περίπτωση που παρακμάσει η σημερινή Δύση.

 11. NetMan Says:

  Αυτοί που εννοείς μεγάλους,είναι το ξαναλέω “γατάκια” μπροστά στον Ρουβά την Rihanna και την όποια στάρλετ έχει ωραία μπούτια απολαμβάνοντας τη ζωή ενώ ο κόσμος ταλαιπωρείται…Αυτοί πλέον είναι μεγάλοι κι όχι ο Ναπολέων ή ο Αλέξανδρος.Αυτοί οι εφήμερα μεγάλοι,διαμορφώνουν χαρακτήρες ανθρώπων-κοινωνιών πλέον με τις ευλογίες της τηλεόρασης, και όχι οι ιστορικά …τεως Μεγάλοι.

  Όσο για τις αναρτήσεις μου,είναι εκεί και περιμένουν να σχολιάσεις ! 🙂
  Ανάρτησα ήδη μία και ετοιμάζω κι άλλες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: