Ιστορία και …υστερία!


History

Σήμερα είδα την ημερομηνία της τελευταίας ανάρτησης και έφριξα! Σχεδόν ένας μήνας πέρασε και δεν έγραψα τίποτε. Σκέφτηκα, λοιπόν, να ξεκινήσω και να αφεθώ στη διάθεση των άϋλων ρευστών που άλλοτε μας δημιουργούν ερεθίσματα κι άλλοτε οκνηρή διάθεση. Σκέφτηκα να παραθέσω κομμάτια από βιβλία που διαβάζω, αλλά νομίζω αυτή δεν είναι λύση. Αν έγραφα για το μεροκάματο θα πείναγα τώρα!

Βλέπω, λοιπόν, το ξεσήκωμα στην Τουρκία και γεμίζω απορίες. Απορίες για το πώς ξεσηκώθηκαν, πώς οργανώθηκαν τα  γεγονότα, ποιές είναι οι αιτίες, οι σκοπιμότητες, ποιοί βρίσκονται πίσω από τα γεγονότα ή τις αποφάσεις του Ερντογκάν που ξαφνικά αποφάσισε να γίνει οπισθοδρομικός και αντι-Κεμάλ (που τον αποκαλεί και μεθύστακα)! Κάτι δεν μου πάει σ’ όλη αυτή την ιστορία και με κάνει να προσπαθώ να ανακαλύψω τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται, αλλά δεν τα καταφέρνω.  Αυτό που πάντα επιβεβαιώνεται είναι ο καταστροφικός  ρόλλος της θρησκείας στη ζωή των ανθρώπων.

Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να επισημάνω και να καυτηριάσω τις απαράδεκτες δηλώσεις και την υστερία διαφόρων “επωνύμων”  (και μη) που θέλησαν να σταυρώσουν μιά επιστήμονα ιστορικό που μόνο την γνώμη της εκφράζει και τις επιστημονικές της θέσεις σχετικά με την ιστορία μας. “Βαρύγδουπα” ονόματα της φτηνής δημοσιογραφίας, αλλά και της πανεπιστημιακής και πολιτικής κοινότητας, ξέρασαν τόνους υστερίας και λάσπης κατά της καθηγήτριας της ιστορίας Μαρίας Ρεπούσση γιατί τόλμησε να εκφράσει τις επιστημονικές της απόψεις, που ήταν ασύμβατες με την κρατούσα …μυθολογία της ιστορίας μας. Δεν έχουμε καταλάβει ακόμη ότι η επίσημη ιστορία της κάθε χώρας είναι γεμάτη από διαστρεβλώσεις και μύθους, που εξυπηρετούν “εθνικές” σκοπιμότητες. Ιδιαίτερα σε υποανάπτυκτες περιοχές όπως τα Βαλκάνια αυτό έχει γίνει σταθερή τακτική. Σε όλα τα επίσημα ιστορικά κείμενα και ιδίως στα σχολικά, οι “άλλοι” είναι οι κακοί και “εμείς” οι καλοί, οι ήρωες, οι τιτάνες. Και φυσικά δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα αληθινά όλα τα επίσημα ιστορικά κείμενα γειτονικών και συχνά, ιστορικά αντιπάλων, χωρών. Αν αυτό δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι ή εθελοτυφλούν ή δημοκοπούν ασύστολα, ή είναι απλώς κρετίνοι!

Είναι δείγμα ωριμότητας να διαβάζουμετην ιστορία με ψυχραιμία και χωρίς φανατισμό και προκατάληψη, αλλά ελάχιστοι το κάνουν. Μεγαλώσαμε με πολλούς μύθους για τους “κακούς εχθρούς” και τους “άγιους” δικούς μας προγόνους και είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τέτοιες ηλίθιες θέσεις. Η υστερία πάντα ήταν κακός σύμβουλος και πηγή κακών. Η εθνική υστερία  μπορεί να είναι καταστροφική!

Advertisements

4 Responses to “Ιστορία και …υστερία!”

 1. Anonymous Says:

  δεν ξέρω ποιες είναι οι σκοπιμότητες της όλης ιστορίας στην Τουρκία, πάντως ξέρω ότι οι Τούρκοι έχουν τσαγανό…όχι σαν κι εμάς…που κοιμόμαστε όρθιοι λες και μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου!
  επίσης…σίγουρα κάθε χώρα παρουσιάζει τα γεγονότα στα ιστορικά βιβλία όπως τη βολεύει…και ναι, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι όταν τη μελετάμε…εξάλλου, η εθνική υστερία είναι η αιτία της ραγδαίας εξάπλωσης ρατσιστικών πεποιθήσεων τα τελευταία χρόνια…
  ας μην καθησυχάζουμε τους εαυτούς μας πείθοντας τους ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους…ναι, έχουμε μια σπουδαία ιστορία, αλλά έχουν περάσει 2 αιώνες από τότε που έχουμε να κάνουμε κάτι σημαντικό…οι σύγχρονοι Έλληνες δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο…πιστεύω όμως ακράδαντα ότι μπορούμε να γίνουμε…έχουμε δυνατότητες αλλά αν συνεχίσουμε έτσι…δεν μας βλέπω να καταφέρνουμε να τις αξιοποιήσουμε!
  τα φιλιά μου!

 2. menia Says:

  μάλλον, έχω καιρό να σχολιάσω και με ξέχασε…η menia είμαι…:p

 3. atheofobos Says:

  Σχετικά με το θέμα έχω γράψει το ποστ:
  Η ΡΕΠΟΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2013/06/blog-post_4.html

 4. heliotypon Says:

  >menia: ‘Ολοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα, αλλά πολύ συχνά οι συνθήκες τους εμποδίζουν. Σε κάποιον φίλο είπα ότι οι Τούρκοι φαίινεται ότι είναι εξυπνότεροι από μας. Η απάντησή του: Μα φυσικά. Ποιοί ήταν 400 χρόνια σκλάβοι στους άλλους;

  >atheofobos: Μελετάω ακόμη τα εκτενή κείμενά σου… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: