Η Ευρώπη φτωχαίνει…


PovertyΚαι καλά εμείς, στην Ελλάδα, χωρίς παραγωγή, χωρίς εξαγωγές, περιμένουμε από τον τουρισμό και τη ναυτιλία (τώρα και τη μετανάστευση) να κάνουν να εισρεύσει κάποιο χρήμα από απ’ έξω, ενώ εισάγουμε ακόμα και ραπανάκια για την όρεξη (πού να την βρούμε αλλιώς;) από το Ισραήλ! Αλλά οι Ευρωπαίοι γιατί φτωχαίνουν; Γιατί η Γαλλία και το Βέλγιο έχασαν ήδη ένα από τα τρία “Α” τους; Γιατί υπάρχει αυξανόμενη ανεργία στις άλλες “ισχυρές” οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες, και μεγάλο πλήθος ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, παρά τη διατήρηση των τριών “Α” τους; Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να το καταλάβουμε. Κι αν αυτό δεν είναι σχέδιο κάποιων ισχυρών, τότε είναι σίγουρα ηλιθιότητα των μεγάλων και κυρίως των γραφειοκρατών των Βρυξελλών.

Το έχω γράψει κι άλλη φορά και φαίνεται να επαληθεύουν οι προβλέψεις μου, παρά το ότι δεν έχω καμία σχέση με την οικονομική επιστήμη. Δεχτήκαμε, (ως Ευρώπη) να σταματήσουμε να παράγουμε σχεδόν τα πάντα και να τα προμηθευόμαστε από τις εξωτικές χώρες (κυρίως Κίνα), γιατί βρήκαμε ότι πουλούν πάμφθηνα! Και πολλά ευρωπαϊκά εργοστάσια μεταφέρθηκαν εκεί, για να έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής και να ανταγωνιστούν τις ίδιες τους τις χώρες.

Σήμερα σχεδόν τίποτα μέσα σ’ ένα ευρωπαϊκό μαγαζί δεν έχει παραχθεί στην Ευρώπη. Ηλεκτρονικά, έπιπλα, ρούχα, εργαλεία, ηλεκτρικά είδη, τρόφιμα και γενικά κάθε τι που χρειαζόμαστε στην καθημερινή ζωή έρχεται από την Κίνα, την Ινδία, τη Μαλαισία, την Κορέα, το Χονγκ Κονγκ κ.α. Αναρωτιέμαι πού θα βρουν δουλειά οι ευρωπαίοι και πώς θα εισπράξουν φόρους τα κράτη από τα εισοδήματα των πολιτών, όταν αποκτούν τόσους πολλούς ανέργους και πληρώνουν και επιδόματα ανεργίας και περθάλπουν χωρίς να εισπράττουν ούτε ασφαλιστικές εισφορές;

Και βέβαια πολλοί κινέζοι βοηθήθηκαν και αρκετοί έκαναν και τρανταχτές περιουσίες, αλλά το γενικό επίπεδο του κινέζικου λαού παραμένει πολύ χαμηλό, με ευρωπαϊκά κριτήρια. ‘Ετσι η φτώχεια των κινέζων μεταφέρεται, αργά, αλλά σταθερά, στην Ευρώπη. Κι όταν η Ευρώπη θα σταματήσει να καταναλώνει λόγω φτώχειας, τότε και οι κινέζοι θα σταματήσουν να πουλάνε και θα πέσει κι εκεί ανεργία! Κάνουμε δηλαδή ό,τι χρειάζεται για να σκορπιστεί η ανεργία και η φτώχεια σε όλον τον κόσμο. Γιατί η οικονομία είναι βασισμένη στην ψυχολογία. Κι όταν τα εργοστάσια κλείσουν δεν ξανανοίγουν εύκολα. Και ο πλούτος στο εργοστάσιο και στο χωράφι παράγεται!

Πριν τη λεγόμενη “παγκοσμιοποίηση” υπήρχαν, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες,  υψηλοί δασμοί στις εισααγωγές προϊόντων, που προστάτευαν την εγχώρια παραγωγή από φθηνά εισαγόμενα. Με το άνοιγμα των αγορών, δασμοί υπάρχουν ακόμη μεν, αλλά είναι τόσο χαμηλοί (~5%) που είναι σαν να μην υπάρχουν καθόλου. Τώρα ένα κινέζικο προϊόν που κοστίζει π.χ. €10 με τους δασμούς φτάνει τα €10,50, δηλαδή δεν αποθαρρύνει του καταναλωτές να το αγοράσουν, ειδικά όταν π.χ. το Ιταλικό αντίστοιχο κοστίζει €40,00.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η κρίση άρχισε από τον ευρωπαϊκό νότο, ενώ οι βόρειες χώρες αντέχουν (ακόμα).  Αντέχουν γιατί έχουν βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας που οι κινέζοι δεν έχουν καταφέρει να ανταγωνιστούν (ακόμη). Οι νότιες χώρες (εκτός από τη δική μας που δεν παράγει σχεδόν τίποτα) παράγουν σχετικά χαμηλής τεχνολογίας προϊόντα που οι κινέζοι μπορούν εύκολα να ανταγωνιστούν.  ‘Ομως η οικονομία είναι μιά αλυσίδα που δεν γνωρίζει πλέον σύνορα. Το ότι ο νότος δεν μπορεί πλέον να αγοράζει τόσα προϊόντα των βόρειων χωρών έχει αντίκτυπο στις βιομηχανίες αυτών των χωρών. Το ότι οι κάτοικοί τους προτιμούν κινέζικα λόγω κόστους κάνει τις βιομηχανίες τους να κλείνουν. Αλλά και οι υψηλής τεχνολογίας βιομηχανίες τους θα επηρρεαστούν από αυτήν την κρίση, αφού ο τελικός καταναλωτής πληρώνει (εμμέσως) ακόμη και για τα δικά τους προϊόντα. Απλώς αντέχουν περισσότερο χρόνο, αλλά και η δική τους η σειρά θα έρθει.

Να πώς μας προέκυψε η κρίση. Απλό είναι, αλλά αν το καταλαβαίνω εγώ ο άσχετος με οικονομία, τα τόσα φωτισμένα μυαλά διάσημων οικονομολόγων δεν το καταλαβαίνουν; Και τι κάνουν γι’ αυτό; ‘Οπως βλέπετε, για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών πέρα βρέχει. Δανεικά παίρνουν κι οι άλλες χώρες για να υποκαταστήσουν τα δημόσια έσοδα που δεν έχουν και κάποια στιγμή θα έρθει και η δική τους η σειρά, απλώς θα αργήσει περισσότερο!

Advertisements

3 Responses to “Η Ευρώπη φτωχαίνει…”

 1. kostas australia Says:

  Μα δεν ειναι -τεχνικα- δυνατον να συνεχισει η αποροφηση απο αγοραστες, νεων προιοντων παντος ειδους κ τυπου εφ οσον ολοι αλλος λιγοτερο κ αλλος περισσοτερο πηραν νεο αμαξι η τηλεοραση η κινητο..θα πρεπει να το ανανεωνουν καθε 2-3 μηνες για να καλυψουν την παραγωγη που ολο κ αυξανεται..
  Αυτο ισχυει για τα παντα κ ολες τις χωρες..=κορεσμος..

  • giorgos Says:

   Ναί κι΄γώ έτσι νομίζω , ή άνάπτυξη τών ανεπτυγμένων άγγιξε τά όριά της δέν ειναι δυνατόν νά αποροφηθούν ολα αυτά πού παράγονται από τούς ήδη ανεπτυγμένους .Αναγκαστικά ή έννοια “ανάπτυξη” στό μέλλον θά περιλαμβάνη καί όσους μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένοι ,κι’ αυτό νομίζω ότι εχει αρχίσει νά συμβαίνει .

 2. armenaki Says:

  Δυστυχώς όπως φαίνεται επβεβαιώνονται οι κασσάνδρες που υποστήριζαν ότι όλα γίνονται για να ισχυροποιούνται οι λίγοι κακοί.

  Κάποιο σχέδιο ακολουθούν Δεν νομίζω να γίνονται όλα αυτά εν αγνοία τους! Η Νέα τάξη πραγμάτων παίζει όλη την γη στα δάχτυλά της,έρχονται ακόμα χειρότερα για μας!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: