Μπράβο Μαρία (του Νίκου Δήμου)


RepoussiΔεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να ξαναβάλω κομμάτι του Νίκου Δήμου (από το Lifo). Ανέκαθεν με απασχολούσε η μυθοπλασία στην Ελληνική ιστοριογραφία.  Διαβάσματα και λίγη σκέψη με έκαναν να αμφιβάλω για την αλήθεια κάποιων ιστορικών “γεγονότων” που μας έμαθαν στο σχολείο. Τους πιο πολλούς δεν απασχολεί η αλήθεια της ιστορίας, αλλά η διατήρηση των όποιων μύθων, αρκεί αυτοί να συντηρούν την φουσκωμένη εθνική περηφάνια μας, έστω κι αν τα θρυλούμενα ηρωικά κατορθώματα αποδίδονται σε κάποιους μακρυνούς προγόνους με τους οποίους, περιέργως, ταυτιζόμαστε. Η ιστορία είναι πολύτιμη γιατί μας βοηθά να κατανοούμε τη σχέση ιστορικής πράξης με το αποτέλεσμα (αν μας ενδιαφέρει να το κατανοήσουμε). Γι’ αυτό και πρέπει να είναι αληθινή και όχι μυθολογία, που έχει κι αυτή τη θέση της, αλλά όταν φέρει καθαρά τον τίτλο της και όχι να μεταμφιέζεται ως ιστορία.

Μπράβο Μαρία! (06.06.2013)

Δεν γνωρίζω την Μαρία Ρεπούση. Ωστόσο παρακολουθώ τα όσα λέει, γράφει και τα όσα υφίσταται.

Ως παλαιός «ανθέλλην» την καλωσορίζω στην τάξη των ανθελλήνων, που για μένα είναι οι πιο σωστοί και χρήσιμοι έλληνες. Είναι οι μόνοι που πραγματικά αγαπούν την πατρίδα τους και  της λένε αλήθειες – έστω και δυσάρεστες. Μόνο πάνω σε αλήθειες μπορεί να χτιστεί μία υγιής και ρωμαλέα εθνική ταυτότητα.

Οι μύθοι βούλιαξαν τούτο το έθνος. Δεν μας άφησαν ποτέ να αντικρύσουμε την πραγματικότητα, να δούμε το αληθινό μας πρόσωπο στον καθρέφτη. Το πόσο σημαντικό είναι το ψεύδος για μας, φαίνεται από την αντίδρασή μας: Σε κάθε αμφισβήτησή τους, εκλύεται υστερία που πλημμυρίζει το Διαδίκτυο.

Νομίζουμε πως είμαστε λαός σπλαχνικός και φιλάνθρωπος: Όμως έχουμε κάνει θηριωδίες φοβερές. Στην κατάληψη της Τριπολιτσάς σφάχτηκαν αναίτια χιλιάδες άμαχοι. Στην Μικρασιατική εκστρατεία ο Ελληνικός Στρατός έκανε απίστευτες σφαγές και ωμότητες – προκαλώντας τα άγρια αντίποινα. Αυτά δεν μας τα είπαν στο σχολείο.

Νομίζουμε πως η εκκλησία μας είναι ανώτερη: Μπορεί να μην είχε Ιερά Εξέταση αλλά έκαψε, έσφαξε και βασάνισε τους Έλληνες εθνικούς και στην Εικονομαχία σκότωσε εκατό χιλιάδες «αντιφρονούντες». Αργότερα καταράστηκε τον Ρήγα, πολέμησε και αφόρισε την Επανάσταση, και για να καλύψει την ντροπή επινόησε μετά τους μύθους της Αγίας Λαύρας και του Κρυφού Σχολειού.

Νομίζουμε ότι κρατάμε από μεγάλο σόι αλλά το Βυζάντιο ήταν πολυεθνικό ρωμαϊκό και όχι ελληνικό κράτος. Ούτε ένας αυτοκράτορας δεν καταγόταν από την κυρίως Ελλάδα. Ρωμιοί (δηλαδή Ρωμαίοι) ονομαζόμασταν, μέχρι που μας ξαναβάφτισαν Έλληνες οι Δυτικοί . Οι οποίοι και μας απελευθέρωσαν, όταν η Επανάστασή μας είχε αποτύχει – χάρη στο αλληλοφάγωμά μας.

Και βέβαια ο χορός του Ζαλόγγου ήταν μύθος. Το τραγούδι που (δήθεν) τραγούδαγαν οι Σουλιώτισσες γράφτηκε 106 χρόνια μετά. Και θα ήταν δύσκολο να το τραγουδάνε, αφού ήταν Αλβανόφωνες. Σαν τα πληρώματα του Ελληνικού στόλου, που όπως γράφει ο Παπαρρηγόπουλος δεν κατάλαβαν λέξη από τον λόγο που τους έβγαλε ο Μαυροκορδάτος στα ελληνικά. Ούτε αυτά τα μάθαμε ποτέ.

Πατώντας πάνω στους μύθους, χτίσαμε μία ψεύτικη ταυτότητα. Γίναμε «κακομαθημένα παιδιά» όπως σωστά μας αποκάλεσε ο Ζαμπέλιος, και περιμένουμε από τους άλλους λαούς ειδική μεταχείριση. Οπότε η Μαρία Ρεπούση κάνει άγια δουλειά όταν προσπαθεί να μας συνεφέρει. Μακάρι και οι άλλοι ιστορικοί (που όλα αυτά τα γνωρίζουν καλά) να είχαν το θάρρος της.

Advertisements

6 Responses to “Μπράβο Μαρία (του Νίκου Δήμου)”

 1. menia Says:

  ο χορός του Ζαλόγγου ήταν μύθος????!!! ωωω….απογοητεύτηκα, τώρα…:( Τα άλλα λίγο-πολύ τα ήξερα, αλλά αυτό ήταν μεγάλο πλήγμα…

 2. heliotypon Says:

  >menia: Υπάρχουν διάφορες αναφορές για το θέμα. Δεν ξέρω ποιά ισχύει, αλλά υποθέτω ότι η Ρεπούσση, ως ιστορικός, το έχει ψάξει το θέμα πέραν από τις δικές μου δυνατότητες. “Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές(“. Σολωμός. Και όχι γιατί το είπε ο Σολωμός, αλλά γιατί δεν μπορούμε να γεμίζουμε τη ζωή μας με ψέματα για οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

 3. Αναστάσιος Says:

  Εύγε,πόσοι σαν και σας μένουν και σκέπτονται τόσο λογικά στον Ελλαδικό χώρο;Τόσο πολύ χρειαζόμαστε τους μύθους,τη θρησκεία….γιατί;

 4. amazons Says:

  Απάντηση σε:Αναστάσιο.Γιατί δεν αντέχουμε την αλήθεια της νοσηρής ύπαρξής μας.Ω!ναι.
  Ηλιότυπε καλησπέρα.Να πω πως ο σπόρος άγριας βρούβας είναι έτοιμος και σε περιμένει.Πως θα σου τον δώσω;
  Για το θέμα των αναθεωρήσεων της ιστορίας τώρα.Πολύ καλή έρευνα έκανε ο hades για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει.
  Ρεπουσιάς: το Έπος του Άσχετου (μέρος Β’)
  http://hades740.blogspot.com/2013/06/blog-post_8.html
  Και βέβαια ο χορός του Ζαλόγγου ήταν μύθος, όσον αφορά το πρώτο σκέλος-την έκφραση -χορός- που υιοθετήθηκε πολύ αργότερα από το συμβάν. Η αυτοκτονία των γυναικών έγινε και δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο. Το επιχείρησε και η γιαγιά μου πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα και την κατάλαβαν τα παιδιά της γιατί τραγουδούσε για να τα ξεγελάσει να πέσουν.και να γλυτώσουν την πείνα,και άλλοι πιο πρόσφατα. Αι μωρέ δεν δικαιούται κανείς να ερμηνεύει τον πόνο και την καταστροφή του άλλου 100 χρόνους έπειτα και μάλιστα τόσο καλοζωισμένος όσο αυτοί οι δυο. Αν θέλουν να συνεισφέρουν στην συνείδηση του έθνους και την ιστορία γιατί δεν μιλούν για τους “συμμάχους μας”; Δεν ξέρω τι ωφελεί έναν σύγχρονο άνθρωπο το υποτιθέμενο “έργ﨔 του κάθε Δήμου και Ρεπούση. Οι πληροφορίες με τα σημερινά μέσα είναι εύκολο να βρεθούν για όσους ενδιαφέρονται.Την ανθελληνική τους προπαγάνδα δεν τι νιώθετε;ειδικά η δεύτερη με τον ανεκδιήγητο συνωστισμό έδειξε ακριβώς σε τι αποσκοπούσε. Άντε φεύγω γιατί είπα πολλά.

 5. heliotypon Says:

  >Αναστάσιος: Η θέση μου είναι ο σεβασμός στην επιστημονική άποψη, ακόμη κι αν είναι (ενδεχομένως) εσφαλμένη. Δεν αντέχω τη διαρκή συνωμοσιολογία και τις κατηγορίες περί ανθελλήνων.

  >amazon: Είναι πιθανό να συνέβη όπως το λες ή όπως το λένε διάφορες μαρτυρίες, μιά κι έχουμε πολλές και διαφορετικές. Ψυχραιμία χρειαζόμαστε και ορθολογιστική στάση απέναντι στις θέσεις των ειδικών.
  Σου έστειλα e-mail για τη βρούβα. Ευχαριστώ.

 6. Ωκεανός Says:

  Σωστός!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: