Καζαντζάκης


ΚαζαντζάκηςΑπό συνέντευξη που πήρε η Γιολάντα Τερέντσιο από τον Καζαντζάκη το 1957.  Απομονώνω τις φράσεις που με άγγιξαν περισσότερο:

Γ.Τ.: Πιστεύετε στην ποιοτική εξέλιξη της ανθρωπότητας;
Ν.Κ.: Ενας Αρμένης ποιητής είπε κάποτε: «Ο πιθηκάνθρωπος ξεκίνησε να γίνει άνθρωπος, αλλά δεν έφτασε ακόμα.».

Γ.Τ.: Νομίζετε πως μπορεί ν ‘ αποφευχθεί ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος;
Ν.Κ.: …Ο πόλεμος θα σταματήσει όταν ο πιθηκάνθρωπος γίνει άνθρωπος! Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα είναι η διάσταση που υπάρχει ανάμεσα διανοητικού και ηθικού ανθρώπου. Ο διανοητικός άνθρωπος έχει φθάσει στο μαγικό, στο υπεράνθρωπο, ενώ ηθικά είναι ανάπηρος….

Advertisements

6 Responses to “Καζαντζάκης”

 1. sonora Says:

  Ότι ζούμε σε δυο προτάσεις.Πόσο καλά κάνεις να μας το θυμίζεις

  • Τράπαλης Αθανάσιος Says:

   Τί θά πεί “ζούμε σε δυό προτάσεις”? Rectify yourself babe!
   Ο Καζαντζάκης προφανώς εννοούσε τήν τρομακτική διαφορά πού υπάρχει ανάμεσα στήν ανάπτυξη τού επιστημονικού καί τεχνολογικού πολιτισμού τού ανθρώπου καί στήν ανάπτυξη τής ηθικής του.Είναι σάν να έχει ένας άνθρωπος δύο διαφορετικά πόδια.Τό ένα πάρα πολύ μεγάλο καί το άλλο μικρό.Αποτέλεσμα είναι να κουτσαίνει αυτός καί η πορεία του μέσα στήν ζωή.Σάν σύνολο δηλαδή ο άνθρωπος είναι ανάπηρος.
   Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι μέσα στήν φύση τού ανθρώπου να κυνηγάει τήν εξουσία τήν δύναμη καί τό χρήμα διότι μέ αυτά θα μπορέσει να ικανοποιήσει όλες τίς βιολογικές του ανάγκες(σωματικές καί ψυχικές).Οσο αυτά δέν ικανοποιούνται από όλους τούς ανθρώπους,επόμενο είναι να βασιλεύει,κατά τό μάλλον η ήττον η ανηθικότης.Δέν πρόκειται να ικανοποιηθούν οι βιολογικές ανάγκες σέ όλους τούς ανθρώπους,όσα χρόνια καί άν περάσουν,διότι αυτά πού παράγει ο πλανήτης δέν φτάνουν γιά όλους όσο δίκαια καί άν γίνει η μοιρασιά.Δέν φτάνει η τροφή δέν φτάνουν οι υδάτινοι πόροι,δέν φτάνει η ενέργεια,δέν φτάνουν οι πρώτες υλες.Ειδικά η ενέργεια θα εκλέίψει πολύ σύντομα.Επομένως ο υπερπληθυσμός είναι η μεγαλύτερη απειλή γιά τήν ανθρωπότητα.Ηδη είμαστε πάρα πολλοί πάνω σε αυτόν τόν πλανήτη.Μήν ψάχνετε λοιπόν γιά ηθική σέ 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους εκ τών οποίων οι περισσότεροι είναι πεινασμένοι!!!

 2. ΧΑΟΣ Says:

  Δεν κατάλαβα πατριώτη!
  Ειλικρινά δεν σε κατάλαβα όταν λές ότι ο πλανήτης μας δεν έχει τις δυνατότητες να μας θρέψει…
  Προφανώς εννοείς ότι τα αγαθά, που αν κοιτάξεις γύρω σου είναι σε πλήρη αφθονία (και για λόγους που κανείς πραγματικά δεν σου εξήγησε, θάβονται ακόμα και σε χωματερές, δεν ισομοιράζονται στούς ανθρώπους ή “πιθηκάνθρωπους” για να δικαιώνουμε και τον Καζαντζάκη, επειδή κάποιοι “πιθηκάνθρωποι” που έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι, απέχουν παρασάγγας από Ανθρώπινες αξίες, και κυρίως από ηθική και λογική.
  Δεν καταλαβαίνω πως και γιατί δεν φτάνουν οι υδάτινοι πόροι αφού τα 3/4 του πλανήτη είναι καλυμμένα από ύδωρ, και δεν καταλαβαίνω πως η ενέργεια η οιποία υπάρχει σε αυθονία και επιπλέον είναι δωρεάν(ασχέτως αν ο “πιθηκάνθρωπως” μα την πουλάει) μπορεί να εκλείψει…
  Και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η ενέργεια ισούται πάντα με έργο, προϊόν, αγαθό…
  http://haos-ellas.blogspot.gr/2014/04/blog-post_9.html

 3. Τράπαλης Αθανάσιος Says:

  Δέν κατάλαβες διότι δέν έχεις τίς απαιτούμενες γνώσεις για να καταλάβεις.Μέ άλλα λόγια υστερείς γνωσιολογικά καί δέν έχω καμία διάθεση να κάνω τόν δάσκαλο καί μάλιστα δωρεάν.Ομως παρ όλα αυτά θά απαντήσω σέ αυτά πού γράφεις(καί μόνον σε αυτά) διότι το θεωρώ υποχρέωσή μου σέ ολόκληρο αυτό εδώ τό blog καί τούς αναγνώστες του γιά να μήν πάρουν στραβή πληροφόρηση.Πρίν απαντήσω όμως σε πληροφορώ ότι διάβασα αυτά πόύ μας παραπεμπεις στό blog σου καί έχω αρκετές αντιρήσεις.Στό μόνο πού συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις είναι όλα τα σχετικά με τίς τράπεζες καί τίς δραστηριότητές τους.
  Λοιπόν κ. Χάος,κοιτώ γύρω μου(στήν Ελλάδα αλλά καί στό εξωτερικό) καί δέν βλέπω καμία αφθονία αγαθών.Τό αντίθετο βλέπω.Ενα θα πώ μόνον διότι τα υπόλοιπα περιτεύουν.Μέ πληροφόρησε κάποιος ο οποίος διαμένει μονίμως στήν Σουηδία(εάν γνωρίζεις τί εστί Σουηδία τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια) η οποία θεωρείται ακόμη καί σήμερα η καλύτερη χώρα στόν κόσμο από τεχνολογία κάθε είδους,από έρευνα,από κοινωνικές περιθάλψεις,από διοίκηση από ιαρτικές περιθάλψεις κ.λ.π. ότι ακόμη καί εκεί τήν σήμερον ημέρα υπάρχουν άνθρωποι πού ψάχνουν στά σκουπίδια για να φάνε.Πού???Στή Σουδία!!!Τί κάθεσαι καί μού λές τώρα ότι υπάρχει αφθονία τροφής καί αγαθών στήν πτωχευμένη Ελλάδα καί πράσινα άλογα!Ολοι ξέρουμε τι συμβαίνει καί εδώ αλλά καί έξω.
  Πράγματι τα 3/4 τού πλανήτη είναι είναι καλυμένα από ύδωρ.Από τί υδωρ όμως??Από αλλατισμένο ύδωρ Γιά να φτάσει αυτό να γίνει χρήσιμο γλυκό ύδωρ(μέσω τού κύκλου τού υδατος) καί να πέσει ένα μικρό μέρος αυτού σάν βροχή, ποταμια,κ.λ.π. είναι μιά διαδικασία πού δέν επιτρέπει τήν κάλυψη τών ανθρωπίνων αναγκών τού πλανήτη.
  Καί ερχόμαστε τώρα στήν ενέργεια.Είμαι σίγουρος ότι δέν ξέρεις(όπως καί πολλοί άλλοι) τί τελικά είναι η ενέργεια,τί μορφές έχει,πώς μετατρέπεται από τήν μιά μορφή στήν άλλη καί όλα τα σχετικά με αυτήν.Ενα θα σού πώ μόνον Η μόνη διαθέσιμη ενέργεια στήν πλούσια μορφή πού μάς δίνεται δωρεάν είναι οι υδρογονάνθρακες(πετρέλαιο,φυσικό αέριο).Είναι η μόνη ενέργεια πού μπορεί νά παράγει μεγάλες ισχείς ηλεκτρικού ρεύματος η να κινήσει εργοστάσια τά οποία θα παράγουν τα πάσης φύσεως αγαθά πού έχει ανάκγη ο άνθρωπος μεταξύ τών οποίων καί τίς τροφές.Ολα τα άλλα είναι ημίμετρα καί ευχολόγια.

 4. ΧΑΟΣ Says:

  Προφανώς δεν είδες το βίντεο του Μπάνκερ Ρόι!…
  Στον υπολογιστή μας, δεν αρκούν μόνο τα δεδομένα και οι μνήμες.
  Χρειάζεται να δουλεύει και ο ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΉΣ!

 5. Άθη Says:

  Γειάσου Ηλιοτυπάκο…είμαι η Αθανασία από Μικρή αχτίδα…ε,εμ..καιρό έχω να έρθω ε?…ναί έχω…πο-λύ ωραίο πάντως το ποστάκι σου..ο Ν.Καζαντζάκης..ένας τεράστιος συγγραφέας που έγινε,γνωστός στα πέρατα της γης..από το βιβλίο του ‘Αλέξης Ζορμπάς’που γυρίστηκε και σε ταινία με μουσική του Μίκη μας φυσικά…ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες συγγραφείς…μας τιμάς πιστέυω που α υτός ο άνθρωπος έζησε στην Ελλάδα, και ήταν Έλλ η νας….και κάτι που αγαπώ πο-λύ…σου το αφιερώνω….

  Καλώς σε ξαναβρίσκω….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: