Οι κίνδυνοι από τις νέες λάμπες…


Fluorescent lamps

‘Οπως θα έχετε καταλάβει, όσοι/ες με επισκέπτονται τακτικά, δεν είμαι στα καλλίτερά μου για γράψιμο. Αιτίες πολλές. Από εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν, μέχρι σοβαρά επαγγελματικά προβλήματα (και ποιος δεν έχει τέτοια!) και ψυχολογικό “πέσιμο”. ‘Ετσι, e-mail φίλης μου με κείμενο άγνωστης προέλευσης, αλλά με αρκετή ακρίβεια στην πληροφορία που μεταφέρει, μου έδωσε μιά διέξοδο για να μην μαραζώσει το “Μουνί” εντελώς. Αυτά που γράφει το παρακάτω κείμενο καλό είναι να τα έχετε υπόψη σας. Να συμπληρώσω ότι είναι αναμενόμενο να σας σπάσει μιά τέτοια λάμπα τουλάχιστο μιά φορά στη ζωή σας. Πόσες από τις κοινές λάμπες δεν έχετε σπάσει; Ε, γιατί οι πιθανότητες να είναι μικρότερες για τις λάμπες με τον υδράργυρο; Βέβαια και οι γνωστές μας από δεκαετίες λάμπες φθορισμού περιέχουν υδράργυρο και κανείς δεν μας έχει ενημερώσει για τους κινδύνους που προκύπτουν όταν σπάσουν στα χέρια μας (και συμβαίνει συχνά αυτό). Προσοχή λοιπόν και όχι πανικός και τα περί κλήσης της πυροσβεστικής και καταστροφής των πάντων που βρίσκονται στο περιβάλλον της θραύσης που τα βρίσκω υπερβολικά και υστερικά!

Οι λαμπτήρες ενέργειας, οι οποίοι έχουν αντικαταστήσει τα τελευταία χρόνια τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, είναι αδιαμφισβήτητα μία καινοτομία στο χώρο της φωταγώγησης και του ηλεκτρισμού. Τα οφέλη από τη χρήση τους είναι τεράστια και σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Η τιμή αγοράς τους σε αναλογία με τη διάρκειά τους είναι πλέον κάτι παρά πάνω από ικανοποιητική. Η παγκόσμια εξοικονόμηση ενέργειας δε, ανέρχεται σε ποσοστά που έχουν βοηθήσει καταφανώς το περιβάλλον. Οικολόγοι και ακτιβιστές έχουν δώσει κατά το παρελθόν μάχες με τα εργοστάσια
παραγωγής των παλιών ενεργοβόρων λαμπτήρων και τελικά κατάφεραν βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τους αντικαταστήσουν.
Υπάρχουν όμως και κάποιες ιδιαιτερότητες για τις οποίες ελάχιστοι έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τους καταναλωτές. Οι νέοι λαμπτήρες ενέργειας στηρίζουν τη λειτουργία τους σε μία ποσότητα υδράργυρου που εμπεριέχουν στο εσωτερικό τους. Όσο οι λάμπες αυτές λειτουργούν κανονικά είναι τελείως ακίνδυνες. Κανείς όμως δεν έχει ενημερώσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους που ελλοχεύον σε περίπτωση που ένας λαμπτήρας ενέργειας σπάσει.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η ανακύκλωση των συγκεκριμένων λαμπτήρων είναι υποχρεωτική για όλους σύμφωνα με νόμο που έχει ψηφιστεί. Το σπάσιμο μίας τέτοιας λάμπας ισοδυναμεί με μία μικρή καταστροφή. Η εξάτμιση των 5 mg υδραργύρου που περιέχεται μέσα σε έναν λαμπτήρα, μπορεί να προκαλέσει από βλάβες στα μάτια και στο δέρμα, μέχρι χρόνια προβλήματα στο συκώτι και καρκινογενέσεις.
Σε ενημερώσεις άλλων χωρών σχετικά με την επικινδυνότητα μίας σπασμένη λάμπας, χαρακτηριστικά αναφέρονται οι εξής ενέργειες: «Αν μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας σπάσει κατά την τοποθέτηση ή την αφαίρεσή της, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική σκούπα, για να συλλέξουμε τα απορρίμματα, γιατί αυτή θα μολυνθεί, όπως και κάθε άλλο εργαλείο ή συσκευή που θα χρησιμοποιήσουμε. Όλοι όσοι βρίσκονται στον χώρο, άνθρωποι και ζώα, πρέπει να μετακινηθούν άμεσα από το σημείο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια της λάμπας, πρέπει να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν τα συστήματα εξαερισμού. Τα ρούχα και τα παπούτσια πρέπει να αλλαχθούν και να καταστραφούν. Συλλέγουμε τα απορρίμματα φορώντας γάντια, τα τοποθετούμε σε μία σακούλα, την οποία βάζουμε εν συνεχεία σε άλλη σακούλα και καλούμε την Πυροσβεστική για να την παραλάβει».
Ακούγεται βγαλμένο από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και ο βαθμός επικινδυνότητας μία σπασμένης ενεργειακής λάμπας.
Οι ηλεκτρολόγοι διευκρινίζουν ότι οι πιθανότητες μία τέτοια λάμπα να σπάσει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της από μία απότομη αυξομείωση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελάχιστες. Η προσοχή μας όμως πρέπει να επικεντρωθεί στη διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσής τους και φυσικά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να πετάγονται στους κάδους επιρρημάτων, αλλά υποχρεωτικά και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία ανακύκλωσης τα οποία βέβαια είναι προς το παρόν ελάχιστα και θα πρέπει να ψάχνει κανείς για να τα βρει.
Οι λαμπτήρες ενέργειας έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στο περιβάλλον και στην οικονομία του ρεύματος στα σπίτια μας, όμως κάθε καταναλωτής θα πρέπει να ενημερωθεί, το συντομότερο δυνατό, για την προσεκτική χρήση τους και για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ατυχήματος, ειδάλλως μπορούν να αποβούν μοιραίοι.

 

Advertisements

Tags:

9 Responses to “Οι κίνδυνοι από τις νέες λάμπες…”

 1. menia Says:

  ναι, η αντιμετώπιση που προτείνεται είναι λίγο υπερβολική…ωστόσο, εγώ δεν το ήξερα αυτό με τον υδράργυρο και καλό είναι που το έμαθα…απλά, να προσέχουμε να ΜΗΝ σπάσουν…
  τα φιλιά μου! (και μην στεναχωριέσαι…έμπνευση είναι! θα ξανάρθει! 🙂 )

 2. ria Says:

  κάθε πέρσι και καλύτερα!
  φτασαμε στο σημείο να το πούμε και αυτό!

 3. Δάφνη Χρονοπούλου Says:

  Τεράστιοι.
  Και το φως τους φρικτά ψυχρό και κακό στα μάτια.
  Το έγραφα κι εγώ από πέρσι μα δεν είχα την εξυπνάδα σου να μην αναφέρω τον Tesla ο οποίος (όχι τυχαίο) έγινε βιβία/ταινία/είδωλο πριν μας επιβληθεί η λάμπα του οπότε δε με πίστεψε κανείς.

  Καλά να περνάς και
  μην το αφήσεις να μαραζώσε. Κρίμα είναι.

 4. liketobite Says:

  Μα καλά… εδώ απαγορέψανε τα θερμόμετρα υδραγύργου και τώρα κατασκευάζουν λάμπες υδραργύργου; Κάτι μου διαφεύγει…

 5. heliotypon Says:

  >menia: Να προσέχεις… Και με τις λάμπες φθορισμού δεν πάθαμε πολλές ζημιές, αν και αυτές είναι διαδεδομένες από πολλά χρόνια και έχουν σπάσει κατ’ επανάληψη στα χέρια μας! Η διαφορά είνα ότι οι νέες μπαίνουν στα σπίτια και όχι σε επαγγελματικούς χώρους, που είναι πιο δύσκολο να προκαλέσουν προβλήματα.

  >ria: Τώρα το καταάλαβες;

  >Δάφνη Χρονοπούλου: Υπάρχουν λάμπες σε πολλές αποχρώσεις φωτός. Αυτές με το ελαφρώς θαλασσί είναι όντως απαίσιες χρωματικά. Αλλά, ανεξάρτητα από το χρώμα, σε οικιακό περιβάλλον και με παιδιά σ’ αυτό ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Δεν ήξερα ότι αυτήν τη λάμπα τη εφεύρε ο Τέσλα.Ο Τέσλα νομίζω έγινε θρύλος, από εμάς, γιατί εκτός από την ευφυέστατη επινόηση της γεννήτριας εναλασσομένου, ήταν Σέρβος, δηλαδή …ορθόδοξος αδελφός! Βέβαια κυκλοφορούν και διάφορα παραμύθια περί εφεύρεσης υπερόπλου από τον Τέσλα, που θα σώσει τους Σέρβους κι εμάς του …ορθόδοξους αδελφούς από τους κακούς “σιωνιστές”, αλλά και άλλους, εξωγήινους εχθρούς! Η συνωμοσιολογία στο φόρτε της!

  >liketobite: Πολλά μας διαφεύγουν! Κι εμένα περισσότερα!

 6. liselotte85 Says:

  Ομολογουμένως δεν ήξερα ότι οι λάμπες αυτές είναι τόσο επικίνδυνες. Δεν μου έχει σπάσει καμμία ως τώρα..αν όμως αυτό γίνει θα είμαι ιδιαίτερα προσεκτική. Καλό σβκ

 7. Τραπαλης αθανασιος Says:

  οταν επι 65 και βαλε χρονια χρησιμοποιουσαμε τους λαμπτηρες φθορισμου οι οποιοι για να παρουν μπροστα χρησιμοποιουσαν μια σταγονα υδραργυρου(δηλαδη ενα περιπου γραμμαριο)κανενας δεν ειχε πει τιποτα απο οσο θυμαμαι.Τωρα με μερικα χιλιοστα του γραμμαριου υδραρ. το κανουνε θεμα.Οταν επι πολλες δεκαετιες τα οδοντοιατρικα σφραγισματα εγενοντο(και ακομη γινονται) με βασικο συστατικο τον καθαρο υδραργυρο ανακατεμενο με μια ειδικη σκονη που τον εκανε αμαλγαμα και μετα στερεοποιειτο και εμενε μεσα στο στομα για ολη την ζωη και οι συνεχεις τροφες και τα υγρα τον “εγλυφαν” συνεχως,κανεις δεν ελεγε τιποτα.Τωρα οι λαμπες εξοικονομησης ενεργειας μας μαραναν!!!!!!

 8. Τραπαλης Αθανασιος Says:

  Αγαπητοι μου φιλοι γεια σας.Εχουν περασει σχεδον 5 μηνες που εγινε αυτη εδω η αναρτηση και τα σχετικα σχολια απο κατω(μεταξυ των οποιων και ο υποφαινομενος).Ο κινδυνος απο τις λαμπες εξοικονομησης ενεργειας(Οπως ανεφερα ανωτερω) ειναι πολυ μικρος εννεκα της πολυ μικρης ποσοτητος υδραργυρου που περιεχουν.Πολυ προσφατα ομως ανακαλυψα εναν πολυ μεγαλυτερο κινδυνο προερχομενο απο αυτες τις λαμπες τον οποιον κατα την κριση μου τον απεκρυπταν σκοπιμως οχι μονον στην Ελλαδα αλλα παγκοσμιως.Βλεπετε τα συμφεροντα!Οταν θα σας τον αναλυσω εντος ολιγου τοτε κρινετε μονοι σας εαν ηταν τυχαιο που δεν τον ειχε αναφερει κανεις η ηταν σκοπιμο απο τις εταιρειες κατασκευης οι οποιες ειναι ΣΙΓΟΥΡΟ οτι τον εγνωριζαν!!!Λοιπον στο δια ταυτα.Η λαμπα εξοικονομησης ενεργειας δεν ειναι μια απλοικη λαμπα οπως οι λαμπες πυρακτωσεως οι οποιες σε καποια στιγμη θα καουν(το νημα πυρακτωσεως τους) και θα τις αντικαταστησουμε με καινουργιες.Το μονο τους μειωνεκτημα ηταν οτι ησαν ενεργοβορες και καταναλωναν τεραστιες ποσοτητες ηλεκτρικης ενεργειας για να την μετατρεψουν σε φωτεινη ακτινοβολια.Και επομενως ησαν και αντιοικονομικες διοτι πληρωναμε και ενα σωρο χρηματα.Οι λαμπες εξοικονομησης ενεργειας ειναι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ αρκετα πολυπλοκες και ευαισθητες.Πριν αναφερθω στον μεγαλο κινδυνο που ενεχουν εκ κατασκευης(και τον οποιον εγω εβιωσα προσωπικα) θα αναφερθω στο πως λειτουργουν.Μεσα σε αυτο το λευκο κυκλικο εμαγε το οποιο καταληγει στην γνωστη απο παλια σπειροειδη μορφη η οποια βιδωνει στο “ντουι”, υπαρχει επανω σε μια μικρη ηλεκτρονικη πλακετα με τυπωμενο κυκλωμα μονταρισμενος ενας αξιοσεβαστος ηλεκτρονικος μηχανισμος με πολλα εξαρτηματα οπου σκοπος του ειναι να λαμβανει την ταση των 220 volts της ηλεκτρικης γραμμης μεταφορας (μεσω του “ντουι”) και να τα μετατρεπει σε καταλληλη ταση μορφης και δυναμικου για να λειτουργησει η λυχνια φθορισμου η οποια κατασκευαζεται παντοτε σε σχημα τριων U τα οποια συνδεονται μεταξυ τους.Εαν αναπτυσαμε σε ευθεια αυτα τα τρια U θα φταναν τα 50-80 εκατοστα αναλογα με τα ποσα βατ ειναι η λαμπα.Με αλλα λογια ειναι μια λαμπα φθορισμου φτιαγμενη κατα τετοιο τροπο ωστε να κατεχη μικρο σχημα και να παιρνει μπροστα σχεδον ακαριαια.Εαν εξετασουμε λεπτομερως τα εξαρτηματα της μικρης πλακετας της θα δουμε οτι αυτα ειναι τεσσερες διοδοι σε σχηματισμο γεφυρας ανορθωσεως της εναλασσομενης τασεως των 220 volts,τρεις διαφορετικοι ηλεκτρολυτικοι πυκνωτες,ενα μικρο τοροειδες με δυο μικρα τυλιγματα συρματος γυρω του,Ενας μικρος μετασχηματιστης με σιδηροπυρηνα,μια διοδος πυριτιου,ενας πυκνωτης μικας και δυο θυριστορ τα οποια εκ πρωτης οψεως μιαζουν με τρανζιστορ.!Τα εγραψα ολα αυτα για τους ειδικους ηλεκτρονικους οι οποιοι θα θελουν στοιχεια για αυτα που θα ακολουθησουν ωστε να μην υπαρχει καμια σκια αμφιβολιας για τους ειδικους.Ολοι οι υπολοιποι αρκεστειτε στο εγκυκλοπεδικο υλικο το οποιο θα ειναι πληρως κατατοπιστικο!Απο ολα αυτα τα εξαρτηματα της πλακετας το μοναδικο που μπορει κατα την λειτουργεια της ενεργειακης λαμπας να βραχυκυκλωσει η να καει ειναι τα δυο θυριστορ οπου οι τασεις λειτουργειας τους ειναι ισχυρες.Ολα τα υπολοιπα,εαν ποτε κανενα απο αυτα “κλαταρει”,το μονο που μπορουν να παθουν ειναι να καουν(διακοπη του ρευματος λειτουργειας).Τα δυο θυριστορ ομως μπορει να βραχυκυκλωθουν εσωτερικα με αποτελεσμα να βραχυκυκλωθει η τασης εισοδου στην πλακετα και κατ επεκτασην να βραχυκυκλωθη το 220 της κατοικιας.!!Θα μου πειτε “και τη το διαφορετικο απο τα συνηθη βραχυκυκλωματα των διαφορων ηλεκτρικων και ηλεκτρονικων συσκευων”?Και στις δυο περιπτωσεις θα πεσει η κεντρικη ασφαλεια του σπιτιου η του μετρητη της ΔΕΗ στο υπογειο.Η διαφορα ειναι οτι αυτο το βραχυκυκωμα της λαμπας ενεργειας ειναι μονιμο και εαν δεν το ξερεις(διοτι κανεις ποτε δεν σου μιλησε η εγραψε γι αυτο ωστε να πας να την ξεβιδωσεις και να την πεταξεις) τοτε στην αρχη θα πας στον ηλεκτρικο πινακα και θα προσπαθεις να πατησεις την αυτοματη ασφαλεια και δεν θα μπορεις διοτι θα στην ξαναπεταει εξω και μετα θα ψαχνεις σαν τρελλος να βρεις πια ηλεκτρικη η ηλεκτρονικη συσκευη ειναι βραχυκυκλωμενη και δεν θα μπορεις ειδικα οταν δεν εισαι ειδικος.Αφινω που μπορει τα βραχυκ. θυριστορ να σου ριξουν την ασφαλεια του μετρητη της ΔΕΗ και να πας κατω στον μετρητη και να σου πεταει και εκει το κοκκινο κουμπακι(ασφαλεια)εξω συνεχως.Εαν επιμηνεις στο να πατας την αυτοματη ασφαλεια του πινακα η του μετρητη τηςΔΕΗ πμορει να προκαλεσεις βαριες βλαβες στον πινακα η στον μετρητη της ΔΕΗ.Και αν καλεσεις την ΔΕΗ θα σου πουν οτι εχεις καποιο βραχυκυκλωμα στο σπιτι και φωναξε εναν ηλεκτρολογο διοτι δεν ειναι δικη τους δουλεια.Και θα τους πληρωσεις και απο πανω επειδη ηλθαν.Ο δε ηλεκτρολογος επειδη δεν ειναι ηλεκτρονικος δεν εχει τις απαιτουμενες γνωσεις να ελενξει τις ηλεκτρονικες συσκευες του σπιτιου.Ουτε τις ηλεκτρικες δεν θα μπορεσει να ελενξει χωρις ρευμα και στα σκοτεινα.Που να παει το μυαλο καποιου οτι ειναι αυτη η συγκεκριμενη λαμπα ενεργειας κα να της δωσει ενα πεταγμα.Απο εξω δεν φαινεται τιποτα και ουτε ειναι γνωστο οτι συμβαινει αυτο ωστε να τις βγαλει καποιος και να τις εξετασει με ενα οργανο(ωμομετρο). Γι αυτο τα εγραψα ολα αυτα ωστε να τα γνωριζετε οτι οι λαμπες ενεργειας ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΝΟΥΝ και ιδιαιτερως οταν ειναι υπο λειτουργεια ολοκηρες ημερες η μηνες.Συμβαινει(ισως σπανια) αλλα συμβαινει.Συναιβει σε μενα αλλα ειμαι ειδικος(ηλεκτρονικος-φυσικος) και βρηκα γρηγορα τη συναιβει.Αν συνεβαινε σε εσας?Τωρα ομως ξερετε μεταξυ των αλλων τι να ψαξετε πρωτο!

  • heliotypon Says:

   Κατατοπιστικά τα όσα γράφεις. Πάντως εγώ που χρησιμοποιώ περίπου 30 φωτιστικά με τέτοιες λάμπες (τα περισσότερα στον κήπο και στις βεράντες) δεν είχα ούτε ένα περιστατικό βραχυκυκλώματος μέσα σε 12 χρόνια που μένω σ’ αυτό το σπίτι. ‘Ισως να συμβαίνει, όπως επισημαίνεις, αλλά μάλλον θα είναι στατιστικώς πολύ σπάνιο.φαινόμενο. Θα το έχω υπ’ όφει μου αν μου συμβεί βραχυκύκλωμα. Ευχαριστώ για τη συμβολή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: