Πάλι ο Ν. Δήμου: Διαφωτισμός


Dimou

Το έχω κάνει πολλές φορές: “Κλεψιές” από τα κείμενα του Νίκου Δήμου, αλλά δεν αντέχω στο πειρασμό. Αυτός ο άνθρωπος λες και είναι στο μυαλό μου.’Ισως και να είναι σε κάποιο βαθμό, αφού έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία του και είμαι και τακτικός αναγνώστης των άρθρων του. (Δεν λέω “φανατικός” γιατί δεν έχω καλή σχέση με τις φανατίλες, οποιουδήποτε είδους). Δημοσιευμένο στις σελίδες του Lifo

Διαφωτισμός

Ονειρεύομαι μία χώρα ελεύθερη – χωρίς δογματισμούς και καταναγκασμούς. Όχι – δεν αναφέρομαι στην τρόικα – για τους εσωτερικούς μας καταναγκασμούς μιλώ).

Μία χώρα όπου τα σχολεία και η Βουλή δεν θα αρχίζουν υποχρεωτικά με αγιασμό. Μία χώρα όπου οι υπουργοί δεν θα ορκίζονται υποχρεωτικά στο Ευαγγέλιο. Όπου τα θρησκευτικά δεν θα είναι το ΜΟΝΟ μάθημα που διδάσκεται όλα τα σχολικά χρόνια .

Μία χώρα όπου το Σύνταγμα θα αρχίζει με την φράση: «Στο όνομα του Λαού» και όχι όπως τώρα: «Στο όνομα της Αγίας, Ομοούσιας και Αδιαιρέτου Τριάδος».

Ζήλεψα τους Γάλλους. Η κυβέρνησή τους κυκλοφόρησε μία «Χάρτα Κοσμικότητας» που τοιχοκολλήθηκε σε όλα τα σχολεία και αποτελεί οδηγό για την σκέψη και την συμπεριφορά μαθητών και καθηγητών.

Εμείς ούτε την λέξη δεν ξέρουμε. Έτσι και πεις «κοσμικότητα» θα νομίζουν πως μιλάς για κοσμικούς, για τα celebrities της Espresso.

Κοσμικό είναι το μη θρησκευτικό (laïc – λαϊκό το λένε οι Γάλλοι). Κοσμικότητα είναι η ελευθερία από κάθε θρησκευτική και δογματική προσκόλληση. Γράφει η Χάρτα: «Ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους εγγυάται για όλους την ελευθερία της συνείδησης. [] Επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση των πεποιθήσεών του με προϋπόθεση τον σεβασμό των πεποιθήσεων του άλλου».

Οι καθηγητές όχι μόνο δεν επιτρέπεται να επηρεάζουν και να προσηλυτίζουν, αλλά αντίθετα πρέπει να τηρούν αυστηρή ουδετερότητα και έχουν την υποχρέωση «να μεταφέρουν στους μαθητές την έννοια και την αξία της κοσμικότητας και να διαφωτίζουν τους γονείς για την Χάρτα».

Φυσικά μάθημα θρησκευτικής κατήχησης, σαν το δικό μας, δεν υπάρχει στην Γαλλία. Ούτε διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός τον μητροπολίτη – από το επίσημο βήμα της ΔΕΘ – ότι θα τηρήσουμε κατά γράμμα την θρησκευτική μας παράδοση.

Και να πεις ότι οι Γάλλοι δεν έχουν θρησκευτικό δόγμα; Το πιο αυστηρό και πιο πλούσιο σε τελετές, διαδικασίες, εορτές και αγίους. Μπροστά στον Καθολικισμό η Ορθοδοξία μοιάζει ασκητική.

Όμως κανένας επίσκοπος ή καρδινάλιος δεν διαμαρτυρήθηκε για την «Χάρτα της Κοσμικότητας». Σκέπτεστε τι θα γινόταν εδώ; Κάτι ψέλλισε η συνήθης ύποπτη Μαρία Ρεπούση για τα θρησκευτικά στο Λύκειο και πέσανε να την φάνε. (Έχει μείνει μόνη να υπερασπίζεται τις αξίες του Διαφωτισμού στην Ελλάδα).

Ονειρεύομαι μία χώρα στην οποία θα ήταν πραγματικότητα η φράση του 4ου άρθρου της Χάρτας: «η κοσμικότητα συμφιλιώνει την ελευθερία του καθενός με την ισότητα και την αδελφοσύνη όλων, με έγνοια για το γενικό συμφέρον».

Advertisements

8 Responses to “Πάλι ο Ν. Δήμου: Διαφωτισμός”

 1. menia Says:

  εξαιρετικό το κείμενο και το μήνυμα του…έχω σιχαθεί αυτές τις ηλίθιες τελετές ορκωμοσίας (λες και το γεγονός ότι ορκίστηκαν τους αποτρέπει από το να κάνουν όλα αυτά που κάνουν! στα αρχί*** τους!) και τους αγιασμούς και τα ευχέλαια! το να πιστεύεις ή να μην πιστεύεις στον Θεό είναι δικαίωμα του καθενός και οι πεποιθήσεις δεν ενοχλούν κανένα αλλά το να “αναγκάζεις” ολόκληρο τον πληθυσμό ενός κράτους να παίρνει μέρος σε τέτοιες τελετές είναι πλέον αδιανόητο…στα σχολικά βιβλία γίνονται συχνά αναφορές για μουσουλμανικές “θεοκρατικές” χώρες, αλλά εμείς πάμε πίσω?
  τα χαιρετίσματα μου!

  • heliotypon Says:

   Θεοκρατική χώρα είμαστε κι μείς. Δεν το έχεις καταλάβει; Μαύρο μεσαίωνα ζούμε, από πολλές απόψεις. Χρειαζόμαστε περίπου 1000 χρόνια για να γίνουμε ευρωπαίοι. (Τώρα ίσως είμαστε απλώς “ευρωπέη”).

 2. giorgos Says:

  Αλλα όνειρευόμαστε έμείς καί άλλα “όνειρεύονταν” οί Αγγλοι! οί δημιουργοί αύτού τού “κράτους” .
  Υπάρχει ένα βιβλίο μέ τίτλο “Οί Ελληνες τής σήμερον” τού Αμερικανού διπλωμάτη Τσ.Τάκερμαν , πού διετέλεσε πρεσβευτής στήν Αθήνα τό 1867 καί 1874 . Αντιγράφω : “Αν ήταν είλικρινείς οί Αγγλοι θά έλεγαν:Δέν θέλουμε στήν Ανατολή λαό προοδευτικό ,πού νά άκολουθεί δική του πορεία άποτινάσοντας τήν δική μας κηδεμονία . Θέλουμε λαό άποχαυνωμένο καί έξωτικό , μέ βάρβαρα έθιμα , θέλωμε νά άγοράζει τά προιόντα τού Μπίρμιγχαμ καί τού Μάντσεστερ πού δέν άπορροφήθηκαν άπό άλλες άγορές μέ όρους καί τιμές πού θά όρίζουμε έμείς . (σημ. δική μου .γι’ αύτό στήν έθνικοθρησκευτική γιορτή τού Ευαγγελισμού έχει καθιερωθεί νά τρώμε μπακαλιάρο παστό ) .

  • heliotypon Says:

   Αν δεν θέλει ένας λαός να γίνει τέτοιος που περιγράφει ο Τάκερμαν δεν γίνεται. Εμείς απλώς είμαστε μερικές εκατοντάδες χρόνια πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Και φυσικό είναι όταν κάποιοι νοιώθουν ότι ένας λαός είναι καθυστερημένος, να τον εκμεταλλεύονται. ‘Οπως έκαναν και με τους Αφρικάνους…

 3. koulpa Says:

  γνώρισα το δήμου μέσα από τους 4τροχούς πριν πάνω από 30 χρόνια.. και μετά στο ram και νομίζω ότι έχω διαβάσει όλα του τα βιβλία.. κάποια ακρετές φορές.. γενικά εξέφραζε αυτά που κι εγώ σκεφτόμουν τότε.. σχεδόν αυτολεξεί.. κι εγώ θα ήθελα.. αλλά δε το βλέπω.. με διατάξεις και νομοθεσίες δε γίνεται.. ίσως με σαφή καθορισμό των στόχων της παιδείας.. αλλά και πάλι.. ο στόχος της παιδείας μας νομίζω ότι είναι σαφής.. η δημιουργία οπαδών χωρίς κρίση.. ούτε να ονειρευτώ δε μπορώ.. 🙂 🙂
  καλημέρα καλή εβδομάδα 🙂 🙂

  • heliotypon Says:

   Του έχω μεγάλη εκτίμηση. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά απ’ αυτά που γράφει. Η παιδεία κλάθε λαού είναι αντίστοιχη του επιπέδου του. Και το δικό μας το επίπεδο βρίσκεται γύρω στό το μηδέν, τουλάχιστο σε σύγκριση με τους βορειοευρωπαίους!

 4. Astero Says:

  Αν και γενικώς δεν τον εκτιμώ τον Δήμου για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος, μ’ αυτό του το κείμενο συμφωνώ απόλυτα. Μένω δίπλα σε σχολείο τώρα που επέστρεψα Ελλάδα και το πρωινό που άνοιξαν τα σχολεία ξύπνησα ακούγοντας μια μικρούλα να ψελίζει στα μεγάφωνα το Πάτερ Ημών. Και ανατρίχιασα που μπήκε το πατρίς, θρησκεία, οικογένεια στο σπίτι μου απρόσκλητο. Ντροπή.

  • heliotypon Says:

   Δεν ξέρω τι σε κάνει να μην εκτιμάς τον Δήμου (θα ήθελα να το μάθω), αλλά η λογική του είναι ατράνταχτη. Λες για το κοριτσάκι με την προσευχή. Τα δικά σου τα ξέχασες στο σχολείο; ‘Ε, δεν άλλαξε τίποτα!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: