Εξουσία (Επανάληψη)…


AuthorityΠριν χρόνια είχα αναρτήσει αυτό το κείμενο, αλλά τώρα έχω νέους επισκέπτες που μάλλον δεν το είχαν διαβάσει τότε. ‘Οχι ότι λέω τίποτε φιλοσοφίες, αλλά οι σκέψεις αυτές είναι πάλι επίκαιρες, νομίζω, με την πρόσφατα δηλωμένη πρόθεση του Συριζα να ρίξει την κυβέρνηση και να προκαλέσει εκλογές. Κι αυτό χωρίς να έχει κανένα πρόγραμμα, ούτε ιδέα για το τι θα κάνει αν πάρει τη εξουσία (το δείχνει η τρομερή αμηχανία των στελεχών του όταν τους ρωτούν τι θα κάνουν αν γίνουν κυβέρνηση). Απλώς θέλει να πάρει την εξουσία, έτσι, για να την πάρει! ‘Αλλωστε είναι παράδσοση, στην Ελληνική πολιτική σκηνή, η αντιπολίτευση να ζητά εκλογές την …επομένη των εκλογών!

Ετυμολογικά: Επό το “Εκ(ξ)” και “ειμί”. Εξ+ων-ούσα=Εξ+ουσία. Σχετ. Εξ-εστί (=εξέχει). Και επειδή εξέχει εξουσιάζει, κυβερνά. Ανεξάρτητα από το από που αντλεί την εξουσία.

Ο εξουσιάζων έχει καθήκον να διευθύνει μιά λειτουργία. Στις οργανωμένες κοινωνίες που απαιτείται συντονισμός και διαχείριση (Ελληνικά: management) θεωρείται (δεν λέω «είναι») απαραίτητη η ύπαρξη, συντονιστή, διαχειριστή, κουμανταδώρου.  Ουσιαστικά ,ο ασκών εξουσία υπηρετεί τα άλλα μέλη της ομάδας, μια και είναι αναγκασμένος να διαθέτει χρόνο και ενέργεια για να διαχειριστεί τα ζωτικά θέματα που απασχολούν την ομάδα και έχει και την ευθύνη της σωστής διαχείρισης, εφ’ όσον θέλει να είναι αποτελεσματικός και ευεργετικός. Το ατομικό συμφέρον του εξουσιάζοντος τοποθετείται σε δεύτερη μοίρα και η υπηρεσία της εξουσίας είναι προσφορά στην ομάδα. Σε ομάδες που διέπονται από δημοκρατικό πνεύμα ο εξουσιάζων εκλέγεται από τα μέλη, στη βάση της ικανότητας να υπηρετήσει την ομάδα, καθώς και της ηθικής του υπόστασης.

Κανονικά θα έπρεπε η υπηρεσία της εξουσίας να θεωρείται αγγαρεία, θητεία σαν τη στρατιωτική. Ικανοποίηση θα έπρεπε να αντλεί ο επιλεγόμενος να εξουσιάσει, μόνο από τα θετικά αποτελέσματα της θητείας του και το καλό που κάνει στην ομάδα του.

‘Ελα, όμως, που ανέκαθεν η εξουσία αποτελούσε εξαιρετικά επιθυμητή κατάσταση σε όλον τον πλανήτη, σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις ομάδες! (εξαίρεση, ίσως, αποτελεί η «εξουσία» του διαχειριστή πολυκατοικίας που όλοι θέλουν να αποφύγουν!). Οι περισσότεροι (όχι όλοι) άνθρωποι ηδονίζονται με τη σκέψη της δυνατότητάς τους να εξουσιάζουν τα άλλα μέλη της ομάδας και αυτοί που νομίζουν ότι έχουν τα προσόντα (ή τις δυνατότητες) επιδιώκουν, με κάθε δυνατό τρόπο, την αναρρίχησή τους σε θέσεις εξουσίας.

Φαίνεται ότι η δυνατότητα του εξουσιάζειν, δηλαδή του να κατευθύνεις τις πράξεις και (συχνά) τις σκέψεις των ανθρώπων είναι ένα ισχυρό ψυχολογικό κίνητρο για την επιδίωξη. Η αίσθηση του εξουσιάζειν την ομάδα πρέπει να δημιουργεί μεγάλη ψυχική ευφορία στους φορείς της εξουσίας. Πρέπει να προκαλεί, ίσως, έκκριση ορμονών που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ευτυχείς με αυτήν την κατάσταση, αλλιώς δεν εξηγείται αυτό το μανιώδες κυνήγι της εξουσίας από τόσους ανθρώπους. Και η αναφορά δεν περιορίζεται στα κόμματα ή τους δημοτικούς συνδυασμούς. Κάθε υπαλληλάκος μετατρέπεται σε εξουσιαστή αν κάτω από τα παπούτσια του τοποθετήσεις ένα …τσιγαρόχαρτο! Εξουσιάζει όλους αυτούς που δεν έχουν τσιγαρόχαρτο. Κάθε ένας που κρατά μιά σφραγίδα το ίδιο, γιατί έχει την εξουσία να την κοπανήσει στο χαρτί σου ή όχι!

Φυσικά το πράγμα δεν σταματά στο ψυχολογικό. Εκατομμύρια εξουσιαστές σ’ όλον τον κόσμο κερδίζουν υλικά οφέλη από το παιχνίδι εξουσίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι στις εκλογές μιλούν για «νίκη» και για «κέρδος». Τι κερδίζετε βρε κερατάδες; Κερδίζετε  τις εκλογές, δηλαδή αναλαμβάνετε να εκτελέσετε μιά μεγάλη αγγαρεία με χιλιάδες πονοκέφαλους και σκοτούρες. Αλλά δεν είναι έτσι. Εκτός από  το ψυχολογικό όφελος, κερδίζετε και υλικά Και συνήθως κερδίζετε χρήμα! Αυτό είναι που αναζητάτε ρε, Γι αυτό ξεσκίζεστε στα ψέματα και στο γλείψιμο του «κυρίαρχου λαού».

Advertisements

3 Responses to “Εξουσία (Επανάληψη)…”

 1. Dim.Theo Says:

  […] Παρά το ότι η εξουσία προσφέρει και χρήματα και δόξα, οί αγαθοί δεν την επιθυμούν και δεν την επιδιώκουν. Γιατί δεν θέλουν να τους αποκαλούν ´μισθοδοτούμενους´, επειδή θα δέχονται κάποια νόμιμη και φανερή αποζημίωση, ούτε φυσικά θα δεχόντουσαν να ‘τα πιάνουν´ στα κρυφά και να είναι κλέφτες. Ούτε πάλι τους αρέσουν οι τιμές. Δεν έχουν τέτοιες φιλοδοξίες. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει κάποιου
  είδους πίεση προς αυτούς και κάποια τιμωρία γιά να δεχθούν να κυβερνήσουν. Και μάλιστα έτσι, ώστε να είναι ντροπή να κυνηγάς εσύ την εξουσία και να μην σε αναγκάζουν να την αναλάβεις. Μιά τέτοια τιμωρία είναι η εξής: να σε κυβερνάει ένας χειρότερός σου, αφού δεν θέλεις να κυβερνάς εσυ! Αυτός είναι ο κύριος λόγος που κάποιες φορές οι άξιοι και αγαθοί δέχονται να κυβερνήσουν. Επειδή είναι ανάγκη και επειδή δεν υπάρχει κανείς που να μπορούσε να κάνει τη δουλειά (να διοικήσει την πόλη) καλύτερα. Και όχι επειδή προσβλέπουν σε κάποιο όφελος και καλοπέραση γιά την πάρτη τους! Δηλαδή, αν υπήρχε μια πολιτεία που να λειτουργούσε σωστά, τότε γιά τους αγαθούς το πιό επιθυμητό και “περιμάχητον άν είναι τό μή άρχειν”!… Από τη φύση του ο “αληθινός άρχων ού τώ αυτώ συμφέρον σκοπείσθαι αλλά τό τώ αρχομένω”. Δηλ. Γιά τους αγαθούς, η πιό επιθυμητή κατάσταση είναι το να μην εξουσιάζουν και το να μην κοιτάνε το δικό τους συμφέρον αλλά των συμπολιτών τους…

  από την Πολιτεία του Πλάτωνος

 2. menia Says:

  πολύ σωστά τα λες, αγαπητέ heliotypon και θα συμφωνήσω με όλα…
  δεν ήξερα για την ετυμολογία της λέξης…πολύ ενδιαφέρον…ίσως μου φανεί χρήσιμη, μιας και φέτος δίνω πανελλαδικές! ο Θεός μαζί μας!!! (εντάξει…θα διαβάσουμε κιόλας, δεν τα περιμένουμε όλα από τον Μεγαλοδύναμο! :p)
  τα φιλιά μου!

 3. Ψονθομφανήχ Says:

  Ίσως η άσκηση της εξουσίας να πρόσφερει τόση ικανοποίηση όση και 100 οργασμοί στη σειρά!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: