Δημόσιοι …αφέντες!


Dim YpalΓια τους δημοσίους υπαλλήλους έχω γράψει άπειρες φορές (καλά, απλώς πολλές…) και τις θέσεις μου τις ξέρετε όσοι/ες έχετε το βίτσιο να με διαβάζετε. Σήμερα βρήκα έναν (κοινοτικό;) ιστότοπο με πληροφορίες για τον αριθμό των δ. υπαλλήλων σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης και της δικής μας. Δεν είναι πλήρεις οι πληροφορίες (για πολλές χρονιές δεν αναφέρουν νούμερα) και τα νούμερα είναι δοσμένα από τις χώρες. Παρ’ όλ’ αυτά  τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Διάλεξα Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν παρόμοιο πληθυσμό με τη δική μας, ώστε να είναι εύκολη η σύγκριση :

‘Ετος

Ελλάδα

Ελβετία

Ολλανδία

Βέλγιο

1990

786.200

573.000

774.000

1995

825.000

779.000

2000

863.000

548.000

489.000

997.000

2001

861.000

520.000

1.011.000

2002

890.000

538.000

974.000

2003

919.000

525.000

1.002.900

2004

996.000

518.000

1.048.200

2005

965.500

522.000

1.048.200

2006

1.004.900

522.000

991.000

2007

1.018.000

532.000

1.002.000

2008

1.022.000

532.000

1.000.000

2009

543.000

1.013.000

2010

551.000

1.020.000

‘Ο,που υπάρχουν παύλες δεν δίνει στοιχεία ο ιστότοπος.

Παρατηρήσεις:

 • Από το 1990 μέχρις το 2008 ο αριθμός των δ.υ. στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 235.800, δηλαδή περίπου 30%! Και ήταν η εποχή που ο δημόσιος τομέας άρχισε να εκσυγχρονίζεται με την είσοδο της πληροφορικής στο δημόσιο. Περίοδο, δηλαδή, που οι διαδικασίες  θα έπρεπε να γίνονται πιο εύκολα και να απαιτείται λιγότερη “χειρονακτική” εργασία, άρα και λιγότεροι υπάλληλοι. Κι όμως οι πολιτικοί διόρισαν κομματικούς τους πελάτες σε ιλιγγιώδες ποσοστό! Κάποιες χρονιές όπου οι αριθμοί εμφανίζουν ελαφρά μείωση υποθέτω ότι ήταν χρονιές “εθελούσιας εξόδου”, δηλαδή 40ρηδες και 50ρηδες πήραν σύνταξη με ελάχιστα χρόνια “εργασίας”.
 • Για την Ελβετία δεν έχουμε πολλές πληροφορίες, παρά μόνο ότι το 2000 φαίνεται να έχει μικρότερο αριθμό δ.υ. από το 1990 που κι αυτός είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον δικό μας. Και αυτό είναι λογικό, με την εξάπλωση των υπολογιστών. ‘Ισως σήμερα έχει μειώσει σημαντικά αυτόν τον αριθμό. Επιφυλάσσομαι να βρω στοιχεία.
 • Και η Ολλανδία εμφανίζει εξαιρετικά μικρότερο αριθμό από τον δικό μας. Η κάποια παρατηρούμενη αύξηση δεν δικαιολογείται,α λλά φαίνεται ότι τους μεταδώσαμε το …μικρόβιο, σε κάποιο βαθμό.
 • Το Βέλγιο μας ανταγωνίζεται επαξίως. και προηγούμαστε με διαφορά στήθους και σε μερικές χρονιές μας ξεπερνάει! Δεν ε ίναι τυχαίο ότι έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και φημολογείται ότι σύντομα θα είναι “πελάτης” του ΔΝΤ  κι αυτό!
 • Αν υπολογίσουμε συσσωρευτικά (δεν έχω τα στοιχεία, αλλά με το “μάτι” πρέπει να είναι πολλά δισεκατομμύρια)  τους μισθούς των εκατοντάδων χιλίαδων δ.υ., έστω από το 1990 και μετά και τους τόκους των χρημάτων που δανειζόμαστε για να τους πληρώσουμε, ίσως αυτά να κάνουν το σημερινό μας χρέος. ή να βρίσκονται πολύ κοντά σ’ αυτό.

Τα σχόλια δικά σας.

 

Advertisements

8 Responses to “Δημόσιοι …αφέντες!”

 1. JOHN IOANNI DIVRAMIS (@johndivramis) Says:

  Πολύ καλό ιστολόγιο με σειμειωτικό περιεχόμενο, μάλλον πρέπει να επιλέξετε και ένα ανάλογο domain name…

  • heliotypon Says:

   Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς, αδερφέ, σχετικά με το domain name… Αυτό που έχω δεν είναι καλό;

 2. Anonymous Says:

  με την τεχνολογία που έχουμε σήμερα θα έπρεπε να υπάρχουν οι μισοί από τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουμε και να γίνονται όλα ηλεκτρονικά! όχι να πρέπει να φέρνουμε χαρτούρα και χαρτούρα και περισσότερη χαρτούρα στα γραφεία των δημοσίων υπαλλήλων και να κάνουμε 1 βδομάδα να τελειώσουμε τη δουλειά μας!! χάνουμε χρόνο και χρήμα…αλλά, φυσικά, αν δεν διορίσουν κι άλλους δημοσίους υπαλλήλους, πώς θα πάρουν ψήφους??? εδώ μιλάνε για ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, για το 2014, αν θυμάμαι καλά…είμαστε γελοίοι και αξιολύπητοι…
  τα χαιρετίσματα μου!

 3. Θεία Λένα Says:

  Καλημέρες. Οταν έλεγε ο ΓΑΠ “λεφτά υπάρχουν” και ο Πάγκαλος “μαζί τα φάγαμε” εννούσαν ότι διευρύνοντας τόσο το δημόσιο τομέα, μοίραζαν (δανεικά) λεφτά στους πολίτες = σωστά μας τα είπαν όντως λεφτά υπήρχαν ώστε μαζί να τα φάμε.

 4. Ωκεανός Says:

  Ετσι ακριβώς.
  Αν σκεφτούμε και αυτά που έκλεψαν και αυτά που έδωσαν στις εταιρίες που αναλάμβαναν δημόσια εργα οι οποίες με την σειρά τους εδιναν και “δωράκια” τοτε το νούμερο το ξεπρνάμε.

 5. heliotypon Says:

  >Anonymous: Φαίνεται ότι προσλαμβάνουν καινούριους που να ξέρουν από υπολογιστές, μια και οι παλαιοί μάλλον δεν μπορούν να μάθουν το νέο εργαλείο… 🙂

  >Θεία Λένα: Μήπως τους νοιάζει αυτούς αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν λεφτά; Βλέπεις ότι τόσο ο Κωστάκης όσο κι ο Γιωργάκης κάνουν τις πάπιες τώρα… Κι ο Πάγκαλος συνέχεια πετάει μαλακίες, όποτε του δοθεί μικρόφωνο!

  >Ωκεανός: Σίγουρα. Αυτά είναι τα πιο πολλά. ‘Αλλωστε το είπε ο μέγας σοσιαλΗστής Α.Π.: Δωράκια μικρότερα των 500.000.000 δρχ, στον εαυτόν σου είναι αποδεκτά!

 6. ndemonicos Says:

  Βρε παιδιά, τζάμπα διαφωνείτε συμφωνούντες ή συμφωνείτε διαφωνούντες. Από την εποχή που το ζιβάγκο εισέβαλε στην ζωή του Ελλαδίτη, τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Διότι ζιβάγκο και παραγωγική εργασία είναι όπως λέμε καύσωνας με χιόνια.
  Οπότε, και αφού τεμπελχαν- και ρεμπελ- οποιήσαμε τους κάργα επιρρεπείς στο σταυροπόδι κατοίκους αυτού του τόπου, αποφασίσαμε –ο σιδερένιος και η παρέα του– να δώσουμε άεργη δουλειά στους πιστούς μας, ώστε να ‘χουνε να φαν οι άνθρωποι. Τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές. Ε, μετά… έχει η Ευρώπη, έχουν και οι αγορές… εκεί θα κωλώσουμε;
  Και πώς θα διευθετούσαμε αυτό το θέμα που η πολιτική μας μετέτρεψε σε πρόβλημα, άρα πώς θα λύναμε το πρόβλημα που προξένησε η καρεκλοκενταυρική διάθεσή μας, και το οποίον, βεβαίως, δεν υπήρχε πριν και ούτε κανείς φαντάστηκε ποτέ ότι θα προκληθή στα καλά του καθουμένου;
  Ένας και μόνον τρόπος υπήρχε: Μετατρέπεις τους μέχρις εκείνης της στιγμής ασχολούμενους με παραγωγικές εργασίες ανθρώπους σε δημοσίους υπαλλήλους, όπου και το διττό αποτέλεσμα:
  Πρώτον, δεν χρειάζεται πλέον τόσοι άνθρωποι να σκοτώνωνται ολημερίς στα χωράφια, τους μπαξέδες, τα εργοστάσια (τα οποία, εντελώς παρεμπιπτόντως, φροντίσαμε δια του διπλασιασμού μισθών και ασφαλιστικών εισφορών να κλείσουν) και σε άλλες βάρβαρες εργασίες, ενώ ταυτοχρόνως δώσαμε δουλειές με φούντες στα παντός είδους καφενεία – δεν περνάει εύκολα ο χρόνος του άεργου.
  Δεύτερον, θα παραμέναμε στην εξουσία με την δι’ αυτού του τρόπου εξαγορά της ψήφου των ασυνείδητων βρωμοσκυλοτεμπελχανάδων τάχατες Ελλήνων –ρε σεις, μήπως τελικά έχει δίκιο ο Φαλμεράιερ;–, οπότε πουθενά γάτα… η ζημιά θα πήγαινε στις επόμενες γενιές, ε; Ποιος χέστηκε όμως για τις επόμενες γενιές, ε;
  Διότι, ρε διαμαρτυρόμενε νέε, που τάχα δεν έχεις πλέον μέλλον στον τόπο σου, ποιος σε διαβεβαίωσε, ρε ξόανο, πως αυτός εδώ είναι ο τόπος σου; Γιατί δηλαδή τόπος σου να μην είναι η Αυστραλία, η Αμερική, η Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη… ακόμη-ακόμη και η Ασία και η Αφρική! Γιατί, ρε μπαγλαμά;! Ε; Οι κιτρινούτσικοι και οι μαυρούτσικοι είναι κατώτεροι από σένα, ρε κύμβαλο; Άει να χαθής, ρε!
  Και στο κάτω-κάτω αυτοί σε πάνε, ρε παιδί μου! Δεν βλέπεις πώς και πόσοι κουβαλήθηκαν εδώ, χωρίς να τους προσκαλέσης, περνώντας από τις ορθάνοιχτες πόρτες των συνόρων του καλοκαιρινού χαβουζοσινεμά όπου διαβιοίς;
  Άντε τράβα εκεί να ζήσης, χαμούρη νεολαίε, και άσε τα κλαψουρίσματα για το μέλλον, τις προοπτικές, λέει, που δεν σου προσφέρονται εδώ, στον τόπο σου. Και ποιος είσαι, ρε αχαμνέ, να σου προσφέρουμε, λέει, και προοπτικές; Μπας και είσαι Φινλανδός, Σουηδός, Γερμανός, έστω Γάλλος ή δεν ξέρω τι; Σκατά! Ένας ανεπρόκοπος, τεμπέλης, καφενόβιος (καφετεριόβιος πλέον) είσαι! Που λάθρα ζης σε βάρος των υπολοίπων «κουτόφραγκων».
  Τι παράγεις, ρε ψηφοφόρε ημών των αλητών και κλεπτών και ληστών και απατεώνων; Ραπανάκια; Από το Ισραήλ τα εισάγεις; Λεμόνια; Από Περού, Τουρκία και δεν ξέρω κι εγώ από πού αλλού. Οδοντογλυφίδες και σπίρτα; Από Ινδία και Κορέα. Τσιμπιδάκια; Από Κίνα. Τι παράγεις λοιπόν; Θα σου πω εγώ, άχρηστε λαθρεπιβάτη του τάχα πολιτισμένου κόσμου:
  Ελλείμματα παράγεις!
  Και κλαψουρίζεις που τα κτήνη οι Ευρωπαίοι –οι μαλάκες κουτόφραγκοι για σένα τον πονηρό μέχρι χτες (το «μέχρι χτες» βάλ’ το να πηγαίνη όπου θέλεις)– δεν σε βοηθούν άλλο πια, και έκλεισαν την κάνουλα των δανεικών, ώστε να μπορέσης να συνεχίσης να ζης με δανεικά, όπως δηλαδή συνέβαινε μέχρι προχτές. Τώρα σου φταίν αυτοί, χτες σου φταίγαν άλλοι, αύριο ποιος ξέρει ποιοι θα σου φταίνε – διότι ένα είναι το σίγουρο: ΕΣΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΦΤΑΙΞΕΣ, ΑΛΛΟΙ ΕΦΤΑΙΞΑΝ ΚΑΙ ΕΦΤΑΙΓΑΝ ΠΑΝΤΑ… εσύ να φταις; αν είναι δυνατόν! Εσύ, ο απόγονος των δημιουργών του μεγίστου πολιτισμού που είδέ ποτε ο κόσμος!
  Άει χάσου, ρε, που είσαι εσύ απόγονος του Αναξαγόρα, του Δημόκριτου, του Επίκουρου, ακόμη του Πλάτωνα, του Σωκράτη… Ξέρεις τίνος απόγονος είσαι, θλιβερό απομεινάρι των ιερών ναμάτων; Του Μ. Κωσταντίνου, του Ιουστινιανού, του Θεοδοσίου (μεγάλου και μικρού), του Αρκαδίου, του Χρυσοστόμου, του Καισαρείας, του Ναζιανζηνού, του Κυρίλλου Αλεξανδρείας και όλων αυτών των δολοφόνων του πνεύματος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παρέα με Αβραάμ, και Μωυσή, και Δαυίδ, και Σολομώντα, και Ηλιού, και Ιερεμία και βάλτε να πάνε, πήγανε..
  Και τώρα ψάχνεις για αξιοπρέπεια! Ποια, ρε ρεντίκολο του πλαμήτη; Αυτή που εξαργύρωσες για μια θέση στο δημόσιο – δική σου, του παιδιού σου, του εγγονιού σου ή του συγγενή σου; Τελείωσε, ρε σύ! Δεν πουλάει το μαγαζί! Έκλεισε ένεκα ελλείψεως εμπορεύματος! Αξιοπρεπείας that is! Κούλαρε τώρα, ασχολήσου με τα γκρεκάνικα και την μπασταρδοπαιδεία που το Ελληνικό Κράτος(;;;!!!) σου προσφέρει και συ αδιαμαρτύρητα καταπίνεις σαν και να ‘ναι χαπάκια «έκσταση», και άσ’ εμάς να κάνουμε την δουλειά μας, αυτήν που τόσο καιρό κάναμε, τίποτα δηλαδή, και συ γούσταρες και δεν έβγαζες «κιχ»! Και γι’ αυτό, τώρα που σε ρίξαμε στον κουβά, λαμόγιο, την έχεις κάνει κατσίκα και δεν βγάζεις άχνα!
  Ή φαντάζεται κανείς πως έτσι και ήσουνα πολίτης, παναπή υπεύθυνο και με αυτοσεβασμό και γνώση άτομο, θα καθόσουνα με σταυρωμένα χέρια τώρα που το αγγούρι στον λιπασμένο από σένα τον ίδιο πρωκτό σου κοντεύει να φτάση στις αμυγδαλές σου; Ζωντανούς θα μας είχες φάει, κόπρε! Στην σούβλα θα μας είχαν περάσει οι πάνω από ένα εκατομμύριο «αγανακτισμένοι»(!!!) του Συντάγματος, εάν είχαν καθαρή την συνείδησή τους.
  Συνείδησή τους;;; Τι είπα ο ελεεινόβιος;! Άκου συνείδηδη! Συνείδηση και Ελλαδίτης είναι όπως λέμε βενζόλιο και φλόγα: Μόλις έρθουν σε οιονεί επαφή –παναπή ακόμα και με την μυρουδιά– η έκρηξη θα κουφάνη οιονδήποτε ζώντα οργανισμό σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων! Τόσο εκρηξιογόνα πράγματα είναι Ελλαδίτης και συνείδηση.
  Γνωρίζω πως κάποιοι θα τσινίσουν, άλλοι θα θυμώσουν, άλλοι θα αγανακτήσουν και κάποιοι πολύ θα ήθελαν να με πιάσουν στα χέρια τους και να μου δείξουν τι εστί βερύκοκκο. Ποσώς με ενδιαφέρει – η αλήθεια δεν είναι γούστο ούτε εξαρτάται από το ποιος είσαι ή νομίζεις ότι είσαι, από πού έρχεσαι ή νομίζεις ότι έρχεσαι, ποια διαδρομή έχεις ή νομίζεις ότι έχεις διαγράψει. Η αλήθεια είναι εκεί για όποιον τολμά να την αντικρύση χωρίς μάσκες, παρωπίδες ή γυαλιά ηλίου.
  Όποιος λοιπόν νομίζει ότι μπορεί να αντέξη σε μια συζήτηση επί του θέματος «Ελλαδίτης και συνείδησις», δεν έχει παρά να υποβάλη το αίτημα. Είμαι βέβαιος ότι θα έχη φροντίση για τον αναγκαίο εξοπλισμό.
  Θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο, αλλά ο χώρος που μας φιλοξενεί δεν είναι ανεξάντλητος – ούτε και η υπομονή του καθενός. Κι έχω ήδη εκνευριστεί.

  ΥΓ. Διάβασα πρώτο σχόλιο του περιεργοκουρεμένου τύπου Jonh Ioanni Divramis(;;;) και τρέχω στο Ληξιαρχείο για ένα domain name! Τρέξε κι εσύ, Ηλιότυπον, διότι πού πας χωρίς τέτοιο, ρε δικέ μου;

  • heliotypon Says:

   Εξαιρετικά και γλαφυρά τα γράφεις, αδελφέ, και δεν θα μπορούσα να προσθέσω ούτε ένα γράμμα. ‘Εχω βαρεθεί να τα λέω και να τα γράφω, αλλά ο πολύς κόσμος παρασύρεται και νομίζει ότι η Μέρκελ είναι η “Bitch of Buchenwald” και θέλει να μας εξοντώσει στους φούρνους!

   Ο Κος John Ioanni Divramis μάλλον κάτι προσπαθεί να πουλήσει, αλλά δεν κατάλαβα τι. Υποθέτω έχει να κάνει με αγορά/κατοχύρωση διαδικτυακών διευθύνσεων ή κάτι τέτοιο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: