Η εξέλιξη των ειδών…


EvolutionΔεν είμαι βιολόγος, αλλά διάβασα και ρώτησα και βιολόγους, για να μην γράφω αρλούμπες. ‘Ετσι έμαθα τα εξής θαυμαστά;

Αρχικά το περιβάλλον στη γη ήταν μιά περίεργη σούπα. Μιά θάλασσα που είχε μέσα της διάφορα περίεργα κύτταρα ή πρωτόγονους οργανισμούς. Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς ήταν αυτή η θάλασσα, αλλά εικάζουν πως ήταν κάτι σαν ζεστή και θολή σούπα, μέσα στην οποία υπήρχαν θρεπτικά στοιχεία που χρησίμευαν στο να διατηρηθούν στη ζωή αυτοί οι πρωτόγονοι οργανισμοί. Αν και πρωτόγονοι είχαν ένα DNA, αυτήν την μικροσκοπική ελικοειδή κατασκευή που χαρακτηρίζει όλα τα έμβια όντα. Σ’ αυτήν την έλικα βρίσκονται γραμμένες όλες οι ιδιότητες και τα βιολογικά χαρακτηριστικά του οργανισμού. Είναι, δηλαδή, κάτι σαν σκληρός δίσκος με το πρόγραμμα ζωής, φυσικών χαρακτηριστικών και συμπεριφοράς του οργανισμού. Γι’ αυτό και έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια να λέμε “είναι στο DNA μου/του/των, κλπ …..” δηλώνουμε δηλαδή ότι κάτι είναι γραμμένο στο βιολογικό πρόγραμμα ενός ανθρώπου και αυτό είναι σωστό, έστω κι αν δεν ξέρουμε λεπτομέρειες για τη δομή του DNA.

Αυτο το DNA λοιπόν, είναι μιά διπλή έλικα από πολυμερείς πρωτεΐνες και άλλα υλικά που δεν τα θυμάμαι. Το κρίσιμο σημείο είναι τα, ας τα πούμε,  “σκαλοπάτια” που συνδέουν τις δύο έλικες, ανά τακτές αποστάσεις και τα οποία αποτελούνται από τέσσαρες ουσίες που λέγονται “βάσεις” και χαρακτηρίζονται από τα γράμματα A, C, T, κα G. [adenine (A), cytosine (C), guanine (G), or thymine (T)].  Αυτές οι 4 βάσεις εναλάσσονται στην αλυσίδα του DNA, με μιά σειρά (αλληλουχία) που είναι χαρακτηριστική του είδους του οργανισμού και που μεταφέρει όλη τη γενετική πληροφορία. Ο συνδυασμός σε κάθε άτομο είναι μοναδικός και επειδή το πλήθος αυτών των “σκαλοπατιών” είναι τεράστιο, οι συνδυασμοί είναι στην πράξη σχεδόν άπειροι.

Τα άτομα κάθε είδους έχουν κοινά χαρακτηριστικά στην αλληλουχία των βάσεων (δεν ξέρω λεπτομέρειες). Κάθε φορά που γίνεται αναπαραγωγή ατόμων υπάρχει πιθανότητα η αλληλουχία των βάσεων που χαρακτηρίζουν το είδος να αλλάξει κάπως κι έτσι να δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός ή είδος, με ελαφρώς ή …βαρέως διαφορετικά χαρακτηριστικά, αναλόγως της μετάλλαξης. Εκεί ακριβώς βασίζεται και η λετουργία της εξέλιξης. Φυσικά η εξέλιξη δεν είναι απαραιτήτως θετική γιατί μπορεί το άτομο που θα προκύψει να είναι μειονεκτικότερο από το μητρικό ή ακόμη και βλαβερό για άλλα είδη (όπως στην περίπτωση μικρoβίων). Αν ξεχάσουμε τις αρνητικές μεταλλάξεις, υποτίθεται ότι μιά αλλαγή στην αλληλουχία, από τυχαίο “λάθος” της φύσης (που δεν συμβαίνει συχνά), θα δώσει ένα πλεονεκτικότερο άτομο. Αυτό θα πολλαπλασιαστεί και θα δώσει καλλίτερους απογόνους, από τον πρόγονο, ικανούς να επιβιώσουν μέσα στον εχθρικό τούτον κόσμο! ‘Ενα μειονεκτικό άτομο δεν θα επιβιώσει και γι’ αυτό λέμε ότι στη φύση επιβιώνει ο ισχυρότερος (survival of the fittest).

‘Οταν μιλάμε για εξέλιξη και μάλιστα με αναφορές σε πιθήκους που πιθανόν να απετέλεσαν τον μακρυνό πρόγονο του ανθρώπου, δεν εννοούμε ότι ΟΛΟΙ οι πίθηκοι έγιναν άνθρωποι, αλλά ότι κάποια άτομα ξέφυγαν από εκείνο το είδος με μιά μετάλλαξη, που πολλαπλασιάστηκαν και ακολούθησαν κι άλλες μεταλλάξεις που, τελικά, συσσωρευτικά οδήγησαν στον σημερινό άνθρωπο. Το είδος των πιθήκων που δεν γέννησαν μεταλλαγμένους απογόνους τους εξακολουθεί να αναπαράγεται (π.χ. δες τον Τσίπρα και τη σημερινή Ελληνική κυβέρνηση…) ενώ κάποιοι μακρυνοί τους συγγενείς δεν είναι πλέον πίθηκοι.

Οι διαδικασίες αυτές, λόγω της στατιστικής σπανιότητας τέτοιων μεταλλάξεων, διαρκούν εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά συνέβησαν και είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν να συμβαίνουν. Βέβαια, με την σύγχρονη ιατρική, η επιβίωση του ισχυρότερου δεν είναι πλέον ο κανόνας, τουλάχιστον στις πολιτισμένες κοινωνίες, μιά και οι ασθενείς οργανισμοί προστατεύονται,  διατηρούνται στη ζωή όσο είναι δυνατό με τα σύγχρονα μέσα και πολλοί απ’ αυτούς αναπαράγουν. ‘Ομως είναι πιθανό, ακόμη και σήμερα να γενιούνται εξελιγμένα άτομα και ίσως αυτά είναι άνθρωποι με εξαιρετικές σωματικές ή πνευματικές ικανότητες που μαθαίνουμε κάθε τόσο γι’ αυτά. ‘Ισως δεν είναι τυχαίο ότι στην καταγεγραμμένη ιστορία του ανθρώπου (τα 2 και 3 χιλιάδες χρόνια είναι μικρής κλίμακας χρονικές περίοδοι, σε σύγκριση με τη διάρκεια της εξέλιξης) υπήρξαν μορφές της επιστήμης, της τέχνης ή της σωματικής ρώμης, με ικανότητες ανεξήγητες για τον μέσο άνθρωπο.

Ποιός ξέρει τι “υπερανθρώπους” θα δουν οι μελλοντικές γενιές, μετά από μερικά εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια, αν ο πλανήτης επιβιώσει, τελικά…

Να σας θυμίσω ότι η θεωρία της εξελικτικής διαδικασίας διατυπώθηκε το 1859 από τον Άγγλο καλόγερο και βιολόγο Charles Darwin, που αν και καλόγερος, διατύπωσε μια επιστημονική θεωρία που …κονταροχτυπιέται με τη θεωρία των θρήσκων περί δημιουργίας Αδάμ και Εύας, παραδείσου, φιδιού και άλλα παραμύθια!

9 Responses to “Η εξέλιξη των ειδών…”

  1. Πτωχός τω πνεύματι Says:

    Eλικρινά, δεν ήξερα πως ο Δαρβίνος ήταν καλόγερος!

    • heliotypon Says:

      Εκείνες τις εποχές ανακάτευαν ιδεολογία, επιστήμη, βιοπορισμό, τέχνη, κλπ… Οι περισσότεροι “μεγάλοι” ήσαν λίγο απ’ όλα…

  2. Nicolaos Demonicos Says:

    Μα καλά, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αμφισβητούν την Δημιουργία του δικού μας σύμπαντος από τον δημιουργό-θεό της ερήμου; Δεν έχετε ακόμη πληροφορηθεί την τεραστιώτερη ανακάλυψη όλων των εποχών, τουτέστι τα κομμάτια από τις γεγραμμένες «τω δακτύλω του Θεού» πλάκες που έσπασε ο Μωυσής άμα τη καθόδω του από το «λίαν υψηλό όρος», όπου επί τεσσαράκοντα ημερόνυχτα [κατά την διάρκεια των οποίων ενήστευσε παντός βρωσίμου και ύδατος (ἄρτον οὐκ ἔφαγε καὶ ὕδωρ οὐκ ἔπιε)] συνομιλούσε ακατάπαυστα με τον θεό, αλλά, φθάνοντας στους πρόποδες και διαπιστώνοντας την αλλαξοπίστηση των υιών Ισραήλ και βλέποντας το χάλι που επικρατούσε τα πήρε στο κρανίο και έσπασε τις πλάκες; Πλάκα μου κάνετε;
    Εξ άλλου ποιας άλλης αποδείξεως χρείαν έχομεν περί τούτου, αν σκεφθή κανείς ότι ο Μωυσής όχι μόνον ουδέν έφαγε επί τεσσαράκοντα ημερόνυχτα, αλλά ούτε καν νερό ήπιε! Και επέζησε, ενώ είναι γνωστόν ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιζήση χωρίς νερό πέραν των τριών-τεσσάρων ημερών! Ποιαν άλλην απόδειξη χρειάζεται ο έλλογος ώστε να δεχθή την ισχύ του θεού αυτού;
    Αφήστε λοιπόν στην άκρη την θεωρία του ηλιθίου αυτού καλογήρου περί εξελίξεως των ειδών! Άκου εξέλιξις των ειδών! Είδατε εσείς να έχη εξελιχθή ο Homo neanderthalensis; Ο Homo Sapiens; Τρίχες! Και σου λέει, τάχαμου, ότι «σάπιενς» σημαίνει σοφός! Τρίχες! Σάπιενς σημαίνει «σάπιος»! Από την στιγμή που έφαγε το μήλο ο μαλακαδάμ, σάπισε, και από κει το «σάπιενς». Άσε που τώρα, έτσι και δεν ήταν μαλάκας, εφτά δισεκατομμύρια ανθρωποειδή θα ζούσαμε στην Εδέμ την ίδια ή στα ανατολικά της. Και θα ζούσε και ο Τζέιμς Ντιν!

    • heliotypon Says:

      Αποκαλύπτομαι δάσκαλε… Μόνο που ο Μωυσής εκεί πάνω που λέει ότι υπήρχε και μιά βάτος καιομένη, μήπως έριξε και καμιά μπριζόλα καμήλας να κάνει ένα μπάρμπεκιου μην πάει στραφι τόση φλόγα; Είναι διαπιστώμένη η αποχή από φαγητό; ή ν’ ακούσω τα περί μπάρμπεκου κουτσομπολιά που είχε δημοσιεύσει το Jerusalem Cosmopolitan της εποχής;

  3. Nicolaos Demonicos Says:

    Α, όλα κι όλα, φίλτατε Ηλιότυπον. Αρκετή πλέον η διασπορά ψευδεστάτων πληροφοριών ως η αναφερομένη, την οποίαν ομολογώ δεν γνωρίζω. Για όνομα… θα έγραφε ποτέ ψέματα ή υπερβολές ιερόν και θεόπνευστον βιβλίον. Είναι ποτέ δυνατόν; Πώς διέλαθεν του “έρκους του εγκεφάλου” σου τοιούτον τι; Διότι κατ’ αυτόν τον τρόπον είναι πλέον πιθανόν να ακούσωμεν ότι και αυτή ταύτη η διάνοιξις των υδάτων της Ερυθράς θαλάσσης διά της θαυματουργού μαγκούρας αυτού και του Ααρών συνιστά παράμυθον ή υπερβολήν.
    Α, όλα κι όλα, όλα κι όλα…
    Σοβαρά τώρα, αναρωτιέμαι περί την πλαστικότητα του ανθρωπίνου εγκεφάλου και πόσο εύκολα “καταπίνει” ό,τι του σερβιριστή, αρκεί το “έδεσμα” να είναι γαρνιρισμένο με μπόλικο μεταφυσικό τρόμο. Εξακολουθεί να με εκπλήσση το ότι ακόμη και άνθρωποι με υψηλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση (μόρφωση; Λες;) και πλέον του μέσου όρου ευφυΐα, πες το νοημοσύνη, αποκαλούν τον μεταφορέα των νόμων (του Νόμου) του Γιαχβέ ως τον μέγιστο εν τη Ιστορία νομοθέτη.
    Αλλά για να τον αποκαλούν ούτω, δεν μπορεί παρά να σημαίνη ότι γνωρίζουν πως αυτά είναι Μωσαϊκά προϊόντα. Διότι αν δεν τα θεωρούσαν ως δικά του, ως παράγωγα ενός διατεταγμένου και αρρωστημένου εγκεφάλου, πράγμα εμφανέστερο ενός συντάγματος μυιών εντός ποτηρίου γάλακτος, τότε από πού η τοιαύτη θεώρησις;
    Μήπως εκ του εσπαρμένου “μεταφυσικού” φόβου; Ο οποίος έρχεται να ακυρώση την δύναμη του παραγώγου του εγκεφάλου – με όποιες και όσες συνέπειες. Δυστυχώς.
    Έρρωσο, φίλε μου.

    • heliotypon Says:

      Η εποχή σίγουρα δεν έμοιαζε με τη δική μας. ‘Ενας αρχηγός, με στοιχειώδη νοημοσύνη, που έπρεπε να τιθασεύσει ένα άγριο πλήθος πρωτογόνων ανθρώπων, φυσικά με ανύπαρκτη παιδεία, έπρεπε να βρει τρόπο να κρατήσει τις ισορροπίες. Ο μεταφυσικός φόβος ενός αόρστου μεν, αλλά παντογνώστη και και διάφορα “παντο-” θα ήταν το ιδανικό εργαλείο για να τους κρατά υπό έλεγχο. ‘Ισως κάτω από τέτοιο φως μπορεί να ήταν εξέχουσα προσωπικότητα για την εποχή του ο Μωυσής… Το κακό είναι ότι τα παραμύθια εκείνης της εποχής τα πιστεύουν πεπαιδευμένοι άνθρωποι σήμερα, όχι βέβαια χωρίς εξήγηση. Η θρησκευτική πλύση εγκεφάλου από τη νηπιακή ηλικία είναι πολύ δυνατό εργαλείο εξουσιασμού!

  4. Nicolaos Demonicos Says:

    Ακριβώς. Συστηματική και από χιλιετιών πλύσις εγκεφάλου. Αν και σε πολλές -ίσως τις περισσότερες- δεν υφίσταται καν το αντικείμενο της πλύσεως. Μεθοδικά και με αέρα κοπανιστό πλύνουν αέρα κοπανιστό.
    Οπότε υγεία σωματική, διότι από πνευματική ως προς τις μάζες (ΜΑΖΕΣ!!!), κλάφ’ τα Χαράλαμπε.

  5. Τραπαλης Αθανασιος Says:

    Νομίζω ότι το θέμα της αναρτήσεως ηταν η εξέλιξης τών ειδών(OnThe origin of spesies by means of natural selection) του Δαρβίνου και όχι οι εβραιοχριστιανικές μαλακίες της βίβλου και όλως ιδιαιτέρως της Γέννεσης.Τό θέμα αυτό χρήζει ιδιαιτέρων επιστημομικών γνώσεων(βιολογίας,χημείας,φυσικής,γεννετικής,μαθηματικών και φιλοσοφίας) και δεν μπορεί ο καθένας να το εξεταζει μονόπλευρα η εξ απαλών ονύχων αλλά να αναλύει διεξοδικά όλες τις παραμέτρους.Αυτό παίρνει πολύ χρόνο,πολλές μελέτες και εξιδικευμένες γνώσεις.Πολλά γραπτα!!Σε προειγούμενη αναρτηση για το ίδιο θέμα πρίν 6 νομίζω χρόνια είχα γραψει αρκετα σχόλια για αυτό διότι το έχω μελετήσει de profundis.
    O Δαρβίνος ,ναί πραγματι είχε σπουδάσει στο Καίμπριτζ θεολογία η εκκλησιαστικά μετα απο μια αποτυχημένη προσπάθεια στην ιατρική σχολή..Επειδή είχε τον τυχοδιωκτισμό στο αίμα του,μπήκε σε ηλικία 22 ετών στο πλοίο Beagle απο το Ντεβον της Αγγλίας για ένα ταξιδι επιθεώρησης που θα κρατουσε 5 χρόνια.Κρατουσε σημιώσειςαπο τα μέρη και ειδικά από τα νησια Γκαλαπάγκος παρατηρώντας και συλλέγοντας είδη.Οταν επέστρεψε στην Αγγλία παντρεύτηκε ,έκανε 10 παιδιά εκ τών οποίων τού πέθαναν τα τρία.Οταν πέθανε το ποιό αγαπημένο του η Αννυ σε ηλικία δέκα ετών,αυτό ηταν βαρύ χτύπημα γι αυτόν και ο Δαρβίνος πέρασε στην αθεϊα κατηγορώντας τον θεό γι αυτό(οπως πολλοί φτωχοί τω πνεύματι κάνουν σε ίδιες περιπτώσεις μη γνωρίζοντες ότι ο Θεός δέν είναι πνευματική οντότητα όπως οι θρησκείες διδάσκουν αλλά ούτε και έχει ανθρ΄ωπινη ηθική περι καλού και κακού η άλλες ιδιότητες που αποδίδουν οι άνθρωποι σε αυτο που εννοούν σαν Θεό,δηλαδή φιλεύσπλαχνος,πανάγαθος κ.λ.π).Αυτή η Δημιουργική Αρχή έχει μόνον σκοπιμότητα και μεσω τών Νόμων όντες σκληροί και ανάλγητοι,κυβερνάται το Σύμπαν με απόλυτη δικαιοσύνη πρός όλους και όλα ΧΩΡΙΣ ηθική.Η σκοπιμότης αυτής της Δημιουργικής Αρχής δέν είναι του παρόντος.Δέν τα ήξερε ο Δαρβίνος(όπως δεν τα ξέρουν και σήμερα διοτι ανήκουν στην ερμητική γνώση και στην Θεοσοφία) και σαν αποτέλεσμα έγραψε την θεωρία του αυτη η οποία “μπάζει” απο δέκα μεριές.Το μόνο σωστό είναι ότι τα εμβια όντα δέν δημιουργήθηκαν όπως λέει η Γέννεσης, αλλά απο μονοκύτταρους οργανισμούς που δημιούργησαν πολυκκύταρους και φτάνουμε μέχρι σήμερα.Ολα τα υπολοιπα περί “φυσικής επιλογής” είναι φαντασιοπληξίες του Δαρβίνου στην απέλπιδα προσπάθειά του να εξηγήσει το μυστηριο της ζωής χωρίς δημιουργική δύναμη αλλά “τυχαία”!!!Ο σύγχρονος του βιολόγος Ουάλλας ό οποίος εργαζόταν πάνω στην εξέλιξη τών ειδών στα νησια της Ινδονησίας και απο τον οποιον ο Δαρβίνος έκλεψε την θεωρία(απ ότι λένε οι Ιστορικοί) διότι του την έστειλε να την δείξει στούς αρμόδιους και αυτός την πλάσαρε για δικιά του,σε δημόσιες ανακοινώσεις του αργότερα δήλωνε ότι η εξέλιξη των ειδών ηταν κατευθυνόμενη απο μια δημιουργική δύναμη και όχι τυχαία.Η μοντερνα βιολογια λέει ότι αναμφίβολα οι φυσικές και χημικές διεργασίες που οδήγησαν στην εμφάνιση της ζωής απο την άβια υλη ηταν εξαιρετικά περίπλοκες.Η αυθόρμητη όμως εμφάνιση μιάς τόσο πολυσύνθετης και οργανωμένης πολυπλοκότητος φαίνεται τόσον αδύνατος.Ο μεγαλος επιστήμονας Fred Hoyle(μαθηματικός,αστροβιολόγος και αστρονόμος ),μελος της Βρεττανικής Ακαδημίας Επιστημών όπως και της Αμερικανικής,θεωρεί πώς ο υψηλός βαθμός της απιθανότητος δημιουργίας ζωής απο το τυχαίο ανακάτεμα μορίων,αντιστοιχεί με έναν ανεμοστρόβιλο που περνά μέσα απο ένα εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών και μεταφέροντας σκορπισμένα εξαρτήματα,συναρμολογεί ενα Μποινγκ 747!!!

  6. Anonymous Says:

    Όχι, ο Δαρβίνος δεν ήταν καλόγερος αν και σπούδασε θεολογία. Καλόγερος ήταν ο Μέντελ.

Leave a comment