Πίθηκος vs. άνθρωπος…


Αφορμή για τούτη την ανάρτηση στάθηκε ένα βιβλίο νε τίτλο “Ιερές Βλακείες” του Στέλιου Κανάκη. Σε άλλη ανάρτηση θα σας μιλήσω γι’ αυτό κι αν ο συγγραφέας μου επιτρέψει θα σας δώσω κομμάτια από τα κείμενά του.

Οι νόμοι της εξέλιξης μας λένε ότι ο άνθρωπος είναι προϊόν εξελικτικής διαδικασίας που κράτησε δισεκατομμύρια χρόνια και που ξεκίνησε από άγνωστης ακόμη σύνθεσης κύτταρο. Οι νόμοι λένε, επιίσης, ότι όλα τα σημερινά είδη προέκυψαν από παρακλάδια στο δέντρο της εξέλιξης, από ένα κλάδο του οποίου προέκυψε και ο “σοφός” άνθρωπος (Homo sapiens). Με την έρευνα στο DNA έχει αποκαλυφθεί ότι το ανθρώπινο DNA και του πιθήκου διαφέρουν ΜΟΝΟ 1,6%. Δηλαδή έχουν σχεδόν πανομοιότυπη αλληλουχία, με ελάχιστες διαφορές, που όμως είναι υπεύθυνες για την (τεράστια;) διαφορά τους. Στους τελευταίους 20-30 αιώνες, παρά τις σημαντικές κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, που οφείλονται στο ανθρώπινο πνεύμα, φαίνεται ότι έχουμε πολλές καθηλώσεις και ασήμαντες έως ανύπαρκτες βιολογικές  εξελίξεις. Αν η εξέλιξη του 1,6% στο DNA του επέφερε στον άνθρωπο τέτοια διαφοροποίηση από τον πίθηκο, μπορούμε να φανταστούμε μιά ακόμη εξέλιξη της τάξης του 2-3% πόσο πιο εξελιγμένο είδος θα μπορούσε να δώσει!

Για τους ψύχραιμους παρατηρητές, νομίζω είναι φανερό ότι η ανθρωπότητα, στο μεγαλύτερο μέρος της, βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση. Δεν μπορώ να δω διαφορετικά το ότι ακόμη υπάρχουν πόλεμοι και έγκλημα, χωρίς να δεχτώ ότι ο άνθρωπος έχει πολλά βήματα να κάνει στη κλίμακα της εξέλιξης. Δεν μπορώ να δεχτώ  ότι σήμερα υπάρχουν θρησκείες και άνθρωποι που πιστεύουν στα ηλίθια παραμύθια των θρησκειών, χωρίς να υποθέσω ότι κάποιο, ελάχιστο, κομμάτι του DNA τους έχει μείνει καθηλωμένο! Οραματίζομαι τον άνθρωπο μετά από 10 εκατομμύρια χρόνια (αν έχει επιβιώσει το είδος) και φαντάζομαι ότι θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό ον. Δυστυχώς η εξέλιξη είναι μιά φοβερά αργή διαδικασία και δεν φτάνουν μερικοί αιώνες για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα. Στην πράξη είμαστε, βιολογικά, το ίδιο ον που ήσαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι και η όποια εξέλιξη παρατηρείται είναι καθαρά πολιτισμική και όχι βιολογική.  Αν οι βιολόγοι γνώριζαν τον τρόπο της εξελικτικής “τακτοποίησης” των βάσεων πάνω στην αλυσίδα του DNA και είχαν την ελευθερία να επέμβουν σ’ αυτήν ίσως θα είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τον υπεράνθρωπο που τόσοι συγγραφείς, φιλόσοφοι και ηγέτες (καλοί αλλά και κακοί, όπως ο Χίλτερ)  έχουν ονειρευτεί. Απ ό,τι μου έχουν πει, η εξέλιξη λειτουργεί με λάθη κατά την αναπαραγωγή των κυττάρων του κάθε οργανισμού.

Το λάθος αυτό είναι τυχαίο και σπάνιο και δημιουργεί μιά παραλλαγή του είδους, που μπορεί να είναι καλή ή κακή (με την ευρύτερη έννοια). Τα άτομα που προκύπτουν, αν είναι σε θέση να επιβιώσουν αναπαράγονται και έτσι βελτιώνεται το είδος. Αν δεν μπορούν να επιβιώσουν εξαφανίζονται. Γι’ αυτό μιλάμε για φυσική επιλογή. Φαντάζεστε, λοιπόν, μιά τυχαία αλλαγή στην αλλλουχία να δώσει ένα άτομο με εξαιρετικές ικανότητες να επιβιώσει και να αντιληφθεί το εξαιρετικά ατελές της δικής μας βιολογικής ύπαρξης. Και όχι μόνο να αναπαράγει το είδος του, αλλά να κρίνει ότι όλοι εμείς οι βλάκες πρέπει να εκλείψουμε από την επιφάνεια του πλανήτη, που κινδυνεύει από μας;  Ε, νομίζω δεν θα έχει άδικο και καλά θα κάνει να μας εξαλείψει, ή τουλάχιστον, να μας επιβληθεί, όπως κάνουμε εμείς  σήμερα με τα άλλα “κατώτερα” είδη που κάποτε κυκλοφορούσαν ελεύθερα στον πλανήτη!

Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν ασπάζομαι καθόλου τους γελοίους ισχυρισμούς περί “δημιουργίας” με τους οποίους μας γεμίζουν τα άδεια κεφάλια μας!

Advertisements

7 Responses to “Πίθηκος vs. άνθρωπος…”

 1. bremelaxrinaki-paliokoritso Says:

  Aγαπώ το μυαλό σου!!! 🙂

 2. blue ridge Says:

  Το πόσο μοιάζουμε στους πιθήκους εξαρτάται από το γιά ποιό είδος μιλάμε. Αν μιλάμε γιά τρωγλοδύτες και χιμπατζήδες, οι διαφορές είναι πιό μικρές από αυτό που γράφεις στο ποστ (της τάξης του 0.4% – 0.6% ). Αν μιλάμε γιά γορίλες, ουρακοτάγκους ή μακάκους, οι διαφορές είναι 3% – 5%.

  Τα νούμερα αυτά όμως δεν σημαίνουν τίποτα. Π.χ. οι διαφορές μας με τις κατσαρίδες είναι μόλις 10%. Με άλλα λόγια, εσύ και η κατσαρίδα έχετε το ίδιο dna κατά 90%. Τι συμπέρασμα βγάζεις από αυτό;

  Σε απόλυτα νούμερα, ο άνθρωπος έχει 23000 – 36000 γονίδια (οι επιστήμονες δεν συμφωνούν στο νούμερο) και 3 δις ζεύγη βάσεων στο dna του. Από τον κοντινότερο μας συγγενή (του 0.4% ) μας χωρίζουν 100 γονίδια και 12 εκατομμύρια βάσεων – στην καλύτερη περίπτωση. Αν σκεφτείς τώρα ότι με κάθε διαφορετικό γονίδιο κωδικοποιούνται μερικές χιλιάδες αμινοξέα που αντιστοιχούν σε διαφορετικά χαρακτηριστικά του οργανισμού, τότε ίσως αντιληφθείς ότι αυτό το 0.4% είναι τελικά μιά τεράστια γενετική διαφορά – και άρα εντελώς αδιάφορο.

  Κάτι τελευταίο για την εξέλιξη στην οποία ελπίζεις: τα είδη εξελίσσονται μόνο αν τα αναγκάσει το περιβάλλον τους. Υπάρχουν είδη (καρχαρίες, χελώνες) που εχουν μείνει αναλλοίωτα εδώ και 50 εκ. χρόνια.
  Ο άνθρωπος θα άλλαζε γενετικά, αν το περιβάλλον του ασκούσε πίεση. Δυστυχώς, ο άνθρωπος κατάφερε να βγει έξω από το περιβάλλον. Σήμερα ο άνθρωπος πιέζει το περιβάλλον γιά αλλαγές, όχι το αντίστροφο. Οσο διαρκεί αυτό, μην περιμένεις γενετική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

 3. Δάφνη Χρονοπούλου Says:

  Ακόμα δεν το έχω συνηθίσει που στον 21ο αιώνα αμφισβητούν το Δαρβίνο. Creationism?
  Απίστευτο!

 4. menia Says:

  ω ναι…creationism…γιατί, δυστυχώς, ορισμένοι άνθρωποι αρνούνται να δεχτούν κάποια πράγματα…και μένα μου φαίνεται παράξενο, καθώς η θεωρία του Δαρβίνου δεν είναι τίποτα άλλο παρά λογική…τέλος πάντων!
  θα συμφωνήσω με τον heliotypon ως προς το ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στην νηπιακή της ηλικία…ναι, όντως…και το γεγονός ότι η ωρίμανση είναι τόσο βασανιστικά αργή είναι εκνευριστική…
  ως προς τα άλλα…θα συμφωνήσω με την blue ridge…
  τα φιλιά μου…:)

 5. Astero Says:

  blue ridge μάι γκοτ, τι πάπυρος λαρούς είσαι εσύ παιδάκι μου!

  Συζητούσα προχθές στην καινούρια μου δουλειά (κωδονοκρουσίες, βεγγαλικά, μπάντα του δήμου -δεν είμαι πλέον άνεργη) με δυο κοπέλες περί αιμομιξιών σε κοινωνίες (πώς φτάσαμε στο θέμα μην τα ρωτάς).

  Είχαμε με τη μία εκ των δυο μια ψιλοδιαφωνία, λοιπόν, και για να αποδείξει τη θέση της, τι απτό ιστορικό παράδειγμα έδωσε? Τον Αδάμ και την Εύα!!! Και όταν της είπα με απορία “μα αυτό δεν ήταν αληθινή ιστορία, δεν αποδεικνύει τίποτα”, ξέρεις ποια ήταν η απάντηση? “Δεν το ξέρεις αυτό, πολλοί άνθρωποι το πιστεύουν, είναι μια θεωρία, όπως ότι προήλθαμε από τον πίθηκο”. Και η τρίτη της παρέας συμφώνησε, παρακαλώ.

  Μου ‘ρθε να κάνω εγώ τον πίθηκο, να σκαρφαλώσω στο πολύφωτο και να αρχίσω να κουνιέμαι πέρα-δώθε να δούμε με τι μοιάζω περισσότερο, με την Εύα ή με ουρακοτάγκο.

  Άλλη φίλη, ήρθε μες στον τρελλό ενθουσιασμό να μου πει ότι άκουσε μια φανταστική επιστημονική -δώσε έμφαση στη λέξη- θεωρία, ότι η ανθρωπότητα προέρχεται από τους εξωγήινους.

  Τρίτη φίλη, πάλι πρόσφατα, προσπαθούσε να με πείσει ότι ο κόσμος ίσως όντως να καταστραφεί το 2012 και όταν της είπα ότι λέει βλακείες απάντησε “Δεν μπορείς να το ξέρεις σίγουρα, δεν είσαι θεός”.

  Και ερωτώ: Γιατί θεοί σε εμένα? Γλίτωσα τα ναρκωτικά στην εφηβεία, γιατί πρέπει να μου καίνε τώρα τα πολύτιμα εγκεφαλικά μου κύτταρα? Και όχι τίποτα άλλο, αλλά όταν η βλακεία είναι τέτοιου επιπέδου, δεν μπορείς να επιχειρηματολογήσεις κι όλας. Τι να πεις, άμα βλέπετε και οι δύο ένα τραπέζι και ο άλλος σου λέει ότι είναι μανιτάρι, πώς να τον πείσεις?

  Τελειώνοντας, θέλω να παραδεχτώ ότι ναι, ο άνθρωπος που ψάχνεις είμαι εγώ, πιστεύω ότι η ανθρωπότητα είναι μια κουράδα και πρέπει να εκλείψει και να βασιλέψουν στον πλανήτη τα κοάλα.

 6. blue ridge Says:

  Μπορεί οι δημιουργιστές να είναι ηλίθιοι, αλλά δεν είναι τόσο ηλίθιοι όσο πιστεύουμε, ή όσο θα μας βόλευε. Η θεωρία της εξέλιξης μπορεί να μας φαίνεται απλή, αλλά τα αποδεικτικά της στοιχεία δεν μπορείς να τα καταλάβεις, αν δεν είσαι βιολόγος. Που σημαίνει, ότι και εμείς που πιστεύουμε ότι καταγόμαστε από τον πίθηκο, το πιστεύουμε εξ αιτίας μιάς μεταφυσικής. Τα επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία δεν μας είναι προσβάσιμα / κατανοητά.

  Οι δημιουργιστές παραδέχονται μέχρι ενός σημείου την εξελικτική βιολογία. Απλά λένε, ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχει ένας “έξυπνος σχεδιασμός”, δηλαδή κάποιος θεός.

  Θέλω να πω, ότι αυτή η ομοιότητα με τον πίθηκο σε ποσοστό 1.5% (είτε 0.4 είτε 6%) είναι εντελώς αδιάφορη και δεν αποδεικνύει τίποτα. Ένας δημιουργιστής μπορεί να σου πεί ότι “ο έξυπνος σχεδιαστής / θεός τα κανόνισε έτσι”. Μέχρι να αποδείξεις εσύ, ότι θεός δεν υπάρχει, το έχεις χάσει το παιχνίδι.

  Όσο γιά τον Δαρβίνο, ήταν πτυχιούχος θεολόγος και πάστορας. Την θεωρία του την είχε κλεισμένη στο συρτάρι γιά 8 χρόνια και δεν την κοινοποιούσε, επειδή δεν ήθελε να στεναχωρήσει την γυναίκα του που ήταν φανατική χριστιανή.
  Φαντάσου να έχεις κάνει την μεγαλύτερη ανακάλυψη της ανθρωπότητας μετά τον νόμο της βαρύτητας. Και επί 8 χρόνια να μην το λες πουθενά, από τον φόβο μη τυχόν και δεν σου κάτσει η γκόμενα.

  Αυτά τα ολίγα περί αντικειμενικής και ελέυθερης από προκαταλήψεις επιστήμη.

 7. heliotypon Says:

  >Bremelaxrinaki:-paliokoritso: Σ’ ευχαριστώ…

  >Blue-ridge: Πολύτιμη η συμβολή σου. Υποθέτω ότι έχεις σχέση με τη Βιολογία. Σημειώνω όσα γράφεις και θα τα επεξεργαστώ. Ευχαριστώ.

  >Δάφνη Χρονοπούλου: Μα η ανθρωπότητα είναι ακόμη σε νηπιακή ηλικία. Μη σε ξεγελάει η τεχνολογία…

  >menia: Κάπως έτσι τα βλέπω κι εγώ. Ο/h Blue ridge κάτι ξέρει…

  >Astero: Ακούς ό,τι κουφό θέλεις… Συγχαρητήρια για τη νέα δουλειά. Τα διάβασα και στο blog σου… Αν ακούσεις και τον “Λιακό” να σου κάνει διαφήμιση των βιβλίων του και είσαι και λίγο αφελής μπορείς να τρελλαθείς.,..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: