Η διαφθορά διεθνώς…


%cf%87%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%b8%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82

http://media.transparency.org/maps/cpi2015-470.html

Ο παραπάνω χάρτης (πρέπει να κάνετε κλικ πάνω στον σύνδεσμο για να σας βγάλει στον διαδραστικό χάρτη) έχει καταρτιστεί από τον οργασμό “Διεθνής Διαφάνεια” που ασχολείται με το φαινόμενο της διαφθοράς σε διεθνές επίπεδο. ‘Ετσι, με συνεχείς έρευνες καταγράφει και βαθμολογεί το φαινόμενο σε διάφορες χώρες και μετά καταρτίζει χάρτες που δείχνουν τον βαθμό διαφθοράς σε κάθε χώρα καθώς και τη διεθνή της κατάταξη. ‘Οσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός “score”  τόσο μικρότερη η διαφθορά στη χώρα. Αντιθέτως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός κατάταξης (Rank) τόσο μεγαλύτερα λαμόγια  είναι οι άνθρωποί της. Κάντε κλικ σε κάθε χώρα που σας ενδιαφέρει ι για να δείτε αυτούς τους δύο αριθμούς.  Η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά υποτίθεται ότι έχει αριθμό 168, αλλά αυτήν, περιέργως, δεν την βρήκα στον χάρτη!  Αν κάνετε (αριστερό) κλικ σε μιά χώρα θα σας βγάλει το όνομά της και τους δύο αριθμούς που χαρακτησρίζουν τη διαφθορά της.

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις:

 • Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο (58), ούτε καν στην Ευρώπη, όπως συνήθως νομίζουμε… Κάνει παρέα με τη Ρουμανία (58).
 • Η Ιταλία (61) είναι πιο διεφθαρμένη από την Ελλάδα… Η Τουρκία ακόμη περισσότερο (66)!
 • Η Πορτογαλία (28) και η Ισπανία (36), αν και στον Ευρωπαϊκό Νότο είναι σε καλλίτερη θεση από την Ελλάδα, με την Πορτογαλία σε πολύ καλλίτερη θέση.
 • Στη Νότια Αμερική οι μόνες χώρες με καλή κατάταξη είναι η Χιλή (23), η Ουρουγουάη (21) και μιά Γαλλική αποικία (23), της οποίας το όνομα δεν εμφανίζεται στον χάρτη. Σχετικά κοντά και η Κόστα Ρίκα (40). ‘Ολες οι άλλες …ζέχνουν, με αρχηγό τη …σοσιαλιστική Βενεζουέλα (158)!
 • Δανία (1) και Φινλανδία (2) είναι στην  κορυφή της τιμιότητας.
 • Εκπληξη: Οι …συνάδελφοι της Ελλάδας- αφρικανικές χώρες Ruanda (46), Namibia (46), Botswana (28) και Ghana (56)  είναi σε καλλίτερες θέσεις από την Ελλάδα…
 • Η Κύπρος, παρά την εθνοτική συγγένειά μας, είναι σε σαφώς καλλίτερη θέση (32).
 • Το Ασιατικό Buhtan πάμπτωχο πλην τίμιο (27)! σε αντίθεση με τη γειτονική του Ινδία (72).
 • Η …αδιάφθορη Βόρειος Κορέα στη θέση 167 (1 θέση πριν από τη μέγιστη) μαζί με τη Σομαλία (167).
 • Η απέραντη Ρωσσία βρίσκεται στο 119. Κάτι που ίσως εξηγεί την ξαφνική εμφάνιση τόσων Ρώσσων κροίσων στη μετακομμουνιστική εποχή!
 • Η Κίνα (83) βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο διαφθοράς, παρά την κομμουνιστική της πολιτική και αυστηρότατους νόμους που φτάνουν μέχρι την θανατική καταδίκη σε περιπτώσεις διαφθοράς!

One Response to “Η διαφθορά διεθνώς…”

 1. Τραπαλης Αθανασιος Says:

  Εκείνο που εγώ παρατήρησα είναι ότι όσο περισσότερο φτωχή είναι μία χώρα ,τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφθορά(με πολύ λίγες εξαιρέσεις που όμως δεν ξεφεύγουν πολύ).Με άλλα λόγια η φτωχια πάει πακέτο με την διαφθορά διότι η ανάγκη για επιβίωση “πονηράς τέχνας κατεργάζεται”!Οταν όλοι τρώνε και πίνουν καλά(κατα το μάλλον η ηττον) δεν είναι ανάγκη να αναζητησουν πονηράς μεθόδους επιβίωσης.
  Επισης παρετήρησα ότι τα κομουνιστικά καθεστώτα όπως και τα πρώην κομουνιστικά χτυπάνε μπιέλα η το τερματίζουν το “διαφθοριόμετρο”!Πάντως μου δημιουργούνται κάποιες απορίες του κατα ποσον οι “μετρησεις” του οργανισμού μετρησεως της διαφθοράς είναι ακριβείς.Θα αναφέρω μία μόνον για παράδειγμα.Λέει ότι στην Β. Κορέα η διαφθορά είναι 168.Απο πού πηραν τις πληροφορίες??Στην Β.Κορέα δεν κουνιεται τίποτα.Καί να αναπνεύσει κανείς οι αρχές το ξέρουν.Ποιός η ποιοί θα έδιναν τόσο πολλές πληροφορίες για να βγούν στατιστικά δεδομένα?Οι λιγοστοί που με κίνδυνο της ζωής τους δραπετεύουν μέσω Κίνας και καταλήγουν στην Ν. Κορέα??Δέν το νομίζω.Μπορεί στην Β,Κορέα να υπάρχει τυρανία,η απόλυτη μορφή της κομουνιστικής δικτατορίας,απολυταρχισμός στην ποιό ακραία μορφή που μπροστα του ωχριά και ο Μεγαλος Αδελφός του “1984”αλλά διαφθορά και μάλιστα τόσο μεγάλη αδυνατώ να το πιστέψω!!
  Επισης θα ηθελα να πω κάτι ακόμη, διότι θα μπορούσα να πω πάρα πολλά για πολλές χώρες, αλλά το συγκεριμένο εγώ νομίζω ότι βγάζει μάτι!Αναφέρθηκε προηγουμένως ότι το Μπουτάν(δίπλα στην Ινδία) αν και είναι πολύ φτωχό έχει χαμηλή διαφθορά.Δέν ξέρω τι να πώ!Εχω στην κατοχή μου ένα χρυσό γραμματόσημο του Μπουτάν και γνωρίζω ότι έχει βγάλει μια σειρά απο 5 τέτοια.Είμαι συλλέκτης και ξέρω ότι καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει βγάλει χρυσά γραμματόσημα!!!Πώς μια τόσο φτωχή χώρα βγάζει χρυσά γραμματόσημα ακόμη και αν προορίζονται για συλλέκτες?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: