Γιατί ανήκουμε…


Parties & foot ballΤα περισσότερα ζώα (και μάλλον και τα φυτά, όπως φαίνεται) προτιμούν να ζουν σε ομάδες και να “ανήκουν” σε κάποια απ’ αυτές. Εξηγείται, βέβαια αυτό, γιατί στην ομάδα υπάρχει περισσότερη ασφάλεια και προστασία από τους εχθρούς και τις αντιξοότητες της (ούτως ή άλλως άγριας) φύσης. Ο Alfred Adler το διατύπωσε ξεκάθαρα ως ανάγκη του ανθρώπου (μεταξύ άλλων βασικών αναγκών). “Θέλουμε να ανήκουμε”. Τώρα, το πώς εκδηλώνεται αυτό διαφέρει από τον ένα άνθρωπο στον άλλον.

Οι κοινωνίες αποτελούν βασικές και αναγκαστικές ομάδες από τις οποίες πολύ λίγοι διάλεξαν (και άντεξαν) να αποχωρήσουν. Το συντριπτικό πλήθος όχι μόνο ζει μέσα σε κοινωνίες, αλλά επιζητεί και άλλες, ειδικότερες, ομάδες στις οποίες θέλει να ανήκει. Φαίνεται ότι η κοινωνική ομάδα, με την τόση αδιαφορία της για τα άτομα και την ευτυχία τους, δεν ικανοποιεί την ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει και αυτός αναζητά (όχι μόνο τώρα, αλλά από χιλάδες χρόνια) “ειδικότερες” ομάδες, οι οποίες να έχουν περισσότερη συνάφεια με τα δικά του χαρακτηριστικά και τον τρόπο ζωής του. Εκεί αισθάνεται πιο ασφαλής και αποδεκτός. ‘Ετσι, έχουμε ποικίλες ομάδες στις οποίες γινόμαστε “μέλη”.

Οι ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων αποτέλεσαν τις διάφορες “λέσχες” με όλες τις μορφές τους. Συχνά οι ομάδες αυτές μπορεί να είναι επιθετικές ή και εγκληματικές ακόμη, όμως μέσα σ’ αυτές, τα άτομα που επέλεξαν να είναι μέλη νοιώθουν κάποιο είδος ασφάλειας, συχνά χωρίς αυτό να δικαιολογείται, αφού μέσα σε εγκληματικές ομάδες μόνο ασφάλεια δεν υπάρχει.

Σήμερα στη χώρα μας, εκτός από τις διάφορες επαγγελματικές και ειδικών ενδιαφερόντων ομάδες, δύο έχουν ιδιαίτερη δραστηριότητα και τεράστιο αριθμό μελών που ανήκουν, επίσημα ή ανεπίσημα σ’ αυτές και μάλιστα με τέτοιον φανατισμό και πάθος, ώστε οι οπαδοί-μέλη να ταυτίζονται, ακόμη και λεκτικά, με αυτές: Οι πολιτικές και οι ποδοσφαιρικές. ‘Ισως η μόνη (ευρωπαϊκή;) χώρα στην οποία ο οπαδός εκφράζεται για τον χώρο του και τον εαυτόν του με τη λέξη “είμαι“.  “Είναι” Παναρκουδικός ή Πανμαϊμουδικός, όπως “είναι” πασόκ, Ν.Δ. ή Σύριζα κλπ. Τσακώνεται εύκολα για χάρη της ομάδας του ή του κόμματός του και ο φανατισμός του δεν έχει καμία λογική, όπως είναι φανερό. Γιατί να ανήκεις στην ποδοσφαιρική ομάδα ενός επιχειρηματία και να κόπτεσαι για τα συμφέροντά του, αφού δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά σου; Και γιατί να ταυτίζεσαι με ένα κόμμα που, συνήθως φροντίζει τα δικά του συμφέροντα και όχι τα δικά σου;

Κι όμως, στη χώρα που γέννησε τη λογική, ο φανατισμός και η ανάγκη να ανήκεις κάπου, έστω και σε παράλογες μορφές ομάδων (π.χ. τι, άραγε, σκοπό έχουν τα γκολ και τι επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή;) γέννησε τον φανατισμό για ομάδες και κόμματα. Αντί να ερευνήσουν κάθε φορά τι θα ψηφίσουν, πάμπολλοι ‘Ελληνες “ανήκουν” τυφλά σε κόμματα, παρά το ό,τι κακό αυτά μπορεί να κάνουν στη χώρα, ό,τι και να λένε οι εκπρόσωποί τους για να διεγείρουν το θυμικό των ψηφοφόρων!

Συναίσθημα στο ποδόσφαιρο, συναίσθημα και στην πολιτική.  Δύο χώροι που προσφέρονται για συναισθηματική εκτόνωση και πολλή υστερία, συνδυασμένη με την ανάγκη του “ανήκειν”.  Αγαπάμε ομάδες και κόμματα (με τον ίδιο περίπου τρόπο) έτσι, για να νοιώσουμε ότι με κάποιους άλλους έχουμε κάτι κοινό, με κάποιους ενώνουμε την, έστω άναρθρη, κραυγή του οπαδού. Σε άλλες περιοχές, ιδίως μουσουλμανικής κουλτούρας, ο φανατισμός και η υστερία λειτουργούν κυρίως στον θρησκευτικό χώρο.

‘Οσο απομακρυνόμαστε από τον τρίτο κόσμο (όπου ανήκει και η Ελλάδα) η συναισθηματική, τέτοιου είδους, λειτουργία αμβλύνεται και η λογική παίρνει τη θέση της. Δυστυχώς έχουμε πολλά χρόνια παρακμής να διανύσουμε μέχρι να επιστρέψουμε στη λογική που γεννήθηκε μεν στον τόπο μας, αλλά την έχουμε στείλει σε εξορία διαρκείας!

Advertisements

Tags: , , , , , , , , ,

11 Responses to “Γιατί ανήκουμε…”

 1. kostas australia Says:

  Δεν ανηκω ουτε ποτε ανηκα ουτε θελω να — ενταχθω– σε οτιδηποτε….με το ζορι ανηκω στον εαυτο μου !!! μοναχικος λυκος μια ζωη..και ωραια ειναι!!!.. ουτε ομαδα ουτε κομμα!! τελεια και – !!!

  • heliotypon Says:

   Συμφωνώ με αυτήν την νοοτροπία και την έχω υιοθετήσει κι εγώ. ‘Οπως ξέρεις είμαι κι εγώ μοναχικός λύκος, χωρίς να ανήκω πουθενά. ‘Ισως στους ανθρώπους που αγαπώ και τέλος…

 2. Anonymous Says:

  συναισθηματική εκτόνωση, συνδυασμένη με την ανάγκη του “ανήκειν”! ακριβώς αυτό είναι, το έθεσες πολύ ωραία! το θέμα είναι να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου πρώτα, για να μην χρειάζεσαι την εκτόνωση…και οι περισσότεροι δεν τα έχουν καλά με τον εαυτό τους…και φυσικά, να λειτουργείς με τη λογική…αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

  • heliotypon Says:

   Το γιατί χρειάζεται κάποιος εκτόνωση δεν είναι απλό θέμα ούτε αναλύεται σε δυό γραμμές. Οι ειδικοί έχουν γράψει τόμους για αυτά τα φαινόμενα. Το να τα έχεις καλά με τον εαυτόν σου είναι ολόκληρη επιστήμη και για τον καθένα επιτυγχάνεται με διαφορετικό τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι τα διάφορα κοινωνικά στερεότυπα (Ελληνικά:”κλισέ” ) βοηθούν στην διάσταση με τον εαυτόν μας, αλλά από την άλλη μεριά, μήπως έχουν κάποια χρησιμότητα κι αυτά; Αυτή η πολυπόθητη ισορροπία πού είναι;

 3. ria Says:

  θα συμφωνήσω μαζί σου σχεδον σε όλα. εκτός από το ότι είμαστε το μοναδικό είδος στην ευρώπη. στην αγγλία σφάζονται για τις ομάδες τους. στην ολλανδία επίσης. άσε γιατί όλα τα στραβά παίρνουμε απ’ έξω. ένα καλό δεν υιοθετήσαμε!
  φιλιά!

  • heliotypon Says:

   Δεν αμφιβάλλω ότι και αλλού υπάρχουν …ανώμαλοι. Το ανησυχητικό είναι ότι εδώ έχουν μαζευτεί εξαιρετικά πολλοί!

 4. Αστέρω Says:

  Εγώ πάντως κάνω τούμπες για να βρω κάπου να ανήκω αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχω καταφέρω, εξ’ ου και βολοδέρνω ανά την υφήλιο. Να ανήκεις δεν είναι να κακό, να ασπάζεσαι δόγματα και να ακολουθείς τυφλά είναι εγκληματικό. Συμφωνώ με όσα είπες δηλαδής. (Καλά τα λέω? Γιατί έχω πιει και κάτι μπύρες παραπάνω :))) Τα φιλιά μου!

  • heliotypon Says:

   Πώς δεν ανήκεις; Κάπου θα ανήκεις κι εσύ, αλλά δεν το ξέρεις. Στην άγρια φυλή των ….Λιλιπούα π.χ. Αυτοί ήταν περιπετειώδεις και τελικά ίδρυσαν τη Λιπούπολη. ‘Εψαχναν σε διάφορες χώρες να βρουν την ταυτότητά τους και τελικά την βρήκαν. Με δήμαρχο τον Χαρχούδα, με δάσκαλο τον Δρ. Δρακατόρ, με όλα τους τα σέ και τα μέα… 🙂

 5. Άιναφετς Says:

  Με πολύ επιμέλεια η κοινωνία και βασικά η θρησκεία αιώνες τώρα, “φρόντισε” να δημιουργήσει στον άνθρωπο την ανάγκη του “ανήκειν” και αυτό για να τον ελέγχει και για να τον χειρίζεται…ξεκινώντας απ΄ το βασικό, την οικογένεια- σύζυγο…έτσι ρίζωσε μέσα μας η ιδιοκτησία- εξάρτηση, δλδ τα “μου”, ο άνδρας μου, το παιδί μου, η χώρα μου, το κόμμα μου, η ομάδα μου κλπ κλπ που τόσο σωστά αναφέρεις!
  Θα γινόντουσαν πόλεμοι αν το “ανήκειν” δεν είχε ριζώσει μέσα μας; 😉
  Δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνει ελευθερία… ελευθερία σημαίνει να μην έχεις ΜΟΥ!
  ΑΦιλιά! (Α=Αληθινά)

  • heliotypon Says:

   Σε κάποιο βαθμό, είναι λογικό κάπου να ανήκεις, αφού έχεις μιά οικογένεια, μια πατρίδα, ένα επάγγελμα. Αλλά το να ανήκεις στο κόμμα ή στην ποδοσφαιρική ομάδα είναι πέραν από κάθε λογική. Πράγματι ελευθερία σημαίνει να μην έχεις “μου”. Πόσοι μπορούμε να το εφαρμώσουμε πλήρως αυτό; Πολλοί το ασπαζόμαστε, αλλά λίγοι μπορούν να πάρουν το σακκούλι τους και να ξεκόψουν από όλα τα “μου” (μα και το σακκούλι περιέχει κάποια “μου”…).
   Τα Αφιλιά πολύ ευπρόσδεκτα και τα ανταποδίδω. 🙂

 6. armenaki Says:

  Και’γω αν και νοιώθω την ανάγκη της ομάδας “ανήκειν” που λές γιατί πάντα ακολουθούσα γραμμές και όρους στην πολιτική πλέον θέλω να’μαι ελεύθερη και να επιλέγω ότι με εκφράζει την κάθε στιγμή..
  Ασε που δεν αξίζει και κανένας για ν’ακολουθήσεις.

  Θυμάμαι την δεκαετία του ’80 τη φανατισμό μας είχαν δημιουργήσει!
  Τόσο που είχα μαλώσει με την αδελφή μου μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής για πολιτικά θέματα.
  Τι μλκς κάναμε, αφού όλοι το τομάρι τους κοιτάνε και’μεις μείναμε στον άσσο :((

  Τα θαλασσινά μου για καλό βράδυ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: