Επέτειος θανάτου Α. Παπανδρέου


PapandreouΣαν χθες, πριν 17 χρόνια,  εγκατέλειψε τα εγκόσμια ο Α. Παπανδρέου. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ακόμη και από τους στενούς του συγγενείς (Ο πατέρας του ανησυχούσε πολύ για την πορεία του, κάτι που γνωρίζω από αξιόπιστες μαρτυρίες).  Χαρισματικός, χωρίς αμφιβολία, πανέξυπνος και γοητευτικός, ιδίως για τις γυναίκες που τις αγαπούσε ιδιαιτέρως (και καλά έκανε). ‘Ομως η προσωπική μου γνώμη είναι ότι στην Ελλάδα έκανε πολύ μεγάλο κακό, κακό που δύσκολα θα αναταχθεί και ίσως να χρειαστεί πάρα πολλές δεκαετίες!

Πήρε στα χέρια του την Ελλάδα λίγα χρόνια μετά την μεταπολίτευση, αφού είχε κατορθώσει να πείσει τον λαό (κι εμένα) ότι με την ανάληψη της εξουσίας απ’ αυτόν άλλος άνεμος θα έπνενε στη χώρα. Και ναι μεν υπήρξαν αλλαγές στον τομέα των πολιτικών ελευθεριών, στους άλλους τομείς, όμως απέτυχε οικτρά! Ακόμη δεν κατάφερε να εναντιωθεί στο παπαδίστικο κατεστημένο και να διαχωρίσει κράτος κι εκκλησία. καθιέρωσε τον πολιτικό γάμο, αλλά το έκανε μισό. έκανε τα δύο είδη (πολιτικό και θρησκευτικό) ισόκυρα, κάτι που είναι προσβλητικό για την πολιτεία και τους θεσμούς της. Ο ίδιος παντρεύτηκε τη Μιμή με θρησκευτικό γάμο και μ’ όλες τις θρησκευτικές παράτες. Δεν πιστεύω ότι ήταν θρήσκος, αλλά απλώς δεν ήθελε να εναντιωθεί με το μεγάλο κομμάτι του λαού που υποτίθεται ότι  “πιστεύει” (δηλαδή τηρεί τους θρησκευτικούς τύπους για να κρατάει και μια πισινή μετά θάνατον, αλλά βλαστημάει τα “θεία” χωρίς ενδοιασμούς!).

Πέραν από την λαϊκίστικη και δημαγωγική πολιτική του, δίδαξε μερικές γενιές Ελλήνων ότι:
α) Αν θέλουν “δουλειά” το δημόσιο είναι εκεί να προσλάβει όποιον είναι κομματικός πελάτης του πασόκ.
β) Πρέπει να διεκδικούν τα πάντα και να προσφέρουν τίποτε. Όλες οι διεκδικήσεις είναι δίκαιες, ασχέτως του πόσο λογικές είναι.
γ) Τα “δωράκια” στον εαυτόν τους (των κρατικών υπαλλήλων) είναι επιτρεπόμενα, αρκείνα μην είναι και 500 εκατομμύρια (δρχ.)!
δ) Η εργασία του δημοσίου υπαλλήλου δεν είναι υποχρέωσή, αλλά επιλογή του.
ε) Ο συνδικαλισμός είναι παντοδύναμος (κυρίως αν οι συνδικαλιστές είναι πασόκοι). Μπορεί να καταστρέφει τα πάντα στο όνομα ακόμη και παράλογων διεκδικήσεων. Ο συνδικαλιστής μπορεί να μην εργάζεται, αλλά να πληρώνεται. Συνδικαλισμός μέχρι και στα νηπιαγωγεία!
ζ) Η κατάληψη είναι ιερή υποχρέωση καθενός που διεκδικεί ό,τιδήποτε. Κι αν λεηλατήσει και κάψει τους χώρους και τον εξοπλισμό που “καταλαμβάνει” έχει ασυλία, αφού διεκδικεί.
η) Το κράτος είναι ανεξάνλητη πηγή χρημάτων, που μοιράζονται σε όλους, κυρίως σε “δικά μας παιδιά”, συνδικαλιστές, συμβούλους, ημετέρους, στελέχη, ή όπως αλλιώς ονομάζονται οι φίλοι του πασόκ. Βέβαια εδώ ακολούθησε το παράδειγμα και του αντίπαλου κόμματος, αλλά η συμβολή του σ’ αυτήν την κουλτούρα ήταν ιδιαίτερα αποφασιστική.
θ) Αν δεν έχει λεφτά το κράτος δανείζεται. Ασυλλόγιστα και χωρίς όριο.
ι) Το κράτος ανήκει στο πασόκ, τα στελέχη του, τους υπουργούς του, τους συνδικαλιστές του, τους ψηφοφόρους του. Κάθε οργανισμός, ΔΕΚΟ, ίδρυμα κλπ οφείλει να προεδρεύεται από στελέχη ή φίλους του πασόκ που αμείβονται πλουσιοπάροχα.
κ) Το κέρδος του επιχειρηματία είναι ντροπή και σχεδόν ποινικά κολάσιμο! Όλες οι επιχειρήσεις που χάνουν τεράστια ποσά επιβραβεύονται περιερχόμενες στο δημόσιο, όπου τις χασούρες τις πληρώνει ο πολίτης με τους φόρους του ή με τα δανεικά που παίρνει το κράτος για λογαρισμό του και χωρίς να τον ρωτήσει (τώρα πληρώνει ο πολίτης!).
λ) Ο αγρότης δεν χρειάζεται να εργάζεται και να παράγει χρήσιμα προϊόντα, αφού το εισόδημά του προέρχεται, κυρίως, από κρατικές επιδοτήσεις. Και φυσικά το πασόκ απαιτεί με τις επιδοτήσεις και όλες τις άλλες παροχές, την ψήφο του λαού!

Θα μπορούσα να συνεχίσω με πάμπολα παραδείγματα παράλογης και αήθους πολιτικής, που δημιούργησε παράδοση για τις επόμενες γενιές πολιτικών και συνδικαλιστών. Επί πλέον, κατέστερεψε την παιδεία με τις “δημοκρατικές” μεταρυθμίσεις, που έκαναν τον συνδικαλισμό και την διεκδίκηση (για λιγότερη δουλειά) την πιο σημαντική αξία και τη μάθηση την τελευταία. Κατέστρεψε τη βιομηχανική παραγωγή με την παρότρυνση του συνδικαλισμού στις παράλογες διεκδικήσεις και καταλήψεις και ανάγκασε βιομηχανίες να φύγουν από την χώρα. ‘Εδειξε πρόσωπο αρχομανούς και εγωπαθούς πολιτικάντη, με σημαντικότερο στοιχείο την προσωπική του καλοζωία και άνεση, με αυλή πολυάριθμων κολάκων και “ημετέρων” με εκτεταμένη απασχόληση σε ερωτοδουλειές, συχνά σε βάρος των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού.  ‘Εσπειρε ανούσια και επαναλαμβνόμενα συνθήματα και χρησιμοποίησε κατ’ εξοχήν ξύλινη γλώσσα, που απετέλεσαν πρότυπα διαστροφικού πολιτικού λόγου για τους άλλους πολιτικούς. Ανέδειξε νέες αξίες στον πολιτικό και κοινωνικό βίο, κυρίως τον αθέμιτο πλουτισμό σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, με τους “ημετέρους” και τους πασοκικούς συνδικαλιστές να πλουτίζουν και να ανέρχονται σε κυβερνητικά αξιώματα.

Δυστυχώς υπάρχει σήμερα και ένας φανατικός μαθητής και μιμητής του Α.Π., λαοπλάνος και δημοκόπος, που κριτικάρει τα πάντα και δεν έχει προτάσεις για τίποτε. Μιλά με την ίδια ξύλινη γλώσσα του Α.Π. και μιμείται ακόμα και τη φωνή του και τον τονισμό της ομιλίας του. Το όνομα αυτού Α. Τσίπρας! Εξαιρετικά επικίνδυνος, μέσα στην ανοησία του και την αλλοπροσαλοσύνη του και την άμετρη φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός από τη …βρεφική του ηλικία. Φυσικά, έχει προσελκύσει όλο το πλήθος των λεηλατητών του πασόκ που ονειρεύονται νέες επιδρομές στο δημόσιο ταμείο!

Advertisements

25 Responses to “Επέτειος θανάτου Α. Παπανδρέου”

 1. menia Says:

  προσωπικά, δεν πρόλαβα να δω καθόλου τον Α. Παπανδρέου καθώς γεννήθηκα όταν αυτός πέθανε, ακριβώς 17 χρόνια πριν! οπότε, δεν μπορώ να έχω άποψη ούτε και να ξέρω αν ο κ. Τσίπρας τον μιμείται ή όχι…πάντως, ήμουν πάντα πεπεισμένη ότι όλη αυτή η διαφθορά και η “σαπίλα” δεν είναι επιτεύγματα μόνον των τελευταίων ετών…από κάπου ξεκίνησε αυτή η ιστορία και μάλιστα από πολύ παλιά! κάποιος τα καθιέρωσε όλα αυτά εξαρχής και προφανώς ήταν ο Α. Παπανδρέου αλλά και ο αρχηγός του κόμματος της τότε αντιπολίτευσης που αργότερα έγινε και αυτός πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης…(για το αν έγινε πρωθυπουργός δεν είμαι και σίγουρη…) αυτό που θέλω να πω είναι πως η σημερινή κατάσταση πυροδοτήθηκε και από τα δύο κόμματα που αντάλλαζαν την εξουσία για δεκαετίες, όχι μόνο από ένα…και φυσικά, φταίμε κι εμείς, που ενώ τα αντιλαμβανόμασταν όλα αυτά, τα επιτρέπαμε γιατί μας βόλευαν!
  αν όμως όλοι είναι σκάρτοι (από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν περιμένω τίποτα, από το ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω τι να περιμένω…) ποιος μένει για να κυβερνήσει???

 2. Astero Says:

  Α εδώ τα χαλάμε αγαπητέ, του Τσίπρα καμία υπόληψη δεν του έχω και για τον Ανδρέα καλά τα λες μέσες άκρες, αλλά εγώ ΣΥΡΙΖΑ ψήφισα και πάλι αυτόν θα ψηφίσω, διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Θα μου πεις είναι λογική αυτή? Όχι, αλλά το μη χείρον βέλτιστον, και προτιμώ να πέσουμε στα τάρταρα μπας και ξανασηκωθούμε παρά να συνεχίσουμε στο καταστροφικό, παράλογο από κάθε έννοια οικονομικής λογικής μονοπάτι που έχουμε πάρει. Όταν όλες οι επιλογές σου είναι εξίσου κακές, επιλέγεις απλά αυτό που δεν έχεις δοκιμάσει. Διότι το να επιλέξεις αυτό που δοκιμασμένα σε έστειλε στο διάολο, περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα, είναι ο ορισμός της σχιζοφρένειας.

  • menia Says:

   αυτή ακριβώς είναι η άποψη μου! σαν να μπήκες στο μυαλό μου και να εξέφρασες τις σκέψεις μου!
   τα φιλιά μου!

 3. heliotypon Says:

  >menia: Ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός για ~3 χρόνια συνολικά. Τον ανέτρεψε ο Σαμαράς φεύγοντας από το κόμμα κι έτσι ο Μ. έχασε την ισχνή πλειοψηφία του στη Βουλή. Από τότε ο Μ. τρέφει αβυσαλέο μίσος για τον Σ. Από τον Σύριζα μπορείς να ξέρεις τι σε περιμένει, αφού ο αρχηγός είναι ένας άμυαλος μπούλης, ένα δυνάμει αντίγραφο (ή μάλλον κακέκτυπο) του Α. Παπανδρέου, δεν έχει καμία σοβαρή πρόταση, παρά μόνο αρνητισμό και γύρω του 13 διαφορετικές πολιτικές και ατελέσφορες τάσεις. Τι να περιμένεις; Αν π.χ. βγούμε από το Ευρώ (όπως σχεδόν υπόσχεται) την άλλη μέρα θα έχουμε γίνει μιά Βόρεια Κορέα, ή ένα Αφγανιστάν. Χωρίς τα δανεικά Ευρώπουλα ούτε φάρμακα θα έχουμε ούτε άλλα εισαγόμενα είδη πρώτης ανάγκης. Χώρια που θα κλείσουν κι άλλες επιχειρήσεις και η ανεργία θα φουντώσει. Τι σχέδια έχει ο Τσίπρας για μιά τέτοια έξοδο ή για οποιοαδήποτε άλλη περίπτωση; Τίποτα δεν έχει! Ένας φιλόδοξος νέος Α.Π. είναι και τίποτε άλλο. Αλλά στην Ελλάδα κάνουμε εύκολα πρωθυπουργούς άτομα που δεν έχουν διοικήσει ούτε περίπτερο. Για να γίνει κάποιος π.χ. τμηματάρχης ή διευθυντής σε οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική θέση περνάει από χίλια κύματα για να μάθει τη δουλειά και να αποκτήσει εμπειρία. Εμείς κάνουμε πρωθυπουργούς από την αγκαλιά της μάνας τους. Τόσο επιπόλαια ψηφίζουμε (βλ. π.χ. Κωστάκης Καραμανλής και τώρα Τσίπρας).

  >Astero: Μα το χείρον είναι αυτό που δεν ξέρεις, ή μάλλον αυτό που το βλέπεις από τα λόγια του. Τι μπορείς να περιμένεις απ’ αυτόν τον ανόητο και έξαλο μπούλη; (διάβασε τι γράφω στην menia).

 4. menia Says:

  αγαπητέ heliotypon…εγώ προσωπικά -και οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος, εδώ που τα λέμε- δεν θέλω να βγούμε από το Ευρώ…γνωρίζω πως οι συνέπειες θα είναι πολύ αρνητικές…ωστόσο, ο λόγος που μπήκαμε στην Ε.Ε. είναι για να βρισκόμαστε σε μια “συμμαχία” στην οποία η μία χώρα στηρίζει και βοηθάει την άλλη…η Ε.Ε. όμως, τα τελευταία χρόνια έχει φερθεί σαν ένας πρώτης τάξεως τοκογλύφος! ναι, χρωστάμε, ναι, φταίξαμε, αλλά αυτή η αντιμετώπιση είναι απαράδεκτη…όχι μόνο σε μας γιατί είμαστε Έλληνες, καμία σημασία δεν έχει αυτό, αλλά γενικά σε όλες τις χώρες που έχουν αντιμετωπίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο…γιατί υποτίθεται πως είμαστε ένας οργανισμός, μια ΕΝΩΣΗ! και η συμπεριφορά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο.
  δεν βρίσκω λοιπόν το λόγο να παραμένεις σε μια συμμαχία η οποία πιο πολύ σε “σκοτώνει” αργά παρά σε βοηθάει…τα πράγματα είναι ήδη σκατά…δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε…πάλι ανεργία θα υπάρχει, πάλι θα κλείσουν επιχειρήσεις, πάλι…πάλι…πάλι…αλλά, τουλάχιστον, τότε δεν θα έχουμε κανέναν κέρβερο πάνω από το κεφάλι μας να μας λέει τι να κάνουμε…θα δουλεύουμε για να επιβιώσουμε, όχι για να γλείφουμε κατουρημένες ποδιές!! έτσι όπως στρώσαμε, ας κοιμηθούμε. θα περάσουμε δύσκολα, μα ήδη περνάμε εξαιρετικά δύσκολα…μόνοι μας την κάναμε χάλια την κατάσταση, μόνοι μας ας τη διορθώσουμε…από τότε που ξεκίνησαν οι ξένοι να μας “στηρίζουν” και να μας “βοηθάνε” όλα έχουν πάει κατά διαόλου!
  και ας μην προκαλούμε τον πανικό! ότι μόλις θα βγούμε από το Ευρώ, την επόμενη κιόλας μέρα θα έρθει το χάος!! ότι θα καταρρεύσουν όλα! δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο…θα είναι πολύ πολύ δύσκολα, ίσως λίγο χειρότερα από ότι είναι τώρα, αλλά κάποια στιγμή θα ορθοποδήσουμε! ενώ, τώρα, ακούγεται πως θα ξεπληρώσουμε τα δάνεια μας το 2040!
  φυσικά, όλα αυτά, αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος. αν μπορέσουμε να βρούμε μια μέση λύση και να παραμείνουμε στο Ευρώ ζώντας ταυτόχρονα μια αξιοπρεπή ζωή, θα επιλέξω αυτήν.
  ξέρω πως θα διαφωνήσεις…ελπίζω να μην σε κούρασα με το μεγάλο κείμενο…
  Υ.Γ. θέλω, τέλος, να αναφέρω πώς όταν η Γερμανία νικήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπρεπε να δώσει αποζημιώσεις στις χώρες που κατακρεούργησε, δήλωσε πως δεν έχει χρήματα, πως πρέπει να περιμένουμε μέχρι να τα αποκτήσει για να μας πληρώσει…και εμάς και άλλες χώρες. κι εμείς τους δώσαμε αυτήν την ευκαιρία. το ότι δεν μας πλήρωσαν ποτέ είναι άλλη υπόθεση. αλλά, εμείς δεν έχουμε δικαίωμα σε μια ευκαιρία, έτσι? μου φαίνεται πως οι “φίλοι” μας δεν παίζουν δίκαια και δε θα έπρεπε να θέλουμε τέτοιους φίλους!

  • heliotypon Says:

   Συμφωνώ μερικώς με όσα λες και φαίνεσαι και μελετημένη. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να μας φερθούν καλλίτερα, αλλά, ως χώρα, έχουμε επιδείξει πολύ κακή συμπεριφορά και δεν φταίει ο λαός, όχι όλος, τουλάχιστον. Φυσικά, στο μέτρο που εκλέγει χυδαία υποκείμενα για να τον κυβερνήσουν έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αλλά αν σκεφτούμε το επίπεδο παιδείας που (δεν) διαθέτουμε (σε πολύ μεγάλο μέρος) αυτό αναμένεται. ‘Αλλωστε η συνέχεια από τον υπόδουλο λαό της τουρκοκρατίας είναι δύσκολο να διακοπεί. Συνήθως χρειάζονται πολλοί αιώνες για να συμβούν πολιτιστικές μεταλλαγές σε μιά ομάδα. Καλό θα ήταν να μην είχαμε μπει καθόλου στο Ευρώ ίσως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού δεν είμαστε έτοιμοι. Τώρα, όμως, αν βγούμε τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Δες τι έγινε στη Βραζιλία και στην Αργεντινή και θα καταλάβεις. Κούρεμα ή υποτίμηση καταθέσεων, έλλειψη από στοιχειώδη αγαθά (καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα, ανταλλακτικά, κ.α.) εξαθλίωση ανεπανόρθωτη. Θα γυρίζαμε στη μεταπολεμική Ελλάδα που ήταν κατεστραμένη από τον πόλεμο και τον εμφύλιο. Θα χρειάζονταν 20-30 χρόνια για να ξαναξεκινήσει η οικονομία. Αν θες να ζήσεις κάτι τέτοιο…

   • menia Says:

    δεν έχω ακόμα καταλάβει τι υποστηρίζεις…είσαι ξεκάθαρα εναντίον την παρούσας κυβέρνησης αφού τους αποκαλείς χυδαία υποκείμενα και συμφωνώ απόλυτα! αυτοί οι άνθρωποι είναι ο ορισμός της διαφθοράς, δεν έχουν τσίπα πάνω τους και θα πουλήσουν κι εμάς τους ίδιους σε λίγο! είσαι όμως και φανερά εναντίον του κ. Τσίπρα…λοιπόν? ποιος πρέπει να κυβερνήσει, κατά τη γνώμη σου?
    επίσης, είμαι απολύτως σίγουρη πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, δεν θα μας βγάλει από το Ευρώ…δεν είναι χαζός. γνωρίζει τις συνέπειες. μπλοφάρει. απλά, θα τρίξει λίγο τα δόντια στους Ευρωπαίους που την έχουν δει αφεντικά μας και οι δικοί μας, οι μαλακομπουκωμένοι, ταξιδεύουν από δω κι από κει, λέγοντας σε όλα ναι!!! μου φαίνεται πως ακόμα κι αν η Μέρκελ απαιτούσε να έρχονται οι Γερμανοί και να μας γ****ε, όποτε γουστάρουν, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος θα μας ζητούσαν να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας και να κάτσουμε ήσυχα-ήσυχα να τον φάμε…(με συγχωρείς για τη χυδαιότητα…υπερέβαλα λίγο, αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω…)
    η ερώτηση μου είναι: ποιος πρέπει να κυβερνήσει, κατά την άποψη σου?

   • heliotypon Says:

    ‘Οπως καλά κατάλαβες δεν υποστηρίζω κανέναν πολιτικό, απ’ αυτούς που έχουμε. Μερικές εξαιρέσεις θα μπορούσα να κάνω για μερικά άτομα, μετρημένα στα δάχτυλα, που γνωρίζω προσωπικά. ‘Οπως ξέρεις υπάρχει μιά αρχαία ρήση που λέει “το μη χείρον βέλτιστον ” που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση, ότι δεν έχουμε πάντα επιλογή του καλού, αλλά συχνά έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ κακών και διαλέγουμε το λιγότερο κακό. Τσίπρας αυτή τη στιγμή σημαίνει καταστροφή και μεταξύ καταστροφής και τρομερών δυσκολιών επιλέγω (όχι υποστηρίζω) τις τρομερές δυσκολίες. Πάντα με ρίσκο να έχω πέσει έξω, αλλά τον μπούλη Τσίπρα τον έκρινα ως παντελώς ανώριμο και απαράδεκτο, αντίγραφο Α.Π. και δεν τον θέλω με τίποτα! Κι αν θυμηθώ ότι πριν τις προηγούμενες εκλογές είχε πάει σε διάφορα μέρη και μοίραζε υποσχέσεις διορισμού με απίστευτη ευκολία, αρκεί να τον ψηφίσουν, το πράγμα μιλάει από μόνο του. Θα ενισχύσουμε ένα κράτος υδροκέφαλο με μας τους φορολογούμενους να τρέφουμε τους άπειρους αργόμισθους; ‘Ετσι (μεταξύ άλλων) φτάσαμε εδώ. Θα σου άρεσε κάτι τέτοιο;

 5. Zouzouna Says:

  Είπα κι εγώ, δεν βλέπουν καλα τα μάτια μου. Σωστά εβλεπαν. Σόρυ αλλα δεν θα διαβάσω μνημόσυνο…της προσωπικότητα. Τούτες τις μέρες ειναι και το μνημόσυνο της Βουγιουκλάκη, θάχεις συνέχεια!>>>>>??????

  • heliotypon Says:

   Κάνεις λάθος αν νόμισες ότι του κάνω μνημόσυνο. Τον αναβαλλομενο του ψέλνω κι αυτό γιατί πρέπει να αναγνωρίσουμε τις αιτίες και τις πρακτικές που μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε. Και υποψήφιοι λαοπλάνοι και δημαγωγοί τύπου Α.Π. θα υπάρχουν πάντα. Αν τους δώσουμε την ευκαιρία θα μας ρίξουν ακόμη βαθύτερα στο γκρεμό…

 6. giorgos Says:

  Καλησπέρα , κατά τή γνώμη μου ό λόγος καί ή αίτία πού φτάσαμε έδώ πού φτάσαμε καί πού δέν είχαμε μιάν άνάλογη έξέλιξη μ’ αύτήν πού είχαν τά άλλα εύρωπαικά κράτη είναι ότι δέν είχαμε τήν σωστή πνευματική ήγεσία ή μάλλον ή έπίδραση τής πνευματικής μας ήγεσίας καί ίδιαίτερα αύτής τής γενηάς τού ’30 ήταν καταστροφική . Εχω γραμμένο στό email μου ένα μικρό βιβλίο πού άναλύει μέ έπιστημονικό -κατά τή γνώμη -τρόπο τά πράγματα καί τόν ρόλο πού έπαιξε αύτή ή γενηά , άν θέλεις μπορώ νά σού τό στείλω . Γιώργος Βλάχος όνομάζομαι καί ζώ καί έργάζομαι (ψάρια) στή Λευκάδα .
  Καλό άπόγευμα εύχομαι

  • heliotypon Says:

   Η Ελλάδα καθυστέρησε πολύ να εξελιχθεί και δεν παρακολούθησε την βορειο-κεντρικο-Ευρωπαϊκή εξέλξη, αφού ήταν απομονωμένη από αυτή την περιοχή, και μόνο σε επαφή με τα τουρκοκρατούμενα Βαλκάνια. ‘Ετσι υστερούμε, μαζί με τους περισσότερους Βαλκάνιους, κατά 400 περίπου χρόνια, στη παιδεία μας. Μπορεί να έχουμε σημαντικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες, με σημαντική προσφορά, αλλά το μεγαλύτερο πλήθος του λαού παραμένει απαίδευτο, παρά το εκτεταμένο δίκτυο σχολείων, ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παιδεία δεν είναι να έχεις πτυχίο ΑΕΙ, αλλά να μην πετάς τα σκουπίδια σου στον δρόμο, να σε ενδιαφέρουν τα κοινά, να μην παίρνεις μίζα για να παρανομήσεις (ή απλώς για να κάνεις τη δουλειά σου), να σε ενδιαφέρει η παραγωγική πρωτοβουλία και όχι η στείρα οκνηρία της δημοσιοϋπαλληλίας, κ.α. Δεν ξέρω αν πρέπει να ψέγουμε τους εαυτούς μας για την παιδεία που μας λείπει, ή να δεχτούμε ότι απλώς δεν μετείχαμε σ’ αυτή την εξελικτική διαδικασία. Φυσικά υπάρχουν πολλοί άλλοι λαοί που βρίσκονται ακόμη πιο πίσω από εμάς, αλλά εμείς θέλουμε να λεγόμαστε και “Ευρωπαίοι” και να μας συμπεριφέρονται και σας τέτοιους. Δυστυχώς ζουμε σε άλλη εποχή και θα χρειαστούν μερικές εκατοντάδες χρόνια ακόμη για να βρεθούμε στο επιθυμητό επίπεδο!

   Μαγευτικό νησί ιη Λευκάδα. ‘Εχω κάνει 4 φορές διακοπές εκεί. Η πρώτη πριν πολλά χρόνια, σε σκηνή στο Μεγανήσι, μιά ερημική ακτή (τότε) απέναντι από τη Θηλειά. Πριν μερικά χρόνια σχεδόν έκλαψα που είδα ταβέρνες και αυτοκίνητα σ’ αυτήν την κάποτε παρθένα ακρογιαλιά… Θα ήθελα να έχω το κείμενο που έχεις γράψει.

 7. Αναστάσιος Says:

  Ευχαριστιέμαι πολύ διαβάζοντας τις απόψεις σας για τα τρέχοντα γεγονότα και τις βρίσκω (επαναστατικές) λογικότατες.Εχω μία ερώτηση για τον blogger (δεν ξέρω πως μεταφράζεται αυτη η έννοια στα Ελληνικά -έχω φύγει απο 14 ετών στη Νέα Υόρκη το ΄75-που κατα τη γνώμη μου λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.Γιατί η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση (prime minister’s cabinet) απαρτίζεται απο εκλεγμένους βουλευτές; και τί χρειάζεται η αντιπολίτευση οταν ψηφίζει κοματικά (εννοείται αντιπροσωπεύουν αυτούς που τους ψήφισαν);Συγνώμη για τις απορίες μου αλλα λείπω πολλά χρόνια και δέν έχω την αίσθηση των γεγονότων όπως εσείς τα βιώνετε και για τα Ελληνικά μου (προσπαθώ να διαβάζω όσο μπορώ μέσω διαδυκτίου αλλα μου βγάζουν τα μάτια αυτά τα γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες κείμενα λες και μεις δεν έχουμε αλφάβητο……Ευχαριστώ.

  • heliotypon Says:

   Χαίρομαι που βρίσκεις λογικά τα όσα γράφω. Δεν μπορώ να σου απαντήσω στην ερώτηση. Απλώς, οι πολιτικοί έφτιαξαν σύνταγμα και νόμους που τους συμφέρουν, με μικρόνοια και χωρίς πνοή. Οι υπουργοί παίρνουν τις θέσεις όχι λόγω ικανότητας (αφού οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα για την αρμοδιότητα του υπουργείου τους), αλλά για την συνεισφορά ψήφων στο κόμμα και άλλες σκοπιμότητες.

 8. menia Says:

  μα, ίδιοι είναι και αυτοί που κυβερνούν σήμερα! αυτοί δημιούργησαν το υδροκέφαλο κράτος για το οποίο κάνεις λόγο…τους δοκιμάσαμε και δεν μας κάνουν…ας δοκιμάσουμε και κάτι καινούργιο, από τη στιγμή που το παλιό είναι και αποδεδειγμένα άθλιο…τουλάχιστον, εκεί θα έχουμε μερικές πιθανότητες να τα πάμε καλύτερα…πιστεύω πως η φράση “μη χείρον βέλτιστον” ταιριάζει πιο πολύ στον Τσίπρα…
  τέλος πάντων…αυτό είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε…τα έχουμε ξαναπεράσει αυτά…:p
  τα φιλιά μου!

  • heliotypon Says:

   Ναι, οι ίδιοι είναι, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι ελαφρώς πιο ικανοί από τον Τσίπρα. Μεταξύ δύο σκιτζήδων διαλέγεις τον λογότερο, κατά τη γνώμη σου, σκιτζή. ‘Αλλωστε ο σύριζα είναι το νέο πασοκ. ‘Ολοι οι παλαιοκομματικοί του πασόκ εκεί βρίσκονται… Ο Τσίπρας είναι βλάκας και προτιμώ τους κλέφτες απο τους βλάκες αν δεν έχω τρίτη επιλογή. (δες την πρόσφατη ανάρτησή μου περί βλακείας).

 9. Astero Says:

  Έξοδος από το ευρώ και έξοδος από την ΕΕ είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η νομισματική ένωση έχει ξοφλήσει άλλωστε, είναι θέμα χρόνου να τιναχτεί στον αέρα, και όσο παραμένουν μέσα οι αδύναμοι, το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιτρέπουν να περιορίσουν τις ζημιές τους οι ισχυροί. Η μόνη οικονομικά λογική λύση εξ’ αρχής ήταν επιλεκτική χρεοκοπία και έξοδος από το κοινό νόμισμα, ο μόνος λόγος που δεν συνέβη αυτό ήταν γιατί κανείς εκ των ιθυνόντων δεν είχε στο μυαλό του το καλό των Ελλήνων -αντιθέτως, μέλημά τους υπήρξε εξ’ αρχής να περιορίσουν τις ζημιές για τις τράπεζες και τους ξένους επενδυτές του ελληνικού χρέους. Όλα τα υπόλοιπα είναι αστεία. Για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα είχε τα κότσια να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, όμως μακάρι να το έκανε, αδύναμες χώρες όπως η δική μας μόνο μέσω υποτίμησης του νομίσματος και εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών σώζονται -και σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, φυσικά, αλλά αυτό προϋποθέτει κυβερνώντες που δεν κοιτάνε την τσέπη τους αλλά το καλό του λαού τους (εδώ γελάμε, χαχα). Με λίγα λόγια, τα ξένα προϊόντα θα ήταν και πάλι ακριβά για εμάς με την ταπεινή δραχμούλα, όμως τα ελληνικά προϊόντα θα ήταν φτηνά και άρα ελκυστικά για ξένους εισαγωγείς. Ομοίως, η ελληνική αγορά θα ήταν ελκυστική για ξένους επενδυτές -και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν οι ντόπιοι (δεν με νοιάζει αν είναι Έλληνες ή όχι, όποιος ζει και εργάζεται στη χώρα έχει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις) για εξεφτελιστικά μεροκάματα που ούτε το σούπερ μάρκετ του μήνα δεν καλύπτουν.

  • heliotypon Says:

   Ξέρω ότι άλλο ΟΝΕ άλλο ΕΕ. Δεν έπρεπε να είχαμε μπει καθόλου στην ΟΝΕ (ίσως και στην ΕΕ, τώρα που το σκέφτομαι), αλλά πιθανή έξοδος ΤΩΡΑ θα ήταν ολέθρια. Συμφωνώ ότι η ΕΕ δεν είναι σε καλό δρόμο, αφού έχουν κάνει φριχτά σφάλματα οι πολιτικοί των χωρών (γενικά υπάρχει ανεπάρκεια πολιτικών πνοής ΚΑΙ στην ΕΕ). Εμείς τώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να βγούμε ανωμάλως, πριν συνέλθουμε, τουλάχιστον, στοιχειωδώς. Κι εγώ προβλέπω διάλυση της ΟΝΕ και της ΕΕ σε μιά δεκαετία περίπου, αλλά πρέπει να αναπτύξουμε δυνάμεις παραγωγής και αυτάρκειας πριν πέσουμε στα βαθειά νερά…

 10. giorgos Says:

  Η μόνη λύση είναι αύτό τό έκτρωμα πού λέγεται έλληνικό κράτος είναι νά διαλυθεί . Δέν ύπάρχει άλλη λύση , τό πρόβλημα τής έλλάδας είναι καθαρά ίστορικό καί τίποτα άλλο ,φτιάχθηκε γιά νά έξυπηρετήση κάποιες άνάγκες οί όποίες πλέον δέν ύπάρχουν .

  • heliotypon Says:

   Συμφωνώ να διαλυθεί, αλλά η φόρμουλα της διάλυσης δεν έχει ευρεθεί ακόμη ούτε έχουν τα @@ οι πολιτικοί μας να το κάνουν, αφού αντλούν ψήφους από τον τεράστιο πληθυσμό των κρατικών υπαλλήλων.

 11. giorgos Says:

  kαλημέρα ,τό βιβλίο δέν τό έχω γράψει εγώ ,τό έχει γράψει ό Γεράσιμος Κακλαμάνης τόν όποίον είχα τή τύχη νά τόν έχω γείτονα .
  Αν θέλεις γράψε μου τό μαιλ σου νά σού τό στείλω .

 12. Τραπαλης Αθανασιος Says:

  Ρε παιδια πολυ τον “θαψαμε” τον ανθρωπο.Δεν λεω, μας εκανε οχι μια αλλα πολλες ζημιες και εγω προσωπικα δεν τον συμπαθουσα καθολου τον Αντρ. Παπαντρεου.Οι περιγραφες του χαρακτηρα του που γραφτηκαν σε αυτη εδω την αναρτηση ησαν πολυ πετυχημενες.Εγω θα ηθελα να αποφορτησω λιγο την ατμοσφαιρα αναφεροντας σας ενα συμβαν καπως χιουμοριστικο που ελαβε χωραν στο σπιτι του Α.Π, (επι της Ελλης 6) οταν πηγα εκει πριν απο 23 χρονια καλεσμενος απο την κ. Λιαννη για μια επαγγελματικη τους υποθεση.Αφου συζητησαμε διαφορα θεματα για να σπασει ο παγος μετα απο μιση ωρα βρεθηκα στο προσωπικο γραφειο του Α.Π. να εξεταζω κατι συσκευες προς εγκατασταση.Διπλα μου ο Α. Π.,η κ. Λιαννη και μια φιλη της η οποια ηταν και παιδικη μου φιλη.Αφου ειχε προχωρησει η εξεταση αρκετα,γυριζει και μου λεει ο Α.Π. Ξερετε κ. Τραπαλη μου εχουν φερει απο την Ιαπωνια και αυτην εδω την συσκευη.Τι γνωμη εχετε γι αυτη?Ριξτε της μια ματια.Την κυταζω προσεκτικα και αντιλαμβανομαι την απατη.Κυριε προεδρε η εταιρεια που την εφτιαξε ηταν απατεωνας.Δεν κανει κρυπτογραφηση. Απλως το αναφερει αλλα δεν εχει τα καταλληλα πληκτρα και επομενως αναλογα εσωτερικα κυκλωματα γι αυτο το σκοπο.Επομενως δεν παρεχει καμια ασφαλεια.Ειναι μια απατη.Μα πως το λετε αυτο κ. Τραπαλη?Οι Ιαπωνες φημιζονται για την ευσυνηδεισια και την τιμιοτητα τους.Ναι ειναι γεγονος,του λεω,μονο που το μηχανημα δεν ειναι Γιαπωνεζικο.Και απο που ειναι?Κινεζικο.Και τοτε κανω μια θεατρικη χειρονομια αναποδογυριζοντας το μηχανημα και κυτωντας να βρω την μαγικη λεξη.Την βρισκω και του την δειχνω.Τι λεει εδω? Made in Taiwan.Μα πως το ξερατε αυτο ?Πρωτη φορα δεν το βλεπετε η οχι?Ναι πρωτη φορα το βλεπω κ. προεδρε αλλα επειδη οπως και εσεις γνωριζω οτι οι Ιαπωνες δεν κανουν απατεωνιες τοτε η μονη χωρα που απομενει ειναι η Κινα και δεν επεσα εξω.Βλεπετε πηρα μεγαλο ρισκο με αυτο που εκανα αναποδογυριζοντας το αλλα ημουν σιγουρος οτι ηταν απατη.Με κυτουσε λες και ειχα ελθει απο τον αστερισμο της Ανδρομεδας και σιγουρα θα σκεφτοταν εαν και αυτος μπορουσε να παρει τετοια ρισκα.Το σιγουρο ειναι οτι πηρε ρισκα και τα πληρωνουμε μακροπροθεσμως εμεις.Ενα πραγμα καταλαβα απο οσα συζητησαμε εκεινο το βραδυ.Ηταν ενας ανθρωπος πανεξυπνος δεν του ξεφευγε τιποτα,σκετη αλεπου και φιλοχρηματος.

  • heliotypon Says:

   Ακριβώς αυτή είναν και η εντύπωση όσων τον έχουν συναντήσει έστω και μία φορά. Πανέξυπνος! Επιπροσθέτως εαυτούλης, καλοπερασάκιας, εγωιστής και αδιάφορος για τους κοντινούς του ανθρώπους που δεν δίσταζε να τους “αδειάσει” όταν νόμιζε ότι αυτό τον συνέφερε. Σε δύο βιβλία πρώην συνεργατών του που διάβασα, όλα αυτά και ακόμη περισσότερα γίνονται σαφέστατα και οι εικόνες που μεταφέρουν συμφωνούν με την γενική εντύπωση που έδινε σε κάθε αντικειμενικό παρατηρητή ο ΑΠ για τον χαρακτήρα του. ‘Αλλωστε πολλοί από εμάς, τους απλούς πολίτες, ήταν σαφές πού οδηγούσε η ατομικιστική πολιτική του. Αρκούσε να ακούσεις ένα λόγο του με κριτικό πνεύμα, για να καταλάβεις το μέγεθος του δημαγωγού που έκρυβε μέσα του. ‘Αραγε το “δάνειο” για το “κωλόσπιτο” το επέστρεψε στους …”δανειστές” του (μεταξύ των οποίων και ο Παπούλιας); Θα ξέρεις ίσως και για την αγωγή εξώσεως που έκανε στον Γιωργάκη, προκειμένου να πουλήσει ένα σπίτι του στο Ψυχικό…

 13. Τραπαλης Αθανασιος Says:

  Την γνωριζω αυτη την αγωγη(δηλαδη εχω ακουσει γι αυτην) σχετικα με το πατρικο τους σπιτι στο παλαιο Ψυχικο εκει που εζησε και ο Γερος.Το σπιτι που αναφερθηκα προηγουμενως δεν ηταν αυτο που πηρε με “δανειο” αλλα αυτο που εμενε πριν παει σε αυτην την πολυτελη επαυλη που εγραψες.Το που βρηκε τα λεφτα αποτελει ενα μυστηριο που πολλοι λιγοι το γνωριζουν.Το σπιτι που πηγα εγω το ειχε νοικιασμενο.Ηταν μια μαλλον στενομακρη διορωφη βιλλα με κηπο και καγκελα γυρω οπου την κεντρικη πορτα φρουρουσαν συνεχως 5-6 μπατσοι με πολιτικα αυτοι φαινοντουσαν, δεν ξερω ποσοι αλλοι δεν φαινοντουσαν!Απο κοντα ηταν ευγενεστατος αλλα η πορεια εδειξε ποσο μεγαλος δημαγωγος ηταν.Φυσικα καλοπερασακιας σε οτιδηποτε και καποιος που εγω προσωπικα δεν θα τον εμπιστευομουν καθολου εαν τον ειχα συναντησει σαν απλο πολιτη σε καποια φαση της καθημερινης ζωης μου!Εκεινο που ηθελα να δω και δεν το ειδα γραμμενο απο κανεναν απο ολους αυτους που ποσταρησαν εδω ηταν το οτι ενα απο τα μεγαλυτερα κακα που εκανε ο Α.Π. ηταν το οτι εδιχασε τον Ελληνικο λαο.Εδω εβλεπες οικογενειες να μην μιλαει ο πατερας η η μανα στα παιδια τους η το αντιστροφο, αδελφια να μισουνται, φιλοι τοσα χρονια να εχουν γινει εχθροι και παει λεγοντας.Κατι αναλογο δηλαδη(χωρις υπερβολη)σαν τον Μεγαλο εθνικο διχασμο.Ο Τσιπρας σαν διαδοχος της πολιτικης τουΑ.Π. χωρις να τον φτανει ουτε στο ελαχιστο, προσπαθει μεσα απο την αποκτηση του σκληρου πυρηνα των πρωην Πασοκων(δηλαδη των τρωκτικων του εθνικου χρηματος) να αποκτηση και την διακυβερνηση της χωρας και να γινει πρωθυπουργος για να ικανοποιησει τισ προσωπικες του φιλοδοξιες και οχι για να βγαλει την Ελλαδα απο την φοβερη οικονομικη κατασταση που ευρισκεται.Αυτο το αντιλαμβανεται κανεις πολυ ευκολα απο αυτα που λεει χωρις να ειναι και πολυ εξυπνος.Πρωτα αυτος(ο Τσιπρας) και μετα η Ελλαδα!!! “Αυτοκρατορα,ειπε καποιος στρατηγος του Ναπολεοντα απο βραδυς πριν απο την μαχη του Βατερλω.Εχω υπολογισει οτι αυριο μετα την μαχη θα υπαρχει μισο εκατομυριο νεκροι μονον απο εμας”.Και ο Ναπολεων απαντησε. “Και τι ειναι 500.000νεκροι μπροστα σε εναν Ναπολεοντα?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: