Τρικυμίες εν κρανίω… (αναδημοσίευση από άρθρο του Ν. Δήμου)


Είναι αδύνατο να διαβάσω ένα κείμενο του Νίκου Δήμου και να μην νοιώσω ότι με εκφράζει πολύ καλλίτερα απ’ ότι εκφράζω εγώ τον εαυτόν μου.  Σπάνιες οι διαφορές. Σχεδόν ανύπαρκτες. Κι αυτό μου ενισχύει την διάθεση να γράψω και να εκφραστώ. ‘Οταν μπορώ να το κάνω. Γιατί πολλές σκέψεις και ιδέες μένουν στα όρια της έκφρασης, χωρίς να παίρνουν μορφή γραπτού λόγου. Σχόλια για το άρθρο του Ν.Δ. δεν χρειάζονται. Κάθε σκεπτόμενος για τον εαυτό του το αφομοιώνει πλήρως.  Αρνητές της ψύχραιμης σκέψης, κοπαδοποιημένοι οπαδοί πολιτικών, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων, θρησκειών, ποδοσφαιραρχών και άλλων “ηγετών” θα περάσουν χωρίς να ακουμπήσουν! Από άρθρo του Δήμου στο LIFO.

Τρικυμίες εν κρανίω

Γυρίζοντας από ένα ταξίδι στην Δυτική Ευρώπη η πρώτη εντύπωση είναι βέβαια η κρίση και τα αποτελέσματά της. Η δεύτερη – και πιο ισχυρή – είναι η απέραντη σύγχυση και αντιφατικότητα μέσα στο νου των νεοελλήνων. Απόηχοι αυτής της διανοητικής σαλάτας μου έρχονταν και έξω. Όμως είχα ξεσυνηθίσει κι όταν επέστρεψα και προσπάθησα να καταλάβω τι γίνεται, έπαθα σοκ.

Ποιος μπορεί να μπει στο μυαλό του Φωτόπουλου; Πού διαφέρει η σκέψη του Μιχαλολιάκου από αυτή του Καμμένου; Κι αν κάποιος τολμήσει να εισχωρήσει στο νου του Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι σίγουρο πως δεν θα πάθει αυτός εγκεφαλικό;

Για άλλη μία φορά κατάλαβα πόσο σοβαρή, πόσο θανατηφόρα είναι η απουσία κριτικού πνεύματος στους νεοέλληνες. Θεωρώ αυτή την έλλειψη ως τη βασική αιτία της κρίσης που περνάμε.

Ο Διαφωτισμός πέρασε από εδώ, αλλά δεν στάθηκε. Ο μέσος Έλληνας δεν απελευθερώθηκε ποτέ από τις παράλογες και σκοταδιστικές δοξασίες που εκπέμπουν διάφοροι φορείς. Δεν έχει ατομική κρίση, δεν έχει καν ατομικότητα, με την έννοια ενός συγκροτημένου και ελεύθερου ατόμου. Μέσα στο κεφάλι του υπάρχει ένα συνονθύλευμα από ιδέες αντικρουόμενες με πολλές προελεύσεις: θρησκευτικές, ιδεολογικές, ακόμα και δεισιδαιμονικές. Οι δεξιοί σου μιλάνε με όρους μαρξιστικούς, οι αριστεροί με εθνικιστικούς, οι σοσιαλιστές με μεσσιανικούς. Κοινό στοιχείων όλων: είναι προϊόντα παραλογισμού. Όλοι παράγουν θεωρίες συνομωσίας, βλέπουν τους ξένους συναισθηματικά, ως μπαμπούλες ή σωτήρες και δεν μπορούν να αρθρώσουν μία ξεκάθαρη, ψύχραιμη, ορθολογική σκέψη.

Προσέξετε αυτές τις δύο λέξεις: ξεκάθαρη (αυτό που οι φιλόσοφοι θα έλεγαν εναργή) και ψύχραιμη. Εκεί είναι το πρόβλημα. Το 90% του διανοητικού υλικού που κυκλοφορεί σε αυτή τη χώρα είναι ασαφές και εμπαθές. Οι ιδέες του εξορθολογισμού και της οργάνωσης είναι επιπλέον και αντιπαθείς.

Ο Στέλιος Ράμφος έχει δίκιο όταν γράφει ότι μία θρησκευτική κληρονομιά της Ορθοδοξίας έχει μολύνει την ψυχή των Ελλήνων. Εγώ θα πρόσθετα και την κληρονομιά της Αριστεράς (άλλη θρησκεία και αυτή!). Ας θυμηθούμε πως ο Διαφωτισμός ήταν το κίνημα απελευθέρωσης από την διανοητική κηδεμονία των θρησκειών. Αλλά είπαμε πως στην Ελλάδα δεν ρίζωσε ποτέ – και ο μακαριστός Χριστόδουλος τον είχε χαρακτηρίσει «επικατάρατο».

Έτσι λοιπόν δεν μπορούμε να λύσουμε κανένα πρόβλημα, διότι αδυνατούμε να το ορίσουμε και να το αναλύσουμε. Αυτοί που μας ζητούν να αναμορφωθούμε και να μεταρρυθμιστούμε, στην πραγματικότητα μας ζητάνε να αλλάξουμε μυαλά. Χλωμό το βλέπω…

Advertisements

13 Responses to “Τρικυμίες εν κρανίω… (αναδημοσίευση από άρθρο του Ν. Δήμου)”

 1. menia Says:

  όλα καλά τα λέει…στο τέλος μου τα χαλάει…
  όχι…δεν θεωρώ πως αυτοί που μας ζητούν να “αναμορφωθούμε και να μεταρρυθμιστούμε” μας ζητούν ουσιαστικά να αλλάξουμε τρόπο σκέψης…εδώ μιλάμε για ΠΡΑΚΤΙΚΗ οικονομική και κοινωνική επίθεση…μας ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ (δεν μας ζητούν) να πληρώνουμε αβάσταχτους φόρους την ίδια στιγμή που απολύουν χιλιάδες εργαζομένους και μειώνουν μισθούς και συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα καταργείται σχεδόν η κοινωνική πρόνοια…αν νομίζουν πως αυτό μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα, κάνουν τρομερό λάθος! απλά, δεν θα αντέξουμε! το σχέδιο ήταν εξ αρχής λάθος και δεν πρόκειται να επιφέρει αποτελέσματα! με αυτό το ρυθμό…το χρέος θα αποπληρωθεί το 2060 και αν! και συγνώμη…αλλά δεν σκοπεύω να γλείφω την ποδιά της κυρίας Μέρκελ μέχρι τα γεράματα μου…θέλω και να ζήσω! έχω το δικαίωμα?

 2. Astero Says:

  Θα συμφωνήσω με τη Μένια, αν και δεν επικεντρώνομαι στη Μέρκελ και την κάθε Μέρκελ, αλλά στον τρόπο με τον οποίο είναι στημένες οι δυτικές κοινωνίες και τη γενική θεώρηση του ανθρώπου ως οικονομική μονάδα. Συμφωνώ ότι έχουμε χάσει τ’αυγά και τα πασχάλια, ότι ο μέσος Έλληνας πάσχει από ψύχραιμη, ορθολογική σκέψη.

  Όμως εκτιμώ ακόμη λιγότερο εκείνους που παρά το γεγονός ότι διαθέτουν οξύ πνεύμα, αντίληψη και κριτική σκέψη βαφτίζουν την κοινωνική εξαθλίωση “μεταρρύθμιση” και τον σκληροπυρηνικό καπιταλισμό που μετατρέπει τον πολίτη σε οικονομική μονάδα ως “φιλελευθερισμό”.

  Όσο επικίνδυνοι είναι οι αρτιοσκληρωτικοί οπαδοί των άκρων, άλλο τόσο είναι και τα εκάστοτε “φωτισμένα” μυαλά που με πολύ κομψό τρόπο κόβουν και ράβουν απόψεις, γεγονότα και ιδέες ώστε να παρουσιάσουν το παράλογο ως “σωστό” και “ορθολογικό”.

 3. heliotypon Says:

  >menia+Astero: Βρίσκω ότι το κείμενο του Ν.Δ. δεν έχει και μεγάλη σχέση με τα σχόλιά σας, με τα οποία δεν διαφωνώ. Το πρόβλημα που επισημαίνει ο Δήμου είναι ότι αρνούμαστε να λειτουργήσουμε με λογική, γενικώς, αλλά και στην περίοδο της κρίσης. Δεν είμαστε οργανωμένη χώρα (λαός), παραπαίουμε μεταξύ συναισθήματος και λογικής που την έχουμε υποτιμημένη. παρασυρόμαστε από καθε δημοκόπο, συνδικαλιστή και λαοπλάνο! Δεν έχουμε σαφείς στόχους ούτε προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας με έργα. Εξαντλούμαστε στα λόγια και στις συναισθηματικές αντιδράσεις, φωνές, λόγια, λόγια και πάλι λόγια. Όλα αυτά και οι αλήτες που τα (και μας) εκμεταλλεύτηκαν μας έφεραν εδώ. Και για τα δεινά μας κατηγορούμε τους άλλους που, έστω και με λάθη, προσπαθούν να μας βοηθήσουν. Αλλά εμείς θέλουμε να μας πάρουν …σώγαμπρους και να μας τρέφουν αιωνίως, και να πληρώνουν τον άχρηστο δημόσιο τομέα και τα λαμόγια…

 4. Tasos Says:

  Λογικη;;;; η λογικη χρειαζεται γνωση, να δεις τα πραγματα ως εχουν, να μετρησεις τα πραγματα ως εχουν. Ο Ελληνας αρεσει τα παραμυθια, αν καποιος του πει την αληθεια τον βριζει!

  Οποιον ρωτησεις θα σου πει, η κριση της Ελλαδας ειναι το χρεος. Ολοι πιστευουν το ιδιο παραμυθι γιατι ειναι χειροπιαστο, εχει φταιχτες, και δεινει στα πολιτικα κομματα επιχειρηματα για να κερδιζουν εκλογες. Κανενας ομως δε κανει τις σωστες ερωτησεις: ισχυει; Αληθευει οτι το Ελληνικο χρεος ειναι το προβλημα της χωρας; Αν ηταν το χρεος το προβλημα γιατι δεν συμφωνουν οι εταιροι μας να το διαγραψουν (σιγα το χρεος 350 δις, τριχες!), λιγοτερο δεν θα τους κοστιζε και θα ειχαν ξεμπλεξει με εμας; Ετσι και αλλιως τα χρηματα που χρωσταμε μας τα εχουν δωσει, γιατι να μας δεινουν συνεχεια περισσοτερα; Περισσοτερο δε τους κοστιζει;

  Φυσικα η αληθεια ειναι οτι το χρεος δεν ειναι το προβλημα! Surprise!!! Η χωρα εχει προβλημα προυπολογισμου!!!! Οποτε χρειαζεται συνεχεια να δανειζεται – Μηδενισε το χρεος, την επομενη ημερα η χωρα ειναι στο μειον!!! Και αυτο γιατι εχει λιγα εσοδα (λογο μεγαλης φοροδιαφυγης) και πολλα, μα παρα πολλα εξοδα (μισθους κρατους, ΔΕΚΟ, λειτουργικα, αυτοκινητα, ταξιδια, συνταξεις, υγεια, παιδια, αμυνα, εργα, κτλ κτλ κτλ.)! Εφθασε η χωρα να μην μπορει να εξυπηρετησει τις υποχρεωσεις της και ζητησε βοηθεια. Ηρθαν εμπειρογνωμονες, εκαναν λογικη εκτιμηση και ειπαν το προβλημα σας ειναι οτι εχεται λιγα εσοδα και πολλα εξοδα και συμφωνησαν – μνημονιο -, εδωσαν λεφτα για να ξεμπλεξει η χωρα προσωρινα και πιστεψαν οτι θα ανατραπει το κλιμα. Αλλα οπως λεει και η Μενια, ποιος θελει να αλλαξει τροπο ζωης; Κανενας! Οποτε εκτος απο ευκολες πραξεις (μειωσεις σε μισθους και συνταξεις, και φορολογια στους απλους πολιτες) η χωρα – οι Ελληνες – δεν εφαρμοσε κανενα απο τα προγραμματα του μνημονιου. Πηραν τα λεφτα των Ευρωπαιων και εδωσαν στον εαυτο τους μπονους, προσελαβαν και αλλους κρατουπαλληλους και συνεχισαν το μπλα, μπλα ενω εργα μηδεν!!! Και ο προυπολογισμος συνεχιζει μειον!!!!

  Αν ο Ελληνας ηταν λογικος, δε θα χρειαζοταν μνημονια, θα εβλεπε το προβλημα και θα αλλαζε συμπεριφορα και τακτικη μονος του. Επειδη ουτε λογικος ειναι, αλλα ουτε θελει να αλλαξει προτειμα να ζει στο μυθο και να βριζει οσους του λενε οτι χρειαζεται να προσαμοστει στις δυναμεις του!!!!

 5. Astero Says:

  Τάσο η Ελλάδα δεν έχει εφεύρει καμιά παγκόσμια πατέντα, δεν υπάρχει κανένα κράτος που δεν χρωστάει, έτσι είναι στημένη η οικονομία των δυτικών κρατών, το χρήμα προκύπτει από το δανεισμό.

  Ντίαρ heliotypon, ίσως να επηρεάζομαι και από άλλα κείμενα του Νίκου Δήμου σχετικά με το θέμα, όμως νομίζω ότι, πέραν των όσων λες στα οποία συμφωνώ απόλυτα, υπονοάει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έχουν τη σωστή συνταγή για τη σωτηρία μας κι εμείς αρνούμαστε να την ακολουθήσουμε γιατί αυτό προϋποθέτει να αλλάξουμε μυαλά. Και μπορεί να χρειάζεται όντως να αλλάξουμε μυαλά, όμως το μνημόνιο είναι από οικονομικής και κοινωνικής άποψης συνταγή για καταστροφή και όχι για σωτηρία. Επίσης, θεωρώ ορισμένες από τις θέσεις του Δήμου εξίσου εμπαθείς με τους διανοητές που -δικαίως- κατακρίνει.

  Όου, και σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τουλάχιστον αφέλεια να θεωρεί κανείς ότι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν σκοπό να βοηθήσουν τη χώρα (σσ τους πολίτες) -ή, από την άλλη πλευρά, ότι οι “ξένοι μας ζηλεύουν καιέχουν βαλθεί να μας εξοντώσουν”.

  Αυτά. Με αγάπη. Μουτς!

  • Tasos Says:

   Συμφωνουμε, το χρεος ΔΕΝ ειναι το προβλημα, ο προυπολογισμος ΕΙΝΑΙ το προβλημα!!!

   Η μονη συνταγη ΒΙΩΣΙΜΗΣ οικονομια ειναι: εξοδα = εσοδα. Αυτο δε λεει το μνημονιο;

   Οσοι λενε το μνημονιο ειναι η λαθος συνταγη, τι προτεινουν;

   • Astero Says:

    Το έξοδα=έσοδα μπορεί να ακούγεται λογικό, όμως οι χώρες δεν είναι επιχειρήσεις εξού και όλες οι χώρες έχουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, ξαναλέω η Ελλάδα δεν έχει εφεύρει καμιά παγκόσμια πατέντα.

    Εσύ δηλαδή το μνημόνιο το θεωρείς σωστή συνταγή? Διότι αυτό είναι από οικονομολογικής άποψης καθαρός παραλογισμός.

    Προτάσεις υπήρχαν εξ’αρχής (που φυσικά προϋπέθεταν στάση πληρωμών και επιστροφή στη δραχμή, κάτι που τα μίντια και οι πολιτικοί μας φρόντισαν επιμελώς να πείσουν την κοινή γνώμη ότι ισοδυναμεί με την έλευση του αντίχριστου), διάθεση για εφαρμογή και αναμόρφωση του πελατειακού κράτους δεν υπήρχε ποτέ. Επίσης, δεν υπήρχε και από την πλευρά των ξένων επενδυτών και δανειστών καμία πρόθεση να χάσουν τα λεφτά που είχαν τζογάρει στην Ελλάδα. Εξ’ ου και οι προτάσεις πήγαν στο βρόντο και περάσαμε στη λύση-αυτοκτονία του μνημονίου, που εξυπηρετεί ακριβώς και μόνο το πελατειακό κράτος και τους δανειστές.

    Εσύ που πιστεύεις ότι το μνημόνιο είναι λύση, σε τι βασίζεσαι ακριβώς? Εκτός και αν δεν έχεις ιδέα από οικονομικά και απλά πιστεύεις τα τραγουδάκια των πολιτικών, τότε να το καταλάβω.

 6. Astero Says:

  Θάλασσα τα έκανα με το κόπυ-πέιστ. Πάμε παλι:

  Θεωρώ τουλάχιστον αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν σκοπό να βοηθήσουν τη χώρα (σσ τους πολίτες) -ή, από την άλλη πλευρά, ότι οι “ξένοι μας ζηλεύουν και έχουν βαλθεί να μας εξοντώσουν”.

  Μπαρδόν!

 7. Tasos Says:

  Astero τυνχανω να εχω Μαστερ στα οικονομικα και μαλλον δεν εχεις ιδεα για το θεμα. Οι επιχειρησεις χρειαζεται να εχουν “κερδος” αλλιως τις κλεινουν,,,,, οι χωρες χρειαζεται να εχουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ισοζυγιο γιατι αλλιως αργα η γρηγορα τα εξοδα εκτοξευονται στο ζηνιθ και η χωρα κατρακυλα στην χρεοκοπια!!! Οπως εχει γινει!

  Το μνημονιο ειναι μια συμφωνια αρχης – να φθασει τη χωρα στο ισοζυγιο (τωρα με 2 χρονια επεκτασης του χρονου). Τα μνημονια 1, 2, 3 εχουν ολα την ιδια αρχη. Η υλοποιηση, ο χαρακτηρας του μνημονιου αφεθηκε στους πολιτικους να τα ρυθμησουν,,, αλλα εξ αρχης αλλα ελεγαν και αλλα εκαναν με αποτελεσμα να μην πρεσεγγιζουν το σκοπο του ισοζυγιου! Αν ειχαν κανει εξ αρχης αυτα που χρειαζοταν να κανουν δε θα ειχε φθασει 2, 3 χρονια μετα και τα αποτελεσματα να ειναι χαλια.

  Εν ολιγης, δεν ειναι το μνημονιο που απετυχε, αλλα η πολιτικη εξουσια που δεν εχει θαρρος να υλοποιησει αυτα που συμφωνησε. Οτι και να σου λενε τα διαφορα πολιτικα κομματα, ο δρομος προς την εξυγιανση ειναι ενας – ισοζυγιο εσοδων, εξοδων. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, αν θελει η χωρα να ξεχρεωσει θα χρειαστει πλεονασμα που θα καλυψει το χρεος. ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!

 8. ViSta Says:

  Συμφωνώ και προσυπογράφω. Για παραπάνω δε προλαβαίνω, η δουλειά καλεί 🙂

 9. menia Says:

  αγαπητέ Τάσο…
  ενώ λοιπόν έχεις Μάστερ στα οικονομικά (για το οποίο και σε συγχαίρω…τα μαθηματικά είναι πάνω από μένα…:p) θεωρείς το μνημόνιο βιώσιμη λύση? πως είναι δυνατόν να αυξάνεις τους φόρους και ταυτόχρονα να απολύεις ανθρώπους και να μειώνεις μισθούς και συντάξεις, αλλά και να καταργείς όλα τα επιδόματα? αν οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα να θρέψουν τον εαυτό τους και την οικογένεια τους, πώς είναι δυνατόν να δίνουν συνεχώς στο κράτος?? ακόμα κι εγώ, που όπως είπα δεν είμαι φαν των μαθηματικών, μπορώ να καταλάβω πως κάτι τέτοιο είναι παράλογο!
  ωστόσο…ίσως, αν το μνημόνιο είχε εφαρμοστεί με άλλο τρόπο…(πιο αργά, πιο ομαλά…δεν ξέρω…) να επέφερε αποτελέσματα…
  αλλά, επειδή οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία αυτή την στιγμή είναι παντελώς ανέντιμοι και δεν έχουν συνείδηση, το μόνο που κοιτούν είναι πως θα βγάλουν τον κώλο τους απ’ έξω για να γλιτώσουν…(συγνώμη, heliotypon, για τη βωμολοχία…δεν τη συνηθίζω, αλλά πώς αλλιώς να το πω?)
  θα πρέπει, λοιπόν, να φύγουν από την εξουσία και να έρθουν νέοι άνθρωποι…αδιάφθαρτοι και με όρεξη για δουλειά…

  • Tasos Says:

   Menia, χρόνια τώρα η ΕΕ έλεγε στα κράτη μέλη να μειώσουν το έλλειμα, τι έκαναν οι έλληνες πολιτικοί; Εκρυβαν / μαγειρευανστατιστικά στοιχεία, μέχρι που έφθασαν εδώ, στο αδιέξοδο. Γιατί μαγειρευαν τα στατιστικά; Ηταν εκτός ελέγχου! Και όχι λίγο, υπερβολικά εκτός. Μια διόρθωση θα έφερνε μεγάλες αλλαγές και δυστυχία. Δε το έκαναν εθελοντικά, τώρα το κάνουν από ανάγκη!
   Το μνημόνιο είναι μια συμφωνία με την ίδια βασικη αρχή – ισοζύγιο. Εδωσαν στην κυβέρνηση πολλές ευκαιρίες να κανουΝ αυτά που χρειαζόταν να γίνουν και οι άνθρωποι απέτυχαν. Τώρα – λίγο αργά αλλά καλά κάνουν – απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα για να δώσουν τα χρήματα,,,, έμαθαν.
   Σε ότι αφορά τις επιλογές, δυστυχώς η ελληνική οικονομία έχει τέτοια χάλια, τόσο μεγάλο έλλειμα που προέρχεται από διάφορα κοινωνικά/δημόσια κτλ προγράμματα που όλοι οι πολίτες λίγο η πολύ θα υποφέρουν. Δε γίνεται αλλιώς! Αν υπήρχε άλλη συνταγή να περνούσε καλά ο λαός, να συνεχίζει το πάρτυ και να γινόταν προσαρμογή, δεν θα είχε γίνει τόσα χρόνια; Σκέψου λογικά και θα δεις το μονόδρομο – οποίος και να έχει την κυβέρνηση – που υπάρχει. Και μη σκέπτεσαι χρέος, αυτό πληρώνεται/συγχωρείται, σκέψου προϋπολογισμό!

 10. heliotypon Says:

  >Astero + menia: Μην κολλάμε στο μνημόνιο. Και το μνημόνιο, απ’ ό,τι μου έχουν πει, δεν λέει “βάλτε φόρους” και κόψτε μισθούς και συντάξεις. Απλώς λέει ότι περιορίστε το έλλειμα, αλλά αυτοί που κυβερνάνε και κυβέρνησαν δεν θέλουν να κάνουν οικονομίες που θα τους περιορίσουν την εκλογική πελατεία και βρίσκουν πιο εύκολο να κόβουν και να φορολογούν, αντί να κάνουν οικονομία στα έξοδα. Πάντως και το μνημόνιο, λένε σοβαροί άνθρωποι και όχι οι υστερικοί του Σύριζα, ότι έχει λάθη και αυτό είναι αναμενόμενο, μια και οι συντάκτες του δεν είχαν, φάινεται και μεγάλη εμπειρία. Αλλά άλλο αυτό και άλλο το ότι πρέπει να συμμαζέψουμε τη χώρα και ότι πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές. Αν οι υστερικοί φωνάζουν ότι η Μέρκελ θέλει να μας κατακτήσει, ειδικά εμάς (γιατί άραγε;) αυτό δεν μπορείς να το πάρεις στα σοβαρά και μόνο ζημιά κάνουν οι τέτοιου είδους φωνές. Τρία χρόνια τώρα και δεν θέλουν να κάνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές, που θα κάνουν το κράτος λειτουργικό. Το μνημόνιο έφταιξε; Σίγουρα αυτοί μου μας κυβερνούν φταίνε, αλλά αν αφήσουμε τον αλλοπρόσαλο Σύριζα να κάνει κουμάντο θα είναι ακόμη χειρότερα. Ούτε μεταξύ τους δεν συμφωνούν οι …13 συνιστώσες! Αλλοπρόσαλλες δηλώσεις άλλες σήμερα, άλλες αύριο. Επιπολαιότητα του χειρίστου είδους. Τι να κυβερνήσουν αυτοί οι κοκορόμυαλοι ασυναρτησιολόγοι;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: