Τα ξυλουργεία…


Πρόσφατα επισκέφθηκα ξυλουργικό εργοστάσιο φίλου. Τα ξυλουργεία ασκούν μια περίεργη γοητεία πάνω μου. Η μυρωδιά του ξύλου που το επεξεργάζονται είναι μαγική! Δεν ήταν η πρώτη φορά, αλλά κάθε φορά που το επικέπτομαι νοιώθω τα ίδια συναισθήματα θαυμασμού για τα σύγχρονα ξυλουργικά μηχανήματα: Πλάνες, φρέζες, ρούτερ, ξεχονδριστήρες, τριβεία, τετραγωνιστικές, γωνιάστρες, ραμποτέζες, και ένα πλήθος από άλλα μηχανήματα που κάνουν τη δουλειά πιο εύκολη και που τα …ζηλεύω! Ακόμη και σκαλιστικό με υπολογιστή είδα, που κάνει ό,τι σκάλισμα θέλεις πάνω στο ξύλο, αφού του δώσεις το σχέδιο, σε χρόνο “μηδέν”.

Στα παλιά ξυλουργεία, (ή “μαραγκούδικα”) ήταν όλα χειροκίνητα: Τρυπάνια, πριόνια, πλάνες (γνωστές ως “ροκάνια” που υπήρχαν σε ολόκληρες συλλογές διαφόρων μεγεθών), σκαρπέλα και άλλα εργαλεία ήταν τα όπλα του μαραγκού που βασανιζόταν, ώρες ατέλειωτες, μέχρι να κάνει δουλειά που σήμερα γίνεται μέσα σε δευτερόλεπτα με τα σύγχρονα μηχανήματα! Στην καλλίτερη περίπτωση να διέθετε μια πριονοκορδέλλα, που είναι μάλλον και το αρχαιότερο ηλεκτροκίνητο ξυλουργικό εργαλείο. Και δεν ήταν μόνο τα εργαλεία, αλλά και τα υλικά. Βίδες, πρόκες, κόλλες, λούστρα, γυαλόχαρτα όλα ήσαν πρωτόγονα, με τα σημερινά δεδομένα. Σκεφτήτε ότι αντί για τα σημερινά “πιστόλια” που ψεκάζουν με αέρα το βερνίκι, οι παλαιοί μαραγκοί (για την ακρίβεια οι λουστραδόροι) λουστράριζαν με το χέρι, χρησιμοποιώντας την “γομαλάκα”, που διέλυαν σε οινόπνευμα και την έστρωναν, με πολύ κόπο, σε αλεπάλληλα στρώματα πάνω στο ξύλο, χρησιμοποιώντας μια μπάλα μπαμπάκι τυλιγμένη σε ύφασμα.

Γι’ αυτό τα παλιά έπιπλα αξίζουν μεγάλο σεβασμό. Γιατί περιέχουν πολύν ανθρώπινο μόχθο. Και τέχνη.  Τέχνη που σήμερα δεν υπάρχει πια. ‘Ισως γιατί δεν …χρειάζεται!

12 Responses to “Τα ξυλουργεία…”

  1. koulpa Says:

    xaxaxa το σημερινό αντικείμενο.. μου έρχεται κουτί.. :):)
    ο πατέρας μου έκανε παραπολλές δουλειές.. αλλά δεν ασχολήθηκε με το ξύλο.. τάχα φοβόταν γιατί ήταν η δουλειά του χρηστού.. (πλακα έκανε.. δεν είχε σχέση με θρησκίες.. απλά δεν έτυχε.. ή δεν ειχε κλίση.. :):)).. εμένα από μωρό με τράβαγε το ξύλο σαν υλικό.. πάντα κάτι έφτιαχνα.. :):)
    τα οικονομικά μοντέλα υπαγόρευσαν τη στροφή στη ποσότητα.. και την αποστροφή στην ποιώτητα.. έχει μια λόγική.. ότι για να ενσωματωθούν οι νέες τεχνολογίες.. δε χρειάζεται κάτι να αντέχει στο χρόνο.. αλλά να είναι αρκετά φθυνό ώστε να μπορείς να το αντικαθηστάς συχνά.. :):)
    παρά τη λογική αυτή.. εγώ δύσκολα αποχωρίζομαι κάτι.. :):)
    την καλημέρα μου :):)

  2. ΗΩΣ Says:

    Το έπιπλο που είναι επεξεργασμένο στο χέρι φαίνεται από μακριά, φωνάζει και απαιτεί προσοχή. Μην είμαστε όμως αυστηροί. Υπάρχουν ακόμη μερακλήδες, που χρησιμοποιούν την τεχνολογία μεν, κάνοντας τη ζωή τους πιο εύκολη, δεν φθίνουν την ποιότητα δε. Απλά είναι πανάκριβοι, οπότε καταλήγουμε μοιραία όλοι στην μαζική κατανάλωση δυστυχώς.

  3. Άθεος Says:

    Ο φίλος μου ο Μουτσάτσος ακόμα κάνει καλή δουλειά και φτηνή!
    Τι μου θύμισες Ηλιότυπε…. Τη μυρωδιά του κομμένου ξύλου!

  4. Vany Says:

    Δεν ξέρω αν υπάρχουν τα σπίτια για να δεχτούν έπιπλα φτιαγμένα με τόσο κόπο.Σκέψου ότι πέρα από πανάκριβα,τέτοια κομμάτια είναι σχετικά “βαριά” και δεν ταιριάζουν στα πιο μοντέρνα σπίτια. Έχει βέβαια και κομμάτια που είναι θεϊκά, αλλά χάνονται μέσα στο πλήθος των υπόλοιπων

  5. iamaticus Says:

    ΑΡΧΗΓΕ ΗΛΙΟΤΥΠΕ….

    ΦΑΝΤΑΣΟΥ τη γοητεια της δουλειας του Καραβομαραγκου…..με αερακι πελαγισιο!!!!

    ΦΑΝΤΑΣΟΥ τωρα την πλακα που επαθα στην ΗΠΕΙΡΟ,κοντα στα Ελληνοαλβανικα συνορα οπου αντικρυσα στα πενηντα μου το πρωτο …..ΥΔΡΟΠΡΙΟΝΟ!!!(η πριονοκορδελα του εκινειτο με τη βοηθεια ρυακιου με δροσερο ποσιμο κρυσταλινο νερο….γεματο πεστροφες!!!)

  6. glykeiapiperoriza Says:

    φίλε μου ηλιότυπε, ίσως να το ξέρεις ήδη ότι ο Γ. Καλαμίτσης σε διαβάζει συστηματικά και σήμερα ήταν δεύτερη εκπομπή που κάνει μνεία σε σένα. Πολύ χαίρομαι γι’ αυτό γιατί μ’αρέσει ο Καλαμίτσης όπως κι εσύ βέβαια.

  7. heliotypon Says:

    >Koulpa: Σε καταλαβαίνω. Είναι τα χωράφια σου… Και η τέχνη της μαζικής παραγωγής είναι ενδιαφέρουσα, γιατί χρειάζεται κάποια άλλη γνώση μεν, αλλά σημαντική κι αυτή. Σκέψου πώς προγραμματίζεται η παραγωγή χιλιάδων επίπλων που θα πουληθούν λυμένα και θα τα συναρμολογήσουν οι αγοραστές!

    >Ηώς: Σίγουρα είναι σωστό αυτό που λες, αλλά οι παλαιοί έπρεπε να τα κάνουν όλα με το χέρι… Από το κόψιμο μέχρι το λουστράρισμα. Δεν ήταν αστείο!

    >’Αθεος: Να τον έχουμε υπόψη μας τον φίλο σου… Σίγουρα, όμως δεν χρησιμοποιεί τα χειροκίνητα εργαλεία…

    >Vany: Υπάρχουν αρκετά, που τα έχουν κληρονομήσει. Κι είναι πανέμορφα. Και ταιριάζουν στο σπίτι, αρκεί να έχεις χώρο να τα βάλεις.

    >IAMATICUS: Άλλο ποίημα κι η δουλειά του καραβομαραγκού! Κι αυτή τείνει να εκλείψει… Το υδροπρίονο δεν το έχω δει, αν και πήγα εκεί πάνω (Μιλάς για Μπουραζάνι;). ‘Εναν υδρόμυλο μόνο είδα. Ε τώρα, το νερό αν είχε πέστροφες δεν θα ήταν και πόσιμο…

    >glykeiapiperoriza: Δεν ξέρω αν με διαβάζει συστηματικά ο Καλαμίτσης, αλλά κάποιες φορές αναφέρθηκε σε μένα με θετικά λόγια. Μόνο που …δεν θέλει να πει το “μουνί”:-) Κι εγώ τον εκτιμώ. ‘Εχει πολύ χιούμορ και ο λόγος του αποπνέει ήθος. Τον παρακολουθώ χρόνια τώρα! Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

  8. iamaticus Says:

    ΕΝΤΑΞΕΙ breee…ΑΡΧΗΓΕ ΗΛΙΟΤΥΠΕ….

    Κυμα…… απο πεστροφες εννοουσα…!!!!(χα,χα χα)
    Μου …γαμησες την ωραια εικονα!!!!

  9. iamaticus Says:

    αχ εκανα ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ και χαλασα το αστειακι…

    ΚΙΜΑ (ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ πχ) ….απο πεστροφες…..

  10. iamaticus Says:

    Αρχηγε Ηλιοτυπε…

    Σπαω το κεφαλι μου να θυμηθω,τη θεση του υδροπριονου.

    Το πιθανωτερο ειναι σε ασφαλτοδρομο,ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ!!!!(ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΜΠΕΛΑ ΣΧΕΤΙΚΗ,ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ)

  11. Anonymous Says:

    αλλο “πλάνη” άλλο “ροκάνι”
    το ροκάνι βγάζει χοντρή φλούδα

    από την φωτογραφία, σου λείπει ένα παστράγκουλο
    φοβερό ροκάνι για καμπύλες

  12. libero.mois@gmail.com Says:

    η τεχνη του μαραγκου δυστυχωσ τεινει να εξαφανιστει, εχουν πηξει τον κοσμο στο ετοιμο γρηγορο και υποτιθεται φθηνο.Μεγαλωσα μεσα στα μαραγκουδικα ταμυστικα τησ τεχνησ για μακροζωια τησ καθε κατασκευησ ειναι παρα πολλα ταοποια δεν εφαρμοζονται στο ετιμο. Το σθμπερασμα λοιπον ειναι χειροποιτο σε καλο μαστορα για να ειναι ευχαριστημενοι ολοι με το περασμα του χρονου.

Leave a comment