Οι νόμοι και οι δημιουργοί τους…


Νόμος

‘Ενα από τα σοβαρότερα προβλήματα του τόπου μας είναι οι νόμοι του και η νομοθεσία, γενικότερα. ‘Ενα απίθανο πλήθος νόμων, πολλοί με αράχνες και με ημερομηνίες που …στάζουν σκουριά, προορίζονται να κανονίσουν τη ζωή των πολιτών σχεδόν δύο αιώνες μετά τη θέσπισή τους, σε μιά εποχή που έχει χαρακτηριστεί από αλματώδεις και κεφαλαιώδεις αλλαγές. Και δεν φτάνει ότι πάμπολοι νόμοι είναι πανάρχαιοι, υπάρχει και μιά πληθώρα τρποποιήσεων, καταργήσεων και τροπολογιών (αυτά τα …”νομίδια” που περνάνε μαζί με άσχετο, θεματικά, νόμο. π.χ. περί βοσκής αιγοπροβάτων περνά ως τροπολογία μαζί με νόμο περί ΑΕΙ).

Το μεγαλύτερο πλήθος των νόμων είναι γραμένοι στο γόνατο. Κάποιοι βλάκες γραφειοκράτες (τους οποίους και, περιέργως, αποκαλούμε “νομοθέτες”) προσπαθώντας να ταλαιπωρήσουν (ασυνείδητα) τους πολίτες (καθ’ ότι εξουσία) κάθονται και γράφουν αηδίες που συχνά είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, άλλοτε βλάπτουν χιλιάδες πολίτες ή τους δυσκολεύουν, χωρίς λόγο, τη ζωή. Τα τελευταία 5 χρόνια έχω δει να γίνονται 3 αλεπάλληλοι νόμοι για το ίδιο θέμα, με άπειρες τροποποιήσεις (“τροπολογίες”) μιά και κάθε τόσο ανακαλύπτουν οι “σοφοί” κάποιες ηλίθιες και ανεφάρμοστες ή άχρηστες διατάξεις. Αυτοί οι “νομοθέτες” καθοδηγούνται, συνήθως, από κομματικά κριτήρια και από τις κατευθύνσεις που τους δίνουν, για τους ίδιους λόγους, οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Προσπαθούν να διορθώσουν κάτι και το κάνουν χειρότερο, αφού κολυμπούν στην άγνοια και στην κομματικοποίηση!

Η παραπάνω κατάσταση τι αποτέλεσμα έχει; Εκτός από την αφάνταστη ταλαιπωρία μας, εμπνέει και πλήρη απαξίωση των νόμων. Ποιός έχει διάθεση να συμμορφωθεί με νόμους που φτιάχτηκαν στο γόνατο, που είναι γραμμένοι από κρετίνους, που αντιφάσκουν, που ο ένας ακυρώνει τον άλλον; Ελάχιστοι. Πολυνομία και κακονομία που δεν μπορούν να χειριστούν ούτε οι επαγγελματίες νομικοί, δικηγόροι, δικαστές και εισαγγελείς. Και κάθε μέρα προστίθενται καινούριοι, χωρίς να καταργούνται οι παλαιοί.

Κι όταν σε δημόσια έγγραφα (ή και στα ίδια τα νομοθετήματα) υπάρχουν παραπομπές σε άπειρους νόμους και στις τροποιήσεις τους όπου ο κάθε νομικός βρίσκεται, συχνότατα, εμπρός σ’ έναν εξαιρετικά πολύπλοκο νομοθετικό λαβύρινθο που προσπαθεί να ξεμπλέξει.

Μου είπαν ότι ο De Gaule ξεμπέρδεψε τη Γαλλική νομοθεσία μέσα σ’ έναν μήνα, φτιάχνοντας νέους και σύγχρονους νόμους για κάθε θέμα και καταργώντας μέσα σε ένα μήνα όλους τους παλιούς. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια κι αν πράγματι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά δεν μου φαίνεται και πολύ δύσκολο. Λες, π.χ. αφού έχεις φτιάξει τους νέους νόμους, “από την 1η του Ιουνίου 2013 δεν ισχύει κανένας παιλιός νόμος αλλά όλοι οι νέοι”.

Δεν είμαι νομικός, αλλά η δουλειά μου με αναγκάζει να διαβάζω συχνά διαφόρους νόμους και η ασχετοσύνη της νομοθεσίας με έχει εντυπωσιάσει! Και το πιο εντυπωσιακό: Βγαίνει ένας νέος νόμος, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ και, φυσικά, ισχύει. Ισχύει; Αμ δεν ισχύει αν τα υπουργεία δεν στείλουν σε κάθε υπηρεσία εγκυκλίους που δίνουν οδηγίες για την εφαρμογή του. Σας πληροφορώ ότι βρήκα παράνομες οδηγίες που αντιστρατεύονταν τους ίδιους τους νόμους που υποτίθεται ότι ερμηνεύουν, μέσα σ’ αυτές τις εγκυκλίους, που επιβεβαιώθηκαν από δικηγόρους!

Advertisements

3 Responses to “Οι νόμοι και οι δημιουργοί τους…”

 1. Οι νόμοι και οι δημιουργοί τους… « Μουνί | My Blog Says:

  […] Οι νόμοι και οι δημιουργοί τους… « Μουνί. […]

 2. ZouZouNa Says:

  Ούτε κι εγώ ειμαι δικηγόρος, αλλά οι νόμοι του Σόλωνος, θιο σχωρέστον, ισχύουν ακόμη. Ποιός θα πάρει το αχλάδι? ο γείτονας που το κλαδί ειναι στην αυλή του, ή ο κτήτωρ της αχλαδιάς? και σε πληροφορώ, το διαβάζω στο δίκαιο του βιβλίου του προπάπου μου και ισχύει ακόμη. Μοιράζονται τ’ αχλάδια….. Ο ενας τα παίρνει την ημέρα όλα και ο αλλος, οτι του πίπτει στο οικόπεδο την νύχτα….Είμαστε κράτος…! την καλημερα μου.
  * για να μην επεκταθώ στον νόμο για το καυσόξυλο… και στο επίδομα που παίρνουν ακόμη (?) στις τράπεζες και στο δημόσιο γι αυτό..εκει να δεις γέλιο.

 3. menia Says:

  συμφωνώ απόλυτα!! πιο σωστά δεν μπορούσες να τα πεις!!
  από όπου και να το πιάσεις αυτό το κωλοκράτος, απογοητεύσεις παίρνεις…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: