Η διαφθορά διεθνώς…


%cf%87%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%b8%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82

http://media.transparency.org/maps/cpi2015-470.html

Ο παραπάνω χάρτης (πρέπει να κάνετε κλικ πάνω στον σύνδεσμο για να σας βγάλει στον διαδραστικό χάρτη) έχει καταρτιστεί από τον οργασμό “Διεθνής Διαφάνεια” που ασχολείται με το φαινόμενο της διαφθοράς σε διεθνές επίπεδο. ‘Ετσι, με συνεχείς έρευνες καταγράφει και βαθμολογεί το φαινόμενο σε διάφορες χώρες και μετά καταρτίζει χάρτες που δείχνουν τον βαθμό διαφθοράς σε κάθε χώρα καθώς και τη διεθνή της κατάταξη. ‘Οσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός “score”  τόσο μικρότερη η διαφθορά στη χώρα. Αντιθέτως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός κατάταξης (Rank) τόσο μεγαλύτερα λαμόγια  είναι οι άνθρωποί της. Κάντε κλικ σε κάθε χώρα που σας ενδιαφέρει ι για να δείτε αυτούς τους δύο αριθμούς.  Η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά υποτίθεται ότι έχει αριθμό 168, αλλά αυτήν, περιέργως, δεν την βρήκα στον χάρτη!  Αν κάνετε (αριστερό) κλικ σε μιά χώρα θα σας βγάλει το όνομά της και τους δύο αριθμούς που χαρακτησρίζουν τη διαφθορά της.

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις:

  • Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο (58), ούτε καν στην Ευρώπη, όπως συνήθως νομίζουμε… Κάνει παρέα με τη Ρουμανία (58).
  • Η Ιταλία (61) είναι πιο διεφθαρμένη από την Ελλάδα… Η Τουρκία ακόμη περισσότερο (66)!
  • Η Πορτογαλία (28) και η Ισπανία (36), αν και στον Ευρωπαϊκό Νότο είναι σε καλλίτερη θεση από την Ελλάδα, με την Πορτογαλία σε πολύ καλλίτερη θέση.
  • Στη Νότια Αμερική οι μόνες χώρες με καλή κατάταξη είναι η Χιλή (23), η Ουρουγουάη (21) και μιά Γαλλική αποικία (23), της οποίας το όνομα δεν εμφανίζεται στον χάρτη. Σχετικά κοντά και η Κόστα Ρίκα (40). ‘Ολες οι άλλες …ζέχνουν, με αρχηγό τη …σοσιαλιστική Βενεζουέλα (158)!
  • Δανία (1) και Φινλανδία (2) είναι στην  κορυφή της τιμιότητας.
  • Εκπληξη: Οι …συνάδελφοι της Ελλάδας- αφρικανικές χώρες Ruanda (46), Namibia (46), Botswana (28) και Ghana (56)  είναi σε καλλίτερες θέσεις από την Ελλάδα…
  • Η Κύπρος, παρά την εθνοτική συγγένειά μας, είναι σε σαφώς καλλίτερη θέση (32).
  • Το Ασιατικό Buhtan πάμπτωχο πλην τίμιο (27)! σε αντίθεση με τη γειτονική του Ινδία (72).
  • Η …αδιάφθορη Βόρειος Κορέα στη θέση 167 (1 θέση πριν από τη μέγιστη) μαζί με τη Σομαλία (167).
  • Η απέραντη Ρωσσία βρίσκεται στο 119. Κάτι που ίσως εξηγεί την ξαφνική εμφάνιση τόσων Ρώσσων κροίσων στη μετακομμουνιστική εποχή!
  • Η Κίνα (83) βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο διαφθοράς, παρά την κομμουνιστική της πολιτική και αυστηρότατους νόμους που φτάνουν μέχρι την θανατική καταδίκη σε περιπτώσεις διαφθοράς!

16 Responses to “Η διαφθορά διεθνώς…”

  1. Τραπαλης Αθανασιος Says:

    Εκείνο που εγώ παρατήρησα είναι ότι όσο περισσότερο φτωχή είναι μία χώρα ,τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφθορά(με πολύ λίγες εξαιρέσεις που όμως δεν ξεφεύγουν πολύ).Με άλλα λόγια η φτωχια πάει πακέτο με την διαφθορά διότι η ανάγκη για επιβίωση “πονηράς τέχνας κατεργάζεται”!Οταν όλοι τρώνε και πίνουν καλά(κατα το μάλλον η ηττον) δεν είναι ανάγκη να αναζητησουν πονηράς μεθόδους επιβίωσης.
    Επισης παρετήρησα ότι τα κομουνιστικά καθεστώτα όπως και τα πρώην κομουνιστικά χτυπάνε μπιέλα η το τερματίζουν το “διαφθοριόμετρο”!Πάντως μου δημιουργούνται κάποιες απορίες του κατα ποσον οι “μετρησεις” του οργανισμού μετρησεως της διαφθοράς είναι ακριβείς.Θα αναφέρω μία μόνον για παράδειγμα.Λέει ότι στην Β. Κορέα η διαφθορά είναι 168.Απο πού πηραν τις πληροφορίες??Στην Β.Κορέα δεν κουνιεται τίποτα.Καί να αναπνεύσει κανείς οι αρχές το ξέρουν.Ποιός η ποιοί θα έδιναν τόσο πολλές πληροφορίες για να βγούν στατιστικά δεδομένα?Οι λιγοστοί που με κίνδυνο της ζωής τους δραπετεύουν μέσω Κίνας και καταλήγουν στην Ν. Κορέα??Δέν το νομίζω.Μπορεί στην Β,Κορέα να υπάρχει τυρανία,η απόλυτη μορφή της κομουνιστικής δικτατορίας,απολυταρχισμός στην ποιό ακραία μορφή που μπροστα του ωχριά και ο Μεγαλος Αδελφός του “1984”αλλά διαφθορά και μάλιστα τόσο μεγάλη αδυνατώ να το πιστέψω!!
    Επισης θα ηθελα να πω κάτι ακόμη, διότι θα μπορούσα να πω πάρα πολλά για πολλές χώρες, αλλά το συγκεριμένο εγώ νομίζω ότι βγάζει μάτι!Αναφέρθηκε προηγουμένως ότι το Μπουτάν(δίπλα στην Ινδία) αν και είναι πολύ φτωχό έχει χαμηλή διαφθορά.Δέν ξέρω τι να πώ!Εχω στην κατοχή μου ένα χρυσό γραμματόσημο του Μπουτάν και γνωρίζω ότι έχει βγάλει μια σειρά απο 5 τέτοια.Είμαι συλλέκτης και ξέρω ότι καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει βγάλει χρυσά γραμματόσημα!!!Πώς μια τόσο φτωχή χώρα βγάζει χρυσά γραμματόσημα ακόμη και αν προορίζονται για συλλέκτες?

  2. heliotypon Says:

    Σωστές οι επισημάνσεις σου. Δεν ξέρω πώς βγάζουν τους δείκτες, αλλά σίγουρα αυτοί έχουν κάποια, έστω προσεγγιστική, σχέση με την πραγματικότητα, ακόμη κι αν σε ορισμένες περιπτώσεις οι μέθοδοι μπορεί να περιέχουν μεγάλα σφάλματα. ‘Αλλωστε κάθε στατιστική μέτρηση περιέχει σφάλματα. Για το Μπουτάν δεν έχω ιδέα και πιθανόν οι μετρήσεις να είναι αναξιόπιστες, όπως ίσως και της Β. Κορέας… Ίσως πρέπει να ψάξουμε να βρούμε πώς έγιναν οι μετρήσεις.

  3. Nicolaos Demonicos Says:

    Είναι βέβαιον ότι η Ελλάς δεν είναι η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς – και ο λόγος είναι απλός: υπάρχουν χώρες υπό ακραία “σοσιαληστρική” ή κομμουνιστική διακυβέρνηση. Και αυτές δεν “χτυπιούνται” με τίποτε! Τώρα βέβαια αν η μέτρησις αυτή είχε πραγματοποιηθή επί Σιδερένιου, άλλοι θα ήσαν οι αριθμοί: αισθητώς μικρότερος ο πρώτος και αισθητότερον μεγαλύτερος ο δεύτερος.
    Να απαντήσω στο ερώτημα του φιλτάτου Αθανασίου. Αν πράγματι το φτωχό Μπουτάν είναι μία από τις χώρες με πολύ χαμηλό δείκτη διαφθοράς, η έκδοσις χρυσών(;) γραμματοσήμων πιθανόν έγινε με στόχο την αύξηση ροής εσόδων στα κρατικά ταμεία, αν η έκδοσις αυτή απευθυνόταν σε συλλέκτες, ήταν δηλαδή περιωρισμένης εκτάσεως. Όσον αφορά κατ’ αρχάς στην Β. Κορέα, δεν θεωρώ αναγκαία την πιστοποίηση διά του ποιοι έδωσαν τα στοιχεία. Θα ήταν ως να αναρωτιέται κανείς αν οι λύκοι είναι σαρκοφάγα ή φυτοφάγα ζώα.
    Πιθανόν όμως οι μετρήσεις είναι αναξιόπιστες, ασχέτως ποιοι τις πραγματοποίησαν.

  4. Nicolaos Demonicos Says:

    Ηλιότυπον, φαντάζομαι διαθέτεις FB. Εγώ το απέκτησα προ 25 περίπου ημερών αλλά ακόμη δεν το διαχειρίζομαι καλά. Αν δεν έχης αντίρρηση και δεν υφίσταται άλλου είδους πρόβλημα , σημείωσέ το σε όποιο σχόλιό σου.

    • heliotypon Says:

      Είχα κάνει εγγραφή ως Heliotypon Page, αλλά οι συντηριτικούρες του FB μου ζήτησαν να βάλω το όνομά μου και εγώ δεν ήθελα να συνδέσω το blog αυτό με το πραγματικό μου όνομα. Κι έτσι μου έκλεισαν τον λογαριασμό. ‘Εχω και λογαριασμό με το πργαματικό μου όνομα, αλλά δεν το συνδέω με το blog. Στείλε e-mail να στο αποκαλύψω.

  5. Τραπαλης Αθανασιος Says:

    Τί είναι το FB?Μπορείτε να με διαφωτίσετε και μένα?
    Θα ηθελα να πώ επισης οτι δέν αναρωτιέμαι τι τρώνε οι λύκοι διότι το γνωρίζω αν και ποτε δεν έτυχε να δω κανέναν να γευματίζει.Εκείνο όμως που πραγματικά διερωτομαι είναι το απο πού βρήκαν τα στοιχεία για τήν Β. Κορέα?Μήπως εννοείτε αγαπητε Νικόλαε αυτό που έγραψα και εγώ?Δηλαδή απο τους δραπετεύσαντες?

    • heliotypon Says:

      FB ή ΦΒ είναι το FaceBook. Δεν ξέρω πού τα βρήκαν τα στοιχεία για τη Β. Κορέα. Ο κόσμος με το Ιντερνετ έχει γίνει πιο απλός και η πρόσβαση σε πληροφορίες ευκολότερη. Κάποιοι σίγουρα ξέρουν να ψαρεύουν π ληροφορίες. ‘Αλλωστε οι κατάσκοποι τι δουλειά κάνουν;

  6. Τραπαλης Αθανασιος Says:

    Τώρα που το καλοσκέφτομαι νομίζω ότι πρέπει να πω μερικά πραγματάκια ακόμη διότι εκ πρώτης όψεως μοιάζει η ανάρτηση πολύ “χλιαρή”και αδιάφορη συζητήσεως ενώ στήν πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο.
    Η λέξις “διαφθορά” κρύβει πολλές έννοιες και επομένως η χρήσις της λέξεως “διαφθορά” χρησιμοποιείται κατα το δοκούν αφίνοντας να πλανάται αίολος η απορία του τι εννοεί αυτός που την χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου(όχι ο “αείμνηστος”) αλλά ο νεώτερος η Τζούνιορ όταν προσεκλήθη στο CNN για μια συνέντευξη πρίν απο 7 χρόνια περίπου και είπε την ιστορική φράση “δέν έχω δεί ποιό δερφθαρμένη χώρα(απο την Ελλάδα)” όντας πρωθυπουργός αυτής της χώρας.Κατηγορήθη απο πολλούς επειδή είπε αυτό όχι διότι ηταν ψέμματα αλλα διότι δέν έπρεπε να το πεί δημοσίως και μαλιστα σε παγκόσμιο καναλι έννεκα του ότι όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημων πρόγονοι “τα εν οίκω μη εν δήμω” αν και ο Χατζηφωτίου έγραψε πρίν αρκετές δεκαετίες το βιβλίο “Τα έν οίκω εν δήμω” είς πείσμα των Αρχαίων!Φαίνεται ότι ο Γιωργάκης αν και εις το παρελθόν είχε χρηματίσει υπουργός εις την κυβέρνηση του μπαμπά του(κατα τον Νικόλαον Δαιμονικόν “εις την κυβέρνηση του Σιδερένιου”),δέν είχε αντιληφθή με τα χρόνια το πόσο πολύ είχε διαβρωθη τό σύστημα αλλα και οι πολίτες αυτου εδω του τόπου, οπου αναλαμβάνοντας την εξουσία κάποια στιγμή του φανερώθηκαν πλέον μπροστα του ΟΛΑ τα μυστικά του κράτους τα οποια κάτω απο οιαδήποτε κυβέρνηση δεν ανακοινώνονται στούς πολίτες ΠΟΤΕ!Μήν αντεχοντας λοιπόν το βάρος των μυστικών και πρώτα απο όλα της μεγαλοπρεπούς υφιστάμενης διαφθοράς σε όλα τα όλα τα θέματα και επιπεδα,ανεφώνησε εις το CNN την ανωτέρω ιστορική φράση!Φυσικά η φράση αυτη ενείχε και την ένοιαν του ότι “μήν περιμένετε απο μένα τώρα να βγαλω τα κάστανα απ την ψωτιά έτσι σκατα που τα έχετε κάνει”!Πολύ φοβούμαι ότι ισως να είχε και δίκιο όταν έλεγε “χρήματα υπάρχουν” διότι μπορεί να νόμιζε ότι πράγματι υπήρχαν χρήματα η να περίμενε ότι τα υπέρογκα δάνεια απο εξω (εξωραισμένα με την υπουλη φράση “οι Αγορές”) θα συνέχιζαν να εισρέουν εις την “εν πολλές αμαρτίαις περιπεσούσα Ελλάδα”!!Τά γεγονότα όμως της εποχής τον διεύψευσαν διότι η παγκόσμια καταρευση του οικονομικού συστήματος το 2008 βρήκε την Ελλάδα ξυπολητη στα αγκάθια και εντος συντόμου χρονικού διαστήματος μη δυναμενη νά πουλάει τα ομόλογά της στίς “αγορές” και επομένως πτωχεύσασα!!
    Αυτά για τον Γιωργακη και την περιβόητη διαφθορα της Ελλάδος.Εγώ προσωπικά τόν συμπαθώ γιατί δεν τον θεωρώ απο τους υπεύθυνους για το τεραστιο χρέος της ελλάδας και επι πλέον τόν κέρδισα και στό μπιλιάρδο μερικές φορές που είχαμε παίξει ένα διαστημα που ηταν στην Στοκχόλμη μικρός μαζί με τόν αδερφό του και τον μπαμπά του τον Σιδερένιο.
    Επανερχόμενος τώρα στο αρχικό θέμα της διαφθοράς(για να μήν ξεχνιόμαστε),θα ηθελα να αναφέρω μερικά απο τα συνθετικά της λέξεως “διαφθορά” η μάλλον τις έννοιες που κατα την γνώμη μου πρέπει να περιέχει σαν άλλος Σωκράτης που προσπαθούσε να πείσει τον Πρωταγόρα για τις συνθετικές έννοιες της λέξεως “αρετή”.Εχω την εντύπωση ότι η λέξις διαφθορά πρέπει να χωρίζεται σε δύο μεγαλες συνομοταξίες.Πρώτον ,στήν διαφθορά τών πάσης φύσεως δημοσίων υπαλλήλων στίς πάσης φύσεως συναλλαγές τους με τρίτους και στην δαφθορά τών πολιτών(φυσικών προσώπων,τραπεζών,επιχειρήσεων κ.λ.π.).Πάίρνει πολύ νερό τελικά η λέξις διαφθορά.Εδ’ω θα πρέπει η διευκρινησθη εάν μπορούμε να συμπεριλάβουμε και την εγκλημάτικότητα μέσα στην λέξη διαφθορά αφού πρώτα όμως ορίσουμε τι είναι εγκληματικότης.Οι συνδιασμοί είναι πάρα πολλοί.Δέν γνωρίζουμε το τι αποδέχεται η εταιρεία μετρησεων διαφθοράς σαν διαφθορά και επομένως τώρα με προσεκτικότερη ματια δεν αποδέχομαι σχεδόν καθόλου τις μετρησεις που μας παρουσιάζει.Δέν μπορούμε να μην συμπεριλάβουμε την εκγλήματικότητα μέσα στην διαφθορά η την γαιδουριά και την αγένεια.Η Σουηδία την οποίαν γνωρίζαμε όλοι απο παλια και στην οποία η εταιρεία μετρήσεων δίνει ένα 2 δέν είναι αυτή που νομίζετε ΣΗΜΕΡΑ!!Η σημερινή Σουηδία(επειδή παρακολουθω στενα τα τεκτενόμενα εκεί) είναι μια χώρα με τον υψηλότερο δείκτη εκγληματικότητος της Ευρώπης και συναγωνίζεται την Αμερική στηθος με στήθος.Καθημερινοί πυροβολισμοί,μαχαιρώματα ,νεκροί απο συμπλοκές παντού.Υπάρχουν πλυθησμοί απο όλες της χώρες του πλανητη και τα παιδιά τους(γεννημένα η μεγαλωμένα εκεί) είναι σε γκέτο και έχουν καταστρέψει την Σουηδία παρασύροντας και τους γηγενείς!!Παλιά γινόταν ένα τροχαίο ατύχημα και οι οδηγοί βγαίναν με χαμόγελο και τα χαρτια στο χέρι παρόλες τις ζημιές των οχημάτων.Σήμερα σχεδόν όλες τις φορές που θα τραυματισθή η σκοτωθεί κάποιος σε τροχαίο ό οδηγός την κοπαναει και φεύγει!!!!ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ για την παλια Σουηδία.Σε λιγα χρόνια μπορεί να μην θεωρείται κάν Ευρώπη!!Τά ξέρατε??ΟΧΙ!!Γι αυτό λέω ότι το 2 που πήρε είναι φούμαρα.Μπορώ να πω και για αλλα κρατη πολλά όπως για την Γερμανία και άλλες χώρες αλλά δεν θέλω να μακρυγορήσω άλλο.Πάντως ,τελειώνοντας,τις μετρήσεις τις θεωρώ ανεδαφικές κατα το μάλλον η ηττον!!

  7. Nicolaos Demonicos Says:

    Απαντώ στην ερώτησή σου, φίλτατε Αθανάσιε.
    Όχι, δεν εννοώ τους δραπετεύσαντες – όποιοι και όσοι ήσαν. Αλλά ομιλούμε περί χώρας υπό κομμουνιστικό καθεστώς, έτσι δεν είναι; Αν λοιπόν η μεν εξουσία (δια)φθείρει, η δε απόλυτος εξουσία (δια)φθείρει απολύτως, γνωρίζεις εσύ ή όποιος άλλος καθεστώς η απόλυτος εξουσία του οποίου υφίσταται ως εξ υποθέσεως; Φαντάζομαι πως όχι. Ώστε δεν δυνάμεθα να συμπεράνωμε άλλο τι ει μη μόνον ότι δεν δύναται να υπάρξη πλέον διεφθαρμένο κράτος ή διεφθαρμένη χώρα (εννοώντας πάντοτε τους κατοίκους-υπηκόους τάχα πολίτες) από εκείνο/η το/η οποίον/α υπάγεται σε τέτοιο σύστημα διακυβερνήσεως.

  8. Nicolaos Demonicos Says:

    Θα τρελαθώ! Διάβασα το σχόλιό σου, αγαπητέ Αθανάσιε, και θα σταθώ σ’ ένα σημείο.
    Γράφεις αναφορικώς με τον ΓΚΑΠ ότι «δέν είχε αντιληφθή με τα χρόνια το πόσο πολύ είχε διαβρωθη τό σύστημα αλλα και οι πολίτες αυτου εδω του τόπου»(!!!) και αναφώνησα: Αν είναι δυνατόν! Εννοώ αν είναι δυνατόν να υπάρχη έστω και ένας κάτοικος αυτού εδώ του τόπου, ο οποίος να θεωρή ότι ο πρωτότοκος και υπουργός του αδίστακτου και αισχρότερου υποσχεσιολόγου και οικονομικού δολοφόνου που εφάνη ποτέ σε αυτά τα χώματα ΔΕΝ ΕΓΝΩΡΙΖΕ όχι μόνον το σχέδιο καταστροφής της ελληνικής οικονομίας και, κατ’ επέκτασιν, αυτής καθαυτής της Ελλάδος, αλλά και τις λεπτομέρειες εφαρμογής του.
    Εάν όμως προς στιγμήν δεχθούμε ότι δεν είχε αντιληφθή (είχε δηλαδή άγνοια) της διαβρώσεως του συστήματος και του εθισμού στην διαφθορά των πολιτών(!) αυτού εδώ του τόπου έτι περαιτέρω από τον πατέρα του, τότε ένα εκ των δύο είναι δυνατόν να συμβαίνη:
    Πρώτον, πρόκειται περί οικονομικοπολιτικώς ηλιθίου ή, δεύτερον, εξυπηρετούσε άδηλο σκοπό.
    Και αν ισχύη το πρώτο, πώς οι ανήκοντες στο κονγκλάβιο του ΠΑΣΟΚ (αλλά και οι υπόλοιποι) παρέδωσαν τα κλειδιά του κόμματος και, εν τέλει, αυτά της πρωθυπουργίας σε ένα οικονομικοπολιτικώς ηλίθιο άτομο; Και πώς δύναται να γίνη πιστευτό ότι ΟΥΔΕΙΣ εκ των του κονγκλαβίου και συμμετασχόντων σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εγνώριζε; Διότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως είναι ως εκ του συντάγματος ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να γνωρίζη και για τον λόγο αυτόν ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να λαμβάνη γνώση περί όλων των θεμάτων, οικονομικών τε και εθνικών.
    Εάν δε δεν ισχύη το πρώτο, τότε υποχρεωτικώς ισχύει το δεύτερο.
    Βέβαια η αλήθεια είναι ότι το «έδαφος», μετά τον Σιδερένιο, ετοίμασε έτι περαιτέρω ο εξωνημένος Κινέζος –έβαλε το νερό στ’ αυλάκι με την σκοπίμως και σχεδιασμένη εγκληματική από κάθε άποψη εισαγωγή της χώρας στην οικογένεια του ευρώ σκάβοντας τον οικονομικό τάφο της πατρίδος μας–, αλλά το να καταλογίζεται άγνοια στον Γιωργάκη είναι ό,τι πιο «κουφό» έχω διαβάσει τα τελευταία 70 χρόνια!
    Όσον αφορά στην περίφημη φράση του, άποψίς μου είναι ότι καθόλου δεν ξέφυγε λάθρα του έρκους των οδόντων του. Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως την πλέον διεφθαρμένη χώρα που εκείνος εγνώρισε ποτέ, απλώς έρριχνε, εν γνώσει του, άλλον ένα κουβά χώμα πάνω στο πτώμα της, το οποίο, έτσι που έχουν τα πράγματα διαμορφωθή, φοβούμαι ότι δεν είναι μόνον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ αλλά και επικινδύνως ΕΘΝΙΚΟ.
    Είθε να διαψευσθώ.
    Ως προς την σημασία της λέξεως «διαφθορά». Στον Πρωταγόρα ο Σωκράτης επιχειρεί να δείξη ότι η (πολιτική) αρετή δεν διδάσκεται, και πείθει τον Πρωταγόρα ότι μόνον εάν συνιστά γνώση είναι δυνατόν να διδαχθή. Αλλά ποία η σχέσις μεταξύ όποιου είδους αρετής και διαφθοράς; Το ότι ο κατέχων την αρετή, εν γένει, δεν είναι υποκείμενος σε διαφθορά; Μάλλον έτσι είναι, αλλά από πού ορμώμενος διατυπώνεις την θέση ότι «Η λέξις ‘διαφθορά’ κρύβει πολλές έννοιες»;
    Οι ιδέες-λέξεις-έννοιες, φίλε μου, είναι εξ αντικειμένου, οι θεωρήσεις περί αυτές εξ υποκειμένου. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αλήθεια του τάδε περί το άλφα θέμα είναι εξ αντικειμένου. Όμως η διαφθορά, ως συνέπεια του τρόπου ζωής ενός, δεν υπόκειται σε εξ αντικειμένου ή υποκειμένου θεωρήσεις. Ή είναι κάποιος διεφθαρμένος ή όχι ανεξαρτήτως του τι θεωρεί ο ίδιος ή ο δείνα – είναι ακριβώς η περίπτωσις του ολίγον έγκυος.
    Τέλος, ως προς τις διάφορες μετρήσεις, προσωπικώς δεν θα τις αποκαλέσω ανεδαφικές, για τον απλό λόγο ότι (εξ)υπηρετούν ένα σκοπό. Το ζήτημα είναι ΠΟΙΟΣ πληρώνει για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
    Αυτά και να είσαι καλά, φίλε μου.

  9. Τραπαλης Αθανασιος Says:

    Αγαπητε Νικόλαε διάβασα και εγώ το σχόλιο σου και για την ώρα θα σταθώ σε κάτι το πολύ συγκεκριμένο και επιφυλάσομαι για μερικα άλλα στην συνεχεια.Παρατήρησα ότι δύο φορές στα γραφόμενα σου και δίπλα ακριβώς απο τίς λέξεις πολιτης και πολίτες(ουσες δικές μου στην ουσία),εντός παρενθέσεως έκλεισες ένα η περισσότερα θαυμαστικά τα οποία δεν διέφυγαν τών “κεραιών μου” και τα οποία μεθερμηνευόμενα, έχω την εντύπωση, ότι σημαίνουν την μή αποδοχή απο εσένα τής μομφής που επιρρίπτω στους πολίτες για το ότι ησαν και είναι διεφθαρμένοι!!
    Αυτό σημαίνει δύο πράγματα.Πρώτον,η εγώ δεν το ερμήνευσα σωστα και εννοείς άλλα πράγματα η εσύ δεν ζούσες στην Ελλάδα αλλα κάπου αλλού.Η διαφθορά των Ελλήνων σε όλες τους τις δραστηριότητες είναι κάτι αδιαφιλονοίκητο και είναι καταλοιπο της οθωμανικής κυριαρχίας όπου διαιωνίζεται μεχρι σήμερα σε όλο το μεγαλείο του.Εσύ τι νόμιζες ότι υπάρχει διαφθορά μόνον στον κρατικό μηχανισμό και οι πολίτες βγήκαν απο παρθενογέννηση επειδή οι μαναδες τους “μύρισαν τον κρίνο”??Ολοι οι πολιτικοί καί οι κρατικοί λειτουργοί οι οποίοι κατα το μάλλον η ητον είναι διεφθαρμένοι ,πολίτες ησαν πρίν γίνουν δημόσια προσωπα κάποια στιγμή.Μέ την διαφθορά γεννήθηκαν ,με την διαφθορά μεγάλωσαν και ζυμώθηκαν και την διαφθορα συνέχισαν να υπηρετούν όταν έγιναν κρατικοι λειτουργοί.,Η μεγαλύτερη διαφθορα των πολιτών είναι η φοροδιαφυγή και είναι εθνικό σπόρ στην Ελλάδα.Αλλά και τα λαδώματα των εφοριακών και άλλων κρατικών λειτουργών(τα οποία προσπαθούν τώρα να εξαλείψουν με την εφαρμογή ηλεκτρονικών συναλλαγών με το κράτος) ησαν καθημερινό φαινόμενο.Οσον αφορά τον Τσοχατζόπουλο,αυτός είναι η κορυφή του παγόβουνου και η μοναδική περίπτωση που είδε το φώς της δημοσιότητος.Το τί έγινε κατω απο την επιφάνεια της θαλάσσης,ο απλός πολίτης δεν θα το μάθει ποτέ.Εγινε ποτέ γνωστό πού καταναλώθηκε λεπτομερώς το τρομακτικό δάνειο των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ??Ασφαλώς και οι πολίτες έχουν το μερίδιο της ευθύνης τους άμεσα η έμεσα για την σπαταλη αυτών των χρημάτων η οποία θα τους ταλανίζει δεκαετίες πολλές αυτούς και τα παιδιά τους.
    Απο τήν τρομακτική διαφθορά της λήψεως και σπαταλης αυτού του υπέρογκου δανείου μέχρι του φαινομενικά αθώου λαδώματος της κοπέλας του ταμείου των διαφόρων θεάτρων για να κόψει εισητήρια των πρώτων σειρών,ο Ελληνας πολίτης είναι βουτηγμένος στην διφθορα μέχρι το λαιμό και συνεχίζει να είναι δυστηχώς.Η απατηλή εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια η διαφθορά έχει σημιώσει κάμψη επειδή δεν υπάρχουν χρήματα,(τα οποία είναι το κύριο αντικείμενο της διαφθοράς) δέν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Εάν κατα μαγικό τρόπο η Ελλάδα βρισκόταν ξανά τώρα στις οικονομικές “ένδοξες” στιγμές της δεκαετίας του 2000,είναι ηλίου φαεινότερο ότι η παλιά διαφθορά θα είχε επιστρέψει θριαμβευτικά σε όλο το μεγαλείο της με τον κόσμο νά την υποδέχεται με τύμπανα και φανφάρες σαν παλιά αγαπημένη ξανθιά παναγιά(όπως λέει και ο Βοσκοπουλος).Ο λόγος είναι ότι η διαφθορά δέν είναι μόνον μεταδοτική αλλά και κληρονομική παρ όλα όσα λέει ο Δαρβίνος για “φυσική επιλογή” και φούμαρα!Εάν ψάξουν προσεκτικά οι γεννετιστές θα βρούν κάπου μέσα στο DNA του Ελληνα,καλά κρυμένο,το γονίδιο της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ!!!
    Να είσαι καλά και να ντύνεσαι βαριά εκεί πάνω!

  10. heliotypon Says:

    Αδελφοί συγχωρήστε μου μιά απορία: Ακούω πολύ συχνά και από πολλές κατευθύνσεις, ότι όλες οι σκσοτεινές δυνάμεις του κόσμου συνωμωτούν για να καταστρέψουν, από όλες τις μικρές ή αδύναμες χώρες, ειδικά την Ελλάδα. Ποιοί είμαστε, τέλος πάντων, που οι πάντες μας έχουν βάλει στο μάτι; Ποιοί νοιώθουν απειλούμενοι από τους υποβαλκάνιους και σχεδόν βορειαφρικανούς ‘Ελληνες για να θέλουν να τους εξαλείψουν από προσώπου γης; ‘Η μήπως πρέπει να αναφερθούμε στις αρχαίες εβραϊκές γραφές και να πιστέψουμε ότι ακόμη οι εβραίοι μας θεωρούν αντιπάλους και οικονομικούς ανταγωνιστές και έβαλαν τον διεθνή σιωνισμό να μας ξεπαστρέψει; Το ότι είμαστε ρεμπεσκέδες και ανεπρόκοποι του χειρίστου είδους δεν παίζει καθόλου; Οι ξένοι μας φταίνε που εμείς εκλέγουμε όλα τα κατακάθια (όπως καλή ώρα) να μας κυβερνήσουν; Που δεν μπορούμε να βγούμε από τη νοοτροπία της μετεπαναστατικής (του 1821) εποχής των κοτσαμπάσηδων; Που ζούμε μονίμως σε μετεμφυλιακό κλίμα; Που δεν καταφέραμε να στήσουμε σωστές παραγωγικές μονάδες; Που ούτε γεωργικά προϊόντα δεν παράγουμε σε επάρκεια και ποιότητα; Που ο συνδικαλισμός έγινε προέκταση του κομοματισμού; Δεν τελειώνει εύκολα η λίστα…

  11. Τραπαλης Αθανασιος Says:

    Σχόλια (1)

    Αθανασιος ΤραπαληςΠαρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, 20:34
    Απορώ που βρίσκει το θράσσος αυτός ο αρχιαπατεώνας Γιούρυ Γκέλλερ και εμφανίζεται δημοσίως ακόμη και κάνει τέτοιες δηλώσεις.Αφού έχουν γραφεί εκατονταδες εξευτελιστικά άρθρα γι αυτόν παγκοσμίως και σε όλα τα μέσα αυτός εξακολουθεί το “βιολί του” αφού βρίσκει βήμα για να κάνει τέτοιες δηλώσεις και να εξασκεί τις απατεωνιές του(δήθεν μαγεία).Επομενο είναι να τα κάνει όλα αυτά όταν βρίσκει συνοδοιπόρους στήν εν απάτη καριέρα του σάν μάγος, όπως τόν “αντρα του πολλά βαρυ”τον κ. Χαρδαβέλλα πρίν 10 χρόνια απο το κανάλι Alter που επι δύο ολοκληρες εβδομάδες παραμυθιάζανε τον κοσμάκη με τα επαίσχυντα ψεύδη για τις μαγικές ικανότητες του εβραιου Γιούρυ Γκέλλερ σε βαθμό που να μαζεύονται αξιολύπητες γυναικούλες εξω απο το κανάλι και να τον παρακαλούν να θεραπεύσει τους δικούς τους απο διάφορες παθήσεις όπως καρκίνο κ, λ.π. επειδή πιστέψανε στα φούμαρα του εβραίου και του σπουδαίου δημοσιογράφου κ.Χαρδαβέλλα για τις “μαγικές δυναμεις”που είχε ο κύριος αυτός.Και όταν τον σηχτηρίσανε αγρίως τον κ. Χαρδαβέλλα μετα ο κόσμος και όλα τα ΜΜΕ για αυτά που έκανε , αρκέστηκε να πεί χαμογελώντας ηλιθίως μπροστα στην κάμερα:”Ελάτε ρε παιδιά.ένα σόου ηταν τελικά ψυχαγωγίας”!!Τόν “μάγο” αυτόν τον γνωρίζω απο το 1973 όταν παρουσίασε ένα παρόμοιο όπως εδώ απατεωνίστικο πρόγραμμα μαγείας στην κρατικη τηλεόραση της Σουηδίας.Οπου πήγαινε τα ίδια έκανε διεθνώς.Τίς τελευταίες δεκαετίες ησαν τόσο πολλά τα άσχημα σχόλια εναντίον του που έλεγα ότι αυτός το πήρε το μάθημα του.Και να που τόν ξαναβλέπω εδώ στην Ελλάδα να λέει στήν τηλεόραση ότι τώρα στοχεύει σε πολύ υψηλότερη “μαγεία” και ότι θα σώσει και την χώρα αυτη απο την οικονομική κρίση!!Διερωτομαι μήπως ο Τσίπρας καταφεύγει τώρα στις “μαγικές δυναμεις” του αρχιαπατεωνα Γκέλλερ διότι είναι γνωστο ότι “ομοιος ομοίω αεί πελάζει”!Καί πρός πληροφορία σας ο Γιούρυ Γκέλλερ είναι ένας πολύ χαμηλής εμβελείας ταχυδακτυλουργός ο οποίος έμαθε δύο κόλπα και τα παρουσιάζει για μαγείες.Οση σχέση έχει ο Φάντης με το ρετσινόλαδο, άλλη τόση έχει ο Γιούρυ Γκέλλερ με την μαγεία!!!

    Μιάς και τελειώνει ο χρόνος σήμερα σκέφτηκα να ανεβάσω ένα σχόλιο που έχω κάνει στην εφημερίδα Ενικος.gr εις την οποίαν τακτικά γραφω σχόλια.Αυτό μαζί με δύο άλλα τα θεωρώ απο τα καλύτερα μου εις αυτήν την ηλεκτρ. εφημερίδαν.Δέν έχει πολύ μεγαλη σχέση με την διαφθορα αλλά καποια σχέση έχει όμως.Αυτό θα το κρίνουν όσοι το διαβασουν αυτο εδώ τοσχόλιο.

  12. Τραπαλης Αθανασιος Says:

    Ξέχασα να πω προηγουμένως ότι το άρθρο αυτό το έγραψα όταν διάβασα στην εφημερίδα “Ενικός” ότι ο Γιουρι Γκέλλερ ηταν στο live της Τατιάνας και είπε,μεταξύ άλλων,αυτά που ανέφερα προηγουμενως .Επί πλέον δέ υπήρχαν και αγκαλιές ,χαμόγελα και φωτογραφήσεις αυτού με τον Τσίπρα στο Ισραήλ όταν είχε πάει αυτός εκεί μια εβδομαδα νωρίτερα αν θυμασθε(ποιός ξέρει για ποιό λόγο).Για να τον μάθει ο Γκέλλερ “μαγεία”???Μυστήριο!!
    Μήπως έχει πέσει η Ελλάδα στα χέρια φιλόδοξων μάγων?Διερωτομαι!Πού είσαι Μέρλιν να δείς ένα καινούργιο Κάμελοτ(Ελλάδα) στα χέρια ‘οχι του βασιλιά Αρθούρου αλλά τού βασιλιά Τσίπρα.!

  13. Nicolaos Demonicos Says:

    Εκπλήττομαι, διότι δεν βλέπω την απάντησή μου στο ερώτημα του Αθανασίου αφ’ ενός και την διευκρίνησή μου προς Ηλιότυπον. Μήπως δεν πάτησα Post Comment; Δι΄΄ολου απίθανον.
    Εν περιλήψει λοιπόν: Τα θαυμαστικά εννούν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι πολίτες όσες και πολικές αρκούδες. Ίσως υπερβάλλω, αλλά ακόμη και η υπερβολή είναι πλησιέστερα στην πραγματικότητα. ΠΟΛΙΤΗΣ = συνείδησις του Είναι, υποταγή του Εγώ στο Εμείς. ΕΛΛΗΝΑΣ: υποταγή του Εμείς στο Εγώ.
    Ηλιότυπον, κατ ουδεμίαν έννοιαν εννούσα άλλο τι από αυτά που περιγράφεις. Εν ολίγοις: Ένας ικανώτατος άνθρωπος βρέθηκε με την βούληση πηγάζουσα εξ αυτού του ιδίου να δημιουργήση κράτος από αυτό το συνονθύλευμα κλεφταράδων, πλιατσικολόγων αρματωλών οπλαρχηγών και τον δολοφονήσαμε.
    Καλή χρονιά, αν και την βλέπω χειρότερη. Υγεία τουλάχιστον, να πεθάνουμε όρθιοι.
    Να είστε καλά.

  14. Πτωχός τω πνεύματι Says:

    Εγώ είμαι απ’ τα Μπούτια! Πάμπτωχος πλην τίμιος…

Leave a comment