Η Εθνική μας υστερία…


Hesteria “Υστερία”: όρος που προέρχεται από την λέξη “υστέρα” (μήτρα) και που έχει συνδεθεί με ψυχολογικές κρίσεις που υποτίθεται ότι προέρχονται από κάποιες ανωμαλίες στη μήτρα των γυναικών. Σήμερα αυτή η θεωρία δεν ισχύει στην επίσημη επιστήμη, αλλά έχει καθιερωθεί στην καθομιλουμένη για την υπερβολική αντίδραση σε ερεθίσματα, υπαρκτά ή ακόμη και ανύπαρκτα, δηλαδή που τα φαντάζεται κάποιος/α. Η υστερία, ως ψυχολογική κατάσταση ή μέρος του χαρακτήρα ενός ατόμου εξακολουθεί να ισχύει.

Ως λαός έχουμε πολλές διαφορές από τους άλλους Ευρωπαίους (τώρα, δεν ξέρω αν είμαστε κι εμείς Ευρωπαίοι, αλλά ας πούμε ότι είμαστε). Εμείς δεν περάσαμε τις εξελικτικές διαδικασίες που πέρασαν οι άλλοι Ευρωπαίοι. Δεν περάσαμε μεσαίωνα, αναγέννηση, φεουδαρχία, καπιταλισμό, διαφωτισμό και άλλες καταστάσεις, που μπορεί να μην είναι όλες θετικές, αλλά λειτούργησαν εξελικτικά για τις κοινωνίες της υπόλοιπης Ευρώπης, που δεν είχε κατακτηθεί από τους Οθωμανούς. Τα υπόλοιπα Βαλκάνια, που πέρασαν από τον Οθωμανικό ζυγό, δυστυχώς παρουσιάζουν παρόμοια καθυστέρηση με τη δική μας και το πρόσφατο σοσιαλιστικό παρελθόν τους δεν φαίνεται να βοήθησε και πάρα πολύ.

Οι ‘Ελληνες, δηλαδή οι κάτοικοι αυτού του τόπου, ασχέτως προέλευσης (έχουν συντελεστεί πάρα πολλές επιμειξίες με διάφορες φυλές, βαλκανικές, φράγκικες, αφρικανικές, σλαβικές, κλπ) πέρασαν διαδοχικά από την Μακεδονική (Μ. Αλέξανδρος) Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή και την Οθωμανική κατάκτηση. Δηλαδή για 2000+ χρόνια ήσαν υπόδουλοι. Αναμενόμενο είναι να υπάρχει διαρκές άγχος για την επιβίωση σ’ αυτόν τον πληθυσμό. Αυτή η απουσία εξέλιξης, αλλά και ιδιαίτερες καταστάσεις που έζησαν οι κοντινοί μας πρόγονοι, είχαν ως αποτέλεσμα να αποκτήσουμε ιδιότητες που δεν είναι πάντα θετικές και δεν βοηθούν καθόλου στην προσωπική και φυλετική μας βελτίωση. Οι ιδιότητες αυτές μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, γι’ αυτό είναι δύσκολο να απαλαγούμε απ’ αυτές, αφού η διαπαιδαγώγισή μας περιέχει μεγάλες δόσεις από αυτές. Γονείς, δάσκαλοι, συγγενείς, πολιτικοί, παπάδες (δυστυχώς έχουν κι αυτοί σοβαρή επίδραση επάνω μας) μας μεταδίδουν διαρκώς ό,τι κι αυτοί παρέλαβαν από τους δικούς τους προηγούμενους.

‘Ενα από αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουμε κληρονομήσει σε μεγάλο βαθμό είναι η υστερία. Κι αυτή η υστερία, έχει την απαρχή της στο άγχος για την επιβίωση και την ανασφάλεια και που ήταν φυσικό να υπάρχει στα χρόνια της κάθε είδους κατοχής. ‘Ετσι, η υστερία μας, κληρονομημένη, όχι βιολογικά, αλλά κοινωνικά, από τους υποδουλωμένους μακρυνούς προγόνους, μας έχει σημαδέψει ως λαό και είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα σύγχρονα προβλήματά μας. Την υστερία μας αυτή, προστιθέμενη στη δική τους, εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί, σχεδόν μηδενός εξαιρουμένου, οι συνδικαλιστές, και άλλα παράσιτα του δημόσιου βίου, για να ωφεληθούν με κάθε τρόπο. Από τις ψήφους μας μέχρι την δυνατότητα να κάνουν τις λαμογιές τους ανενόχλητοι και να τα πιάνουν χοντρά. Σχεδόν όλοι οι ‘Ελληνες έχουν πεισθεί ότι, απ’ όλες τις χώρες τις Ευρώπης, μικρές και μεγάλες, οι βορειοευρωπαίοι και το παγκόσμιο κεφάλαιο έχουν βάλει στο μάτι την Ελλάδα, για να της αρπάξουν και να εκμεταλλευτούν τον …αστείρευτο φυσικό της πλούτο. Από πετρέλαια και φυσικό αέριο, μέχρι όσμιο και χρυσό. Ειδικά για το όσμιο, έχει κυκλοφορήσει ότι 1 κιλό του αξίζει όσο 8 τόνοι χρυσού, πράγμα που είναι μεγάλο ψέμα. Επίσης ότι το υπέδαφός της ειναι γεμάτο όσμιο που κι αυτό είναι ψέμα. Αλλά αν το διαβάσει κανείς σ’ ένα ή περισσότερα blog ή το ακούσει να το λέει ο κάθε τηλεοπτικός απατεώνας βιβλιοπώλης, του γίνεται πεποίθηση ότι είναι αλήθεια κι επάνω εκεί στηρίζει τις πολιτικές επιλογές του και την όλη του συμπεριφορά απέναντι στην πραγματικότητα.

Η υστερία μας μας κάνει, αντί να αξιοποιούμε το χρόνο μας δημιουργικά, αντί να δούμε πώς θα γίνουμε πιο παραγωγικοί για να έχουμε ανταγωνιστικά προϊόντα να πουλήσουμε, να σαμποτάρουμε κάθε παραγωγική ενέργεια, με διάφορες προφάσεις υστερικής φύσης. Διώχνουμε βιομηχανίες, εμποδίζουμε τους επενδυτές να έλθουν στη χώρα, διώχνουμε τους τουρίστες, αφήνουμε τη χώρα να ρημάξει. ‘Ομως βγαίνουμε στις πλατείες και φωνάζουμε, καίμε και σπάζουμε μαγαζιά, αποδίδοντας το χάλι μας πάντοτε σε κάποιους γνωστούς ή άγνωστους “άλλους” που δεν μας αφήνουν να προκόψουμε! Κλείνουμε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια (διδάξαμε και στους νέους το παιχνίδι) και τα βανδαλίζουμε. Λερώνουμε και σπάμε αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς και γενικώς κάνουμε το κάθε τι που μας οδηγεί στην καταστροφή.

Συνωμοσιολογία” είναι η αγαπημένη μας απασχόληση στην οποία αφιερώνουμε σημαντικό μέρος του παραγωγικού μας χρόνου. Ατέλειωτες συζητήσεις, σε βάρος της παραγωγικής δουλειάς, για να βρούμε ποιοί φταίνε για το χάλι μας, ενώ αυτοί είμαστε εμείς οι ίδιοι. Μπορούμε να βάλουμε στην άκρη την εθνική μας υστερία, έστω για λίγο; Μπορούμε να την περιορίσουμε σε πιο ακίνδυνα όρια; Γιατί η υστερία μας είναι το κύριο αίτιο της δυστυχίας μας. Κι αν το κατανοήσουμε αυτό πολλά θα κερδίσουμε.

Advertisements

5 Responses to “Η Εθνική μας υστερία…”

 1. Τράπαλης Αθανάσιος Says:

  Μπράβο Heliotypon!!!!Πολύ καλό ,αναλυτικότατον,εμπεριστατωμένο καί απόλυτα σωστό.Επίσης καί διαχρονικό για αυτον εδώ τόν τόπο.
  Μού άρεσε πολύ!!

 2. xristin Says:

  Πολύ καλή η ανάλυση σου για την εθνική μας υστερία.
  Και έχεις δίκιο προτείνοντας να αφήσουμε την υστερία και να πιάσουμε δουλειά.
  Αυτό χρειαζόμαστε!Δουλειά!
  Τόσο απλά
  Τις φιλούρες μου

 3. Πτωχός τω πνεύματι Says:

  νομίζω πως η υστερία συνδέεται και με την αγαμία…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: